Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Harmonija Resort
MM SKI ŠKOLA
Hotel Junior
Intervju 2011/12: Generalni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić
          Nastavljajući dobru prošlogodišnju praksu i ove godine čitaoci sajta infoKOP.net imaće priliku da pročitaju intervju sa generalnim direktorom JP "Skijališta Srbije" Dejanom Ljevnaićem.
          Jedina razlika u odnosu na prošlu sezonu je što ste vi pitali, a mi smo postavljali pitanja umesto vas JP "Skijalištima Srbije". Odgovore na vaša pitanja možete pogledati klikom na opširnije.
 

Dejan Ljevnaić, na prvom mestu, za sebe ističe da je skijaš, iako iza sebe ima bogatu biografiju. Završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a nakon toga i specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1997. godine do 2008. godine radio je MUP-u Republike Srbije, a od 2008. godine zaposlen je u JP „Skijališta Srbije“, najpre kao savetnik za bezbednost, a nakon toga ka izvršni direktor i trenutno kao generalni direktor. Oženjen je i otac dvoje dece. 

1.    Kada će se rešiti pitanje Belih reka (nova žičara, veštački sneg...)?

Skijališta Srbije pokušavaju da iznađu način za povezivanje Brzeća i ostatka skijališta na brži i udobniji način nego što je to sada slučaj. I izgradnja žičare kao i izgradnja sistema za veštačko osnežavanje su vezani za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi žičare ili veštačkog snega pošto je najveći deo zemljišta u privatnom vlasništvu.

2.    Kada će biti urađen četvorosed na Gvozcu? Kada je u planu razvoj centra (žičare i staza) na potezu Gvozdac - Ledenice? Kada će biti urađen četvorosed na Krčmaru, da li se planira rekonstrukcija (zamena) ži;aree na Krčmaru? Kad planirate da proširite staze da ne bilo hupsera i guzvi na istim? Da li se zaista zauvek odustalo od Struge i dokle se stiglo sa tim sudskim postupkom?  Zašto gondola iz Brzeća i četvorosedi oko Gvozdca nisu osnovni prioritet za razvoj i skijališta i celog turističkog centra, a značajno bi doprineli i očuvanju nacionalnog parka? Da li je moguće i odstupanje od master plana pa da se razmisli i o stazama ka Nebeskim stolicama, barem na teritorijama tzv uže Srbije? Kada se rade staze i žica ka Vikend naselju? Pošto četverosed Krčmar nije u planu, kada će omogućiti uređenu prečicu Suvo Rudište - Krčmar? Da li, i na koji način, skijališta planiraju da povežu vikend naselje sa stazama? Zašto se stalno investira u centar i nekakve baby staze, toga ima dovoljno na Kopaoniku, kada ćete uraditi neku stazu za nešto ozbiljnije skijaše? Na master planu je ucrtana prečica Suvo rudište – Krčmar, da li imate plan da to i uradite? Da li se zna ta;an datum do kada ce sve faze Master plana biti završene?  Pre svega me interesuje spu[tanje žičare u vikend naselje ˝Treska˝? Zašto se ne proširi staza Crna Duboka sa suprotne strane žičare, kada je to predviđeno master planom? Zašto se ne uradi revizija Master plana u pogledu Krčmara i Belih reka? Ima li stvarno šanse da se za neku godinu ispoštuje master plan i da se skijalište proširi na područje Rendara, kako je zacrtano master planom? Da li političari i hotelijeri diktiraju kako i koliko će se ulagati u planinu? Razmotriti najozbiljnije mogućnost trasiranja staze uz žicu Duboka 2, ako je nemoguće do dna direktno onda bar negde do veznog puta sa Kneževskih Bara.

Dalji razvoj ski centra i nove investicije će se realizovati u skladu sa Prostornim planom područja posebne namene NP Kopaonik (Sl. glasnik RS, br. 95/09) i važećim urbanističkim planovima detaljnije razrade, a u skladu sa budžetskim mogućnostima. Generalno rešenje, kojim su detaljnije analizirane mogućnosti razvoja skijališta i turističkih kapaciteta, je predloženo Master planom razvoja Kopaonika, čiji je naručilac Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja a ne Skijališta, tako da su sve izmene i dopune ovog dokumenta u nadležnosti Ministarstva. Naravno, prilikom realizacije investicija, JP Skijališta Srbije aktivno učestvuju, u domenu svoje nadležnosti, u izmenama rešenja iz Master plana, odnosnozajedno sa naručiocem i izrađivačem Master plana tražimo najoptimalnija rešenja. Ograničavajući faktor u procesu izgradnje u ski centru, osim limitiranih izvora finansiranja je, svakako, i činjenica da se izgradnja ski centra Kopaonik, delimično, odvija na teritoriji Nacionalnog parka, koji je zaštićeno prirodno dobro, pa gradnja mora da bude kontrolisana kako ne bi došlo do ugrožavanja biljnih i životinjskih vrsta. Pored toga, mora se imati u vidu i to da je zemljište na kome bi se nalazile nove instalacije, van zone nacionalnog parka, uglavnom u privatnom vlasništvu. Izgradnja/rekonstrukcija žičare Krčmar, Gvozdac i Ledenice se nalaze u srednjoročnim planovima preduzeća. Prečica Suvo rudište – Krčmar se nalazi u prvoj zoni zaštite i tu nije moguće probijati nove staze. Ulaganje u planinu nije odluka političara i hotelijera. Vlada Srbije, svake budžetske godine odluči kolika sredstva će izdvojiti za dalji razvoj i ulaganje u ski centre. Izgradnja se, po prioritetima, realizuje u skladu sa, ranije usvojenim planovima razvoja.

3.    Da li možete da obećate da će Gobelje do početka sledeće sezone biti osnežene?

Za sledeću sezonu će sistem za veštačko osnežavanje biti instaliran na stazama na lokaciji Gobelja.

4.    Da li će konačno osposobiti sidro Ledenice, obzirom da je ta staza dobila instalacije za veštački sneg?
   
Ski lift Ledenice je osposobljen ove zimske sezone. Pušten je u rad 03. februara.

5.    Zašto ne odredite par plavih početnickih žica sa jeftinijim ski pasom i to ne 500 din jeftinijim nego bar duplo ako ne i 70%, jer početnici ne skijaju vise od 10 žica ili 2-3h, tako da je puna cena ski pasa za njih trenutno preskupa?


Početnici možda ne skijaju na svim stazama ali je sve drugo što ulazi u cenu ski karte u njihovom slučaju uključeno, možda čak i više nego kod ostalih skijaša (usluga GSS, usluga zdravstvenog zbrinjavanja i osiguranje u slučaju povrede).

6.    Da li će se nešto uraditi sa stazama za nordijsko skijanje? Da li se te staze uopšte održavaju i sređuju?
   
Na lokaciji Crvene bare je osposobljen jedan broj staza za nordijsko skijanje.

7.    Da li i kada će biti urađena pasarela Jaram - Gobelja?
   
Pasarela Jaram – Gobelja nam nije u investicionim planovima.

8.    Zašto prošle godine nije radila Sunčana dolina iako je pokrivena sistemom za vestacko osnezivanje?

Staza Sunčana dolina prošle godine nije radila, iako je na njoj postavljen sistem za veštačko osnežavanje, zbog ograničenih količina vode za proizvodnju veštačkog snega. Voda iz ograničenih izvora je korišćena za osnežavanje najfrekventnijih staza, vodeći pri tom računa da budu osnežene staze težine od plavih do crnih. Ove godine, čim su to mogućnosti dozvolille, Sunčana dolina je puštena u rad.

9.    Zašto se ne revidira spisak i mapa staza i žičara i razdvojiti ih na dva spiska. Popuniti sada nedostajuće redne brojeve. (Na primer kada radi žica Pančić to ne govori jasno koje su sve staze u funkciji, zatim žica Duboka 2 uopšte nema svoju stazu itd. Meni lično ovo ne treba ali ko nije verziran na Kopu, prilično je zbunjujuće.

Slažemo se sa primedbom i nastojaćemo da unesemo neke izmene u spisak mapa i žičara mada se ustaljeni nazivi teško menjaju i te promene često ne nailaze na odobravanje.

10.    Kako je moguće da su pre 20 godina radile Sunčana dolina, Gvozdac, Ledenice i Gobelja, a sada ne?

Poslednjih nekoliko sezona ove staze, zbog nedostatka snega nisu radile. Prošle sezone, da nije bilo proizvodnje veštačkog snega ne bi bilo ni jednog dana skijanja. Ove zimske sezone je, zahvaljujući proizvodnji veštačkog snega i prirodnim padavinama, čitavo skijalište uključeno u program, uključujući i     Sunčanu dolinu, Gvozdac, Ledenice i Gobelju.

11.    Koliko kilometara uređenih staza ima Kopaonik po turističkim prospektima?

Prema turističkim prospektima, ski centar Kopaonik ima 55 km uređenih staza i ski puteva za alpsko skijanje.

12.    Postoji li mogućnost da se uvede u praksu, pogotovu u "rubnim" delovima sezone,da se najkasnije u četvrtak uveče objavi na sajtu JP "Skijališta Srbije" koje će žičare SIGURNO raditi i koje još potencijalno predstojećeg vikenda. Naravno u skladu sa količinom snega i vremenskom prognozom?


Praktikujemo da, pred nastupajući vikend, najavimo na sajtu i u sredstvima javnog informisanja koje će žičare raditi za vikend. Tu situaciju može da promeni samo iznenadna jačina vetra ili magla što su stvari koje se na planini dešavaju iz sata u sat i koje je teško, sa sigurnošću, predvideti.

13.    Koji procenat od zarade (prodatih skipass-ova) odlazi na nove projekte-investicije (nove žičare, topove i akumulacije)?


Investicioni projekti preduzeća se finansiraju isključivo iz subvencija i drugih državnih davanja. Prihod koji preduzeće ostvari iz redovnog poslovanja (pa i prodajom ski pass-a) se koristi za tekuće poslovanje preduzeća (za pokrivanje troškova poslovanja, tekuće održavanje skijališta, električnu energiju, zakupe, usluge GSS, zdravstvenu zaštitu, poreze, takse, naknade, kao i za plaćanje svih drugih dažbina neophodnih za funkcionisanje skijališta).

14.    Zašto je cena sezonskog ski passa nenomarlno visoka i košta isto tokom cele sezone?

Razmatramo mogućnost da cena sezonskog ski pass-a opada kako odmiče ski sezona i verovatno ćemo je implementirati u novi cenovnik.

15.    Šta planirate da uradite da motivišete ljude da ponovo dođu na nedeljno skijanje?

Popusti koje odobravamo na cenu ski pass-a bi trebalo da utiču da paket aranžmani koje hotelijeri nude budu povoljniji. Na taj način bi se ljudi motivisali da ne dolaze samo na vikend nego i na nedeljno skijanje.Pored toga, uveli smo popust od 50% koji važi na trodnevne i četvorodnevne ski karte kupljene ponedeljkom i utorkom, kako bi stimulisali dolazak u ski centre radnim danima.

16.    Da li planirate da snižavate cenu ski passa kada radi ispod 50% žičara i staza?

Uvedene su razne vrste popusta koje skijanje treba da učine pristupačnijim. Jedna od njih je grupni popust od 10% (za organizovane grupe od 20 i više skijaša) a od 20.02. je uveden popust na četvorodnevne i trodnevne ski karte kada se kupuju ponedeljkom ili utorkom u visini od 50% na redovne cene ski karata. JP Skijališta Srbije i ovim popustom želi da doprinese popularizaciji zimskih sportova i omogući da skijanje svima bude još dostupnije.

17.    Zašto niste uveli elektronsku dopunu ski passa?

Elektronsku dopunu ski pasa (uz internet prodaju) smo uvrstili u plan aktivnosti za 2012. godinu. Nadamo se da će Vlada Republike Srbije usvojiti plan i da ćemo tako steći uslove za realizaciju svih planiranih aktivnosti.

18.    Šta je sa desetodnevnim ski pasom?

Postoje dve vrste ski pasova: desetodnevni i deset u sezoni. Desetodnevni ski pas podrazumeva deset dana u nizu, dok deset u sezoni podrazumeva deset pojedinačnih dana koji se mogu iskoristiti bilo kad u toku sezone. Ukoliko je ski pas deset u sezoni kupljen za Kopaonik, može se koristiti i na Zlatiboru i Staroj Planini. Ukoliko je kupljen za Zlatibor, može se koristiti samo na Zlatiboru. Isto važi i za Staru Planinu. Ski pass 10/sezoni je prošle godine promovisan kao nova vrsta karte i imao je akcijsku cenu. Ove godine se prodaje po punoj ceni ali pruža mogućnost skijanja, pored Kopaonika, i u ski centrima Stara planina i Zlatibor.

19.    Zašto kod porodičnog ski passa ja ne mogu sebi da kupim 8-dnevni, a deci i ženi 6-dnevni sa početkom važenja 2 dana kasnije?
   
Porodični ski pass podrazumeva paket za odgovarajući broj dana za čitavu porodicu. Takvi paketi su jeftiniji nego pojedinačni ski pasovi za isti broj dana. Omogućavanje različitog dužine trajanja ski pasova za članove porodice nije tehnički izvodljivo jer dovodi do prevelikog broja kombinacija paketa koji bi bili u ponudi.

20.    Da li ima sliku ski pass deset u sezoni i kakve veze ima karta za odrasle deset dana ili pak dete deset dana (ime prezime i slika)? Da li je to zbog krađe?

   
Za svaki 7-dnevni i duži ski pas za odrasle je potrebna slika. Za svaki dečji ski pas je potrebna slika, bez obzira na dužinu trajanja. Slika je neophodna radi sprečavanja zloupotreba ski pasova, između ostalog i upotrebe tuđeg ski pasa.
   
21.    Postoji li mogućnost da se na sajtu vidi broj vožnji?

Trenutno ne postoji, ali je i ovaj projekat u planu za 2012. godinu.

22.    Da li je zabranjeno skijanje van uređenih staza ili se skija na sopstvenu odgovornost i ako je negde dozvoljeno, koji su to potezi?
   
Prema važećem Zakonu o skijalištima, skijanje je dozvoljeno isključivo na uređenim delovima skijališta odnosno, zabranjeno je van tih delova.

23.    Zašto porodični ski pass postoji samo u varijanti od pet i više dana?

Trenutno razmatramo mogućnost uvođenja 2-dnevnog, 3-dnevnog i 4-dnevnog porodičnog ski pasa koji bi, ukoliko budu prihvaćeni, bili u ponudi sledeće sezone.

24.    Zašto jedino kod nas nije otvaranje i zatvaranje sezone medijski događaj gde su pozvani svi skijaši na druženje i simbolično skijanje?

Protekle dve sezone je ski opening bio događaj koji su u sva tri naša ski centra pratili, pored skijališta, i hotelijeri, mediji, ali i veliki broj posetilaca. Pored     promotivnih cena koje su svi nudili u tom periodu, bilo je i puno pratećih događaja. Na isti način ćemo obeležiti i zatvaranje ski sezone.

25.    Da li će samo za Beogradjane važiti popust od 10% za ski pass ili će se već odmah omogućiti ljudima iz Raške, Leposavića, Brusa, Kruševca, Kraljeva ta ista povoljnost. Preračunajte, kome se isplati da odlazi i vozom do Beograda, a mora da ode samo zbog slikanja. Predlazem resenje: E-mail om poslati sliku i platiti preko uplatnice.

U planu je da se ove godine omogući kupovina ski pasova putem interneta, kao i da se proširi mreža prodajnih mesta.

26.    Kada će se nastaviti investicioni ciklus (zbog krize)?

Investicioni ciklus se i dalje odvija ali u smanjenom obimu. Za sledeću zimsku sezonu je planirana izgradnja sistema za veštačko osnežavanje na Gobelji.

27.    Zasto ne vratite tackice tj. poene?


Planirano je za 2012. da se uvede i programska mogućnost kupovine određenog broja vožnji.

28.    Koliki je prihod, kolika dobit i koliko se od toga ulaze u nove projekte?

Finansijski rezultat (prihod i dobit) preduzeća je javno dostupan podatak i može se videti na našem sajtu u delu Finansije. Svi novi investicioni projekti se finansiraju isključivo iz dodatnih izvora kao što su subvencije i druga državna davanja.

29.    Kada je u planu regulisaje parkiranja u centru? Da li je pitanje parkinga u nadležnosti opštine, a ne
JP "Skijališta Srbije"?

Pitanje parkinga nije u nadležnosti Skijališta Srbije već lokalnih samouprava, u slučaju Kopaonika lokalne samouprave Opštine Raška. Iako nam komunalna delatnost nije u nadležnosti jasno nam je da je za gosta koji poseti centar bitan celokupan utisak koji ponese sa planine. Iz tog razloga neprestano apelujemo na lokalne samouprave Raška i Brus da unaprede svoje poslovanje, a naročito urede komunalnu delatnost i pitanje parkinga kako bi zadovoljstvo gosta koji poseti ovaj turistički centar bilo potpuno.

30.    Kolike su naknade koje JP "Skijališta Srbije" plaćaju prema Opštinama Brus i Raška?

Javno preduzeća Skijališta Srbije su značajan pokretački faktor za razvoj opština na kojima posluju ski centri. Svake godine se, sa teritorija Opština Brus i Raška, po osnovu radnog odnosa na neodređeno vreme, privremenih i povremenih poslova i angažovanja na javnim radovima, zaposli ukupno, na Opštini Brus 92 a Opštini Raška 128 zaposlenih.

Pored toga, ukupna davanja po osnovu naknada za građevinsko zemljište, komunalnih taksi i taksi na žičare su, prema Opštini Raška gotovo 6.000.000 dinara a prema Opštini Brus preko 23.000.000 dinara. Pored naknada lokalnim samoupravama, zakup zemljišta i naknada za obavljanje delatnosti na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik su, na godišnjem nivou preko 14.000.000 dinara, a troškovi koje imamo povodom otvaranja Trauma centra VMA na Kopaoniku i obezbeđenja kvalitetne zdravstvene zaštite i zbrinjavanja povređenih su na godišnjem nivou gotovo 4.500.000 dinara.

31.    Da li postoji mogućnost postavljanja haube od pleksiglasa za zaštitu od vetra na Pančiću?

Obzirom da se prilikom projektovanja i gradnje žičare Pančićev vrh nije predvidela ova mogućnost, sada je nemoguće postaviti zaštitne haube na ovu žičaru bez značajnih ulaganjakoja bi podrazumevala kompletnu zamenu polazne i izlazne stanice i preprojektovanje žičare. Dimenzije stanica kao i snaga čitavog postrojenja ne pretpostavljaju mogućnost postojanja korpi sa haubama. Pored toga, zbog tzv. “efekta jedra” žičara bi, na ovom vetrovitom delu Kopaonika, morala da se isključuje iz rada i pri manjim brzinama vetra nego što je to sada slučaj. Postavljanje hauba je potrebno zahtevati prilikom projektovanja žičare kako bi performanse ostalih elemenata žičare dozvoljavale mogućnost naknadnog dodavanja hauba.

32.    Da li postoji mogućnost da se promeni termin zimskog raspusta za osnovne i srednje škole?

JP Skijališta Srbije je pokrenulo inicijativu za uvođenje zimskog raspusta u različitim terminima, počev od kraja decembra pa do početka marta, a po teritorijalnim jedinicama u Rebpulici Srbiji. Ova ideja se rodila kao posledica praćenja posećenosti naših ski centara više godina za redom, kao i prakse koja postoji u tradicionalno skijaškim državama u Evropi ali i neposrednom okruženju.

Razlozi za to su brojni i opravdani. Obzirom da se, prema sadašnjem kalendaru,školski raspust nalazi u delu sezone u kojem su najviše cene turističkih usluga (počev od Nove godine), mnogim porodicama, naročito onim sa većim brojem dece, skijanje i odlazak na planine postaju nedostupni. Isti je slučaj i sa zimovanjima u organizaciji škola i ski klubova koja se, takođe, realizuju u vreme te, tzv. najviše sezone. Za one koji imaju materijalne mogućnosti da porodično ili u nekoj drugoj organizaciji provedu zimovanje u našim ski centrima, ovakav raspored raspusta znači da su mogućnosti hotelskog smeštaja ograničene kapacitetima u raspoložive dve nedelje, kao i da se na putevima i ski stazama u centrima stvaraju nepotrebne gužve što dodatno ugrožava bezbednost. Pored toga, zbog organizacije posla, nije moguće da svi koji su zainteresovani za odlazak na skijanje, godišnji odmor koriste u isto vreme. Obzirom na ograničene hotelske kapacitete na našim planinama, veliki broj skijaša će se odlučiti i za zimovanje u inostranstvu, umesto da ga provede u nekom od naših planinskih centara. Statistika pokazuje da u Srbiji, na uzorku populacije starosti od 15 do 69 godina, često ili povremeno, skija tek 1 odsto građana. U Hrvatskoj je tak podatak oko 6 odsto, a Sloveniji skija čak četvrtina građana. Ovaj podatak je u evropskim zemljama još veći. Uvođenjem raspusta u uzastopnim terminima bi se omogućilo deci da, u uzrastu kada se i formira najveći broj zdravih životnih navika, nauče i zavole zimske sportove. Fizička aktivnost pozitivno utiče na usvajanje zdravog načina života, unapređuje zdravlje i kvalitet života.

U Nemačkoj, na primer, odluka o različitim terminima školskog raspusta je doneta, pored ostalog, i iz razloga rasterećenja puteva i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda. Pored toga, rezultat ovakve organizacije raspusta je i ekološki pozitivan, kroz niži stepen zagađenja zbog smanjenja gužvi u saobraćaju. Takođe, postiglo bi se smanjenje troškova obrazovnih ustanova kroz uštedu energenata za grejanje škola. Predloženom organizacijom raspusta, cene smeštaja i ostalih ugostiteljskih usluga bi bile ravnomerno raspoređene tokom čitavog zimskog perioda, čime bi naši građani bili izloženi nižim troškovima zimovanja, što bi povećalo broj turista, odnosno skijaša u našim ski centrima. Za posledicu, imaćemo dužu turističku sezonu, bolje ekonomske rezultate rada svih subjekata u ski centrima kao i lokalnih samouprava koje ubiraju veći prihod od poreza i turističkih taksi.

Na ovaj način bi se, tokom čitave zime, obezbedila posećenost ski centara u Srbiji, a skijanje bi bilo pristupačnije i bezbednije.

Uredništvo infoKOP sajta želi da sa se zahvali izvršnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ljevnaiću na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu.Takođe zahvaljujemo i svim posetiocima sajta infoKOP koji su izdvojili vreme i postavili konstruktivna pitanja. Komentari (21)
B(n)Z
16.02.2012 | 14:58


1. Da li neko zna da li skijalista u inostranstvu imaju profit?
2. Ako imaju, jer je to zato što uzimaju % od hotela ili samo od skijaša i reklamnog prostora?
3. Ako imaju samo od skijaša, kako onda da Kopaonik nije profitabilan?
4. Da li zbog male cene ski-passa, malog broja skijaša, kratke sezone, velikih troškova?
5. Ako je zbog malog broja skijaša koliko je potrebno da bude prodatih ski-passova da bi sistem imao dovoljan profit za investiranje u nove žire, staze?
6. Da li vlasnik SS (država) u tom slučaju može da obezbedi lokacije (recimo u podnožju Kopaonika) za nove hotele?
tag
14.02.2012 | 20:22


odgovori su i očekivani, ali svaka čast za rad i napor
sleeper
13.02.2012 | 17:36


Za gradnju u Nacionalnom parku važe stroga pravila (uzmi zakon pa pročitaj) a da postoji nekontrolisana gradnja u vikend naselju mogu da se složim ali to sve nema veze sa skijalištem nego sa onim ko izdaje dozvolu.
Mare
13.02.2012 | 16:07


a sta mislite da lepo uvedete mogucnost vracanja ski pass-a? recimo ako je neko uzeo 7 dana ski pass i posle 3-4 dana se povredio ili iz bilo kog razloga vise ne moze da skija da mu se vrati odredjena suma novca tako da ga na kraju kosta kao da je kupio 3-4 dnevni ski pass. U tom slucaju ne bi bilo prepodavaca
dzumara
13.02.2012 | 13:50


neko iz mase

vidi, ja imam onaj njihov neki prospekt sto uzmes kad kupujes ski pas gde pisu pravila. mene su uhvatili i smarali, ja sam im lepo reko izvolte nadjite gde to pise, dacu vam ski pas nije problem. Niko ziv ne zna gde to pise, samo kazu da su im rekli da je tako!
takodje ovaj lik kaze da je zabranjeno, pa ja opet na njihovom sajtu gldam i nigde opet ne pise... tako da ko god da zeli da se vozi van staze, neka zna da je samo na sopstvenu odgovornost, kao sto je i uvek bilo!
Ko da mi uzme iz moje duse staru duboku!smilies/smiley.gif
Neko iz mase
13.02.2012 | 10:54


dzumara
Mi smo se (suprug, dete i ja) spuštali sa Krsta, pa levo prema Sunčanoj dolini i Malom jezeru, tada, početkom januara je ta staza bila zatvorena, ali potpuno upotrebljiva, ne bih dete vodila tamo da nije OK. Dakle jedva smo spasili Ski pas, ali su nam 15 minuta držali slovo...
Znači, nije zabranjeno dok te ne uhvate!
tica
13.02.2012 | 10:04


Ja sam pasionirani skijas i najiskrenije zelim da pohvalim celne ljude SS na ulozenim naporima da naprave ovo sta su napravili na Kopu!!!!Stvarno svaka castsmilies/tongue.gif Idem na Kopaonik i icicu i dalje!!!!Pozdrav svimasmilies/grin.gif I vidimo se uskoro gore...
Freeride
12.02.2012 | 17:48


ja opet nisam dobio odgovor gde da treniram freeride?
miami
12.02.2012 | 07:32


I da dodam da sam skijao na mnogim mestima,cak i u Aspenu.Kopaonik je mnogo lepsa planina,ali Aspen je izgradjen i nije mnogo vodjeno racuna o zastiti prirode.Sve je podredjeno biznisu.Tamo se okrece veliki kapital,pa ako nisu ovi nasi pametni ,nesto da izmisle,onda bar neka prekopiraju neka resenja.Takodje mislim da opstine Brus i Raska,kao i Republika,nisu dovoljno angazovane na izgradnji infrastrukture.
miami
12.02.2012 | 07:27


Ovi dezurni vlastodrzci odmah kritikuju kriticare.Njima smeta sloboda misljena slobodno iskazanih.Mislim da se sve radi jako sporo,ali bolje ista nego nista.Takodje,mislim da korupcija znacajno usporava razvoj centra.Ovim tempom mozda za jedno 70-80 godina cemo Kopaonik pribliziti svetskim centrima.Direktor tvrdi kako je centar pod zastitom,a svake godine nicu nove vile i gradjevine u rejonu hotela Grand.Zar nije trebalo ove godine da se uvede vestacki sneg na Gobelji?Kakva kriza?Izgleda da je to odlican izgovor za korupciju.
dzumara
11.02.2012 | 20:09


Da li neko moze da mi kaze gde to pise da je zabranjena voznja van staza. ja sam se bas potrudio da nadjem taj podatak u njuhovim brosurama i na prodajnim mestima gde stoje kao neki vazni zakoni i nigde ga nije bilo.

Pise jedino, voznja van obelezenih staza je na sopstvenu odgovornost, ali ne i da je zabranjeno.
KS-ZIVADIN
11.02.2012 | 19:10


Internet ski pass je takodje lepa novost. Да, али не то.
Дејане, одговорите ви мени о ПОПУСТУ ОД 10% у време рада Сајма Експозим.
Моје слике има ма вашем харду, па ја капирам, дајте нека ми неко узме на ту слику 10/сез. Немојте одустајати од сајамског попуста.
sleeper
11.02.2012 | 17:46


Svaka čast za odgovore SS. Ko bi vam se ovako namestio da ga rešetate i propitujete kao u školi. Ljudi rade šta i koliko mogu. A mošto je u Srbiji staro pravilo: dva Srbina četiri mišljenja, nije za očekivati da će svi misliti isto kao ja. Oni koji ne vole SS nisu ih voleli ni pre i šta god da urade pljunuće po njima. Država je potrošila pare, jeste, ali da ih nije potrošila, na šta bi sve ličilo. Amnezija je neviđena stvar. Pa nije taj Genex baš bio toliko davno pa da se ne sećamo kako je izgledao centar. Ja pozdravljam sve što SS rade, bio sam na Kopu ove zime i doći ću u martu opet.
matt..
11.02.2012 | 17:39


U srbiji stalno neki profesori, i stalno nalazite dlaku u jajetu... covek je sve lepo objasnio, ne znam u cemu je problem?
Kopaonik,stara planina i zlatibor se srazmerno razvijaju, ove godine je na kopu postavljen sistem za vestacko osnezavanje, a na staroj planini je gondola i jedan cetvorosed,na zlatiboru su zavrsili sa vestackim osnezavanjem... Znaci,sve ide polako, kriza je ne ulaze se kao pre
Petar
11.02.2012 | 12:31


@markoni:

Ne želim da ulazim u cifre koje su potrošne na Staru Planinu jer ne znam kako su sredstva trošena. Ne mogu ni da kritikujem ni da kudim kad nemam informacije.

Želim drugu stvar da kažem. Nije Beograd Srbija kao što nije ni Kopaonik Srbija. Naravno da treba ulagati u Staru Planinu u Besnu Kobilu u Zlatibor u Divčibare itd. Mora sva skijališta ravnomerno da se razvijaju. Ako gledamo tako kao ti u staroj Jugoslaviji mi danas ne bi imali Kopaonik već samo mega skijališta u Sloveniji.

Za par godina Stara Planina će biti na nivou Kopaonika, a onda će zdrava konkurencija učiniti da sve stvari koje sada kritikujemo na Kopaoniku same po sebi nestanu. Ovo prevashodno mislim na sve subjekte van skijališta koji se totalno nedogovorno ponašaju.

Od nečega mora da se krene.
Krang
11.02.2012 | 11:46


Malo me razočara odgovor na 5. pitanje. Ima istine u napisanom, ali ja bih voleo da ipak pogledam statistiku povreda i tsl. Malo mi je neverovatno da nije moguće realizovati predloženo. Ili ja propuštam nešto...
markoni
11.02.2012 | 11:44


Pogresno si me razumeo, i prihvatam neke tvoje kritike . Ali covece oni su sprcali 45 miliona evra u neki cardak ni na nebu ni na zeml;ji i najkracu gondolu na svetu da bi tamo neko pred izbore pricao da se ulaze u taj kraj. Pricali su da ulazu spanci i gde su sada ti spanci, pobegli glavom bez obzira . A sta je sve moglo da se uradi sa tim parama . Pa recimo evo prostog primera. Kpaonik je mogao da zavrsi kompletan master plan i sve zicare i na staroj planini jops oko 6 cetvoroseda da se postavi. Znaci ukupno oko 13-15 zicara. I sta cemo sada ? Hoces da kazes da su u pravu. Mogli smo od ka da naparavimo skijaliste za ponos da se vrti prica svuda u regionu da smo ulozili u 10 novih zica i mislis da ne bi bilo puno skijasa . Bio bi to pravi potez. Ali ne ovako ulozi u mesto kome nisi napravio ni put , ali nema veze vazno je da su tu spanci, oni ce da ulazu u srpske eplanine . Sve ovo pricam zato sto je moglo da bude dosta epse i bolje, a ovako ispada da jedamn covek odlucuje gde ce pare i tu je tacka. Svi mi volimo kop i zato nam je krivo. Iskreno posle 2000 kopaonik je dosta napredovao, za razliku od fabrika koje su sve unistene, ali ima jos dosta prostora za napredak u smislu da skijaliste zaradi pare, jer neki austrijski centri imaju zaradu i po 5-15 miliona o ski pasa, a nisu nista veci i bolji od kopa, ali u iskoristili sve potencijale i privukli sve skijase a ne ovako da vozis dve staze ceo dan , to je problem .
Petar
11.02.2012 | 11:05


@markoni: Da li ti umes da citas? Dejan je lepo rekao da profit koji napravi skijaliste nije dovoljan za finansiranje novih zicara. To je svakome i do sad bilo jasno. Svake godine se odredi novac iz budzeta koji ide skijalistima. Zavisno od kolicine novca odredjuju prioriteti gde ce se ulagati po master planu. Naravno da nece tebe da pitaju gde ce da se ulagati vec je to stvar ljudi koji upravljaju skijalistima i drzavom sto je i normalno. Ako ti se ne svidja gde se ulaze ti glasaj za druge ili udji u politiku.

Neosporno je samo jedna stvar da drzava nije ulagala zadnjih 7 godina ti bi se i danas vozio na jednosedu pola sata do Pancica. Ovako imas 7-8 novih zicara vestacko osnezavanje jos dva ski centra koji su sve bolji i bolji takodje sa pet sest novih zicara.

Ne znam ni sto objasnjavam kad hejteri ostaju hejteri sta god napisao.

I jos nesto ko ne vidi da su nasa skijalista neverovatno napredovala a to nam pokazuje i ovaj intervju tj. zelja i vreme direktora da uopste odgovori na nasa pitanja taj jednostavno ili je slep ili je pun srpske mrznje pa pljuje po cemum god stigne iz navike ili zbog promasenog zivota.
markoni
11.02.2012 | 10:45


Tresla se gora rodio se mis. To je moj komentar na ovaj intervju. Odgovori su prilicno nejasni i demagoski. Izgleda da se skijalista nista tu i ne pitaju, i svima je sada jasno da ministarstvo i drzava daju sredstva za nove zicare i da skijalista niti imaju para niti nadleznost. I onda dolazimo do glavne stvari a to je da jedan covek,. dinkic imenom i prezimenom odluci da zbog izbora i svoje stranke i interesa ulozi iz buceta 45 miliona evra u neki hotel koji nema ni struju ni vodu , ni dostupnog puta na staroj planini. Eto to je to. A zamislite sta je sve moglo da se uradi sa tih 45 miliona i koliko novih zica u svim nasim ski centrima ne mislim samo na kopaonik. Znaci nema vise potrebe postavljati pitanja gospodinu Dejanu, vec iskljucivo ljudima iz ministarstva jer oni su bog i batina i odlucuju gde i kada ce da iu pare. To je sada svima jasno. A ove price o srednjorocnom planu za zicare krcmar, gvozdac i ostalo , znace u zemlji Srbiji nekih 5 godina. Tako da od toga nema nista prijatelji moji i ljubitelji skijanja. Svi napredniji skijasi se smore vozeci duboke po ceo dan, treba nam taj deo oko gvozca i tih 6-7 novih crnih staza u protivnom kopaonik ce ostati porodicno skijaliste, ine samo sto ga nece posecivati nasi skijasi vec ce i onaj potencijalni broj iz okruzenja Grcke Makedonije Mugarske Crne gore Rusije Belorusije itd biti veoma mali. Ajmo sada lepo da organizujemo da se pitanja postave coveku direktno koji odlucuje o novim zicarama i da dobijemo tacne datume kada se planira izgradnja istih, ovako se samo zezamo sa ovim pitanjima i dobijamo nejasne i demagoske odgovore.
Max
11.02.2012 | 04:45


Mnoge stvari su razjašnjene, posebno one koje se tiču nadležnosti SS-a, pa možda vredi da se pokuša da se postave neka pitanja i za Vladu i resorne ministre. Odlična je inicijativa da se zimski raspust podeli na više termina u raznim delovima države. Apsolutno je vidljiv napredak u organizaciji skijališta. Internet ski pass je takodje lepa novost. Mala primedba na odgovor na pitanje 24. je da nije TV izveštaj dovoljan da bi nešto bilo medijski dogadjaj ili ti PR akcija.
U svakom slučaju lep i opširan intervju i hvala Dejanu Ljevnaiću i Stevsu.
Korbi
11.02.2012 | 02:47


" Izgradnja/rekonstrukcija žičare Krčmar, Gvozdac i Ledenice se nalaze u srednjoročnim planovima preduzeća."

Dakle, ipak će biti nove žice Krčmar. Huh.
Napišite komentar (21)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
27.05.2024. 07:40 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Vedro 9,8°C -0,6°C 4,6  m/s (E) 48% 0cm
Vedro sub.osećaj
9°C
temp. Pančić
8°C
7,6 m/s
(E)
pritisak 832,3 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kako ništa? Gradi se akumulacija koja će dati osnova za nove staze, da mogu da se pripreme da rade. A staze treba da rade i u drugim sektorima gde n...

SKI kamere
Posto je izasao novi godisnji plan rada za 2024. Skijalista Srbije gde su pobrojane sve nove investicije koje ce imati u skijasku infrastrukturu, evo...

Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno