Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Harmonija Resort
Vila Jezero
MK Mountain Resort Kopaonik
Prioriteti: Gondole iz Vikend naselja i Jošaničke banje (SKICE)
21.09.2021 | 14:26 -> 09.10.2021 | 02:38
Nakon uspešno završenog kapitalnog projekta izgradnje gondole iz Brzeća, JP "Skijališta Srbije“ startuju sa izradom studija opravdanosti i tehničkih dokumentacija potrebnih za sagledavanja daljeg razvoja ski centra Kopaonik. Kao osnovni prepoznati problem predstavlja povezivanje Vikend naselja Treska sa ski centrom Kopaonik, a dugoročno i povezivanje turističkog centra iz pravca Jošaničke banje, kao i dalje širenje novih ski staza i žičare iz pravca Suvog rudišta ka potezu Treske.

Osnovni planski osnov za izradu navedenih projekata nalazi se u Prostornom planu područja posebne namene za Nacionalni park Kopaonik, a studijama je potrebno odrediti prostornu, ekološku, društvenu, finansijsku, tržišnu i ekonomsku opravdanost realizacije. Kroz studije će se odrediti jasna preporuka i definicija narednih koraka u realizaciji projekta kroz pregled planiranih ulaganja. 

Gondola od Vikend naselja Treska do Suvog Rudišta

Skica na osnovu prostornog plana
Vikend naselje na Kopaoniku je nastalo kršenjem odredbi svih dosadašnjih prostornih planova Nacionalnog parka Kopaonik. Budući da je obim izgradnje oko deset puta veći od planiranog, regulisanje vertikalnog transporta skijaša predstavlja prioritet, kako bi se rasteretio saobraćaj u centru Kopaonika. Prostornim planom iz 2016. godine, definisane su dve trasa godnole iz Vikend naselja. Analiziraće se mogućnost izrade i kombinovanja delova trasa i izabraće se opravdanija i optimalnija trasa uz izradu idejnog rešenja i mikrolokacije za polaznu stanicu, sve međustanice i izlaznu stanicu. 

Obzirom na kompleksnost projekta, ostavlja se mogućnost i fazne izgradnje, te će se projekat bazirati na fazi 1 (potez od Međustanice 1 do Međustanice 2 pa sve do izlazne stanice). Takođe, izradiće se i odgovarajuće rešenje za ski stazu koju je potrebno izgraditi zajedno sa  instalacijom faze 1 gondole.

Na lokaciji Međustanice 1 predviđena je garaža za parkiranje sa minimalno  350  vozila, kao i pristupni put koji će biti veza do regionalnog puta.

Gondola iz pravca Jošaničke banje do ski centra Kopaonik

Skica na osnovu prostornog plana
Kada govorimo o razvoju ski centra Kopaonik, gondola iz pravca Jošaničke banje spada u dugoročne planove, te se za sada razmatra izrada generalnog projekata i prethodne studije opravdanosti. 

Orijentaciona dužina trase gondole je između 10km i 11km. Prostornim planom za Kopaonik, predviđena polazna stanica gondole je u Jošaničkoj banji (570 mnv), međustanica 1 na lokaciji Kokorovac (1050 mnv), a izlazna stanica na Banjskom Vučku (1714 mnv). Dalje prema Velikoj Gobelji (1934 mnv) predviđena su 4 lifta, međutim nije isključeno da i taj deo pokrije trasa gondole, te bi Banjski Vučak postao međustanica 2.

Obzirom da je veliki deo Banjskog Kopaonika u prvoj kategoriji zaštite NP Kopaonik, trasa ni u jednom trenutku ne može da prođe kroz prvi stepen zaštite. Za delove trase koji prolaze kroz drugi stepen režima zaštite, mora se voditi računa da se uticaj potrebnih radova svede na minimalnu meru. Da bi se izbegao prvi stepen zaštite, jedina moguća pozicija za izlaznu stanicu gondole je Velika Gobelja.

Ako studije opravdanosti daju zeleno svetlo za ove projekte, tek onda sledi izrada tehničke dokumentacije i potraga za izvorom finansiranja, kao i pribavljanje svih potrebnih dozvola od Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik i Ministarstva građevine.


Komentari (71)
 1 2 3 > 
JovanVN
07.02.2023 | 11:50


Znam da redakcija ima pune ruke posla zbog prohodnosti puteva, nevremena i čuda ali se nekako potkrala vest da je opština Raška u četvrtak 02.02. stavila na javni uvid Izmene i dopune Prostornog plana NP Kopaonik gde se izgleda iskristalisala trasa gondole do Vikend naselja sa sve pozicijama stubova i trase novih staza pa drugari kad stignete da pokrijete temu bili bi zaista zahvalni. Pozdrav.
JovanVN
12.09.2022 | 20:59


@I sta cemo sad
Vidi, sve zavisi koliko te košta apartman i koliko te koštaju pare da ga kupiš, tj da li uzimaš kredit ili imaš gotovinu s kojom ne znaš šta ćeš. Prema pisanju komšija koji izdaju apartmane niže, možeš da očekuješ 2000e godišnje čistih para koliko bi dobio i za izdavanje stana u nekom većem gradu. Drugo, Milmari je dosta podalje od trenutno projektovanih stanica buduće gondole, tako da verujem da će izdavanje ići dosta lakše u reonu Zoneda nego ispod Čardaka. Druga opcija je kuća, ima ih u ponudi, dosta su jeftinije po m2 od apartmana koliko pratim ali nemaju recepciju pa moraš da se dovijaš oko dočekivanja i ispraćanja gostiju, čišćenja snega kad napada da se napavi parking mesto za goste. Eto, nadam se da sam pomogao.
I sta cemo sad(mobile)
12.09.2022 | 10:50


Postovani, da li je pametno kupiti apartman u MIlmar naselju, da li ce pokriti mesecne troskove?
Staro skijanje (iOS)
23.11.2021 | 15:46


Vidim da se ovde u komentarima tema razgovora potpuno prebacila sa budućih gondola iz JB/VN na smeštaj na Kopaoniku i isplativost ulaganja u njega, pa evo da se i ja priključim razgovoru.
Na proleće 2015. mi je nuđen apartman u novoj vili Pahulja u samom centru (koja se tada još uvek gradila), po veoma solidnoj ceni. Usled kupovine druge nekretnine u Beogradu, morao sam da odbijem ponudu i u startu sam se zaista zbog toga pokajao.
6 godina kasnije, gledajući na šta se Kopaonik pretvorio, vidim da je ipak bolje što nemam nekretninu gore.
Kop je za mene, a i za veliki broj ljudi, izgubio smisao onda kada je dozvoljeno da na vrhu planine nikne dvospratnica i zvanično postane Zlatibor 2, a sada je ponuda apartmana toliko velika da više i nije neki biznis njihovo izdavanje, osim naravno ako već nemate neki u samom centru, oko Granda. A od Vikend naselja koje u 2021. godini i dalje nema uređenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu vam savetujem da bežite glavom bez obzira.
Toliko od mene.
DraganO
02.11.2021 | 15:24


@Mirko Pa da, morace da naprave gondole i do Raske i Pazara, a u jednom trenutku ce se spojiti sa gondolom Kalemegdan - Usce, tako da ce Usce biti medjustanica!! E sto ce to da bude dobro!!
mirko
01.11.2021 | 14:24


@DraganO potpuno ste u pravu, ali politicki, ako je dobilo Brzece, mora i JBanja i Vikend naselje (bolje bi pristajalo "vikend"). Nego nije to problem, mogu one da budu panoramske, ne treba im sneg da bi radile. A posto je vrh 2017m, eto imace snega na toj visionskoj razlici od 17m, pa ce turisti moci da se grudvaju. Malo ce da im zasmeta privremeni objekat na vrhu, ali ako mu izgrade nekoliko spratova, time ce se i visina vrha povecati, pa eto padavina, ko zna....
DraganO
31.10.2021 | 16:39


Dugorocno gledano postavlja se pitanje kakva je buducnost skijalista na visinama ispod 2000 metara i da li ce sve te gondole ikad vratiti novac koji bi bio ulozen u njih, cak i posredno. Vestacki sneg nije ono pravo, a i sam Kopaonik nema bas neke raznovrsne terene - za freeride vrlo malo, u takmicarskom smislu super G i spust nikada nece biti aktuelni a i veleslalom koji nije za mladje kategorije je tesko organizovati, jer su jednostavno staze previse blage, dok su one strmije previse kratke. Ako nema tih komponenti, onda i prilike za dobar marketing bivaju dosta manje, pa i sama isplativost nekih velikih ulaganja postaje upitna.
Petar (Android)
10.10.2021 | 10:36


Te gondole je trebalo izgraditi davno, sad kad su planina i nacionalni "park" naruzeni je dockan.Cena kvm ce pojeftiniti i vaznost izlaska autom na vrh planine nece biti tako bitna, ali nece to jos duugo.Uzivajte u zlatiborizaciji.
Koki
07.10.2021 | 17:22


Hvala puno svima na odgovorima.. nisam stigao ranije da odgovorim. Deluje da se isplati kupovina samo u centru, tu je sigurno izdavanje, ne boli glava... vidimo se na planini ove godine!
Xenon
01.10.2021 | 20:39


Koki

Ako te zanima matematika za VN-a.Evo nekih parametara.

Studio 20 kvm...35.000e nov+ opremanje tipa namestaj, oko 2.500e.Ako ides na kredit od 25.000e ,kamate su ti oko 3.200e,na 10 godina.
Kompletni troškovi na godisnjem nivou, bi trebali biti oko 900e.Struja,voda,komunalije,net,kablovska tv ,odrzavanje investiciono tehničko,porez na imovinu,porez od izdavanja.
Dani pod izdavanjem zimi oko 70 dana, leti oko 25 dana.Ovo je nesto realno.
Zvanične cene kompleksa,sam smanjio za oko 30% ,koliko ti uzme i hotel za njihov buking, ili ako radis tvoj ,ides 20% manje od kompleksa,da bi bio konkurentan i 10% koje ti uzme www.buking.
Zimski dani su bruto oko 2.200evra,letnji oko 590e.Oduzmes godisnji trosak,i čišćenje apartmana od 380e ,koje se plaća oko 20e pre nego ti svaki gost dodje, ostane ti oko 1.500e godisnje, plus tvoj boravak gore,ali ne smes ici u udarne termine,jer ti onda nece ostati onih 1.500,nego manje.
U mom slučaju, racunao sam neki moj minimum boravka od 500 evra( 7dana zimi+7 dana leti),pa je suma sumarum oko 2.000 evra godisnje.
Tu ce biti cimanja,neplaniranih odlazaka, i stresa ako imas nezadovoljne goste.
Nisam uračunao neplanirane troškove, tipa da ti se nešto polomi,ošteti,niti hotelsku posteljinu koja košta oko 500 evra na svakih par godina, ako hoćeš da ti hotel vrši buking.
Nisam uračunao ni skrivene troškove, tipa održvanje ti traži da svi podelite trošak agregata, ili prosirenje bunara, ili krov odleti,ili tako nesto.
Nisam uračunao ni potencijalne dodatne troškove,zbog novog rangiranja apartmana, svaki dan čišćenje ili tako neke dodatne operacije na otvorenom novčaniku.
Tih 2.000 evra ,je potpuni ekvavalent,izdavanja neke garsonjere u istoj vrednosti, na periferiji Beograda.Tu nema tolikog cimanja,niti nepredvidjenih stvari,ali ne možeš da koristiš tu garsonjeru radi odmora i skijanja.
Toliko od mene.Ako neko ima ,neke druge formule ili matematiku ,neka sobodno napiše.
Ččesma (Android)
01.10.2021 | 16:54


Ako recimo daš 2 soma za zimovanje, a apartman možeš da nadješ za 60 soma, to ti je 30 zimovanja... 30 godina životta. Ja lično sad u životu ne bi kupio apartman na Kopu da bi zimovao. Za svoje pare ću ići gde ja hoću. Cifre su otprilike pa ti mincaj gore dole kako ti odgovara, suština je ista. A da uzmeš kredit da bi to odradio....ako je izgovor da rate vraćaš od rente....zreo si za lazu.. Po zadnoj lab analizi u Brzeću u vodi ima nekoliko puta veća koncentracija arsena od dozvoljene, samim tim je voda kancerogena pa ti je tu najpovoljnije da kupiš apartman. Centar Kopa se seli u VN, a po planu centar oko Zoned je najveći, tu se gradi veliki kompleks. Trenutno su čardaci najaktuelniji.
Majda (Android)
01.10.2021 | 15:25


Neko moje misljenje (i racunica) na osnovu komentara nekih prijatelja koji na Kopu imaju apartmane je da se ne moze ocekivati neki profit od rentiranja. U principu ko se odluci iskljucivo za rentiranje bolja je investicija stan u nekom vecem gradu. Tu je cista racunica, nema troskove, cimanje, izdato je tokom cele godine... E sad druga stvar je ko boravi na Kopu, zimi dve, tri nedelje, leti mesec, dva... A ovako da kupuje samo zbog izdavanja, nema neke logike.
Xenon
01.10.2021 | 14:48


Ako odsedas u centru,onda si elitni paradajz turistasmilies/cheesy.gif
Razlog kupovine je:profit od rentanja,spas od inflacije,imas visak para,zelja za uzivanjem i odmorom?
Kredit na Kopu nemas, moras dati hopiteku za kredit,na neku svoju nekretninu,stan u nekom gradu.Nisam ekspert za centar i Brzece,ali redolsed bi bio:
-Centar
-VN
-Brzece
Gde god bio, moras gledati sta taj objekat ima od sadrzaja,kako se odrzava,kako je resena voda,recepcija,parking.Pored troskova,ima tu i skrivenih troskova.
U VN-u,noviji objekti bez sadrzaja,Mujen classic ,sa diskutabilnim odrzavanjem,diskutabilnom recepcijom, mozes pronaci vec za 1200e.
Najvredniji u VN-u su u Cardacima, sa najvecim sadrzajima,sa najboljom recepcijom,i najboljim odrzavanjem.Cene su oko 1700e.
Izmedju ova dva po ceni, imas veliku ponudu raznih objekata u VN-u.
Nisam eskpert za Centar,ali cene su ti od 3-5.000 evrica.
Matematika za rentanje u VN-u,po meni jako tanka.Generalna matematika,slicna, Kop ima mali broj dana za rentanje.
Koki
01.10.2021 | 14:15


Malo uskacem kao padobranac, ali jako dobra diskusija, pa bih iskoristio znanje ljudi koji ucestvuju za jedno pitanje...

Skijam 2 meseca na kopu godinama... Odsedam u centru, sta bude najpovoljnije, konaci, vila nikola, bjanka... klasican paradajz turista sto bi vi rekli (nemojte me ubiti sa minusicima...)

Razmisljam da dignem kredit i kupim za sebe i porodicu mali apartman... sta mislite da se najvise isplati, odnos ulozenog i dobijenog... centar, VN ili brzece... sa gondolom sve se menja, brzece mi takodje ima smisla... posebno kad budu bele reke radile... ima li dole prodavnica? molim za odgovor
Xenon
01.10.2021 | 10:09


Pitanje gondole, je na prvom mestu politicko pitanje,pa onda sve drugo.
To je tako,od kada je drzava pocela da se interesuje za ozbiljan masovni turizam.Sve je pocelo od turistickih vaucera,preko bankarsko investstitorskog lobija,pa sve do e-turista i fiskalizacije.
Tu nema niceg loseg,naprotiv, ali samo kada bi svako radio svoj posao.
-Drzava da daje jednaku sansu svima, da stvori odrzivi i konkurentni privredni ambijent.
-Nacionalni parkovi,lokalne samouprave,opstine, da jasno oznace svoje terotirije,sa jasnim 50-godisnjim planovima ,u kojoj zoni sme da se zida, u kojoj ne sme,i to koliko,kada i sa kojim materijalima, arhitektonskim resenjima,cuvajuci priodu,resurse,ekologiju.
-Banke da se na osnovu toga i tih planova prilagode ,investicionim zahtevima.
-Skijalista,turisticka infrastruktura, da se prilagodi svim tim planovima i potrebama.

Sada na delu gledamo,kako svako radi za sebe, preplicu se ingerencije,preskacu se potezi,struka se ne postuje,jednom recju opsta stihija i anarhija.Svako gleda samo sebe,pa od dobre ideje, da se vaucerima obogati turisticka ponuda,da se napuni budzet od boravnih taksi i poreza,dosli smo u situaciju, da se bogate bankarski oligarski,tajkunski investitori, i muljatori svih fela.
Posto nema reda i zakona,sve je postala politika, pa je tako i gondola postala politicko,a ne tehnicko pitaje, a sve po ranije opisanom ,50-godisnjem planu i programu razvoja i planiranja.
Nece planina ponovo da raste,pa da se planovi menjaju svake prestupne godine,kako se kome investitoru nakrivi novcanik, i kako kome upadne sidro u med, ali hoce da se tako menjaju planovi,ako je zavladala anarhija,mito i korupcija,sve ono sto je bio posao drzave da uradi, u mom ranijem izlaganju, a nije uradjeno.Kada se to srusilo,svi ostali ucesnici, koji su trebali biti zajednicki deo turistickog preciznog mehanizma, pali su i polomili se na delove,koje su kao hijene rastigli politicko tajknuski lobiji,smatrajuci to svojim plenom.
Sada su eto SS ,postali deo necijeg plena,pa ce tako preko reda,bez plana i programa,na silu, neko u njih surduknuti ogromne pare,da se zabasure sve greske sistema, sve besmislice i gluposti koje se rade decenijama,a na stetu planine i ljudi, koji zamislite,tu zive i rade.
Gondole ce biti,ali da li ce planina da nam prezivi?

freerider
30.09.2021 | 23:52


Ma kakva Skijališta i naviši vrh iz SS smilies/smiley.gif pa da su se oni pitali ne bi pravili gondolu iz Brzeća, nego su se približavali izbori pa neko "tresno *** o sto" i rekao da se gradi gondola i uzme Bruska opština.

Ne zaboravite/mo gde živimo, logično je da SS boli uvo za gondole, garaže itd. to su trebale opštine da rade kao i svu ostalu infrastrukturu (najveći promašaj SS do sada je izgradnja one velike garaže - nešto što nema veze sa SS, a za te novce su mogli da naprave neku žicu).

Zato sam ja uporan, da svaka gondola koju pravi SS mora da bude skijaška, dakle da pored "prebacivanja" svuda ima i staza i osnežavanje. Ova Brzećka se trenutno minimalno koristi, tek kada (sledeće godine) urede i osneže staze to će biti pun pogodak.

Gondolu iz Jošaničke Banje ne bih komentarisao, mesto toliko udaljeno, bez smeštaja, za šta se pravi gondola ? Da skijaši mogu da odu na jeftinije pečenje dole ?

@Zenon: Ima gomila apartmana da se prodaje u VN, neki su u oglasima a mnogo njih od usta-do-usta, bila je pre neku godinu agencija za nekretnine na ulazu u Konake, proverite da li je i sada ima (agencije). Ja ne pratim sada situaciju pa vam ne mogu dati konkretno kontakt, ali pronađite nekog lokalca da vas uputi - svaki smeštaj ima domara, a domari znaju sve apartmane koji se prodaju.
Ččesma (Android)
30.09.2021 | 14:28


Za samex kontaktiraj Nikolu iz Vila Zagorka, on zna detalje i kontakt vlasnika. Mislim da vlasnik prodaje svoj duplex na vrhu (bio sam u tom apartmanu brutalno je uradjen), idu i dva manja. A što se tiče gondole meni je drago da se pokreće bilo kakva priča. Bio je Bajatović u banji pre par meseci i svašta je tu bilo. Ideja da ispod trase iz banje ide cevka sa mineralnom toplom vodom iz banjskih izvora da se pune bazeni na Kopu. Vidi ja nekima ne mogu da zamerim što se drogiraju al što sede na ladnom betonu mi nikako nije jasno. Ja celu tu priču inače doživljavam pozitivno. Čini mi se da tu treba više struka da se pita, ja sam više za sistemsko rešenje koje je finansijski samoodrživo i još donosi profit. Ovako se to pretvara u postkomunističku megalomaniju koja je osudjena na propast. Dati stotinu miliona evra za gondole i prateći sadržaj se ne uklapa u moj mentalni sklop. Verovatno je do mene. Ja gondolu vidim kao prevozno sredstvo na Kopu. Išla bi do ski staze ali bi je koristili i svi ostali. Šta će ovaj što šeta na krstu ili ruduštu.... I naplatio bi je ko bus plus u BG. Ko ima ski pas ne plaća posle radnog vrmena skijališta karta 150rsd po vožnji po pravcu. Garažu bi zvizno na 100e dnevno a pauk soma evra i tačkice pa nek se gospoda bahati. I naravno 3 puta se zezni pa krivično delo pa u pijaniste na 15 dana. Gondola iz treske VN banje prateći sadržaji, staze na južnoj strani.... Megalomanija. I ova iz Brzeća je trebala da ide bliže centru....
Xenon
30.09.2021 | 12:28


Goran Tynja

Pre dva meseca,na Kopu je bio jedan dogadjaj.Dobio sam indirektnu informaciju, sa najviseg mesta iz skijalista, o ovome sto sam napisao,od coveka koji je na tom skupu, licno pricao sa nekim ko ima najveci rang u Skijalistu,a sve vezano za gondolu.
Goran Tynja (iOS)
30.09.2021 | 12:22


@Xenon
Imajuci u vidu da nisu ni budgetirana sredstva, a kamoli odobrena, da nema studije izvodljivosti, Gondola moze da se napravi i u Raskoj, a mozda i granice sa Kosovom. Dajte ljudi, nemojte da smo neozbiljni, previse mastamo, a to zbog situacije u drzavi moze da se raspadne za jedan minut. Da sumiramo, Gondole za sada nema, ako je i bude bice za 5 godina, mozda iz Vikend Naselja, a mozda iz Josanicke Banje. Iz Banje je potrebnija, ali lobira se vikend naselje zbog gradnje. Sto se tice vikend naselja, mozda ce se graditi kod Cardaka, mozda kod Milmarija, a mozda i kod Gloga, ako se uopste bude uslo u to.
Xenon
30.09.2021 | 11:14Momci,hvala svima na stručnim analizama,naročito ČČesmi.Ako se gore vidimo,vodim na ručak,mada se osećam kao poliven ladnom vodom sa ČČesme, ohladio me čovek, i udaljio od Kopa,i od same pomisli na reč investiranje.
Sve u svemu,izgleda da je bolje, taj isti novac, investirati negde drugde,gde je sigurnije,gde su neke stvari predvidljivije,jednostavnije za održavanje.
Gondola će koštati oko 23 miliona evra,predmet je predat još pre dva meseca,čeka se rebalans u budžetu.Nažalost ovo sa Kosovom menja i prolongira sve.
Nijedna dozvola nije data posle novembra 2020-te,ne zbog lezileba iz Raške,nego zbog NBS-a.Jorgovanka je spasila Kopaonik,kao u filmu.Presvukla bluzu u supermen odelo, i udri kriptonit po hipotekama na Kopaoniku.Ukinula je hipoteke na sve apartmane,hotele,motele,na sve što niče iz šume.Uništila je biznis investitorima, jer ko hoće apartman na kredit, mora da banci da svoj rodjeni stan kao hipoteku.
Ogromna većina kupaca je otišla na Zlatibor,zato je stala gradnja,zato je zamrznut pad cena.

Ččesma
Ja nisam nigde našao apartman za 1.300e.Možda neka privatna kuća ,pretvorena u apartmane,ali neki iole ozbiljniji kompleks,to nisam pronašao.Tamo cene idu od 1.600e,pa do 2.000e.Tu nema nikavog pada,bar za sada.

freerider
Nigde nisam pronašao te razočarane,koji hoće nekom da utrape neki apartman.Možda znaš nešto više?

Goran Tunja
Nisam ja kriv,sada je u nomenklaturi dodato i Hotelsko Apartmaski Kulturni kompleks Čardaci.

Dejan Nis
Hvala na izvestaju.Ja sam došao do maltene iste matematike.
Zimska sezona traje 118 dana.Realna popunjenost kapaciteta je izmedju 60 i 70%.
U mom primeru za studio, ako idem na primer 30% ispod cene kompleksa,na prosek 70 dana zauzetosti,ostaje oko 1.500e,kada se skoro svi troškovi podmire.Neke troskove koje nisam uzeo u obzir, ponistio sam nekim sitnim rentanjem leti,ali nisam uzeo u obzir novu kategorazaciju,i čišćenje svaki dan,to je tek užas.
To je jako mala para,za uloženo mrcvarenje,traženje gostiju, neplanirane odlaske,troškove.Meni rentanje,jedne garaže ,pet puta jeftinije,donosi skoro pa iste pare, bez ikakve muke,papira,poreza,e turista,fikslane kase i ostalih sprava za mučenje.
Najpametije je ,koristiti studio, isključivo za sopstvene potrebe, uz sitno rentanje,samo troškovi da se otplate.Ali se onda ova investicija kupuje, samo ako se ima višak para,nikada da se ne proda,i onda je svejedno, dali će sutra kvadrat biti Bugarskih 400 evra, ili dijamantskih 2.400e.
Ako se ipak želi neki profit, i da se sačuvaju pare od inflacije,onda je ta kupovina,očigledno čist promašaj,tako sam bar ja došao do zaključka.Ako grešim neka me neko ispravi.
Verovatno je drugačija matematika,za nekoga ko ima vise soba,veci obrt,igra većih brojeva.Ranije sve otplaćeno,amortizovano,nasledjeno,višak slobodnog vremena.

Dejan Nis
30.09.2021 | 11:09


Majda

Kuća u vikend naselju Čajetinska česma, tj. prizemlje kuće apartman od 40kvm i sunčana terasa od 20kvm.
Prvi sprat i potkrovlje je vlasnik moj brat. Svako ima svoj poseban ulaz.

da ne spamujem više temu jer tema Gondola.
Vesko (iOS)
30.09.2021 | 10:18


Najveci problem na Kopu je rast guzve na stazama, uz, naravno, vec visegodisnji problem guzve u dolini sportova.
Nove instalacije treba projektovati tako da niposto ne dolaze direktno u centar. U samom centru treba pojacati maksimalno kapacitete izvlacenja, na bilo koju stranu. Planirati i praviti nove staze (i staze za pocetnike) i nove ugostiteljske sadrzaje. Povecati kapacitete vestackog osnezavanja (akumulacija je problem).
Sve vise ljudi je u mogucnosti da dodje na Kop, dosta je pocetnika, nije resenje da ih se otera, vec da im se omoguci da uce na zelenim stazama i da ih se skloni sa plavih, crvenih, crnih…dok ne nauce
Majda (Android)
30.09.2021 | 09:31


Dejan Nis
Gde imate apartman, u vikend naselju ili centru?
mita (Android)
30.09.2021 | 06:59


Pa to nema nikakve logike. Opet će svi skijaši morati da se spuste u centar. To jedino ima smisla ukoliko se napravi žičara od krsta do suvog rudišta. Pa ja bih pre išao kolima do centra, nego da jurim parking kod gondole u vikend naselju, da bi me ista izvukla do krsta...
Ččesma (Android)
30.09.2021 | 01:26


Gondola će najverovatnije ići od platoa preko puta Vila Gondola do krsta, sa medjustanicama. Biće završena u sledećih 5 godina. Putovaće se oko 11min. Ova iz banje je još na nivou SF. A ima šanse da ona ide ka VN.
Goran Tunja (iOS)
29.09.2021 | 23:37


@Xenon
Vidis i sam da se situacija menja iz minuta u minut. Iskreno bio sam sumnjicav da ce se gondola i graditi, ali si me cvrsto razuverio u to. Znaci, ipak ce biti gondole, samo se ne zna ka ce. Sad kada smo to rascitili, a ono sto mi se vrzma jeste da je bilo price i da ce se graditi oko Milmarija, novog kompleksa Harmonija. Da li mozes i to da delegiras kao opciju 3, jer su i to ozbiljni kompleksi.
Dejan Nis
29.09.2021 | 23:22


Xenon
Sezona 2020/2021 zimska sezona po nekoj evidenciji moje supruge veći deo Booking jedan deo dirketan kontakt 65 dana smo izdali apartman 80% domaći gosti i 20% stranci (Makedonija i Rumunija). Ja sam bio blokirao dane na Bookingu za mene i moju porodicu za godišnji odmor 18 dana početkom Marta 2021. Tako da je ovo za celu zimsku sezonu.
Sezona 2019/2021 zimska sezona 72 dana izdato 70% stranci a 30% naši gosti. Ja isto odmor ali 15 dana januar 2020.
E sada leto, ludilo je bio za vreme korone leto 2020 imao sam pristojan broj izdavanja našim gostima iz svih krajeva i to veći deo telefonom što instagram što facebook reklamiranje. Na Kopaoniku su letovali i gosti koji nemaju pojma šta da rade na Kopu ali eto nema mora pa daj šta daš. Jedva sam našao rupu u letnjim mesecima da ja odmorim 7 dana uz zvuke bušilica, mešailca, hiltija u hotelu koji su počeli da se grade u komšiluku. Mada sam odmorio 30 dana aprila jer mi tržni centar u Nišu bio zatvoren zbog korone tako da nisam radio.
Leto 2021 sam izdavao samo poznanicima i starim gostima oko 30 dana ukupno i ja sam bio avgusta 15 dana. Mada sam promenio politiku na Booking za letnje mesece sam stavio minimalno 5 noćena i otkačio sam ove goste što bi da izlaze na vikend na Kopaonik. Mada je leto 2021 bilo slabo jer naši gosti odoše na more da se osole smilies/smiley.gif mislim na ove gore što ne znaju ni zimi ni leti šta da rade na planini osim da raspale kotlić i roštiljaju u dvorištu kuće.
freerider (iOS)
29.09.2021 | 20:00


Vikend naselje je nastalo na divlji način, ne znam šta se neko brine da li će sve otići dodjavola u VN? Pa to naselje je u startu otišlo dodjavola, nema vode, nema kanalizacije.

Situacija je svake godine još gora, solitarizacija VNa traje i dalje i to niko neće i ne može da zaustavi, prosto to naselje nije u NP i može da se “razvija” kao svaka druga selendra (da ne kažem Bansko).

Mnogo ljudi je kupilo apartmane u VN za izdavanje i razočaralo se, pokušavaju da ih prodaju ali ne mogu zato što su ih investitori “blokirali” (sa cenama prave nelojalnu konkurenciju svojim bivšim klijentima) - ali ćute, ne smeju da pričaju da ne bi sami sebi spuštali cenu, nadaju se da će nešto da se desi pa da mogu da “utrape” apartmane koje su uzeli.

Gondola im neće pomoći, samo će ubrzati još više gradnju, povećati još ponudu i srozati cene.

VN ide u smeru Banskog, samo lagano.

I centar ide dodjavola, ali je ipak tamo ponuda za prodaju apartmana veoma mala (većina novoizgradjenih kvadrata su hoteli gde ne mogu da se kupe sobe/apartmani) pa se zbog male ponude cene nasviravaju. Ali i to mora da pukne, samo je pitanje godine, dok god ima ovaca za šišanje biće i duvanja cena.
Ččesma (Android)
29.09.2021 | 18:40


Da si me pitao prošle godine, ja bi odgovorio da će cena sigurno pasti. Cene apartmana inače padaju na Kopu. Kod česme ima još neprodatih apartmana a pojavljuju se novi na prodaju a ima najava da će ih biti još. Gradnja je junačka ali su to dozvole iz 2020 i nijedna nije data posle novembra 2020, koliko sam u toku. Trenutno u samex nov apartman 1300e. Gondolu u Brzeću za sada koriste da prodaju što više mogu, prodaju se vile i apartmani ukoliko. Što se duže oglašavaju cene će padati. Zato i mislim da je gondola privremeno rešenje i pad cena je malo odložen. Kopaoniku je neophodan smeštaj vosoke kategorije tipa Viceroy ili Grand posle renoviranja, ali ako oni stave niske cene tipa 80e ja sa 30e čardaci sa 20e ovi ostali ispod moraju da plate gosrima da dodju. Apsolutno se gubi smisao. Ili kad agencija u konacima da četvorokrevetni apartman 7 dana 165e....imaš problem, krajcuješ plate. Meni nije strano da rano ujutru odem na kačamak u čardake i dočekam radnike da im gledam face, NISU ZADOVOLJNI. Rade jer moraju, tu profita nema, a čardaci su sada i kulturni centar VN. Da se razumemo većina radnika silazi kod čardaka. Na Kopu centar diktira tempo. Uvek se prvo puni centar pa tek VN. Gondola kod brzeća ima efekat respiratora a banja ne postoji. Kada Karići završe svoj hotel gde je sada policija, oni se sele u objekat koji se gradi preko puta vojske, završiće se tad i heliodrom kod garaže, počeće jurnjava.,, elita,, će morati da se privikne ili će da nestanu sa pozicija. Restorani po stazama će morati malo drugačije da posluju, kraj je šabanskom poslovanju. Lokalac prijavi radnuka da se klasa zatvori na 15 dana jer mu je smanjen promet... Inspektor izvadi kese mlevenog mesa iz autobusa koji je pun turista jer tamo nekom pao promet pa on da zezne konkurenciju zapleni mleveno meso..... I jedni i drugi će nestati..... Za nas smrtnike posle skijanja centar će biti preskup. Tada VN postaje centar. Bogu božije caru carevo. Troškovi apartmana u VN mogu samo da rastu, i rasšće. Ukoliko se u VN ništa ne promeni ko kod bud uspeo da rentom podmiri godišnje troškove apartmana i da bude nešto malo u plusu taj je pobedio. Uvek će neko spretan individualno bolje da se snadje od ostalih naročito ako je povezan. Generalno većina će propasti i prodaće apartman. Zato će cene i padati. Evo primer, za par godina ja uplatim recimo zooned ili mujen 5 dana. Završim aranžman platim odem kući i tužim ih za prevaru. Oni se reklamiraju kao hoteli a nisu hoteli. Još ako mi pauk uzme kola a oni nemaju svoj parking nego maznuli trotoar eto extra keša. I to će prolaziti na sudu. Ili uzmem apartman domaća radinost 3zvedice. Ista priča, dočeka me lik da mi ključeve i kad odem vratim mu ključeve, oliliću ga na sudu. A toga će veruj mi biti. Sad posle fiskalizacije nema izgovora ne rade mi kartice nema neta.... Neće preživeti najbolji ili najorganizovanji ili naj nešto nego uvek oni koji se prvi najbolje prilagode. Na stranu priča da je Kop ekološka bomba i da mora danse reši pitanje fekalnih voda. NE MOŽE KOMPLEKS OD PAR STOTINA APARTMANA DA NEMA KANTE I DA KE*AJU SVI U ISTI SENKRUP. POMREĆEMO OD SOPSTVENOG SMRADA. Uvek je pametnije uložiti novac u nekretninu tj zemlju nego ga čuvati u slami.... Meni Bog dao sreću da nemam taj problem gde ću smilionima. Para nemam pare nisu problem.
Xenon
29.09.2021 | 17:59


Goran Tunja (iOS)

Čardaci se pominju, jer će to biti najveći kompleks, najbliži gondoli, i ujedno su, ili će to Čardaci postati, centar vikend naselja,ma koliko ti to,koliko vidim smeta.

Ne, Gondola neće biti ni kod Gloga ni kod Lisine, to ja mogu definitivno da ti potvrdim.
Biće ili varijnta 1 ,ili varijanta 2,stim da je plato preko puta apartmana Gondola,najbliži polaznoj stanici.
 1 2 3 > 
Napišite komentar (71)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
25.05.2024. 15:50 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Delimično oblačno 12,5°C 5,1°C 5,4  m/s (E) 61% 0cm
Delimično oblačno sub.osećaj
13°C
temp. Pančić
11°C
8,8 m/s
(E)
pritisak 830,3 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?