Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
ZONED
Vila Jezero
JP "Skijališta Srbije" odgovorila na InfoKOP inicijativu za nove staze na Kopaoniku
27.11.2012 | 00:17 -> 22.08.2014 | 03:37
JP "Skijališta Srbije" su zvanično dostavila odgovor redakciji infoKOP sajta u vezi naše inicijative za nove staze na Kopaoniku. Da podsetimo sajt infoKOP je pokrenuo inicijativu za prosecanje 12 novih staza po master planu, a za koje nije potrebna izgradnja novih instalacija odnosno žičara. U nastavku vesti u celosti prenosimo odgovor JP "Skijališta Srbije".

"Skijališta Srbije svake godine rade na unapređenju i modernizaciji ski centra Kopaonik, pa tako iz sezone u sezonu ovo skijalište obraduje svoje verne posetioce nekom novinom. Kako slušamo potrebe skijaša, bordera i ljubitelja Kopaonika, pozitivno smo reagovali na inicijativu i odmah prionuli na posao. Svesni smo činjenice da procedura u Srbiji ima mnogo i da sve to dugo traje.

Zavod za zastitu prirode dao nam je pozitivan odgovor, odnosno Rešenje o uslovima za proširenje ski staza 4b, 7 i 7a i to je investicija koja ce biti realizovana za ovu sezonu.
 
Takođe, izdato je Rešenje o lokacijskoj dozvoli za ski staze Gvozdac, 19c i 19d. Trenutno je u pripremi realizacija prve faze – produžetak postojeće ski staze do polaza šestosedne žicare kojom je zamenjen postojeći ski lift na ovoj lokaciji.
 
Na žalost, još uvek nije usaglašeno sa Zavodom za zaštitu prirode izvođenje radova na novim stazama 6b, 6c, 7b, 7c, 20c, kao i za ski staze 21b, 21c, 21d , 21e, 21f za koje smo dobili negativan odgovor.
 
Skijališta Srbije će nastaviti sa daljom uspešnom realizacijom planova i investiranjem u ski centar Kopaonik kako bi ovo skijaličte bilo još bolje i naprednije."
 
JP "Skijališta Srbije"  

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo JP "Skijalištima Srbije" što osluškuju potrebe skijaša i bordera ali i svim posetiocima sajta infoKOP koji konstruktivnim predlozima daju svoj doprinos da Kopaonik bude sve bolji i bolji turistički centar. Nadajmo se da će i svi drugi turistički subjekti na Kopaoniku pratiti ovaj pozitivan trend. Redakcija infoKOP sajta je tu da pokuša da kanališe želje i mogućnosti i napravi što bolju sponu izneđu turista i turističkih subjekta na Kopaoniku.

Da podsetimo, na sastanku Operativnog tima za Kopaonik, novembra 2012. godine u Hotelu "Angella" predstavnici infoKOP sajta su tokom otvorene rasprave izneli konkretane predloge za prosecanje 12 novih ski staza po postojećem master planu, ukupne dužime 8km, koje ne zahtevaju pravljenje novih instalacija. Nažalost prošlo je blizu dve godine ali novih staza još uvek nema pa nam je želja da ponovo oživimo ovu inicijativu.

Staze koje je moguće proseći bez izgradnje novih žičara su:

1. Staza 6b - između Crne i Crvene duboke, dužine oko 700m,
2. Staza 6c - od Crne duboke ispod međustanice do polaza Duboke 1, dužine oko 600m, potreban tabač sa vitlom
3. Staza 7b - dužine oko 400m,
4. Staza 7c - dužine oko 200m,
5. Staza 19g - dužine oko 900m, potreban tabač sa vitlom (pošto više ne postoji stari lift nije potrebna prepravka da se ne seče trasa)
6. Staza 19c - dužine oko 1200m, potreban tabač sa vitlom,
7. Staza 20c - dužine oko 1200m, potrebni građevinski radovi, potreban tabač sa vitlom,
8. Staza 21b - jedan deo se koristi i to je vezni put od Krčmara do Duboke 1, dužine oko 200m,
9. Staza 21c - dužine oko 400m, potreban tabač sa vitlom,
10. Staza 21d - dužine oko 200m,
11. Staza 21e - dužine oko 900m, potreban tabač sa vitlom i
12. Staza 21f - dužine oko 900m, potreban tabač sa vitlom.

Za prosecanje svih navedenih staza potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, kao i Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase. Obzirom da su sastanku prisustvovali i predstavnici NP Kopaonik i JP "Skijališta Srbije" obe strane su se složile da nema nikakvih prepreka da se ovaj deo Master plana realizuje.
Pogledajte i kompletan master plan >>>
 


Komentari (40)
 1 2 > 
pera-zera
24.09.2014 | 20:22


Svaka čast za nove žice, staze... Ono što mene brine je što Gvozdac, Krčmar ni do sada nisu mogle da se voze u punoj brzini zbog velikog broja skijaša na stazi, a kamoli od sada sa šestosedima. Verovatno čemo dobiti novu Duboku na kojoj se više mora paziti kako da se zaobiđu ljudi nego da se zaista uživa u spustu, širokom karvu... Na žalost kapaciteti smeštaja/žičara mnogo prevazilaze kapacitete staza, pre svega zbog njihove veoma male širine. U svakom slučaju jedva čekam da probam, makar i na dan, dva...
Aca11
17.09.2014 | 12:57


Mesec dana je proslo od poslednje vesti o novim zicarama na Gvozdcu i Krcmaru, ima li nekih novih vesti ili slika?
Stevs
22.08.2014 | 15:56


@ShoneT: Nova šestosed Krčmar će ići istom trasom kao nekadašnji dvosed.
ShoneT
22.08.2014 | 09:32


Da li je žica Krčmar zamenjena celom dužinom (do ispod Pančićevog vrha), ili je novi šestosed ustvari LIFT 21R kojim može da se vozi samo donja polovina staze 21?
skib
31.07.2014 | 13:25


Što se tiče novih žičara moramo biti prezadovoljni. Što se tiče staza, tu konfiguracija zemljišta ograničava dužinu istih. Definitivno se moraju rešiti Bele Reke kao i obnoviti vertikalni transport na toj deonici.
Iskoristiću priliku da skrenem pažnju( po ko zna koji put), na politiku cena ski pasa( za decu kao i porodice) .Preporuka da se podigne starosna granica za dečiji ski pas( sada je 12 god.), kao da se uvedu i dodatni popusti za porodice sa troje i više dece.
Ikar
28.07.2014 | 09:37


Na koji način možemo mi, korisnici sajta infokop, da podržimo inicijativu? pojedinčno ne možemo mnogo da učinimo, sem da širimo vest.

ovo sve jeste ostvarivo, verovatno uz mala ulaganja, a na taj način bi se rasteretile staze, povećala ponuda staza za zahtevnije skijaše, smanjio broj povreda usled guzvi na stazama.
mauromilaneze
29.12.2013 | 12:37


Jel moze neko da objasni u cemu je fora sa duzinom staze? To je jedini razlog zbog kojeg hocu da probam druga skijalista.
Vidim da tu Kop oskudeva,za razliku od npr.Sar planine sa obe strane(makedonska i srpska),pa cak i Jahorina koja ima par dugih...
sasaa
28.12.2013 | 17:45


Sta se desava sa razvojem staza ka Brzecu.
Raska strana vuce sve ka sebi a vecina turista dolazi na kop sa krusevacke strane i brzeca.
Nije mi jasno kako se ne razvijaju staze iiz brzeca sto bi rasteretilo saobracaj i guzve na kopu.
time bi i planina bila cistija, NADAM se.
pajchetic
27.12.2013 | 11:30


Odlicno je sto je napokon napravljen park i sto se video veliki pomak prosle godine u odnosu na prethodnu, ali naravno to mora jos da se razvija. U park se dolazi preko zicare Krst bez potrebe. Gugi se mnogo vremena na dugu zicaru za kratak park. Mislim da nije preveliko ulaganje neki stari tanjir da se stavi pored njega ili samo onaj kanapsto vuce. To je verovatno najbezbolnije resenje, a mnogo bi unapredilo koriscenje parka. I jos jedna stvar. Barem jednom dnevno bi neko mogao da izlopata kickere. Prosle godine 7 dana kojih sam bio tamo niko im nije ni prisao pa su se dosta unistili.
Pozdrav
munja
27.12.2013 | 11:28


...bez ikakvog ulaganja ili barem sa vrlo malim ulaganjem, odrediti ZONE ili deo postojecih staza kao i proseci po potrebi nove za freeride jer ne dolaze svi da skijaju samo uredjene staze... tako bi se konacno resio problem ljubitelja freerid-a i samim tim izbegle dalje komplikacije oko oduzimanja ski pasa zbog tzv. zabranjenje voznje. Nisam freeride-r ali ako ocemo da se poveca iskoriscenost skijalista i da se privuku novi gosti, pored prethodno pomenutih predloga oko novih staza, zicara, gondole i investicija koje su trenutno na dugom stapu i kanapu mislim da i ovo treba konacno resiti...smilies/wink.gif
Alek.
27.12.2013 | 01:36


Svaka ova površina koja je pod stazama a za vertikalni uspon se koriste postojeće žice smanjuje gužve na stazama. Doduše potrebno je i ubrzanje rada žica kako bi se povećao i kapacitet.

Treba na onom sastanku sa vezanom za intervju sa direktorom SS da @Stevs postavi pitanje realizacije ovog dela master plana.

Bivši kolmar ministar je stopirao sve investicije pa i ovu jer za sečenje treba dosta para pa je i to investicija. smilies/cry.gif

Zanima me dali NP Kopaonik pošumi do što mu neko plati x10 za kubikaži posečenog drveta ili to ode u njihovu potrošnju?! smilies/shocked.gif
markoo (mobile)
26.12.2013 | 12:38


Предлажем да се направи једна стаза ка Трески, бар за спуштање, а о жичари отом - потом...
Bajastrasni
29.11.2012 | 21:20


Svidja mi se ova ideja iz Duboke 2 na Knezevske bare! Narocito ako ce tu da izlazi i gondola (jednog lepog dana) smilies/smiley.gif
smucko
29.11.2012 | 15:52


Ove kratke od 200 i 400 metara odmah otpisite.
scary
28.11.2012 | 15:33


".. potreban tabač sa vitlom!"

WTF?!

Tabač sa vitlom!? Zvuci kao da treba da zovu nekog strasnog lokalnog gorštaka koga znaju svi kao lokalnog siledžiju Tabača, da dođe sa svojim vitlom i izravna neke strmine po planini za potrebe civilizacijkog napredka.

Ajde deco skidajte skije i u kuću, smrzli ste se! Čuješ tamo, nemoj da zovem Tabača sad!
vlajko
28.11.2012 | 10:14


Vidim da za većinu novih staza treba tabač sa vitlom značin biće konačno crnih staza smilies/cool.gif
@martin Hoću da se skijam u Srbiji, da sednem u auto i da sam za 3-4 sata na stazi, nemam vremena da izgubim 2 dana u putu svaki put kad hoću da se skijam a hoću bar 20 dana godišnje
starosedelac
28.11.2012 | 00:01


Treba osvetliti ili Krst ili Karaman Greben,takodje bi trebalo uraditi tunel ili ustave za sneg na delu glavnog puta Srebrnac -Jaram i onda nikad ne bi bio zavejan...Sto se tice novih staza apsolutno su potrebne crne staze,ali treba voditi racuna i da pojedini delovi Kopaonika( na pr.leva strana Gvozca,gledajuci odozgo) ostanu netaknuti kako bi moglo da se vozi po dubokom snegu.Najvece uzivanje na skijama je voznja po dubokom snegu i strasno bi bilo glupo kada se pojedini delovi ne bi organizovali za voznju.Ovako redari jure i oduzimaju ski pasove.Super su sve inicijative da se kvalitet skijanja podigne na jos veci nivo,ali ce sve biti dzabe dok se nekad ne promeni rukovodstvo i za direktora centra postavi pravi covek.Ovaj sadasnji nikad nije stao na skije i ne zna skojaske potrebe...
kobaja
27.11.2012 | 17:15


Ko kaze da srbi ne mogu da se sloze,vidi koliko konstruktivnih predloga smilies/smiley.gif
Svidja mi se ovaj duh!
Projekat posumljavanja mi se svidja,jer kopaonik bez borova nije nista!
JEdnog dana bilo bi dobro da se napravi HalfPipe, nema ga nigde u regionu,sto je sjajan potez za organizovanje takmicenja svetskih i nacionalnih...no to je isto skuplja investicija koja iziskuje nabavljanje specijalne vrste ratraka
smilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gif
Michael
27.11.2012 | 16:38


Hajde da damo neke konstruktivne predloge, a ne da pišemo za koliko se može skijati u Francuskoj, Austriji ili kakva je cena ski pasa.

Ovaj MP je dosta bolji od prethodnog, a evo mojih predloga za dalju budućnost:

1. Izlazna stanica gondole da se pomeri na vrh Mali Karaman, jer je centar dosta opterećen, a i imaćemo četvorosed iz Vikend naselja, zato da se skijaši iz Brzeća više usmere ka novim stazama na MV i MK, deo Gvozdac...takođe na ovaj način se ništa ne gubi ako ideš ka centru, samo se spustiš jednom, ali zato dobijaš jednu vožnju manje ka Gobelji iz Brzeća.

2. Iz Duboke 2 možda bi trebalo staviti jedan četvorosed ka vrhu Kneževih bara, na ovaj način se može dobiti nekoliko staza jer je taj deo neiskorišćen, a Krčmar i Gvozdac se povezuju jednom vožnjom što će značiti boljim skijašima. Takođe se odlazak sa Krčmara i Duboke na Gobelju smanjuje za jednu vožnju.

Ostalo je dosta dobro osmišljeno i teško da može bolje. smilies/smiley.gif
Martin
27.11.2012 | 16:15


Ljudi, za 250 do 280 eura imate skijanje na najboljim svetskim skijalistima u Francuskoj ( 200-300km ) , prevoz, smestaj u apartmanu i ski pass. Sta ces vise!?
Boban156
27.11.2012 | 15:29


Skijalista Srbije bi prvenstveno trebali da nabave 2 ratraka sa vitlom . To je i najmanja i najbrza investicija. Dzabe ti crne staze kad nemas ratrak sa vitlom koji jedini moze da ih istaba a da ne prokliza tj da ih ne razruje. Zato je Gvozdac i levak na Beloj reci 2 uvek razrovan jer tu tabac obican kad prolazi prokliza i rasturi sneg.
marko55
27.11.2012 | 14:38


Ljudi dajte da se ne zezamo vise , bez gvozca i tih 5-6 crnih staza nema govora o nekom do jaja skijanju, dajte neka urade tu zicu vec jednom i da progledamo vise . ja mislim da su svi za to . Gvozdaaaaaaaaac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Vanja M
27.11.2012 | 14:20


Ima nekoliko koje već postoje ali se ne koriste, samo treba da se ratrakom pređu i obeleže:
1.Staza leva Duboka. Trenutno svi kada se penju idu desno na crnu i crvenu, žica ima kapacitet.
2.Gvozdac, levo, velika padina i široka a blaža malo od regularnog.
3.Ledenica, nije radila kada sam bio.
4.Spuštanje sa Karaman Grebena ka crvenoj Dubokoj, sada ima putić a levo sam vozio po dubokom snegu i skroz je fino. Malo drveće da se izmesti i radi.
5.Naravno, Krčmar bolji i brži lift jer je to najduža i najbolja staza.
marko55
27.11.2012 | 13:59


Ovako , sve ideje su dobre i dobrodosle , svaka promena na bolje valja, jeste da se one desavaju sporo ali ok. E sad ovo za presecanje staza podrzavam , to je trebalo davno da se uradi. Nego hteo sam nesto drugo da kazem. Kopaoniku treba pod hitno jedna dobra marketinska akcija. Moramo da privucemo sto vise ljudi iz regiona. Tu pre svega mislim na crnu goru, grcku, makedoniju , rumuniju i donekle bugarsku hrvatsku i sloveniju. Cime da ih privucemo. Pa tako sto ce za jednu godinu biti nekoliko dobrih investicija u zicare i prosirenje staza svih kategorija i da se konacno kop predstavi kao skijaliste i za dobre skijase. Znaci moramo da napravimo gondolu brzece, krcmar , gvozdac i ajde da kazem marine vode . I da se onda fokusiramo na reklame i dovodjenje ljudi sa svih strana.E sad tu ima jedan drugi problem a tice se smestaja. Vi na kopu realno imate jednog gazdu Koleta i to je to. Kvalitetnijih hotela vise nema pa samim tim ni konkurencije. Pa kako moze u banskom da pp bude 25 evra u 4* hotelu a na kopu je to samo san. Znaci kada bi na kopu bilo jos dva hotela videli bi dal bi isli na skijanje 1000km odavde ili bi narod isao u svoju zemlju. Projekat gondole josanicka banja je od sustinskog znacaja za ceo kraj ka Rasci i tom delu Srbije. Ljudi mora da se ulaze i u staze i u zicare i u hotele , a najvise nam trebaju ideje , treba nam sto ideja kako da nam kop bude bolje i trebamo svi da se ukljucimo u tu akciju . Znaci Stevs organizuj akciju KAKO DA NAM KOP BUDE BOLJI 100 IDEJA. I neka se svi ukljuce i salju predloge koje kod vrste od najbanalnijih pa do najstrucnijih.
comseey
27.11.2012 | 13:42


Potpuno se slazem sa komentarom o sramotnim cenama koje su svake godine sve bezobraznije...Da idemo u Francusku da skijamo?!Necuveni bezobrazluk od komentara!Pa ja da imam da idem u Francusku zar mislis da bi me kopaonik video?Zbog takvog stava i treba da vas sisaju ko ovce...Idem ja na Staru planinu u komsiluk,ljudi su postavili gondolu,nije Kopaonik ali posluzice,kuvano vino malo para a voznja adrenalinska,u svakom slucaju vise cu dobiti nego na 20 staza za decicu koliko ima na Kopaoniku a pri tom niko nece da me bije po usima za moje pare.Samo tako nastavite i videcete koliko ce ljudi da vam skija.Bezobrazluk!
Mikezni
27.11.2012 | 13:04


Za svaku pohvalu je što se zapravo nešto radi na Kopaoniku. Da situacija nije savršena, ali evo, malo po malo pa se završavaju neke investicije, pokreću nove, kreiraju inicijative, daju ideje, organizuju seminari. Za jedno državno preduzeće, složićete se, neočekivano ali i za svaku pohvalu.
Ako se nastavi ovim tempom, imamo čemu da se nadamo.
Do tada, uživajmo u onomo što imamo.
Alek.
27.11.2012 | 12:56


Šta se dešava sa 6D?
U ovom novom planu je ucrtan, bio je i u starom, a na sadašnjoj mapi ga nema iako je bio prošle godine.
Po meni je to najmanja investicija.

@Stevs,
Znaš li rokove po Fazama 1, 2 i 3?
Dali je nešto pričano na tu temu?
Kako ti se čini raspoloženje za investicije?
boba
27.11.2012 | 12:21


kopaonik je nasa najprestiznija turisticka destinacija svojom ponudom zapravo predstavlja lidera u regionu,putovao sam i skijao u najaktulnim svetskim sky centrima ali bez obzira na kop dolazim svake godine kad god imam slobodan vikend upravo zbog opustene atmosvere nocnog zivota provoda na skijalistu i kafanama na stazama skijam 15 godina iz godine u godinu kop rapidno raste u kvalitetu isvaka promena i dodatak staza i svega ostalog me raduje. kopaonik je bio i treba da bude najbolje sto srbija ima u turistickom sadrzaju
Nikola 654321
27.11.2012 | 12:08


E jos da se naprave i cene po paketima, gde bi se pronasli i mi sa manje para i vise ljubavi prema Kopaoniku. Paket za pocetnike (najblaze staze), paket porodicnih staza. Npr. dodjete 7 dana sa decom, niste neki skijas da idete na crne staze, pa cete sa decom skijati na KGB, Malom jezeru, Masincu, Krstu. Necete previse upotrebiti instalacije ni staze i necete ni previse platiti. Prosle godine sam ucio zenu da skija i prvi dan smo proveli na Jarmu, posle smo svako jutro pocinjali tu, a kasnije odemo do Malog jezera i KGB. Jeste bilo toplo, ali je ski pass kostao 9 dana 5000 i mogli smo to da platimo, a po ovim cenama, takvo skijanje je bas neisplativo. Sto se mene tice, dosta bi mi bile staze sa Pancica ili sa Gobelje i da takav paket ima neku nizu cenu, poput trenutne cene na Zlatiboru ili Staroj planini.
kobaja
27.11.2012 | 11:52


Jaz III je u pravu, mogao bi i snow park da se osvetli smilies/smiley.gif
 1 2 > 
Napišite komentar (40)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (526):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
13.08.2022. 13:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Oblačno 13°C 11.2°C 2  m/s (SW) 94% 0cm
Oblačno sub.osećaj
13°C
temp. Pančić
n/a°C
3,5 m/s
(SW)
pritisak 828.4 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Belvedere Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
SKI kamere
Apsolutno se slažem. Ali, par puta kada je bilo otključano, ljudi su počeli da se svađaju istog trenutka. I to u vezi tema za koje je diskutabilno...

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Питам се колико је оправдано ово копање гасовода (Александровац - Нови Пазарwink прекή..

SKI kamere
Koja je poenta na Viber grupi da ne mozes vise pitati ništa, nego samo gledamo i pratimo oglase admina?!?! Bolje je ugasite, ali iskreno, posto nema...

Kopaonik - Ski pass cene 2021/2022. (GRAFICI)
Zovem se Doris Ava i želim da svi na ovom forumu znaju za Dr.Ogundele, sjajnog čarobnjaka koji mi je vratio mog muža u roku od 24 sata svojim čaro...

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Krajnje je vreme da se deo Kopaonika na potezu Putnik-Srebrnac izbaci iz nacionalnog park, a da se nekako sačuva ostatak. To što se tamo radi sa nac...

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Nek se radi i treba da se radi i gradi…Nish mi ne javljaju za Brzecepoljis, imal tamo radnika ili ne? Ja sam dolje otisao i nikako ne stizem da se u...

Izgoreo kafić Bombardier na Malom jezeru
I jel Gorski sada taj mini hotel?

Mijatovića jaz
ovde nedostaje informacija da je jaz (kako vec to biva) zapusten, a od 2018e godine neko je napravio i pustio minihidroelektranu malo uzvodno od izvor...

Mijatovića jaz
Za velika dela očito je neophodna upornost i malo ludosti. Neverovatna priča.

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Na kopu trenutno ima više građevinskih radnika nego turista.

SKI kamere
Od 15 do 30 novembra, online, 15% popusta.