Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Viceroy Kopaonik
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
Nacionalna Klasa SKI BUS
 
Recenzija skijališta Kopaonik
Kopaonik, najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1934 m), Karaman Vučak (1936 m), Suvo Rudište (1976 m) i Pančicev vrh (2017 m).

Do Kopaonika se može stići iz više pravaca. Preko Jošaničke banje, Brzeća i Rudnice. Sva tri pravca su dobrog kvaliteta i redovno se čiste. Put preko Brzeća najčešće koriste gosti koji putuju autoputem Beograd - Niš i na njemu se nalazi jedna od najtežih deonica Jaram - Rendara. Prilaze preko Jošaničke Banje i Rudnice upotrebljavaju gosti koji dolaze Ibarskom magistralom i oba prilaza su nešto pristupačnija. Možda najmanje korišćen prilaz preko Rudnice je i najkraći i najpitomiji put jer je trasiran južnom stranom planine.

Bilo kojim pravcem da dolazite preporučujemo vam obavezno korišćenje zimske opreme i zimskih pneumatika. Lokalno stanovništvo nudi montiranje lanaca za 500 dinara na svim prilazima Kopaoniku. Naoružajte se strpljenjem i vozite oprezno.

Dolaskom na Kopaonik prvu novinu koju uočavate je postojanje parkinga koji se plaća 200 dinara na dan. Naravno tu su i neizbežni „lopatari“ koji nude svoje usluge i koji generalno ostavljaju loš prvi kontakt sa planinom. Naša preporuka je da platite parking i ostavite vaš auto na sigurno mesto bez nepotrebnog nerviranja. Iskreno se nadamo da će se od sledeće godine na još dosta mesta naplaćivati uređen i čišćen parking i da ćemo svi sa zadovoljstvom ostaviti 1400 dinara za sedmodnevno sigurno parkiranje.

Ono što i dalje fali, a što je nadležnost opštine Raška, je parking na lokaciji polazne stanice žičare Sunčana dolina čime bi se neuporedivo rasteretio centar Kopaonika vozilima gostiju koji su smešteni u Vikend naselju. Početna stanica Sunčane doline je sada na samom putu udaljena  1km od prvih objekata u Vikend naselju. Takođe, već drugu godinu za redom apelujemo na nadležne da razmisle o ideji uvođenja ski autobusa od Vikend naselja do Gobelje čime bi se takođe rasteretio centar Kopaonika ali i podstaklo ravnomerno popunjavanje skijališta posebno prema Gobelji obzirom da se na četvorosed dolazi korišćenjem dva tanjira i dva pomoćna ski lifta koji imaju dosta manju propusnu moć.

Put preko Jošaničke banje
Put preko Jošaničke banje
Skijalište ski centra Kopaonik je u poslednjih 8 godina ulaganjem države postalo najbolji primer kako se može i u Srbiji napraviti kvalitetan iskorak prema evropskim standardima. Odgovorno tvrdimo da danas skijalište najžešće kritikuju samo oni koji verovatno nikada nisu videli strane ski centre. Ne želimo da budemo pogrešno protumačeni ima još dosta stvari koje se mogu poboljšati i koje ćemo u ovom tekstu navesti, ali generalni utisak je da je skijalište Kopaonik rame uz rame sa Evropskim ski centrima. Naravno kada kažemo rame uz rame mislimo na organizaciju i tehničku opremljenost skijališta, a ne na prirodne odlike, visinu ski centra, dužinu staza, visinske razlike i neke stvari koje jednostavno ne možemo promeniti. Priroda nam je podarila planinu takvu kakva je i iz nje svi zajedno moramo izvući maksimum.

Zaštitana ograda
Zaštitana ograda
Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1100-2017mnv i raspolaže sa 24 instalacije koje mogu na sat prevesti i preko 30 000 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, dva dvoseda, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 62 km alpskih i 12 km nordijskih staza. Prošle godine Skijališta su dobila i homologaciju Međunarodne skijaške federacije (FIS) za tri staze u ski centru Kopaonik, koja potvrđuje da staze odgovaraju FIS standardima. To će omogućiti organizovanje međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snow board disciplinama.

Gost koji je zadnji put pre 8 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi ni prepoznao dobar deo skijališta. Napravljeno je 10 novih instalacija, prosečeno 12 novih staza a dobar deo i proširen. Adaptirana i povećana postojeća akumulacija za vodu na Malom karamanu i izgrađene su dve nove na Krčmaru i u Crvenim Barama. Postavljeno je 315 lansera i topova na sve staze osim Belih reke.

Novi putokazi
Novi putokazi
Obeležavanje i signalizacija su nekad bili najveća boljka Kopaonika što je uzrokovalo mnoga gubljenja i povrede na planini. Slobodno možemo reći da danas Kopaonik ima odličnu signalizaciju i obeleženo skijalište verovatno bolje od velikog broja evropskih ski centara što su nam i u razgovoru potvrdili pripadnici Gorske službe spasavanja koji imaju daleko manje intervencija vezanih za gubljenje skijaša. Na većini kritičnih i opasnih mesta postavljene su zaštitne mreže i strunjače a, u cilju povećanja bezbednosti, uređena je i oblast gde je moguće koristiti motorne sanke. Upoređujući sa drugim centrima čini se da se možda čak i previše gledalo na bezbednost ako je to uopšte i moguće. Kopaonik je jedan od retkih centara koji uz kupovinu ski passa nudi i potpunu zdravstvenu zaštitu u kliničkom centru Srbije (KBC), uslugu GSS i osiguranje skijaša u slučaju povrede. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, po potrebi Kliničkog centra, pruža uslugu prevoza povređenih skijaša i helikopterom. Na mestima gde vetar odnosi sneg postavljen je veliki broj drvenih snegobrana koji su se ove zime, u uslovima velikih snežnih padavina i vetra, pokazali u pravom svetlu (Gobelja, Pančić...). Takođe svake godine je primetan kvalitativni skok u kulturi, ophođenju i manirima radnika skijališta. Ono što je nekad bilo nezamislivo sada je stvarnost. Čiste se korpe pre sedanja skijaša, u slučaju lošeg vremena, ako nema skijaša, iste se odmah okreću, radnici su neuporedivo ljubazniji i uvek su na usluzi dodjući popularne tanjire i sidra. Ono na šta bi više trebalo obratiti pažnju je kako bolje organizovati redove i popunjenost korpi.

Novi snegobrani
Novi snegobrani
Veštačko osnežavanje je svoj potencijal pokazalo tokom prošle sezone u uslovima ekstremno niskih snežnih padavina. Međutim, sasvim je jasno da navedene tri akumulacije nisu dovoljne za osnežavanje staza u uslovima malih snežnih padavina što se i pokazalo na početku ove zimske sezone. Nedostatak vode sprečio je da dobar deo skijališta proradi na vreme. Treba biti realan i sagledati činjenicu da je Kopaoniku potrebno još akumulacija. Time bismo omogućili da početak rada celog skijališta bude znatno ranije. Dakle, potrebno je rešiti problem kako kvalitetno snabdeti dovoljnom količinom vode celo skijalište. Mnoge danas normalne stvari su nekada izgledale kao naučna fantastika, a danas su realno stanje na Kopaoniku. Zašto onda i ne očekivati da se u nekoj od narednih sezona ne skijamo od novembra do maja?

Veštačko onežavanje
Veštačko onežavanje
Uređivanje staza je zadnjih sezona podignuto na znatno viši nivo. Radnici Skijališta su slati na obuke u strane ski centre, a Skijališta su nabavila i nove tabače uključujući i tabač sa vitlom za najstrmije staze. Kombinacijom veštačkog i prirodnog snega i antierozivnim letnjim radovima uređenje staza je izuzetno dobro. Treba naglasiti da u lošim vremenskim uslovima (visoke temperature i južni vetar) i na visinama ispod 2000 mnv održati ceo dan kvalitetno stazu sa velikim protokom skijaša je praktično nemoguće.

Jedini način je naći modalitete kako celo skijalište ravnomerno opteretiti. Činjenica je da skoro 50% vožnji u ski centru Kopaonik otpada na Karaman greben. Tu se vraćamo na početak priče i izgradnju parkinga kod Sunčane doline, uvođenje ski busa Vikend naselje - Gobelja kao i u perspektivi izgradnju gondole iz Brzeća. Iskreno se nadamo da će ideja o finansiranju 50% država i 50% opština Brus i hotelijeri iz Brzeća što pre zaživeti.
 

Staza Crvena Duboka
 
Crvena duboka
Crvena duboka
Na desnoj stazi uz žičaru Krst, izgrađen je moderan Snow Park. Time je Kopaonik sa još jednom stavkom pridružio modernim evropskim ski centrima. Ako u prespektivi bude izgrađen i half pipe, Kopaonik će imati mogućnost za održavanje i najprestižnijh takmičenja u ekstremnim sportovima. Dolina sportova je dobila osvetljenje i kvalitetno klizalište što je još jedan plus u raznovrsnosti ponude Kopaonika.
 

Snow park
 
Da Skijališta Srbije osluškuju želje i naprednih skijaša govori i činjenica da je prvi put posle 1994. godine puštena u rad i žičara Ledenice. Čim su se stvorili vremenski uslovi kvalitetno se tabaju i Bela reka, Gvozdac, Krčmar i Gobelja. Na vrhu Gvozdca postavljen je i pomoćni ski lift kako bi se što lakše omogućilo izvlačenje skijaša sa staze. Od sezone 2012/2013. nabavljen je i obećani tabač sa vitlom, kao deo mehanizacije za uređenje staza, što dodatno utiče i na ovako zavidan kvalitet strmih staza.
 

Staza Ledenice prvi put u funkciji posle 1994. godine
 
Tokom sezone 2011/2012 prvi put je puštena u rad i Sunčana dolina. Izgradnjom još dve staze uz žičaru nastavljeno je sa pozitivnim trendom pri izgradnji Gobelje da se uz jednu žičaru pravi veći broj staza. Tako danas Gobelja ima šest staza, a Sunčana dolina tri. Sve to daje sasvim novu dimenziju skijanja na Kopaoniku.
 

Dve nove staze uz žičaru Sunčana dolina
 
Prvi put u istoriji skijanja na Kopaoniku skijalište u terminima velike posećenosti počinje sa radom pola sata ranije (od 8:30h do 16:30) i prvi put su uvedeni popusti na grupne ski karte (10%) kao i popust od 15% u promotivnim nedeljama:
 
  • Porodična nedelja
  • Nedelja za parove
  • Ženska nedelja
  • Đačko-studensta nedelja

Kopaonik danas ima preko 120 ski učitelja organizovanih  u tri ski škole koje su dobile licencu za obuku skijanja  (Body and Health, La Scuola di Schi, Snow Star Team i MM). Jako je bitno da se prvi koraci na snegu izvedu uz ski učitelja. Zato se, pre kraja ove reportaže, moramo osvrnuti na kulturu i mentalitet skijaša iz Srbije. Potrebno je da svako bira stazu prilagođenu svom skijaškom znanju, da se vodi računa kako o sebi tako i o drugim skijašima, da se popunjavaju žičare i formiraju redovi uz pomoć radnika Skijališta. Ljudi nisu svesni, odnosno nemaju unutrašnji osećaj kolike brzine se razvijaju na snegu. Brzine su takve da povrede mogu biti opasne i po život. Zato budite svi obazrivi, a Skijališta Srbije moraju biti što rigoroznija prema nesavesnim i bahatim skijašima. Nadajmo se da će novi radari na stazama pomoći u podizanju svesti skijaša.

Na kraju, pokušaćemo da u kratkim crtama nabrojimo šta je sve krupnije, za poslednjih 9 godina, urađeno u ski centru Kopaonik:

-    Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Gvozdac
-    Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Krčmar
-    Isklopivi šestosed Karaman Greben
-    Isklopivi četvorosed Pančićev vrh
-    Isklopivi četvorosed Duboka I
-    Isklopivi četvorosed Duboka II
-    Isklopivi četvorosed Gobelja
-    Fiksni četvorosed Krst
-    Fiksni četvorosed Sunčana dolina
-    Fiksni četvorosed Mali karaman
-    Pomoćni ski liftovi Vučak 1 i 2
-    Dva nova jezera za veštački sneg na Krčmaru i u Crvenim barama
-    Proširenje i uređenje jezera na Malom karamanu
-    Kompletno pokrivanje sistemima za veštačko osnežavanje staza (315 lansera i topova) izuzev  Belih reka
-    Potpuno nova signalizacija, sistem video nadzora, info tabli i obeležavanje staza
-    Izgrađen Snow Park
-    Ski Data sistem provere ski pass-ova
-    Dve ski trake za prevoz skijaša (Dolina sportova i Jaram)
-    Snegobrani na skijalištu
-    Bob na šinama, Zip-lajn i Tjubing
-    Dečije igralište u Dolini sportova
-    Ozvučenje, besplatni internet i novi časovnik u Dolini sportova
-    Alat za podešavanje ski opreme
-    Odmorišta na ski stazama i Panormaski durbini

Stvari idu u jako dobrom pravcu i nadamo se da će sledeće godine Kopaonik dobiti još vodenih akumulacija i da će se nastaviti sa realizacijom Master plana. Međutim potrebno je i da drugi subjekti turističke ponude prate pozitivan trend koji pokreću Skijališta Srbije. Mora se tačno znati šta je čija odgovornost i koje su procedure za rešavanje mogućih problema. I na kraju da ponovimo modifikovanu rečenicu iz prošlogodišnje reportaže: Moramo svi biti svesni geografskog položaja Kopaonika, da tradicija skijanja u Srbiji nije velika, da je mentalitet naših ljudi, kako turističkih radnika tako i gostiju promenljiv, ali moramo priznati da Kopaonik svake godine krupnim koracima napreduje ka modernom evropskom ski centru i to se mora nedvosmisleno pohvaliti. 
 
Prilozi:
Youtube kanal sa snimcima staza sezona (HighDefinition snimci):
http://www.youtube.com/user/stevssss

Pratite nas na mrežama:
Facebook stranica:
http://www.facebook.com/pages/Kopaonik-infoKOP/181106058635369
Twitter stranica:
http://twitter.com/#!/infokop

 


Komentari (24)
Nole
22.11.2013 | 16:33


Kakav su smor ovi što stalno porede smeštaj u 4 zvezdice na Kopaoniku sa jeftinim apartmanima u Francuskoj koje moraju i da očiste na kraju dok u međuvremenu jedu supice iz kese i sendviče na stazi. Da ne govorim o spavanju u autobusima sa kojekakvim svetom i danonoćnom maltretiranju "u putu".

Beskonačna i beskorisna kultura kritike a sada i omalovažavanja očigledog poboljšanja na koje nam je ovaj nepristrasni prikaz ukazao.

Kopaonik je dovoljno dobar za većinu skijaša i ne mora da bude skup, naročito za porodice sa malom decom.
Snowboarder
21.11.2013 | 11:52


Da li mogu skijasi i birderi koji su mlađi od 18 u snowpark?
Ivana Pavlovic
04.09.2013 | 12:58


Bas sam citala u Blicu tekst o otvaranju boba na sinama, sad u petak je otvaranje i radujem se tome jer sam se vozila ranije i ostalo mi je u secanju kao super iskustvo!
Maja Mladenovic
31.07.2013 | 16:27


Ove godine sam po prvi put odlučila da more zamenim planinom. Društvo i ja smo bili 15 dana na Kopaoniku i nadisali se svežeg vazduhasmilies/smiley.gif Zabave ima na pretek, a najviše mi se dopao paraglajding! Čula sam da u avgustu počinje sa radom i bob na šinama smilies/smiley.gif) Leto na Kopu - najbolji provod do sada!
Sanja Popadic
12.06.2013 | 15:58


Prvi put sam bila u junu na Kopaoniku. Mogu da kazem da je leti podjednako dobro kao i zimi, mozda cak i bolje. smilies/smiley.gif Svima toplo preporucujem da odu. Ovo se ne propusta smilies/wink.gif
Ivana Nanusevac
04.04.2013 | 19:01


Iako je poceo april na Staroj planini je predivno. Juce sam se vratila sa produzenog vikenda. Pored skijanja, stvarno dobre ponude, odlicno sam se i provela.

Sve pohvale za najbolje i jako sarmantne instruktore.

Milena Stamenić
12.03.2013 | 17:24


Bila sam na Staroj planini sad za vikend po prvi put, inače skijam već dugo godina i išla sam do sada samo na Kop... Moram da kažem da je prevazišlo moja očekivanja, staze su odlične i bilo je dovoljno snega. Takođe sam prezadovoljna uslugom, nadam se da će nastaviti da budu tako ljubazni i predusretljivi jer planiram da nastavim da idem tamo smilies/smiley.gif
iskreno osećala sam se kao da sam na Alpima smilies/smiley.gif
Ivana Gvozdenovic
04.03.2013 | 16:13


Citam prosle nedelje najavu za Zensku nedelju.
Bravo za sve koji su se toga setili jer smo se 4 drugarice i ja dogovorile da sebe pocastimo sa par dana skijanja smilies/smiley.gif

Eto, i posle neka neko kaze da nema dzentlmena koji misle i na dame i daju nam popuste...a tek deo da imamo prvenstvo i da ne cekamo u redu.

Jedva cekam!

Najiskrenije bravo za Skijalista Srbije i hvala im! Lepo je sto postoje i tako lepe ideje i akcije!

Javaljam utiske sa Kopa smilies/wink.gif
Marijana Brankovic
21.02.2013 | 14:13


Vec godinama idem na Kop i to je moje omiljeno mesto na svetu!

Neka kaze ko sta hoce, bila sam na dosta planina i staza na skijanju, ali Kop ima nesto posebno!

Gledam danas kako pada sneg i samo neka pada...da bude skijanja sto duze
Zarko Milicic
20.02.2013 | 15:36


Vratio sam se pre dva dana sa Zlatibora i sjajno sam se proveo.

Svuda podji, ali Tornik je meni omiljeni, subjektivno. Zadovoljan sam kompletnom uslugom, kao i napretkom u odnosu na prosle godine.
Marko Petrovic
20.02.2013 | 14:35


Upravo sam se vratio sa skijanja.
Sve pohvale za odlicne staze i sve propratne sadrzaje na Torniku.

Ljubazno osoblje, sneg, provod- sve pohvale!
Toliko je bilo dobro da polako planiram kad bih opet mogao da odem.
ledenjak
15.10.2012 | 23:03


Osvetliti obe strane Karamana i Krst, Gondola iz Brusa i vise slobodnog parkinga i eto potpune price sa svetskim ski centrom pod imenom Kopaonik! Za sad je ocena 4+ sa ovim bi bila cista 5!
sleeper
25.02.2012 | 15:08


Svaka čast za recenziju.smilies/cheesy.gif
mestanin
23.02.2012 | 13:59


A šta je sa gondolom iz Jošaničke banje,koja je planirana pre par godina.
Po mom mišljenju to bi bio prioritet da se spoji sa Kopaonikom,sva ta voda bez ikakvog iskorišćenja odlazi u reku.
Svaka čast Skijalištu Srbije za sve što su uradili na ovakvoj lepotici poslednjih godina.Hvala još jednom na informacijama sa Kopa.smilies/wink.gif
Žile
22.02.2012 | 10:14


Odlična recenzija! Na Kopaoniku se definitivno vidi veliki napredak u svakom smislu.
cobra
22.02.2012 | 09:32


Објективна слика развоја Копаоника последњих година. Нажалост, и моје је мишљење да се још увек запоставља бруски део планине због интереса неких наших тајфуна (што би Шојић рекаоsmilies/wink.gif. Сто се тиче Белих река надморска висина и позиција стазе нису проблем ако се стазе вештачки оснеже.
VladaUK
22.02.2012 | 01:18


Mislim da se i broj tabaca snega mora povecati i koristiti i ujutro ako je sneg padao cele noci. Ovih dana je bilo puno lepog snega koji je napadao tokom noci, ali je vecina crnih staze bila gotovo neupotrebljiva, jer nije bilo tabaca da ih na vreme (ujutro) utaba. Tako da ako pada sneg preko noci, crne staze su dobre tek dan posle, sto je velika steta.

Recimo, u ponedeljak 13.2, bio je lepi dan za skijanje, ali su crne staze bile neutabane. Ledenica i Gvozdac su tek u utorak bile stvarno dobre. Slicno je bilo sa Gobeljom u petak 17.2. Puno snega, ali neutabane staze. Cini mi se da sada kad mogu da rade sve staze, jednostavno nema dovoljno tabaca da ih na vreme urede.
Dusan Momcilovic
21.02.2012 | 11:13


Recenzija je vrlo objektivna, a Kop ''svakoga dana u svakom pogledu sve vise napreduje''. Dodao bih jedno zapazanje koje sam cuo vise puta, cekajuci u redu na zicarama: na odlicno istaknutim semaforima nedostaje podatak o satnici - ''prolaznom'' vremenu, kako se skijasi ne bi raspakivali i preturali po dzepovima...
Диего
21.02.2012 | 02:32


Ја да будем искрен,
радници не само да додају сидра него их хватају обама рукама, стављају их скијашима на одговарајуће место и само да се возиш.
skiman
20.02.2012 | 14:44


Svaka rec na svom mestu, odlicna recenzija. Samo bih da dodam da ima smisla razmisljati o bar jos jednoj stazi koja bi bila osvetljena i pripremljena za nocno skijanje. Cinjenica je da postoji samo Malo jezero, staza koja je vrlo kratka. Cinjenica je da i nema puno zainteresovanih za nocno skijanje, ali razlog moze da bude i ta jedna kratka staza.
savage
20.02.2012 | 12:20


Svaka cast za recenziju. Vrlo objektivno napisano i korisno za sve koji hoce da se informisu o kopaoniku.
VladaNBGD
20.02.2012 | 12:04


Najveci problem sa belim rekama je u tome sto pocetnici ne mogu da koriste tu zicaru da bi se izvukli do skijalista. Precica je za malo zahtevnije skijase i posle se treba izvuci uz ledenice ili gvozdac, sto moze da bude traumaticno za pocetnike...
mrkela
20.02.2012 | 09:32


Pa nesto sigurno postoji u najboljem slucaju jos nije doslo na red ali gondola je tu optimalno resenje osnezavanje i jeste i nije zbog nize nadmorske visine.
Damir
20.02.2012 | 09:05


Tacno je da je napredak veliki, ali mi nije jasno zasto toliko zapostavljaju Bruski deo planine tj. Brzece. Oni dvosedi koji rade na Belim Rekama su vec istorijski eksponati, a kao sto je i u tekstu napisano jedino ove staze su bez vestackog osnezavanja. Imajuci u vidu da najveci broj ljudi dolazi na planinu iz pravca Brzeca, a da je put preko Srebrnca krajnje rizican, gondola ili barem brzi novi cetvorosed bi trebalo da bude prioritet. Ne zelim da poverujem u teoriju zavere, pa da pomislim da neki lobiji uticu da se taj deo planine zapostastavlja, ali trenutno jeste veoma zapostavljen.

I parking mora biti obazbedjen i besplatan za sve skijase, da bi kopaonik mogao sebe da uvrsti u red organizovanih evropskih ski centara.
Napišite komentar (24)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (548):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
27.07.2021. 21:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 20°C 19°C 3  m/s (SE) 56% 0cm
Vedro sub.osećaj
20°C
temp. Pančić
19°C
3 m/s
(SE)
pritisak 838.1 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Marine vode A
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Mašinac
Vučak 2
Snow park
Traka Jaram
Traka Mašinac
Traka Ski vrtić
Dečji park
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
1/25 0/48 0/30
 (4%)  (0%)  (0%)
SKI kamere
Hvala za info Stivs, nadam se da ce Bele reke konacno raditi od sledece sezone... Imas li neke informacije za ove nove staze, od vojske do MK i zicar...

SKI kamere
@Xenon: Za ovu sezonu trebalo bi da se proširi ski put od izlazne stanice gondole do početka Bele reke 2, da se uredi Bela reka 2 i proseče još j...

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
Mogu da dovedu i Phila Collinsa - niko neće u ovu seljanu sa luna parkom ispred Maxija?! Terasama restorana koje su se raširile i skoro popunile cen...

Pešačka tura "Nebeske stolice"
Može, postoji skretanje sa staze koja vodi na Nebeske Stolice (izmedju Duboke i Krčmara) koja vodi na vodopad Jelovarnik. To je u stvari put i na ta...

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
Tako je....juce sam dosla sa Kopa bila za vikend. Smucile su mi se fensi turiskinje u boho haljinama i sa sve sminkom na sebi usred bela dana!!! Kao...

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
Uništavaju nam Kopaonik, a mi koji volimo ovu planinu smo nemoćni pred tom najezdom gubara. Da imamo državu odnosno drzavne organe sve bi bilo drug...

Pešačka tura "Nebeske stolice"
Pozdrav, Zanima me da li se do Nebeskih stolica moze stici i u nastavku setacke ture spomenik Mramor- vodopad Jelovarnik? Ako moze molim vas za info ...

Gorski Hotel & Spa, pod okriljem menadžmenta MK R...
Pocevsi od ljudi na parkingu, recepcije, konobara, sobarica, hrane, sobe...bazena i sve uz to..maseri...CISTA 10.ka i nije bitno ko je vlasnik (ne int...

Novo poglavlje hotela Grand na Kopaoniku (FOTO)
OK: Ne postoje vise male sobe u Grandu. Proslim renoviranjem su sve sobe prosirene. Nov blok vec ima velike sobe.

Novo poglavlje hotela Grand na Kopaoniku (FOTO)
Najveći problem u Grandu su minijaturne sobe po standardima od pre 50 godina.

SKI kamere
Da li se sredjuju bele reke, ili ce i ova sezona proci bez njih?