Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
FOKA SPA SKI BUS
 
U planu izgradnja novog pumpnog postrojenja i akumulacije za veštački sneg na Kopaoniku
15.02.2020 | 03:09 -> 15.02.2020 | 15:48
Veštački sneg
Kako skijaši i ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snega, JP „Skijališta Srbije“ su tokom prethodnih 12 godina pokrila veći deo ski centara Kopaonik sistemima za veštačko osnežavanje. U lošim sezonama veštački sneg dobija sve više i više na značaju i nekada su topovi jedina nada za održavanje staza u "životu". Međutim ovaj sistem ne radi jednovremeno na čitavoj površini skijališta, već se osnežavanje vrši po deonicama. Kolika će se površina skijališta veštački osnežavati zavisi od veličine pumpnih postrojenja i kapaciteta vodenih akumulacija.

Da bi se ova dva limitirajuća faktora prevazišla, Skijališta Srbije planiraju izgradnju novog objekata pumpne stanice i izgradnju nove vodene akumulacije. Nova četvrta kopaonička akumulacija kapaciteta 100.000 m3, planira se na lokaciji između Karaman grebena i Malog Karamana i prva je od nekoliko planiranih mini akumulacija. 

Ovakvim proširenjem daleko veći deo skijališta će moći jednovremeno da se osnežava (veća proizvodnja veštačkog snega po jedinici vremena). Takođe se stvaraju i uslovi za proširenje sistema na nove staze (Krčmar, Gvozdac, Karaman greben itd.), koje su izgrađene ali nemaju instaliran sistem za veštačko osnežavanje. Sve ovo omogućiće i brže osposobljavanje ski centra Kopaonik u rad na početku ski sezone. Dakle, dobićemo dosta efikasnije veštačko osnežavanje celokupnog skijališta Kopaonik.

Pored proširenja sistema za veštačko osnežavanje, planirana je izgradnja i nove staze na lokaciji Treska dužine 1.100 metara. Početak planirane trase ove staze je izlazna stanica Krst, a završetak početna stanica ski lifta Treska. 

Trenutno na Kopaoniku postoji preko 300 fiksnih uređaja za veštački sneg, 15 mobilnih, 64 šahte za mobilni top, 11 kombi šahti, 19 šahti sa ventilima i jednu koja nije opremljena ventilima (K. Greben - Hani Bani) što znači 364 šahti za uređaje i 20 ventil šahti. Postoje i tri akumulacije za veštački sneg na lokacijama Mali karaman, Crvene bare i Duboka.

I za kraj u prilogu ovog članka je fotografija od 26. februara 2014. godine koja pokazuje svu opravdanost ulaganja u sisteme za veštačko osenžavanje.


Komentari (12)
Stefan...
25.02.2020 | 11:27


@Mladjo (Android)
Mislim da je nekad pametnije cutati.....
stanx
24.02.2020 | 12:06


Vestacki sneg?...Prvo da Skijalista Srbije i opstine na kome se nalazi N.Park rese problem kanalizacije i preciscavanja tih voda. Cim se zadje u sumu, osete se fekalije...Sumski potoci pretvoreni u reke govana.Planinski izvori kontaminirani,. Jedino na Kopaoniku (planina i jos Nacionalni park) nije pozeljno piti vodu iz cesme. Poslednji stadiumi unistavanja su na delu trenutno, kada se zvrsi sa ovom divljom gradnjom krece se na prirodu, vodu i vazduh. A mi diskutujemo o vestackom snegu
Marko Popovic (Android)
18.02.2020 | 18:52


Izgradnja nove staze Treska je za svaku pohvalu,ali to i dalje ne resava problem guzve na ski liftovima.Znam par njih koji bas zbog tih guzvi ne dolaze vise na Kopaonik vec idu u strana skijalista.Deo problema bi se resio kada bi se svi cetvorosedi zamenili sestosedima,ali to i dalje ne resava problem na Karaman Grebenu gde se najduze ceka.
Stevs (iOS)
18.02.2020 | 17:51


Потребно је израдити Идејно решење за потребе изградње вештачке водоакумулације за систем вештачког оснежавања, на локацији Караман гребен – Мали Караман на Копаонику. Планира се да се водоакумулација снабдева водом преко постојећег система цевовода ѕа вештачко оснежавање у летњем периоду.
Предметну водоакумулацију је потребно пројектовати у функцији акумулисања воде за потребе снабдевања система за вештачко оснежавање у току ски сезоне. Техничким решењем је потребно обезбедити простор за акумулисање приближно 100.000 m3 воде, уз потребну заштитну конструкцију.
Потребно је дефинисати начин пуњења водоакумулације у односу на постојећа изворишта и њихов капацитет, као и места прикључења на постојећи систем вештачког оснежавања којим ће се вода транспортовати из постојећих водоакумулација.

Ovo je iz konkursne dokumentacije.
m1k1 (Android)
18.02.2020 | 16:43


@Stevs
Pročitah članak još jednom, 100 000 m3!!! Jesi li siguran? Nadam se da je tačno ali...

@Petra
Super, bar jednom da se svi slože oko nečega na Kopu. Mogu čak i mini elektrane da postave :-)
Petra
17.02.2020 | 10:41


@m1k1
Dobro poznajem okruženje koje pominjes. Ta voda koja sada izlazi iz rudničkog tunela samo pravi probleme i stvara jedan mocvarni deo koji nikome ni zašta ne služi. Nema tu potoka. Može se slobodno sva voda uzeti i tako rešiti problem da se ne stvara močvarno tlo koje smeta i šetačima u letnjem periodu, i skijalištu i ljudima iz nacionalnog parka.
Ja sam samo hteo da skrenem pažnju na projekat koji rešava sve probleme sa vodom na Kopaoniku i da pitam da li neko može da dobije neki odgovor od Skijališta zašto se ne radi taj projekat.
Mladjo (Android)
17.02.2020 | 10:41


Na prvoj slici ima snega i van staze😉 Znači moralo bi da ga ima i na drugoj ako su iz istog perioda
m1k1
15.02.2020 | 23:09


@Petra

Ne bi smeli da koriste svu vodu za osnezavanje, to ide u neki potok, postoji okruženje koje zavisi od te vode. Ne znam šta je realno, možda ne više od 20% vode da se iskoristi a to bitno menja računicu.

I dalje mislim da ne bi bilo loše da se to odradi, nikad dovoljno vode i struje smilies/smiley.gif
Petra
15.02.2020 | 20:44


@m1k1
Protok odnosno dotok vode je Qmin=12 l/s, a Qmax=25 l/s).
Punjenje akumulacije do zapremine zahtevane Projektnim zadatkom (60.000 m3) trajalo bi oko 58 dana, dok bi punjenje kompletne zapremine (241.430 m3) trajalo oko 232 dana.
Poređenja radi trenutne veličine akumulacija na Kopaoniku su: akumulacija na Malom Karamanu 11.000 m3, akumulacija na Krčmaru: 4.500 m3 i akumulacija na Crvenim barama 9.500 m3. Dakle vodozahvat Suvo Rudište bi imao 10 puta veću količinu akumulirane vode u odnosu trenutne akumulacije.
imamo na Kopaoniku 200 i vise dana kada nam ne radi sistem osnezavanja pa ima dovoljno vremena da se akumulacija napuni. Nije mali dotok vode.

Tacno je da je bio tekst o ovome i to na infokopu:

https://www.infokop.net/investicije/vodozahvat-suvo-rudiste.html

Selova (Android)
15.02.2020 | 20:12


Treba samo zavrsiti branu Selova na reci Toplici i imace vestacko jezero ogromnog kapaciteta. Pa neka odatle prebacuju vodu navise, sa vise manjih pumpnih stanica.
Brana Selova zapoceta je pre vise od 30 godina i nikada nije zavrsena.
m1k1 (Android)
15.02.2020 | 19:54


Petra,
Bio je članak o tome, koliko se sećam problem je sa jako malim pritokom vode.
Petra
15.02.2020 | 18:33


Postoji projekat koji bi jednom za uvek resio nekoliko problema koja su vezana za vodu i Kopaonik. Naime radi se o projektu koji je svojevremeno narucilo Skijaliste a uradio ga Rudarsko Geoloski Fakultet sa saradnicima. Na samom vrhu Kopaonika sa druge strane Pancica- strana koja se ne vidi iz Doline sportova - postoji povrsinski rudarski kop ili da prosto kazem postoji velika rupa u zemlji. Postoji i voda kojom se taj povrsinski tj rupa moze napuniti uz odgovarajuce radove tj oblaganje zidova povrsinskog kopa betonom ili drugim materijalom. Dobija se veliko jezero i resavaju se sledeci problemi....Prvo resava se problem osnezavanja i to tako da po proracunima ima vode da se 5 puta osnezi svih 60 km stazakompletno..znaci resen problem tako reci zauvek. Drugo imamo jezero na vrhu planine pa se gravitaciono voda dovodi do sistema za osnezavanje tj ne trosi se struja za rad pumpi. Trece Imamo akumulaciju koja moze da obezbedi i pijacu i tehnicku vodu za sve objekte na Kopaoniku. Ne daj boze da imamo neki pozar na planini...imamo vodu u velikoj kolicini da mozemo da ga gasimo. Vrlo znacajna stavka. I na kraju resili smo ekolosku crnu tacku na vrhu planine u scrcu nacionalnog parka. Ovako prave se mala jezera koja se neminovno zapune materijalom koji donese voda pa tako to posle cistimo i sve u krug...i opet nemamo dovoljno vode za sve sto treba. Nejasno je zasto se to radi a zasto se ne uloze napori i ostvari projekat koji resava vise problema i koji je pun pogodak. Da li mozete da pitate Skijaliste nesto o ovoj temi. Zahvaljujem. .
Napišite komentar (12)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (544):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
22.01.2021. 00:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Oblačno -2°C -5°C 4  m/s (SW) 100% 78cm
Oblačno sub.osećaj
-7°C
temp. Pančić
-7°C
4 m/s
(SW)
pritisak 827.8 hPa staze
10-40 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Marine vode A
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Mašinac
Vučak 2
Snow park
Traka Jaram
Traka Mašinac
Traka Ski vrtić
Dečji park
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
23/25 43/48 26/30
 (92%)  (89.6%)  (86.7%)
Izgradnja gondole iz Brzeća, izdata upotrebna doz...
Neverovatno je koliko ima razlicitih misljenja i stavova oko vrlo jednostavnih tema. Ja stvarno mislim da Brzece ide ka tome da postane ski metropolis...

SKI Info
Da li se zna da li ce se na Kopaoniku ponovo praviti snowpark i zasto je uopste zatvoren?

U funkciji parking kod Sunčane doline
... od vikend naselja do "konaka", hitno napraviti "jedan metro" i to po mogućstvu pravi podzemni!!!, da saobraća na svakih 10 min, obavezno da bude...

U funkciji parking kod Sunčane doline
Osim što je parking bio osposobljen još pre nove godine, ali žičara nije radila... valjda će sada zbog parkinga ozbiljnije da radi i sunčana dol...

Izgradnja gondole iz Brzeća, izdata upotrebna doz...
Ja bih premestio četvorosed sa Sunčane Doline na deo izmedju početne strane Treske i puta koji ide ka Vikend Naselju. To je oko 1km. Na početku te...

Izgradnja gondole iz Brzeća, izdata upotrebna doz...
Dokle cemo mi smrtnici da cekamo da se otvori godnola koja je zavrsena u decembru i sa izdatom upotrebnom dozvolom? Hoce l' biti do aprila, zna li se ...

Sibinović Lara
Postovana, Moja kcerka od 8 godina ima zelju da nauci snowboard skijanje. Mi ce mo biti na Kopu u periodu od 30/Jan/2021 - 06/Feb/2021. Molim vas da...

SKI kamere
Ma kakva kisa. Nece biti kise gore iznad 1750 sve sneg, a kasnije i dosta dosta nize. Jedino je pitanje koliko ce ga biti. Ako Aco kaze da subota nij...

Izgradnja gondole iz Brzeća, izdata upotrebna doz...
Vikend naselje je toliko dugačko preko 6km. Gde god da se izgradi gondola mora da se dovoze turisti. Ako već sednes u prevoz sve jedno je da li ideî..

Izgradnja gondole iz Brzeća, izdata upotrebna doz...
Milice, zamenjujes teze !! Niko nije rekao dane treba da se gradi gondola sa one strane brda, svojim zluradim komentarom si zapocela debatu i to to od...

SKI kamere
@Dragodin Jel ti neko drma kavez? @alex Nista gore od kise zimi.... Najgors kombinacija je sneg na koji pada kisa. Tuzno.

SKI kamere
Danas je dan bio jednom recju magija i fantazija smiley Ujutru Krcmar ,Duboka staze odlicne a poslepodne Gobelje i Gvozdac , sve zaista savrseno i nema...

SKI kamere
@alex,@brdjanin Ajde uzmite jedan drugom br.tel., pa se dopisujte.

Last minute: Apartman "Dragana"

 (17.1. - 31....
Apartman je prelepo uredjen, cist i odlicno opremnjen! Lokacija je super, a pogled sa terase savrsen! Sve pohvale i preporuke!

SKI kamere
Možda su ljudi u pravu ali ja zaista ne vidim ništa toliko loše za subotu.smiley

SKI kamere
@Brdjanin, nema brate da se brines tebi ce biti dobra nedelja, sem ponedeljak kada ce biti dobrodoslih sneznih padavina. Sredinom nedelje malo magl...