Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
Novi apartmani
Hotel Angella Kopaonik
Hotel Junior Olga Konaci Kopaonik
 
Intervju 2010/2011: Izvršni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić
         Dejan Ljevnaić, na prvom mestu, za sebe ističe da je skijaš, iako iza sebe ima bogatu biografiju. Završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a nakon toga i specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1997. godine do 2008. godine radio je MUP-u Republike Srbije, a od 2008. godine zaposlen je u JP „Skijališta Srbije“, najpre kao savetnik za bezbednost, a nakon toga i trenutno kao izvršni direktor. Oženjen je i otac dvoje dece.

Koje su novine u ski centru Kopaonik za sezonu 2010/2011.?

          Kopaonik je od ove sezone, zahvaljujući aktivnostima Skijališta Srbije, bogatiji za jednu šestosednu i dve četvorosedne žičare. Na lokaciji Karaman greben postavljena je nova šestosedna žičara, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, čime je njen kapacitet povećan za 600 skijaša na sat. Četvorosed sa Karaman grebena premešten je na lokaciju Sunčana dolina. Kapacitet ovog četvoroseda je 2.070 skijaša na sat. Izgrađena je i nova četvorosedna žičara "Krst", kapaciteta 2.018 skijaša na sat. Uz pomenutu žičaru, napravljene su i dve nove staze, blage po kategoriji te tako prilagođene za skijaše početnike i one sa malo slabijim skijaškim umećem. Postavljena su i dva vezna ski lifta između Karamana i Malog karamana, kapaciteta po 700 skijaša na sat.   
          Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je oko 70% skijališta. Sistem je od ove sezone proširen i na staze: Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman i pripadajuće ski puteve, što čini dodatnih 20 km osneženih staza.

Kakvi vremenski uslovi su potrebni da bi sistem za veštačko osnežavanje radio i koliki deo skijališta može istovremeno da se osnežava?

          Da bi veštački sneg mogao da se proizvodi potrebni su određeni meteorološki uslovi. Temperatura vazduha mora biti -3ºC temperature vlažnog termometra, ili niža. Temperatura vlažnog termometra je način merenja temperature vazduha koji uzima u obzir uticaj relativne vlage vazduha na temperaturu okolnog vazduha, tako da se smanjenjem relativne vlage vazduha snižava temperatura okolnog vazduha. U datom slučaju, za proizvodnju veštačkog snega pogodniji je što suvlji vazduh, tako da se voda brže kristališe i proces proizvodnje veštačkog snega je brži. Pogodna je i što veća udaljenost od tla radi što većeg vremena kristalizacije, pa su zato topovi i lanseri usmereni od tla na gore.
          Sistem za veštačko osnežavanje radi uglavnom u toku noći. Staze se zatim u toku noći pripremaju, kako bi ljubitelje skijanja ujutro dočekalo potpuno spremno i bezbedno skijalište. Po potrebi sistem može raditi i tokom dana, kada se uređaji usmeravaju tako da ne ometaju skijaše. Minimalna visina snega potrebna da bi mašine za tabanje snega bile u mogućnosti da pripremaju skijalište je 35-40 cm, prilikom čega se sneg sabija na sloj debljine oko 15 cm.
          Sistem za veštačko osnežavanje ne radi jednovremeno na čitavoj površini skijališta, već se osnežavanje vrši po deonicama.

Sa koliko topova i popularnih "žirafa" raspolaže Kopaonik i da li je u planu za sledeću sezonu osnežavanje ostatka skijališta uključujući Gobelju, Gvozdac, Ledenice i Bele Reke?

          Sistem za veštačko osnežavanje na Kopaoniku čini 215 lansera, 46 fiksnih i 10 mobilnih topova. U planu za sledeću sezonu je da sistemom za veštačko osnežavanje pokrijemo Gvozdac, Ledenicu i Gobelju.

Sa kolikim vodenim akumulacijama raspolaže ski centar Kopaonik, da li su one trenutno dovoljne i da li je planu izgradnja novih i, ako jeste, gde?

         Trenutno se razmatra nekoliko lokacija koje su optimalne za izgradnju vodoakumulacije potrebne za osnežavanje Gobelje.
         Trenutni kapacitet vodoakumulacije Duboka 2 iznosi 4 000 m³, protok je 50 l/s, a kapacitet vodoakumulacije Mali karaman iznosi 11 000 m³, protok 100 l/s. Svi sistemi su povezani. Lanser, popularna žirafa, troši 1,8 l/s, dok top troši oko 3,3 do 3,8 l/s.

Koliko Kopaonik ima tabača, da li su vozači išli na obuke u strane ski centre i da li je u planu nabavka tabača sa vitlom?

           Ski centar Kopaonik raspolaže sa 9 tabača od kojih su 4 najnovija PB 600, dva PB 300 i jedan PB 100. Naravno, vozači tabača su prošli obuku u Ulmu u Nemačkoj u Kässbohrer-ovom centru za obuku. Smatram da je obuka umnogome uticala na bolje uređenje staza i da skijaši primete razliku.  
           Nabavka tabača sa vitlom nam je u planu. Prošle godine smo raspisali tender, ali se jedan od ponuđača žalio Komisiji za zaštitu prava ponuđača.

Da li mislite da sa novim žičarama instaliranim proteklih godina trenutne staze mogu da podnesu povećan protok skijaša. Da li se planira fizičko proširenje staza i za koje delove staza mislite da su "uska grla" po vama?

           Novim žičarama povećali smo kapacitet za 600 skijaša na sat, što je značajno povećanje. Cilj novog šestoseda i jeste da se umanje potencijalne gužve iz Doline sportova i da skijaši koji žele da se preko ove žičare uključe u sistem skijališta to učine na što brži i udobniji način. Sa novom žičarom Krst izgrađene su i dve nove staze koje su prilagođene za skijaše početnike. Proširenje staza kao i dalja izgradnja skijališta biće rađena u skladu sa Master planom razvoja Kopaonika. 
 
Zašto godinama ne rade žičare Ledenice i Struga i da li je u planu njihovo puštanje u pogon ove sezone ako vremenski uslovi dozvole?

          Imovinsko pravni odnosi na trasi ski lifta Struga nikada nisu rešeni i to je zatečeno stanje kada je osnovano preduzeće.
          Postoji sudski spor koji protiv nas vodi privatno lice za naknadu štete zbog zauzeća zemljišta i izvođenja radova na zemljištu koje je na trasi ski lifta Struga. U tom sporu tuženi su i opština Brus i Direkcija za izgradnju opštine Brus zbog radova na ravnanju staze u površini od oko 250 m2 koji su izvođeni krajem 2006. i početkom 2007. godine.
          Ski lift Struga nikada nije pušten u pogon, nikada nije radio za goste (u početku je imao zabranu rada zbog nerešenih imovinskih odnosa na trasi vučenja  i stazi, nezavršenih zemljanih radova na okretnoj stanici, posle toga u periodu do 2000. godine je komplet pokradena elektro oprema iz komandne kućice, kao deo linijske opreme, tako da se ne može pustiti da radi, a da se ne uradi veoma temeljan remont (mora se zameniti komplet linijska oprema, verovatno uže i komplet elektro deo).
          Što se tiče ski lifta Ledenice staza se taba i kada radi ski lift Gvozdac onda se može skijati na ovoj stazi. U prethodnim godinama uvek je radio ski lift Gvozdac, a kada se dešavalo da ski lift Gvozdac otkaže onda je puštan ski lift Ledenice da radi za goste (razlog je bio jer polaze sa istog mesta, mali je broj skijaša koji skija taj deo skijališta (Gvozdac i Ledenice), trasa ovog lifta je nepristupačna te imamo problem kada se treba ugaziti trasa vučenja i veoma je teško vršiti i neke servisne radove na liniji, a od početka eksploatacije ovog ski lifta primećeni su određeni tehnički nedostaci koji su vremenom otklanjani) Ski lift se može pustiti u pogon.

Da li je opravdano da cena ski passa bude ista kada ski centar radi punim kapacitetom ili delom? Da li se planira uvođenje kupovine ski karata na određen broj vožnji?

          U predsezoni svi korisnici naših usluga bili su u mogućnosti da kupe ski karte po znatno nižim cenama, a na sajmu Ekspo zim, već tradicionalno bio je odobren popust od 10% za sve posetioce ovog sajma. Kada je radilo do tri žičare, Skijališta Srbije su odobrile popust od 40% na poludnevne i jednodnevne ski karte. S obzirom da je procedura usvajanja cenovnika, kao i vrste ski karata takva (predlog UO Skijališta usvaja Vlada Republike Srbije), o tome je još uvek rano govoriti.

Da li je u planu instaliranje opreme za elektronsku proveru vožnji putem serijskog broja ski karte (broj prolaza i koje staze je skijaš obišao)?

          Sistem SKI DATA već omogućava uvid u broj prolaza, kada je i kroz koju žičaru skijaš prošao i takva vrsta informacije koristi se samo u slučaju gubljenja skijaša. Radi se na tome da u budućnosti skijaši posredstvom našeg sajta, sami vide navedene informacije.

Šta mislite o ideji koju je pokrenuo InfoKOP, a tiče se uvođenje SKI autobuske linije radi rasterećenja i skijališta i parkinga?

          SkiBus linija je odlična ideja za sve one koji iz Vikend naselja žele da se uključe u sistem skijališta. Time bi se znatno smanjile gužve u samom centru Kopaonika, a i problem parkiranja bi bio znatno rešen. Skijališta Srbije su spremna da podrže ovakvu inicijativu.

Kakva je bezbednost na skijalištu odnosno kakve ste mere preduzeli za što bezbednije skijanje?

         O bezbednosti skijaša se, osim Skijališta Srbije, brinu i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorske službe spasavanja. Poboljšanje signalizacije i obeležavanje ski staza, takođe, su doprineli većoj bezebednosti, te je tokom cele prethodne sezone značajno smanjen broj povreda i zabeleženo samo jedno gubljenje na skijalištu. Na stazama se svakodnevno nalazi oko 20 pripadnika redarske službe (1 policajac i 1 redar u ski patroli) i pripadnici Gorske službe spasavanja koji brinu o bezbednosti i spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležnog zdravstvenog centra. Osim toga, mislim da je i svest skijaša na znatno višem nivou nego ranije.

Šta je pokriveno osiguranjem u slučaju nesreće kupovinom ski karte?

          Svi skijaši sa važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a u koliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran.

Kakva je trenutno zdravstvena zaštita na Kopaoniku i koliko je bilo povreda tokom ove sezone u odnosu na prošlu?

          Svakog povređenog na stazi služba GSS-a transportuje do Trauma centra. Momci iz GSS-a to odlično rade.
          U saradnji sa VMA od prošle godine radi Trauma centar namenjen svim posetiocima ovog ski centra. Trauma centar je opremljen neophodnom dijagnostičkom opremom za kompletno primarno zbrinjavanje sa elementima hirurško-ortopedske pomoći. Lekarski tim, pored specijalista ortopeda, čini i specijalista pedijatarije koji su non stop na raspolaganju posetiocima Kopaonika.
          Što se tiče broja povreda, znatno je manje za sada nego prošle godine. Taj podatak ćemo imati na kraju sezone.

Kakvi su investicioni planovi za sledeću sezonu?

          Planovi za sledeću sezonu odnose se na proširenje sistema za veštačko osnežavanje. Za sledeću ski sezonu biće osnežene lokacije Ledenica, Gvozdac i nadam se Gobelja.

Čime ste vi lično zadovoljni, a čime ne?

          Sistemi za veštačko osnežavanje pokazali su se kao odlična investicija. Zahvaljujući njima skijanje je moguće na Kopaoniku, s obzirom da je ove godine bilo nedovoljno prirodnih padavina. Temperature su bile povoljne, ispod -3, kao i uslovi koji su potrebni da se sistem pusti u rad, tako da sada, zahvaljujući njima imamo dovoljno utabanog snega na stazama. Nivo bezbednosti skijaša, kao i poštovanje pravila i reda na stazama je znatno poboljšan i o svemu tome se brinu redarske službe Skijališta Srbije, policije i GSS-a. Nema više vožnje motornih sanki po stazama, nelegalnih ski instruktora, što je sve rezultat napornog rada mojih kolega u saradnji sa drugim državnim organima. Iako u ovom ski centru ima još posla, mislimo da smo uradili puno na unapređenju skijališta. Takođe, ponosni smo što smo u saradnji sa Ministarstvom odbrane otvorili Trauma centar koji pruža zdravstvene usluge svim posetiocima Kopaonika na mnogo višem nivou, nego što je to bilo ranije.
          Problem parkiranja je delimično rešen, lokalne komunalne službe popravljaju svoje usluge, a u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama i policijom rešavamo pitanje „lopatara“ i preprodavaca ski karata. Tim stvarima (parking, preprodavci i „lopatari“) sam najmanje zadovoljan, jer znam da mogu mnogo bolje da se reše. Skijaši ne razdvajaju probleme na Kopaoniku, i u pravu su, jer ne moraju oni da znaju da li su za problem parkinga zaduženi opština ili Skijališta Srbije. Iako u ovom ski centru ima još posla, mislimo da smo uradili puno na unapređenju skijališta. Uvek može bolje, tako da mi osluškujemo sve zahteve skijaša i trudimo se da ih maksimalno ispoštujemo.
 
Formiran operativni tim

          Na inicijativu JP Skijališta Srbije, a u cilju što bolje organizacije tokom sezone i unapređenja saradnje svih organa i institucija koje brinu o komforu i bezbednosti posetilaca, u ski centru Kopaonik je formiran tzv. Operativni tim koji je sastavljen od predstavnika svih ključnih subjekata turističke ponude ski centra.
          Pored predstavnika JP Skijališta Srbije, u sastavu operativnog tima su predstavnici opštine Brus, opštine Raška, MUP-a, Ministarstva odbrane, Nacionalnog parka Kopaonik, sektora za vanredne situacije, turističke inspekcije Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, direktori JKP Brus i Raška, predstavnici hotelijera - Klub A, JAT apartmana i MK Mountain resort, predstavnici Gorske službe spasavanja kao i PZP Novi Pazar i Kruševac.
          Na sastancima je bilo reči o organizaciji medicinskog zbrinjavanja skijaša, primeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u Ski centru Kopaonik, sa posebnim akcentom na kontrolu upravljanja motornim sankama. Jedna od tema sastanaka bila je i uvođenje komunalnog reda, uređenje saobraćajnog prometa za odlazak i dolazak na skijališta, održavanje i čišćenje puteva tokom zimske sezone, održavanje i čišćenje svih javnih površina,  parkinga, a govorilo se i o protivpožarnoj zaštiti kao i o bezbednosti i redu na stazama.
          Na čelu operativnog tima sam ja, a pozivamo i vas da prisustvujete našim sastancima.
         Za kraj, zahvalio bih se svima na veoma uspešnoj saradnji, posebno mojim kolegama koji su najviše zaslužni za lep izgled ski centra. Ova sezona, za sada je mnogo uspešnija od prethodne i čini mi se da skijaši sve više odlaze zadovoljni sa Kopaonika, što je naš glavni cilj.
 
          Uredništvo infoKOP sajta želi da sa se zahvali izvršnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ljevnaiću na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i na pozivu da prisustvujemo sastancima "Operativnog tima" i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Takođe, nadamo se da smo ovim intervjuom našim čitaocima dali odgovore na najzanimljivija pitanja koja su se proteklih meseci pojavljivala na sajtu InfoKOP.net.
Stevan Rosić,
urednik InfoKOP sajta


Komentari (75)
 1 2 3 > 
Dabich
26.12.2011 | 16:54


Zna li neko dali iz hotela Putnik moze da se dodje do suncane doline, tj dali treba da se pesaci do staze ili moze skijama iz hotela do staze?
lega
07.03.2011 | 12:26


Topovi na Gvozcu su postavljeni do polazne stanice. Licno sam video. A i staza je kompletno pod snegom bila sad za vikend i vidi se da je tabana.
Markox
05.03.2011 | 08:58


Video sam samo gornji deo Gvozdaca, donji nisam mogao da vidim, skinuo sam skije i malo otpesacio, nije mi se islo u pancericama tako daleko
Alek.
05.03.2011 | 00:58


@Markox
Da li su topovi bili samo na vrhu. Koliko sam ja razumeo pokriven je samo gornji deo Gvodac staze (3-4 topa) koji je bio naj rizičniji?

Jesi li si mogao da vidiš niže da li ima topova pošto zica ne radi?
Miljan Kop
04.03.2011 | 21:52


Napokon pozitivni komentari u vecini. Ovo se nije desilo odavno. Procitao sam onaj potpisan STA TE BRIGA i stvarno to podrzavam.
LJUDI AKO VAM SE OVO NE SVIDJA IDITE U BUGARSKU.
Ili na Goliju i Goc gde ima po jedna staza a jednodnevni ski pas je od 500 do 700 dinara a uz to niti ima trauma centra, osiguranja ni SS koje mozete da tuzite jer ste slomili neku kosku, jer niste naucili da skijate kako treba ili to necete.
Bravo za TIM Skijalista Srbije STVRNO ste uspeli u svom poslu, bilo bi dobro da se i tim Opstine Raska ugleda na vas i napokon pocne da radi ono sto bi trebalo na nacin koji to moraju da rade.
Nezadovoljni mars u bugarsku
dif
04.03.2011 | 14:31Ja sam za to da se pokrene akcija da na sajtu ljudi ostave do 3 svoja pitanja..da se izvrsi generalizacija istih , da se jedno tridesetak pitanja odnesu u SS da im se da neki rok da odgovore i da onda svi lepo znamo na cemu smo...
Bago
04.03.2011 | 14:29


Ja stvarno ne kapiram odakle si zaključio da je to zvaničan stav SS?
pailhead
04.03.2011 | 13:07


nadam se da ovo dole nije zvanicni stav SS

"Imamo skijaliste, ali nam ne trebaju skijasi!"
B(n)Z
04.03.2011 | 08:16


@silvana

Mislim isto sto i ti (osim u delu da lupam smilies/cheesy.gif smilies/tongue.gif).

Ja bih voleo da neko iz SS da komentar na ponudjene odgovore i da zakljucak bude bas onaj koji si ti izvela (osim u delu da lupam smilies/cheesy.gif smilies/tongue.gif).
Markox
04.03.2011 | 05:29


veteran je potpuno u pravu. Mislim da je to isti razlog zbog kojeg ne radi ni Suncana Dolina, iako postoji sistem za vestacko osnezavanje (bar ja sto sam video golim okom ove godine, a video sam i zute velike topove na celoj stazi Gvozdac, iz radoznalosti sam otisao da vidim kakvo je stanje)
Ko zna sta se tu radi i koje su to igre, ali najvise trpimo mi skijasi definitvno.
markos
04.03.2011 | 01:12


Silvana je u przu ,ko nie skujao belu reku nije doziveo kop!!!pozz
veteran
03.03.2011 | 23:59


Ljudi pobogu, pa uzmite se u pamet. U celom svetu i razvijenom a i u nerazvijenom (kod nas) NOVAC je jedini razlog svemu. Profit i moc su glavni razlozi. Pa zar je MK lud sto je ulagao onoliki novac u hotele? Pa naravno da nije. Cela svita je ukljucena u te igre. I politicari i oni oko njih. Zar da jedna Bela reka (citaj Brzece) nekome smanji ionako slabu posecenost? Pa nece je pustiti u rad dokle god rade i Grand i Angella. Zapamtite. To je ekipa koja gleda samo SEBE. Zato i plivaju u fekalijama svog bogatstva, moci ali i dusevne nesrece
STA TE BRIGA
03.03.2011 | 22:56


AKO VAM SE NE SVIDJA SKI CENTAR NEMOJTE DA IDETE NISTE NIKOM POTREBNI ZNATE KAKO NAS BRIGA DA LI STE VI TAMO ILI NE ONIMA KOJIMA SE SVIDJA ONI CE SKIJATI A VI RADITE STA HOCETE MNOGO SE PRAVITE PAMETNI SREDITE SVOJ SKI CENTAR A ONDA TAMO SKIJAJTE MENI SE SVIDJA INTERVJU!!!!
djox
03.03.2011 | 19:40


B(n)Z@
Sreca te se ti ne pitas za misljenje. Bela Reka sa sve Strugom je potpuno druga dimenzija cele price. To je jedan sasvim drugi centar koji nema veze sa lang lauf ostatkom planine. Ona se mora srediti, jer bez nje sve gubi smisao. Gondola je resenje.
flash
03.03.2011 | 18:26


Deforestacija je sečenje šuma da bi se dobilo zemljište čijoj nameni šuma nije potrebna. Često se navodi da je krčenje šuma jedan od glavnih uzroka pojačanog efekta staklene bašte: stabla koja su spaljena ispuštaju ugljen-dioksid; a isečena stabla više ne uklanjaju ugljen-dioksid iz atmosfere.

Deforestacija je postala ogroman problem za okruženje zato što troši jedan od Zemljinih najvažnijih prirodnih resursa; povećava koncentraciju ugljen-dioksida u atmosferi, čime značajno utiče na klimatsku promenu; i u isto vreme remeti i uništava stanište hiljada vrsta biljaka i životinja.
Шума је изузетно богат природни ресурс. Човјек има велику корист од шумских ресурса као шо су: дрво, смола, етерично уље, јестиве и љековите биљке, јестиве гљиве, итд. Упркос њиховом значају више од трећине првобитних шума на земљи је нестало.

Шуме су основни елемент екосистема. Оне помажу у регулирању резерви воде, ослобађају кисик у атмосферу и спрјечавају ерозију тла, имају бактерицидно дјеловање итд.

Шума може дјеловати релаксирајуће, те људи имају потребу да одлазе на излете у шуме како би се ослободили свакодневног стреса. Упркос њиховом значају више од трећине првобитних шума на земљи је нестало.

У БиХ је присутна стална девастација шумских површина у циљу превођења шумских земљишта у грађевинска за потребе туризма.

То за собом повлачи додатну девастацију од стране прекобројних несавјесних туриста. Посебан вид девастације представља стална изградња далековода која знатно умањује шумске површине. Petre nisu dzabe sve razvijene zemlje i te kako zastitile svoju vegetaciju pa ako hocete, pa ko hocete i malositorije krcenje suma i jedan od glavnih uzroka zasto nas je Evropska civiliizavija smatrala varvarima zbog tadsnjih trgovaca koji su iskrcii pola Balkana koji je bio pod sumom. A posto sam zdravstveni radnik znam sta znaci kiseonik za funkcionisanje ljudskog organizma. I umesto da se njihovi potomci stide grehova i prokletsyva koje su njihovi preci pocinili prema sumama oni nastavljauju da za sitne procnete unistavaju floru i faunu Srbije i od nje napravise smetliste takav je slucaj sa Zlatiborom poceo je Kopaonik sta je sledece....
pailhead
03.03.2011 | 18:09


Mislim da se ratraci kace sajlama kada su u pitanju ovako strme staze. Ali da, mnogo strmije staze se tabaju po svetu. A sigurno pada temparatura dovoljno cesto da bi mogli i tu da funkcionisu topovi. Ako nista, zar ne bi mogli da budu negde gore i non stop da rade a da se taj sneg nanosi, video sam i to po svetu.

silvana
03.03.2011 | 17:56


@B(n)Z: ajde nemoj pricati gluposti da ti se smeju ljudi!
pod tvoje 1. i na kopu nema snega dovoljno vec par god pa su uspeli da osneze staze i da naprave sisteme za osnezavanje
2.otkud ti to da ne postoje ratraci koji bi je utabali??! hahah sta je ona jel visi "ni na nebu ni na zemlji"?! kako su uspeli da utabaju slicne i jos mnogo strmije staze na Alpima?!
3.po cemu nije ekonomski isplativa? jel po tome sto u brzecu nema vec najmanje 5 000 lezajeva i makar 20% ljudi koji znaju da skijaju na takvoj stazi i onih koji bi dolazili sa vrhova da isprobaju extra sredjenu stazu?
4.imovinsko - pravni odnosi se odnose na Strugu a ne na Belu reku, sto svako bi shvatio da nije ista staza, zar ne?!
5. i najvaznije, kop nece nikada imati dovoljno staza za skijanje! jer ne moze da steti samo moze da koristi!

I ono sto bih ja dodala, ako je mogla da postoji kao takva i pre 20 god i da bude staza na kojoj se medju prvima skijalo iako je mehanizacija bila mnogo nerazvijenija, onda ne vidim problem da se i dan danas skija na njoj i da se ulaze.
ski
03.03.2011 | 17:55


snesko
pa u mom komentaru nema negativnih reci a nije ih bilo ni prosle godine kada je na Kop-u bilo vrhunsko skijanje i kada su opet pominjem, mnogi pljuvali po skijalistima koje se jesu ove god poboljsala i za to sto nude, ski pass ima realnu cenu bez obzira sto je za prosecnog drzavljanina ove nase tuzne zemlje, i dalje mnogo.
B(n)Z
03.03.2011 | 16:27


Bela reka ne radi i nece se ulagati u nju zbog:
1. nema dovoljno snega i ne moze da se osnezi
2. teren je takav da od nje ne moze da se napravi staza (ne postoje ratraci koji mogu da je srede ili sl.)
3. nije ekonomski isplativa
4. nisu reseni imovinsko-pravni odnosi
5. suvisna je, tj. Kop ima dovoljno staza
Ja vidim ove moguce razloge. Ako neko zna koji je tacan razlog neka zaokruzi odgovor ili da svoj smilies/wink.gif
Pera
03.03.2011 | 15:21


Nekim ljudima stvarno nije moguće udovoljiti.. Dok je Krčmar bio zatvoren, to je bila najlepša staza, Kopaonik nije isti bez Krčmara, jedino Krčmar vredi itd. Sada kada Krčmar radi, više se ni ne spominje, a ljudi su samo promenili ploču i Krčmar zamenili sa "Bela Reka" i opet sve isto... Da sutra puste Belu Reku, ti isti bi krenuli o Ledenicama, i tako u nedogled.
Ono što je odrađeno je i više nego za pohvalu, a o Beloj Reci je diskutovano nadugačko i naširoko, i svako koga imalo zanima zašto ta staza ne radi i nema perspektivu to lako može da sazna.
Petar
03.03.2011 | 13:32


@ivica kostelic: Izmena prostornog plana pod prvom kategorijom zaštite države!? Zašto? Za rad skijanja. Neće moći.

Pa tri doline i val disere nisu spojeni zbog nacionalnog parka Vanoise. I to tako stoji od 1972. Mislis da je neko menjao prostorni plan i da mu pada na pamet tako nesto. Daj budimo realni. Ne može kako se kome prohte da uništava i menja prirodu samo zato što je nekome palo na pamet da mora da ide staza baš tuda.
Sneško
03.03.2011 | 13:08


@ski
Najlakše je da se kritikuje i da se piše da ništa ne valja. Toliko dobrih stvari je urađeno na Kopu za ovu sezonu, da bi zaista svako „pljuvanje“ bilo bez osnova... Slažem se da ima još puno toga da se radi, ali ajmo malo sa predlozima koji su zaista realni i koji mogu da se realizuju za narednu sezonu...
AlbertA
03.03.2011 | 12:23


Imao sam prilike da posetim skijalista u Sloveniji i Italiji i mogu reći da su staze na Kopu zaista korektne (i više od toga), opšti utisak je veoma pozitivan, jedine zamerke su velike gužve na prilazima žičara i cene ski pasa...
ivica kostelic
03.03.2011 | 10:31


svaki napor ka popravljanju situacije treba pozdraviti
ali,
meni ovaj interview više liči na ćaskanje prijatelja. nema udubljivanja u probleme i nema predloga za rešenje problema. šta mi, korisnici, kopaonika imamo od toga što direktor zna da je parkiranje problem. i? ili vezna staza krčmar-duboka. 1. zona zaštite. pa neka podnesu zahtev za izmenu prostornog plana. znam da je izmena prostornog plana dug, skup i težak posao, ali je u vašem intersu i nije nemoguć. uostalom, u vreme donošenja imali su priliku u javnoj raspravi da predlože izmene. zašto to nisu učinili? jedan komentar je pomenuo plexiglass vizire na korpama. neoprostivo je što ih nema, kada svi znamo koliko se ljudi smrzavaju kada se korpe približavaju suvom rudištu. (nadam se da će se bar za krčmar setiti ovoga). bela reka je posebna priča. najlepša staza stoji godinama.
šta znači da na gvozdcu i ledenicama skija malo skijaša. pa i na gran risi se skija vrlo retko , ali je alta badia poznata po toj stazi i ona uvek radi.
ne bih da budem zadušna baba, ali previše le problema koji se ne rešavaju, da bi smo tek tako horski hvalili SS. pa ne rade oni to iz hobija.
ski
02.03.2011 | 21:04


ja prosto ne mogu da verujem, pa pola vas je prosle godine pljuvala po skijalistima a sad kao da su vam rod najrodjeniji!
Brza
02.03.2011 | 20:28


Jedno je sigurno da se SS nisu bas pozabavila marketingom i predstavljanjem Kopa u inostranstvu, za mora samo Srbi da skijaju ovde.Pogledajte kako se to radi u Makedoniji, cele zime se vrti Makedonija snezna i govore o svim svojim centrima ma koliko da su razvijeni.
Brza
02.03.2011 | 20:23


@SILVANA
Potpuno si upravu za Bele reke i Brzece, sigurno bi SS imale koristi od ljudi koji odsedaju u Brzecu SIGURNO NIKO NE BI SKIJAO 7 DANA NA TE DVE STAZE.
pailhead
02.03.2011 | 20:22


U pravu ste! To pitanje je isto trebalo postaviti.

Nema pohvala, i ne svidja mi se interjvu smilies/smiley.gif
silvana
02.03.2011 | 19:36


@flash: evo upravo je bila vest na Prvoj televiziji u Vestima da ove godine nijednom nisu pustane u rad te dve zicare ( Bela Reka 1 i 2) i da je Brzece kao centar potpuno zamrlo ove godine cak i pored 20-ak hotela koji se prave i koji su napravljeni, i pored brojnih privatnih smestajnih kapaciteta...pa se pitam zbog cega sve oni to prave kada skijalista nece da pruze svoj doprinos vec sve sele na Kopaonik. Realno gledano mestani nemaju nikakve koristi od tih hotela u Brzecu, ali sta da rade oni koji se bave privatnim biznisom?! Niko nece da dodje kada zica ne radi i da se cima do gore iz Brzeca. Sad pitanje za skijalista: da li je ovo u stvari namerno uradjeno jer su uvideli da se Brzece veoma brzo razvija i da ce predstavljati pretnju "ovim" hotelijerima na Kopaoniku i da ce im preuzeti goste jer su cene smestajnih kapaciteta mnogo jeftinije?!
flash
02.03.2011 | 19:13


Silvana potpuno si u pravu Bela Reka je najlepsa i najozbiljnija staza na Kopu, a da ne ispadne da ih mnogo ne hvalimo Skijanlista Srbije jer imaju jos puno da uce i rade a imao bih malo dva nezgodna pitanja za njih:
1 Sto prokrcise onoliko lepu sumu i unistise onaj vazduh po kome je Kop bio poznatat?
2. Da li su ski liftovi kupljeni na kredit koje cemo morati da preko ski pasa ili poreza otplaceujemo godinama pa je cena ski pasa tako visoka bez obzira na broj staza koji rade, ili su kupljeni od prihoda koje je Skiajliste Srbije ostvarilo u proteklim godinama?
 1 2 3 > 
Napišite komentar (75)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (560):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
30.09.2020. 03:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Magla 2°C -4°C -  m/s (-) 100% 0cm
Magla sub.osećaj
2°C
temp. Pančić
-7°C
- m/s
(-)
pritisak 826.7 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
2/24 1/45 0/30
 (8.3%)  (2.2%)  (0%)
Građevinski radovi 2020. godine na Kopaoniku (FOT...
Molim vas da uraditi i Parking kod suncane doline, a za to treba poseci malo drveca za potpalu i pecenje rakije. Sa tim parkingom bi se rasteretio ova...

Izgradnja nove staze 6c na lokaciji Duboka 1 (FOTO...
Vidim suma se nemilice sece, sto je naravno posledica neumerene gradnje i prosirivanja kapaciteta. Da li postoji neka insitucija koja ce konacno zasti...

Građevinski radovi 2020. godine na Kopaoniku (FOT...
Ako ništa, bar je za pohvalu što se konačno neko setio da nešto uradi sa onom ogromnom parcelom kod Kluba A i sa nikad završenim objektom “Sun®..

Svi letnji sadržaji u funkciji, od ponedeljka nov...
Zna li neko gde se nalazi teretana na otvorenom na Kopu?

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Pravda za Skikučesmiley Samo neka se šire staze, kamo sreće da su ranije počeli...ima tu još mnogo prostora.

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Tekst deluje uglavnom korektno i informativno....mene zanima kako se to odluci da se prokrci u centru par staza od po 300-400 m.... Mojoj sreci nema k...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Bice to lepa staza ali potrebno je i osnezavanje.Naravno bez prosirenja od skoka do Duboke1 nastace jos veci problemi zbog guzvi.

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Postoji još uvek, pre skretanja sa glavnog puta.

Prodaja: Apartman u centru Kopaonika
Koliko ja prepoznajem, radi se o vili Bjanka

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Ovo je sjajna stvar. Mislim da je gondola pun pogodak. SAmo me brine prilaz, okolo su sve hoteli, nema dovoljno parking mesta ni za goste ugostiteljsk...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Super je za razvoj turizma gondola iz Brzeca,samo je šteta što je polazna stanica pomerena jos dalje nego što je bila. Zna li neko hoče li imati n...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
@Šumarac: Podaci koje ste izneli nisu tačni. Ceo Kopaonik je pokriven sa 75km kvadratnih šume. Mislim da Ravni Kopaonik zahvata površinu od oko 1...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Lepe vesti i odličan napredak! Zanima me s obzirom da dvosedi nisu radili 3 sezone i Brzeće za to vreme nije imalo nikakve veze sa ski centrom, da l...

Izgradnja nove staze 6c na lokaciji Duboka 1 (FOTO...
Kada ce biti neki text o radovima na novim stazama,kako napreduju poslovi?Hoce li biti spremne za novu sezonu?

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Ne vidim razlog za drvlje i kamenje povodom ovog teksta, u pravu je i autor teksta pošto verujem da je dugo pisao i prikupljao podatke a u pravu su i...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Kad bi bar većina u ovoj državi radila svoj posao profesionalno, pošteno i sa takvim entuzijazmom kao što ga Stevan vlasnik ovog portala ra...