Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
Novi apartmani
Hotel Angella Kopaonik
Nacionalna Klasa Vila Jezero
 
Objavljena trasa gondole iz Brzeća koja je deo budžeta Srbije za 2020. (VIDEO - Bela reka danas)
11.11.2019 | 00:00 -> 30.12.2019 | 23:16
Gondola Brzeće
Skupština Srbije je na predlog Vlade usvojila Zakon o budžetu Srbije za 2020. godinu, u okviru koga se predviđa finansiranje izgradnje gondole Brzeće - Mali karaman. Republika Srbija će u 2020. godini odobriti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona eura za ovu dugo čekanu investiciju. JP "Skijališta Srbije" su u međuvremenu počela sa pribavljanjem svih potrebnih dozvola za početak gradnje, koja je planirana na proleće 2020. godine.

Trasa buduće gondole će biti identična sadašnjoj trasi žičara Bela Reka 1 i 2, osim što je izlazna stanica na vrhu Mali karaman. Na ovoj trasi biće i dve međustanice. Prva će se nalaziti na mestu Kamarište (spoj Bele reke 1 i 2 i Struge), a druga na sadašnjoj izlaznoj stanici Bela reke 2 (FIS poligon). Kabine nove gondole će moći da prime do deset skijaša. Ukupna dužina trase je 3.078 metara.

Bela Reka 30.12.2019. godine

Radovi na izgradnji najverovatnije kreću na proleće 2020. godine i ako ne bude birokratskih problema završetak je moguć i iste godine. Ipak, realno je očekivati da se prvi skijaši voze ovom kabinskom žičarom u sezoni 2021/2022. Trenutno se vrši izrada urbanističkog projekta i projekta preparcelizacije za potrebe pribavljanja dozvole za izgradnju. Takođe, plan je da se uporedo sa izgradnjom nove gondole proseče još jedna staza dužine 950 metara. Ova staza će biti trasirana paralelno sa postojećom stazom Bela reka 2 ali sa druge strane gondole. 

Treću godinu redom Brzeće, koje sadrži blizu 4.000 ležajeva, nema vezu vertikalnim transportom sa centrom Kopaonika. Gostiju je sve manje i manje, a san o izgradnji gondole je trajao predugo. Međutim, u septembru mesecu pojavile su se prve ozbiljne glasine iz Opštine Brus da se priča o gondoli pomera sa mrtve tačke, te da su održani i prvi sastanci sa predstavnicima Vlade Republike Srbije. Da je sve ovo vrlo izvesno potvrdio je i predsednik Republike Srbije tokom intervja za RTS, konstatacijom da je na ovu temu razgovarao sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija. Konačno, nakon usvajanja predloga budžeta za narednu godinu, sa sigurnošću možemo tvrditi da će se gondola već naredne godine graditi.

Da se podsetimo, prvi konkretni koraci na ovu temu, bili su 2013. godine. Tada je potpisan memorandum između Vlade Republike Srbije i kompanije Leitner o javno-privatnom partnerstvu. Memorandumom je planirani završetak radova bio predviđen za sezonu 2014/2015. Žičara je trebala da se gradi paralelno sa trasom postojećih žičara Bela reka 1 i 2, da ima međustanicu na Malom karamanu i da se završava kod Vojnog doma u centru Kopaonika. 


Nakon toga, JP "Skijališta Srbije" su naručila ekspertizu za izgradnju gondole od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i izvršila geodetsko snimanje terena na lokaciji Bela reka 1 i Bela reka 2. Razmatrane su dve varijante trase kao i različiti tipovi žičara, a preliminarna proračunata vrednost gondole je bila 17.5 miliona eura.

Budžet
Od sezone 2017/2018. žičare Bela reka 1 i 2 više nisu u funkciji. Starost žičara od preko 30 godina uticala je na stanje i bezbednost instalacija. Zbog obima nedostataka i nemogućnosti pronalaženja svih potrebnih elemenata kao i sanacije nosećih stubova, zaključeno je da je jedino rešenje kompletna zamena instalacije novom.

Izgradnjom Moravskog koridora i gondole iz Brzeća bitno će se smanjiti vreme putovanja, te će turistička destinacija Kopaonik biti još atraktivnija. Pored svega ovoga u razmatranju je i ideja o izgradnji treće trake putnog pravca Brzeće  - Kopaonik.

Možda jedina žal ostaje što izlazna stanica gondole neće biti kod vojnog doma u centru Kopaonika. Time bi se dosta rasteretio centar planine. Skijaši bi u centru dobili još jednu lokaciju za ulazak na skijalište, a kabine bi mogle da se koristile i za prevoz neskijaša od centra do Brzeća i obratno. U tom slučaju žičara Mali karaman bi bila suvišna na trenutnoj lokaciji, te bi mogla da se izmesti na drugu poziciju na skijalištu.

Svima nama ljubiteljima Kopaonika, ostaje da čekamo skori prvi spust na najdužoj kopaoničkoj stazi Bela reka. 

Imate vaše mišljenje na ovu temu? Iskažite ga u komentarima ispod.

Pročitajte još:Komentari (47)
 1 2 > 
joca (Android)
12.01.2020 | 12:26


Hoće li mi neko objasniti šta predstavlja isprekidana linija na mapi gde u legendi pored te mape piše 'planirana žičara' ?
joca (Android)
11.01.2020 | 21:30


Hoće li mi neko objasniti šta predstavlja isprekidana linija na mapi gde u legendi pored te mape piše 'planirana žičara' ?
Wixi (iOS)
04.01.2020 | 11:58


@Srđan To je prostor predviđen za FIS poligon koji će se verovatno koristiti za obuku skijaša.
Срђан
31.12.2019 | 15:11


Прошириће се надлежност скијалишта и до твоје земље на КиМ једног дана поново smilies/wink.gif
Да заиста ће гондола да донесе доста тога доброг. Живнуће Брзеће. Гледам гужву у центру, каква ли ће тек да буде кад се са М. Карамана сјуре из гондоле. Надам се да ће је продужити до центра, то би било добро и за ванпансионску потрошњу после скијања и у Брзећу и на планини.
carapan
31.12.2019 | 10:14


Za gradnju na Jarmu su dozvolili izmenom prostornog plana. Ali prevashodno sada jure da dovucu vodu gore kako treba. Nego nebitno je to puno.
Mislim da je u planu prosirenje staze-puta ali cu se raspitati.
Nekada davno su gledali moj deo tamo oko belog brda, imali su cudne planove tada. Mada to je sad pod KiM pa tesko da ce se ista od toga ostvariti smilies/grin.gif
Nego back on track sto bi rekli....mislim da je Brus odradio sve sto se tice zemljista i papira tako da ce to brzo krenuti posto su i sredstva dobijena.
Tako da ce i to malo zivnuti, dosta hotela dole je izgradjeno u zadnjih 10 godina zalosno je da ne iskoriste kapacitete koje imaju.
investitor (iOS)
30.12.2019 | 23:37


ko gradi i sta? nacuh neke ozbiljne projekte, malo grad.
a gde ce svi da skijaju?
Срђан
30.12.2019 | 22:01


Било би добро да се прошири ски пут 19 од Б.реке 2 до почетне Гвоздца и паралелно направи стаза налик Леденици само дужа. Тај ски пут је узак, стрм, са пуно кривина и дрвећа уз саму ивицу стазе. Диван амбијент само како ће скијаши почетници да стигну из Брзећа до плавих стаза у центру? Причамо о 50,100, 200 скијаша који ће у исто време да крену ка Гвоздцу том истом ски стазом!
Срђан
30.12.2019 | 19:58


@чарапан

Не мислио сам кад се гледа са врха Беле реке 2 са леве стране, велика површина са слепим завршетком, баш наспрам међустанице. Уцртана је и на "Ski live mapi" Инфокопа.

По плану који је окачен, колико схватам, уз гондолу ће направити и ове стазе са жицама као што је била Струга? Е то ће онда да буде комплет зона за врхунско скијање.carapan
30.12.2019 | 19:12


@Srdjan

Leva strana je planirana (ako gledamo od Brzeca ka gore) namenjana za za jos jednu stazu + dve spojnice sa belom rekom. Uz mogucu jednu zicaru koja vodi do vrha Vrlje.
Ali to je sve ali. Skakaonica koja je u tom nekom razvojnom planu je na Jarmu tj. strana koja gleda ka Raski.
Bisa (Android)
30.12.2019 | 17:46


Hoce, planirano je osnezavanje tako da staza ima odlicnu perspektivu
snowcat (Android)
30.12.2019 | 15:37


Ne živim u Raški a ni sa one druge strane, potpuno sam neutralna i slobodna da kazem, bice divno ;-))
Срђан
30.12.2019 | 12:50


А чему је намењен онај прокрчен простор лево од Беле реке 2, није обележен као стаза? Личи као простор за скакаоницу.
Milena Stojic (Android)
30.12.2019 | 12:18


Hoće li se istovremeno sa izgradnjom gondole izgraditi i sistem za veštačko osnežavanje na ovim stazama?
Boki 2
30.12.2019 | 11:47


Raduje me ova informacija. Za nas koji smo imali priliku da skijamo Bele Reke eto opet radosti.
Meni lično, ali što bi Čola rekao ne bih ja tu ništa menjao, se više dopadala prva priča o gondoli od pre više od 30 godina kada se kao jedna od mogućnosti trase pominjala relacija spomenik Mramor - Pančić (oko 4.500 m). Mislim da su bili napravljena i neka idejna rešenja sa ogromnim parkingom kod spomenika na Mramoru...
Nije tada razmatrana opcija ukidanja žica na Belim rekama (tek bile napravljene) ali ovako je svakako bolje, mnogo bolje, nego što trenutno jeste.
Lično mislim da će oni koji dolaze zbog skijanja pre izabrati Brzeće kao smeštaj a oni koji vole da se prikazuju neka idu i sede tamo gde misle da će biti vidjeni...
Vesko (Android)
30.12.2019 | 10:13


Bravo, ponovo cemo se spustati stazama Bele reke, bas nam nedostaje duga staza na Kopu, a bravo i da Brzece ponovo postanu atraktivna lokacija.
carapan
30.12.2019 | 09:47


Pogurano je to opasno. Brus je poceo da radi malo na tome da neke stvari okrene na njihovu vodenicu.
Tako su dozvolili gradnju na Jarmu pa eto ocekujte i tamo nov hotel uskoro posto je skoro pa sve odradjeno sto se tice papirologije.
Opsano se gura i prosirenje puta
freerider
06.12.2019 | 20:27


Ništa ja ne razumem kakva kompenzacija, i kakva prodaja ski passova smilies/smiley.gif

Ne vredi da se piše izokola, izokola razume samo onaj ko ima više informacija a njemu ni ne treba priča sa foruma smilies/wink.gif

Kada se kaže sistem naplate ski passova na šta se misli (SkiData ekvivalent?)?

Kakva kompenzacija gondole?


gorstak
06.12.2019 | 07:29


@freerider

nisi razumeo. ima veze sa sistemom naplate skipass-ova, a ne prodaje instalacija.
ovog puta nije prodaja, nego kompenzacija, lokalci i beogradjani ce progurati,
zato je cena +10Miliona.
pogledaj ranije komentare. Isto kao ona plasticna prevara.
freerider
05.12.2019 | 20:52


Povodom tačke:

2. da se Leitner uvede u sistem SS

Nove žice Gvozdac i Krčmar su Leitner, takođe predstavnik Leitnera je radio sve nove staze poslednjih par godina na Kopaoniku, tako da je Leitner odavno ušao u "sistem SS".
bgd
05.12.2019 | 01:38


#Gorstak. Ti ocigledno ne znas kojaje duzina Bele Reke 1 I 2. Pa posmrzavali bi se na snegu ili vetru tokom voznje od preko 3000 m na sestosedu. Jesi li ti nekad video gondola u zivotu?
carapan
04.12.2019 | 13:59


Pocela je eskproprijacija zemljista u Brzecu za buducu pocetnu stanicu i prilazne objekte i saobracajnice uz kruzni tok.
Ista trasa uz jednu medjustanicu Kamariste.
gorstak
22.11.2019 | 12:17


@ frau_kop

svrha sestoseda sa haubom je transport ljudi gore i dole,
a ako ima snega te godine i skijanje na BR.

nema kola na kopu
nema problema sa parkingom i placanja parkinga
nema zagadjivanja
nema placanja ulaza u NP
nema trosenja benzina i automobila

ima brz prevoz do skijanja
ima haubu protiv vetra

Za to nije potrebna gondola, gondola ili jos bolje gondole kasne 20 godina dok K nije usr.n za sva vremena i gore i dole

gondola nije cilj samo po sebi, ona je sredstvo da se dodje do krajnjih ciljeva:

1. da se ukrade nasih tj budzetskih para i
2. da se Leitner uvede u sistem SS

zivi bili pa videli
frau_kop
21.11.2019 | 09:37


@gorstak šestosed sa haubom ne rešava problem, isto bi bilo kao i sa trenutnom žičarom jer kada nema snega ponovo će kolima morati da se penju iz Brzeća i ponovo gužve za parking. Sam rad gondole ne zavisi od snega i skijaši silaze u centru za razliku od žice gde se izlazilo na vrhu bele reke pa dalje skijama do gvozdaca itd...
Pepi (Android)
19.11.2019 | 17:58


Lepa vest. Da bi se skijaliste podiglo na visi nivo potrebno je i probiti stazu za pocetnike(plavu) desetak km do polazne stanice Brzece kao npr.Borovets ili Bansko. Takve duge staze su i prava atrakcija za sve ski pocetnike. Isto je pozlja gondola i sa druge strane da bi kop bio vise od planine. Ako je sesto sed sa haubom jeftinija varijanta ja bi pusti i sa jedne i sa druge strane to je moje misljenje.
freerider
15.11.2019 | 01:32


@Struga: nema potrebe da se izmesta bilo koja zica, gondola je mogla da predje preko vrha MK do dole kod Vojske nista nije smetalo. Samo da Raska nije kocila.

Struga (iOS)
14.11.2019 | 15:57


Prava je šteta sto gondola ne ide do Vojnog doma smilies/sad.gif to bi onda stvarno bila kapitalna investicija. Negde sam procitao da je sukob bio između Raške i Brusa. Ovako je gondola samo na teritoriji Brusa. Ima li istine u tome? Da ide do Vojnog doma Mali Karaman bi se izmestio negde drugde.
Igor (Android)
14.11.2019 | 15:40


Ne može, ne zna, ccc...
Skijasica
14.11.2019 | 15:31


Dali je ovo cena samo za gondolu ili i uredjenje staza niko nezna. Koliko je realno ili nerealno ni to necemo saznati nikad.. Gondolu kada se izgradi niko nemoze da odnese kuci. Kraj dole ce da procveta.
gorstak
14.11.2019 | 14:38


gondola je nepotrebna, sestosed sa haubom resava ceo problem
veza koja postoji kod novog hotela na malom jezeru je veza koja odavno postoji kod leitner varijante, koja je razradjena na krcmaru i gvozdcu i koja se sada zaokruzuje ovde
u vezi novca radi se o najmanje 10 miliona viska
zapamtite, ovde je krajnji plan da leitner udje u ss
Srki
14.11.2019 | 12:32


Bas me zainterosovala polemika oko cene izgradnje gondole, pa progooglah malo:
https://www.snowplaza.de/weblog/7098-saalbach-investiert-43-millionen-euro-fuer-neue-lifte/
Koliko sam razumeo...uz pomoc google translate..austrijanci ce uloziti 43 miliona za izgradnju dve dve gondole...e, sad da li to obuhvata i staze, osnezavanje i sl ne znam ali ugrubo se izgleda radi o tim ciframa...
Pozdrav svima
 1 2 > 
Napišite komentar (47)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (587):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
22.01.2020. 00:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro -2°C -4°C 2  m/s (ENE) 20% 52cm
Vedro sub.osećaj
-5°C
temp. Pančić
-7°C
2 m/s
(ENE)
pritisak 840.8 hPa staze
10-30 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
21/24 34/45 26/30
 (87.5%)  (75.6%)  (86.7%)
Prognoza vremena za Kopaonik
XENON- Prvu nešto konkretniju promenu vremena uz snežne padavine možemo očekivati na prelazu iz nedelje u ponedelja...

Apartman 4 u vili "Mina"
Top lokacija, mozda najbolja na planini. Ali solazi sa cenom: guzva ispred vile je ogromna. Parkinga nema (to sto ima ne...

Kopaonik dobio nazive ulica
Novak Djokovic?

Kopaonik dobio nazive ulica
Super, sada je za Infokop predlog da sto pre uz sve smestajen jedinice postavi i informaciju o tacnoj adresi (ulicani b...

SKI kamere
@VMV Na mapi, na ovom sajtu, je označeno da ta staza nije u funkciji. Ne znam kakve su oznake na mapama kod žičara. P...

SKI kamere
Staza koja povezuje Pancic i Suncanu je zatvorena.Zato si i ostetio skiju.

SKI kamere
Apelujem na SS da dobro provere koje staze pustaju i u kakvom su stanju. Danas sam prilikom spajanja Pancica sa Suncano...

Aktivni odmor na Kopaoniku: Planinski biciklizam
Bio prosle god u avgustu, 600 din sat, 2000 dan - iznajmljivanje bajsa u planetbike-u što znači da može i za manje pa...

Dominacija anticiklona, ali uz pad temperature i o...
Pozdrav za Kimija i jedno pitanje za njega. Da li se uskoro ocekuju malo ozbiljnije padavine? Hvala unapred. Pozzz

Prognoza vremena za Kopaonik
Aco Kakva je situacija za prve dve nedelje februara,deciji raspust,sretenje?

Parkiranje na Kopaoniku
@minz Cujem da sada postoji i nova garaza u Milmari kompleksu. Da li neko ima informacija o broju mesta, cenama, nacinu ...

Mountaincart na noćnoj stazi Karaman greben (FOTO...
Koliko ukupno košta vožnja kartom? Ok, cena jedne vožnje je 350 din, a ski pass?

SKI kamere
19.01. je bio odlican, iako ne volim javna preduzeca. Moram da pohvalim ovom prilikom Skijalista za stanje staza, imam u...

Parkiranje na Kopaoniku
Da bi neko imao pravo na kazne i pauka, potrebno je da obezbedi dovoljan broj parking mesta. Ovako je vrlo jasno da je o...

Dominacija anticiklona, ali uz pad temperature i o...
Kada bude vise snega, jer obe nemaju vestaka

Vila "Zvončica"
Uplatili smo ishranu u restoranu vile Zvončica. Ishrana je blago rečeno pravo razočarenje i apsolutno ne opravdava o®..

Mountaincart na noćnoj stazi Karaman greben (FOTO...
Stevs, potpuno si u pravu, stvarno je super dozivljaj mountaintcar, a takodje i nocno sankanje na KG, moje dete od 6 god...

Dominacija anticiklona, ali uz pad temperature i o...
Da li ima informacija kada ce da prorade staze 19a i 19b (dve nove staze na Gvozdcu)? Hvala.

Prognoza vremena za Kopaonik
Da vas sada pitam velike znalce kako to da evo ceo januar nece biti sneznih padavina.?Kako to da je kod nas mesec dana p...

Dominacija anticiklona, ali uz pad temperature i o...
Kada će biti novog snega?