Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Viceroy Kopaonik
English
ZONED
Novi apartmani
MK Mountain Resort Kopaonik
Nacionalna Klasa SKI BUS
 
U planu kombinovana gondola na lokaciji Mali karaman i šestosed Centar
10.05.2021 | 15:40 -> 15.05.2021 | 12:28
U cilju stvaranja preduslova za dalji razvoj ski centra Кopaonik, JP "Skijališta Srbije“ pristupaju razradi tehničke dokumentacije za nove instalacije za vertikalni transport skijaša.

Planirana je razrada projekata za novu instalaciju sa pratećim sadržajima na lokaciji od Vojnog doma do vrha Mali karaman, kao i instalacija na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar.

Izgradnja kombinovane gondole - žičare od Vojnog doma do vrha Mali karaman

Ova instalacija predstavlja nastavak realizacije povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Кaraman koristeći novoizgrađenu gondolu, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Kopaonika.

Novom žičarom je potrebno rešiti brzo i lako izvlačenje sa jako opterećene fiksne četvorosedne žičare Mali karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizrađenoj gondoli u povratku ka svom smeštaju u Brzeću.

Predviđena instalacija je kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1300m, a uz samu instalaciju gradiće se prateća garaža za kabine i korpe. Razmatraju se dve varijante žičare, odnosno varijanta sa i bez međustanice. Takođe, planirana je i izgradnja ski staze uz novu instalaciju.

Početna stanica će biti na glavnom putnom pravcu te se planira i izgradnja pristupne saobraćajnice.

Nova instalacija na trasi nekadašnje dvosedešnice Centar

Intenzivan razvoj turističkog smeštaja u centru Kopaonika, poslednjih godina doveo je da stvaranja velikih gužvi na ključnim instalacijama u Dolini sportova. Iz tog razloga JP Skijališta Srbije želi da aktivira trasu nekadašnje dvosedne žičare Centar, kako bi se izvršilo rasterećenje postojeće instalacije Pančićev vrh, samim tim i lakše koristio veliki broj izgrađenih staza na lokaciji Pančićev vrh.
 
Planira se izgradnja šestosedne isklopive žičare sa haubama i garažom za korpe i restoranom na izlaznoj stanici. Orijentaciona dužina instalacije je oko 1550m, a u planu je i produžetak ski staze do izlazne stanice odnosno do ambulante doma zdravlja Raška.

Projektom će se rešiti ukrštanje instalacije sa liftom Malo jezero i žičarom Кrst, kao i adekvatan pristup za skijaše, uzimajući u obzir obuhvat predviđen za izgradnju crkve.


Komentari (36)
 1 2 > 
freerider (iOS)
01.06.2021 | 12:48


@Dmitar: raspisan je tender za tehničko rešenje, sa tim će se ustanoviti najbolje rešenje (trasa, tip instalacije itd).

Kada će se graditi i gondola zavisi najviše od novca, ako ove godine urade tehničko rešenje i uvrste ga u budžet ona može da se izgradi vrlo brzo. Tj. može da bude gotova i za 22/23 sezonu ako ima novca.
Dmitar (iOS)
29.05.2021 | 20:31


Ima smisla, hvala na pojasnjenju!! Imas li ideju kad bi to moglo da krene da se gradi?
freerider (iOS)
29.05.2021 | 18:24


@Dmitar: ideja je da iz Brzeća do centra mogu da dodju pešaci / turisti, sa sve torbom. Tako neko može da dodje na skijanje i parkira se u Brzeću a da se smesti u centru.

Takodje i leti da se napravi direktna veza, ovog leta tu vezu pokušavaju da naprave sa Karaman Greben žicom, tu će morati da se prošeta po grebenu kako bi se vratili turisti u Brzeće.. A ideja je da i leti turisti mogu iz centra ka Brzeću i nazad.

Zimi će gondola služiti i za skijaše ali i za “šetače”, ono što je važno je što će postojati još jedan “izlaz” iz centra i to direktno u središe skijališta. Vrh Malog Karamana je zaista centralna pozicija u skijalištu Kopaonik, jednim spustom do centra, dubokih, krčmar a uz vučak do jarma.
Dmitar
29.05.2021 | 13:53


Zanimljivo! Ne razumem zasto se samo ne napravi klasican ski lift od vojske do Malog karamana, ali podrzavam oba projekta.

Juce je istekao rok slanje dokumentacije... Imate li ideju kada bi ovo moglo da krene da se realizuje?
Ledenjak (Android)
19.05.2021 | 07:20


Ovde vise strucnjaka nego sto imaju Leitner i Doppelmayr zajedno. Svaka investicija na polju infastrukture i razvoja skijalista je dobra vest za sve.
freerider (iOS)
18.05.2021 | 00:40


Zašto bi se selila MK žičara negde? Nova gondola do centra će se praviti ko zna kada (ovo je tender za tehničko rešenje) a i kada se završi 4sed MK će biti potreban (što zbog vetra, što zbog kapaciteta).

I inače, ti fiksni 4sedi su promašaj, to gde god da se premesti će praviti usko grlo.

Tako da je najbolje ili da stoji gde je ili da se preseli u drugi ski centar 😉

Što se tiče buduće gondole iz Vikend Naselja, najbolje je da ima medjustanica na dnu Sunčane Doline i da izlazi na vrh Sunčane, to je sasvim dovoljno i bolje je da ne izlazi na vrh Suvog Rudišta zbog vetra. A tako će moći da se koristi i kao skijaška instalacija (Sunčana ima 4 lepe staze koje se sada slabo koriste zbog prespore fiksne 4sede instalacije).

Neko je pomenuo da se osposobi ski lift Struga pa ako se koristi da se tada razmišlja o boljoj instalaciji - upravo pravi smer u kojem treba da se ide. Osposobiti ski lift i urediti 2 staze pa o-tom-po-tom 😉
Fifi (Android)
16.05.2021 | 18:16


Ovaj umesto "dajte" piše "daj te"... Onaj Markic umesto "Ne radi" pise "neradi"... Sve mi pametuju genijalci sa dva razreda škole
Petar
15.05.2021 | 23:31


@Wixi
Nekada je planirano da se na lokaciju Struga postavi šestosedna žičara (https://www.infokop.net/autorski-tekstovi/gondola-iz-brzeca-i-josanicke-banje.html ne piše od kada je vest, ali se po komentarima vidi da je dosta stara) mada mislim da je za tu lokaciju dovoljan pomenuti fiksni četvorosed (relativno manjeg kapaviteta zbog male brzine) budući da su za navedenu lokaciju planirane samo dve staze prema Prostornom planu područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik (koji je moguće pronaći na internetu). Što se tiče lokacije 10, tu, koliko mi je poznato, nije planirana sedežnica. Planirana je sedežnica Vučak, ali mnogo većeg kapaciteta od onog koji može da ostvari žičara 4sed Mali Karaman. Takođe, pošto je navedenim planom planirana još jedna žičara od Brzeća do Struge, za te potrebe bi se (u nekoj daljoj, daljoj budućnosti) mogao iskoristiti četvorosed Sunčana dolina, ako se nekada bude odlučilo da se zameni (koliko je poznato, za sada to uopšte nije u planu). Što se tiče Malog Karamana (4sed) nekada se razmišljalo o njegovom prebacivanju na Zlatibor, mada mislim da je na Kopaoniku potrebniji, a ne vidim bolju lokaciju od Struge zbog malog kapaciteta žičare (npr. na potezu kod Gobelje je planiran veliki broj novih žičara, tako da bi fiksni četvorosed postao slaba karika ukoliko dođe do daljeg razvoja tog dela). Što se tiče novog Centra, lično verujem da je kasno da se razmišlja na kojoj lokaciji bi ta žičara bila potrebnija. Svakako da bi bilo potrebno u nekoj skorijoj budućnosti zameniti Karaman Greben ili značajno unaprediti kapacitete postojeće žičare.
Markic
15.05.2021 | 15:01


Videli smo ove sezone vetar pravi problem gondoli pa neradi cesto puta.. mozda je bolje resenje odvojene instalacije zbog vetra.
Wixi (iOS)
15.05.2021 | 12:14


@Petar Osposobiti prvo sidro Struga i očistiti pripadajuću stazu, dodati je u ponudu skijališta pa ako bude bilo potrebe onda možemo da pričamo o nekom prebacivanju. Četvorosed MK je potrebniji na mestu tanjira Karaman (10) i logičnije mi je da se tu prebaci, mada ne znam koliko će biti od pomoći ako brzina ostane ista.
Grace
15.05.2021 | 06:38


Fenomenalan, pravi primer “srpske sloge”: umesto da su odmah napravili gondolu od Brzeća do vojnog odmarališta, sada dođosmo do dve gondole. Pa zašto da se pravi jedna, kada može dve? Ma trebalo je i pet. Da sve opštine stave malo sebi u džep.
Rekoh odavno da država treba da preuzme gazdovanje “nacionalnim parkom”, a ne da budemo robovi Raške i Bruske vojne ratno/finansijske strategije.
Sada - umesto da sednemo u Brzeću i dođemo direktno do centra (uz međustanice, naravno), moramo da presedamo.
Zašto, pobogu?!?
The doctor 46 (Android)
13.05.2021 | 23:41


Sad će neko da upali kola i da dođe iz Brzeća do vojnog doma pa da sedne na gondolu?!
Glavno pitanje je kome li se ustupa zemljište vojnog doma? 😀
Nemanja (Android)
13.05.2021 | 20:46


Daj te zicu do Gobelje.....a ne da ti treba sat vremena do tamo.....
Petar
12.05.2021 | 13:16


Predlog: Prebaciti četvorosed Mali Karaman na lokaciju Struga.
freerider (iOS)
12.05.2021 | 12:22


Ako ćemo pravo ne treba praviti gondolu iz Jošaničke Banje, neopravdana investicija. Koji potencijal, skrljati velike pare zbog potencijala??

Ako ćemo pošteno, treba skrljati pare u 2-3-4 nove instalacije na npr. Staroj Planini, da se ravija još neki ski centar i rastereti Kopaonik.

Skijaša je sve više i moraju se razvijati i drugi centri jedino tako će da se rastereti Kopaonik.

Mnogo komentatora izdaje smeštaj i oni ne vide druge centre, i ne odgovara im razvoj drugih centara….
Aleksanfra (Android)
12.05.2021 | 11:05


U pravu ste! Evo mi smo iz Kragujevca dolazili 3 puta...ujutro poranimo i vec smo oko 10 na stazi i oko 17.00 vracamo se kuci.
Azimut (iOS)
12.05.2021 | 09:04


Najpotrebnija i najlogicnija je gondola iz Josanicke banje. Tako se u celom svetu osmišljavaju i razvijaju regije i mala mesta. Ogroman parking i gondola i poluautoput iz Kraljeva. Ljudima iz Čačka, Milanovca, Pozege, Kragujevca, Kraljeva, Banje, Raske, Pazara, Berana, Kosova i Metohije, itd itd bi trebalo 45-70 min do gondole koja bi imala ogroman parking. Odeš ujutru i vratis se uvece i molim lepo. Stevs kad vec pominjes statistiku u Austriji je 35-40% ljudi koji skijaju a ne spavaju na planini. Vecina ima godisnji skipass.
To nama treba. U J banji je jedan od najtoplijih izvora u Evropi 70 stepeni. Da li ste svesni sta dole moze da se napravi ??? I kakav je to potencijal. Naravno sve uz uslov da dzovani i mafija ne krenu da grade kao u naselju. Onda ce to biti cigamala sve do sledeceg velikog zemljotresa kada ce pola kuca u naselju da popuca.
U J Banji vi mogao da se napravi pravi mali raj kao u banjama Austrije ili Svajcarske
Hozer (iOS)
12.05.2021 | 01:20


Hvala na statistici, neko pametno da izadje sa validnim podacima, a ne pausalno da se frljamo.
Stevs
12.05.2021 | 00:51


Vidim da se vodi polemika oko rada gondole. Nije mi bilo teško da izvučem kompletnu statistiku rada gondole ove sezone smilies/smiley.gif

Gondola je svečano otvorena 12. februara, a zvanično je počela sa radom 13. februara za goste Kopaonika. Mi vodimo detaljnu statistiku od 19. februara do 18. aprila 2021. godine.

Za tih 59 skijaških dana gondola nije radila samo dva puta tokom celog dana (16.3 i 24.3.2021. godine). Dakle, procentualno godnola je radila tokom 96.7% skijaških dana.

Od radnih 57 skijaških dana, 47 dana je radila bez prekida, odnosno od početka do kraja definisanog radnog vremena za taj skijaški dan. Dakle, radila je procentualno 79.6% bez ikakvog prekida. Ako posmatramo uticaj vremena na rad gondole onda ovaj podatak treba uzeti sa rezervom, jer je tri dana gondola imala tehnički problem, pa je počinjala nešto kasnije sa radom. Ako to uzmemo u obzir kao olakšavajuću okolnost onda procenat raste na 84.7%.

U preostalih 10 skijaških dana bilo je ili zakašnjena u početku rada (5 zbog vremenskih uslova i 3 zbog tehničkih problema) i/ili manjih prekida u radu (3). Kada se to preračuna u dane ispada da u pomenutih 10 skijaških dana nije radila 2.6 dana.

Dakle od ukupno 59 skijaških dana gondola je radila 54.4 skijaška dana odnosno u 92.2% slučajeva.

PS: Zaključak, pouzdana kao Fajzer smilies/cheesy.gif Šalu na stranu oslepeo sam gledajući u logove smilies/smiley.gif
Zorzi (iOS)
11.05.2021 | 22:49


@skijas Ma, pusti ljude beka pricaju kojekakve bajke, svi smo mi strucnjaci za stubove, svi se mi razumemo u visinu, ljudi hehtuju jer su zlobni ! Kao sto kaze xenon, rade “neke” zice, te neke su tanjirace 😂 ocigledno ne govorimo o istom pojmu, e toliko se razumemo i u stubove. Uzivajte vi sa one strane Kopa, pa kada vam je do gondole, svratite ovamo, pre toga pogledajte vremensku😂 Sve strucnjak do stucnjaka, htedoh reci sve zlobnik do zlobnika. Pozdrav
Skijaš89 (iOS)
11.05.2021 | 21:19


Kakve veze ima stub od 45m sa vetrom?! On je po sredini doline na početku trase. Okolo su brda pet puta veća od njega. Ništa niža nije bila ni Bela reka 1 koja je bila na toj trasi. Kakve sve provale ovde neću pročitati 😤
Xenon
11.05.2021 | 20:42


@Zorzi

Da ste vi, jos malo upuceniji, znali bi ste, da stare bele reke,nisu imale stub od 45 metara.
Kada u ostatku skijlaista,duva jak vetar,uvek radi bar nekoliko staza,i ski pas ne propada, u tim danima.Kod vas, kada dune vetar, propada vam ski pas za taj dan,cak vas ni paljenje auta,ne spasava,vetar na jarmu ce napraviti nanos.
Ove godine, niko nije znao za problem stuba od 45 metara, na najvetrovitijoj strani planine.
Danas svi znaju za taj problem, tako da ce mnogii reci, ne cao, nego zbogom Brzecu, kao opciji, sigurnog smestaja.


Zorzi (iOS)
11.05.2021 | 13:06


@Xenon Da si upucen malo, znao bi da svaka instalacija predtajecsa radom kada je udrani vetar jak, Pancic, Krcmar, gondola.. apsolutno nevazno. Slucaj ove godine, gondola nije radila koliko i krcmar i ostale instalacije. Koliko nam gondola znaci ja najbolje znam po broju gostiju. Zivi bili hejteri, kao sto rece neko dole, suncanom dolinom pa put pod noge. Cao cao
freerider (iOS)
11.05.2021 | 12:50


@Sima Kosmos: jeste jeftinija malo sutra 😉

Za kombinovanu žicu mora postojati dvostruki ulaz i dvostruki izlaz na/sa žice. Odvojen je ulaz za gondole i odvojen ulaz za korpe, takodje i izlaz. Takvu žicu sam napolje video jednu, možda dve - nije sigurno slučajno da su veoma retke.

Ali zato i služi ovaj tender prvi u nizu, da odredi tehničke karakteristike, proceni vrednost investicije i onda može da se odluči za konkretno rešenje.
Xenon
11.05.2021 | 11:10


Šta vam znače hoteli u Brzeću, kada na najmanji vetar staje gondola.
Napravili su 50 metara visok stub, i sada imaju problem.
Ko će da uplaćuje smestaj dole, ako treba u pasulj da gleda, hoće li gondola raditi ili ne.
Pokazalo se da je trasa gondole pogresna, trebala je ići zavetrinom, kako su iskusni mestani predlagali.
Previse promasaja je bilo do sada u planiranju.Nekako se, prvo povećava broj staza ,pa se onda hvata za glavu, kako resiti problem.
Napravili smo vise staza na pančiću ,pa je to sada problem.Napravili smo gondolu, pa je sada mali karaman u problemu, napravili smo sunčanu, koja je mogla ići do pančića, pa smo sada u problemu.
Isekli smo dvosed centar, pa je sada problem.

Boki (iOS)
10.05.2021 | 23:11


Ljubomorstino jedna, da si malo duze na Kopaoniku, znala bi da je Brzece imalo hotele, dok ti je vikend naselje bila njiva !! Dok se ulagalo u taj deo bili ste zadovoljni, a sada vam mecka zaigrala, pa si nasla ovde da prosipas pamet. Inace, brat bratu, u Brzecu ima sigurno batem 10tak hotela, amislim i vise!! Pustite bre da malo i ti ljudi dignu glavu, bezobraznici alavi.
JUGBOGDAN
10.05.2021 | 22:32


Jako mi Vas je zao Be...... ali u Brzece ima malko vise od 3 kucica i 2 hotela i zato smo dobili gondolu a Vama srecno pesacenje preko suncane doline .....
UZIVAJTE
Sima Kosmos (Android)
10.05.2021 | 22:15


Kombinovana je jevtinija od standarne gondole
Pele (Android)
10.05.2021 | 20:49


Moglo je lepo gondola iz Brzeća da se spusti ili do centra ili do vojske!? Centar treba direktno spojiti sa verom Malog Karaman.
Nemanja (Android)
10.05.2021 | 18:58


Nadam se da ce biti uradjeno nesto na Marinim vodama i Karamanu(10). Na Malom Karamanu je potrebno da se ubrza prespora zica, kao i na Krstu i Suncanoj
 1 2 > 
Napišite komentar (36)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (548):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
17.10.2021. 05:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Magla 2°C 1°C 1  m/s (SE) 100% 0cm
Magla sub.osećaj
2°C
temp. Pančić
1°C
1 m/s
(SE)
pritisak 829.2 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Marine vode A
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Mašinac
Vučak 2
Snow park
Traka Jaram
Traka Mašinac
Traka Ski vrtić
Dečji park
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
0/25 0/48 0/30
 (0%)  (0%)  (0%)
SKI Info
@Petar: Hvala na sugestiji. Biće sve osveženeo.

Ski opening Kopaonik 2021/2022. (9.-12.12.2021. go...
Dobro veče da vas pitam da li se zna cena ski pasa tokom ski openinga od 9-12 decembra i da li je prvi dan skijanja besplatan.Unapred zahvalan.

SKI kamere
@Mare hahaha a šta bi ti, sem ‘ legalne ‘ gradnje i !? Svake sezone nove staze !? vratićes se na Kop ne sumnjam

SKI kamere
Ove godine ja idem na Jahorinu , Kop sem nelegalne gradnje sve isto , by by

Ski opening Kopaonik 2021/2022. (9.-12.12.2021. go...
Цена ски пасса за сезону 2021/22 биће 30% скупља у односу на претходних пар сезона. Види...

SKI Info
@Stevs Imam nekoliko dobronamernih sugestija za urdnike portala. Nailme, mislim da bi bilo dobro da se u "ski info" dodaju oznake za ski lift tipa sid...

Ski servis "Rade"
Odkična in je lokacija, vrlo su prijatni i ljubazni. Prezadovoljna sam opremom

Hotel "Putnik" ****
S obzirom na cene ocekujem da im je i usluga vrhunska. Poseban akcenat na epidemioloske mere u danasnje vreme jer sam u nekim hotelima i to bas na Kop...

SKI kamere
Odavno se zna da za ovu sezonu nije nista radjeno.Za sledecu tek se rade BR 1,2 i nova 3,vestacko i nova akumulacija izmedju KG i MK itd itd,naravno a...

Ski servis "Rade"
Najbolje je kad neko plati reklamu, pa svi ukucani napisu kako su najbolji.

SKI kamere
hoce da osnezavaju, ali Brzecani ne daju zemlju, jer su ih vec zeznuli sa gondolom, da ce da im bud eislaceno a nece. Novo rukovodstvo opstine Brus id...