Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
SKI BUS
Hotel Junior
Apel skijašima i borderima: Kaciga glavu čuva
Kaciga
Kaciga je osnovni deo skijaške opreme, a što se tiče bezbednosti i najbitniji. Bez obzira koliko ste oprezni na skijama ili snowboard-u čak i najbezazleniji pad može prouzrokovati ozbiljne povrede glave.

U ski centru Kopaonik kaciga je obavezan deo ski opreme za decu.

Zašto je važno nositi kacigu

Nošenje ski kacige ne može pružiti potpunu sigurnost od povreda, ali statistika pokazuje da je u mnogim slučajevima smanjila ozbiljne povreda glave. Iako ove povrede nisu tako česte, one uzrokuju čak 60% smrtnih slučajeva u zimskim sportovima. Uzrok najozbiljnih povreda glave na skijanju jesu sudari i udar u drvo ili kamen.

Obavezna kaciga za decu

U svim skijaškim centrima Evrope, pa tako i na Kopaoniku, kaciga je obavezan deo skijaške opreme za decu do 12 godina. U slučaju da dete ne poseduje svoju kacigu, možete je besplatno dobiti na korišćenje od ski centra Kopaonik. Radi prevencije od težih povreda, apel je da svi skijaši i borderi nose kacigu.

Koraci u odabiru odgovarajuće kacige

1. Izmerite obim svoje glave

Uzmite mekani metar i obmotajte ga oko glave iznad obrva i ušiju. Uzmimo da je izmereni obim glave 56cm - to znači da je odgovarajuća kaciga broj 56 ili sa oznakom "Medium" (55 - 58cm u zavisnosti od skale određenog brenda).

2. Probajte je

Kaciga ne sme biti pretesna. Ona mora biti dovoljne širine da dobro pristaje uz glavu i da se ne može pomerati ni u jednu stranu.

3. Shake test

Protresite glavu u oba smera, zatim na gore i dole. Kaciga ne sme mrdati, a u slučaju da se pomera, uzmite manji broj.

Mnoge kacige poseduju fino štelovanje na tačan obim glave. Kružić za štelovanje se nalazi sa zadnje strane glave na mestu gde kaciga dodiruje potiljak.

Nosite kacigu, kaciga vam može spasiti život!Komentari (20)
Blackbear
07.02.2019 | 15:10


@lex specialis
Ako je kacoga propisana za bicikl I motorcikl ne vidim zasto bi skijanje bilo izuzetak
Posto vec znam koji cete komentare poslati evo da vas preduhitrim, sto se tic emote I ibicikla kaciga glavu cuva do 60-70km/h , privecim brzinama se gine bez obzira na kacigu ukoliko dodje edo udara glavom Svaka brzina preko 40 km/h je smrtonosna ukoliko nema KACIGE a dodje do udara glavom. Ili odvaljivanja grane , dela ski opreme nekog skijasa koji je pao a koji pogadja u galvu bez rikoseta, ostecenja mozga su zagarantovana a smrt skoro sigurna O skijanju off piste necu ni da trosim reci Dakle kaciga nije hir niti komercijalni trik Nekad smo i kola vozili bez ABS, pojas se nije veziovaoitd To ne znac da je tad bilo bezbednije E sad Bog je nekom dao glavu da misli a nekome samo da kapu nosi.
KgSki (Android)
07.02.2019 | 11:15


Milutin Lesic | 06.02.2019. | 22:05
Kaciga bez pogovora. Da nisam imao kacigu , ne bih ni kucao ovo.
Ukoliko se radi o incidentu gde su pala zbog sudara valjda 3 skijasa, prisustvovao sam tom dogadjaju. Tacnije bio sa strane staze nekih dvadesetak metara nize na kratkotrajnoj pauzi. Nisam video sam trenutak incidenra, ali su pala trojica skijasa, dvojica na sred staze 4b, pri cemu je delovalo(ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim) da je momak u svetlozelenim pantalonama oborio skijasa ispred sebe. Uz desnu ivicu staze lezao je treci skijas kome je odmah prisao jedan od skijasa koji su se tu zatekli. Nisam mogao da se vratim uzbrdo, ali je bilo dosta ljudi koji su prisli da im pomognu. A kaciga obavezno. Meni je jednom prilikom bukvalno spasila glavu na skijanju u Austriji.
Milutin Lesic
06.02.2019 | 22:05


Kaciga bez pogovora. Da nisam imao kacigu , ne bih ni kucao ovo. Molim sve koji su prisustvovali incidentu na nocnom skijanju , na Pancicu, oko 19 h , u subotu 02.02., da mi kazu da li sam izleteo sam ili mi je neko malo pomogao. Skijam vec 40 god. a zaradio sam tezak potres mozga i gubitak pamcenja oko sat pre, i oko 5 sati posle dogadjaja. Hvala profesionalcima iz GSS i osoblju Novopazarske bolnice.
Lex specialis
29.12.2017 | 04:14


Desilo se i dešavaće se. Svake godine. Normalno.
Ali razlog je potpuno drugi - idete i vi i vaše žene (a deca posebno, hiljade u Dubokoj) gde vam nije mesto.
Plužite po Dubokoj, Krčmaru - pa vam je posle đavo kriv kada vas neko opali.
Kada biste svi išli tamo gde vam je mesto - niti jedna jedina nezgoda se ne bi desila.
Kao što se nekada i znalo.
A sada - vozi i kuso i repato, sponzoruše, pozerke, pozeri....
Naravno - KUPITE KACIGE!
Felipe Massa
28.12.2017 | 14:57


@Lex specialis

I Michael Schumacher je vozio bolid 300 km/h, imao sudare, i svašta nešto.
Ali,jbg ne imade kacigu na skijanju na brzini od 40 km/h
Mailer
28.12.2017 | 11:57


@Lex specialis
Šta da kažem nego pomozi bože, prosto ne mogu da verujem šta je čovek napisao...Moju suprugu je u martu 2016. pokosio border u punoj brzini na Krčmaru, pri čemu je letela nekoliko metara i udarila i glavu. Samo zahvaljujuci kacigi prosla je samo sa potresom mozga i šokom. Ne želim ni da mislim šta je moglo da bude da nije imala kacigu.
Panta
28.12.2017 | 11:33


@Lex specialis

Skijam i ja tih 40 godina, i današnje rekreativno skijanje ima dosta razlika u odnosu na neka pre 20, 30 itd godina. Mnogo je više skijaša na stauama a samim tim i mnogo više onih koji mogu da ugroze druge.

Nije u pitanju biznis, reklama ili nešto slično. Svako neka odluči šta mu je prioritet u životu. Ja ne želim da budem, a ni moja deca, deo onog malog procenta koji je doživeo nezgodu a bez zaštitne opreme. Oni koji su spremni da ostave mogućost da se nađu u toj statistici mogu samo da kasnije krive sebe.

Zamajavanje i skretanje sa teme uvođenjem rotacija, branika, maltera i sličnih gluposti mnogo više govore o (ne)kulturi i neobrazovanju (domaćem) onoga ko to spominje.

Ko ne veruje nega prelista klipove kako je izgledala i kako se manjala oprema skijaša na takmičenjima tokom svih ovih godina (i do 40 unazad). Pamentnom dovoljno, oni drugi će uvek da nađu izgovor za bahatost.
Lex specialis
28.12.2017 | 09:45


Fenomenalno kako se raznorazne nesrećne gluposti pretvaraju u dobar biznis.
Skijam samo 40 godina. Dovoljno, neko će reći da samo kađem da mi se ništa nije dogodilo i da neko odmah skoči - ne znači da neće!
Naravno. Mođe da nas zadesi 1000 stvari samo dok šetamo ulicom: da nas zvekne otpali malter sa fasade, cigla, saksija, kamen koji iskoči ispod točka.
Pa šta čemo sada?
Da obučemo svemirska neprobojna odela, da stavimo kacige, fluorescentne prsluke i jakne?
Samo fali da neko predloži da nosimo i rotaziona svetla, ne samo na glavi, nego i na svakom ramenu?!
Ljudskoj gluposti - nikad kraja....
A vi - kupite. I ne staje tu. Nego još, još bezbednosnih sprava. Kupite branike - biče sudara.
Bože, bože....
Dimitrije (Android)
26.12.2017 | 23:39


Moguće je da je još neko prisustvovao ovoj situaciji i setićete se kako je bilo kad smo saznali. 6 dana skijanja u Isoli 2000 i poslednji dan skijanja u Auron-u. Sve super sve lepo pakuje se ceo autobus za polazak i već smo i bili na mestima a odjednom dolazi jedan od instruktora i vidi se da je neka frka. Bukvalno u zadnjem minutu skijanja ne bilo ko nego instruktor skijanja zadužen za jednu od naših grupa je imao sudar na stazi. Druga osoba je poprilično ugruvana a našem vodicu nije ništa naizgled i dolazi u autobus. Kada su ga videli odmah su znali da nešto nije uredu- govorio je čudno nije mogao da odradi neke proste zadatke (da se isplazi,da pokazuje prstom itd) i kaciga mu je praktično bila prepolovljena (kasnije smo saznali da ga je skija drugogog skijaša je udarila u glavu). Njega smo praktično naterali da ode u hitnu pomoć i na svu sreću su ga prevezli u bolnicu na vreme i prošao je manje više bez većih komplikacija. Pre tog dana nisam razmišljao puno o tome što nosim kacigu (roditelji su mi kupili kacigu čim sam počeo da skijam i nikad nisam skijao bez nje) ali kad sam video koliko je ustvari loše moglo da bude ako je ovako loše bilo sa kacigom ne razmišljam o tome da ujutru ne stavim kacigu na glavu i svima kojima sam ispričao šta sam video i koliko je ozbiljna povreda mogla da bude a završilo se sa potresom mozga bez trajnih posledica su počeli da nose kacige. Nadam se da je bar neko shvatio da je kaciga baš onda kad se najmanje nadaš razlika izmedju života i smrti.
Ledenjak (Android)
26.12.2017 | 22:17


Kaciga+naočare. Naravno, glava je jako bitna i to ne znaci da će vas svaki 'šlem' sacuvati. Osim boje pre kupovine kacige pogledati specifikaciju gde stoji za šta je namenjena, koje standarde ispunjava, gde je napravljena itd. Kao i cipele, treba da bude licna zbog higijene. I najvažnije, ako imate kacigu ne znaci da staza postaje pista na kojoj treba da budete brzi od svih.
maksi
04.02.2017 | 11:56


Gde moze da se nabavi nalepnica gss ?smilies/cheesy.gif
koks (iOS)
04.02.2017 | 03:12


Moja ekipa i ja ne izlazimo na stazu bez kacige na glavi smilies/smiley.gif. Bila obavezna ili ne, više je nego logično čemu kaciga služi.
freerider
03.02.2017 | 23:41


@Pedja V.: Pise u tekstu "Obavezna kaciga za decu" pa ne znam sta tu nije jasno smilies/smiley.gif

Po zakonu o skijalistima (Srbije) za decu do 14 godina je obavezno nosenje kacige, konkterno na Kopaoniku dete do 14 godina ne moze da udje na zicaru bez kacige (redari / zicnicari ce udaljiti dete bez kacige).

Ako dete ide sa instruktorom isti ce doneti kacigu ako je dete vec nema, inace moze da se iznajmi gde se iznajmljuje i oprema a u direkciji Skijalista Srbije moze da se iznajmi za dz..
Реалан
03.02.2017 | 08:57


Ја носим кацигу већ неколико година, боља ми је од капе, не потпари ми се глава, има вентилацију, брзо сам се навикао на њу
djolec
03.02.2017 | 08:49


Najzapostavljeniji deo opreme a sustinski najvazniji. Dva puta me sacuvala, moju zenu jednom. Malo je to novca za ono sto pruza. A na stazama (Kop) je sve gore, mnogo vise skijasa, ove godine sam video nekoliko incidenata gde su deca bivala "oduvana" i ostajala bez zuba, tako da samo oprezno!
Đorđe (Android)
02.02.2017 | 23:13


Apel apsolutno svima!! Nazalost na svojoj kozi tj glavi sam ovo osetio da sam imao kacigu ne bih završio sa sedam preloma kostiju lica! Prvo sto sam uradio kad sam se oporavio bila je kupovima kacige!! Bez svega se moze na stazu ali bez kacige nekako!!
Peja
02.02.2017 | 23:13


Kad vidim kakvih kamikaza ima na skijanju strah me da stavim decu na skije. Kaciga obavezno!
Bojanp (Android)
02.02.2017 | 22:17


Za PedjaV.
Mislim da nije potrebna kaciga, ali zbog bezbednosti svog deteta nebi trebalo da ga pustis da skija bez kacige, pogotovu sto ce da skija na svim stazama pa i onim rizicnijim, gde se desavaju cesce povrede.
Inace moje dete ima 9 godina i nikad nije skijalo bez kacige, navikao se, najnormalnije mu je da ujutru kad krene na skijanje stavi kacigu.Misljenja sam da bi trebalo decu da navikavamo od malena da se ponasaju sto bezbednije.
SkiSki (iOS)
02.02.2017 | 22:13


@Pedja V.
Sta je tacno pitanje? Da li je obavezna - zakonski ili da li je potrebna zbog zastite zdravlja/zivota deteta?
Pedja V.
02.02.2017 | 14:08


Da li je potrebna kaciga za dete od 10 godina?
Skijace sledece nedelje od 6.februara na svim stazama.
Napišite komentar (20)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (538):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
23.03.2023. 19:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 3°C 2.6°C 1  m/s (S) 60% 25cm
Pretežno vedro sub.osećaj
2°C
temp. Pančić
-1°C
4,1 m/s
(S)
pritisak 827.6 hPa staze
10-40 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
19/24 34/49 21/30 37.3/58.5
 (79.2%)  (69.4%)  (70%)  (63.9%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Novo radno vreme ski centra Kopaonik je od 8:30 do...
E tugo naša, pa trebali bi pre 8j da krećete po dužem i tolom danu, a da radite minimum do 18h, sa pauzom kao nekada od 12-14h da se ne unište sta...

Kratkotrajno manje zahlađenje u subotu, ozbiljnij...
@Aleksandra Nisam baš siguran, zahlađenje je baš kratkotrajno a najavljena količina snega jako mala... Jedino da bude još jedno ozbiljnije zahla...

Kratkotrajno manje zahlađenje u subotu, ozbiljnij...
Smeši nam se skijanje u aprilu😁⛷❄⛷❄⛷

SKI Info
Staze au utabane rano ujutru, od 9h je moguce skijanje, ali vec oko 11h popusta. Sneg je mokar, ima ga na stazama ali je loseg kvaliteta, tesko se ski...

SKI kamere
Poslednji ozbiljan sneg je pao pre dva meseca skoro, a skijanja ce biti do 1.4. i to skoro na svim stazama, naravno ako od ponedeljka ne krenu sa redu...

SKI kamere
Moze da se kupi preko sajta a mozes I da pitas na ulazu, meni su nudili ovi radnike sto naplaćuju. Preko sajta je jeftinije

SKI kamere
Da li iko imao situaciju da moze da se uradi elektronska dopuna za plastični ski pass preko sajta, ili to samo se dopunjava na šalteru?

SKI kamere
Aco Čačak, Hvala puno,pomeram za sredinu iduće nedelje i to će biti to za ovu sezonu! Pozdrav!

SKI kamere
Hvala na ekspeditivnosti i odgovoru , svakako dolazimo u nas vreme poslužiti .

SKI kamere
KRLE- Petak subota i nedelja najbolji opis je mršavo. Nekog smisla ima doći od ponedeljka do petka jer bi tada bilo i novog snega a i minusa. ...

SKI kamere
@Zmaj (Android): Skijalište se ne zatvara, od 27. ide redukcija rada kao i svake godine. Međutim, kako sada stvari stoje tada se menja i vreme, pa...