Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
ZONED
Novi apartmani
Hotel Junior
Bezbednost na skijalištu Kopaonik
Zatvorena staza
Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova ski centru Kopaonik bili bezbedni i uživali u komforu, nizom akcija i pravila nadležni se brinu o njihovoj sigurnosti. Apeli na skijaše i bordere da zaštite sebe i druge učesnike na stazi, rezultirali su smanjenjem broja povreda u toku sezone. Dobra signalizacija i obeležavanje staza, doprineli su većoj bezbednosti, te je tokom godina značajno smanjen broj povreda i zabeleženo samo par gubljenja na skijalištu.

I pored vidnih obeležja, neka mesta na skijalištu i dalje predstavljaju “uska grla”, pa zbog velike frekvencije skijaša i velike brzine koje na tim mestima postižu, JP "Skijališta Srbije“ su postavila znake “Uspori”. Ova obeležja nalaze se na kritičnim tačkama, gde je zabeležen najveći broj povreda, a to su na Kopaoniku spajanje staza crne i crvene Duboke, Karaman Grebena i Malog Karamana, kao i nа spoju veznog putа Kneževske Bаre - Dubokа 1.

Kako ne bi ugrozili svoju i bezbednost drugih skijaša, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu. Na svim polaznim stanicama žičara kao i u ski informaciji koju skijaš dobija uz ski kartu navedena su pravila ponašanja koja je potrebno poštovati kako bi boravak na skijalištu bio što bezbedniji. Deca do 12 godina starosti su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede. Brojni primeri u dosadašnjoj praksi pokazali su da kaciga spašava život i u slučaju bezazlenog pada. Trenutno se na tržištu mogu pronaći pristupačne ski kacige od odličnih materijala, veoma lagane, koje vam mogu spasiti život!

Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima i skijaškim umećem, a važan segment njihove bezbednosti je i poznavanje signalizacije i oznaka na skijalištu. Kako bi se skijaši što bolje informisali, na početku svake polazne stanice žičare postavljene su info table na kojima je prikazana signalizacija kao i njeno značenje, a svaki skijaš može da se informiše i o tome koje staze i žičare su u funkciji.


Granica skijališta obeležena je narandžastim štapovima i omogućava da se u slučaju gubljenja skijaš orijentiše i zatraži pomoć Gorske službe spasavanja ili policije. Recco sistemi koji se nalaze na Kopaoniku velika su pomoć i dodatna sigurnost za pronalaženje izgubljenih skijaša. Ovi sistemi se nalaze gotovo u svakoj skijaškoj opremi, pa je pretraga terena time znatno olakšana.  

Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, što znači da, ako je vidljivost manja od te razdaljine, susedna oznaka nije vidljiva i u tom slučaju se staza zatvara, jer u uslovima smanjene vidljivosti nije bezbedna za skijaše.

Ukoliko se skijaš izgubi, ne može da se orijentiše i ne vidi signalizaciju, potrebno je da pozove Gorsku službu spasavanja telefonom na broj 063/466-466, dȃ podatke, a na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz, što omogućava da se odredi koji deo skijališta je potrebno pretražiti u potrazi za skijašem. Na poleđini ski karte, nalaze se brojevi telefona GSS, a oni koji imaju “pametne” telefone, sa Android ili IOS platformom, mogu jednostavno jednim klikom, putem mobilne aplikacije da pozovu pomoć direktno sa staze.

Pripadnici Gorske službe spasavanja, zajedno sa redarima JP "Skijališta Srbije“, spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležne zdravstvene ambulante. Svi skijaši sa overenom zdravstvenom knjižicom i važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a u koliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran. Stranim državljanima korisnicima usluga JP "Skijališta Srbije", kojima budu potrebne usluge Trauma centara - Kliničkog centra Srbije, biće naplaćivane u slučaju da nemaju putno zdravstveno osiguranje. Naplaćivanje će se vršiti u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju Republike Srbije.

Važan segment bezbednosti na skijalištu svakako je i zabrana upotreba motornih sanki, osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe. Naime, upotreba motornih sanki regulisana je Zakonom o javnim skijalištima i njihovi vlasnici ih mogu koristiti samo u delu skijališta koje je za to predviđeno. Sankcije za fizička lica koje voze motorne sanke na skijalištu gde to nije dozvoljeno su od 5 do 25 hiljada dinara, a predviđena je i mogućnost privremenog oduzimanja sanki.

I za kraj, da podsetimo šta po zakonu o skijalištima skijaš ne sme:

1. Skijati na skijalištu, odnosno stazi koja je označena kao zatvorena;
2. Uništavati, uklanjati, oštećivati ili na drugi način ugrožavati postavljene oznake i signalizaciju na skijalištu;
3. Na bilo koji način ugrožavati stubove žičara, mašine za pripremu staze i drugu opremu na stazi;
4. Skijati na stazi ukoliko je pod dejstvom alkohola, droge ili nekog psihoaktivnog leka, odnosno sredstva koje negativno utiče na njegove sposobnosti;
5. Napustiti mesto sudara sa drugim skijašem pre nego što redarskoj službi korisnika da identifikacione podatke, osim u slučaju kada je to nužno radi pružanja hitne medicinske pomoći povređenom, u kom slučaju će se nakon predaje povređenog na medicinsko staranje javiti najbližoj redarskoj službi skijaškog centra;
6. Skijati unazad (natraške);
7. Postavljati bilo kakve oznake ili ostavljati bilo kakve stvari (bez nadzora) na skijalištu bez dozvole skijaškog centra;
8. Da se zaustavlja na usponu ili na vučnoj stazi ski-lifta ako bi zaustavljanje moglo da ugrozi skijaše koji se prevoze.

Svakog dana na stazama se nalazi određen broj redara i inspektora staza. Oni brinu o bezbednosti korisnika skijališta i uvek su tu da priskoče u pomoć. Redari imaju obavezu da svakog ko se ne pridržava pravila upozore, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti uslediće oduzimanje ski karte.Komentari (15)
Klaber (iOS)
24.02.2022 | 21:37


Upravo je ta gizva razlog za pricu o bezbednosti. Kade nema nikog na stazi radi sta hoces.
Alex
24.02.2022 | 18:38


Treba pricati o bezbednosti, jer ima idiota koji punim gasom ulaze u redove za zicaru. Dva puta danas sam gledao sudar tako jer su mislili da ce zakociti pa pokupili ne kraju nekog iz reda. Jednom na d2 drugi put na knezevskim barama smilies/angry.gif
sassa
23.02.2022 | 14:01


Staze su prenatrpane skijašima, gužve su ogromne tako da pričati o bezbednosti je suludo.
Rakijica za dusu (Android)
22.02.2022 | 08:42


Na Jahorini u svakoj voznji gondolom neko izvadi flasicu i ponudi sve redom po guc, al niko vidno pijan.
To je čar skijanja i lepota naseg podneblja.
Robosrb
21.02.2022 | 15:30


Oduzimanje ski karte zbog off piste vožnje je idiotizam, naročito na Kopaoniku, gde se teraju motorne sanke po stazi, svako može pijan na stazu, i gde instruktori dovode na Duboku i Krčmar ljude koji pluže...
branko33
21.02.2022 | 13:10


@Instruktor

Nema tu neke filozofije, pomoći, (ne)kulture i sl.
Svuda u svetu gde je kaznena politika jasna, primenjena, neselektivna i nekorumpirana stvari su u fenomenalnom redu.
Gledao sam iste ljude, poznanike, na Kopu i na drugim (zapadnim) skijalištima. Njihovo ponašanje razlika nebo i zemlja. Nisu to na Kopu extremi ali su definitivno bahatiji i neodgovorniji u svim aspektima. Počevši od parkiranja, preko ponašanja u turističkom centru, ulaska na žicu, stazama, restoranima...

Ledenjak (Android)
20.02.2022 | 21:48


A ti si sigurno jedan od hiljadu utripovanih profesionalaca koje redovno vidjamo na sankama gss-a.
Klaber (iOS)
20.02.2022 | 19:27


Svaki drugi stariji skijas na zici mi dzibri na radzu.
Hvalospev (Android)
20.02.2022 | 15:49


Dragi redari i kontrolori, tek kada uvrdete nasumicno alkotestiranje na stazama, pogotovu nad borderima koji se krecu u grupama od 4+
Instruktor(jedan od..) (Android)
14.02.2022 | 22:34


Nema nama pomoci,skijaska kultura,sta mu to dodje..bahatost,neizivljenost,ja pa ja i niko vise..pisemo tekstove,objave a degradirani smo kao ljudi i drustvo,tako da svako pametovanje gubi smisao.Nista vise ne kosta od zdravlja a ono je svakoga dana ugrozeno velikom broju ljudi!Covek je covek,bilo da je turista,instruktor,njegov klijent,ako zloupotrebljava svojim ponasanjem okolinu koju koristi dovodi time u opasnist sebe i sve oko sebe,svesno ili nasvesno!Tesko da ce ovo moje pisanije nesto menjati ali sta stvarno uraditi da barem malo ali realno promenimo sitiaciju na samom terenu!?
Kopfan
25.03.2015 | 17:20


Trebalo bi pazljivije birati rute za motorne sanke od strane radnika Skijalista ako vec moraju da ih koriste, zamislite situaciju kada silazite sa Knezevih bara pa vam dok skrecete ka Krcmaru na raskrsnici kod zicare Crna duboka naidju motorne sanke iz pravca Krcmara, vrlo tesko je izbeci pad u najblazem slucaju. Ova raskrsnica je inace crna tacka kojoj bi se trebalo posebno posvetiti, a posebno ako ulecu motorne sanke iz pravca iz kog se najmanje ocekuje.
SasaS
12.01.2014 | 22:09


Apelujte da se u crvenoj i crnoj Dubokoj ZABRANI DOVODJENJE NEUKIH SKIJASA I POSEBNO SKOLA SKIJANJA!

Oni predstavljaju opasnost sami za sebe a ja NECU DA SKIJAM SPORIJE jer to apsolutno nije mesto za njih, posebno sto pluze i ne gledaju oko sebe!

Zato, ucitelji skijanja, imate Gobelju, i jos gomilu staza gde mozete nesmetano da dovodite neuke!

Tacka.
SAJ
09.01.2014 | 10:51


Meni se sve nekako cini da imamo malo specijalnih i anti teroristickih jedinica na kopu? Fale makar po koji anti raketni stit, na karamanu i gobelji npr. i dole u dolini sportova da se rasporedi par tenkova i minobacaca smilies/smiley.gif Slika bezbednosti skijalista gde vise ima pripadnika vojske/policije nego pripadnika gss-a smilies/sad.gif
Lemi
08.01.2014 | 23:18


Freeride je jedna od najlepsih grana skijanja i borda. Ne treba oduzimati ski kartu zbog toga, ali naravno da se radi na svoju odgovornost i da nije pokriveno ski osiguranjem.
BORDERI
08.01.2014 | 18:54


Moramo apelovati da se dozvoli off pist. Naravno da smanjuje sigurnost, ali sa druge strane skijanje i bord su ekstremni sportovi i voznja van staze je deo tog sporta.
Napišite komentar (15)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (527):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
28.05.2022. 17:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Grmljavina 15°C 13°C 4  m/s (E) 72% 0cm
Grmljavina sub.osećaj
15°C
temp. Pančić
11°C
6,3 m/s
(E)
pritisak 826.6 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
SKI kamere
Šta je sa kamerama pa ih nema?

Održana velika akcija čišćenja Kopaonika
Zašto niste stavili negde oglas da se prijavimo mi bez posla, para da idemo da cistimo Kopaonik da bi nam dosli opet bogati turisti da uzivaju na nas...

SKI kamere
GS-u nije, niti treba da bude posao da menja kese za smeće.

SKI kamere
Vrlo prosta stvar za pocetak moze da se uradi,a mislim da nije ni skupa.Kanta za smece na svakoj stazi na 2-3 mesta.GS se voza sankama po ceo dan ,svu...

Održana velika akcija čišćenja Kopaonika
Jel Brus kao opstina postoji ili se to ugasilo......cisto da znamo

Održana velika akcija čišćenja Kopaonika
Svaka cast!!! Bilo je i vreme!!! Stvarno je izgledao centar kao jedno veliko smetliste….

Održana velika akcija čišćenja Kopaonika
Naravno, bravo za akciju ali dok se ne uvedu kazne za bacanje smeća, trebaće akcije jednom nedeljno. Tek kad počnu da plaćaju 100e za bačenu kesu...

SKI kamere
@hopkop: NP naplaćuje ulaz za vozila i naplaćuje takse i svim komercijalnim objektima na planini (uključujući i SS). Zato oni i organizuju čiš®..

SKI kamere
ne razumem ovu nazovi akciju ciscenja kopaonika svake godine? po meni bi trebalo da svi hotelijeri,skijalista srbije , nacionalni park od ulaznica za ...

Sve o letnjoj sezoni na Kopaoniku (FOTO & VIDEO)
Da ali isključivo zimi...skijanje. Leti kad vidim one kamione...pesak...buldožere ...kranove ...prevrne mi se želudac. Toga zimi nemaaa...samo sn...

SKI kamere
Još nije objavljeno kada počinje zvanično letnja sezona na planinama, tek tada će raditi i letnji sadržaji. 500 dinara je pojedinačna vožnja ž...