Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
Nacionalna Klasa SKI BUS
 
Intervju 2012/13: Generalni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić
          Nastavljajući dobru dvogodišnju praksu i ove godine čitaoci internet portala infoKOP imaće priliku da pročitaju intervju sa generalnim direktorom JP "Skijališta Srbije" Dejanom Ljevnaićem.
          Kao i prošle sezone vi ste pitali, a mi smo postavljali pitanja umesto vas JP "Skijalištima Srbije". Odgovore na vaša pitanja možete pogledati klikom na opširnije.

Dejan Ljevnaić, na prvom mestu, za sebe ističe da je skijaš, iako iza sebe ima bogatu biografiju. Završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a nakon toga i specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1997. godine do 2008. godine radio je MUP-u Republike Srbije, a od 2008. godine zaposlen je u JP „Skijališta Srbije“, najpre kao savetnik za bezbednost, a nakon toga ka izvršni direktor i trenutno kao generalni direktor. Oženjen je i otac dvoje dece.

U razgovoru sa nama Ljevnaić je istakao da je glavni prioritet Skijališta Srbije kvalitet staza, bezbednost instalacija i skijaša i osluškivanje potreba korisnika skijališta. Takođe Ljevnaić je apelovao i na internet portal infoKOP ali i na sve posetioce da se aktivno uključe u unapređenje skijališta Kopaonik svojim konstruktivnim predlozima.
 
Pre samog intervjua uredništvo internet portala infoKOP želi da se zahvali Skijalištima i Dejanu Ljevaniću u svoje i u ime posetilaca portala zbog osluškivanja potreba skijaša koji su ujedno i posetioci ovog portala.
 
Na inicijativu infoKOP sajta ove sezone postavljen je alat za podešavanje ski opreme na polaznim stanicama žičara, bežični internet u Dolini Sportova, uklonjene su stare i očekuje se postavljanje novih info tabli, usvojena je i inicijativa da se sledeće sezone umesto Malog karamana gradi novi šestosed na Gvozdcu, a razmatra se i inicijativa da se proseku nove staze koje su predviđene master planom, a za koje nije potrebna izgradnja novih instalacija.
 
Pitanja vezana za staze i žičare:

1. Planira li se pravljenje ski puta od Pančića do Krčmara kao neko prelazno rešenje dok se ne izgradi nova žičara na Krčmaru?

Takav ski put nije moguć, jer se pomenuta lokacija nalazi u Prvoj zoni zaštite prirode u kojoj nisu dozvoljeni bilo kakvi radovi, dok je seča šume strogo zabranjena.

2. Kada se realno može očekivati izgradnja gondole iz Brzeća?

Potpisan je Memorandum o razumevanju sa italijanskom kompanijom Leitner o izgradnji gondole od Brzeća do ski centra Kopaonik. U pitanju je javno-privatno parterstvo, a projekt bi trebalo da bude završen do kraja sledeće godine.

infoKOP članak o potpisivanju memoranduma >>>

3. Kada ce biti izgrađena nova žičara na Krčmaru?

Ova žičara je želja velikog broja skijaša. Investicija je predviđena za sezonu 2013/14 i u planu je izgradnja šestosedne žičare sa haubom.

infoKOP članak o novoj žičari na Krčmaru >>>

4. Da li je moguće ubrzati žičaru na Sunčanoj dolini?

Sunčanu dolinu koristi veliki broj skijaša početnika. Njena maksimalna brzina je 2,6 m/s, ali je brzina vožnje smanjena na 2,3 m/s upravo zbog početnika kako ne bi dolazilo do problema prilikom ulaska i izlaska sa žičare.

5. Postoji li mogućnost da se mali ostatak starih žičara (misli se na stari jednosed ili Krčmar i Bele reke) sačuvaju (izuzev same sajle) jel su oni posebna atrakcija za turiste i divno je kada se neki od starih turista podsete starih dana – u stranim ski centrima postoje ovaki muzejski primerci?

Stare žičare, koje su zamenjene novim, su uglavnom date na korišćenje manjim skijalištima, kao što je to slučaj sa Besnom kobilom ili Crnim vrhom kod Bora. Postoji mogućnost da se žičara Bela reka zadrži kao eksponat ukoliko ne bude bila potrebnija nekom drugom skijalištu.

6. Da li se radi nešto po pitanju postojećih staza za lang lauf (nordijsko trčanje) u Crvenim barama?

Korisnik zemljišta na lokalitetu Crvene bare je Vojska Srbije, pa smo zbog toga ograničeni po pitanju korišćenja tog prostora. Skijališta Srbije su za sve ljubitelje lang laufa napravili novu stazu, dužine od 5 km, koja se prostire između žičara Karaman greben i Mali Karaman.

7. Kada je planirana izgradnja žičare od Vikend naselja ka centru i da li postoji mogućnost da se prema Treski makar prokrči staza bez žice, a koja bi se tabala?

Prema  Prostornom planu  predviđena je žičara  sa pretećim stazama od Vikend naselja do centra skijališta, izgradnju žičare prati i izgranja staza. Još uvek ne možemo precizno reći u kojoj godini će se graditi, ali je ovaj projekat svakako na listi prioriteta Skijališta Srbije u narednim godinama.

8. Zašto Snow Park ne radi do sredine Januara? Zašto su pravila u istom takva kakva su: dok jedan ne završi ceo park drugi ne sme da krene...?

Pažljivo slušamo predloge i sugestije korisnika naših usluga. Potrudili smo se da maksimalno prilagodimo pravila željama skijaša i bordera, a da se pri tom ne ugrožava bezbednost svih korisnika Snow parka. Od ove sezone, vođenje Snow parka preuzela eksterna kompanija specijalizovana za ovu vrstu posla, te i dinamika rada parka zavisi od njih.

9. Kada će SS izgraditi toalete na stazama sa svim potrebnim uslovima za takvu vrstu "ski" objekta: grejanje, protivklizni podovi, police i konzole za odlaganje kabaste ski opreme dok ste u toaletu?

Mobilni toaleti su postavljeni na ski stazama na početku sezone.

10. Da li je moguće trasirati stazu gde se završavaju Kneževske bare pa sve do Duboke 2?

Prema Prostornom  planu predviđena je staza koja bi se prostirala od polaza do izlaza Duboke 2, ali ovim planovima nije predviđeno da staza ide preko polazne stanice Kneževskih bara.

11. Da li će Struga biti osposobljenja za skijanje i kada?

Najveći problem ove staze su nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Nadamo se da će se pronaći rešenje i za osposobljavanje ove staze.

12. Zasto se ne pokrene inicijativa da se neke staze u danima kada pada ili padne veći sneg uopšte ne sređuju već da se tu skija bez bojazni od skijanja van staza i skijaja po dubokom snegu?

Jedna takva staza je već urađena na Gobelji. To je za sada prva free ride staza u ski centru Kopaonik. Trudićemo se da za naredne sezone pripremimo još ovakvih zona u skijalištu.

13. Zašto se ne postave table koje daju info gde je langlauf staza?

Signalizacija je urađena i postavljena. Nalazi se na mestu gde je nova staza dužine od 5 km za langlauf.

14. Da li razmatrate inicijativu infoKOP-a, da se sredstva preusmere na Gvozdac i Ledenicu, a da se odloži šestosed na Malom Karamanu?

U planu je postavljanje šestoseda na lokaciji Gvozdac.

infoKOP članak o novoj žičari na Gvozdcu >>>
 
15. Kada će se proseći nove staze koje su definisane Master planom, a koje su pokrivene postojećim vertikalnim transportom (preko 10km staza).

Skijališta Srbije nastoji da u skladu sa važećom planskom dokumentacijom unapredi ski centar Kopaonik I skijašima pruži sve veći komoditet na stazama, a samim tim I bezbednost. U tom pravcu ćemo I nastaviti u narednim godinama, I nadamo se da ćemo skijašima omogućiti još novih staza.

infoKOP inicijativa za prosecanje novih staza >>> 

Pitanja vezana za ski karte:

1. Postoji li mogućnost da cena ski passa bude jeftinija uz ograničenje broja staza? „Light ski pass“?

S obzirom da nam cenovnik, cenovni periodi i grupe prate evropske ski centre i da postoje manja odstupanja u zavisnosti od veličine ski centra, Skijališta Srbije razmatra i tu mogućnost, kako bi ski karta bila pristupačna i onima koji koriste samo organičen broj određenih staza.

2. Da li će biti pojeftinjenja ski pass u martu, recimo od ponedeljka do četvrtka (slična akcija je bila i tokom prošle sezone)? Da li ce kao i prošle godine od 20. februara biti 50% popusta na trodnevni i četvorodnevni ski pas i da li je moguće u tom periodu omogućiti 50% popust na sedmodnevni ski pas?

Popusti u takvoj formu neće biti, ali smo spremili drugi vid promocija. Više informacija možete naći na sajtu Skijališta Srbije (www.skijalistasrbije.rs) nakon završetka Ženske nedelje.
 
3. Šta je potrebno učenicima srednjih škola iz Raške/Brusa da bi uzeli besplatan ski pass na Kopaoniku? Molim vas da detaljno pojasnite proceduru i trajanje ski pass-a.

Ugovorom je omogućeno da svi đaci osnovnih i srednjih škola  sa prostora ovih opština imaju jedan radni dan besplatno skijanje u ski centru Kopaonik. Prevoz i koji dan će iskoristiti za skijanje određuje opština u saradnji sa školom. U pitanju su organizovani dolasci.

4. Zašto je cena ski pasa na kraju sezone skoro ista kao i u januaru i februaru? Zašto se u periodima slabe posećenosti ne diferenciraju cene?

Cene su podeljene u cenovne periode koji su određeni na osnovu analiza posećenosti. U odgovarajućim periodima imamo cenovne popuste za određene ciljne grupe.

5. Da li će vlasnici ski karata moći da imaju uvid, putem interneta, u kapije koje su prošli sa ski-katom i time imaju pregled svojih skijaških dana?

Za sada još uvek nije moguća ova opcija. U budućnosti, što da ne.

6. Kako se formiraju cene za ski pass i zašto cenovnik kasni  svake godine i bude objavljen na samom početku sezone?

Cenovnik je kasnio sa usvajanjem samo ove godine, zbog formiranja vlade. Prethodnih godina je cenovnik za zimsku sezonu bio usvojen već u junu mesecu. Kao i prethodnih godina i ove je cenovnik bio spreman, ali se čekalo formiranje Vlade, pa je samim tim i njegovo usvajanje usledilo kasno. S obzirom da je Javno preduzeće Skijališta Srbije osnovano od strane Vlade Republike Srbije, sve odluke, pa i sam cenovnik, moraju biti verifokovane od strane osnivača.

7. Zašto studenti nemaju veći popust na cenu ski pasa?

Studenti imaju popust na cenu ski karata i predviđen je cenovnikom. Svi student koji su vlasnici ISIC i EURO26 kartice imaju 10% popusta na cene svih ski karata u svim cenovnim periodima. 

Pitanja vezana za akumulacije:

1. Kakvo je stanje sa akumulacijama ove sezone?

U ski centru Kopaonik postoje tri akumulacije, Mali Karaman, Duboka 2 dotoka 35 l/s i Crvene bare dotoka 45 l/s.

2. Kada će i na kojim lokacijama da se proširi kapacitet akumulacija?

Kapaciteti akumulacija će biti prošireni u skladu sa potrebama skijališta i važećom planskom dokumentacijom.

3. Da li je tačno da je dotok vode u akomulacije mali i da su pumpe slabo dimenzionisane?

Ne, ova informacija nije tačna.

4. Da li je urađena analiza klime na Kopaoniku i mogućnost osnežavanja? Npr. da li je moguće osnežiti Bele reke skroz do podnožja?

Za pravljenje veštačkog snega potrebno je da temperatura vlažnog termometra bude -3,5 stepena. Čim se stvore ti uslovi, moguće je osnežavati sve staze.

5. Možete li do sledeće sezone da napravite sistem za veštačko osnežavanje i na Belim rekama i da počnu čišćenja trase na njima.

Trasa se čisti svake godine. Čim se steknu uslovi ove staze će biti osnežene. Nadamo se za najviše dve sezone.

Pitanja vezana za uređenje staza:

1. U koje vreme se tabaju staze i zašto tada (kako se uopšte bira termin)?

Tabanje staza počinje kada se završi radno vreme ski centra i kada na stazama nema skijaša. Kao i u svetskim ski centrima, izvođenje specijalne mehanizacije je zabranjeno u toku rada skijališta zbog same bezbednosti skijaša. Staze se tabaju tokom cele noći, do samog početka rada skijališta.

2. Koliko prosečno torši goriva jedan tabač dnevno odnosno koliko goriva se troši u proseku dnevno

U proseku u toku obrade staza, jedan tabač potroši između 150 i 200 litara nafte.

3. Da li se vrši obuka vozača i ako da gde, koliko radnika Skijališta u proseku dnevno učestvuje u procesu sređivanja staza?

Pred početak zimske sezone, u ski centru Kopaonik vozače tabača obučavali su treneri iz Kesborera. Svake godine Skijališta Srbije šalje određeni broj ljudi na obuku u trening kampove. Ove godine je urađena obuka vozača za tabač sa vitlom.

4. Kolika je minimalna visina snega da bi staza mogla da se taba?

Potrebno je da na stazama ima minimum 30 centimetara snega kako bi tabač mogao da počne sa tabanjem staza.

5. Gde su sve postavljeni novi nosači za nov tabač sa vitlom?

Nosači su postavljeni na stazama Crna Duboka, Krčmar, Bela reka 2, Gvozdac i Ledenice. Gobelja se taba tako što se tabač sa vitlom veže za drugi tabač.

6. Koji su najbolji vremenski uslovi, a koji najgori za trajnost staza (meteorološki uslovi, kvalitet snega)?

Najbolji vremenski uslovi su što niža temperature i blagi severni vetar, dok su najlošiji jak južni vetar, visoka vlažnost, oblačnost i temperatura iznad nule.

7. Ako se koristi veštački sneg, da li ima razlike u terminima uređenja staza i načinu uređenja staza

Kada se pravi veštački sneg, staze se uređuju kasnije. Sam princip uređenja je isti, odnosno sneg se ravnomerno raspoređuje po stazi i prelazi tabačem kako bi staza bila dobro ispeglana i bez neravnina.

8. Koja je najbolja podloga (prirodan, sneg, veštački ili mešavina)?

Najlakša za održavanje je staza sa veštačkim snegom, jer je tada staza tvrđa i teže se razbija. Ukoliko je na stazi samo prirodan sneg i to sveže utaban, staza je meka i lakše se razbija, pa se i hupseri brže prave.

9. Koliko letnje uređenje staza i letnja drenaža staza čini lakše uređenje staza i da li se ista radi?

Letnje održavanje staza je jako bitno. Gotovo kao i zimsko uređenje. U toku leta sa staze se uklanja sve što bi moglo da oteža održavanja staza zimi, počevši od kamenja, do ostalih predmeta na stazi. Takođe, drenažni kanali su jako bitni, jer odvode vodu koja izvire u šumama ili na samoj stazi, pa se tako leti sprečavaju klizišta, a zimi pravljenje ledenih ploča.  

Ostala pitanja:

1. Hoce li biti privatizacije Skijališta?

Nema govora o privatizaciji preduzeća niti je u planu.

2. Žašto skijalište svake godine menja više od polovine zaposlenih?

Ova informacija nije tačna. Moguća je promena radnika na privremenim i povremenim poslovima, odnosno sezonskih radnika koji se angažuju za potrebe zimske sezone.

3. Da li ste razmisljali o nekom ski-busu na relaciji vikend naselje centar?

Jesmo i u planu je nabavka vozila za ovu namenu.

4. Da li postoji šansa da se na različitim žicama pušta različita muzička podloga?

Na žalost ne može se puštati različita muzika na različitim žičarama. Tehnički nije izvodljivo.

5. Zbog čega skijališta Srbije, kao JP koje upravlja najvećim skijalištima u našoj zemlji, nije u saradnji sa skijaškim savezom Srbije pristupilo organizaciji svetskog dana snega?

Skijališta Srbije su dala svoj doprinos Svetskom danu snega (20. januar) organizacijom Porodične nedelje u svim ski centrima od 20. do 27. januara, gde je obezbeđen niz povoljnosti za porodice.

Mi smo otvoreni i dostupni za saradnju sa svakom organizacijom koja radi na afirmaciji skijanja i zimskih sportova. Pored modernizacije ski centara i unapređenje rada i konkurentnosti, naš cilj je i stvaranje srpskih skijaških šampiona. Naravno, za svaku aktivnost potrebni su partneri. Skijališta Srbije će nastaviti sa inciijativama i nadamo se da će i ostale organizacije prepoznati dobar duh našeg poslovanja.  

6. Organizacija manifestacije kao nekim stranim ski centrima ,,skijanje na suncu" gde bi skijasi mogli da skijaju u kupaćim kostimima? :)

Zanimljiva ideja. Ukoliko ima zainteresovanih za razradu ovakve ideje, tu smo da podržimo. Ide u prilog afirmaciji srpskih ski centara.

7. Kada će Kopaonik dobiti neku ozbilju FIS trku?

Pokrenuli smo inicijativu kod Skijaškog saveza i Međunarodne skijaške federacije. Nadamo se uskoro.

8. Planira li se izgradnja parkinga u centru i na Sunčanoj dolini?

Izgradnja parkinga u ski centru je predviđena planskom dokumentacijom, važećim Planom detaljne regulacije (PDR) Suvo rudište, kao i novim PDR-om Suvo rudište koji je u fazi usvajanja. Izgradnja parkinga na Sunčanoj dolini je predviđena PDR-om Bačište-Sunčana dolina, međutim PDR još nije stupio na snagu.

9. Znam da vi niste odgovorni za "lopatare" ali zašto bar ne pokrenete akciju za rešavanje tog problema jer on svakako utiče na vaše poslovanje.

Činimo sve da iz ski centra uklonimo svaku aktivnost koja ruži ugled Kopaonika, pa tako i lopatare. Iako zaista nisu u našoj nadležnosti, u koordinaciji sa turističkim subjektima na ovoj planini svakodnevnim akcijama pokušavamo da suzbijemo njihovu pojavu.

10. Kakva je saradnja Skijališta i opština Raška i Brus?

Skijališta Srbije sarađuju sa svima koji su važni za dobro funkcionisanje turističkog centra Kopaonik. Odličnu saradnju imamo sa lokalnom samoupravom, ali i sa ugostiteljima, hotelijerima i svim ostalim relevantnim turističkim subjektima, bez čije koordinacije i doprinosa usluga koju pružamo ne bi bila kompletna. Svake godine iniciramo i organizujemo koordinacione sastanke kako bi svaka zimska sezona protekla u najboljem redu. Nastavićemo borbu da ostvarimo naš cilj, a to je da Kopaonik postane zaista svetski poznat ski centar. Takođe, nadamo se organizaciji Svetskog kupa.

11. Zašto je zabranjeno skijanje van uređenih staza?

Skijanje van obeleženih staza je jako opasno i Zakon o javnim skijalištima reguliše i dozvoljava vožnju skija i borda samo na obeleženim ski stazama (član 4, stav 3).

Takođe, propisano je i da skijaš ili border svakom vožnjom na neobezbeđenim stazama i van skijaških staza vozi na sopstveni rizik. S obzirom da imamo iskustva sa veoma opasnim povredama, ovakva vožnja je u našim ski centrima zabranjena i svima koji se ne pridržavaju ovog, biće oduzeta ski karta. Ovu informaciju dobijate prilikom kupovine ski karata, nalazi se u ski informatoru u okviru Pravila ponašanja na skijalištu, tačka 14 i vidno je istaknuta na prodajnim mestima.

Ova zabrana je uvedena prvenstveno i isključivo zbog bezbednosti skijaša, jer iz iskustva od prethodnih godina, znamo koliko je to opasano i kakve povrede su usledile nakon takvog neodgovornog ponašanja, kao i kakvi prirodni i vremenski uslovi mogu da vladaju na skijalištu (na primer lavina koju smo pre par godina imali na Gobelji).

Iz Skijališta Srbije će uskoro biti pokrenuta inicijativa za promenu Zakona o javnim skijalištima, kako bi bile usaglašene potrebe skijaša, redovno funkcionisanje i kontinuirano uspostavljanje reda na stazama. Zbog potrebe i želje velikog broja skijaša, ove godine je napravljena free ride staza, koja se ne taba. Svakako ćemo se truditi da svima obezbedimo maksimalno uživanje u ovom sportu u skladu sa mogućnostima i trenutnim ovlašćenjima. 

Uredništvo infoKOP sajta želi da sa se zahvali izvršnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ljevnaiću na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Takođe zahvaljujemo i svim posetiocima sajta infoKOP koji su izdvojili vreme i postavili konstruktivna pitanja.Komentari (14)
zile
08.03.2013 | 10:23


sve je lepo rečeno! napredak na kopaoniku je realno ogroman. samo neko ko je zlonameran pljuje po svemu! naravno, uvek može da bude bolje!
zlaja
06.03.2013 | 06:48


zasto ja sa mojim detetom starosti 5 godina nemogu da koristim ski vrtic a pri tome imam uredan ski pas a koliko vidim i ta staza je vase vlasnistvo vec moram da crvenim za svoje pare i da dajem 25 evra nekm ski instruktorima da bi moje dete moglo da skija zato vas pitam ciji je ski vrtic? i ubuduce vas molim napisite javno gde sve mogu da koristim ski pas (KOJI PLATIM PAPRENO) tj na koje staze mogu da idem da nebih dozivljavao neprijatnosti od vasih redara koji stoje ispred svake staze ponavljam cak i ispred ski vrtica pozdrav i zelim da sto vise magle prodajete naivnim turistima medju kojima sam bio i ja
SKIJAM SVUDA
05.03.2013 | 19:18


1. Gde su ivice staza jasno obeležene, to jest definisane?
2. Koliko se ljudi povredilo van OBELEŽENIH staza?
3. Koliko ljudi se povredilo svojom greškom, a koliko usled sudara kao direktne posledice nepoštovanja reda na skijalištu, a koliko kao posledica na primer presecanja putanje ili nekog drugog indirektnog faktora drugog lica, bez direktnog kontakta sa tim licem, ali usled izbegavanja tog kontakta?
4. Koliko ski pasova je oduzeto UPRAVO NEKONTROLISANIM DIVLJACIMA KOJI SU NAJVEĆA OPASNOST NA STAZI?
5. Koliko ski pasova je oduzeto onima koji pokušavaju da voze po stazama kojima nisu dorasli (na primer plug u samrtnom strahu na strmoj stazi)?
Ima tu još mnogo pitanja i podpitanja, al realno, redari KOJI BI TREBALO DA SU REDARI NA STAZI, se bave špijuniranjem ko je skrenuo metar iza znaka, da bi mu oduzeli bilo lično (što je teže), bilo daljinski isključili ski pas (što je najopasnije), jer RADE NA KVOTU. A trebalo bi da spreče divljanje skijaški nepismenih nadobudnih individua, u pobolšanju opšte bezbednosti.
Sve ovo su posledice, a uzrok je u lošoj organizaciji. Naime, čim ne postoji interes da se poboljša kvalitet pismenosti skijaša, ovo su sve logične posledice.
A pismenost se rešava paketima, ski škola i ski pas po povoljnim cenama. Prvo treba omogućiti povoljnu obuku ljudi da skijaju preko tih paketa.
Sada je većini sinonim čuvenih 25e sat. To je INDIVIDUALNI čas koji uzimaju samo oni sa velikim viškom para. Grupna nastava je maksimalno 60-80e i ukoliko se uglavi u paket, onda je to prava stvar. Nema izgovora da je skupo. U celom skijanju, obuka je najjeftinija, jer su posledice neobučenosti ogromne, počev od toga da nikada neobučeni neće dostignuti nivo zadovoljstva koje skijanje pruža.
Uz sertifikat o makar kakvom stepenu ski obuke, ne bi trebalo prodavati ski pasove. Isto se odnosi i na kurseve za instruktore. Godinama dolaze individue koje u životu nisu imali čas skijanja, a hteli bi da druge uče. Minimalni kriterijum za takve bi bio F razred (majstorski nivo) ski škole. Iz razloga što taj nivo mora da potpiše instruktor nivoa 3, međunarodni profesionalni-ISIA, a ne priučeni čobanin iz okolnog sela!
Ski škole veoma šuplje rade teoretski deo. Sve se svodi na takmičenje ko će za što manje sati od prvog kontakta sa skijama spustiti "Pančić", ne znajući da zapravo spušta Suvo Rudište...šta dalje reći?
Za stanje u SKI ŠKOLAMA je krivo upravo SS. Umesto da ograniči broj instruktora, njima je interes da ih radi što više. Razlog? Pa naravno, kotizacija koja se plaća da bi se radilo. Takođe sponzori škola, žele što više uniformisanih koji nose njihove reklame, KOJI SU PLATILI DA NOSE NJIHOVE REKLAME!
Ivana Gvozdenovic
05.03.2013 | 14:31


Odlican intervju i lepo je sto postoje direktori koji samo ne sede u foteljama nego i javnosti predstavljaju sta je uradjeno i da svi vidimo da ima nekih pomaka.

Ja sam licno jako zadovoljna u kom se pravcu razvija nas ski turizam i drago mi je kad cujem veliki broj stranaca na nasim planinama...

ssamo napred, a uvek ce biti onih koji ce traziti dlaku u jajetu
nesa
05.03.2013 | 14:17


milicica
"I nije tacno da se oduzima ski pas u svakom slucaju, vec samo u slucajevima ekstremnnog ugrozavanja bezbednosti."
Lepo pise u pravilniku SS da se oduzima, ovde ljudi pricaju da je ne potrebno imati taj clan u pravilniku da ZABRANJUJU SKIJANJE VAN STAZE. Sta je za njih ekstremno, za mene kao i za druge sigurno nije, jer Kop nema ektremno skijanje van staze.
nnikola
05.03.2013 | 14:14


Zasto ste raskinuli ugovor za Opstinom raskom o besplatnim ski pasovima, tako se prica gore daje bila neka tuca jel to tacno ili ne?
milicica
05.03.2013 | 13:54


U svetu ne postoji osiguranje u okviru ski pasa. Kod nas postoji. Zato ih u svetu boli uvo da li se skijate van staza ili se ne skijate, kao i da li cete se povrediti ili necete, dok se kod nas o tome vodi racuna. I nije tacno da se oduzima ski pas u svakom slucaju, vec samo u slucajevima ekstremnnog ugrozavanja bezbednosti.
Peki
04.03.2013 | 12:14


Ma niko vise ne oduzima ski pass za voznju van staza. Nemojte samo da skijate ispod instalacija sve ostalo moze bez problema.
mishko
04.03.2013 | 10:27


U cemu je fora sa vozenjem van obelezenih staza, ukinuli ste deo sporta koji cini skijanje.nLAVINA NA KOPAONIKU ?!!koliko je trajala, 25 sekundi , na gobelji ???Kao da ne postoji ni jedan drugi ski centar na svetu, sproveli ste najgluplji moguci nacin da suzbijete povrede van staze, postoje mnooooogo gore lavine, i mnooogo gori tereni za voznju van staze nego na kopu, nego vam je zao para jer delite osiguranje uz ski pas.Dozvolite voznju van staze i naplatite lepo medicinske usluge onima koji se povrede van staze, kraj price.Ili lepo zabranite svu delatnost na stazi koja je opasna, oduzmite ski pass ko vozi brzo, ko ima pljosku, ko vozi switch, sve, sve sto je opasno ukinite i gotovo.
nnikola
03.03.2013 | 23:34


cuo sam da sa raskom raskinuli ugovor dali je to tacno ? ili samo je LAZ kao i uvek ?
nesa
02.03.2013 | 20:15


Pogledajte pitanje vezano za ski karte , 7 pitanje za studente. nOvi sa info kopa mu postavili pitanje zasto nije veci popust a on odgovorio sasvim nesto peto, da je popust 10% sto i mi znamo a pitanje je bilo ZASTO NIJE VECI POPUST.nPitanja su vecinom tralala.nIsto vazi i za lopatare, rade na suzbijanju, a niko ih ne dira.nBus iz brzeca, kao cekaju da ga nabave bice i to, ma da , pogotovo sada sto ce biti uradjen gondola sve se misim da ce i bus da organizuju, nisu ga do sada organizovali.nSve u svemu losi odgovori od strane gospodina Dejana...nAli svidja mi se sto je bio bas direktan sto se tice popusta ski karata, kada su ga pitali da li ce biti popusta 50% kao prosle godine, tu je rekao TAKVI OPUSTI NECE BITI. smilies/cheesy.gif nZa odizmanje ski pasa zbog skijanja van staze,eeee tu ste ga bas...
kaes
02.03.2013 | 17:49


Voznja zan obelezenih staza nigde u svetu nije zabranjena,sem na terenima koji su suvise strmi,imaju velike stene ili se zavrsavaju u provaliji,ambisu,litici i slicno.Takve staze u svetu su obelezene.
A na Kopu zaposleni idioti oduzimaju ski pas,obicno deci i porocicama,cak i ako vozite dva do tri metra paralelno sa uredjenom stazom(dakle pored uredjene staze,ili ako preprecite od staze do staze,npr.od Malog Karamana prema Karaman grebenu.
Lena
02.03.2013 | 16:50


Svaka cast na pianjima i odgovorima!smilies/kiss.gif
S'sMilena
02.03.2013 | 16:45


Sjajan intervju!Zadovoljili ste sve želje i potrebe svih skijaša!!!Najvećii pozdravi direktoru SS-a! smilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/kiss.gif
Napišite komentar (14)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (560):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
21.09.2020. 20:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 11°C 9°C 4  m/s (SSE) 76% 0cm
Vedro sub.osećaj
11°C
temp. Pančić
6°C
4 m/s
(SSE)
pritisak 833.0 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
2/24 1/45 0/30
 (8.3%)  (2.2%)  (0%)
InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Deko, sve što ste napisali nema nikakve veze sa istinom, osim da ljudi uglavnom ne veruju institucijama, a ja bih rekao da ne veruju nikome, što se ...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Stevo, Izvini, taj deo sam propustio, ali se iskreno ne secam da sam video da postoji mogucnost da se pusti u funkciju gondola ove sezone. Pre mesec ...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
InfoKop je mesto gde covek napravi "analizu" na osnovu 3-4 clanka, a da pri tome ne poznaje materiju niti dovodi u sumnju izvore podataka. Pri tome la...

SKI kamere
Da li neko zna sta se ce graditi iz Angele posto se uveliko uklanja igraliste, masine radne vredno svaki dan od 07h. ujutru.

Prodaja: Apartman u centru Kopaonika
Da li mozete da date vise detalja o vili. Koja je vila u pitanju, na kojoj lokaciji? Koja je cena apartmana? Hvala

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Ниси добро проучио текстове, од почетка је била најава да ће бити за овај ски опени...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Čekajte malo, pa zar nije obećano puštanje u rad za sezonu 2021/2022??? Kako sad odjednom godinu dana ranije? Ne shvatite me pogrešno, jedva ček...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Vecina? Je ste sigurni da ste većina? Pa slazem se , da se demokratskim putem rešavaju sva goruća pitanja... Referendum je majka demokratije... pa ...

Prodaja apartmana u vili "Montana"
Pozdrav, grina li može nešto detaljnije da mi napisete u vezi apartmana ,preciznije o lokaciji,koja je cena po m2 i vreme izgadnje. Unapred se zahvalju...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Nismo bas srecni ovim drasticnim prosecanjem staza. Hvala Stevsu na clanku i svemu inace. Ipak moram da priznam da mi je tesko da poverujem da je posa...

Viceroy ski resort počinje sa radom 5. decembra
Kome je još izgled bitan? Pomislih da pričate o nekoj ženi...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Samo da se razumemo jednu stvar. Stevs je dva puta u životu vozio kvad, a planinu je prepešačio uzduž i popreko nebrojeno puta. Razlozi pešačenj...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
@BockyBG , a ti si mogao bar da procitas prethodne postove, a ne da zaslepljeno guras svoj interes. Da jesi, video bi da sam takodje prosao, pesaka, s...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
@John, zasto mora, zato sto si ti tako rekao? smiley Sta se desilo sa demokratijom, sta ako vecina ljudi zapravo zeli ocuvanje prirode i planinu koja nece...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Apsolutna podrška Stevsu... Hejtera bilo i biće... sve nam je jasno..Da sad hvalim SS neću, al da rade solidan posao, rade... Naravno smetaju mi no...

MK Group realizovala veliki regionalni projekat za...
A sta je sa medicinski radnicima iz recimo kovid bolnice u Novom Pazaru?Zasto oni ovo nisu mogli da koriste?