Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
Agencija Supernova Travel Olga Konaci Kopaonik
 
Intervju 2015/16: Generalni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić
13.03.2016 | 19:44 -> 20.03.2016 | 01:56
Nastavljajući jako dobru petogodišnju praksu intervjua sa generalnim direktorom JP "Skijališta Srbije", koji su izazvali pozitivne reakcije kod turista i posetilaca ski centra Kopaonik i ove godine posetioci internet portala infoKOP imaju priliku da pročitaju sličan intervju. Kao i prošlih ski sezona vi ste pitali, a mi smo umesto vas postavljali pitanja JP "Skijalištima Srbije". U nastavku članka možete pročitati intervju i pogledati odgovore na vaša i naša pitanja.

Dejan Ljevnaić za sebe najpre kaže da je strastveni skijaš, iako ima bogatu radnu biografiju. Budući da je veliki ljubitelj sporta i aktivnog odmora, ume da prepozna potrebe skijaša i bordera, a da pri tom izuzetno vodi računa o njihovoj bezbednosti. Završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a nakon toga i specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1997. godine do 2008. godine radio je MUP-u Srbije, a od 2008. godine zaposlen je u JP „Skijališta Srbije“, najpre kao savetnik za bezbednost, zatim kao izvršni direktor, a od decembra 2011. godine na poziciji je vršioca dužnosti direktora. Oženjen je i otac dvoje dece.

Ski sezona na Kopaoniku je uveliko u toku. Da li ste lično zadovoljni ovom sezonom i da li je u skladu sa vašim očekivanjima? Da možete da se vratite pred početak sezone da li biste nešto promenili i šta?

Veoma smo zadovoljni kako sezona protiče. Iako vreme nije bilo povoljno, uspeli smo da održimo staze i da ski centar radi u kontinuitetu bez prestanka. Skijaši su to prepoznali, s obzirom da se broj onih koji dolaze na Kopaonik ove sezone povećao. Takođe, poslovni rezultati su zaista za pohvalu, s obzirom da prelaze prošlogodišnje, a znamo da je prošla sezona bila ubedljivo najbolja. Za tri meseca ski sezone u ski centru Kopaonik ostvaren je veći promet za 16 posto u odnosu na isti period prethodne godine, što je najbolji poslovni rezultat do sada. Rezultati poslovanja preduzeća prevazilaze prethodnu sezonu koja je bila ubedljivo najbolja, pa je na nivou preduzeća februar 2016. godine premašio isti mesec 2015. godine za čak 10 posto. Poslovni prihodi preduzeća, u poslednje tri godine, povećavaju se za oko 25 posto.

Koliko ste zadovoljni promotivnim akcijama ski pass-a tokom top ski vikenda? Da li je i u kom broju povećan broj skijaša tokom top ski vikenda? Da li ste razmišljali da se top ski vikend produži i na ponedeljak.

Top ski vikendi su se pokazali kao zaista odlična akcija. S obzirom da postoji puno skijaša i bordera koji zbog prirode posla ne mogu da izdvoje 7 ili 10 dana za boravak na planini, produženi vikend se pokazao kao zaista primamljiva ponuda. Poseta se u proseku povećala za 20 posto, pa smo zato ove sezone, zbog velikog interesovanja, uveli i peti ski vikend. Nismo razmišljali o produžetku vikenda i na ponedeljak, ali kako ova akcija traje već dve sezone za redom i svakako smo otvoreni za predloge za sledeću sezonu. Ovim putem predlažemo vašem portalu da organizujete anketu, kako bi skijaši i borderi imali mogućnost da daju predloge koja i kakva vrsta slične promo akcije bi im bila najprivlačnija.

Imate li u planu još neke akcije do kraja sezone?

Ovakvu vrstu promo akcija nemamo. Sa petim vikendom se završava promo period. Svakako, stalno organizujemo druge vidove promocija i aktivnosti u vidu nagradnih konkursa, trka... a učesnici imaju prilike da osvoje vredne nagrade.

Pretpostavljamo da na određeni način pratite broj skijaša iz dana u dan, tokom svake ski sezone. Koji su to faktori koji najviše utiču na posećenost ski centra? Koliko su prošlogodišnje investicije Krčmar i Gvozdac doprinele ovoj ski sezoni?

Pratimo broj skijaša iz dana u dan. Svakako da na odličnu posećenost utiče veoma kvalitetna priprema staza, uređenje skijališta, kao i red i pravila ponašanja koja se strogo kontrolišu. Ove sezone je to maksimalno pojačano, kako nesavesni skijaši i borderi ne bi ugrožavali ostale korisnike. Pored toga, na izbor Kopaonika kao mesta za skijanje utiču i nove instalacije, kao i sistem za veštački sneg. Zahvaljujući ovim sistemima ljubitelji zimskih sportova skijaju od 30.novembra. Iako je vreme „zakazalo“ i nije bilo dovoljno prirodnog snega, staze su odlično pripremljene i odolevaju temperaturama. Ski centar Kopaonik je jedno skijalište koje radi od otvaranja sve vreme, bez prekida.

Što se tiče novih instalacija na Krčmaru i Gvozdcu, one su svakako doprinele boljoj poseti ski centra, jer su te staze zaista najatraktivnije u ski centru. Sada na tim lokacijama, koje skijaši najviše vole, imamo nove, najsavremenije instalacije, i gosti mogu vrlo brzo i udobno da stignu do vrha staze.

Kada je do sada bila najveća posećenost Kopaonika i šta je uticalo na to?

Do sada najveći broj skijaša zabeležen je prošle godine za vreme Sretenja, kada je na stazama skijalo više od 9.500 skijaša u toku samo jednog dana. Na ovako veliku posećenost uticala je veoma velika količina snega, rad ski centra u punom kapacitetu, odlična uređenost i kvalitet staza, kao i lepo i sunčano vreme. Tog dana su se pogodili svi uslovi da jedan skijaški dan bude potpuno idealan. Zato je i bila takva posećenost.

Da li imate elaborat da li bi moglo i koje zelenilo da se sadi na granicama između staza gde se sada nalaze ograde. Mislim da bi dobro dizajnirano zelenilo grupacija šiblja niskog i srednje visokog i niski-srednje visoki oblikovani drvoredi četinara u drvoredu koji formira ogradu, pomogli da se smanji erozija zemljišta i negativan uticaj vetra na pojedinim deonicama a posebno na vrhovima. (Koliko se sećam prošle godine je to bio veliki problem) Jeftinije je i lakše za održavanje. Plus bi mogli da se na Pančiću naprave koridori za usmeravanje skijaša na pojedine staze naravno sa lolipop oznakama na početku svakog zelenog koridora. Bilo bi lepše od ograda od čvrstih materijala (koje bi mogle da budu u sendviču zelenila ako je potrebno) i smanjila bi se mogućnost od povreda.

Pošumljavanje planine se radi isključivo u dogovoru sa Nacionalnim parkom Kopaonik. U skladu sa tim, mi smo već počeli pošumljavanje na Sunčanoj dolini, Marinim vodama, Gobelji, Krčmaru... Na Pančiću je godinama unazad pokušano pošumljavanje, ali postoje određeni uslovi i nadmorska visina do koje raste četinarsko rastinje. Zbog toga je proces pošumljavanja na Pančiću vrlo otežan.

Da li postoji elaborat i projekat održavanja staza u letnjem i zimskom periodu? (Koliko m2 staza, koliko ratraka, za koje vreme će urediti staze, šišanje trave na velikim nagibima) i koliko se dnevno goriva troši na održavanje staza.


Naravno da postoji. Svake godine se staze nakon zimske sezone uređuju i pripremaju za predstojeću. Ono što je praksa i što se uvek radi jeste da se tokom leta uklanja kamenje sa staza, kosi trava i drugo rastinje, kopaju se i čiste drenažni kanali. Na velikim nagibima, gde je teren komplikovaniji, trimerima se šiša rastinje na stazi. To su uobičajene pripreme i uređenje. U ski centru Kopaonik imamo oko 160 ha staza. Za pripremu staza za skijanje, potrebno je oko 7 do 8 sati rada tabača. Skijalište obrađuje 8 tabača. Kada se radi ceo ski centar, potroši se oko 2 000 litara dizela.

Koliko je ratraka potrebno da se staze pripreme u roku od 48 sati na kompletnom skijalištu uključujući i Bele reke. Koliko skijalište na Kopaoniku ima ispravnih ratraka i od kog su proizvođača i po vašoj proceni koliko je još potrebno ratraka?

U ski centru Kopaonik ima 4 tabača PB 600, jedan PB 280, jedan PB260 i jedan PB 100. U pitanju su tabači Kassbohrer i 1 Prinoth Ewerest W sa vitlom, proizvođač Prinoth. Potreban je još jedan tabač sa vitlom. Naravno, imamo u planu nabavku tabača, ali sve zavisi od finansijskih sredstava.

Posedujete li elaborat koliki je optimalni broj skijaša moguć i poželjan u celom centru nakon uvođenja novih instalacija?

Kapacitet ski liftova i žičara je 34 000 skijaša na sat. Novim žičarama se povećao kapacitet, s obzirom da su Krčmar i Gvozdac kapaciteta po 1800 skijaša na sat.

Da li se poseduje elaborat koliki je oportunentni trošak tj. trošak nastao za nefunkcionisanje centra ili dela centra po danu u sezoni i smanjenog broja skijaša od potencijala skijaškog centra a zbog potencijalnog ne ulaganja u rešenje pojedinih uskih grla u funkcionisanju i organizaciji ili drugih problema koji bi mogli biti rešeni a da unaprede skijaški centar i broj posetilaca? (Na primer: Ulaganjem u kupovinu dodatnih ratraka brže će se urediti staze, biće više dana za skijanje u kompletnom skijalištu, zadovoljniji će biti posetioci koji će brže izaći na staze, centar će biti konkurentiji u regionu, biće više posetilaca...)

Brzina uređenja i puštanja ski staza u rad je zaista na visokom nivou. Ono što jedino može da ograniči puštanje u rad jeste nedostatak snega izazvan vremenskim neprilikama, odnosno vremenske prilike mogu samo da ograniče broj puštenih staza u rad. Tabača ima sasvim dovoljno za uređenje staza i ono u šta bi u narednom periodu moglo da se investira jeste još jedan tabač sa vitlom, koji bi doprineo još boljem uređenju staza. Takođe, veća jezera bi doprinela da se više staza osneži odjednom.

Zašto rad snow parka, koji je namenjen freestyle skijašima i borderima, nije prioritet skijališta?

Snow park, kao i svaki drugi sadržaj u ski centru je prioritet. Kako bi se njegov kapacitet što efikasnije i bolje iskoristio, Skijališta Srbije ovaj sadržaj daju u zakup. Ove godine je iznajmljen Skijaškom savezu Srbije. Ove godine su u njemu organizovana takmičenja, a u periodu od 7. do 9. marta u Snow parku se održao i Evropa kup.

Kakva Vam je cenovna politika ski pass-a? Ko određuje i na koji način cenu ski pass-a za narednu sezonu? Čime opravdavate znatno poskupljenje ski pass-a ove sezone? Na Facebook profilu Skijališta Srbije ste napisali da je cena struje glavni krivac. Ko prati cene industrijske struje zna da ona nije poskupela poslednjih godinu dana vise od maksimalno 5%.

Cene su ove sezone povećane u odnosu na prethodnu, ali smo i dalje najjeftiniji u poređenju sa drugim ski centrima. Evo primera radi, šestodnevni ski pas u Banskom ove sezone košta 175 evra, dok je na Kopaoniku oko 115 evra, a ta dva ski centra su po veličini najpribližnija. Ostale ski centre neću ni da uzimam za primer je se ova vrsta karata kreće i preko 250 evra. Iako će neki reći da povećanje nije opravdano, mi smo morali da se odlučimo za takav korak, jer smo prethodne sezone imali zaista velika ulaganja i kvalitet skijanja se u značajnoj meri povećao. Jasna nam je situacija i da ima populacije kojoj ne odgovara ovakva cenovna politika, pa smo upravo zbog toga povećali promotivne periode i aktivnosti, kako bismo skijanje i zimske sportove približili svima.

Koliko cena ski pass-a utiče na posećenost ski centra Kopaonik?

S obzirom da smo i dalje najjeftiniji ski centar, sa zaista kvalitetnom ponudom, svake godine imamo sve bolju posećenost. Od početka sezone do danas prodato je više od 145 hiljada ski karata, a broj skijaša je za vreme najposećenijih termina bio konstantno preko 7 hiljada dnevno. Svake sezone se, pored broja domaćih, povećava i broj stranih gostiju. Mislim da je popularnost ovog ski centra sve veća, zahvaljujući dobroj organizaciji, promociji, ali ono što je najvažnije je prenošenje pozitivnih utisaka među skijašima.

Da li će se konačno omogućiti da roditelji mogu da koriste jedan ski pass obzirom da najčešće ne mogu da skijaju zajedno zbog obaveza prema deci?

Ovakva vrsta ski karte nije uvedena zbog brojnih malverzacija koje se dešavaju u ski centru. Svakako se trudimo da pronađemo rešenje da roditelji mogu da koriste jedan ski pas. Za naredno sezonu, ukoliko bude bilo mogućnosti, probaćemo da uvedemo ski pas za roditelje, koji će važiti za 6 dana, a glasiće na ime i prezime oba roditelja.

Zašto cenovna politika Skijališta Srbije ne ide u prilog porodicama sa decom i deci uopšte? Postoji popust za porodični ski pas koji je simboličan, a deca se već od 12 godina se tretiraju kao odrasli?

Starosna granica je takva svuda u svetu. Granica između dečijeg i odraslog ski pasa je 12 godina.  Do sada samo na popust na porodični paket dobijali samo pohvale od korisnika.

Odavno postoji mogućnost kupovine pojedinačne ski karte koja može da se iskoristi za jednu vožnju. Da li će se u nekoj budućnosti razmatrati uvođenje paketa ski karata, odnosno prodaja ski karata za određeni broj vožnji: 10, 20, 30, ili određeni broj sati, na dnevnom ili čak sezonskom nivou?

Ovo je zaista odličan predlog i svakako ćemo ga razmotriti. Ono što postoji u drugim ski centrima, a treba uzeti u obzir jeste i uvođenje zona. Određene zone gde će skijaši moći da skijaju uz jeftiniju ski kartu.

Zašto se ne uvede ski pass za početnike koji bi važio samo na Karamanu i Krstu?

Od ove sezone je uveden ski pas koji važi samo u dečjem vrtiću, za jedan ulazak. S obzirom da je ovo prva sezona za korišćenje ovakve karte, videćemo kako se pokazala i da li je takva vrsta prakse primenljiva i za druge staze poput Karamana i Krsta.

Kopaonik važi za jedan od najboljih i najpogodnijih ski centara za početnike. Iz razgovora za ski učiteljima svi naglašavaju da je ogroman problem ski lift Mašinac koji bi trebalo zameniti pokretnom trakom. Da li je tako nešto u planu?


Imamo u planu da za sledeću sezonu napravimo dva nova poligona za obuku dece i da postojeći poligon modernizujemo i prilagodimo najmlađim korisnicima… Postoji mogućnost i da ski lift Mašinac zamenimo nekom savremenijom instalacijom, kao i da se deo za obuke produži.  Ideja nam je da na toj lokaciji izgradimo neku moderniju instalaciju i u obzir dolaze fiksna četvorosedna žičara ili neki savremeniji ski lift ili pokretna traka. Naravno, realizacija ove ideje će zavisiti od finansijske situacije.

Hoće li biti ponovo akcije ski pas po sniženim cenama za komšijsko skijanje za opštine Kruševac, Aleksandrovac, Brus i Raška?

Za ovu sezonu ovakva vrsta aktivnosti nije u planu, ali ćemo se svakako truditi da se ovakva vrsta promocije aktivira za narednu sezonu.

Koji su razlozi da se prvo investira u gondolu na Staroj planini umesto da se izgradi gondola iz Brzeća gde je prateća infrastruktura potpuno gotova?

Stara planina je prva green field investicija u turizmu u Srbiji. I kao takva zahtevala je određene inovacije i atrakcije. Osim što služi za prevoz skijaša, ona tokom letnje sezone prevozi turiste za panoramsku vožnju, a adaptirana je i za prevoz bicikala.  

Da li postoji mogućnost da se iz Brzeća i Vikend naselja, umesto dugo očekivane gondole, postave sedešnice kao jeftinije i realnije rešenje?

Proces dobijanja svih dozvola, kao i kompletno infrastrukturno opremanje je potpuno isto, nezavisno od tipa instalacije. Zbog velike udaljenosti i dužine pomenutih instalacija, smatramo da su gondole ipak najbolje rešenje za ove lokacije. Svakako, ukoliko bismo se odlučili za sedešnice, to ne bi ubrzalo proces dobijanja dozvola niti izgradnje instalacija.

Zbog čega Bela reka 2 radi samo do 16:00. Ona služi u najvećem delu sezone za izvlačenje, ali i za vraćanje nazad. Logično je da takve žice u skijalištu rade duže od ostalih, a ne kraće. Primera radi, većina žica radi do 16:30, a da bi se vratili nazad u Brzeće, skijaši moraju da krenu nazad već u 15:30 da bi uhvatili zadnju BR2 u 16:00.

Radno vreme je tako opredeljeno upravo zbog bezbednosti skijaša. Prilikom povratka, neophodno je određeno vreme da skijaši dođu do Bele reke 2 i da se spuste do Brzeća, s obzirom da je žičara udaljena od ski centra. U zavisnosti i od vremenski uslova i magle, postoji i velika mogućnost da se skijaš izgubi zbog nepreglednosti. Kako bismo sprečili takvu vrstu neprijatnosti za korisnike, radno vreme Bele Reke je pola sata kraće. Nikada se nije desilo da neko od gostiju ostane i zbog tog radnog vremena ne može da se spusti u Brzeće.

Da li je u planu da Skijališta Srbije postave web kamere na još nekim lokacijama, na primer na Gobelji ili Beloj reci, kako bi se olakšalo planiranje skijanja na stazama koje su udaljene od ski centra. Zašto se neke kamere ne okrenu prema mestima gde se inače stvaraju velike gužve kako bi skijaši mogli da planiraju skijanje (Marine vode npr.)?

Ove sezone smo imali akciju gde su skijaši i borderi predlagali lokacije za postavljanje novih kamera i one su postavljene upravo prema njihovom izboru. Svakako nam je u planu da pokrijemo još lokacija na Kopaoniku, koje najviše zanimaju skijaše. Jedna od lokacija je spoj Crne i Crvene Duboke, kao i na ostalim mestima gde ima povećan broj skijaša. Nadamo se da ćemo postavku novih kamera moći da realizujemo za narednu sezonu.

U mnogim ski centrima Evrope parking se ne naplaćuje. Da li mislite da je to moguće primeniti i na Kopaoniku? Na taj način bismo skrenuli pažnju sa ružne slike lopatara, koja se godinama provlači.

Parking je zaista već godinama veliki problem. Zajedno sa opštinom Raška, u čijoj su nadležnosti parkinzi, pokušavamo da dođemo do najboljeg rešenja. U planu ove opštine je izgradnja novih parking mesta i definitivno razrešenje ovog problema.

Da li su neki hotelijeri u ski centru zainteresovani za učestvovanje u investiranje određenih projekata na Kopaoniku? Da li postoje takvi pregovori? Na koji način ih motivisati?

Postoje određeni pregovori, ali je još uvek rano da se o tome govori.

Na predlog JP “Skijališta Srbije”, a prema Ekspertizi Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije prioritetno se planira izgradnja novih žičara na potezu Marine vode - Gobelja, gondole iz Brzeća i Vikend naselja i proširenje i prosecanje novih staza. Kada se može očekivati realizacija ovih projekta i koji su prioriteti?

Realizacija pomenutih instalacija zahteva obimna subvencionisana finansijska sredstva za koja u ovom trenutku nemamo informaciju kada će nam biti odobrena. Upravo i realizacija zavisi od finansijske situacije. Neprestano radimo na pripremi investicija tako da sve bude spremno kada se sredstva budu obezbedila.

Da li se planira proširenje staze Gobelje, sa druge strane izlazne stanice četvoroseda prema Maloj Gobelji?

Nažalost, taj deo planine se nalazi u Prvoj zoni zaštite Nacionalnog parka Kopaonik i na tom delu apsolutno nije dozvoljena nikakva gradnja niti seča šume.

Koje su naredne prioritetne investicije u planu?

Imamo zaista ambiciozne planove, ali njihova realizacija će zavisiti od finansijskih sredstava. U planu su novi poligoni sa pratećim sadržajima za obuku skijaša, modernizacija ski vrtića i pravljenje grada za najmlađu decu.  Takođe, razmatramo i produženje veštačkog snega na Gvozdcu, kao i izradu tehničke dokumentacije za novu stazu na Krčmaru. 

Zašto fiksne žičare na Malom karamanu, Sunčanoj dolini i Krstu najčešće funkcionišu u najsporijem modu čak i po idealnim vremenskim uslovima?

Ovakve vrste žičara, fiksne, su sporije od isklopivih. Brzina je prilagođena vremenskim uslovima, kao i korisnicima, jer na ove staze uglavnom idu početnici i deca. Ukoliko ima puno dece tada je otežano ukrcavanje, pa se žičara usporava.

Da li ste razmišljali da postavite kasete za odlaganje cipela i skija na početnim stanicama žičara, kako skijaši, čiji smeštaj nije u blizini ski staza, ne bi morali da hodaju u pancericama?

Planom rekonstrukcije žičare Pančić, projektom je predviđeno da se u okviru polazne stanice predvidi prostor za ovakvu namenu. Naravno, ukoliko budemo dobili finansijska sredstva za ovakvu investiciju, svakako ćemo realizovati ovaj projekat.

Iz sezone u sezonu postavljaju se ista pitanja: Kada će početi izgradnja gondole iz Brzeća i Vikend naselja; Kada će se izgraditi garaža i nova parking mesta u centru skijališta; Kada ćete ukloniti lopatare; Kada će se uvesti ski bus; kao i mnoga druga. Skijaši su željni da čuju konkretne i precizne odgovore. Da li se i koliko radilo na ovim problemima ski centra Kopaonik tokom prethodnih godinu dana? Da li je nešto promenjeno i kada će biti?


Preduslov za izgradnju pomenutih instalacija, na čemu smo intenzivno radili u prethodnom periodu, jeste izmena Prostornog plana područja posebne namene Kopaonika. Trenutno je  plan u proceduri donošenja. Nadamo se brzom odgovoru od nadležnih institucija.

Da li postoji mogućnost dogovora sa određenim hotelijerima da se uvedu paket aranžmani: smeštaj + ski pass po jedinstvenoj ceni? Skijašima zasigurno da, ali da li bi i koliko to odgovaralo Skijalištima Srbije i hotelijerima?


Hotelijeri su već u svoje aranžmane uveli ovakvu vrstu paketa. MK, Kraljevi čardaci... i mnogi drugi nude ski pas u okviru svojih ponuda i paketa.

Koliki Vam je prioritet afirmacija skijanja kao sporta? Koliki je broj dece skijaša? Da li se taj broj iz sezonu u sezonu povećava ili smanjuje? Šta utiče na to? Zašto je cena ski pass-a za decu i dalje nepristupačna? Da li će i kada biti povoljniji porodični ski paketi?


Upravo zbog afirmacije skijaškog sporta i podstreka da se mladi bave ovako korisnim i kvalitetnim sportom, omogućili smo deci u lokalnih samouprava, na čijoj teritoriji se nalazi ski centar, besplatno skijanje. Ovu mogućnost za osnovce i srednjoškolce pružamo već par godina unazad i broj dece koja se odlučuju za ovaj sport je sve više. Pored toga, porodičan paket koji je predviđen našim cenovnikom pruža određene povoljnosti osobama sa decom. Takođe, koristimo svaku priliku da pomognemo ski klubovima prilikom realizacije obuke i treninga dece u vidu popusta na ski karte i pripreme i zatvaranja staza za treninge.

Kakav odnos imate i kako menadžment motiviše radnike Skijališta Srbije na Kopaoniku? Kako izlazite na kraj sa lošim radnim navikama ali i sa druge strane da li nagrađujete kvalitetne kadrove?

Veoma vodimo računa o radnicima. Trudimo se da svi budu zadovoljni, ali za uzvrat očekujemo rezultate. Dosta ulažemo u kadar i zaposlene šaljemo na neophodne obuke. Ovo se odnosi i na sezonske radnike i na stalno zaposlene. Trudimo se da ih maksimalno motivišemo za rad. Naravno, kao i u drugim firmama, nemar i loš odnos prema gostima se sankcioniše. Kao turistički centar ne smemo da dozvolimo da gosti odu nezadovoljni sa planine zbog lošeg odnosa zaposlenih prema njima.

Zašto građevinski radovi u centru skijališta nisu obustavljeni odmah početkom skijaške sezone?

Izvođenje radova i ometanje turističke sezone su isključivo u nadležnosti opštinskih i republičkih građevinskih i turističkih inspekcija. Mi smo svakako reagovali kod pomenutih institucija, ali i investitora za nesmetano funkcionisanje rada centra.

Zašto je dozvoljeno da novi hotel na mestu nekadašnje Jugobanke planiranim modernim izgledom jako odudara od postojećih arhitektonskih rešenja?

Zaista ne možemo da utičemo na arhitektonska rešenja investitora. To je u nadležnosti institucija koja im daju dozvole za gradnju.

Da li JP Skijališta Srbije planiraju da kroz državne fondove možda investiraju u neke strane ski centre i eventualno postanu akcionari istih?

Nismo imali takvu prasku do sada, ali na osnovu iskustva i stručnosti koju posedujemo, smatram da bismo vrlo lako mogli da podignemo neki drugi ski centar. Naravno, ovo je pitanje od državnog interesa i ukoliko bi se ono prepoznalo kao takvo, mi smo volji da radimo. Do sada smo određenim ski centrima u regionu davali konsultantske usluge i "know-how" primere iz prakse.

Vrlo lako se može uočiti da opštine Brus i Raška ne prate ubrzani razvoj ski centra Kopaonik. Čini se da u njihovim zonama odgovornosti ima najviše propusta. Korisnici ski centra ne znaju i ne moraju da znaju šta je čija odgovornost pa najčešće kritikuju rad Skijališta zbog lopatara, ski busa, parkinga itd. Da li postoji zakonska mogućnost da Skijališta preuzmu odgovornost na sebe i reše pomenute probleme?

Slažemo se da skijaši gledaju Kopaonik kao celinu i da nadležnost određenih institucija ne treba da ih zanima. Trenutno ne postoje zakonske mogućnosti za preuzimanje ovakvih vidova odgovornosti. Trudimo se na sve načine da budemo pokretači svih institucija na teritoriji opština Brus i Raška, organizujemo operativne sastanke i formirali smo operativni tim čiji je zadatak da se bavi rešavanjem ovakvih problema…

Iz vaših saopštenja znamo da je prošla ski sezona bila jedna od najboljih u istoriji skijanja u Srbiji. Koliki prihod je ostvarilo JP Skijališta Srbije, odnosno koliki rashod je bio prošle ski sezone?

Ostvaren promet za Kopaonik tokom prošle sezone bio je oko 705 miliona dinara. Kao javno preduzeće imamo obavezu da svake godine osnivaču, Vladi Republike Srbije, uplatimo 50 posto od ostvarene neto dobiti.  Poslovni rashodi preduzeća na godišnjem nivou iznose oko 770 miliona dinara. Preko 20% tog troška čine rezervni delovi, alat, sitan inventar, struja i gorivo. Održavanje sredstava i amortizacija su 40 posto. Dok su porez na imovinu i druge takse i naknade 20%. Preostali iznos se odnosi na zarade, GSS, zdravstvenu zaštitu... Iz ovog se može zaključiti da preduzeće samo održava opremu i vrši remont, ali nije u mogućnosti da sopstvenim sredstvima finansira nabavku novih investicija.

Kada počinju pripreme za letnju sezonu i na koji način? Da li je u planu nešto novo?

Sa završetkom zimske sezone počinjemo pripreme za letnju. Radi se remont žičare, kao i uređenje staza za mountain bike i kart. Za sada nema novih investicija kada je letnja sezona u pitanju, ali ćemo organizovati brojna zanimljiva dešavanja i aktivnosti po ugledu na zimsku sezonu.

Kao i svake godine, uredništvo infoKOP web portala želi da sa se zahvali generalnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ljevnaiću na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Zahvaljujemo se i svim posetiocima web portala infoKOP koji su izdvojili vreme i postavili konstruktivna pitanja.

Pogledajte još:Komentari (93)
 1 2 3 4 > 
Срђан
13.03.2016 | 19:49


Pošumljavanje planine se radi isključivo u dogovoru sa Nacionalnim parkom Kopaonik. Na Pančiću je godinama unazad pokušano pošumljavanje, ali postoje određeni uslovi i nadmorska visina do koje raste četinarsko rastinje.

ПРЕДЛОЖЕНО ТИ ЈЕ ДА УРАДИШ ЕЛАБОРАТ И УРАДИ ГА. ПОШТО СЕ ТИ НЕ РАЗУМЕШ И ТИ СА КОЈИМА САРАЂУЈЕШ НАЂИТЕ НЕКОГ КО СЕ РАЗУМЕ. 100 МЕТАРА НИЖЕ РАСТЕ ШТА ХОЋЕШ А ЗБОГ НАДМОРСКЕ ВИСИНЕ НЕ РАСТЕ НА ПАНЧИЋУ. ХАХАХАХА НАБАЦАЈТЕ ЗЕМЉЕ НА ПАНЧИЋ, НАЂИТЕ НИСКО ШИБЉЕ, НИСКЕ И СРЕДЊЕ НИСКЕ ЧЕТИНАРЕ И ДРУГО ЗЕЛЕНИЛО КОМЕ НЕ ТРЕБА ДУБОКА ЗЕМЉА ДА БИ СЕ ПРИМИЛО А ДА ПРИ ТОМЕ НЕ СМЕТАЈУ ЗБОГ ВИСИНЕ ИНСТАЛАЦИЈАМА. ИТЕКАКО ИМА ВРСТА КОЈЕ УСПЕВАЈУ. ДРВЕЋЕ ЗБОГ ЈАКО ЗАПУШТЕНОГ СТАЊА И ВИСОКОГ НИВОА ЕРОЗИЈЕ ТЕШКО ДА ЋЕТЕ УСПЕТИ ОДМАХ ДА САДИТЕ, АЛИ НИЈЕ НЕМОГУЋЕ.
Срђан
13.03.2016 | 19:19


ХВАЛА СТЕВС НА ПОСТАВЉЕНИМ ПИТАЊИМА. МОЈЕ СУМЊЕ СУ НАЖАЛОСТ БИЛЕ ТАЧНЕ. ОВАКО КОМПЛЕКСНЕ СИСТЕМЕ ТРЕБА ДА ВОДИ ВИШЕ КВАЛИТЕТНИХ ЉУДИ.
ОДГОВОРИ СУ ПОЛИТИЧКИ И ИМА ДОСТА ХВАЛОСПЕВА, СВЕ ЈЕ ДИВНО БАЈНО И КРАСНО И НЕ МОЖЕ БОЉЕ!

ЉЕВНАИЋ: 9500 скијаша дневно за Сретење 2015 највећа посећеност до сада.
Kapacitet ski liftova i žičara je 34 000 skijaša na sat.
МИ: ШТО ЗНАЧИ ДА СМО УПРАВУ И ДА ЈЕ СКИ ЦЕНТАР ПОЛУПРАЗАН!А ПРИ ТОМЕ НЕ РАДИ БЕЛА РЕКА.

ЉЕВНАИЋ: Za pripremu staza za skijanje, potrebno je oko 7 do 8 sati rada tabača. Skijalište obrađuje 8 tabača.Brzina uređenja i puštanja ski staza u rad je zaista na visokom nivou. Ono što jedino može da ograniči puštanje u rad jeste nedostatak snega izazvan vremenskim neprilikama, odnosno vremenske prilike mogu samo da ograniče broj puštenih staza u rad. Tabača ima sasvim dovoljno za uređenje staza i ono u šta bi u narednom periodu moglo da se investira jeste još jedan tabač sa vitlom, koji bi doprineo još boljem uređenju staza.
МИ: 7 ДАН НАКОН ПАДАВИНА НЕ РАДИ ПОЛА ГОБЕЉЕ И БЕЛА РЕКА 2. ЗАИСТА КОНТРАДИКТОРАН ОДГОВОР! ШТО ЈЕ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ТРЕБАЛО ОНДА 2 НЕДЕЉЕ ДА СЕ ОТВОРЕ СВЕ СТАЗЕ? ИМА ДОВОЉНО ТАБАЧА! ЛОЛ
Ivan Bgd
13.03.2016 | 18:12


Bla, bla, bla.....
Opet nista konkretno, idi u politicare.
Sebe naziva skijasem, ha, ali ipak vise voli parice da otima od dece na ski kartama.
Svuda u svetu decje do 12 kaže, a ne kaže za junior do 18.
Dasmr bi ga mogli zvati.
bristol hp (iOS)
13.03.2016 | 17:47


Da li bi neko ko se razume u ekonomiju mogao da pojasni ovaj deo oko prihoda i rashoda. Koliko ja razumem drzava ovde samo baca novac koji nikad nece moci vrati! U zicare opremu i staze u poslednjih 10-ak godina potroseno je bar 100 miliona evra. Za nekog koga skijanje ne zanima ovo bi moglo da bude bacanje para. Da se razumemo ja nisam taj.
neko (Android)
13.03.2016 | 17:45


To je ovaj gospodin sto dize i BIU na noge zbog preprodavac ski pasa. Smesan je, meni ski pas od 6,7 dana nije skup i mislim da se ovde ljudi zale za ski pasove od 2,3,4dana oni su papreno skupi. Inace za parking naplacivanje je iskulirao, radu se sa opstinom da izgrade parking, znaci opet ce biti sisanja za parking a svuda preke se ne naplacuje.
Нови Сад
09.03.2016 | 14:04


Везано за ове интервијуе, мислим да је мало да се врше једном у сезони, требало би чешће, рецимо једном месечно, сваког следећег пута би се могло прегледати да ли је урађено нешто поводом питања/предлога/критика из претходног пута, и тако неколико итерација по сезони. СС је јавно предузеће финансирано парама пореских обвезника, тако да би требали мало више да обрате пажњу на оне што их финансирају
Milos011
05.02.2016 | 11:36


Setio sam se još jednog pitanja. Zbog čega Bela reka 2 radi samo do 16:00. Ona služi u najvećem delu sezone za izvlačenje, ali i za VRAĆANJE nazad. Logično je da takve žice u skijalištu rade duže od ostalih, a ne kraće. Primera radi, većina žica radi do 16:30, a da bi se vratili nazad u Brzeće, skijaši moraju da krenu nazad već u 15:30 da bi uhvatili zadnju BR2 u 16:00.
Milos011 (Android)
28.01.2016 | 10:31


Zbog čega isklopive žičare ne rade na maksimalnim brzinama? Reklo bi se da rade na 2/3 snage.
decembar
24.01.2016 | 16:47


Zašto se top ski vikend odnosi na period cetvrtak-nedelja......da li je moguće da se i ponedeljak ubaci u takav raspored jer je logično da bi nekom odgovaralo da tri dana koja će skijati budu subota nedelja i ponedeljak.....Malo dobre volje ne bi skodilo da se i ponedeljak doda u taj raspored....
Срђан
23.01.2016 | 19:19


Попуњеност смештајних капацитета у центру прошле године 100% а жице и стазе по слободној поцени полупразне, слично је и ове године.
Одакле ћете најбрже краткорочно попунити скијалиште новим скијашима следеће сезоне а са најмање улагања?
1.Оснежите Беле реке и уредите их да раде кад и цео центар и имате широк краткорочно брзо доступан усис скијаша из Брзећа.
2. Урадите тек онда то исто са Треском
Срђан
23.01.2016 | 10:52


1. Да ли можете да поставите камеру ка Гобељи и са Гобеље (прелеп је поглед ка њој и обратно, удаљено је од центра па нема довољно информација, а треба стићи до ње, овако би се олакшало планирање скијања).
2. Када ћете да поставите камере на Беле реке? Пуно би значило макар и за извлачење.
3. Да ли имате елаборат да ли би могло и које зеленило да се сади на границама између стаза где се сада налазе ограде. Мислим да би добро дизајнирано зеленило групација шибља ниског и средње високог и ниски-средње високи обликовани дрвореди четинара у дрвореду који формира ограду, помогли да се смањи ерозија земљишта и негативан утицај ветра на појединим деоницама а посебно на врховима.(Колико се сећам прошле године је то био велики проблем) Јефтиније је и лакше за одржавање. Плус би могли да се на Панчићу направе коридори за усмеравање скијаша на поједине стазе наравно са лолипоп ознакама на почетку сваког зеленог коридора. Било би лепше од ограда од чврстих материјала (које би могле да буду у сендвичу зеленила ако је потребно) и смањила би се могућност од повреда.
Milos boarder (Android)
23.01.2016 | 05:00


Pitanje/predlog- da li hoćete/mozete na jednoj od postojecih kamera ili na nekoj novoj postaviti neki metar-merilo gde bi moglo da se vidi na kameri kolika je trenutna visina snega? To postoji na sajtu na skoro svakom inostranom skijalistu, pa cak i na Jahorini.
Срђан
22.01.2016 | 21:24


1. Да ли постоји елаборат и пројекат одржавања стаза у летњем и зимском периоду? (Колико м2 стаза, колико ратрака, за које време ће уредити стазе, шишање траве на великим нагибима).
2. Колико је ратрака потребно да се стазе припреме у року од 48 сати на комплетном скијалишту укључујући и Беле реке? (Ове године ево прошло је 8 дана од озбиљних падавина Беле реке још не раде, слободна је процена нас посетилаца да недостаје барем још 5 ратрака).
3. Поседујете ли елаборат колики је оптимални број скијаша могућ и пожељан у целом центру након увођења нових инсталација?
4. Да ли се поседује елаборат колики је опортунентни трошак тј. трошак настао за не функционисање центра или дела центра по дану у сезони и смањеног броја скијаша од потенцијала скијашког центра а због потенцијалног не улагања у решење појединих уских грла у функцинисању и организацији или других проблема који би могли бити решени а да унапреде скијашки центар и број посетилаца? (Например: Улагањем у куповину додатних ратрака брже ће се уредити стазе, биће више дана за скијање у компетном скијалишту, задовољнији ће бити посетиоци који ће брже изаћи на стазе, центар ће бити конкурентији у региону,биће више посетилаца...)
5. И исто све наведено кад се додају нове инсталације и стазе.
Marko ski
22.01.2016 | 14:09


Zbog cega je prioritet rada snow parka na zadnjem mestu skijalista?
Dobra Ideja
21.01.2016 | 15:43


i da, dvosed sa haubama je dobra ideja,hvala zvonku na predlogu smilies/smiley.gif
Dobra Ideja
21.01.2016 | 15:38


zameniti dotrajalu zicaru sa bele reke, ili ih nekako spojiti u jednu ako je moguce...
Dobra Ideja
21.01.2016 | 15:34


Dvosed sa suncane doline premestiti na marine vode, necete pogresiti...
Pitanje za S.S.
21.01.2016 | 14:09


Predlog uvođenje karte na broj vožnji.
Kao što postoji jedna vožnja da postoji karta u pretplati sa 10; 20; 30; 50 i 100 vožnji za celu sezonu.

Time skijaši koji nemaju želju ili kondiciju da po ceo dan skijaju mogu odskijati par vižnji dnevno
Volodja
21.01.2016 | 13:53


Zasto se na Marinim vodama ne postavi makar dvosed umesto "tanjira"?
dalibor (Android)
21.01.2016 | 12:14


umesto gondole iz brzeca koja je preskupa zasto se ne postavi cetvorosedsa haubom
jeftinija je varijanta
pozdrav radnicima SS
fenomenalno rade
Nenad Mihajlovic
21.01.2016 | 11:29


Pitanje u vezi sa centrom Stara Planina - Babin Zub.

Iako je snega bilo, oprema postoji, kao i instalacije, ove godine je veliki problem bio pokrenuti samo skijaliste. Je li problem u "aminovanju" ljudi na odgovornim funkcijama, nestrucnost istih, nestrucnost drugih? Mislim da ako je vec napravljen centar, koji treba da poveca turizam u tom delu Srbije, onda bi to i trebalo da se radi, jer ce inace sve instalacije i ulozen novac propasti.

Nedopustivo je da se kolona ljudi vraca sa planine zbog nerascicenog puta, lose organizacije usluznih ekipa ili jedne saobracajne nezgode.

Odgovornst je ovde na svim Vama. Nemojte da ubrzate propadanje necega sto je vec krenulo da se roni, nego se uozbiljite i radite posao. Ako to ne umete onda raspisite nezavisne konkurse koji nece zaposljavati nestrucne ljude.

Hvala.
Nesa (Android)
21.01.2016 | 10:28


Da li ce i zasto se Kopaonik ne ugleda na druge ski centre, kao na primer austriske i druge da se parking ne naplacuje. Ovo je jako ruzno sto se placa 300din dan. Dolazim svake god.na vikend na kop ali idem preko uvek i tamo se ne naplacuje parking cak imaju garazu koja se ne naplacuje. Ne vidim razlog naplacivanja kada ima parkinga, ima i mehajizacije za ciscenje istog, tako da ne vidim svrhu naplacivanja parkinga sem da goste jos malo oderete.
Dragana Radanovic
21.01.2016 | 10:13


da li da ocekujemo popust na ski pas za sretenje?
Dragana Radanovic
21.01.2016 | 10:08


Svi su vec dali punude za sretenje za ovu godinu.Kad da ocekujemo Kopaonik?
Damir `73
21.01.2016 | 10:00


Pohvale za rad svi zaposlenih u SS. Rezultati su očigledni, pre svega tu je "spašeni početak sezone" gde je iz minimalne do nikakve količine snega izvučeno čudo. Pored toga bih još izdvojio jedan utisak koji odaje rad svih zaposlenih na stazama, a to njihova posvećenost korisnicima, pažnja i angažman.

Pitanja :
- Može li se slično ski passu "10 u sezoni" uvesti i neki model naplate paketa sati skijanja u ski centru, npr 10, 20, 40 itd. Za povremene dolaske na planinu ovo bi bilo najbolje rešenje, a ne vidim ni da bi SS bila na gubitku
- Da li je u planu nadogradnja sistema naplate i evidencije koja bi omogućila da se preko adekvatne aplikacije ostvari uvid u ostvarene vožnje u željenom periodu i slično

markovic_dragan
21.01.2016 | 09:29


Pod hitno zabraniti pristup lopatarima kopaoniku, kad ih vidim kako napadaju ljude dodje mi da se vratim sa kopaonika istog trenutka. Pre 2 godine je najavljeno da je resen problem sa lopatarima, medjutim iste te godine su se pojavili kao da ih niko nije ni opomenuo. Zato to dozvoljavate, pravite infrastrukturu, imate svake godine napredak evidentan, ulaze se poprilicno i dozvoljavate mestanima da naplacuju parking. To nigde nema. Obezbdite parking koji mogu svi da koriste bez nadoknade i oterajte vec jednom lopatare sa planine. To je nesto najruznije sto postoji.
markovic_dragan
21.01.2016 | 09:27


Molim Vas da napravite jedan besplatnan ogroman parking u centru kopaonika, koji nece moci lopatari da zauzmu i naplacuju, koji ce biti apsolutno besplatan, time bi ste jako ruznu sliku o kopaoniku koju stranci prepricavaju kao nikada nigde vidjeno u evropskim skijalistima. Vam pameti mi je da nema jedan veliki besplatni javni parking. Ljudi to je zaista neprihvatljivo, a nista se ne radi godinama po tom pitanju
Нови Сад
21.01.2016 | 09:24


@decembar

Слажем се са неким твојим ставовима овде ( не баш са свим ), међутим доста овога што си навео није проблем Скијалишта Србије, већ локалне самоуправе ( комуналне службе, полиција и сл ), тако да би овде могло питање да буде "боља координација са локалном општином" или још боље отворити један овакав упитник за општинаре, јер у њиховој "надлежности" су и лопатари и паркинг и гараже и сл...
Ivan NS
21.01.2016 | 09:05


Hajde da od dobrog skijališta napravite još bolje! Kreirajte politiku pune planine tokom cele sezone. Ljudi vole da skijaju, bordaju i zašto ti sportovi po pravilu moraju da budu papreno skupi? Spustite cenu ski pasa, dečiji ski pasovi neka se prodaju do 18. godine jer su osobe koje su maloletne ipak deca, porodični ski pasovi neka budu još povoljniji. Valjda je u interesuje da skijalište što duže radi. Osposobite Bele reke kako treba i napravite neki vezni lift od Gvozdca kako bi se do njih moglo doći lakše (možda neke budući klubovi budu trenirali na toj, najboljoj stazi Kopaonika). Budite oslonac nekom budućem ski sportu u Srbiji. Svaka čast za unapređenja i trud koji se ulaže, ali hajde da napravite pravu stvar i razmišljajte malo o ljudima koji dolaze tu zarad sporta.
Jeste da ovo nisu pitanja, ali možda će i poslužiti.
Pozdrav ljubiteljima Kopaonika.
mijat
21.01.2016 | 08:43


U zadnjih 5 godina dolazim sa suprugom i dvoje dece ili krajem decembra ili u prvoj nedelji januara. Kupujem 4 ski pasa za odrasle za 7 dana u punoj ceni (61500 dinara ove godine)a radi 6,7 ili 8 žica.

Da li postoji mogućnost kupovine ski pasa za npr. 5 žica koje ja odaberem i koje ću koristiti tih 7 dana? Naravno, popust bi trebao biti bar 50%.
NSalajka
21.01.2016 | 08:32


Koliko skijalište na Kopaoniku ima ispravnih ratraka i od kog su proizvođača?
B(n)Z
21.01.2016 | 07:04


Da li je moguće da se od hotela na Kopaoniku uzima neka vrsta takse i to ulaze u razvoj ski centra ? Recimo 10% od profita i SS se obavežu da će isto toliko da investiraju (u apslolutnom iznosu ne procentualno od profita SS). Ta sredstva bi se odredila za konkretan projekat.
I da se napravi dogovor sa investitorima ili operaterima hotela koji će se graditi u donjim zonama Kopainika, da učestvuju sa određenim sredstvima u izgradnji žičara (i pripadajućih staza) koje bi ih povezale sa vrhom Kopaonika.
Da li bi opštine Raška i Brzeće mogle da naprave sistem vodosnabdevanja koji bi rešio problem i vodosnabdevanja, veštačkog snega a možda čak i da se delimično reši problem ekološkog grejanja (toplotne pumpe)? Moguće je da postoji potencijal za to (podzemne vode na većim dubinama).
Ivan bgd
21.01.2016 | 06:49


Sada konkretno pitanje za ss.
Zasto se ne prosiri skijaliste na Gobelji sa druge strane izlazne stanice cetvoroseda?
U hladu je, odličan nagib i sa 1-2 sedesnjice napravili biste čudo.
Jos bi to mogao biti kutak za naprednije i vrhunske skijase, te samo ponekad tamo utabati staze, npr. pocetkom sezone da se napravi podloga da duže drzi sneg i mozda jos jednom kasnije ako treba popraviti podlogu.
To nazovite kao francuzi natural staze.
Znam da ima Off ili kako je već zovete na Gobelji, ali verujte to je smesno, mozda za decu zanimljivo da uce.
Hvala.
Pozdrav od sina i tate skijasa
Ivan bgd
21.01.2016 | 06:36


Nigde nisam video razlog drasticnog poskupljenja ski pasa od cc.30% za 9-dnevni.
U normalnom svetu to nije moguće, samo kod nas, jer se petljaju politicari ocigledno.
Taman ste par prethodnih sezona bili normalni sa poskupljenjem, ovim samo smanjujete masu skijasa, posebno potencijalnih tj. dece.
Ovo poskupljenje mi vrlo lici na drasticno poskupljenje obaveznog osiguranja auta. Treba vodji kinta za lopove, pa hajde da otmemo gde stignemo.
Ne kažem da su SS lopovi, očigledno nisu.
Otmi ovde da dam onde.

Konst
21.01.2016 | 01:56


Sta se desava sa sestosedom Krcmar? Instalacija napravljena prosle godine ,a vec se javljaju problemi tehnicke prirode.
Stevs
21.01.2016 | 01:35


Molim vas da ako jos neko ima neko pitanje da ga postavi najkasnije u narednih 7-10 dana. Nakon toga pitanja idu ka SS smilies/smiley.gif
decembar
18.01.2016 | 00:17


Jos jedno pitanje. Na mnogim skijalistima u inostranstvu postoje na pocetnim stanicama zicara obezbedjene kasete gde skijasi koji nisu smesteni blizu, da ne bi hodali u skijaskim cipelama,ostave svoju obucu i tu se prezuju. Bilo bi lepo razmisliti o tome.

Ukoliko se gondola u Brzecu planira uskoro obavezno obezbediti mesto za veliki parking u Brzecu inace ce biti kolaps. O ovome misliti na vreme i dogovoriti sa opstinom unapred gde ce takvo mesto biti. Naravno u blizini gondole. Kasete koje sam pominjao se takodje mogu montiratu na pocetnoj stanici. Apartmani ce se ubrzo izgraditi u Brzecu cim dodje gondola, a nisu bas svi na kratkoj udaljenosti od nje.
decembar
12.01.2016 | 15:12


Kao prvo, zelim da pohvalim napredak u radu skijalista u nekoliko poslednjih godina. Ne mogu da gresim dusu jeste kop bolji za skijanje nego pre.....ali samo za skijanje....ostale aspekte necu komentarisati jer je svima jasno da sarma, duha onog starog vise nema . Umro je zajedno sa Srbijom u poslednjih 30 godina.
Vezano za vasa pitanja direktoru skijalista mogu da kazem da je ogromna sramota to sto radite svake godine. Postavljate pitanja koja nisu konkretna a dobijamo odgovore demagoske i politicke. Da nije smesno bilo bi zalosno. da li ste u mogucnosti da postavite konkretna pitanja i da trazite konkretne odgovore.Ovako ispada da se zezate sa svima nama koji volimo Kop i koji cekamo svaku novu lepu vest. Ispalo je da lazete gore nego najmasniji politicari ove zemlje. Dakle konkretno.

Kada ce poceti i kada ce se zavrsiti izgradnja gondole iz Brzeca?

Zelim da cujem tacan i precizan odgovor a ne ono u stilu imamo u planu radi se na tome itd.....takvi odgovori su prava sramota...ako nema para recite jasno nece biti sigurno naredne godine i to je to...cemu lazi i obmane
Kada ce se izgraditi garaza u centru ? Tacan datum i godina...
Kada cete ukloniti lopatare ?
Kada krece ski bus ?
Koje nove staze cete preseci za narednu sezonu?
Zasto ste dozvolili lopovluk i to da se potrosi na hotel na Staroj planini 35 miliona i jos 10 na gondolu, kada je skijaliste za te pare moglo da izgradi 9 novih modernih sestoseda i da 5 bude na Kopaoniku i 4 na Staroj planini? Vise biste imali skijasa nego sada. Ovako imamo hotel koji je jedva dobio vodu i struju , u nedodjiji bez pristupnog normalnog puta . Da li ce neko zbog toga odgovarati ?


Petar Pavlov
08.01.2016 | 08:42- Zasto je ukinut "Single Line" ulaz za jednu osobu na pocetnoj stanici zicare Karaman Greben? Dok je trajalo odlicno je funkcionisalo.

- Da li Skijaliste Srbije planira da napravi "paketske" sezonske ski karte nalik na TopSkiPass:

http://www.topskipass.at/de.as...s/View/486

Misljenja smo da bi to povecalo prodaju sezonskih ski passova tako sto bi rasteretilo porodicne budzete porodica koje redovno dolaze na Kopaonik.
ivica
08.01.2016 | 06:29


Kada ce poceti razvoj zicara u pravcu Krive Reke?
Nikolaa (Android)
02.01.2016 | 13:50


Zašto je seiku iz UAE dozvoljeno da gradi moderan hotel koji odudara od stila gradnje koji se poštuje još od nastanka ski centra?
_misko
29.12.2015 | 15:01


@NSalajka

Moguce. Zaboravih da kazem da je i Krst usporen i to i MK jos i mogu da razumem ali ne i Suncanu dolinu.
NSalajka
29.12.2015 | 12:03


Možda su usporene zbog malih skijaša. Baš na Malom karamanu korpa ispred mene tri klinca i instruktor-žičara je bila ubrzana i ovo troje klinaca popadoše na izlazu.Instruktor poludeo što ovi u kućici nisu usporili kad su videli decu-bogami svakakvih je tu bilo reči smilies/cheesy.gif.
_misko
29.12.2015 | 11:32


U poslednje 3 godine su primetno usporene fiksne zicare (suncana dolina, mali karaman) sto definitivno smanjuje popularnost ovih staza. Zbog cega je ovo uradjeno i da li imate planove da ih ponovo ubrzate? Na primer, voznja tanjirom na malom karamanu je skoro duplo kraca.
ne znam di skijam
28.12.2015 | 23:49


neće ljudi više da pitaju uzalud, kada znaju da će dobiti političke odogovore koji pogađaju suštinu kao kiša oko KG.

evo ja bih da pohvalim SS na infrastrukturnom vođenju Kopaonika i poručim da nastave da ulažu i razvijaju skijalište. Ako se opuste i stanu sa ulaganjem i inovacijama, sve će otići dođavola.

kritike se svode na činjenicu da im je cenovna politika prema deci kriminalna, antidržavna, antidruštvena. što je posebno paradoksalno s obzirom da je SS državna firma. plaćamo ih našeg džepa, a oni diskriminišu našu decu.

kostić je pokušao da kupi Brezovicu na kosovskom tenderu iako je Brezovica u zvaničnom vlasništvu R.Srbije, nije mu uspelo, ali francuskoj firmi jeste, kako SS gleda na prodaju Brezovice i perspektivu tog skiajlišta ?

zašto SS ne kupi Jahorinu, bilo bi logično da upotpuni ponudu sa planinom koja baštini najdužu i najbogatiju skijašku tradiciju kod Srba i ostalih exYu naroda (sem Slovenaca), a odličan je poslovni potencijal.
zvonko (Android)
24.12.2015 | 11:46


hoce li se umesto gondole makar postaviti dvosed sa haubom iz brzeca
jeftinija je varijanta a sigurno bi se rasteretio centar kopaonika
vikendas
24.12.2015 | 11:00


U cemu je svrha postavljanja pitanja ako ne dobijemo konkretan odgovor na nase pitanje,ili dobijemo odgovor za koji se kasnije ispostavi da nije ispostovan.Par pitanja se konstantno vrte u krug I ona su vecini najbitnija
1.Zicara(gondola) iz Vikend naselja
2.Zicara(gondola) iz Brzeca
3.Ski pass (cene,popusti,promocije)
4.Parking mesta,lopatari
5.Povecanje broja staza,produzivanje postojecih,priprema I odrzavanje postojecih...
Bio bih neiskren kada bih rekao da nista nije uradjeno,ali cini se kao da su se SS uplasila velikog broja skijasa koji bi dodatno opteretili postojeci system zicara pa iz tog razloga ne pocinju projekte Vikend naselje I Brzece, iako barem sto se tice Vikend naselja nemaju problem sa secenjem sume koja je problem sa druge strane planine.
Marketinski je valjda najisplativije ulagati u delove koji se rapidno razvijaju sto se smestajnog kapaciteta tice,a to su Vikend naselje I Brzece.
Na kraju zamolio bih gospodina Ljevnaica za odgovore na ova pitanja,koncizne I precizne,jer ukoliko dobijamo slicne odgovore kao I predhodnih godina,trosimo I Vase I nase dragoceno vreme


B@ne
23.12.2015 | 23:16


Bio je predlog jos pre neku godinu da mogu 2 roditelja da koriste jedan skipas tj. dok jedan skija drugi cuva dete pa posle obrnuto. Sta je uradjeno po tom pitanju? Kad ce da se usvoji taj predlog? U sustini na skipasu treba da budu samo 2 imena umesto jednog da ne bi pravili zicnicari problem jer u svakom slucaju oba roditelja ne mogu da koriste jedan skipas u isto vreme.
Saki
23.12.2015 | 14:33


Kad ce da se sete da Opstini Brus malo pomognu o prosirenju turizma na Bruskoj strani ?
boskop
23.12.2015 | 14:17


Postovani,
moje pitanje jedno je, kad ce i da li ce uopste poceti gradnja gondole iz Brzece? Stara planina vec ima gondolu, zlatibor krece sa gradnjom, Kopaonik kome je naj potrebnija i prica se vec 20 godina, nista. Hvala u napred i svako dobro.
Milos011
23.12.2015 | 14:10


Zašto cenovna politika SS ne ide u prilog porodicama sa decom i deci uopšte? Postoji popust za porodični ski pas koji je simboličan, a deca već od 12 godina se tretiraju kao odrasli.

Da li su uspostavljali kontakt sa hotelijerima u smislu ponude paket aranžmana smeštaj+ski pas? Takve ponude imamo u nekim stranim skijalištma kao uobičajenu praksu i daleko su povoljnije.

Zašto ne može da se vrati neiskorišćen ski pas, koji nije ni započet da se koristi? Po pravilniku SS, oni mogu da vrše povrat samo uz dokaz da je korisnik ski pasa bio bolestan, ili preminuo, a čak i u tim situacijama vraćaju samo 70%. Zašto ne vraćaju ceo iznos, uz fiskalni račun, ako ski pas uopšte nije korišćen?

Zašto su demontirali jedan vučak? Oba vučka su neophodna ako ne radi Gvozdac, jer se tada na Marinim vodama pravi ogromna gužva. Pa nije valjda vučak neki trošak? Time se, uostalom ubrzava veza Jaram-Karaman.
ljupce
23.12.2015 | 13:23


Hoce li biti ponovo akcije ski pas po snizenim cenama za komsijsko skijanje za opstine Krusevac,Aleksandrovac,Brus i Raska.Jasno mi je da turisticke agencije vise vole gosta na prenocistu ali nama prenociste ne treba a jednodnevni ski pas izuzetno skup.Mogu li skijalista Srbije da odobre popust za navedene opstine.
sasa (Android)
23.12.2015 | 13:14


gondola iz brzeca je pusto slovo na papiru? ?
zasto?
Brane i Sanja
23.12.2015 | 10:18


Pre svega Postovanje...

Sve u svemu vide se velika ulaganja u Kopaonik,ali gde su tu nova ulaganja Skijalista Srbije,,to nas skijase zanima,,,Prvo receno je da ce Marine vode dobiti jos jednu zicu ,kako bi se guzva na toj pocetnoj stanici smanjila,paralelno sa postojecom da ce se montirati,,,Receno je da ce se Krst i Karaman Greben da se osvetle i da na njima bude moguce skijanje u nocnim satima,,,Kada krece izgradnja Gondole iz pravca Brzece i iz pravca Vikend Naselja,,A i zasto se ne napravi parkin prostor kod pocetne stanice Suncana Dolina,mislim konkretno na parking pored puta,a ima prostora i tako bi se smanjila guzva za bar 50 automobila,koji dolaze iz Vikend Naselja..Interesuje me zasto Skijalista Srbije nisu kupile jos koji ratrak,malo moderniji,a i zasto se nekoristi amonijak kako bi se sneg odrzao sto duze na stazama,kada su velike temperature,,,,Znam da sam postavio bezbroj pitanja i znam da na skoro ni jedno necemo mi skijasi dobiti odgovor tacan,,,Bilo bi tu jos mnogo pitanja i velika ulaganja koja treba da se rade,ali nema takih ljudi u Skijalistu Srbije,svi rade da bi uzeli platu i idemo kuci,a nas skijase samo da oderu za Ski-pas,,,,
zarko
23.12.2015 | 09:22


Pitanje koje se ponavlja.Zasto je poskupela karta ,odnosno ski pas?
praja
23.12.2015 | 08:09


Kad će velike građevinske radove na Kopaoniku, pratiti i povećanje kapaciteta skijališta? Dakle, kad će bar po jedna duža staza na Krčmaru i Dubokoj, te duže staze najviše nedostaju? Hvala unapred i sve najboljesmilies/smiley.gif
Ana
23.12.2015 | 08:09


Žicara iz vikend naselja?
Kartograf (Android)
23.12.2015 | 07:24


Kako to da radovi na 3 hotela u centru skijalista nisu obustavljeni pocetkom skijaske sezone?
azijat (Android)
23.12.2015 | 00:36


Zasto nikada ne odate priznanje radnicima sa kopaonika, jer je ovo njihova i samo njihova zasluga sto mi na ovako dobrim stazama skijamo, vec ih non stop kaznjavatate i samo-inicijativno smanjujete plate ?
Johnny
22.12.2015 | 23:45


Gondola iz Brzeca i nove staze, staza i zicara do i od vikend naselja, ski bus, nove staze na Krcmaru i Gvozcu, prosirenje ka Gobelj, letnji/zimski put ili pasarela i nove zice i staze na toj lokaciji i na Marinim vodama, koje su predvidjene master planom. Za sve ove stavke isto pitanje, koji su planovi, kad, sta, koliko? Unapred hvala. smilies/smiley.gif
 1 2 3 4 > 
Napišite komentar (93)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (583):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
22.08.2019. 02:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 14°C 9°C 3  m/s (NE) 59% 0cm
Vedro sub.osećaj
14°C
temp. Pančić
5°C
3 m/s
(NE)
pritisak 836.8 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić
Detaljnije >>>
Statistika >>>
Konkurs za posao: InfoKOP zapošljava nove saradni...
Ovo je dream job. Celu zimu da budes na planini, skijas za dzabaka, spavas za dzabaka i jos te neko placa za to. Realno ...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Dosao danas na kop (20 avgust 2019) I prosao naplatu iz pravca brusa, kad mi brka uvalio fiskalni racun od juce! Moj je ...

Konkurs za posao: InfoKOP zapošljava nove saradni...
Evo ja , od svih ti sitnica koje tražite, znam samo da skijam.....

Konkurs za posao: InfoKOP zapošljava nove saradni...
U sustini niste puno zahtevni, znaci trazite osobu: Engleza koji je zavrsio fakultet za turizam, srpski jezik i knjizev...

50% popusta za zip line na Kopaoniku
Ponedeljak 19.8. zip line ne radi...

Apartman "Katia M14" - Milmari Resort
Apartman sa najlepšim pogledom na Kopu. Prostrana terasa stvorena za uživanciju. Komforan,uredan, lepo sređen ...

Apartman I9 - "Milmari Resort"
Jednostavno - nema mane! Uređen s ukusom, lepa pozicija, lep pogled.

SKI kamere
Zdravo, dal se zna sta ce biti sa snow parkom iduce sezone? Hvalasmiley

SKI kamere
ljudi%2C jel ilo zna kako su regulisane upotrebe sanki na stazama%3F zar nije zabranjeno da se voze osim kad spasavaju n...

Dvosoban apartman u vili "Nikola"
Apartman je fenomenalan. Mi smo bili vec dva puta.Veoma je prostran-dve velike sobe, kompletno opremljena kuhinja, odlic...

SKI kamere
Zamolio bih, da se vremenska prognoza promeni u odgovarajuće vreme, za tekući dan i za dane koji dolaze ... Trenutno j...

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
Tu megalomansku gradnju bez mere smo već videli u Bansjkom. Tvrdi se da tamo ima izgrađenih 100.000 kreveta, uz skijal...

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
Онај "Шеиков" хотел, гледано са врха Караман Гребена (или Малог Кар...

SKI kamere
https://photos.app.goo.gl/BScGuMRWc4McJaUT9 Zar smo stvarno tolika stoka (izvinite, drugi naziv i pridev stvarno nemam ...

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
Današnji ulov na Kopaoniku: https://photos.app.goo.gl/BScGuMRWc4McJaUT9 Ne znam zašto je teško poneti smeće za sob...

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
@Nekretnine, jesi ti u pravu za neke stvari, normalno da ce cene izdavanja biti manje nego pre, ali ti generalizujes stv...

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
@Harli (iOS): Gresis zato sto Kopaonik i Zlatibor nemaju dodirnih tacaka. Kopaonik se izadaje 3 do 4 meseca Zlatibor 12...

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
@Nekretnine, nisi u pravu, uzmi primer Zlatibora, tamo je izgradjeno 10 puta vise zgrada nego na Kopu, a cene kvadrata s...

Alekzor Travel: Prevoz putnika Kopaonik - Beograd ...
Putovala sam sa njima krajem jula na Kopaonik I vodila sam svoju kucu, malog westija. Postoje cinjenice kod ovog prevozn...

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
Ko planira da kupi neku nekretninu neka saceka malo. Bice ih uskoro po duplo manjoj ceni. Gomila ovih apartmana je kuplj...