Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
ZONED
SKI BUS
GORSKI hotel
Recenzija skijališta Kopaonik
Kopaonik, najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1934 m), Karaman Vučak (1936 m), Suvo Rudište (1976 m) i Pančicev vrh (2017 m).

Do Kopaonika se može stići iz više pravaca. Preko Jošaničke banje, Brzeća i Rudnice. Sva tri pravca su dobrog kvaliteta i redovno se čiste. Put preko Brzeća najčešće koriste gosti koji putuju autoputem Beograd - Niš i na njemu se nalazi jedna od najtežih deonica Jaram - Rendara. Prilaze preko Jošaničke Banje i Rudnice upotrebljavaju gosti koji dolaze autoputem Miloš Veliki i oba prilaza su nešto pristupačnija. Možda najmanje korišćen prilaz preko Rudnice je i najkraći i najpitomiji put jer je trasiran južnom stranom planine. Prilazi preko Brzeća i Jošaničke banje su tokom 2021. godine potpuno reparirani.

Put preko Jošaničke banje
Bilo kojim pravcem da dolazite preporučujemo vam obavezno korišćenje zimske opreme i zimskih pneumatika. Lokalno stanovništvo nudi montiranje lanaca za 500 do 1.000 dinara na svim prilazima Kopaoniku. Naoružajte se strpljenjem i vozite oprezno.

Dolaskom na Kopaonik prvu novinu koju uočavate je postojanje parkinga koji se plaća 500 RSD na dan, odnosno 3.000 RSD za sedmodnevno parkiranje. Naravno tu su i neizbežni "lopatari“ koji nude svoje usluge i koji generalno ostavljaju loš prvi kontakt sa planinom. Naša preporuka je da platite parking i ostavite vaš auto na sigurnom mestu bez nepotrebnog nerviranja. Dnevna cena parkiranja u garaži je 1.900 RSD, a svaki započeti sat tarifiraće se sa 150 RSD. Mesečna karta će moći da se kupi po ceni od 45.000 RSD.

Od sezone 2019/2020 pušten je u rad i parking na lokaciji polazne stanice žičare Sunčana dolina čime se delimično rasteretio centar Kopaonika vozilima gostiju koji su smešteni u Vikend naselju. Početna stanica Sunčane doline je sada na samom putu udaljena  1km od prvih objekata u Vikend naselju. Takođe, već par godine postoji i ski autobusa iz Vikend naselja do centra Kopaonika. Prava je šteta što autobus ne ide do Jarama i Srebrnca čime bi se takođe koliko toliko rasteretio centar Kopaonika ali i podstaklo ravnomerno popunjavanje skijališta posebno prema Gobelji obzirom da se na četvorosed dolazi korišćenjem dva tanjira i dva pomoćna ski lifta koji imaju dosta manju propusnu moć.

Tabači
Tabači
Skijalište ski centra Kopaonik je u poslednjih 13 godina ulaganjem države postalo najbolji primer kako se može i u Srbiji napraviti kvalitetan iskorak prema evropskim standardima. Odgovorno tvrdimo da danas skijalište najžešće kritikuju samo oni koji verovatno nikada nisu videli strane ski centre. Ne želimo da budemo pogrešno protumačeni ima još dosta stvari koje se mogu poboljšati i koje ćemo u ovom tekstu navesti, ali generalni utisak je da je skijalište Kopaonik rame uz rame sa Evropskim ski centrima. Naravno kada kažemo rame uz rame mislimo na organizaciju i tehničku opremljenost skijališta, a ne na prirodne odlike, visinu ski centra, dužinu staza, visinske razlike i neke stvari koje jednostavno ne možemo promeniti. Priroda nam je podarila planinu takvu kakva je i iz nje svi zajedno moramo izvući maksimum.

Novi putokazi
Novi putokazi
Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1100-2017mnv i raspolaže sa 25 instalacija koje mogu na sat prevesti i preko 35.930 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, jedna gondola, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 48 alpskih ski-staza i 30 ski-puteva. Ukupna dužina ski-staza je 43.586 m dok je ukupna dužina ski-puteva 15.931 m. Skijališta su dobila homologaciju Međunarodne skijaške federacije (FIS) za 5 staza u ski centru Kopaonik (staze 6 i 6a uz žičaru Duboka I, staza 13 uz žičaru Gobelja, staza 19c uz žičaru Gvozdac i staza 4b uz žičaru Pančićev vrh), koja potvrđuje da staze odgovaraju FIS standardima. To omogućava organizovanje međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snow board disciplinama.

Tri staze na lokacijama Malo jezero (2), Pančićev vrh (4b) i Karaman greben (7a) su osvetljene za noćno skijanje, koje u sezoni radi od 18 do 22 časa.

Gost koji je zadnji put pre 12 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi ni prepoznao dobar deo skijališta. Izgrađeno je 17 novih instalacija, prosečeno 20 novih staza a dobar deo i proširen. Adaptirana i povećana postojeća akumulacija za vodu na Malom karamanu i izgrađene su dve nove na Krčmaru i u Crvenim Barama. Od 48 ski-staza, 23 se veštački osnežava (58,5% ukupne površine ski-staza), a od 30 ski-puteva osnežava se 10 (47,3% ukupne površine ski-puteva).

Snegobrani
Snegobrani
Obeležavanje i signalizacija su nekad bili najveća boljka Kopaonika što je uzrokovalo mnoga gubljenja i povrede na planini. Slobodno možemo reći da danas Kopaonik ima odličnu signalizaciju i obeleženo skijalište verovatno bolje od velikog broja evropskih ski centara što su nam i u razgovoru potvrdili pripadnici Gorske službe spasavanja koji imaju daleko manje intervencija vezanih za gubljenje skijaša. Na većini kritičnih i opasnih mesta postavljene su zaštitne mreže i strunjače a, u cilju povećanja bezbednosti, uređena je i oblast gde je moguće koristiti motorne sanke. Upoređujući sa drugim centrima čini se da se možda čak i previše gledalo na bezbednost ako je to uopšte i moguće. Kopaonik je jedan od retkih centara koji uz kupovinu ski passa nudi i potpunu zdravstvenu zaštitu u kliničkom centru Srbije (KBC), uslugu GSS i osiguranje skijaša u slučaju povrede. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, po potrebi Kliničkog centra, pruža uslugu prevoza povređenih skijaša i helikopterom. Na mestima gde vetar odnosi sneg postavljen je veliki broj drvenih snegobrana koji su se ove zime, u uslovima velikih snežnih padavina i vetra, pokazali u pravom svetlu (Gobelja, Pančić...). Takođe svake godine je primetan kvalitativni skok u kulturi, ophođenju i manirima radnika skijališta. Ono što je nekad bilo nezamislivo sada je stvarnost. Čiste se korpe pre sedanja skijaša, u slučaju lošeg vremena, ako nema skijaša, iste se odmah okreću, radnici su neuporedivo ljubazniji i uvek su na usluzi dodjući popularne tanjire i sidra. Ono na šta bi više trebalo obratiti pažnju je kako bolje organizovati redove i popunjenost korpi.

Veštačko onežavanje
Veštačko onežavanje
Veštačko osnežavanje je svoj potencijal pokazalo tokom prošle sezone u uslovima ekstremno niskih snežnih padavina. Međutim, sasvim je jasno da navedene tri akumulacije nisu dovoljne za osnežavanje staza u uslovima malih snežnih padavina što se i pokazalo na početku ove zimske sezone. Nedostatak vode sprečio je da dobar deo skijališta proradi na vreme. Treba biti realan i sagledati činjenicu da je Kopaoniku potrebno još akumulacija. Time bismo omogućili da početak rada celog skijališta bude znatno ranije. Dakle, potrebno je rešiti problem kako kvalitetno snabdeti dovoljnom količinom vode celo skijalište. Mnoge danas normalne stvari su nekada izgledale kao naučna fantastika, a danas su realno stanje na Kopaoniku. Zašto onda i ne očekivati da se u nekoj od narednih sezona ne skijamo od novembra do maja?

Gondola iz Brzeća
Gondola iz Brzeća
Uređivanje staza je zadnjih sezona podignuto na znatno viši nivo. Radnici Skijališta su slati na obuke u strane ski centre, a Skijališta su nabavila i nove tabače uključujući i tabač sa vitlom za najstrmije staze. Za uređenje staza, održavanje žičara i druge službene potrebe, u zimskoj sezoni se koristi 12 tabača.

Kombinacijom veštačkog i prirodnog snega i antierozivnim letnjim radovima uređenje staza je izuzetno dobro. Treba naglasiti da u lošim vremenskim uslovima (visoke temperature i južni vetar) i na visinama ispod 2000 mnv održati ceo dan kvalitetno stazu sa velikim protokom skijaša je praktično nemoguće.
 
 
   
Novi snow park
Novi snow park
Na stazi 4a, izgrađen je moderan Snow Park. Time je Kopaonik sa još jednom stavkom pridružio modernim evropskim ski centrima. Ako u prespektivi bude izgrađen i half pipe, Kopaonik će imati mogućnost za održavanje i najprestižnijh takmičenja u ekstremnim sportovima.
 
Tokom sezone 2011/2012 prvi put je puštena u rad i Sunčana dolina. Izgradnjom još dve staze uz žičaru nastavljeno je sa pozitivnim trendom pri izgradnji Gobelje da se uz jednu žičaru pravi veći broj staza. Tako danas Gobelja ima šest staza, a Sunčana dolina tri. Sve to daje sasvim novu dimenziju skijanja na Kopaoniku.
 

 
Prvi put u istoriji skijanja na Kopaoniku skijalište u terminima velike posećenosti počinje sa radom pola sata ranije (od 8:30h do 16:30) i prvi put su uvedeni popusti na grupne ski karte (10%) kao i popsti u promotivnim nedeljama:

Na Kopaoniku danas radi preko 250 ski učitelja koji su organizovani u sedam licenciranih ski škole. Jako je bitno da se prvi koraci na snegu izvedu uz ski učitelja. Zato se, pre kraja ove reportaže, moramo osvrnuti na kulturu i mentalitet skijaša iz Srbije. Potrebno je da svako bira stazu prilagođenu svom skijaškom znanju, da se vodi računa kako o sebi tako i o drugim skijašima, da se popunjavaju korpe žičara i formiraju redovi uz pomoć radnika Skijališta. Skijaši nekada nisu svesni,te nemaju unutrašnji osećaj kolike brzine se razvijaju na snegu. Brzine su takve da povrede mogu biti opasne i po život. Zato budite obazrivi, a Skijališta Srbije moraju biti što rigoroznija prema nesavesnim i bahatim skijašima. Nadajmo se da će novi radari na stazama pomoći u podizanju svesti skijaša.

Na kraju, pokušaćemo da u kratkim crtama nabrojimo šta je sve krupnije, za poslednjih 12 godina, urađeno u ski centru Kopaonik:

 • Gondola Brzeće - Mali karaman
 • Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Gvozdac
 • Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Krčmar
 • Isklopivi šestosed Karaman Greben
 • Isklopivi četvorosed Pančićev vrh
 • Isklopivi četvorosed Duboka I
 • Isklopivi četvorosed Duboka II
 • Isklopivi četvorosed Gobelja
 • Fiksni četvorosed Krst
 • Fiksni četvorosed Sunčana dolina
 • Fiksni četvorosed Mali karaman
 • Sidro Marine vode
 • Pomoćni ski liftovi Vučak 1 i 2
 • Dva nova jezera za veštački sneg na Krčmaru i u Crvenim barama
 • Proširenje i uređenje jezera na Malom karamanu
 • Veštački osneženo 58,5% ukupne površine ski-staza
 • Potpuno nova signalizacija, sistem video nadzora, info tabli i obeležavanje staza
 • Izgrađen Snow Park
 • Nov sistem provere ski pass-ova
 • Tri ski trake za prevoz skijaša (Dolina sportova, Jaram i Mašinac)
 • Snegobrani na skijalištu
 • Bob na šinama, Zip-lajn i Tjubing
 • Dečije igralište u Dolini sportova
 • Ozvučenje, besplatni internet i novi časovnik u Dolini sportova
 • Alat za podešavanje ski opreme
 • Odmorišta na ski stazama i Panormaski durbini
 • Gataža sa 350 parking mesta 
 • Helidrom
 • 20 novih ski staza  

Ono što svake godine sve više i više zabrinjava je da širenje skijališta odavno ne može da prati hiper izgradnju smeštajnih kapaciteta. Sva je prilika da se u narednim sezonama, ako ne bude još kapitalnih ulaganja u skijalište, mogu očekivati sve veće i veće gužve na ski stazama, a samim tim i neminovan pad cena izdavanja i cena nekretnina zbog prezasićenja tržišta i nezadovoljstva kapacitetom skijališta.

Ako govorimo o samom skijalištu, stvari idu u dobrom pravcu i nadamo se da će narednih godina Kopaonik dobiti još vodenih akumulacija i da će se nastaviti sa realizacijom Master plana. Međutim potrebno je i da drugi subjekti turističke ponude prate pozitivan trend koji pokreću Skijališta Srbije. Mora se tačno znati šta je čija odgovornost i koje su procedure za rešavanje mogućih problema.

I na kraju, da ponovimo modifikovanu rečenicu iz prošlogodišnje reportaže: Moramo svi biti svesni geografskog položaja Kopaonika, da tradicija skijanja u Srbiji nije velika, da je mentalitet naših ljudi, kako turističkih radnika tako i gostiju promenljiv, ali moramo priznati da Kopaonik svake godine krupnim koracima napreduje ka modernom evropskom ski centru i to se mora nedvosmisleno pohvaliti. Komentari (33)
 1 2 > 
ioanis
29.03.2023 | 23:13


kad je kraj sezona molim vas.
beli bora
13.03.2022 | 22:06


pozdrav svim ljubiteljima Kopaonika,
predivna planina,mnogo snega,staze solidno sredjene,ima struje ,vode,nije ni bila guzva na stazama,mnogo kafica malo skupljih nego u BG sa solidnom ponudom itd,itd.
Smestaj je u apartmanu Maglic ispod je kafic Egzit ( kamo srece da nestanu) .Pustaju nesnosno glasnu muziku najgore vrste od 22 case do 2sata ujutro.Kazu imaju dozvolu za rad do 2sata ujutro ali nemaju sigurno dozvolu da pustaju nesnosno glasnu muziku.Nema kontrole nema komunalni policije .Gazda koji nam je izdao sobu keze stavite cepice u usi i popite bromazepan tabletu i spavacet do podneva.U ponoc odemo da ih molimo da smanje muziku ali avaj nista.Pazite se Maglica jedva smo izdrzali platis i nemas izbora.Katastrofa,UZAS
Buda (Android)
25.01.2022 | 16:51


Kopaonik je pretrpan. Zida se na sve strane. Infrastruktura ne moze da isprati ovoliko broj turista. Nema parkinga. Zaglavljuju se ljudi na uzanom kolovozu. Elektromreza ne moze da podrzi potrosnju. Svaka dva dana nestaje struja. Zicara Pancic zatvorena u jeku sezone na 5 dana. Na Karamanu nenormalne guzve. Ceka se po sat vremena. Danas, 25. stale sve zicare na sat vremena. Smrzli smo se sa decom. Nekad nema vode. E pa gospodo, jako je to lose za novce koje naplacujete.
Sava
26.11.2021 | 02:44


strastveniskijas mesas babe i zabe.. nikog briga nije kakva su skijalista bilo gde ako se na Kopu proda duplo vise ski kucica od kapaciteta staza..zakon potraznje... kome se se nesvidja ne dolazi... ako se ovako nastavi sa potraznjom jos skuplji bice ski pas... ti da si vlasnik skijalista na kopu 100% bi gledao cene u inostranstvu pa onda formirao cene? sta bi dobio?! ludacku guzvu.. povrede..nezadovoljstvo...
strastveniskijas
25.11.2021 | 23:56


Mislim da je ski pass bezobrazno skup!
Ako uzmemo zemlje kao sto su Italija, Francuska i Austrija, videcemo da je cena sestodnevnog ski passa u Alpima izmedju 7 i 9 puta manja od njihove prosecne plate, dok je kod nas cena ski pasa oko 3.5 puta manja od prosecne plate.
A o kvalitetu skijalista da ne govorim
strastveniskijas
25.11.2021 | 23:53


Skijaliste se malo poboljsalo, treba raditi na rasterecenju guzve pogotovu deo Karaman Greben, Mali Karaman, Marine vode.

Sto se tice cena SRAM IH BILO!!!

Skijanje u Alpima, u ski centrima koji su neuporedivo bolji, kosta isto, a u nekim slucajevima je i jeftinije. Kvalitet ne moze da se poredi, od duzina i sirina staza, preko uredjenosti istih i malih (ili nikakvih redova) do cena na stazama (kafa 2-4 evra, pivo 4-7 evra).

Vidim da je neko ranije napisao da MI koji poredimo Alpe i Kopaonik, ne spominjemo da se "truckamo" u autobusu 24h, da se maltretiramo u putu, da su apartmani losi/jeftini i da jedemo sendvice na stazi.
To je delimicno tacno, put jeste naporan (kako kome, mada moze da se ide i kolima), apartmani nikad (barem u mom slucaju a obisao sam 9 alpskih skijalista nisu bili losi, cak su i bili na izmedju 10 i 30 metara od zicare), a sto se tice hrane, nekad se i naprave sendvici a nekad se i sedne u neki kafic na stazi.

Da povucem paralelu tome, zamislite da imate ponudu od 500 evra da odete u Budvu i 500 evra da odete na Tajland (7 dana, prevoz avionom, smestaj i hrana).
To je ta razlika u kvalitetu i lepoti odmora. A onda neko kaze da je bolja Budva jel se ne maltretirate u putu.
sm4rk0
25.11.2021 | 00:40


Da li se samo meni čini da je ovih nekoliko komentara između 20.02.2021. i 04.09.2021. napisano od strane botova? Svi su tako sterilni i na istu temu. Kakav crni Tornik i Stara planina? smilies/cry.gif
freerider
08.11.2021 | 13:46


@Ik: lopatara od ove sezone neće biti (i prošle sezone je bilo jako malo), rešenje je postojalo i ove godine je i uvedeno.

Svako parking mesto na Kopaoniku će se naplaćivati od ove sezone tako da nema mesta za lopatare na besplatnim mestima. Sva ona mesta koja su bila besplatna do sada više neće biti.

Tako da dobili smo ono što smo tražili smilies/smiley.gif

Ik (iOS)
07.11.2021 | 18:51


Lopatari NISU neizbežni - već su ružno i odvratno lice Srbije i Kopaonika a mogu da nestanu za pet minuta.

A postoje zbog korupcije u službama na nižim nivoima.

Uklonite ih odmah!!!!
Nole
22.11.2013 | 16:33


Kakav su smor ovi što stalno porede smeštaj u 4 zvezdice na Kopaoniku sa jeftinim apartmanima u Francuskoj koje moraju i da očiste na kraju dok u međuvremenu jedu supice iz kese i sendviče na stazi. Da ne govorim o spavanju u autobusima sa kojekakvim svetom i danonoćnom maltretiranju "u putu".

Beskonačna i beskorisna kultura kritike a sada i omalovažavanja očigledog poboljšanja na koje nam je ovaj nepristrasni prikaz ukazao.

Kopaonik je dovoljno dobar za većinu skijaša i ne mora da bude skup, naročito za porodice sa malom decom.
Snowboarder
21.11.2013 | 11:52


Da li mogu skijasi i birderi koji su mlađi od 18 u snowpark?
Ivana Pavlovic
04.09.2013 | 12:58


Bas sam citala u Blicu tekst o otvaranju boba na sinama, sad u petak je otvaranje i radujem se tome jer sam se vozila ranije i ostalo mi je u secanju kao super iskustvo!
Maja Mladenovic
31.07.2013 | 16:27


Ove godine sam po prvi put odlučila da more zamenim planinom. Društvo i ja smo bili 15 dana na Kopaoniku i nadisali se svežeg vazduhasmilies/smiley.gif Zabave ima na pretek, a najviše mi se dopao paraglajding! Čula sam da u avgustu počinje sa radom i bob na šinama smilies/smiley.gif) Leto na Kopu - najbolji provod do sada!
Sanja Popadic
12.06.2013 | 15:58


Prvi put sam bila u junu na Kopaoniku. Mogu da kazem da je leti podjednako dobro kao i zimi, mozda cak i bolje. smilies/smiley.gif Svima toplo preporucujem da odu. Ovo se ne propusta smilies/wink.gif
Ivana Nanusevac
04.04.2013 | 19:01


Iako je poceo april na Staroj planini je predivno. Juce sam se vratila sa produzenog vikenda. Pored skijanja, stvarno dobre ponude, odlicno sam se i provela.

Sve pohvale za najbolje i jako sarmantne instruktore.

Milena Stamenić
12.03.2013 | 17:24


Bila sam na Staroj planini sad za vikend po prvi put, inače skijam već dugo godina i išla sam do sada samo na Kop... Moram da kažem da je prevazišlo moja očekivanja, staze su odlične i bilo je dovoljno snega. Takođe sam prezadovoljna uslugom, nadam se da će nastaviti da budu tako ljubazni i predusretljivi jer planiram da nastavim da idem tamo smilies/smiley.gif
iskreno osećala sam se kao da sam na Alpima smilies/smiley.gif
Ivana Gvozdenovic
04.03.2013 | 16:13


Citam prosle nedelje najavu za Zensku nedelju.
Bravo za sve koji su se toga setili jer smo se 4 drugarice i ja dogovorile da sebe pocastimo sa par dana skijanja smilies/smiley.gif

Eto, i posle neka neko kaze da nema dzentlmena koji misle i na dame i daju nam popuste...a tek deo da imamo prvenstvo i da ne cekamo u redu.

Jedva cekam!

Najiskrenije bravo za Skijalista Srbije i hvala im! Lepo je sto postoje i tako lepe ideje i akcije!

Javaljam utiske sa Kopa smilies/wink.gif
Marijana Brankovic
21.02.2013 | 14:13


Vec godinama idem na Kop i to je moje omiljeno mesto na svetu!

Neka kaze ko sta hoce, bila sam na dosta planina i staza na skijanju, ali Kop ima nesto posebno!

Gledam danas kako pada sneg i samo neka pada...da bude skijanja sto duze
Zarko Milicic
20.02.2013 | 15:36


Vratio sam se pre dva dana sa Zlatibora i sjajno sam se proveo.

Svuda podji, ali Tornik je meni omiljeni, subjektivno. Zadovoljan sam kompletnom uslugom, kao i napretkom u odnosu na prosle godine.
Marko Petrovic
20.02.2013 | 14:35


Upravo sam se vratio sa skijanja.
Sve pohvale za odlicne staze i sve propratne sadrzaje na Torniku.

Ljubazno osoblje, sneg, provod- sve pohvale!
Toliko je bilo dobro da polako planiram kad bih opet mogao da odem.
ledenjak
15.10.2012 | 23:03


Osvetliti obe strane Karamana i Krst, Gondola iz Brusa i vise slobodnog parkinga i eto potpune price sa svetskim ski centrom pod imenom Kopaonik! Za sad je ocena 4+ sa ovim bi bila cista 5!
sleeper
25.02.2012 | 15:08


Svaka čast za recenziju.smilies/cheesy.gif
mestanin
23.02.2012 | 13:59


A šta je sa gondolom iz Jošaničke banje,koja je planirana pre par godina.
Po mom mišljenju to bi bio prioritet da se spoji sa Kopaonikom,sva ta voda bez ikakvog iskorišćenja odlazi u reku.
Svaka čast Skijalištu Srbije za sve što su uradili na ovakvoj lepotici poslednjih godina.Hvala još jednom na informacijama sa Kopa.smilies/wink.gif
Žile
22.02.2012 | 10:14


Odlična recenzija! Na Kopaoniku se definitivno vidi veliki napredak u svakom smislu.
cobra
22.02.2012 | 09:32


Објективна слика развоја Копаоника последњих година. Нажалост, и моје је мишљење да се још увек запоставља бруски део планине због интереса неких наших тајфуна (што би Шојић рекаоsmilies/wink.gif. Сто се тиче Белих река надморска висина и позиција стазе нису проблем ако се стазе вештачки оснеже.
VladaUK
22.02.2012 | 01:18


Mislim da se i broj tabaca snega mora povecati i koristiti i ujutro ako je sneg padao cele noci. Ovih dana je bilo puno lepog snega koji je napadao tokom noci, ali je vecina crnih staze bila gotovo neupotrebljiva, jer nije bilo tabaca da ih na vreme (ujutro) utaba. Tako da ako pada sneg preko noci, crne staze su dobre tek dan posle, sto je velika steta.

Recimo, u ponedeljak 13.2, bio je lepi dan za skijanje, ali su crne staze bile neutabane. Ledenica i Gvozdac su tek u utorak bile stvarno dobre. Slicno je bilo sa Gobeljom u petak 17.2. Puno snega, ali neutabane staze. Cini mi se da sada kad mogu da rade sve staze, jednostavno nema dovoljno tabaca da ih na vreme urede.
Dusan Momcilovic
21.02.2012 | 11:13


Recenzija je vrlo objektivna, a Kop ''svakoga dana u svakom pogledu sve vise napreduje''. Dodao bih jedno zapazanje koje sam cuo vise puta, cekajuci u redu na zicarama: na odlicno istaknutim semaforima nedostaje podatak o satnici - ''prolaznom'' vremenu, kako se skijasi ne bi raspakivali i preturali po dzepovima...
Диего
21.02.2012 | 02:32


Ја да будем искрен,
радници не само да додају сидра него их хватају обама рукама, стављају их скијашима на одговарајуће место и само да се возиш.
skiman
20.02.2012 | 14:44


Svaka rec na svom mestu, odlicna recenzija. Samo bih da dodam da ima smisla razmisljati o bar jos jednoj stazi koja bi bila osvetljena i pripremljena za nocno skijanje. Cinjenica je da postoji samo Malo jezero, staza koja je vrlo kratka. Cinjenica je da i nema puno zainteresovanih za nocno skijanje, ali razlog moze da bude i ta jedna kratka staza.
savage
20.02.2012 | 12:20


Svaka cast za recenziju. Vrlo objektivno napisano i korisno za sve koji hoce da se informisu o kopaoniku.
 1 2 > 
Napišite komentar (33)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (529):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
02.12.2023. 19:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 6°C 3°C 7 m/s (WSW) 57% 9cm
Vedro sub.osećaj
0°C
temp. Pančić
1°C
13,7 m/s
(WSW)
pritisak 817.5 hPa staze
10-15 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
2/24 3/49 0/30 2.8/58.5
 (8.3%)  (6.1%)  (0%)  (4.8%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Za 2 dana odneto 43cm snega. Nikad brže.

SKI kamere
Зашто се лупају минуси Mladenu који само јавља своје утиске након што је одлучио да пр...

SKI kamere
Finansijski organ  Nisam ja bio nego Mladen. Mada u koji god da uđete, nećete pogrešiti. Retko koji da izdaje fiskalni račun. A usput, pitajte...

SKI kamere
@finansijski organ. Em sto ne primaju kartice a em sto im je fiskalni račun stran. Bas komentsrisem da ne bi bi trebali da se zezaju a tim. Nije puno...

SKI kamere
Kimi Aco sta kaze prognoza...Ima li nade?!

SKI kamere
Moglo je ujutru da se skija koliko toliko. Sve vam staze je ODNETO od senga bukvalno!!!

SKI kamere
@Alex grinajte lokaciju i naziv kafica koji ne izdaje fiskalne racune. Hvala

SKI kamere
Sta je sa kamerom Kraljevih Čardaka?

SKI kamere
Mladene, Eko taksu možeš da platiš i online, ne mora pri izlasku. A što se tiče cena, pravi bezobrazluk je da ne može karticama da se plaća...

SKI kamere
Znam da je tema ulaska i svrsishidnosti plaćanja ulaska u nacionalni park obrađena pa bih to preskočio. Meni novo je da kod ulaska u nacionalni pa...

SKI kamere
U 11.30 je već gužva da bi se uživalo u potpunosti u skijanju. Staza pri dnu raskavasena. Ali ko jos od ski openinga očekuje neko skijanje. Sutra ...