Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Župa
English
ZONED
Novi apartmani
MK Mountain Resort Kopaonik
Intervju 2014/15: Generalni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić
28.01.2015 | 14:01 -> 28.01.2015 | 14:34
Nastavljajući jako dobru četvorogodišnju praksu intervjua sa generalnim direktorom JP "Skijališta Srbije", koji su izazvali pozitivne reakcije kod turista i posetilaca ski centra Kopaonik i ove godine čitaoci internet portala infoKOP imaće priliku da pročitaju sličan intervju. Kao i prošlih sezona vi ste pitali, a mi smo postavljali pitanja umesto vas JP "Skijalištima Srbije". U nastavku članka možete pročitati intervju i pogledati odgovore na vaša i naša pitanja.

Dejan Ljevnaić za sebe najpre kaže da je strastveni skijaš, iako ima bogatu radnu biografiju. Budući da je veliki ljubitelj sporta i aktivnog odmora, ume da prepozna potrebe skijaša i bordera, a da pri tom izuzetno vodi računa o njihovoj bezbednosti. Završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a nakon toga i specijalističke studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 1997. godine do 2008. godine radio je MUP-u Srbije, a od 2008. godine zaposlen je u JP „Skijališta Srbije“, najpre kao savetnik za bezbednost, zatim kao izvršni direktor, a od decembra 2011. godine na poziciji je vršioca dužnosti direktora. Oženjen je i otac dvoje dece.

Dugi niz godina ste uspešni na poziciji generalnog direktora JP "Skijališta Srbije". Šta Vas motiviše i koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate na ovom poslu?

Zadovoljni skijaši i borderi su moja najveća motivacija, jer sve ovo radimo upravo zbog njih. Ukoliko veliki broj korisnika uživa plodove vašeg rada i pri tom nema zamerki na vaš posao, onda je to zaista uspeh. Posebno je zadovoljstvo kada svake godine brojite sve više turista na Kopaoniku, a to se povećanje podjednako odražava u broju i domaćih i stranih gostiju. To je nešto što nas sve pokreće i motiviše da budemo još bolji. A izazova u turizmu ima na pretek. Razvijati jednu ovakvu turističku destinaciju i od nje stvoriti najveći skijaški brend jugoistočne Evrope, svakao je izazov broj 1. Novim investicijama, ulaganjima, modernizacijom, dobrim idejama i energijom na pravom smo putu, da kada kažete skijanje prvo pomislite na Kopaonik i Srbiju.

Kopaonik je jedan od vodećih planinskih centara u regionu sa velikim potencijalima za dalji razvoj turizma. Šta biste lično unapredili na Kopaoniku i u čemu vidite najveću razvojnu šansu?

Smatram da sam sa svojim timom ostavio dobar trag u razvoju ski centra. Danas kada pogledate kako izgleda Kopaonik i kada ga uporedite sa stanjem od pre 5-6 godina, to nije ista planina. Puno toga je urađeno i želja mi je da realizujemo još neke velike projekte kako bismo zaokružili zimsku turističku ponudu. Ono što trenutno fali Kopaniku je gondola iz Brzeća, gondola iz Vikend naselja i Jošaničke banje, kao i povećanje broja staza. Nadamo se da će biti prilike i volje da se ove ideje realizuju i ostvare kako bi postigli cilj. Pored zimskog turizma, ove godine smo doživeli pravu ekspanziju što se tiče letnje sezone na planini. Brojni zanimljivi sadržaji, adrenalinske atrakcije, aktivan odmor privukao je veliki broj gostiju i mislim da je to orgomna razvojna šansa za srpski turizam i srpsku privredu.

Šta smatrate da je u ovom trenutku prioritet u razvoju Kopaonika?

Trenutni prioritet u razvoju turističkog mesta je rešavanje važnih infrastrukturnih pitanja poput elektro-energetskog napajanja, rešavanje pitanje vode i otpadnih voda…a pre svega rešavanje problema parkinga. Prva pomisao na rešenje ovog problema je izgradnja zatvorenih parking prostora. Složićete se da je ovo pitanje jedno od gorućih u ski centru i nadamo se da će opština Raška u najkraćem roku da nađe rešenje za ovaj problem i uklone lošu sliku koju stvaraju “lopatari”.

Na čiju inicijativu se odobravaju nove investicije, ko odlučuje o tome i da li postoji javna rasprava?

Svaka inicijativa za nove investicije potiče iz Skijališta Srbije, a njihova realizacija zavisi od izvora finansiranja. Ukoliko se projekti investiraju iz bespovratnih sredstava, onda je neophodno da ih odobri organ Vlade Republike Srbije koji obezbeđuje sredstva. Naravno, saglasnost na svaku predloženu investiciju daje Nadzorni odbor Skijališta Srbije, pa se dalje stupa u neophodnu proceduru.

Koji je najveći ograničavajući faktor razvoja Kopaonika na koji JP "Skijališta Srbije" ne mogu da utiču?

Ograničavajući faktor razvoja Kopaonika je taj što se ski centar nalazi na područiju Nacionalnog parka. Uokviru njega postoje zone zaštite prirode u kojima nije dozvoljena gradnja niti izvođenje bilo kakvih radova. Te zone su svakako potencijalno najbolje regije za širenje ski centra, a činjenica da se nalaze u zoni zaštite, predstavlja ozbiljnu kočnicu u daljem širenju skijališta.

Koliko su dosadašnje investicije uticale na broj poseta turista tokom zimskih i letnjih meseci?

Od trenutka kada je država prepoznala važnost ulaganja u zimski turizam, ski centar Kopaonik privlači sve veći broj gostiju. I to se po statistici primećuje iz godine u godinu. Ono što Srbija može da ponudu jeste „city break“, banjski i planinski turizam. Koliko je Kopaonik uznapredovao, pokazuje podatak da je posle Beograda, najpopularnija turistička destinacija među stranim turistima. Pored razvoja ski centra, povećan je i broj smeštajnih kapaciteta, hotela i apartmanskih naselja, što dokazuje veliku potražnju. Skijališta Srbije, uz podršku Vlade Srbije i resornog ministarstva, ulaganjem u skijašku infrastrukturu i izgradnjom adrenalinskih sadržaja, napravila su pravi potez, jer planina „živi“ tokom cele godine i privlači turiste kako zimi, tako i tokom leta.

Šta mislite od čega prvenstveno zavisi posećenost turista tokom zimske sezone. Da li privući turiste cenovnom diferencijacijom ili bogatijom ponudom?

Povećanje broja turista tokom zimskih meseci prouzrokovano je, pre svega, kvalitetom skijanja i uređenjem ski centra. Ono što, u velikoj meri, privlači turiste jeste i cena ski pasa. Koliko god se pojedini bunili, cena ski karte na Kopaoniku je ubedljivo najjeftinija u odnosu na Evropu. Poređenja radi, ski pas u Banskom, koji je najpribližniji Kopaoniku, skuplji je za 60 evra. Cene karata u austrijskim skijalištama je nepotrebno porediti, jer su skuplji za po 100 evra u odnosu na nas. Takođe, treba razbiti mit o jeftinom smeštaju u drugim evropskim ski centrima. Nikako ne možete porediti na primer smeštaj u Grandu, gde ste smešteni u hotelu sa 4* na samoj stazi, i apartmane u Francuskoj, za koje je neophodno da se vozite najmanje 24 sata i da sa sobom ponesete posteljinu, peškire...i da do staze promenite bar tri prevoza. Poenta je da su cene, u odnosu na uloženo, više nego opravdane. Ono što prvenstveno privlači turiste je bogatija ponuda, dobra usluga, jer samo tako zadržavate stare goste i oprobanom metodom „word of mouth“ privlačite goste koji nisu nikad dolazili na Kopaonik.

Na koji način obogatiti ponudu, čime privući turiste tokom cele godine i time poboljšati poziciju i unaprediti konkurentnost Kopaonika i tokom letnjih meseci?

Bogata ponuda i raznovrsvni sadržaji koji animiraju goste tokom celog dana privlače turiste. Bolja pozicija ide sa daljim ulaganjem u Kopaonik. Neophodna je izgradnja novih sadržaja, pre svega mislim na teniske terene, trim stazu i stazu za pešačenje, a onda u saradnji sa Turističkim organizacijama i drugim turističkim subjektima organizacija raznih kulturnih i sportskih manifestacija.

Koliko je važno da sami hotelijeri promovišu Kopaonik i da aktivno učestvuju i pomažu u njegovom razvoju?

U ovom poslu je sinergija najbitnija, da svi turistički subjekti “dišu” kao jedan, da se poklapaju vizije i da zajedničkim radom ostvarujemo ciljeve. Ukoliko imate problem sa parkingom, vodom, električnom energijom…to je već jedan šraf u sistemu koji fali i koji narušava ceo sistem. Zato je neophodno da i hotelijeri i lokalna samouprava i Nacionalni park i komunalna preduzeća… daju svoj maksimum. Pre svega da uokviru svojih nadležnosti urade sve što je u njihovoj moći da se urede pitanja važna za osnovno funkiconisanje, kako bi Kopaonik bio top turistička destinacija.
  
Postoji li projekat promovisanja skijanja kao sporta na Kopaoniku i Srbiji uopšte i ako postoji šta on obuhvata?

Skijališta Srbije već dugi niz godina rade na afirmaciji skijaškog sporta. Trudimo se da profesionalnim skijašima omogućimo što bolje uslove za treninge, a organizovanim akcijama stvaramo i nove skijaše. Već treću godinu za redom imamo potpisane ugovore o besplatnom skijanju za osnovce i srednjoškolce sa loklanim samoupravama sa teritorija planina kojima upravljamo. Na ovaj način želimo da približimo deci skijanje, sneg i planinu, da im pokažemo koje su prednosti ukoliko požele da se bave ovim sportom. Do sada smo više puta pokušavali da uradimo reorganizaciju školskog u “skijaški” raspust, ali nismo naišli na razumevanje nadležnog ministarstva. Ove godine smo zajedničkim snagama sa Skijaškim savezom Srbije aplicirali i dobili organizaciju dva Evropa kupa u snoubord disciplinama. Organizacijom ovakvih veliki takmičenja, ne samo da promovišemo zimske sportove kao veoma uticajne i zdrave discipline, već promovišemo zemlju kao ozbiljnu turističku destinaciju, koja svojim sadržajima, skijaškim terenima i organizovanošću parira svim evropskim skijaškim centrima

Svedoci smo već godinama unazad velikog kašnjenja i poteškoća u usvajanju cenovnika ski karti od strane Vlade Srbije, a na predlog JP "Skijališta Srbije". Da li je moguće da se nadležnost prenese na Skijališta čime bi se omogućilo daleko fleksibilnije i brže formiranje cena ski karti pre i tokom ski sezone?
 
Procedura je takva da Nadzorni odbor usvoja predlog cenvonika, koji se dalje šalje u precoduru usvajanja. Onog momenta kada Vlada Srbije usvoji cenovnik on postaje važeći. Ove godine imamo izmenu, a to je da cenovnik nije ograničen na godine, tako da ćemo već sledeću skijašku sezonu dočekati sa važećim cenovnikom. Slažem se u potpunosti da bi procedura znatno olašala onda kada bi se ta odgovornost prenela na predzeće, ali je za sada stanje ovakvo.

Kako ste zavovoljni kvalitetom izgradnje žičara Gvozdac i Krčmar i kolika je bila vrednost cele investicije?

O kvalitetu žičara i reakcije koje je njihovo puštanje u rad izazvalo kod skijaša i bordera sve govori. U pitanju su najsavremenije žičare sa haubama i grejačima na sedištima, a samim tim i najkvalitetnije istalacije takvog tipa. Ukupna vrednost obe žičare je negde oko 15 miliona evra.

InfoKOP članak u puštanju u rad žičara Gvozdac i Krčmar >>> 
InfoKOP inicijativa za šestosed na Gvozdcu umesto na Malom karamanu >>>

Master planom Kopaonika, na lokaciji Gvozdac, otvara se mogućnost za 8 novih staza (10E, 10F, 19F, 19D, 19C, 19B, 18G, 18F) dok je na lokaciji Krčmar predviđeno 5 novih staza (21B, 21C, 21D, 21E, 21F). Obzirom da su izgrađeni novi šestosedi, da je infoKOP pokrenuo ovu inicijativu, da li mislite da je ovo sada kratkoročni prioritet i ako jeste kada će se krenuti u realzaciju?

Svakako da nam je prioritet izgradnja novih staza i proširenje ski centra. Što se tiče navedenih staza oko žičare Gvozdac, od Zavoda za zaštitu prirode smo dobili pozitivno mišljenje i prosecanje i izgradnja ovih staza nam je sledeći korak. Za izgradnju novih staza oko Krčmara nismo dobili pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode.

InfoKOP inicijativa za nove staze na Kopaoniku >>>

Da li se planira proširenje i izgradnja puta do početne stanice nove žičare Gvozdac? Time bi se neuporedivo skratio pristup skijalištu sa strane Brzeća obzirom da je početna stanica udaljena ne više od 9km od naselja Brzeće (sada je 21km) čime se preskače najteža deonica na Jarmu?

Deonica koju navodite nalazi se u prvoj zoni zaštite prirode, tako da je mogućnost za izgradnju puta minimalna.

6.11.2012. godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije održan je sastanak u organizaciji Skijališta Srbije na kome je govoreno o planiranim investicijama u ski centre Srbije tokom 2013. i 2014. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih renomiranih svetskih firmi koje se bave izgradnjom infrastrukture za skijališta Doppelmayer, Poma, Leitner, Sufag, Technoalpin, Ski Data, Sun kid, Koren sports, Prinot i Kassbohrer. Tada su za sezonu 2013/2014. najavljene dve šestosed isklopive žicare sa haubama lokacijama Krčmar i Gvozdac, a za sezonu 2014/2015. ista vrsta žičare i na lokaciji Marine vode. Sledeće godine je došlo do rebalansa budžeta pa su Gvozdac i Krčmar izgrađeni godinu dana kasnije. Da li ovo znači da su Marine vode, produženje iste staze, pasarela ili izmeštanje puta u Crvene bare u planu za sledeću ski sezonu 2015/2016?

Imamo ambicozne planove i veliku želju da realizujemo sve zamišljene projekte. Trenutna situacija i ekonomsko stanje u zemlji zahtevaju neke druge prioritete i određene investicije će morati da pričekaju.

InfoKOP članak o planiranim investicijama od 6.11.2012. godine >>>

Pre dve godine potpisan potpisan je memorandum o izgradnji gondole iz Brzeća. Memorandum su poptisali u ime Vlade Srbije tadašnji minister ekonomije, a u ime italijanske grupacije Leitner vlasnik Martin Leitner. Predviđena je, po principu privatno-javnog partnerstva, izgradnja gondole, šestoseda na lokaciji Struga, nove vodene akumulacije, veštačkog osnežavanja i više novih staza.  Takođe Brzeću i Vikend naselju je neophodan detaljan urbanistički plan, čime bi se značajno povećao broj smeštajnih kapaciteta, a time i broj turista. Dokle se stiglo sa realzacijom ovog projekta obzirom da je tada najvljen završetak radova u sezoni 2014/2015?

Intenzivno radimo na realizaciji ovog projekta. Ovo je prvi projekat Javno-privatnog partnerstva i neophodno je da se slože svi parametri. Trenutno smo u fazi u kojoj se rešavaju imovinsko-pravni odnosi, u toku je izrada Plana detaljne regulacije, kao i izrada tehniče dokumentacije.

InfoKOP ćlanak o žičarama iz Brzeća, Jošaničke banje i Vikend naselja >>>
InfoKOP članak o izgradnji gondole iz Brzeća >>>

Ako se narednih godina nastavi sa investiranjem u vertikalni transport na Kopaoniku koji su sledeći kratkoročni prioriteti za izgradnju?

Za neke buduće investicije planirano je da se uradi zamena žičare na Pančiću i da se na ovoj lokaciji postavi osmosedna žičara. Četvorosed sa Pančića bi mogao da se postavi umesto ski lifta na Marinim vodama. U planu nam je i produženje ski lifta Mašinac, kao i postavljanje ski lifta između staza 4 i 4a od Pajinog Presla.

Da li je realno očekivati u dugoročnim planovima izgradnju staza i žičara na teritoriji opštine Leposavić na Kosovu i Metohiji?

Za sada nije u planu.

Ako je investicija izgradnje gondole dugotrajna i skupa, zašto i dalje postoji problem da se organizuje ski autobus od Vikend naselja i Brzeća? Znamo da Skijališta podržavaju inicijativu infoKOPa koja već četri godine traži ski bus ali se i dalje ništa ne radi po tom pitanju.

Kao što sam i do sada govorio, ideja o organizaciji ski busa je odlična, ali van nadležnosti Skijališta Srbije. Osim što bi rešio prevoz skijaša iz naselja van centra Kopaonika, organizacijom prevoza bi se definitivno rešio i problem parkinga. Ovo je pravo pitanje za predsednike opština Brus i Raška.

InfoKOP inicijativa za gradsku autobusku liniju na Kopaoniku >>>

Kakva Vam je saradnja sa lokalnim samoupravama? Ko je odgovoran za česti nestanak električne energije i stalni problem sa vodosnadbevanjem na Kopaoniku ove sezone?

Imamo korektnu saradnju sa opštinama Brus i Raška. Postoje neke stavri koje zaista odlično funkcionišu, a naravno, ima i onih koje bi mogle da se unaprede i zajedno radimo na tome. Što se tiče čestih nestanaka električne energije odgovornost je na Elektrodistribuciji Raška, a za vodu JKP Raška.

Koliki je gubitak imalo Skijalište zbog celodnevnog nestanka električne energije i povraćaja novca od prodatih ski karti 4. januara 2015. godine?

Veća je šteta nezadovoljstvo i negativan utisak skijaša nego sama materijalna šteta. Činjenica da, kada je planina puna turista, nestane struja je zaista žalosna. Mi, u Skijalištima Srbije, učinimo sve da pripremimo staze, omogućimo odlične uslove za skijanje, a onda tuđim propustom dođe do opšteg nezadovoljstva u jeku turističke sezone. Svako ko je želeo da zameni kartu ili povraćaj novca, dobio je tu priliku. Nadamo se da smo time bar malo ispravili nanetu lošu sliku o centru.

Koliki su godišnji izdaci JP "Skijališta Srbije" prema opštinama Raška, Brus i prema Nacinalnom parku Kopaonik pojedinačno?

Godišnji izdaci prema ovim instiucijama su oko 38 miliona dinara godišnje. Nacionalnom parku godišnje plaćamo oko 14 miliona, opštini Brus oko 8 miliona, a opštini Raška oko 16 miliona dinara

Svedoci smo građevinskog, komunalnog i saobraćajnog haosa i kolapsa u Vikend naselju? Na koji način izaći na kraj sa ovim problemima?

Isti je slučaj i sa centrom Kopaonika. Rešenje je parking i uvođenje ski busa. Time bi se rasteretile gužve u Vikend naselju, ali ovo nije pitanje za Skijališta Srbije već za nadležnu lokalnu samoupravu.

Ozbiljan problem infrastrukture ski centra Kopaonik je parking. Na koji način rešiti to pitanje i time znatno olakšati dolazak i boravak turista na Kopaoniku? Postoji li mogućnost da se napravi veliki besplatan parking na Jarmu i Sunčanoj dolini i da se na tim lokacijama otvore nova prodajna mesta za ski karte, čime bi se značajno rasteretio centar skijališta i smanjile nepotrebne gužve? Vlada Srbije je svojevremeno planirala i izgradnju graraže?

Najveći problem na Kopaoniku, pored preprodavaca ski karata i nelegalne ski rente, je parking. Ideje za izgradnju velikih parkinga je odličan i Skijališta Srbije su bila pokretač inicijative za izgradnju parkinga kod Sunčane doline, ali, kako mi sami ne možemo baš sve, nije došlo do realizacije. Smatram da problem parkinga zaista mora da se reši što pre i da će nadlženi naći rešenje.

InfoKOP članak o parking prostoru na Kopaoniku >>>

Da li je moguće da u perspektivi Kopaonik postane zasebna opština nezavisna od opština Raške i Brus i da na taj način pokuša sama da reši nagomilane komunalne probleme?

Nije realno da Kopanik postane zasebna opština. Postoje određeni uslovi za formiranje opštine, a na prvom mestu je demografija. Kopaonik nema dovoljan broj stanovnika, a ne postoje ni druge institucije neophodne za normalno funkcionisanje jedne opštine. Ono što bi moglo da se uradi i što je realno, to je da se Kopaonik proglasi Zonom od opšteg nacionalnog značaja kojom bi upravljala direktno Vlada Republike Srbije. Time bi se rešila brojna pitanja koja tište ovu planinu. 

Uredništvo infoKOP sajta želi da sa se zahvali generalnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ljevnaiću na iscrpnim odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Zahvaljujemo se i svim posetiocima web portala infoKOP koji su izdvojili vreme i postavili konstruktivna pitanja. 

Pogledajte i intervjue iz predhodnih sezona:Komentari (89)
 1 2 3
ss
01.01.2015 | 11:32


Zasto sporo otvarate staze, zasto Vam se kvare instalacije. Zasto sklanjate iskusne ljude. Ovo je najlosiji pocetak sezone. Razmislite, izgubicete mnogo nas koji dolazimo.
Tijovic Petar
30.12.2014 | 09:34


GONDOLA BRZECE GDE JE - ROK 1.jANUAR 2015 (DINKIC) !!!!!!!?????????
DA STE PITALI BILO KOGA OD LJUDI KOJI SKIJAJU NA SKIJALISTIMA SIROM ALPA,MOGLI SMO I DA PRESELIMO NEKU GONDOLU KOJU ONI MENJAJU ZA 20 PUTA MANJE PARE - BEZ PROVIZIJA I BEZ ROKOVA KOJI SU AGONIJA
azimut (mobile)
26.12.2014 | 22:06


Da li gospoda iz skijalista moze da odgovore precizno na pitanje koliko su kostali ,pojedinacno svaki, novi sestosedi na Krcmaru i Gvozcu ? To su pare gradjana Srbije i imamo pravo da znamo tacan iznos novca. Nadam se da se nece nekim demagoskim trikovima izbeci odgovor na ovo pitanje .
sasa (mobile)
21.12.2014 | 20:07


u slucaju nedostatka prirodnog snega.koje ce staze biti osnezene i pustene za vreme decijeg raspusta.
Slackcountry
19.12.2014 | 00:22


Skijanje van staza je idalje na sopstvenu odgovornost, ali je redarima receno da oduzimaju ski pas. Nisam sad stigao da procitam zakon, al se secam da je bila nekakva dopuna koja je navodila da je moguce iduzeti ski pas, al tipa za voznju ispod zice a ne van staze.

inace, ja bi pre oduzimao ski pas neukima na crnim stazama jer su oni ti koji sebe i druge najcesce povredjuju a ima ih preko glave.

Kad je sezona u jeku, pre ce te pokupiti k****n na stazi nego ti jelku u sumi.
Dex
18.12.2014 | 17:13


1. Da li ce SS pokrenuti dugorocni projekat promovisanja skijanja kao sporta tako sto će omogućiti pristupacno skijanje za decu po simboličnim cenama, a posebno za decu iz okruga u kojima se nalaze skijališta ?

Projekat bi se mogao ostvariti u dogovoru sa ministarstvom prosvete, a deci omoguciti prakticno besplatni ski pass-ovi u periodu kada je skijaliste tradicionalno prazno. Dobićemo zdraviju decu, sutra prestavnike na Olimpijadi i Svetskom kupu, a hotelijeri talas novih klijenata za desetak godina.

2. Pokretanje incijative da Skijališta Srbije kupe skijalište Jahorina tj. Olimpijski Centar Jahorina. Telekom Srbija je kupio Telekom Srpske, zašto SS ne bi kupila OC Jahorinu ?

OC Jahorina se nalazi u organizacionoj i finansijskoj krizi. Dugovima koji slute na neminovan stečaj. Pravi menadžment i vođstvo bi Jahorinu vratilo na stari put slave i profita, a SS su dokazala da znaju posao. Jahorina se nalazi na 30 minuta od aerodroma i grada od pola miliona stanovnika - potencijalnih skijaša, a tradicionalno je popularna među hrvatskim i slovenačkim i srpskim turistima.
Skijalište na drugoj olimpijskoj planini, Bjelašnici, je praktično ugašeno, što je šansa više za Jahorinu.

3. Da li će SS uticati da se reši komunalni, građevinski i saobraćajni haos u vikend naselju ?


4. Kada će otpočeti faza pravljenja novih staza na područiju Krčmara, Gvozca i produženje staza Marine vode, Mali Karaman i izmeštanje kolovozne saobraćajnice ?
jazz III (mobile)
18.12.2014 | 01:57


Skijanje van obelezenih staza zakonom nije zabranjeno ali jeste na sopstvenu odgovornost. Na osnovu cega se skijasima "uhvacenim na delu" oduzima ski pas?
Miloš Srećković
17.12.2014 | 23:57


Šta se dešava sa stazom za nordijsko skijanje (trcanje)?
Da li je u planu njeno uređenje i održavanje ?
Prošle godine je čak prošao ratrak celom stazom pa sam pomislio da se nešto ipak dešava.
To je jedan od pravaca koji ima potencijala za budućnost a i ne treba tako puno snega.
Gile777
17.12.2014 | 22:27


Gde moze da se kupi SKI karta ski centra Kopaonik u vecem stampanom formatu?
Postojeca koja je objavljena na infokop sajtu i ujedno se nalazi na samim stazama centra Kopaonik se moze preuzeti samo u PDF-u manjeg formata.
azimut (mobile)
11.12.2014 | 18:34


Hteo bih prvo da pohvalim nove investicije i moderne zicare. To je prava stvar za Kop. Donece jedan sasvim novi kvalitet skijanja. Cena skipasa je medju najmanjima u evropi.....
Medjutim ono sto fali kopaoniku je po meni veci izbor kvalitetnog smestaja. To moze da se dobije samo ukoliko se otvori prostor ka Brzecu i investira u dugo ocekivanu gondolu. Nema coveka koji ne kaze da ljudi iz MK blokiraju tu investiciju i onu zicu ka vikend naselju. Tacnije Miodrag Kostic. Njima to ne odgovara uopste. Vec postoji dosta hotela i apartmana a izgradili bi se ubrzano i novi . Oni bi svi dali konkurentne cene. To znaci da polupansion bude okvirno 30 evra. Pogledajmo cene sada i videcemo da su preskupi . Jos ako se ostvare prognoze o nadiranju Ruskih Turskih i Grckih turista koji su platezno mocniji i koji ce bukirati sve aranzmane u skupim hotelima...postavlja se pitanje sta ce ostati obicnom narodu u srbiji......neka odgovore gospoda iz skijalista ako smeju sa tacnim i preciznim informacijama.....koliko kosta jedan sestosed, recimo ovaj na gvozcu.......koliko bi kostala gondola iz brzeca.....i neka odgovore koliko je zlatibor kostala gondola koja ce biti mnogo duza .....tek kada uporedimo ove cene videcemo u cemu je fora.....i iza kog grma lezi zec......brzecu je neophodna gondola i detaljan urbanisticki plan.....ono moze da se pretvori u jedno lepo malo slatko seoce planinsko koje ce i leti biti aktuelno.....zaposlili bi se ljudi...zivnuo bi kraj......stanovnistvo bi prodavalo svoje namirnice......krenule bi stvari od nule......punio bi se budzetopstine......i jod dosta stvari koje idu uz to........ne razumem zasto skijalista za ovoliko godina nisu to postavila kao prioritet....... neka odgovore ako smeju......a odgovor vec zna svaki posten covek u ovoj zemlji ......izgleda da je nebitno sto zuti nisu na vlasti jer je Vlasnik svega na Kopu dobar i sa ovima sada.....njegovim zapovestima se ne sme reci ne.
Ana
06.12.2014 | 17:02


Da li ćemo IKADA dobiti jasan odgovor na sledeća dva pitanja: 1. Zašto je problem da se ogranizuje ski autobus od vikend naselja? Mislim da nema potrebe ponovo navoditi sve prednosti ovog rešenja, ali ga i skijališta, i opština ignorišu. Skijališta obično odgovore da to nije u njihovoj nadležnosti (gle!), a opštinu niko nije ni pitao, a ona se sama, naravno, ne javlja. 2. Kada će se neka žica spustiti do vikend naselja? U master planu postoji ucrtana jedna žica do naselja, ali s obzirom da su se planovi toliko puta menjali, skijališta bi mogla da budu nadležna da nam odgovore na ovo pitanje. Ipak, ono je toliko puta postavljano, a odgovor je uvek bio okruglo pa na ćoše. Da li bi ovaj put neko mogao da nam da jasan odgovor? U naselju se uveliko priča da se vikend naselje sabotira od strane centra, jer bi uz bolju vezu (žičara + ski autobus), smeštaj u vikend naselju bio ozbiljna konkurencija centru.
Miljan_kop
02.12.2014 | 11:59


1. Da li je tačno da predstavnici Opštine Raška otvoreno zagovaraju izgradnju gondole od Rudnice do Kopaonika, a da razvoj turizma u Jošaničkoj Banji ignorisu i sputavaju na taj način, iako bi vezivanje Jošaničke Banje i dela skijališta na Gobelji bio pravi potez u razvoju turizma Jošaničke Banje (SO Raška)?
2. Da li i vi mislite da Jošanička Banja u smislu prethodnog pitanja, zajedno sa Kopaonikom, treba da formira Opštinu Kopaonik i Jošanička Banja i da se na taj način reše svi komunalni problemi oba turistička mesta koje opština Raška ili ne želi ili neće da reši?
3. Da li je tačno da JP Skijališta Srbije imaju ideju (mozda čak i idejno rešenje) povezivanja Jošaničke Banje i Kopaonika sistemom žičara ili gondola?
4. Da li znate da je Jošanička Banja i turcima bila dobra za lečenje, a mi srbi (i ostali narodi i narodnosti koje ovde žive) ni posle toliko godina ne koristimo blagodeti njene lekovite vode?
5. Da li Vi direktore imate dovoljno političkih veza koje možete da potegnete u korist razvoja turizma - onako kako bi trebalo da bude?
Srdjan
19.11.2014 | 10:00


1. Dokle je stigla realizacija sporazuma sa "Leitner"-om u vezi izgradnje gondole iz Brzeca i 20km pripadajucih staza?
2. Da li je planirana izgradnja novih zicara na Staroj planini?
3. Nedostatak parkinga kao najozbiljniji problem infrastrukture skijalista?
4. Ski bus iz vikend naselja i Brzeca?
5. Sve pohvale za izgradnju 2 nova sestoseda i pokretnu traku na Jarmu.
kopaonikgirl86
18.11.2014 | 20:46


hoce li se ISTA konacno uraditi za belu reku, brzece, gondolu....??? sta bi sa njom, ode dinkic, ode i projekat....
pajche
18.11.2014 | 17:51


Bus po skijalistu bi toliko rasteretio Kop da se niko vise ne bi ni setio problema sa parkinzima, a zasto se na tome ne radi ni u snovima, mislim da nikom nije jasno.
Za sve ostale radove svaka cast i samo napred.
YIBLEX
18.11.2014 | 10:35


Sedesnica na Marinim vodama. Iako se pitanje ponavlja godinama,mislim da je ovo sada prioritet. Mnogo se uradilo, i ovo je poslednja lokacija gde je nova zicara stvarno neophodna. Da li ce ona biti u planu za sledecu sezonu.
Hvala Unapred,
Nemanja
natural life
17.11.2014 | 13:39


stvarno bi mogli nesto i da naucimo od tih AUSTRIJANACA.
STETA to neuciniti jer Kop ima stvarno kapacitet
Ikar
14.11.2014 | 15:53


da li je moguće izdvojiti bar 2 staze na kopaoniku koje se neće uređivati ratracima kada padne svež snegu?
to bi značilo svima koji žele da skijaju ili da voze bord na svežem neutabanom snegu a mislim da nas ima mnogo.
naravno da u slučaju da novi sneg ne padne nekoliko dana te staze treba urediti sve do novih padavina.
na ovaj način bi bilo omogućeno svima koji su do sada skijali odnosno vozili bord po neuređenim delovima Kopaonika (karaman greben do prečice Kneževe bare - Duboka 1) da uživaju bezbednije.
Tomke
14.11.2014 | 13:15


Samo da vas podesetim da (makar) razmislite o izgradnji staza i žičara na teritoriji opštine Leposavić (što je i predvidjeno planom vlade Srbije iz 2010. godine).Dobijate ono što Kopaoniku najviše nedostaje...STRME I DUGAČKE STAZE!
Sasa (mobile)
13.11.2014 | 02:04


Da li planirate neku zicaru/gondolu do vikend naselja? Red bi bio da se tako nesto napravi previse je smestaja dole koji je jeftiniji nego na vrhu pa biste mogli da obezbedite ljudima prevoz.
Marko Plavsic
12.11.2014 | 19:36


Koja je sledeca zicara za rekonstrukciju?
Sta se desava sa stazom Struga?
Shaolin Master
12.11.2014 | 14:56Ski bus od vikend naselja do Srebrnca ili jos bolje do Brzeća. Ima li uopšte šanse da to nekada zaživi? Ako ne može korišćenje ski busa da bude u sklopu ski pasa, verujem da bi se i naplatom karata po vožnji nasla ekonomska isplativost. Ako skiijališta i opstine ne mogu da organizuju ski bus verujem da bi se nasao privatni prevoznik organizuje ski bus.
perica
11.11.2014 | 08:34


Bilo bi lepo kada bi uveli sezonski ski pas koji vazi samo radnim danima, i cena mu je naravno dosta niza od cene standardnog sezonskog. Ove godine su to uveli na Jahorini i cini se kao dobra ideja. Da li planiraju da naprave parking kod polazne stanice zicare "suncana dolina"? koji je vec godinama unazad ucrtan na mapama skijalista a ne postoji.
МаркоМарко (mobile)
08.11.2014 | 13:21


Да ли је разрађивана идеја за изградњу жичаре ка викенд насељу или пак успостављање аутобуске линије од насеља до Јарма?
dunja
08.11.2014 | 07:56


Da li ce ove godine biti popust za komsijsko skijanje kao ranijih godina.
Nikolaski
07.11.2014 | 20:17


Hoce li se Skijalista Srbije potruditi da u decembru na Kopaoniku bude otvoren maksimalan broj staza ili ce se ograniciti na samo nekoliko, kao prethodnih nekoliko sezona?
zvezdarac
07.11.2014 | 19:47


Zašto se Sklijališta Srbije jednom u cenovnim razredima ne ugledaju na zapadna skijališta pa da granicu za decu i omladinu postave na normalne nivoe. Deca koja imaju 14 godina nikako ne mogu da se smatraju odraslima (čak ni ličnu kartu ne mogu da imaju a i krivično ne mogu da odgovaraju - DECA SU) i stavljanje tog uzrasta u kategoriju odraslih je neprirodno i nenormalno.
Takođe, mala deca koja imaju tek 4/5 godina su poslednja generacija koja ne plaća a znamo da većina dece tek tih godina pravi prve korake na skijama. Demoralizujuće je da deca od 6, 7 i 8 godina i dalje plaćaju bilo šta na skijalištu. To su većinom predškolci ili đaci prvog razreda. I da ponovim još jednom, gotovo nigde u Austriji ili Italiji mala deca tog uzrasta ne plaćaju ski pass u pratnji odrasle platežne osobe, sem simbolične sume (obično oko 5 eur) kao depozit za skipass koji im pokriva i osiguranje.
Pitanje: kada će SKijališta Srbije uvažiti ove argumente i pomeriti granicu platni razreda za decu i omladinu za bar 2-3 godine?
Rufus
07.11.2014 | 10:26


Djeca od 12 godina placaju cijenu za odrasle - nevjerovatno ???

Racunica , obitelj majka, otac, dvoje djece 12, 13 godina

Kopaonik 4 odrasle -5% porodicni = 380% cijene 6dnevnog
Austrija 2 odrasle+2 djecje -15% porodicni = 255% cijena 6dnevnog


Stvarno su blesavi ti austijanci...

Boris Popović
07.11.2014 | 08:24


Da li je moguće da godinama na porodični ski pas ododbravate ponižavajuće popuste od par procenata? Zašto, napokon ne izađete u susret porodicama sa troje i više dece i kao na mnogim skijalištima oslobodite plaćanja ski pasa treće i svako sledeće dete? Što se tiče sezonskog ski pasa situacija je naprosto neverovatna. Za porodicu sa troje dece( 13,11,8 god.) sezonski ski pas je neverovatnih 252630,00 din. Za primer:sezonski Top ski pas u navedenom slučaju u Austriji(pokriva preko 30 skijališta) iznosi 1050e.
All star ski pas(Kicbil,Ski Welt, Salbah...) sa preko 1000 km staza 1800e(treće dete besplatno). Inače deca se smatrraju osobe rođene posle 1998 god.
 1 2 3
Napišite komentar (89)
busy
 
Hotel Putnik
15.10.2019. 11:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 17°C 9°C 2  m/s (SSW) 17% 0cm
Vedro sub.osećaj
13°C
temp. Pančić
n/a°C
2 m/s
(SSW)
pritisak 833.3 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić
Detaljnije >>>
Statistika >>>
Od 1. novembra kreće pretprodaja ski karti sa pop...
Uz sedmodnevni ski pas i veći sem 10 u sezoni besplatno noćno skijanje. Provereno danas direktno pozivom u centralu sk...

Od 1. novembra kreće pretprodaja ski karti sa pop...
Da li ima popust i na porodične ski pasove?

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
Ovo je svakako dobra vest. Ne razumem samo zašto je trebalo pune dve godine da se sruši, odnosno zašto u startu niko ...

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
A kako to ti mislis da demontiras beton?

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
Не руши, него га демонтира, да би га поставила нешто ниже где не штϮ..

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
Svi pisu senzacionalisticki. Infokop je precizan. Objekat je na vrhu Suvo Rudiste 1975m. Pancicev vrh je tamo gde je Pan...

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
Vukasin.. suvo rudiste ili ti pancicev vrh ti dodje na isto , to je taj objekat

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
A sta se desava sa objektom na Pancicevom vrhu?

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
Da je pre 15 godina napravljena gondola iz Brzeća ne bi bilo zlatiborizacije ali bogatasima sa Kop-a to nije odgovaralo...

SKI kamere
I ove sezone kao od polovine prošle, važi noćno skijanje za sve ski karte od sedmodnevne pa na dalje (osim za 10 u se...

SKI kamere
@nebojša: prošle godine se sa sezonskim ski pasom kao i sa ski pasovima 7+ dana (bez 10/sezona) moglo skijati i noćno...

Počelo rušenje objekta na Suvom rudištu (FOTO)
Zlatiborizacija Kopaonika je nezaustavljiva,šteta.Rezultat je vidliv a vremenom netsaće i turista

Kopaonik - Ski pass cene 2019/2020. (GRAFICI)
@Azimut Uzmeš 2 x 10 u sezoni i dobiješ 20 u sezoni. grin

SKI kamere
da ki neko ima info uz koji ski pass važi i za noćno skijanje....?.? prosle godine..samo sedmodnevni.....za 10u sezoni...

Od 1. novembra kreće pretprodaja ski karti sa pop...
da li sedmodnevni ski pass važi i nićno skijanje.......?.....

Od 1. novembra kreće pretprodaja ski karti sa pop...
Zašto kod nas nema omladinski ski pas? U kom periodu može da se koristi ski pas sa 15 % popusta?

Građevinski radovi 2019. godine na Kopaoniku (FOT...
Nekad je Kop bio lepa planina, vise nije. Posle 15 uzastopnih godina, od 2018. vise ne dolazim. Zao mi je, ali pobedio j...

Kopaonik - Ski pass cene 2019/2020. (GRAFICI)
Hvala.Sa stilom.

Kopaonik - Ski pass cene 2019/2020. (GRAFICI)
Popust je: Ako otegnete papke na stazi, besplatno vas prevezu do zeljene destinacije.

Da li smo bliže početku izgradnje gondole iz Brz...
@Ljubitelj skijanja: 50/50% šanse smiley S' obzirom da se priča kako je sve već gotovo, a nema nikakve zvanične informa...