Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Harmonija Resort
Vila Jezero
Hotel Junior
Intervju 2014/15: Generalni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić
28.01.2015 | 14:01 -> 28.01.2015 | 14:34
Nastavljajući jako dobru četvorogodišnju praksu intervjua sa generalnim direktorom JP "Skijališta Srbije", koji su izazvali pozitivne reakcije kod turista i posetilaca ski centra Kopaonik i ove godine čitaoci internet portala infoKOP imaće priliku da pročitaju sličan intervju. Kao i prošlih sezona vi ste pitali, a mi smo postavljali pitanja umesto vas JP "Skijalištima Srbije". U nastavku članka možete pročitati intervju i pogledati odgovore na vaša i naša pitanja.

Dejan Ljevnaić za sebe najpre kaže da je strastveni skijaš, iako ima bogatu radnu biografiju. Budući da je veliki ljubitelj sporta i aktivnog odmora, ume da prepozna potrebe skijaša i bordera, a da pri tom izuzetno vodi računa o njihovoj bezbednosti. Završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a nakon toga i specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1997. godine do 2008. godine radio je MUP-u Srbije, a od 2008. godine zaposlen je u JP „Skijališta Srbije“, najpre kao savetnik za bezbednost, zatim kao izvršni direktor, a od decembra 2011. godine na poziciji je vršioca dužnosti direktora. Oženjen je i otac dvoje dece.

Dugi niz godina ste uspešni na poziciji generalnog direktora JP "Skijališta Srbije". Šta Vas motiviše i koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate na ovom poslu?

Zadovoljni skijaši i borderi su moja najveća motivacija, jer sve ovo radimo upravo zbog njih. Ukoliko veliki broj korisnika uživa plodove vašeg rada i pri tom nema zamerki na vaš posao, onda je to zaista uspeh. Posebno je zadovoljstvo kada svake godine brojite sve više turista na Kopaoniku, a to se povećanje podjednako odražava u broju i domaćih i stranih gostiju. To je nešto što nas sve pokreće i motiviše da budemo još bolji. A izazova u turizmu ima na pretek. Razvijati jednu ovakvu turističku destinaciju i od nje stvoriti najveći skijaški brend jugoistočne Evrope, svakao je izazov broj 1. Novim investicijama, ulaganjima, modernizacijom, dobrim idejama i energijom na pravom smo putu, da kada kažete skijanje prvo pomislite na Kopaonik i Srbiju.

Kopaonik je jedan od vodećih planinskih centara u regionu sa velikim potencijalima za dalji razvoj turizma. Šta biste lično unapredili na Kopaoniku i u čemu vidite najveću razvojnu šansu?

Smatram da sam sa svojim timom ostavio dobar trag u razvoju ski centra. Danas kada pogledate kako izgleda Kopaonik i kada ga uporedite sa stanjem od pre 5-6 godina, to nije ista planina. Puno toga je urađeno i želja mi je da realizujemo još neke velike projekte kako bismo zaokružili zimsku turističku ponudu. Ono što trenutno fali Kopaniku je gondola iz Brzeća, gondola iz Vikend naselja i Jošaničke banje, kao i povećanje broja staza. Nadamo se da će biti prilike i volje da se ove ideje realizuju i ostvare kako bi postigli cilj. Pored zimskog turizma, ove godine smo doživeli pravu ekspanziju što se tiče letnje sezone na planini. Brojni zanimljivi sadržaji, adrenalinske atrakcije, aktivan odmor privukao je veliki broj gostiju i mislim da je to orgomna razvojna šansa za srpski turizam i srpsku privredu.

Šta smatrate da je u ovom trenutku prioritet u razvoju Kopaonika?

Trenutni prioritet u razvoju turističkog mesta je rešavanje važnih infrastrukturnih pitanja poput elektro-energetskog napajanja, rešavanje pitanje vode i otpadnih voda…a pre svega rešavanje problema parkinga. Prva pomisao na rešenje ovog problema je izgradnja zatvorenih parking prostora. Složićete se da je ovo pitanje jedno od gorućih u ski centru i nadamo se da će opština Raška u najkraćem roku da nađe rešenje za ovaj problem i uklone lošu sliku koju stvaraju “lopatari”.

Na čiju inicijativu se odobravaju nove investicije, ko odlučuje o tome i da li postoji javna rasprava?

Svaka inicijativa za nove investicije potiče iz Skijališta Srbije, a njihova realizacija zavisi od izvora finansiranja. Ukoliko se projekti investiraju iz bespovratnih sredstava, onda je neophodno da ih odobri organ Vlade Republike Srbije koji obezbeđuje sredstva. Naravno, saglasnost na svaku predloženu investiciju daje Nadzorni odbor Skijališta Srbije, pa se dalje stupa u neophodnu proceduru.

Koji je najveći ograničavajući faktor razvoja Kopaonika na koji JP "Skijališta Srbije" ne mogu da utiču?

Ograničavajući faktor razvoja Kopaonika je taj što se ski centar nalazi na područiju Nacionalnog parka. Uokviru njega postoje zone zaštite prirode u kojima nije dozvoljena gradnja niti izvođenje bilo kakvih radova. Te zone su svakako potencijalno najbolje regije za širenje ski centra, a činjenica da se nalaze u zoni zaštite, predstavlja ozbiljnu kočnicu u daljem širenju skijališta.

Koliko su dosadašnje investicije uticale na broj poseta turista tokom zimskih i letnjih meseci?

Od trenutka kada je država prepoznala važnost ulaganja u zimski turizam, ski centar Kopaonik privlači sve veći broj gostiju. I to se po statistici primećuje iz godine u godinu. Ono što Srbija može da ponudu jeste „city break“, banjski i planinski turizam. Koliko je Kopaonik uznapredovao, pokazuje podatak da je posle Beograda, najpopularnija turistička destinacija među stranim turistima. Pored razvoja ski centra, povećan je i broj smeštajnih kapaciteta, hotela i apartmanskih naselja, što dokazuje veliku potražnju. Skijališta Srbije, uz podršku Vlade Srbije i resornog ministarstva, ulaganjem u skijašku infrastrukturu i izgradnjom adrenalinskih sadržaja, napravila su pravi potez, jer planina „živi“ tokom cele godine i privlači turiste kako zimi, tako i tokom leta.

Šta mislite od čega prvenstveno zavisi posećenost turista tokom zimske sezone. Da li privući turiste cenovnom diferencijacijom ili bogatijom ponudom?

Povećanje broja turista tokom zimskih meseci prouzrokovano je, pre svega, kvalitetom skijanja i uređenjem ski centra. Ono što, u velikoj meri, privlači turiste jeste i cena ski pasa. Koliko god se pojedini bunili, cena ski karte na Kopaoniku je ubedljivo najjeftinija u odnosu na Evropu. Poređenja radi, ski pas u Banskom, koji je najpribližniji Kopaoniku, skuplji je za 60 evra. Cene karata u austrijskim skijalištama je nepotrebno porediti, jer su skuplji za po 100 evra u odnosu na nas. Takođe, treba razbiti mit o jeftinom smeštaju u drugim evropskim ski centrima. Nikako ne možete porediti na primer smeštaj u Grandu, gde ste smešteni u hotelu sa 4* na samoj stazi, i apartmane u Francuskoj, za koje je neophodno da se vozite najmanje 24 sata i da sa sobom ponesete posteljinu, peškire...i da do staze promenite bar tri prevoza. Poenta je da su cene, u odnosu na uloženo, više nego opravdane. Ono što prvenstveno privlači turiste je bogatija ponuda, dobra usluga, jer samo tako zadržavate stare goste i oprobanom metodom „word of mouth“ privlačite goste koji nisu nikad dolazili na Kopaonik.

Na koji način obogatiti ponudu, čime privući turiste tokom cele godine i time poboljšati poziciju i unaprediti konkurentnost Kopaonika i tokom letnjih meseci?

Bogata ponuda i raznovrsvni sadržaji koji animiraju goste tokom celog dana privlače turiste. Bolja pozicija ide sa daljim ulaganjem u Kopaonik. Neophodna je izgradnja novih sadržaja, pre svega mislim na teniske terene, trim stazu i stazu za pešačenje, a onda u saradnji sa Turističkim organizacijama i drugim turističkim subjektima organizacija raznih kulturnih i sportskih manifestacija.

Koliko je važno da sami hotelijeri promovišu Kopaonik i da aktivno učestvuju i pomažu u njegovom razvoju?

U ovom poslu je sinergija najbitnija, da svi turistički subjekti “dišu” kao jedan, da se poklapaju vizije i da zajedničkim radom ostvarujemo ciljeve. Ukoliko imate problem sa parkingom, vodom, električnom energijom…to je već jedan šraf u sistemu koji fali i koji narušava ceo sistem. Zato je neophodno da i hotelijeri i lokalna samouprava i Nacionalni park i komunalna preduzeća… daju svoj maksimum. Pre svega da uokviru svojih nadležnosti urade sve što je u njihovoj moći da se urede pitanja važna za osnovno funkiconisanje, kako bi Kopaonik bio top turistička destinacija.
  
Postoji li projekat promovisanja skijanja kao sporta na Kopaoniku i Srbiji uopšte i ako postoji šta on obuhvata?

Skijališta Srbije već dugi niz godina rade na afirmaciji skijaškog sporta. Trudimo se da profesionalnim skijašima omogućimo što bolje uslove za treninge, a organizovanim akcijama stvaramo i nove skijaše. Već treću godinu za redom imamo potpisane ugovore o besplatnom skijanju za osnovce i srednjoškolce sa loklanim samoupravama sa teritorija planina kojima upravljamo. Na ovaj način želimo da približimo deci skijanje, sneg i planinu, da im pokažemo koje su prednosti ukoliko požele da se bave ovim sportom. Do sada smo više puta pokušavali da uradimo reorganizaciju školskog u “skijaški” raspust, ali nismo naišli na razumevanje nadležnog ministarstva. Ove godine smo zajedničkim snagama sa Skijaškim savezom Srbije aplicirali i dobili organizaciju dva Evropa kupa u snoubord disciplinama. Organizacijom ovakvih veliki takmičenja, ne samo da promovišemo zimske sportove kao veoma uticajne i zdrave discipline, već promovišemo zemlju kao ozbiljnu turističku destinaciju, koja svojim sadržajima, skijaškim terenima i organizovanošću parira svim evropskim skijaškim centrima

Svedoci smo već godinama unazad velikog kašnjenja i poteškoća u usvajanju cenovnika ski karti od strane Vlade Srbije, a na predlog JP "Skijališta Srbije". Da li je moguće da se nadležnost prenese na Skijališta čime bi se omogućilo daleko fleksibilnije i brže formiranje cena ski karti pre i tokom ski sezone?
 
Procedura je takva da Nadzorni odbor usvoja predlog cenvonika, koji se dalje šalje u precoduru usvajanja. Onog momenta kada Vlada Srbije usvoji cenovnik on postaje važeći. Ove godine imamo izmenu, a to je da cenovnik nije ograničen na godine, tako da ćemo već sledeću skijašku sezonu dočekati sa važećim cenovnikom. Slažem se u potpunosti da bi procedura znatno olašala onda kada bi se ta odgovornost prenela na predzeće, ali je za sada stanje ovakvo.

Kako ste zavovoljni kvalitetom izgradnje žičara Gvozdac i Krčmar i kolika je bila vrednost cele investicije?

O kvalitetu žičara i reakcije koje je njihovo puštanje u rad izazvalo kod skijaša i bordera sve govori. U pitanju su najsavremenije žičare sa haubama i grejačima na sedištima, a samim tim i najkvalitetnije istalacije takvog tipa. Ukupna vrednost obe žičare je negde oko 15 miliona evra.

InfoKOP članak u puštanju u rad žičara Gvozdac i Krčmar >>> 
InfoKOP inicijativa za šestosed na Gvozdcu umesto na Malom karamanu >>>

Master planom Kopaonika, na lokaciji Gvozdac, otvara se mogućnost za 8 novih staza (10E, 10F, 19F, 19D, 19C, 19B, 18G, 18F) dok je na lokaciji Krčmar predviđeno 5 novih staza (21B, 21C, 21D, 21E, 21F). Obzirom da su izgrađeni novi šestosedi, da je infoKOP pokrenuo ovu inicijativu, da li mislite da je ovo sada kratkoročni prioritet i ako jeste kada će se krenuti u realzaciju?

Svakako da nam je prioritet izgradnja novih staza i proširenje ski centra. Što se tiče navedenih staza oko žičare Gvozdac, od Zavoda za zaštitu prirode smo dobili pozitivno mišljenje i prosecanje i izgradnja ovih staza nam je sledeći korak. Za izgradnju novih staza oko Krčmara nismo dobili pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode.

InfoKOP inicijativa za nove staze na Kopaoniku >>>

Da li se planira proširenje i izgradnja puta do početne stanice nove žičare Gvozdac? Time bi se neuporedivo skratio pristup skijalištu sa strane Brzeća obzirom da je početna stanica udaljena ne više od 9km od naselja Brzeće (sada je 21km) čime se preskače najteža deonica na Jarmu?

Deonica koju navodite nalazi se u prvoj zoni zaštite prirode, tako da je mogućnost za izgradnju puta minimalna.

6.11.2012. godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije održan je sastanak u organizaciji Skijališta Srbije na kome je govoreno o planiranim investicijama u ski centre Srbije tokom 2013. i 2014. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih renomiranih svetskih firmi koje se bave izgradnjom infrastrukture za skijališta Doppelmayer, Poma, Leitner, Sufag, Technoalpin, Ski Data, Sun kid, Koren sports, Prinot i Kassbohrer. Tada su za sezonu 2013/2014. najavljene dve šestosed isklopive žicare sa haubama lokacijama Krčmar i Gvozdac, a za sezonu 2014/2015. ista vrsta žičare i na lokaciji Marine vode. Sledeće godine je došlo do rebalansa budžeta pa su Gvozdac i Krčmar izgrađeni godinu dana kasnije. Da li ovo znači da su Marine vode, produženje iste staze, pasarela ili izmeštanje puta u Crvene bare u planu za sledeću ski sezonu 2015/2016?

Imamo ambicozne planove i veliku želju da realizujemo sve zamišljene projekte. Trenutna situacija i ekonomsko stanje u zemlji zahtevaju neke druge prioritete i određene investicije će morati da pričekaju.

InfoKOP članak o planiranim investicijama od 6.11.2012. godine >>>

Pre dve godine potpisan potpisan je memorandum o izgradnji gondole iz Brzeća. Memorandum su poptisali u ime Vlade Srbije tadašnji minister ekonomije, a u ime italijanske grupacije Leitner vlasnik Martin Leitner. Predviđena je, po principu privatno-javnog partnerstva, izgradnja gondole, šestoseda na lokaciji Struga, nove vodene akumulacije, veštačkog osnežavanja i više novih staza.  Takođe Brzeću i Vikend naselju je neophodan detaljan urbanistički plan, čime bi se značajno povećao broj smeštajnih kapaciteta, a time i broj turista. Dokle se stiglo sa realzacijom ovog projekta obzirom da je tada najvljen završetak radova u sezoni 2014/2015?

Intenzivno radimo na realizaciji ovog projekta. Ovo je prvi projekat Javno-privatnog partnerstva i neophodno je da se slože svi parametri. Trenutno smo u fazi u kojoj se rešavaju imovinsko-pravni odnosi, u toku je izrada Plana detaljne regulacije, kao i izrada tehniče dokumentacije.

InfoKOP ćlanak o žičarama iz Brzeća, Jošaničke banje i Vikend naselja >>>
InfoKOP članak o izgradnji gondole iz Brzeća >>>

Ako se narednih godina nastavi sa investiranjem u vertikalni transport na Kopaoniku koji su sledeći kratkoročni prioriteti za izgradnju?

Za neke buduće investicije planirano je da se uradi zamena žičare na Pančiću i da se na ovoj lokaciji postavi osmosedna žičara. Četvorosed sa Pančića bi mogao da se postavi umesto ski lifta na Marinim vodama. U planu nam je i produženje ski lifta Mašinac, kao i postavljanje ski lifta između staza 4 i 4a od Pajinog Presla.

Da li je realno očekivati u dugoročnim planovima izgradnju staza i žičara na teritoriji opštine Leposavić na Kosovu i Metohiji?

Za sada nije u planu.

Ako je investicija izgradnje gondole dugotrajna i skupa, zašto i dalje postoji problem da se organizuje ski autobus od Vikend naselja i Brzeća? Znamo da Skijališta podržavaju inicijativu infoKOPa koja već četri godine traži ski bus ali se i dalje ništa ne radi po tom pitanju.

Kao što sam i do sada govorio, ideja o organizaciji ski busa je odlična, ali van nadležnosti Skijališta Srbije. Osim što bi rešio prevoz skijaša iz naselja van centra Kopaonika, organizacijom prevoza bi se definitivno rešio i problem parkinga. Ovo je pravo pitanje za predsednike opština Brus i Raška.

InfoKOP inicijativa za gradsku autobusku liniju na Kopaoniku >>>

Kakva Vam je saradnja sa lokalnim samoupravama? Ko je odgovoran za česti nestanak električne energije i stalni problem sa vodosnadbevanjem na Kopaoniku ove sezone?

Imamo korektnu saradnju sa opštinama Brus i Raška. Postoje neke stavri koje zaista odlično funkcionišu, a naravno, ima i onih koje bi mogle da se unaprede i zajedno radimo na tome. Što se tiče čestih nestanaka električne energije odgovornost je na Elektrodistribuciji Raška, a za vodu JKP Raška.

Koliki je gubitak imalo Skijalište zbog celodnevnog nestanka električne energije i povraćaja novca od prodatih ski karti 4. januara 2015. godine?

Veća je šteta nezadovoljstvo i negativan utisak skijaša nego sama materijalna šteta. Činjenica da, kada je planina puna turista, nestane struja je zaista žalosna. Mi, u Skijalištima Srbije, učinimo sve da pripremimo staze, omogućimo odlične uslove za skijanje, a onda tuđim propustom dođe do opšteg nezadovoljstva u jeku turističke sezone. Svako ko je želeo da zameni kartu ili povraćaj novca, dobio je tu priliku. Nadamo se da smo time bar malo ispravili nanetu lošu sliku o centru.

Koliki su godišnji izdaci JP "Skijališta Srbije" prema opštinama Raška, Brus i prema Nacinalnom parku Kopaonik pojedinačno?

Godišnji izdaci prema ovim instiucijama su oko 38 miliona dinara godišnje. Nacionalnom parku godišnje plaćamo oko 14 miliona, opštini Brus oko 8 miliona, a opštini Raška oko 16 miliona dinara

Svedoci smo građevinskog, komunalnog i saobraćajnog haosa i kolapsa u Vikend naselju? Na koji način izaći na kraj sa ovim problemima?

Isti je slučaj i sa centrom Kopaonika. Rešenje je parking i uvođenje ski busa. Time bi se rasteretile gužve u Vikend naselju, ali ovo nije pitanje za Skijališta Srbije već za nadležnu lokalnu samoupravu.

Ozbiljan problem infrastrukture ski centra Kopaonik je parking. Na koji način rešiti to pitanje i time znatno olakšati dolazak i boravak turista na Kopaoniku? Postoji li mogućnost da se napravi veliki besplatan parking na Jarmu i Sunčanoj dolini i da se na tim lokacijama otvore nova prodajna mesta za ski karte, čime bi se značajno rasteretio centar skijališta i smanjile nepotrebne gužve? Vlada Srbije je svojevremeno planirala i izgradnju graraže?

Najveći problem na Kopaoniku, pored preprodavaca ski karata i nelegalne ski rente, je parking. Ideje za izgradnju velikih parkinga je odličan i Skijališta Srbije su bila pokretač inicijative za izgradnju parkinga kod Sunčane doline, ali, kako mi sami ne možemo baš sve, nije došlo do realizacije. Smatram da problem parkinga zaista mora da se reši što pre i da će nadlženi naći rešenje.

InfoKOP članak o parking prostoru na Kopaoniku >>>

Da li je moguće da u perspektivi Kopaonik postane zasebna opština nezavisna od opština Raške i Brus i da na taj način pokuša sama da reši nagomilane komunalne probleme?

Nije realno da Kopanik postane zasebna opština. Postoje određeni uslovi za formiranje opštine, a na prvom mestu je demografija. Kopaonik nema dovoljan broj stanovnika, a ne postoje ni druge institucije neophodne za normalno funkcionisanje jedne opštine. Ono što bi moglo da se uradi i što je realno, to je da se Kopaonik proglasi Zonom od opšteg nacionalnog značaja kojom bi upravljala direktno Vlada Republike Srbije. Time bi se rešila brojna pitanja koja tište ovu planinu. 

Uredništvo infoKOP sajta želi da sa se zahvali generalnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ljevnaiću na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Zahvaljujemo se i svim posetiocima web portala infoKOP koji su izdvojili vreme i postavili konstruktivna pitanja. 

Pogledajte i intervjue iz predhodnih sezona:Komentari (89)
 1 2 3 > 
modesty
06.03.2015 | 11:28


Ove godine sam prvi put imala priliku da skijam belu reku. Prvi deo staze je stvarno sjajan.. Kad smo stigli do drugog dela, bilo je jasno zasto staza radi svake prestupne godine..
Moje pitanje: Prvi deo staze je bio u odlicnom stanju. I verujem da bi daleko cesce mogao da radi, nego cela staza. Zasto se ne postavi jedan tanjir, ili recimo sidro sa gvozdca na pola crne bele reke. Staza je fenomenalna, mozda najlepse parce na Kopaoniku, steta da tako retko radi. Ovako bi imali prilike da cesce vozimo bar jedan deo.
Milojko Pantic
06.02.2015 | 13:04


Sta si ocekivao danas kada pada sneg svo vreme? Da si ikada bio u bilo kojem ski centru u inostranstvu nikada ne bi kukao za staze po ovakvom danu.
ss
06.02.2015 | 12:37


Direktore, staze su ti danas očajne.....gvozdac, gobelje....
AleksandarBGD
05.02.2015 | 01:48


- Ne vidis problem sto turisti crkavaju zedni sto nema danima vode na Kopaoniku?
- Ne vidis problem sto se turisti smrzavaju na zicarama jer nema struje?
- Ne vidis problem sto se smrzavaju turisti u objektiva koji se greju na struju jer nema struje?
- Ne vidis problem sto nema gradskog prevoza?
- Ne vidis problem sto se ne odnosi djubre?
- Ne vidis problem sto upravo nema ulicne rasvete na Kopaoniku?
- Ne vidis problem sto nema kanalizacije na pola Kopaonika?
- Ne vidis problem sto nema normalnog parkinga i sto nas maltretiraju lopatari?

Posto nista od ovoga ne vidite i treba da pocrkate od gladi mozda bi ste onda videli dalje od svog licnog interesa.
Милутинов унук
03.02.2015 | 23:36


Кава су вам оно питања директору скијалишта да Копаоник постане посебна општина,да се изузме из општине Рашка?Ви да се питате ви би све што вреди у овој држави пренили у Бгду,а ми из унутрашњости да поцркамо. СРАМОТА!!!
Alek. (mobile)
01.02.2015 | 19:23


Vest sa B92: Ostvaren najveći prihod u istoriji Skijališta Srbije http://www.b92.net/putovanja/v..._id=953415
Alek.
01.02.2015 | 18:39


@Stevs,

Eto tvoji prioriteti su sasvim ok.

Pokreni intervju sa predsednicima opština Raška i Brus po principu ove koju već radiš sa Sijalištima. postavi na sajtu temu da ljudi pitaju šta imaju biće tu svega.

Prva stvar da bude SkiBusKop u tome imaju podrški Skijališta i velikog broja skijaša. Bio je i mali intervju sa predsednikom opštine Raška u emisiji Sat pre koji nedelju http://www.rts.rs/page/tv/sr/s...onika.html
Ako je ekologija u pitanju ima autobusa na gas pa je to rešenje. Za početak osnuju zajedničko preduzeće JKP SkiBusKop ulože po jedan bus za početak Opštine i jedan Skijalište i eto već tri komada na liniji.
Naravno zapošljava se dobar broj radnika, održavanje i td.

Sledeće je skuplja stvar parkinzi ima master planom gde treba i samo da se realizuje.

Komunalna situacija sledeće pitanje otpad održavanje čišćenje snega sa ulica i trotoara.

Pa ima čime da se bave...

Predlog je i da sa JKP koje se bavio održavanjem putnih pravaca iz Jošaničke banje, Brusa i Rudnice napravi jedna reportaža da vidimo šta su njihovi problemi i žašto nemamo prilazne puteve na nivou ski centra kakav je Kopaoni najbolji u regionu.

Ako kreneš svake godine sa istom pričom ona će valjda nekom dosditi pa će nešto uraditismilies/grin.gif
Stevs
01.02.2015 | 18:01


@Ana: Ako mene lično pitaš budimo realni Kopaonik je u zadnjih par godina dobio 10 novih žičara. Realno govoreći investicije su bile velike i Kopaoniku je danas mnogo više potrebno novih staza nego novih žičara. Potrebno je samo ispoštovati master plan i proseći staze koje su predviđene njim, a za koje nisu potrebne žičare. Takođe potrebno je proširenje postojećih staza i novo jezero za veštački sneg.

Moja lista prioriteta bi bila:

1. SKI autobus (kada ovo kažem mislim na nekoliko autobusa radi efikasnog prevoza skijaša=
2. Prosecanje novih staza i proširenje postojećih
3. Novo jezero za veštački sneg
4. Gondola iz Brzeća
5. Žičara Marine vode.

Kada kažem lista prioriteta mislim na realno moguće i to baš tim redom.

Svojevremeno se pojavila zanimljiva ideja koja nije ušla u master plan, a to je žičara Vučak (spustiti niže na početak konopca Vučak) - Gobelja sa međustanicom na Jarmu. Time bi se lako punila Gobelja, dok bi sa izgradnjom Marinih voda morala da se gradi još jedna žičara sa dna Marinih voda na vrh Gobelje, onda pasarela ili izmeštanje puta itd.

Moramo biti realni da će se najverovatnije samnjiti investicije u Kopaonik narednih godina i da treba racionalno razmišljati i rešavati najpre kratkoročne ciljeve i objektivno lako rešive probleme.
Stevs
01.02.2015 | 17:47


Još jedna stvar koju nisam pomenuo, a koja se tiče ski autobusa.

Da, primarni cilj autobusa je prevoz skijaša i turista iz Vikend naselja do Centra Kopaonika. Međutim još jedna sekundarna stvar je i rasterećenje ski centra Kopaonik posebno Doline sportova.

Dobar deo Skijaša kako iz centra tako i iz Vikend naselja ne bi biralo Dolinu sportova kao početnu stanicu za skijanje. Lično ja bih odmah prvi rano ujutru išao autobusom na Gobelju.

Bez autobusa da bih došao do Gobelje morao bih da se vozim redom: KGBom, Malim karamanom, Marinim vodama/Vučkom i Jarmom i tek onda Gobelja. Naravno uz sve moguće eventualne gužve.

Autobusu bi iz centra trebalo 7-8 minuta do Jarama odnosno Srebrnca i onda posle lifta Jaram pravo na ispeglanu Gobelju smilies/smiley.gif
PetarT
01.02.2015 | 17:32


Gledam sa prozora JATA nekoliko dana parking i sve mi je jasnije zasto nema skibusa. Taxisti se odvalise od posla. Non stop idu gore dole ali bukvalno. 100% opstinari imaju neki dil sa njima. Ako je taxi najmanje 500 dinara (mislim da je vise) do vikend naselja onda je jasno koje pare se tu vrte.
Ana
31.01.2015 | 10:11


@ Stevs: Naravno, pitanje master plana nisi ni pomenuo- valjda je taj plan pravio neko ko zna kako se to radi. Ili da kažemo da taj nema pojma, pa da napravimo neki novi plan sami. Ali plan se valjda pravi da bi se po njemu postupalo. A ovaj je, valjda, važeći. Iako na sajtu piše "draft" Što bi u prevodu značilo"nacrt" Da li je to plaćen nacrt, a ne plan? A ako posoji i konačniji plan od ovoga, zašto taj nije na sajtu? Da li je u njemu osmosed na Karaman grebenu? Na bih rekla. Nije čak ni šestosed, a ocena je da je i ovako ta staza preopterećena. Zašto se onda to radi? I šta je sa žičarom obeleženom kao LIFT 2R? Uz koji, naravno, treba da se radi i parking kod sunčane doline. A, inače, ako je informacija o stanju inicijative za skibus tačna, ona samo govori u prilog tvrdnje da neko to namerno sabotira. Pazi ti- nije nam prioritet, ali ne damo drugome da to radi!
SKIJAM SVUDA
30.01.2015 | 16:57


Naravno das žica nikom nije potrebna, stavite ski autobus umesto žica i ne daj Bože gondola, em su vertikale toliko blage da niko ne bi ni primetio da ide uzbrdo, em bi se svi osećali kao da su u gradu...može i po neki semafor?
Ljudi, žičara služi i da anulira nepotrebne zimske zezancije sa čišćenjem puteva, a joša ako ispod nje ima i neka zanimljiva staza, recimo baš staza do "razuđenog vikend naselja"?
Ono što bi bilo najkorisnije je gondola iz Brusa, a krak auto puta do njega takođe, pa bi se iz BG do Kopa stizalo za manje od 2 sata vožnje po propisima. Još bolje bi bile brze pruge, jer bi tad trebalo manje od sat, al od toga smo predaleko.
azimut (mobile)
30.01.2015 | 13:16


Stevs@ potpuno si u pravu vezano za zicu ka naselju. Ski bus bi zadovoljio sve potrebe. Nego jel zna neko sta je sa onim zemljistem izmedju granda i kluba A. Tu je trebalo da bude neka garaza. Cije je to zemljiste. Jel se planira izgradnja neke savremene garaze. Vidim da svi pominju garazu kod Suncane doline, ali ovo mesto u centru niko ne pominje. Ima li neko informacije vezano za taj projekat?
Gvozden
30.01.2015 | 10:40


Ovo što je Stevs napisao u vezi Vikend naselja apsolutno je tačno.
Naselje je toliko razuđeno da žičara, pa čak ni gondola ne bi bile adekvatno rešenje (zbog razuđenosti naselja neophodno je izgraditi veliki parking, veliki troškovi). Apsolutno najracionalnije rešnje je ski bus koji bi išao na 15-20 minuta.
Stevs (mobile)
30.01.2015 | 09:15


@SKIJAM SVUDA: Da, Val Thorens je jedan od najboljih ski to door centara u svetu ali nije baš da se sa svakog mesta može bez napora izaći na stazu i vratiti se u smeštaj. Zato i Val Thorens ima odličan ski autobus kroz celo mesto. Takođe i tamo se dešava da ne radi deo skijališta pa je autobus neophodan da bi se došlo do žičara koje rade.

Što se tiče zagađenja mislim da smo mi daleko od te priče i da je to traženje dlake u jajetu. Ne moramo baš u svemu da budemo bolji od Evropskih ski centara smilies/grin.gif
SKIJAM SVUDA
30.01.2015 | 01:12


Neće biti da je tako...Val Thorens na primer...
Autobus uglavnom zagađuje vazduh, a žičara ne?
Stevs (mobile)
30.01.2015 | 00:27


Moj lično mišljenje je da je žičara iz Vikend naselja nepotrebna. Zašto?

Kao prvo Vikend naselje je toliko razuđeno na nekoliko kilometara tako da gde god bi se izgradila žičara dobar deo naselja bi bio nezadovoljan i opet bi morao da se traźi prevoz do žičare/gondole i da se pravi veliki parking.

Sa druge strane Sunčana dolina je na okruglo 1km udaljena od prvih kuća u Vikend naselju. Dakle žičara postoji ali ne postoji prevoz do iste kao ni parking prostor kod iste.

Nigde u svetu ne postoji ski centar u kome se iz svakog hotela, apartmana, vile, vikendice ili kuće izlazi direktno na stazu. Složićete se to je apsolutno neizvodljivo i nerentabilno. Vikend naselje nikada ne može da bude u ravni sa centrom Kopaonika jer je kao što rekoh razuđeno. Ali zato u svakom ski centru postoji javni prevoz koji apsolutno nadomesti bilo kakvo pešačenje skijama.

Onog trenutka kada bi postojao niskopodni autobus koji bi saobraćao na 15 minuta na relaciji VN/Sunčana dolina/Centra/Jaram tog trenutka bi svi zaboravili na žičaru iz VN.

SKIJAM SVUDA
30.01.2015 | 00:09


Smešno je da je nekada kad je Kop bio pod okriljem Genexa imao ski bus koji je odlično funkcionisao, a sada je za to potrebna nekao ozbiljna inicijativa itd. Naravno da lokalnim TAXI-lopatar-nameštam lanci-nosim stvari mafijašima to nikako ne ide na ruku. O sprezi policije i gore pomenutih da ne trošim slova. Taj ski bus bi bio nepotreban da postoje gondole iz vikend naselja, Brzeća, Jošaničke Banje i najbolje Brusa, ali daleko smo mi od toga. Bitno da su stucane pare u najgluplju investiciju, najskuplji šestosed na Krčmaru. Zašto najgluplju, pa jer je taj šestosed trebao biti isti i za Duboku i Krčmar i montiran još kad i nova Duboka, ali je projekat omela zaštićena ljubičica, pa su sad milioni nepotrebnih ulaganja duplirani...
Peca
30.01.2015 | 00:08


@Ana: To bi bilo isto kao kada bi prozivala Dušana Bajatovića direktora JP Srbijagasa zašto nema neke autobuske linije na Čukarici ili Bežaniji.
Stevs
29.01.2015 | 23:45


@Ana: Inicijativu za ski autobus je pokrenuo sajt infoKOP pre četri godine. Prvo smo napisali jedan članak u kome smo naveli primer ski autobusa iz francuskog Tinja. Zatim smo inicijativu poslali Skijalištima Srbije koja su se odmah složila da se takav vid prevoza uvede i da je neophodan na Kopaoniku.

Imali smo razgovor sa Ljevnaićem koji se složio sa idejom i obećao je da će je podržati. Skijališta su bila spremna i da finansiraju kupovinu autobusa i organizaciju autobuske linije, a da naplata najverovatnije bude kroz ski pass tako da bi autobus bio besplatan za sve goste.

Nakon više dana dobili smo informaciju od Skijališta da je javni prevoz u nadležnosti opštine Raška i da njima nažalost nije dozvoljeno da se bave javnim prevozom na teritoriji opštine Raška i da su im vezane ruke uz svu njihovu želju da reše ovaj problem.

Potom je ubrzo organizovan sastanak operativnog tima za Kopaonik na kome smo direktno pitali predstavnike opštine Raška zašto nema ski autobusa na Kopaoniku i parkinga kod Sunčane doline. Dobili smo odgovor da na Kopaoniku postoji mnogo gorućih problema i da ski autobus nije na listi kratkoročnih prioriteta.

Od tada svake godine altiviramo inicijativu u nadi da će se rešiti ovaj problem.

Imajući iskustva sa Skijalištima Srbije i da su sve naše inicijative, koje su uvek bile konstruktivne, vrlo brzo i ostvarene, verujem da je uvođenje ski autobusa u nadležnosti Skijališta da bi ga imali odavno na Kopaoniku. To realno vrlo mala investicija za Skijališta.

Ako pogledate i ranije intervjuje to pitanje se provlači kroz svaki intervju. Zašto? Pa eto želimo da se ta inicijativa ostvari, a da bi se to i dogodilo mora se stalno potencirati ta priča pa makar ona bila i poslata na pogrešnu adresu.

Ana
29.01.2015 | 23:19


Za početak, drago mi je da je neko probao da se osvrne na moj komentar. Sad, bilo bi bolje da je to uradio onaj koji bi mogao da odgovori konkretno, ali i ovo je bolje nego ništa. Ali da krenemo redom: kao prvo, normalno je da se direktor hvali svojim radom, posao novinara je, međutim, da traži odgovore. A mislim da ima mnogo onih koji bi voleli da znaju odgovor na pitanje: Kojim redom će se ispunjavati zadaci iz Master plana, koji je još uvek važeći, valjda? Recimo, zanima me priortet kojim se, na primer, planira apgrejd žičare Karaman greben na osmosed (da li se neko seća, jeli to uopšte predviđeno master planom?), a ne planira se žičara prema vikend naselju? Gondola iz Brzeća je slična priča, ali za nju treba mnogo više para, pa Skijališta, izgleda, pokušavaju da nađu nekoga ko će u to uložiti, ali da oni i dalje prikupljaju novac, a da ulagaču daju koliko misle da mu je dovoljno. To je, verovatno, glavno objašnjenje zašto se oteže sa gondolom. Sa vikend naseljem je nešto jednostavnije- čak bi neke žičare koje se demontiraju mogle da se upodobe u tu shvrhu. Samo još neko da to stavi u plan. I, na kraju, da li bi neko zabranio skijalištima Srbije da organizuju ski autobus, i da ga uključe u cenu karte? Pa čak i da ski pas bude malo skuplji za one koji imaju pravo da se voze tim autobusom. A za to treba mnogo manje novca od, recimo, one pokretne trake na Jarmu. Pa zašto se onda to ne radi? I na koji to način hiljade skijaša koji svaki dan dolaze iz vikend naselja i Brzeća nisu u nadležnosti skijališta Srbije? A zašto sve ovo govorim- zato što je u svetu normalno da se smeštajna infrastruktura ne gradi na samim stazama, a mi se ovde žalimo na nacionalni park. Lično verujem da je mnogo veća šteta za nacionalni park od preterane gradnje, nego od puta koji bi se probio do početka neke staze. I mislim da je Kopaonik jedan od retkih nacionalnih parkova iz koga teče kanalizacija. Ali, to je već pitanje za opštinu, koja će verovatno reći da nije nadležna. Ako je neko uopšte bude pitao. Ali, suština je sledeća: Žičara prema vikend naselju, gondola prema Brzeću, ski autobus i parking kod Sunčane doline su prioriteti kako ih ja vidim. Ali ih tako sigurno ne vide lopatari, taksisti, vlasnici hotela u centru...Zbog čega su skijališta Srbije sa njima u saglasnosti? Tri, ako ne i sve četiri stvari se nalaze u master planu. E to me zanima, kada će se ti elementi master plana realizovati. Zašto to niko ne pita gospodina direktora. A to sigurno zanima i sve koji svoj smeštaj traže u vikend naselju, i Brzeću. Pa i veliki broj onih koji nemaju gde da parkiraju u centru. I zato mislim da su to pitanja od opšteg značaja, koja zaslužuju konkretan odgovor, a ne nešto, okruglo pa na ćoše.
AlekBgd
29.01.2015 | 16:02


@Ana

Mogla si da predložiš kako da preuzmu funkciju i ulogu koju neće, ne mogu ili ne znaju opštine (svejedno šta zaokružišsmilies/wink.gif da urede.
Kod nas koiko znam nema firme koja je SS konkurencija da bi to sada bila reklama. Možda reklama za InfoKop kako ima veze sa SS i može da napravi intervju svake godine sa njima.

Kao i svuda unapređenje poslovanja je moguće i poželjno ali da baš nevaljaju nemože se tvrditi.

Treba imati na umu koje pare se sa Kopaonika sliju u budžete opština Raška i Brus, i Nacionalnom Parku po svim osnovama a šta se Kopaoniku vrati od tih opština.

Može SS da učestvuje u projektu SkiBusKop kroz varijant delimičnog izdvajanja jer mu je to interes ali SS to nije osnovna delatnost. smilies/angry.gif

Trebaju dve opštine (moj predlog opštinskim ocima) da osnuju JKP "SkiBusKop" i da gazduju njime. Kome treba karta ako ima SkiPass doplati malo ako nema kupi kartu za jenu ili više vožnji. smilies/cool.gif

Država je kroz NIP i ostale oblike dobrano vratila Kopaoniku kroz investicije u žice i staze. To su naše pare od poreza a Republika računa da kada oživi ceo taj region te će investicije povrati (možda ako ne prodaju jeftino nekom).
Bench
29.01.2015 | 14:55


@Ana: Verujem da direktor izvrsi harikiri Ana bi opet bila nezadovoljna. Sta si ocekivala od ovog clanka da skijalista sama sebe napljuju da bi ti zadovoljila svoj unutrašnji nemir?! Vec je negde neko lepo napisao ovde dodju frustrirani pojedinci i lece svoje frustracije pljuvanjem po svemu i svacemu. Jedino ne umeju da pogledaju sebe i svoj neuspesni zivot. U Srbiji se uspeh ne prasta bilo i ostalo!
NSalajka
29.01.2015 | 12:41


Od mene samo pohvale za rad SS...Kad uporedim kako je Kop izgledao ranije i sad, to je nebo i zemlja.Ja stižem u subotu i nadam se da ću se naskijati ko nikad smilies/cheesy.gif.
SKIJAM SVUDA
29.01.2015 | 12:04


Ana@
BRAVO
Gvozden
29.01.2015 | 10:09


Podržavam ideju da se traže odgovori od predsednika opština.
AlekBgd
29.01.2015 | 10:00


@YIBLEX

Eto sada svi da zatražimo intervjue sa presednicima opština i da ih na ovakav način 'preslišamo'
AlekBgd
29.01.2015 | 09:57


@pex
Ispada da su Skijališta prodala neke hotele.
Prodali su ih političari i to one koje je narod 'birao'? smilies/cry.gif

Ako nekada naprave gondole, Brzeće, Jošanička Banja i Vikend Naselje, ta mesta će biti izvor smeštaja za nas koji nemamo za Granove (parade) i ostala mesta na vrhu. smilies/cheesy.gif
YIBLEX
29.01.2015 | 08:44


@AlekBgd, odlican predlog! Podrzavam tu ideju, treba te ljude malo podstaci.....
Ana
29.01.2015 | 05:41


I tako, ovo je na kraju ispalo kao reklama skijališta srbije...Ako trebamo da čitamo saopštenja u kome se skijališta dive sama sebi, to možemo i na njihovom sajtu. Za žičaru do vikend naselja niste ni pitali, za ski bus je odgovorio ono što odgovara već deset godina (da nije nadležan. Pa što ne pitate one koji su nadležni?), a za ono što se priča da centar sabotira vikend naselje, to niko ne sme ni da pomene. Jel se vi to ulagujete gospodinu direktoru?
 1 2 3 > 
Napišite komentar (89)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
25.05.2024. 16:40 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Pretežno oblačno 12,7°C 5,3°C 5  m/s (ENE) 61% 0cm
Pretežno oblačno sub.osećaj
13°C
temp. Pančić
12°C
9,3 m/s
(ENE)
pritisak 830 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?