Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Vila Pančić
SKI BUS
Bancour
U planu gondola Pančić i kombinovana gondola na lokaciji Mali karaman
10.05.2021 | 15:40 -> 19.01.2022 | 04:53
U cilju stvaranja preduslova za dalji razvoj ski centra Кopaonik, JP "Skijališta Srbije“ pristupaju razradi tehničke dokumentacije za nove instalacije za vertikalni transport skijaša.

Planirana je razrada projekata za novu instalaciju sa pratećim sadržajima na lokaciji od Vojnog doma do vrha Mali karaman, kao i izgradnju gondole na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar.

Gondola na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar

Intenzivan razvoj turističkog smeštaja u centru Kopaonika, poslednjih godina doveo je da stvaranja velikih gužvi na ključnim instalacijama u Dolini sportova. Potencijalni kvar na bilo kojoj od instalacija koje vode ka Suvom rudištu ili Karaman grebenu, dovodi do još večih gužvi ali i velikog nezadovoljstva skijaša.

Upravo jedan takav kvar se desio protekle nedelje, te žičara Pančićev vrh neće biti u funkciji 5 dana. Iz tog razloga JP "Skijališta Srbije" žele da aktiviraju trasu nekadašnje dvosedne žičare Centar, kako bi se izvršilo rasterećenje postojeće instalacije Pančićev vrh, samim tim i lakše koristio veliki broj izgrađenih staza na lokaciji Pančićev vrh.
 
Dvosedešnica centar
Na pomenutoj trasi, planira se izgradnja gondole (prethodni plan je bio šestosedna isklopiva žičara) sa garažom na polaznoj stanici i pratećim objektom površine 850kvm. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1628m, a u planu je i produžetak ski staze do izlazne stanice odnosno do ambulante doma zdravlja Raška.
 
Izlazna stanica (u okviru koje je planiran i restoran) je na Suvom rudištu sa izlaznim platoom, koji će se deliti sa budućom gondolom iz Vikend naselja, koja je takođe u fazi izrade idejnog projekta sa studijom opravdanosti.

Projektom će se rešiti ukrštanje instalacije sa liftom Malo jezero i žičarom Кrst, kao i adekvatan pristup za skijaše, uzimajući u obzir obuhvat predviđen za izgradnju crkve.
  
Izgradnja kombinovane gondole - žičare od Vojnog doma do vrha Mali karaman

Ova instalacija predstavlja nastavak realizacije povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Кaraman koristeći novoizgrađenu gondolu, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Kopaonika.

Mali karaman
Novom žičarom je potrebno rešiti brzo i lako izvlačenje sa jako opterećene fiksne četvorosedne žičare Mali karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizgrađenoj gondoli u povratku ka svom smeštaju u Brzeću.

Predviđena instalacija je kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1300m. Takođe, planirana je i izgradnja ski staze uz novu instalaciju.
 
Nova instalacija je predviđena u skladu sa Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik, na trasi postojećeg ski lifta Mali Karaman. Polazna stanica kombinovane gondole - žičare sa pratećom garažom i objektom Uprave JP "Skijališta Srbije" je planirana u zoni između regionalnog puta i jezera Mali karaman, dok je  izlazna stanica na platou izlaza gondole Brzeće - Mali  Karaman. 

Početna stanica će biti na glavnom putnom pravcu te se planira i izgradnja pristupne saobraćajnice. 

Trenutno se radi na idejnom projektu sa studijom opravdanosti. 

Pročitajte još:

 


Komentari (63)
 1 2 3 > 
Think.pink
17.02.2022 | 09:19


Sta ce skijasi iz Brzeca u centru??? I prosle i ove godine smo bili smesteni u Brzecu i mogu vam reci da je milina skijati van centra. Marine vode, Jaram, Gobelja... sve staze na toj strani su prelepe i koga briga za centar? Treba napraviti jos jedan poligon za pocetnike izmedju Malog karamana i Karamana da pocetnici iz Brzeca ne moraju da odlaze u guzvu u centru. Treba napraviti pokretnu traku izmedju ova dva vrha da se lakse vraca na Gondolu. Treba zameniti usporeno sidro i tanjir na Marinim vodama. Treba Gondoli staviti normalno radno vreme.
M
30.01.2022 | 11:04


Treba prvo da se kupi jos 10 tabaca pa da ujutru sve staze budu kao staklo izravnane. A ne da se tabaju periodicno...
Grga
24.01.2022 | 06:56


@mita
Gondola od vojnog doma koja se spaja sa onom postojećom će smanjiti i gužve sa automobilima - možeš da preneseš i stvari iz Brzeća, a ne da dolaziš kolima onde gde nema mesta za parkiranje!
sassa
23.01.2022 | 17:50


koliko razumem dobićemo još veći broj skijaša na postojećim stazama
munja
21.01.2022 | 19:30


... i ako nije mesto, opet ne mogu da se suzdržim i ovim završavam dalje komentarisanje...

...kako su nam u Srbiji u poslednje vreme "jako" nabujali ekološki pokret
(zbog "poznatih" stvari i događaja),

evo pitam se samo kako niko ne diže "DŽEVU" malo glasniju

i medijski ne isprati (za dešavanja - da ne kažem uništavanja) sa barem ovim nekada prelepim
NP Kopaonik-om...

...inače, onako usput, na šta odlaze pare koje se uzimaju za ulazak motornih vozila u NP...
munja
21.01.2022 | 19:11


taj_srbin (Android)

prosvetli nas ko je taj ko ima monopol i na šta?...

SS? "privatni biznismen"-i?, lokalna samouprava? država? Nacionalni park? ti, ja mi vi???

nemogu da dokučim...
taj_srbin (Android)
21.01.2022 | 10:35


Da l stvarnk tako naivno mislis da bi dozvolili da nesto ode van Kopaonika? Ne mozes da razvodnjavas de se peru pare, nije im u interesu da sami sebi oduzmu monopol koji uzivaju
taj_srbin (Android)
21.01.2022 | 10:34


Da li se stvarno jos uvek neko iscudjava potezima rukovodstva SSa? Citam komentare i ne verujem koliko lakovernih ljudi sa nekim idejama...evo sve cekaju da im date neku, pa da uvide gde grese. Ta prica je odavno ispricana, odavno je tu skijanje apsolutno nebitno, druge stvari su u fokusu desavanja za Kop
Ledenjak (Android)
20.01.2022 | 20:15


Hotelijeri koji ulazu milione u centru su ludi da dozvole da interes preuzme neko seosko domacinstvo u josanickoj banji.
lolo (iOS)
20.01.2022 | 18:13


sve prespore zice skloniti i prebaciti na staru planinu, da se razvije jos jedan ski centar i vise nece biti tolike guzve kad stara planina bude imala 30 km staza
Vesko (iOS)
20.01.2022 | 18:06


Resenje za smanjenje guzve u centru:
1. Nova zica iz centra do vrha Malog Karamana
2. Nova zica iz centra do vrha Krcmara, ili na Pancic (mozda na trasi starog dvoseda)
3. Postojece zice Pancic i KGB da postanu osmosedi.
Znam da kosta, ali to je to. Ili dža, ili bu!
lolo (iOS)
20.01.2022 | 18:00


sve prespore zice skloniti i prebaciti na staru planinu, da se razvije jos jedan ski centar i vise nece biti tolike guzve kad stara planina bude imala 30 km staza
mita
20.01.2022 | 15:21


Koja glupost gondola na tim lokacijama. Gondole služe za izvlačenje skijaša iz podnožja, a ne za skijanje. Gondole imaju smisla samo iz Brzeća, Jošaničke banje ili Vikend naselja.

Treba postaviti žičaru na trasi starog sidra Suvo Rudište, da izvlači skijaše sa vrha Krsta ili Sunčane doline. Da se dobije alternativa za izlaz na vrh. I staviti novi 8sed ili 6sed na mestu postojećeg 4seda.

Što se tiče Pančića van funkcije ovih dana, pre 2 nedelje sam bio u Švajcarskoj u skijalištu Arosa Lenzerheide. Gledali da kupimo ski pass online, jer se ostvari popust. Drug koji živi tamo kaže, ajmo na lice mesta da vidimo šta se dešava, možemo i tamo online. Kad na licu mesta ski pass još jeftiniji nego online - ne radi nekoliko žičara i uredno su smanjili cenu za 25%...
Vesko (iOS)
19.01.2022 | 23:54


Resenje za smanjenje guzve u centru:
1. Nova zica iz centra do vrha Malog Karamana
2. Nova zica iz centra do vrha Krcmara, ili na Pancic (mozda na trasi starog dvoseda)
3. Postojece zice Pancic i KGB da postanu osmosedi.
Znam da kosta, ali to je to. Ili dža, ili bu!
Dzordze
19.01.2022 | 22:13


Gde se nalazi Vojni dom?
Azimut (iOS)
19.01.2022 | 20:22


Kopaoniku treba gondola iz J.Banje. Kopaoniku treba sto veci broj skijasa koji ne spavaju na planini i ne prave guzvu sa parkingom. Svuda u normalnom svetu se gondole prave iz doline a na skijalistu da bi bilo brze idu sestosedi i osmosedi. Ovo je totalni promasaj sa gondolama. Na tim mestima staviti sestosede. I aktivirati gondole iz naselja i iz J.Banje.
I onda ce shvatiti da na stazama ima 5 puta vise skijasa od optimalnog broja i da ce planina eksplodirati. Ali tada ce biti kasno i Kopaoniku ce ukinuti status Nacionalnog parka.
Marko (iOS)
19.01.2022 | 17:44


Alavost je uništila Kopaonik! Nema na stazama više mesta igla da padne, ni prostora za nove staze više nema! Dzabe nove žičare, biće još gore!
Sasacg (Android)
19.01.2022 | 17:33


Svuda u svetu gondole rade duze od sedeznica. Samo na Kolu rade isto ili cak i krace, sto ne nebuloza! Za skijase iz Brzeca, gondola mora da radi duze, bar pola sata!
sassa
19.01.2022 | 16:36


znači još skijaša na ovako malim i uskim stazama
Mici (iOS)
19.01.2022 | 16:17


@Nika bas tako,gondola iz Vikend naselja bi rasteretila saobracaj,centar (jer je alternativa Ski bus koji ide do centra) a gondola u Brzecu je dodatno opteretila planinu. Drago mi je da je i taj deo dobio gondolu,tj priliku da se razvija,da se Kopaonik kao Nacionalni park malo sacuva ali za vec postojeci broj hotela,kuca ,generalno smestaj ih jedinica -NEOPHODNA je dugo planirana gondola i drago mi je da ce konacno da dodje do toga da se napravi. Ljubomore ce uvek biti ,zasto da komsiji ne crkne krava 😉
Pedja (Android)
19.01.2022 | 16:01


Trebalo je gondolu iz Brzeća preko Malog Karaman spustiti u centar. Sada, a i inače bi lako skijaši odlazili iz centra ka ostalom delu skijališta.
Lokator (Android)
19.01.2022 | 15:10


Skretanje pažnje sa problema žičare Pančić koja ne radi u sred ski sezone,ski pass poskupeo a usluga loša pa hajde sad da se narod bavi nekakvom gondolom umesto da se traže odgovorni za ovaj propust,da se narodu tamo vrati deo novca zbog neodgovornosti na odgovornim funkcijama.
Ledenjak (Android)
19.01.2022 | 13:17


Tvoj predlog? Pa nije ovo ovde upravni odbor jpss🤣
Petar
19.01.2022 | 12:02


Sa postojecim brojem staza(a trenutnom geometrijom), ovo znaci da ce se guzve na stazama duplirati... ako ne i vise od toga
Aleksandra (Android)
19.01.2022 | 07:50


Eto i mi ....1. i 3.dan ski openinga ujutru poranimo i oba dana vozili 8 noćne...i oko 22.00 povratak!
Dušan (Android)
19.01.2022 | 07:44


Znam da se tek priča o izgradnji ali se nadam da će gondola raditi duže od ranog vremena skijališta pošto trenutno radno vreme gondole je smejurija!
Gagi
19.01.2022 | 06:41


Поздрављм све иницијативе СС и инсталација гондола које би служиле за извлачење скијаша до ски стаза. Сматрам да је гондола на Старој планини чист промашај, и не бих био срећан ако се тако нешто деси и на Копаонику. Гондола на Старој планини не служи за извлачење скијаша до ски стаза већ служи за скијање, и оптерећује кориснике да сваких 1-15 минута скидају и скије. Као што је неко коментарисао комбинована жичара носи своје проблеме код уласка и изласка тако да сматрам да је за инсталацију изнад ски стазе, која није дугачка пар километар, увек боље поставити шестосед. Мој предлог би био да се размисли о постављању шестоседа на локацији постојећег четвороседа "Панчићев врх", а већ је било коментара да би "Мали караман" требало убразати, тј. поставити нову жичару, опет рецимо шестосед.
freerider (iOS)
01.06.2021 | 12:48


@Dmitar: raspisan je tender za tehničko rešenje, sa tim će se ustanoviti najbolje rešenje (trasa, tip instalacije itd).

Kada će se graditi i gondola zavisi najviše od novca, ako ove godine urade tehničko rešenje i uvrste ga u budžet ona može da se izgradi vrlo brzo. Tj. može da bude gotova i za 22/23 sezonu ako ima novca.
Dmitar (iOS)
29.05.2021 | 20:31


Ima smisla, hvala na pojasnjenju!! Imas li ideju kad bi to moglo da krene da se gradi?
freerider (iOS)
29.05.2021 | 18:24


@Dmitar: ideja je da iz Brzeća do centra mogu da dodju pešaci / turisti, sa sve torbom. Tako neko može da dodje na skijanje i parkira se u Brzeću a da se smesti u centru.

Takodje i leti da se napravi direktna veza, ovog leta tu vezu pokušavaju da naprave sa Karaman Greben žicom, tu će morati da se prošeta po grebenu kako bi se vratili turisti u Brzeće.. A ideja je da i leti turisti mogu iz centra ka Brzeću i nazad.

Zimi će gondola služiti i za skijaše ali i za “šetače”, ono što je važno je što će postojati još jedan “izlaz” iz centra i to direktno u središe skijališta. Vrh Malog Karamana je zaista centralna pozicija u skijalištu Kopaonik, jednim spustom do centra, dubokih, krčmar a uz vučak do jarma.
 1 2 3 > 
Napišite komentar (63)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
16.07.2024. 02:30 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Vedro 18,2°C 3,7°C 4,6  m/s (E) 38% 0cm
Vedro sub.osećaj
19°C
temp. Pančić
17°C
6,5 m/s
(E)
pritisak 832,9 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
DIVLJA TRESNJA- Imaš konjički klub Frizija u okviru Rtnja...🙋‍♂️

SKI kamere
nisam platiu taksu za ulazak na Kop od aprila prosle godine 2023...nisam dobio ni opmenu...da li neko zna da li zastareva,,,na sajztu e-naplate stoji ...

Vodopad "Jelovarnik"
21.6.2024.год. сам препешачио од Инфо центра Копаоник, до водопада Јеловарник, у оба прή..

SKI kamere
Pozdrav, stigao sam na Kopaonik juce, pa me zanima ima li neko iskustvo sa jahanjem konja i pesackim turama? Ako ima neko kontakt kako da pristupim lj...

Počela naplata parkiranja tokom letnje sezone na ...
Ideja je oterati i ovo malo ljubitelja prirode van ski sezone.

SKI kamere
Слажем се са оним што је @MarijaKŠ написала, а посебно за дечија игралишта! Стварно је Ϯ..

SKI kamere
Niko ne laže. Van vikenda je u Grandu i Gorskom za dve osobe od 85 do 100 eura noćenje sa PP.

SKI kamere
Ova sekcija je postala stalno kukanje. Ljudima je bolje kada je Kopaonik bila divljina, za to je sada Stara Planina ili Tara, Golija. Uvek se pljuje i...

Novi projekat | Kopaonik centar | Vila Pančić
Видим да већини смета што се гради,ми на Голији кукамо што се НЕ гради. Да би макар Ϯ..

SKI kamere
Dolazimo godinama leti na Kop, pretodnih godina i po 10ak dana, da pobegnemo od vrućine i gužve. Utisak jeste da je prazno, s izuzetkom kratkog peri...

Ski bar Mons - oglas za posao
Super je lokacija, osoblje atmosfera i klopa, posebno sarme i pita od borovnica,