Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Nacionalna Klasa
English
IQOS
MM SKI ŠKOLA
Hotel Junior
Bezbednost na skijalištu Kopaonik
Zatvorena staza
Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova ski centru Kopaonik bili bezbedni i uživali u komforu, pogotovo u prazničnim terminima, nizom akcija i pravila nadležni se brinu o njihovoj sigurnosti. Apeli na skijaše i bordere da zaštite sebe i druge učesnike na stazi, rezultirali su smanjenjem broja povreda u toku sezone. Dobra signalizacija i obeležavanje staza, doprineli su većoj bezbednosti, te je tokom godina značajno smanjen broj povreda i zabeleženo samo par gubljenja na skijalištu.

I pored vidnih obeležja, neka mesta na skijalištu i dalje predstavljaju “uska grla”, pa zbog velike frekvencije skijaša i velike brzine koje na tim mestima postižu, JP "Skijališta Srbije“ su postavila znake “Uspori”. Ova obeležja nalaze se na kritičnim tačkama, gde je zabeležen najveći broj povreda, a to su na Kopaoniku spajanje staza crne i crvene Duboke, Karaman Grebena i Malog Karamana, kao i nа spoju veznog putа Kneževske Bаre - Dubokа 1.

Kako ne bi ugrozili svoju i bezbednost drugih skijaša, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu. Na svim polaznim stanicama žičara kao i u ski informaciji koju skijaš dobija uz ski kartu navedena su pravila ponašanja koja je potrebno poštovati kako bi boravak na skijalištu bio što bezbedniji. Deca do 12 godina starosti su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede. Brojni primeri u dosadašnjoj praksi pokazali su da kaciga spašava život i u slučaju bezazlenog pada. Trenutno se na tržištu mogu pronaći pristupačne ski kacige od odličnih materijala, veoma lagane, koje vam mogu spasiti život!

Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima i skijaškim umećem, a važan segment njihove bezbednosti je i poznavanje signalizacije i oznaka na skijalištu. Kako bi se skijaši što bolje informisali, na početku svake polazne stanice žičare postavljene su info table na kojima je prikazana signalizacija kao i njeno značenje, a svaki skijaš može da se informiše i o tome koje staze i žičare su u funkciji.

Granica skijališta obeležena je narandžastim štapovima i omogućava da se u slučaju gubljenja skijaš orijentiše i zatraži pomoć Gorske službe spasavanja ili policije. Recco sistemi koji se nalaze na Kopaoniku velika su pomoć i dodatna sigurnost za pronalaženje izgubljenih skijaša. Ovi sistemi se nalaze gotovo u svakoj skijaškoj opremi, pa je pretraga terena time znatno olakšana.  

Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, što znači da, ako je vidljivost manja od te razdaljine, susedna oznaka nije vidljiva i u tom slučaju se staza zatvara, jer u uslovima smanjene vidljivosti nije bezbedna za skijaše.

Ukoliko se skijaš izgubi, ne može da se orijentiše i ne vidi signalizaciju, potrebno je da pozove Gorsku službu spasavanja telefonom na broj 063/466-466, dȃ podatke, a na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz, što omogućava da se odredi koji deo skijališta je potrebno pretražiti u potrazi za skijašem. Na poleđini ski karte, nalaze se brojevi telefona GSS, a oni koji imaju “pametne” telefone, sa Android ili IOS platformom, mogu jednostavno jednim klikom, putem mobilne aplikacije da pozovu pomoć direktno sa staze.

Pripadnici Gorske službe spasavanja, zajedno sa redarima JP "Skijališta Srbije“, spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležne zdravstvene ambulante. Svi skijaši sa overenom zdravstvenom knjižicom i važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a u koliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran. Stranim državljanima korisnicima usluga JP "Skijališta Srbije", kojima budu potrebne usluge Trauma centra - Kliničkog centra Srbije, biće naplaćivane u slučaju da nemaju putno zdravstveno osiguranje. Naplaćivanje će se vršiti u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju Republike Srbije.

Važan segment bezbednosti na skijalištu svakako je i zabrana upotreba motornih sanki, osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe. Naime, upotreba motornih sanki regulisana je Zakonom o javnim skijalištima i njihovi vlasnici ih mogu koristiti samo u delu skijališta koje je za to predviđeno. Sankcije za fizička lica koje voze motorne sanke na skijalištu gde to nije dozvoljeno su od 5 do 25 hiljada dinara, a predviđena je i mogućnost privremenog oduzimanja sanki.

I za kraj, da podsetimo šta po zakonu o skijalištima skijaš ne sme:

1. Skijati na skijalištu, odnosno stazi koja je označena kao zatvorena;
2. Uništavati, uklanjati, oštećivati ili na drugi način ugrožavati postavljene oznake i signalizaciju na skijalištu;
3. Na bilo koji način ugrožavati stubove žičara, mašine za pripremu staze i drugu opremu na stazi;
4. Skijati na stazi ukoliko je pod dejstvom alkohola, droge ili nekog psihoaktivnog leka, odnosno sredstva koje negativno utiče na njegove sposobnosti;
5. Napustiti mesto sudara sa drugim skijašem pre nego što redarskoj službi korisnika da identifikacione podatke, osim u slučaju kada je to nužno radi pružanja hitne medicinske pomoći povređenom, u kom slučaju će se nakon predaje povređenog na medicinsko staranje javiti najbližoj redarskoj službi skijaškog centra;
6. Skijati unazad (natraške);
7. Postavljati bilo kakve oznake ili ostavljati bilo kakve stvari (bez nadzora) na skijalištu bez dozvole skijaškog centra;
8. Da se zaustavlja na usponu ili na vučnoj stazi ski-lifta ako bi zaustavljanje moglo da ugrozi skijaše koji se prevoze.

Svakog dana na stazama se nalazi određen broj redara i inspektora staza. Oni brinu o bezbednosti korisnika skijališta i uvek su tu da priskoče u pomoć. Redari imaju obavezu da svakog ko se ne pridržava pravila upozore, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti uslediće oduzimanje ski karte.Komentari (19)
Klaber (iOS)
08.03.2023 | 15:58


Ski osiguranje ?
Defector (Android)
17.02.2023 | 00:33


@Genije
Znam ja sam gde je Kopaonik,nema potrebe da me neka priucena vojna banana vodi.
Dva,voljno,slobodan si.
Genije (iOS)
16.02.2023 | 16:58


Vidi se da si bio jedan od njih, cim si toliko upucen!
Defector
14.02.2023 | 20:20


Sa strane bezbednosti na stazi jedan od vecih problema je vojska na obuci, na KG i MK su srecom uvek. Izvodjaci obuke pojma nemaju o ponasanju i pravilima na stazi, grupe zaustavljaju na sred staze i tu im objasnjavaju, a ima ih mnogo. Posle podne te njihove kursadzije lete po stazi samostalno (imaju istu opremu ili one smesne komunalne prsluke). Stapove drze tako da unakaze nekom oci i lice, a krecu se pravoliniski sa elementima livadarenja uvek na repovima. Izvodjace obuke treba edukovati ili tim ljudima dati za obuku neku plavu stazu u odredjenom terminu, vise puta sam bio svedok kad te kursadzije opletu nekog na stazi ili grupu zaustave u vrstu na sred staze da im kao nesto objasne.
Klaber (iOS)
24.02.2022 | 21:37


Upravo je ta gizva razlog za pricu o bezbednosti. Kade nema nikog na stazi radi sta hoces.
Alex
24.02.2022 | 18:38


Treba pricati o bezbednosti, jer ima idiota koji punim gasom ulaze u redove za zicaru. Dva puta danas sam gledao sudar tako jer su mislili da ce zakociti pa pokupili ne kraju nekog iz reda. Jednom na d2 drugi put na knezevskim barama smilies/angry.gif
sassa
23.02.2022 | 14:01


Staze su prenatrpane skijašima, gužve su ogromne tako da pričati o bezbednosti je suludo.
Rakijica za dusu (Android)
22.02.2022 | 08:42


Na Jahorini u svakoj voznji gondolom neko izvadi flasicu i ponudi sve redom po guc, al niko vidno pijan.
To je čar skijanja i lepota naseg podneblja.
Robosrb
21.02.2022 | 15:30


Oduzimanje ski karte zbog off piste vožnje je idiotizam, naročito na Kopaoniku, gde se teraju motorne sanke po stazi, svako može pijan na stazu, i gde instruktori dovode na Duboku i Krčmar ljude koji pluže...
branko33
21.02.2022 | 13:10


@Instruktor

Nema tu neke filozofije, pomoći, (ne)kulture i sl.
Svuda u svetu gde je kaznena politika jasna, primenjena, neselektivna i nekorumpirana stvari su u fenomenalnom redu.
Gledao sam iste ljude, poznanike, na Kopu i na drugim (zapadnim) skijalištima. Njihovo ponašanje razlika nebo i zemlja. Nisu to na Kopu extremi ali su definitivno bahatiji i neodgovorniji u svim aspektima. Počevši od parkiranja, preko ponašanja u turističkom centru, ulaska na žicu, stazama, restoranima...

Ledenjak (Android)
20.02.2022 | 21:48


A ti si sigurno jedan od hiljadu utripovanih profesionalaca koje redovno vidjamo na sankama gss-a.
Klaber (iOS)
20.02.2022 | 19:27


Svaki drugi stariji skijas na zici mi dzibri na radzu.
Hvalospev (Android)
20.02.2022 | 15:49


Dragi redari i kontrolori, tek kada uvrdete nasumicno alkotestiranje na stazama, pogotovu nad borderima koji se krecu u grupama od 4+
Instruktor(jedan od..) (Android)
14.02.2022 | 22:34


Nema nama pomoci,skijaska kultura,sta mu to dodje..bahatost,neizivljenost,ja pa ja i niko vise..pisemo tekstove,objave a degradirani smo kao ljudi i drustvo,tako da svako pametovanje gubi smisao.Nista vise ne kosta od zdravlja a ono je svakoga dana ugrozeno velikom broju ljudi!Covek je covek,bilo da je turista,instruktor,njegov klijent,ako zloupotrebljava svojim ponasanjem okolinu koju koristi dovodi time u opasnist sebe i sve oko sebe,svesno ili nasvesno!Tesko da ce ovo moje pisanije nesto menjati ali sta stvarno uraditi da barem malo ali realno promenimo sitiaciju na samom terenu!?
Kopfan
25.03.2015 | 17:20


Trebalo bi pazljivije birati rute za motorne sanke od strane radnika Skijalista ako vec moraju da ih koriste, zamislite situaciju kada silazite sa Knezevih bara pa vam dok skrecete ka Krcmaru na raskrsnici kod zicare Crna duboka naidju motorne sanke iz pravca Krcmara, vrlo tesko je izbeci pad u najblazem slucaju. Ova raskrsnica je inace crna tacka kojoj bi se trebalo posebno posvetiti, a posebno ako ulecu motorne sanke iz pravca iz kog se najmanje ocekuje.
SasaS
12.01.2014 | 22:09


Apelujte da se u crvenoj i crnoj Dubokoj ZABRANI DOVODJENJE NEUKIH SKIJASA I POSEBNO SKOLA SKIJANJA!

Oni predstavljaju opasnost sami za sebe a ja NECU DA SKIJAM SPORIJE jer to apsolutno nije mesto za njih, posebno sto pluze i ne gledaju oko sebe!

Zato, ucitelji skijanja, imate Gobelju, i jos gomilu staza gde mozete nesmetano da dovodite neuke!

Tacka.
SAJ
09.01.2014 | 10:51


Meni se sve nekako cini da imamo malo specijalnih i anti teroristickih jedinica na kopu? Fale makar po koji anti raketni stit, na karamanu i gobelji npr. i dole u dolini sportova da se rasporedi par tenkova i minobacaca smilies/smiley.gif Slika bezbednosti skijalista gde vise ima pripadnika vojske/policije nego pripadnika gss-a smilies/sad.gif
Lemi
08.01.2014 | 23:18


Freeride je jedna od najlepsih grana skijanja i borda. Ne treba oduzimati ski kartu zbog toga, ali naravno da se radi na svoju odgovornost i da nije pokriveno ski osiguranjem.
BORDERI
08.01.2014 | 18:54


Moramo apelovati da se dozvoli off pist. Naravno da smanjuje sigurnost, ali sa druge strane skijanje i bord su ekstremni sportovi i voznja van staze je deo tog sporta.
Napišite komentar (19)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (552):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
21.02.2024. 14:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Slab sneg 0°C -2,1°C 1  m/s (NW) 86% 17cm
Slab sneg sub.osećaj
-1°C
temp. Pančić
-2°C
2,5 m/s
(NW)
pritisak 830.5 hPa staze
10-30 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
22/24 36/49 24/30 42.9/58.5
 (91.7%)  (73.5%)  (80%)  (73.4%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Marine vode A
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Stevs, za nas koji volimo da pogledamo kamere kad nismo gore, molba da vratite onu kameru sa Gvozdca i Ledenica. Hvala na svemu što radite, pa i za n...

SKI kamere
@Ledenjak Topovi za veštački sneg su usmereni od tla na gore kako bi se produžilo vreme kristalizacije inače bi dobio baru na stazi. Na Krčmaru s...

Ski pass
Dobar dan Urose, imao sam slicnu situaciju, kupio sam 4 skipass kompleta od po 4 dana za Tornik i nisu hteli da refundiraju novac. Na sajtu postoji us...

SKI kamere
Hvala admiral moraću da probam nadam se već sledeće nedelje. Poz

Ski pass
Zdravo svima. Kako se pocetak Marta blizi, snega sve manje. Kupio sam preko weba, jos sredinom Novembra, 3 šestodnevne skipass karte za pocetak Marta...

SKI kamere
@Goxi @ LOG , moras do saltera , ili napises email na [email protected] , i dostavis im serijski broj svoje ski pass kartice... i o...

SKI kamere
moze da se uredi moras prvo da imas kucno vaspitanje morao si da imas instruktora koji ce ti uliti znanje da te nauci kako i gde treba da skijas ...

SKI kamere
@ Skijas "To ne moze da se uredi niti je moguce" Može se to urediti itekako. I SS ima redare, a i u svetu imaš slične službe i vrlo je poželjno ...

SKI kamere
@Ledeljak Android Konacno da neko primeti i konstatuje isti problem sa osnezavanjem i vetrom na Krcmaru.Ja kada sam pisao u januaru o toj temi ovde ...

SKI kamere
@admiral kako se vadi statistika i koliko traje procedura? negde sam procitao da se mora ici na salter? jel se mnogo mršte kad im trażiš?

SKI kamere
Jel ti bese onaj sto je dobro izbegavao guzve na zici ? 😉 Puno pozdrava