Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Hotel Mammut
English
ZONED
Vila Nika
MK Mountain Resort Kopaonik
Hotel Junior SKI BUS
 
Potpisan ugovor: Leitner pravi gondolu iz Brzeća
11.11.2019 | 00:00 -> 24.03.2020 | 03:14
Gondola Brzeće
Danas, 23. marta 2020. godine, JP "Skijališta Srbije“ su dodelila ugovor za javnu nabavku radova na izgradnji gondole Brzeće - Mali karaman sa pratećom infrastrukturom po sistemu ključ u ruke, konzorcijumu koji predvodi nosilac posla Leitner AG. Pored ove italijanske firme radove će izvoditi i firme Brzmin, Elkoms, Deling, Ornament Investinženjering, Estuar i Zapis pro. 

Na poziv za podnošenje ponuda, koji je objavljen 13. marta, pa sve do isteka roka 23. marta 2020. godine, pristigla je jedna prihvatljiva ponuda čija je ukupna ponuđena cena 22.495.000,00 eura bez PDV-a. Nakon sprovedenog otvaranja i stručne ocene, a na osnovu Zakona o javnim nabavkama, konstatovano je da su ispunjeni uslovi za dodelu ugovora konzorcijumu čiji je nosilac Leitner AG.

Predmet ovog ugovora je isporuka isklopive kabinske žičare Brzeće (Bela reka) - Mali Кaraman, sa kabinama za 10 osoba, izgradnja još jedne prateće ski staze, kao i izrada potrebne tehničke dokumentacije za projekte veštačkog osnežavanja nove ski staze i ski staza Bela reka 1 i Bela reka 2. Izgradnja sistema veštačkog osnežavanja nije predmet ovog ugovora. U sklopu radova izvršiće se demontaža kompletne instalacije dvosedežnih žičara Bela reka 1 i Bela reka 2. 

Gondola će se sastojati od polazne stanice Brzeće sa pratećim objektima (1075 mnv), međustanice 1 (Struga - 1355 mnv), međustanice 2 (Izlaz Bele reke 2 - 1863mnv) sa objektom garaže za smeštaj kabina, kao i okretne stanice Mali karaman sa pripadajućim objektom ski restorana (1918 mnv). 

Gondola će biti ukupne dužine 3.741 metar i savladavaće visinsku razliku od 843 metra. Imaće 28 stubnih mesta i 74 kabine (111 pri krajnjem kapacitetu). Trasirana je duž postojećih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman.

Inicijalni kapacitet gondole biće 1.600 osoba na sat, pri brzini od 6 m/s, sa mogućnošću proširenja na maksimalni kapacitet od 2.400 osoba/čas. Vreme putovanja će biti 12.4 minuta.

Republika Srbija će se u 2020. godini dobiti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona eura za ovu dugo čekanu investiciju.

Bela Reka 30.12.2019. godine

Radovi na izgradnji planirani su za proleće 2020. godine i ako ne bude birokratskih problema završetak je moguć i iste godine. Ipak, obzirom na trenutne probleme sa virusom Korona, realno je očekivati da se prvi skijaši voze ovom kabinskom žičarom u sezoni 2021/2022.

Uporedo sa izgradnjom nove gondole proseca se još jedna staza dužine 950 metara. Ova staza će biti trasirana paralelno sa postojećom stazom Bela reka 2 ali sa druge strane gondole. 

Treću godinu redom Brzeće, koje sadrži blizu 4.000 ležajeva, nije imalo vezu vertikalnim transportom sa centrom Kopaonika. Gostiju je bilo sve manje i manje, a san o izgradnji gondole je trajao predugo. Međutim, u septembru mesecu 2019. godine pojavile su se prve ozbiljne glasine iz Opštine Brus da se priča o gondoli pomera sa mrtve tačke, te da su održani i prvi sastanci sa predstavnicima Vlade Republike Srbije. Da je sve ovo vrlo izvesno potvrdio je i predsednik Republike Srbije tokom intervja za RTS, konstatacijom da je na ovu temu razgovarao sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija. Konačno, nakon usvajanja predloga budžeta za narednu godinu, sa sigurnošću možemo tvrditi da će se gondola već naredne godine graditi.

Da se podsetimo, prvi konkretni koraci na ovu temu, bili su 2013. godine. Tada je potpisan memorandum između Vlade Republike Srbije i kompanije Leitner o javno-privatnom partnerstvu. Memorandumom je planirani završetak radova bio predviđen za sezonu 2014/2015. Žičara je trebala da se gradi paralelno sa trasom postojećih žičara Bela reka 1 i 2, da ima međustanicu na Malom karamanu i da se završava kod Vojnog doma u centru Kopaonika. 


Nakon toga, JP "Skijališta Srbije" su naručila ekspertizu za izgradnju gondole od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije i izvršila geodetsko snimanje terena na lokaciji Bela reka 1 i Bela reka 2. Razmatrane su dve varijante trase kao i različiti tipovi žičara, a preliminarna proračunata vrednost gondole je bila 17.5 miliona eura.

Budžet
Od sezone 2017/2018. žičare Bela reka 1 i 2 više nisu u funkciji. Starost žičara od preko 30 godina uticala je na stanje i bezbednost instalacija. Zbog obima nedostataka i nemogućnosti pronalaženja svih potrebnih elemenata kao i sanacije nosećih stubova, zaključeno je da je jedino rešenje kompletna zamena instalacije novom.

Izgradnjom Moravskog koridora i gondole iz Brzeća bitno će se smanjiti vreme putovanja, te će turistička destinacija Kopaonik biti još atraktivnija. Pored svega ovoga u razmatranju je i ideja o izgradnji treće trake putnog pravca Brzeće  - Kopaonik.

Možda jedina žal ostaje što izlazna stanica gondole neće biti kod vojnog doma u centru Kopaonika. Time bi se dosta rasteretio centar planine. Skijaši bi u centru dobili još jednu lokaciju za ulazak na skijalište, a kabine bi mogle da se koristile i za prevoz neskijaša od centra do Brzeća i obratno. U tom slučaju žičara Mali karaman bi bila suvišna na trenutnoj lokaciji, te bi mogla da se izmesti na drugu poziciju na skijalištu.

Svima nama ljubiteljima Kopaonika, ostaje da čekamo skori prvi spust na najdužoj kopaoničkoj stazi Bela reka. 

Imate vaše mišljenje na ovu temu? Iskažite ga u komentarima ispod.

Pročitajte još:Komentari (71)
 1 2 3 > 
Срђан
30.12.2019 | 22:01


Било би добро да се прошири ски пут 19 од Б.реке 2 до почетне Гвоздца и паралелно направи стаза налик Леденици само дужа. Тај ски пут је узак, стрм, са пуно кривина и дрвећа уз саму ивицу стазе. Диван амбијент само како ће скијаши почетници да стигну из Брзећа до плавих стаза у центру? Причамо о 50,100, 200 скијаша који ће у исто време да крену ка Гвоздцу том истом ски стазом!
Срђан
30.12.2019 | 19:58


@чарапан

Не мислио сам кад се гледа са врха Беле реке 2 са леве стране, велика површина са слепим завршетком, баш наспрам међустанице. Уцртана је и на "Ski live mapi" Инфокопа.

По плану који је окачен, колико схватам, уз гондолу ће направити и ове стазе са жицама као што је била Струга? Е то ће онда да буде комплет зона за врхунско скијање.carapan
30.12.2019 | 19:12


@Srdjan

Leva strana je planirana (ako gledamo od Brzeca ka gore) namenjana za za jos jednu stazu + dve spojnice sa belom rekom. Uz mogucu jednu zicaru koja vodi do vrha Vrlje.
Ali to je sve ali. Skakaonica koja je u tom nekom razvojnom planu je na Jarmu tj. strana koja gleda ka Raski.
Bisa (Android)
30.12.2019 | 17:46


Hoce, planirano je osnezavanje tako da staza ima odlicnu perspektivu
snowcat (Android)
30.12.2019 | 15:37


Ne živim u Raški a ni sa one druge strane, potpuno sam neutralna i slobodna da kazem, bice divno ;-))
Срђан
30.12.2019 | 12:50


А чему је намењен онај прокрчен простор лево од Беле реке 2, није обележен као стаза? Личи као простор за скакаоницу.
Milena Stojic (Android)
30.12.2019 | 12:18


Hoće li se istovremeno sa izgradnjom gondole izgraditi i sistem za veštačko osnežavanje na ovim stazama?
Boki 2
30.12.2019 | 11:47


Raduje me ova informacija. Za nas koji smo imali priliku da skijamo Bele Reke eto opet radosti.
Meni lično, ali što bi Čola rekao ne bih ja tu ništa menjao, se više dopadala prva priča o gondoli od pre više od 30 godina kada se kao jedna od mogućnosti trase pominjala relacija spomenik Mramor - Pančić (oko 4.500 m). Mislim da su bili napravljena i neka idejna rešenja sa ogromnim parkingom kod spomenika na Mramoru...
Nije tada razmatrana opcija ukidanja žica na Belim rekama (tek bile napravljene) ali ovako je svakako bolje, mnogo bolje, nego što trenutno jeste.
Lično mislim da će oni koji dolaze zbog skijanja pre izabrati Brzeće kao smeštaj a oni koji vole da se prikazuju neka idu i sede tamo gde misle da će biti vidjeni...
Vesko (Android)
30.12.2019 | 10:13


Bravo, ponovo cemo se spustati stazama Bele reke, bas nam nedostaje duga staza na Kopu, a bravo i da Brzece ponovo postanu atraktivna lokacija.
carapan
30.12.2019 | 09:47


Pogurano je to opasno. Brus je poceo da radi malo na tome da neke stvari okrene na njihovu vodenicu.
Tako su dozvolili gradnju na Jarmu pa eto ocekujte i tamo nov hotel uskoro posto je skoro pa sve odradjeno sto se tice papirologije.
Opsano se gura i prosirenje puta
freerider
06.12.2019 | 20:27


Ništa ja ne razumem kakva kompenzacija, i kakva prodaja ski passova smilies/smiley.gif

Ne vredi da se piše izokola, izokola razume samo onaj ko ima više informacija a njemu ni ne treba priča sa foruma smilies/wink.gif

Kada se kaže sistem naplate ski passova na šta se misli (SkiData ekvivalent?)?

Kakva kompenzacija gondole?


gorstak
06.12.2019 | 07:29


@freerider

nisi razumeo. ima veze sa sistemom naplate skipass-ova, a ne prodaje instalacija.
ovog puta nije prodaja, nego kompenzacija, lokalci i beogradjani ce progurati,
zato je cena +10Miliona.
pogledaj ranije komentare. Isto kao ona plasticna prevara.
freerider
05.12.2019 | 20:52


Povodom tačke:

2. da se Leitner uvede u sistem SS

Nove žice Gvozdac i Krčmar su Leitner, takođe predstavnik Leitnera je radio sve nove staze poslednjih par godina na Kopaoniku, tako da je Leitner odavno ušao u "sistem SS".
bgd
05.12.2019 | 01:38


#Gorstak. Ti ocigledno ne znas kojaje duzina Bele Reke 1 I 2. Pa posmrzavali bi se na snegu ili vetru tokom voznje od preko 3000 m na sestosedu. Jesi li ti nekad video gondola u zivotu?
carapan
04.12.2019 | 13:59


Pocela je eskproprijacija zemljista u Brzecu za buducu pocetnu stanicu i prilazne objekte i saobracajnice uz kruzni tok.
Ista trasa uz jednu medjustanicu Kamariste.
gorstak
22.11.2019 | 12:17


@ frau_kop

svrha sestoseda sa haubom je transport ljudi gore i dole,
a ako ima snega te godine i skijanje na BR.

nema kola na kopu
nema problema sa parkingom i placanja parkinga
nema zagadjivanja
nema placanja ulaza u NP
nema trosenja benzina i automobila

ima brz prevoz do skijanja
ima haubu protiv vetra

Za to nije potrebna gondola, gondola ili jos bolje gondole kasne 20 godina dok K nije usr.n za sva vremena i gore i dole

gondola nije cilj samo po sebi, ona je sredstvo da se dodje do krajnjih ciljeva:

1. da se ukrade nasih tj budzetskih para i
2. da se Leitner uvede u sistem SS

zivi bili pa videli
frau_kop
21.11.2019 | 09:37


@gorstak šestosed sa haubom ne rešava problem, isto bi bilo kao i sa trenutnom žičarom jer kada nema snega ponovo će kolima morati da se penju iz Brzeća i ponovo gužve za parking. Sam rad gondole ne zavisi od snega i skijaši silaze u centru za razliku od žice gde se izlazilo na vrhu bele reke pa dalje skijama do gvozdaca itd...
Pepi (Android)
19.11.2019 | 17:58


Lepa vest. Da bi se skijaliste podiglo na visi nivo potrebno je i probiti stazu za pocetnike(plavu) desetak km do polazne stanice Brzece kao npr.Borovets ili Bansko. Takve duge staze su i prava atrakcija za sve ski pocetnike. Isto je pozlja gondola i sa druge strane da bi kop bio vise od planine. Ako je sesto sed sa haubom jeftinija varijanta ja bi pusti i sa jedne i sa druge strane to je moje misljenje.
freerider
15.11.2019 | 01:32


@Struga: nema potrebe da se izmesta bilo koja zica, gondola je mogla da predje preko vrha MK do dole kod Vojske nista nije smetalo. Samo da Raska nije kocila.

Struga (iOS)
14.11.2019 | 15:57


Prava je šteta sto gondola ne ide do Vojnog doma smilies/sad.gif to bi onda stvarno bila kapitalna investicija. Negde sam procitao da je sukob bio između Raške i Brusa. Ovako je gondola samo na teritoriji Brusa. Ima li istine u tome? Da ide do Vojnog doma Mali Karaman bi se izmestio negde drugde.
Igor (Android)
14.11.2019 | 15:40


Ne može, ne zna, ccc...
Skijasica
14.11.2019 | 15:31


Dali je ovo cena samo za gondolu ili i uredjenje staza niko nezna. Koliko je realno ili nerealno ni to necemo saznati nikad.. Gondolu kada se izgradi niko nemoze da odnese kuci. Kraj dole ce da procveta.
gorstak
14.11.2019 | 14:38


gondola je nepotrebna, sestosed sa haubom resava ceo problem
veza koja postoji kod novog hotela na malom jezeru je veza koja odavno postoji kod leitner varijante, koja je razradjena na krcmaru i gvozdcu i koja se sada zaokruzuje ovde
u vezi novca radi se o najmanje 10 miliona viska
zapamtite, ovde je krajnji plan da leitner udje u ss
Srki
14.11.2019 | 12:32


Bas me zainterosovala polemika oko cene izgradnje gondole, pa progooglah malo:
https://www.snowplaza.de/weblog/7098-saalbach-investiert-43-millionen-euro-fuer-neue-lifte/
Koliko sam razumeo...uz pomoc google translate..austrijanci ce uloziti 43 miliona za izgradnju dve dve gondole...e, sad da li to obuhvata i staze, osnezavanje i sl ne znam ali ugrubo se izgleda radi o tim ciframa...
Pozdrav svima
John (iOS)
14.11.2019 | 09:02


Licno mislim da je cena od 27 milki za ceo projekat(uredjenje i prosirenje staza) a ne samo za gondolu
Vukasin (Android)
13.11.2019 | 22:38


Jako losa vest
Kg (Android)
13.11.2019 | 22:22


Samo se mislim ko od skromnih politicara i njihovih sluga je slucajno kupio par hektara zemlje koja ce slucajno biti tik uz gondolu. Ovo samo u Srbiji zemlji ima. Vikend naselje ima preko 20.000 lezaja za razliku od Brzeca ali ...
Azimut (iOS)
13.11.2019 | 22:03


Uvek cu podrzati razvoj Srbije ali ljudi za 27 miliona mozemo da uradimo 6 zicara na Kopaoniku i da ga razvijemo za narednih 10 godina. Ovo je jednostavno prevelika cena !!!
Da li ima novinara u ovoj zemlji koji ce analizirati i uporediti cene gondola u Austriji , Italiji sa cenom ove gondole koja i nije preterano dugacka u poredjenju sa nekim gondolama iz inostranstva koje se bas ove jeseni zavrsavaju.
Stevs (iOS)
13.11.2019 | 19:04


Gondola će primati 10 osoba i imaće dve međustanice. Trasa je identična sadašnjoj osim što će izlaziti na vrh Mali karaman. Međustanice će biti sadašnji spoj Bele reke 1 i 2 i izlaz Bele reke 2. Radovi najverovatnije kreću na proleće i ako ne bude birokratskih problema moguć je završetak i iste godine. Ipak realno je očekivati da prva vožnja bude u sezoni 2021/2022.
Kobaja
13.11.2019 | 08:13


@ Srdjan
Bilo bi idealno kada bi projekat sledio i urbanistički plan zajedno sa ekološkom strategijom za duži period, jer izgradnja Gondole treba da reši više "gorućih problema" a ne samo vertikalni transport skijaša (posetilaca).
Pozdrav svima
Salac1972 (Android)
12.11.2019 | 16:25


Jedva čekam.
Granicar
12.11.2019 | 11:58


Zna li se odakle tacno ce krenuti gondola iz Brzeca?
Srdjan (Android)
12.11.2019 | 10:46


Dobro je! Eto sada mogu da zabrane izgradnju objekata za smjestaj u Nacionalnom parku. 😁
Praja
12.11.2019 | 10:46


Sjajna vest o izgradnji gondole.
Ubeđen sam da će za tu cenu, uz Belu reku, izgraditi još novih staza (npr Strugu), kao i veštačko osnežavanje, jer u suprotnom bi se samo povećale gužve.
Uz nove staze na Krčmaru i Gvozdcu, to bi onda zaista bila nova dimenzija skijanja, a Kopaonik skijalište za respekt i ponos Srbije.
Smucar (Android)
12.11.2019 | 10:26


Ici ce to i na +30 miliona...
Matt (iOS)
12.11.2019 | 08:25


Ovo je specijqlna drzqvna gondola, ona je ipak vise privatna...
Gondola
11.11.2019 | 23:08


@Azimut:

Ja se nadam da je u tu cenu uracunato i uredjenje staza Bela reka i secenje 7-8 novih staza plus vestacko osnezavanje celog kompleksa. No zivi bili pa videli kada se pojavi projekat.
Azimut (iOS)
11.11.2019 | 23:04


27 miliona evra ?????
Najduza gondola na svetu na Zlatiboru 13 miliona evra
Jel moze neko da mi objasni o cemu se ovde radi ???
Aleksandar Mitrović (Android)
11.11.2019 | 22:24


Brzećani i Brusjani će se uskoro ponositi svojim zavičajem i neće puno objašnjavati Beogradjanima i ostalima gde je na mapi njihovo mesto. 😀

WIXI (iOS)
11.11.2019 | 21:14


Lepe vesti😍
Nadajmo se najboljem😊
VeljkOS (Android)
11.11.2019 | 20:38


Like
 1 2 3 > 
Napišite komentar (71)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (586):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
04.04.2020. 13:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Slab sneg 0°C -8°C 2  m/s (NE) 100% 57cm
Slab sneg sub.osećaj
-2°C
temp. Pančić
n/a°C
2 m/s
(NE)
pritisak 825.7 hPa staze
10-40 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
0/24 0/45 0/30
 (0%)  (0%)  (0%)
Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Skijanje mi je najveća sportska ljubav. Zato sam, kao i ostali smiley razmišljao da se sam popnem i skijam. Međutim, naro...

SKI kamere
Danas oko zice za pancic vise ljudi nego u decembru

SKI kamere
Danas je bio divan dan za skijanje, pravo uzivanje. Kvare malo ovi sto smrde motornim sankama, osim sto su bucni i sto...

SKI kamere
Jel mogu te motorne sanke da povuku dvoje za sobom, skroz gore do Pančića ?smiley

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Guri ubi te izolacija druze 😁👌

SKI kamere
Na stazi malo jezero da se skija i uz to da se stekne i malo kondicije nije za odmet u ova teska vremena

SKI kamere
Pretpostavljam da nije mnogo skuplje od ski pasa, na dnevnom nivou, placati ove sa mot.sankama da te dizu gore?

SKI kamere
Izgleda se bas lepo uziva danas na Kopu. Setite se malo i nas i mahnite nam bar wink 🏔🗻🚠⏸🎿🌨❄. P.S. Da l...

SKI kamere
Kakva tuga, bio bi to jedan od onih dana....uhhhhhh

SKI kamere
Kakav bi danas bio dan za skijanje. Steta

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Ljudi da li može da se skija? Kazu da mogu motornim sankama da nas prevezu do Duboke? Da zovem Pantu daćemo mu neki ev...

SKI kamere
Motorne sanke pa peglaj! sada nema zabrane za voznju istih! cool

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Guri, druže, čovek koji mrzi nije čovek. Probaj da nađeš neku zanimaciju, hobi. Videćeš biće bolje.

SKI kamere
Pisao sam al niko nije verovao sta je priroda ..? Sad je onako kako treba da bude .. pa do 2021 srecno svima i ocekuje...

Potpisan ugovor: Leitner pravi gondolu iz Brzeća
Za to se obrati opštini Raška, kojima nije u interesu ova gondola

Potpisan ugovor: Leitner pravi gondolu iz Brzeća
Ti očito nisi svraca u brzece za tih 15godina

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Guri Sram treba da te bude. Kopaonik je bio pun. Ima svoju publiku. Ako ti se ne dopadaju cene i usluga imaš druge ski ...

SKI kamere
@el, sto nam lupi samar? Cuti, gledaj slike i zamisljaj kako je sneg vlazan, vetar jak i uslovi uzasni! cry Pustite me ...

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Zao mi je sto ovo sa koronom nije udarilo ranije - pa da se malo bezobrazluk po planini smanji. grina vidite kako moze jeft...

Stiglo novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik (FOT...
Ja padam u iskusenje da idem da se popnem par puta... smiley