Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
Agencija Supernova Travel Vila Jezero
 
Potpisan ugovor: Leitner pravi gondolu iz Brzeća
11.11.2019 | 00:00 -> 24.03.2020 | 03:14
Gondola Brzeće
Danas, 23. marta 2020. godine, JP "Skijališta Srbije“ su dodelila ugovor za javnu nabavku radova na izgradnji gondole Brzeće - Mali karaman sa pratećom infrastrukturom po sistemu ključ u ruke, konzorcijumu koji predvodi nosilac posla Leitner AG. Pored ove italijanske firme radove će izvoditi i firme Brzmin, Elkoms, Deling, Ornament Investinženjering, Estuar i Zapis pro. 

Na poziv za podnošenje ponuda, koji je objavljen 13. marta, pa sve do isteka roka 23. marta 2020. godine, pristigla je jedna prihvatljiva ponuda čija je ukupna ponuđena cena 22.495.000,00 eura bez PDV-a. Nakon sprovedenog otvaranja i stručne ocene, a na osnovu Zakona o javnim nabavkama, konstatovano je da su ispunjeni uslovi za dodelu ugovora konzorcijumu čiji je nosilac Leitner AG.

Predmet ovog ugovora je isporuka isklopive kabinske žičare Brzeće (Bela reka) - Mali Кaraman, sa kabinama za 10 osoba, izgradnja još jedne prateće ski staze, kao i izrada potrebne tehničke dokumentacije za projekte veštačkog osnežavanja nove ski staze i ski staza Bela reka 1 i Bela reka 2. Izgradnja sistema veštačkog osnežavanja nije predmet ovog ugovora. U sklopu radova izvršiće se demontaža kompletne instalacije dvosedežnih žičara Bela reka 1 i Bela reka 2. 

Gondola će se sastojati od polazne stanice Brzeće sa pratećim objektima (1075 mnv), međustanice 1 (Struga - 1355 mnv), međustanice 2 (Izlaz Bele reke 2 - 1863mnv) sa objektom garaže za smeštaj kabina, kao i okretne stanice Mali karaman sa pripadajućim objektom ski restorana (1918 mnv). 

Gondola će biti ukupne dužine 3.741 metar i savladavaće visinsku razliku od 843 metra. Imaće 28 stubnih mesta i 74 kabine (111 pri krajnjem kapacitetu). Trasirana je duž postojećih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman.

Inicijalni kapacitet gondole biće 1.600 osoba na sat, pri brzini od 6 m/s, sa mogućnošću proširenja na maksimalni kapacitet od 2.400 osoba/čas. Vreme putovanja će biti 12.4 minuta.

Republika Srbija će se u 2020. godini dobiti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona eura za ovu dugo čekanu investiciju.

Bela Reka 30.12.2019. godine

Radovi na izgradnji planirani su za proleće 2020. godine i ako ne bude birokratskih problema završetak je moguć i iste godine. Ipak, obzirom na trenutne probleme sa virusom Korona, realno je očekivati da se prvi skijaši voze ovom kabinskom žičarom u sezoni 2021/2022.

Uporedo sa izgradnjom nove gondole proseca se još jedna staza dužine 950 metara. Ova staza će biti trasirana paralelno sa postojećom stazom Bela reka 2 ali sa druge strane gondole. 

Treću godinu redom Brzeće, koje sadrži blizu 4.000 ležajeva, nije imalo vezu vertikalnim transportom sa centrom Kopaonika. Gostiju je bilo sve manje i manje, a san o izgradnji gondole je trajao predugo. Međutim, u septembru mesecu 2019. godine pojavile su se prve ozbiljne glasine iz Opštine Brus da se priča o gondoli pomera sa mrtve tačke, te da su održani i prvi sastanci sa predstavnicima Vlade Republike Srbije. Da je sve ovo vrlo izvesno potvrdio je i predsednik Republike Srbije tokom intervja za RTS, konstatacijom da je na ovu temu razgovarao sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija. Konačno, nakon usvajanja predloga budžeta za narednu godinu, sa sigurnošću možemo tvrditi da će se gondola već naredne godine graditi.

Da se podsetimo, prvi konkretni koraci na ovu temu, bili su 2013. godine. Tada je potpisan memorandum između Vlade Republike Srbije i kompanije Leitner o javno-privatnom partnerstvu. Memorandumom je planirani završetak radova bio predviđen za sezonu 2014/2015. Žičara je trebala da se gradi paralelno sa trasom postojećih žičara Bela reka 1 i 2, da ima međustanicu na Malom karamanu i da se završava kod Vojnog doma u centru Kopaonika. 


Nakon toga, JP "Skijališta Srbije" su naručila ekspertizu za izgradnju gondole od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i izvršila geodetsko snimanje terena na lokaciji Bela reka 1 i Bela reka 2. Razmatrane su dve varijante trase kao i različiti tipovi žičara, a preliminarna proračunata vrednost gondole je bila 17.5 miliona eura.

Budžet
Od sezone 2017/2018. žičare Bela reka 1 i 2 više nisu u funkciji. Starost žičara od preko 30 godina uticala je na stanje i bezbednost instalacija. Zbog obima nedostataka i nemogućnosti pronalaženja svih potrebnih elemenata kao i sanacije nosećih stubova, zaključeno je da je jedino rešenje kompletna zamena instalacije novom.

Izgradnjom Moravskog koridora i gondole iz Brzeća bitno će se smanjiti vreme putovanja, te će turistička destinacija Kopaonik biti još atraktivnija. Pored svega ovoga u razmatranju je i ideja o izgradnji treće trake putnog pravca Brzeće  - Kopaonik.

Možda jedina žal ostaje što izlazna stanica gondole neće biti kod vojnog doma u centru Kopaonika. Time bi se dosta rasteretio centar planine. Skijaši bi u centru dobili još jednu lokaciju za ulazak na skijalište, a kabine bi mogle da se koristile i za prevoz neskijaša od centra do Brzeća i obratno. U tom slučaju žičara Mali karaman bi bila suvišna na trenutnoj lokaciji, te bi mogla da se izmesti na drugu poziciju na skijalištu.

Svima nama ljubiteljima Kopaonika, ostaje da čekamo skori prvi spust na najdužoj kopaoničkoj stazi Bela reka. 

Imate vaše mišljenje na ovu temu? Iskažite ga u komentarima ispod.

Pročitajte još:Komentari (71)
 1 2 3 > 
Aca (Android)
01.04.2020 | 14:54


Za to se obrati opštini Raška, kojima nije u interesu ova gondola
Aca (Android)
01.04.2020 | 14:51


Ti očito nisi svraca u brzece za tih 15godina
zires
27.03.2020 | 12:47


pozdravljam izgradnju
dolazim na kopaonik vec 15 godina i nijednim nije radila staza bela reka. nadam se da cu ovo docekati a lopatari ce se spustiti i u brzece
Срђан
26.03.2020 | 11:05


@Miler

Друже ел си размишљао колика ће бити гужва у центру кад се стотине скијаша из гондоле спусти из правца Малог Карамана до Конака?
Да ли би се повећала ванпансинска потрошња и подигао квалитет туристичке понуде и у центру и у Брзећу да гондола иде како ти кажеш и низбрдо?
Да ли би транспорт путника и роба превозом на електрични погон имало позитиван утицај на животну средину у односу на транспорт возилима са унутрашњим сагоревањем?

SKIJAM SVUDA
25.03.2020 | 19:42


Miler& ali ne i Bode

Naravno da skijam svuda, nije samo nick, već realnost. Ne znam da li je potrebno da ti potkrepim i konkretnom statistikom, al to nije tema, pa ću se suzdržati.
Prvobitni plan gondole je i bio upravo taj, do Konaka, potpisao ga je Dinkić dok je bio na funkciji i ta gondola je trebala biti gotova pre jedno 2.5 godine. Od plana se odustalo, preusmerila se lova čini mi se u Gvozdac i Krčmar (nisam 100% siguran, al Stevs može da potvrdi).
Sada je aktuelan ovaj plan i nadam se da će se završiti zaista, jer je Brzeće obesmišljeno trenutno.
Ski centri u većini skijališta i funkcionišu po principu koji si naveo, ali ne i sveto trojstvo u Francuskoj, najveće na Svetu, 3 Doline, najposećenije na Svetu, Paradiski i verovatno najbolje na Svetu, Tinj i Valdizer, jer je tamo smeštaj na planini (sem Valdizera), znači slično kao na Kopu.
Konkretno u Paradiskiju imaš gondole koje spajaju naselja unutar samog Paradiskija i rade do kasno u noć (ne za skijanje).
Vozio sam se bukvalno svim mogućim tipovima gondola koje postoje, od onih najsmešnijih jajastih za 4 osobe koje su u njima okrenute leđima do najveće na svetu i to i dok je primala 200 ljudi, a i kad je dno preuređeno za panoramsko razgledanje pa je sada kapacitet 187 osoba. Osnovna poenta gondola je pre svega savladavanje što većeg vertikalnog nagiba, mada ova najveća na Svetu konkretno spaja dve planine po horizontali, ali na visini od 300m od tla. Dakle visina iznad tla je takođe bitna. Ona besmislena na Staroj P(ili p)lanini je jedna od besmislenijih, ali sam zimus nabasao na još besmisleniju u skijalištu gde imaju toliko para za ovaj besmisleni luksuz. Treba li da upišem ime skijališta?
Dakle, trasa na Kopu je sasvim ok za 6-8-sed sa haubom, jer ide na maloj visini, slično gde su dvosedi još uvek. Ko voli da non stop skida skije, čisti ih ukoliko se unose unutra ili ubada u nosače spolja, onda opet namešta i tako u nedogled, ok. Ja ne volim, preferiram da sednem u sedešnjicu kao na Gvozdcu ili Krčmaru sa grejanjem sedišta i haubom, koju spuštam po potrebi. Kad je izuzetno hladno, ok je gondola jer može (a ne mora) biti u njoj toplije, ali kad je toplo, onda je neprijatno...
Mare
25.03.2020 | 12:59


Koji je objekat vojni dom, gde se on nalazi gore u centru kopa?
John (iOS)
25.03.2020 | 12:12


Jel citate dobro? U ovoj ceni je uracunato i dodatne sadrzaje(presecanje nove staze, izrada plana za vestacko osnezavanje, ima dve megusyanice..itd), .. ps. Nijedna konfiguracija terena na svetu nije ista, zato je tesko proceniti sta je skupo a sta jevtino
Uk (Android)
25.03.2020 | 07:55


Ne pricam ja o gradnji i smestajnim kapacitetima u centru vec o besomucnom cekanju u redu na zicu...
no1
25.03.2020 | 02:33


Ovde su najveci trosak medjustanice. Cemu medjustanica na Kamaristu?! Bolje je bilo izbaciti medjustanice Bela Reka 2 i Kamariste i za te pare produziti zicu do Vojske. Onda ukloniti Mali karaman zicaru i postaviti je na Jaram da bi se brze punila Gobelja.
gorstak
24.03.2020 | 19:57


Moglo je za 10 miliona manje. Na google pogledati cene gondola u juznoj americi gde se koriste kao lokalni transport, po USA skijalistima, svajcarskoj italiji i austriji za razumevanje iznosa.
Волођа
24.03.2020 | 18:56


Предлог за унапређење: Радно време жичара до 16:30, последња гондола у 16:00...
Harli (iOS)
24.03.2020 | 18:26


Gondola iz Vikend naselja je bila blizu realizacije, ali poenta je sto tamo vise nema dobrih placeva za gradnju do puta tako da nijedan politicar ili tajkun nema interes da tu kupi zemlju i gradi hotele pa da pogura pricu oko gondole, sto su uradili onda iz Brzeca, Srbija.
Fortuna (Android)
24.03.2020 | 16:24


Šta je sa gondolom iz Vikend naselja?
Viktor (Android)
24.03.2020 | 15:16


Naplatice nam u Brzecu;-)
Jan
24.03.2020 | 15:04


au, kako ce sad ovi "domacini" da nam naplacuju parkig od 500 din smilies/kiss.gif
Kliker-np (iOS)
24.03.2020 | 13:34


Uk
Gondola je tu da rastereti planinu a ne obrnuto. Odlicna je vest da ce konacno izgradnja poceti. I nebi trebalo pricati za projekat u losem kontekstu nikako,jer kako god okrenes bice samo pozitivno za skijase a i za druge. Samo me strah da kada se izgradi i pusti da ce cena ski pasa drqsticno skociti sto nebi bilo dobro..
Bruno (Android)
24.03.2020 | 13:19


Pa hoće.
Žičana izlazi na sam Mali Karaman.
SKIJAM SVUDA
24.03.2020 | 13:03


Opet rasipate novac!
Gondola je imala jedino smisla da ide do CENTRA Kopa (Konaka), da radi noću (recimo bar do 22h petkom) i da time rastereti nepotrebno maltretiranje vožnje kolima do vrha, već da služi za dopremanje i stvari gore za one koji su gore smešteni.
Šettosedi sa haubom ili osmosedi SA HAUBOM su najbolja rešenja za samo skijanje.
Od strane Skijališta Srbije Ski bus koji se ne naplaćuje (ni ski pass, ni boravišna taksa), BESPLATNO ZA SVE, red vožnje na 20-30min, nastruju da ide. Onda nema "nameštam lanCi", nema lopatari, nema PRAZNA GARAŽA OD 300 MESTA (a dva uplaćena po 1900din/dan), nema pauka i nema 20 nepotrebnih taksija koji najviše zagađuju gore...
Al kome ja ovo pišem...
John (iOS)
24.03.2020 | 12:47


Kad bi procitao lepo tekst, nebi pitao ovo!!
Noname (Android)
24.03.2020 | 11:22


Da li je realno da sada kada je najveci pritisak na budzet i kada se nenzna kako ce cela situacija sa virusom da utice na domacu i svetsku ekonomiju, SS potpisuje ugovor na xx miliona eur ?!
nsnsns
24.03.2020 | 10:37


Da li će u sklopu izgradnje gondole biti nekako rešena skijaška veza Mali karaman - Bela reka 2, obzirom da trenutno zahteva dosta guranja na skijama?
Uk (Android)
24.03.2020 | 10:36


Cak i sada trenutni kapacitet planine/staza je premasen, kako ce tek biti kada gondola bude u funkciji...
Grace
24.03.2020 | 07:21


Nadam se da će ovo konačno stopirati izgradnju na vrhu planine.
Upropastiše je!
Milan V.
25.02.2020 | 10:37


Da li je moguće da se pogrešna putanja sa postojećoh žica koristi i za gondolu? Neverovatno.Stari ljudi kažu,idi tamo gde se moe zimi ići bez "gunja"-zimskog kaputa. Ne samo da je linija loša već je i problem samo polazište-zagušeni ulaz sa objektima. Ima li nekog ko može da trezveno trasira liniju sa dobrim pristupom a i putanjom gde nema velikih vetrova,uspona i dr. Kompletna instalacija žičare je bila na mestu Mramor (tu je bio istovar) i postajala je maketa hotela na Mramoru.Odatle pa uz Duboku (zašićeni prostor od vetrova) bi bilo jedno od dobrih rešenja a ne da lični interesi budu iznad prirodnih i racionalnih.To pokazuje i deo napuštenog puta od krivine (punkt Srebrnac-baza) pa do Jarma ka jedna od promašaja izgradnje puta. Samo Bog zna koliko je ljudi bilo zavejano na ovom putu koji se jedino bez problema koristi u periodu kada nema snega.A da je bar izvršen zasad jela pored puta -celom dužinom kao odbrambeni deo o navejavanja,urdjen je samo odredjeni deo.Zar je tako teško uraditi? Postavlja se i jdeno logično pitanje, zašto se ne uradi staza niz Bećirovac sve do Mramora-ona bi bila sa velikom dužinom i velikom širinom.čime bi se i sam gondola naša na kraju te impozantne staze. Sve ove analize bi trebalo da uradi neko ko se dobro razume u stanje na terenu a ne da se projektuje od nekoga ko se kupa na moru i projektuje staze,gondolu,put i sl.
joca (Android)
12.01.2020 | 12:26


Hoće li mi neko objasniti šta predstavlja isprekidana linija na mapi gde u legendi pored te mape piše 'planirana žičara' ?
joca (Android)
11.01.2020 | 21:30


Hoće li mi neko objasniti šta predstavlja isprekidana linija na mapi gde u legendi pored te mape piše 'planirana žičara' ?
Wixi (iOS)
04.01.2020 | 11:58


@Srđan To je prostor predviđen za FIS poligon koji će se verovatno koristiti za obuku skijaša.
Срђан
31.12.2019 | 15:11


Прошириће се надлежност скијалишта и до твоје земље на КиМ једног дана поново smilies/wink.gif
Да заиста ће гондола да донесе доста тога доброг. Живнуће Брзеће. Гледам гужву у центру, каква ли ће тек да буде кад се са М. Карамана сјуре из гондоле. Надам се да ће је продужити до центра, то би било добро и за ванпансионску потрошњу после скијања и у Брзећу и на планини.
carapan
31.12.2019 | 10:14


Za gradnju na Jarmu su dozvolili izmenom prostornog plana. Ali prevashodno sada jure da dovucu vodu gore kako treba. Nego nebitno je to puno.
Mislim da je u planu prosirenje staze-puta ali cu se raspitati.
Nekada davno su gledali moj deo tamo oko belog brda, imali su cudne planove tada. Mada to je sad pod KiM pa tesko da ce se ista od toga ostvariti smilies/grin.gif
Nego back on track sto bi rekli....mislim da je Brus odradio sve sto se tice zemljista i papira tako da ce to brzo krenuti posto su i sredstva dobijena.
Tako da ce i to malo zivnuti, dosta hotela dole je izgradjeno u zadnjih 10 godina zalosno je da ne iskoriste kapacitete koje imaju.
investitor (iOS)
30.12.2019 | 23:37


ko gradi i sta? nacuh neke ozbiljne projekte, malo grad.
a gde ce svi da skijaju?
 1 2 3 > 
Napišite komentar (71)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (586):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
08.04.2020. 11:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 4°C -4°C 4  m/s (ENE) 45% 49cm
Vedro sub.osećaj
1°C
temp. Pančić
-6.7°C
4 m/s
(ENE)
pritisak 835.9 hPa staze
10-40 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
0/24 0/45 0/30
 (0%)  (0%)  (0%)
Kopaonik: Smeštaj zima/leto 2019/2020.
VilaSavic Evo da i ja napisem par redova o boravku u Vili Savic, u Vikend naselju Kopaonik. Supruga i ja, sa dvoje male...

Kraj ski sezone na Kopaoniku (FOTO & VIDEO)
Zakonom o zaštiti potrošača je upravo ovo predviđeno i ne mogu oni da rade kako hoće. a čitajte pažljivo "JP Skij...

Kraj ski sezone na Kopaoniku (FOTO & VIDEO)
Mene je JP Skijalište Srbije zvanično odbilo (mejlom) za prebacivanje dana u sledeću godinu ili refundaciju para. Adv...

SKI kamere
@Ivan - što se prodavnica tiče, rade Maxi, Idea, As MArket u konacima i u vikend naselju, i dobro su snabdevene. Tako®..

SKI kamere
любимый Копаоникwink

SKI kamere
Mislim ,da nema kamera na Kop-u, sve bi se prašilo od skijanja !smiley A ko zna, tamo gde nije pokriveno kamerama ?!?!?!...

SKI kamere
Može li neko da mi kaže šta radi trenutno na Kopu? Maxi, Idea, prodavnica u vikend naselju... Pitamo zbog dolaska u v...

SKI kamere
Sija Sunce, temperatura -1, danas ce biti dan za uzivanje. Cak je juce palo i malo novog snega. Karantin na Kopusmiley.

SKI kamere
Malo koristi i od ovog vanrednog stanja pošto se ima viška vremena.12 najboljih minuta sa Kopaonika u protekle dve god...

SKI kamere
kako li mere visinu snega, cele zime je nerealna?!

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Skijanje mi je najveća sportska ljubav. Zato sam, kao i ostali smiley razmišljao da se sam popnem i skijam. Međutim, naro...

SKI kamere
Danas oko zice za pancic vise ljudi nego u decembru

SKI kamere
Danas je bio divan dan za skijanje, pravo uzivanje. Kvare malo ovi sto smrde motornim sankama, osim sto su bucni i sto...

SKI kamere
Jel mogu te motorne sanke da povuku dvoje za sobom, skroz gore do Pančića ?smiley

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Guri ubi te izolacija druze 😁👌

SKI kamere
Na stazi malo jezero da se skija i uz to da se stekne i malo kondicije nije za odmet u ova teska vremena

SKI kamere
Pretpostavljam da nije mnogo skuplje od ski pasa, na dnevnom nivou, placati ove sa mot.sankama da te dizu gore?

SKI kamere
Izgleda se bas lepo uziva danas na Kopu. Setite se malo i nas i mahnite nam bar wink 🏔🗻🚠⏸🎿🌨❄. P.S. Da l...

SKI kamere
Kakva tuga, bio bi to jedan od onih dana....uhhhhhh

SKI kamere
Kakav bi danas bio dan za skijanje. Steta