Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Hotel Mammut
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
FOKA SPA SKI BUS
 
Novinski članci
Novinski članci vezani za Kopaonik i okolinu

Cenovnici zima 2010/2011
12.10.2009 | 13:50 -> 11.10.2010 | 09:52
Pogledajte prve cenovnike za zimu 2010/2011:
 


 
 
 
Dinkić: Kopaonik spreman za turiste
26.09.2009 | 19:28
          Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je danas da će investitori koji budu ulagali u izgradnju komunalnih sistema na Kopaoniku biti oslobođeni lokalnih taksi za iznos te investicije. "Siguran sam da će vlasnici hotela i restorana iskoristiti tu pogodnost, a država će tako angažovati manje sopstvenih sredstava", rekao je Dinkić tokom obilaska Kopaonika.
          Najavio je da je u planu da Kopaonik do 2011. godine dobije normalno snabdevanje pitkom vodom i prečišćivač otpadnih voda. Dinkić je kazao i da će u izgradnju budućih žičara biti uključen i privatni kapital. "Cilj je da uz manje državnih para više ulažemo u skijašku infrastrukturu", rekao je on.
          Generalni direktor Javnog preduzeća Skijališta Srbije Nebojša Skorić rekao je da će na Kopaoniku od 1. novembra sve glavne skijaške staze imati veštački sneg. Prema njegovim rečima, sve je spremno za zimsku sezonu koja bi sa veštačkim snegom mogla da traje i do 1. maja. Skorić je najavio da će veštački sneg ove godine dobiti i Stara planina, a sledeće godine Tornik. U sistem za veštačko osnežavanja na lokaciji Duboka na Kopaoniku uloženo je 246 miliona dinara.
          Dinkić je danas obišao i novu žičaru Gobelja koja će početi da radi u ovoj zimskoj sezoni, a u koju je iz Nacionalnog investicionog plana uloženo 340 miliona dinara. Kapacitet te žičare sa 62 sedišta je 2.400 skijaša na sat.
Izvor: Beta
 
MK Group promoviše srpski turizam u Belorusiji
28.08.2009 | 08:45 -> 26.09.2009 | 13:04
          Delegacija kompanije MK Group predstavila je juče, u našoj Ambasadi u Minsku, Kopaonik kao jednu od najatraktivnijih destinacija, kad je u pitanju planinski turizam u ovom delu Evrope.  Ovo je prvo zvanično predstavljanje srpskog turizma u Belorusiji, koje je izazvalo veliko interesovanje u ovoj prijateljskoj zemlji, sa kojom je 31. marta ove godine potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini.
          Prezentaciji Kopaonika sa svim smeštajnim kapacitetima hotela Grand i apartmanskog naselja Konaci, prisustvovao je zamenik ministra turizma Belorusije, Jankovenko, 35 glavnih beloruskih tur operatera, kao i naš Ambasador u Belorusiji Srećko Đukić.
          Vođa delegacije MK Group, Jaroslav Stupavski, pomoćnik predsednika zadužen za restruktuiranje, izjavio je da je, nakon posete predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka Kopaoniku početkom ove godine, u vreme trajanja Biznis foruma, ovo ambiciozno predstavljanje Kopaonika najava i buduće šire saradnje naše dve zemlje, i u oblasti turizma. 
          Istovremeno je najavljena poseta beloruskih turističkih radnika našem najposećenijem i najvećem ski centru.   
          Predstavljanje turističke ponude Kopaonika, u organizaciji MK Grupe, predstavlja proboj srpskog turizma na tržište istočne Evrope.

 
 
Mine van Kopaonika
13.08.2009 | 10:04
          U narednih 60 dana Kopaonik bi trebalo da bude potpuno očišćen od preostalih NATO mina. Posle toga, ova planine biće potpuno bezbedna za turiste, ali i za građevinare.
          Spasoje Andrić, sekretar Direkcije za urbanizam i izgradnju u Raški, koja "pokriva" i najpoznatiju srpsku planinu, kaže da "Jugoimportova" specijalizovana firma "PMC-inžinjering" počinje potragu za minama i drugim NATO projektilima na lokaciji "Bačište 2". Čisti se 440.000 kvadrata oko sportskih terena, u blizini bivšeg hotela "Bačište" koji je do temelja porušen u bombardovanju. Na ovaj prostor NATO je bacao i kasetne bombe.
          Upravo u četvrtak potpisaćemo ugovor sa "PMC-inžinjeringom", čišćenje počinje odmah, a ceo posao trebalo bi da se završi za 60 dana. Sredstva od 25 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, a nadzor je poveren Centru za razminiranje iz Beograda - kaže Andrić.
          Prostor oko hotela "Bačište" vlasništvo je JP "Srbijašume" i predviđen je za izgradnju novih hotela na Kopaoniku.
Izvor: Večernje Novosti
 
Kopaonik i Beograd omiljene destinacije
04.06.2009 | 14:51
          Srbiju je u prva četiri meseca ove godine posetilo 557.680 turista, što je osam odsto manje nego u istom periodu lane, saopštila je Turistička organizacija Srbije (TOS). Evidentirano je nešto više od 395.000 domaćih turista, koji inače čine 71 odsto ukupnog broja posetilaca, što je 12 odsto manje nego u prva četiri meseca prošle godine.
          Istovremeno, broj stranih posetilaca (ukupno 162.289) porastao je za dva procenta. Najviše turista boravilo je u većim gradovima (173.705), ali je zabeležen i pad poseta za 15 odsto, dok je planinske centre posetilo ukupno 150.389 turista ili tri odsto manje nego lane. U periodu od januara do kraja aprila ostvareno je 1,97 miliona noćenja ili sedam odsto manje nego u prva četiri meseca prošle godine, navodi se u saopštenju.
          U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da su domaći turisti, imajući u vidu broj ostvarenih noćenja, najviše boravili na Kopaoniku, (njih oko 216.000, a na listi popularnih destinacija našli su se i Zlatibor, Vrnjačka Banja i Beograd. Kad je reč o stranim turistima, najviše noćenja (197.826) ostvareno je u Beogradu, slede Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor. Po broju ostvarenih noćenja (39.000), Srbiju je posetilo najviše građana Crne Gore, ali je njihov broj bio 23 odsto manji nego prošle godine. Turisti iz Bosne i Hercegovine ostvarili su 38.875 noćenja do kraja aprila ili jedan procenat manje nego u isto vreme prošle godine, dok su porast broja noćenja, od četiri do 23 procenta, zabeležili turisti iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Nemačke, Makedonije, Rusije, Bugarske i Grčke.
Izvor: Danas
 
Termalne vode u Jošaničkoj banji
01.06.2009 | 08:45 -> 24.06.2009 | 08:33
Kompletan text
          Na ulazu u Nacionalni park „Kopaonik”, u Jošaničkoj banji, nalazi se izvor termalne i lekovite vode koja već decenijama nepovratno otiče u reku Jošanicu, a potom u Ibar. Josif Pančić je svojevremeno govorio da je ta voda možda najlekovitija u Evropi, ali je njena iskorišćenost gotovo zanemarljiva. Umesto što odlazi u nepovrat, ovo bogatstvo moglo bi da ugreje ceo turistički centar na Kopaoniku. 
 
Majski sneg
01.06.2009 | 08:33 -> 01.06.2009 | 08:40
          Šef Meteorološke stanice "Kopaonik" Bratislav Marić izjavio je za Internet portal RTS-a da je Kopaonik takva planina gde je moguće da se "u toku jednog dana promene sva godišnja doba".
          Marić navodi podatke o tome da je sneg na toj planini padao, između ostalog, i 9. jula 1998. godine. "Snežni pokrivač 29. maja 1991. godine, bio je debeo čak 29 centimetara", dodaje šef stanice na Kopaoniku.
          "Sneg krajem maja jeste neobična pojava, ali to zapravo nije ništa nenormalno i nema posledica za funkcionisanje eko sistema na planini", rekao je Marić. Pema njegovim rečima, u maju prošle godine na Kopaoniku je bilo 12 centimetara snežnog pokrivača, a sneg je padao i 7. juna 2006. godine, kao i u maju i junu 2005. godine.
           Turisti na planini su se nekako snašli po "majskom snegu", iako ih je prema Marićevim rečima trenutno malo. "Dobro je što je ipak najavljeno da će ovih dana na planini biti hladno, pa su se gosti i pripremili", naveo je Marić.
           Snegovi na Kopaoniku padaju krajem novembra i traju do meseca maja, prosečno 159 dana godišnje. Padavine su u proseku veće od 1.000 mm godišnje. Klima Kopaonika obeležena je sa blizu 200 sunčanih dana godišnje zbog čega sa pravom nosi naziv „planina sunca". Južni položaj masiva, zaravnjenost i otvorenost terena sprečava dugotrajno zadržavanje oblačnosti nad planinom. Hladni i teži vazduh kreće se okolnim dolinama i kotlinama tako da zimske temperature nisu mnogo niske.
           Kopaonik ima subalpsku klimu. Srednja godišnja temperatura Ravnog Kopaonika je 3,7 Celzijusovih stepeni.
Izvor: RTS
 
Skijanje za 1. maj
01.05.2009 | 13:26 -> 02.05.2009 | 16:17
          Predstojeći praznični vikend će biti poslednji ski vikend ove sezone u ski centru Kopaonik. JP «Skijališta Srbije» je pripremilo staze Karaman greben A i B, koje će biti na usluzi skijašima tokom praznika od 9 do 17 časova. Žičara Karaman greben će takođe biti na raspolaganju gostima ski centra za panoramsko razgledanje i šetnju.
          JP "Skijališta Srbije" se zahvaljuje svima koji su posetili naše ski centre i osetili radost dobrog skijanja.
 
Traže spas od bankrota na Kopaoniku
27.04.2009 | 08:52
          Sveti Metodije pomozi i spasi me od bankrota. Neka ova kriza što pre prođe, da živimo mirno i normalno!
          Ovu tihu molitvu je prošle nedelje ispod ikone svetog Metodija izgovorio Ljuba Zdravić, čuveni župski vinogradar i vinar. Ništa u toj molitivi ne bi bilo neobično, da ona nije izgovorena u divljini Kopaonika, na visini od 1.540 metara. I u malom drvenom hramu koji narod zove svetilište Metođe.
Mala crkvica smeštena u steni nastala je u tursko vreme. Tu su ljudi ovih krajeva, krijući se od Turaka, dolazili u zbegove, pa i crkvicu uredili u samoj litici. Posvetili su je svetom Metodiju, velikomučeniku, episkopu grada Patre Likijske.
          Po nekim predanjima to kultno mesto je nastalo još u trećem veku. Vekovima, svakog 3. jula, na dan Sv. sveštenomučenika Metodija, sakupljao se ovde silan svet, dolazio u pećinu, molio se Bogu i iz malog slapa vode koja izvire u samoj crkvici tražio leka raznim boljkama i slabostima. Tradicija je ostala, narod dolazi i danas. Na zidu je nova freska svetog Metodija. A na komadu kamena slika Bogorodice sa malim Hristom. Autor je Mirjana Jablanović iz Mataruga - objašnjava nam istoričar Raka Jeličić.
          Ovo svetilište se nalazi kod velike desne krivine na 14. kilometru
puta Brzeće - Kopaonik. To je stari makadamski put koji se spušta od prevoja Jaram i koji počinje zelenom rampom. Ali, pravi vernici više vole da do svetilišta dolaze strmim šumskim stazama, da bi doživeli iskušenje i osetiti čari divljine. Posle šetnje kroz tek ozelenelu šumu, staza se spušta levo niz stranu preko doline potoka. Tu, pored potoka koji prolazi ispod mostića na putu i mnoštva izvora, levo je svetilište. A desno gejzir hladne planinske vode, koji izbija 15 metara uvis i para nebo.
          Došao sam da se pomolim Bogu za mir i blagostanje, jer mi je kriza nanela veliku štetu. Izgubio sam poslove, a nove nisam sklopio. Moram da se molim bogu, drugačije nemam čemu da se nadam - priznao nam je vernik Ljuba Zdravić.
Nije ovaj župski vinar jedini biznismen koji dolazi u Metođe. Ovo svetilište posećuju, naročito noću i u zoru, mnogi srpski tajkuni koji borave na vrhu Kopaonika, da bi se tajno molili bogu, otkrivaju nam ljudi iz Brzeća. Tokom praznika Metođe je posetilo preko hiljadu ljudi.
          Do hrama Metođe je stigao kroz tamnu šumu smrče i jele. Tamu razbijaju predivna srebrnosiva stabla bukve i poneki javor. U steni sa izvorom vode, koja se nalazi na oko 1.540 metara nadmorske visine, blista lice svetog Metodija.
          Metođe je narodno svetilište lokalnog stanovništva koje se od davnina tu okuplja. Vernici se poklanjaju sv. velikomučeniku Metodiju, jer su po predanju 3. jula 1504. godine, na dan slave, kada se nije radilo, Turci prisilili rudare da uđu u okna i kopaju rudu. Istog dana u velikom nevremenu grom je zapalio rudnik, mnogi rudari su izginuli, pa je rudnik zatvoren. Danas biznismeni misle da je svetilište hram za poslovne ljude, pa ga zato i srpski tajkuni obožavaju i posećuju - otkriva nam istoričar Raka Jeličić iz Brusa.
          OBOŽAVAOCI planine priznaju da je Metođe jedno od najmističnijih mesta Nacionalnog parka Kopaonik. Ovaj prirodni rezervat pod prvim stepenom zaštite obuhvata desnu stranu Brzećke reke. To je mesto na kojem se nalaze ostaci starih napuštenih rudnika, čak iz predrimskog perioda, zanimljive stene, mnogobrojni izvori, potoci i gejzir. Ceo rezervat je prirodno stanište sivog sokola.
Izvor: Večernje novosti
 
Kopaonik biznis forum 2009.
04.03.2009 | 10:17 -> 04.03.2009 | 11:00
          Na Kopaoniku će se od 3. do 5. marta održati 16. Kopaonik biznis forum 2009. koji organizuje Savez ekonomista Srbije (SES) i Udruženje korporativnih direktora Srbije (UKDS). Na seminaru se očekuje veliki broj gostiju iz sveta privrede i bankarstva, a na skup su pozvani relevantni učesnici kao i strani investitori iz Austrije, Ruske Federacije i Grčke.
          Vise informacija o programu Koaponik biznis foruma 2009. možete pogledati na web stranici http://www.ses.org.yu/.
Izvor: Poslovni magazin
 
<<  < Prethodna 21 22 23 24 Sledeća >  >>

Rezultati 501 - 525 of 576
Lokacija:

Vrsta smeštaja (586):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
28.05.2020. 21:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Magla 3°C -4°C 3  m/s (NE) 100% 0cm
Magla sub.osećaj
3°C
temp. Pančić
-7°C
3 m/s
(NE)
pritisak 829.5 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
0/24 0/45 0/30
 (0%)  (0%)  (0%)
Počela izgradnja nove staze sa oznakom 4d, u plan...
Evo jedan domaći za redakciju infoKopa: kada već u svakom tekstu o nekoj novoj gradnji/prosecanju staza uporno copy pastujete tu čuvenu rečenicu ମ.

Počela izgradnja nove staze sa oznakom 4d, u plan...
@Nemanja Svaka čast na komentaru! Upravo to je poenta — uže ski staze na kojima se bukvalno izgubiš među drvećem, ne staze dužine 400 metara a...

Počela izgradnja nove staze sa oznakom 4d, u plan...
Mislio sam na spoju staza 4b i 4d... Sekvoja ima u Srbiji na par mesta. I nikakvu štetu nisu nanele eko sistemu. Jednostavno želim da sa jedn...

SKI kamere
Lepo pada ovaj sneg .... Kao da nije kraj maja ... Pozdrav svima ... znate već ...

Počela izgradnja nove staze sa oznakom 4d, u plan...
@Nemanja Iskreno lepa ti je zamisao ali ne bi smeo da samo tako donosiš biljne vrste koje nisu autohtone, razumem da si mislio jelu ili smrču. Ako b...

Počela izgradnja nove staze sa oznakom 4d, u plan...
@Nemanja. Mislim da se ne može tek tako zasaditi vrsta koja nije autohtona, tu gde ste planirali.

Prodaja - Hotel "Mount"
Poštovani Interesuje me apartman za 5osoba.Koja je cena i mesečni troškovi. Srdačan pozdrav. M.Milovanovic

Leitner pravi gondolu iz Brzeća, početak radova ...
Sto se ne pocinje sa izgradnjom gondole? Mogla je biti gotova za sledecu sezonu...

Prekid u vodosnabdevanju Kopaonika
Da, sve je sada normalno.

Počela izgradnja nove staze sa oznakom 4d, u plan...
@Harli Ne fali ništa Zlatiboru, pun je sadržaja i atrakcija i nije bez razloga jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji. Ali činj...

Prekid u vodosnabdevanju Kopaonika
Da li se normalizovalo vodosnabdevanje na Kopaoniku? Planiram da dodjem danas na vikend, pa da znam da li da nosim vodu za tusiranje! smiley

Počela izgradnja nove staze sa oznakom 4d, u plan...
Gore toliko ima mrtvog drveca da i nije tolika steta koliko vi mislite. Lisajevi su pojeli vise od 60% . Treba raditi na tome da se to zaustavi, a to ...

Prekid u vodosnabdevanju Kopaonika
Upravo sam telefonom stupio u kontakt sa čovekom iz vodovoda, zaduženim za Kopaonik, koji mi je rekao da je pumpa stigla i da je ostalo samo da je n...

Prekid u vodosnabdevanju Kopaonika
Vode na Kopaoniku nema od večernjih sati 17 maja(nedelja). Sve “pohvale” za rad JKP “RAŠKA”.

Prekid u vodosnabdevanju Kopaonika
34. put od početka godine. Nesposobnoj opštini Raška oduzeti SVE vezano za održavanje Kopaonika! Proglasiti Kopaonik Zonom od opšteg nacionalno...

Prekid u vodosnabdevanju Kopaonika
Nije lep osećaj kada dođeš na 5 dana a od toga 4 dana nemaš vode. Svako objašnjenje je smešno a ti nemoćan. Ovde se sve pretvara u Zlatibor, gr...