Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
Nacionalna Klasa Vila Jezero
 
U planu izgradnja novog pumpnog postrojenja i akumulacije za veštački sneg na Kopaoniku
15.02.2020 | 03:09 -> 15.02.2020 | 15:48
Veštački sneg
Kako skijaši i ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snega, JP „Skijališta Srbije“ su tokom prethodnih 12 godina pokrila veći deo ski centara Kopaonik sistemima za veštačko osnežavanje. U lošim sezonama veštački sneg dobija sve više i više na značaju i nekada su topovi jedina nada za održavanje staza u "životu". Međutim ovaj sistem ne radi jednovremeno na čitavoj površini skijališta, već se osnežavanje vrši po deonicama. Kolika će se površina skijališta veštački osnežavati zavisi od veličine pumpnih postrojenja i kapaciteta vodenih akumulacija.

Da bi se ova dva limitirajuća faktora prevazišla, Skijališta Srbije planiraju izgradnju novog objekata pumpne stanice i izgradnju nove vodene akumulacije. Nova četvrta kopaonička akumulacija kapaciteta 100.000 m3, planira se na lokaciji između Karaman grebena i Malog Karamana i prva je od nekoliko planiranih mini akumulacija. 

Ovakvim proširenjem daleko veći deo skijališta će moći jednovremeno da se osnežava (veća proizvodnja veštačkog snega po jedinici vremena). Takođe se stvaraju i uslovi za proširenje sistema na nove staze (Krčmar, Gvozdac, Karaman greben itd.), koje su izgrađene ali nemaju instaliran sistem za veštačko osnežavanje. Sve ovo omogućiće i brže osposobljavanje ski centra Kopaonik u rad na početku ski sezone. Dakle, dobićemo dosta efikasnije veštačko osnežavanje celokupnog skijališta Kopaonik.

Pored proširenja sistema za veštačko osnežavanje, planirana je izgradnja i nove staze na lokaciji Treska dužine 1.100 metara. Početak planirane trase ove staze je izlazna stanica Krst, a završetak početna stanica ski lifta Treska. 

Trenutno na Kopaoniku postoji preko 300 fiksnih uređaja za veštački sneg, 15 mobilnih, 64 šahte za mobilni top, 11 kombi šahti, 19 šahti sa ventilima i jednu koja nije opremljena ventilima (K. Greben - Hani Bani) što znači 364 šahti za uređaje i 20 ventil šahti. Postoje i tri akumulacije za veštački sneg na lokacijama Mali karaman, Crvene bare i Duboka.

I za kraj u prilogu ovog članka je fotografija od 26. februara 2014. godine koja pokazuje svu opravdanost ulaganja u sisteme za veštačko osenžavanje.


Komentari (12)
Stefan...
25.02.2020 | 11:27


@Mladjo (Android)
Mislim da je nekad pametnije cutati.....
stanx
24.02.2020 | 12:06


Vestacki sneg?...Prvo da Skijalista Srbije i opstine na kome se nalazi N.Park rese problem kanalizacije i preciscavanja tih voda. Cim se zadje u sumu, osete se fekalije...Sumski potoci pretvoreni u reke govana.Planinski izvori kontaminirani,. Jedino na Kopaoniku (planina i jos Nacionalni park) nije pozeljno piti vodu iz cesme. Poslednji stadiumi unistavanja su na delu trenutno, kada se zvrsi sa ovom divljom gradnjom krece se na prirodu, vodu i vazduh. A mi diskutujemo o vestackom snegu
Marko Popovic (Android)
18.02.2020 | 18:52


Izgradnja nove staze Treska je za svaku pohvalu,ali to i dalje ne resava problem guzve na ski liftovima.Znam par njih koji bas zbog tih guzvi ne dolaze vise na Kopaonik vec idu u strana skijalista.Deo problema bi se resio kada bi se svi cetvorosedi zamenili sestosedima,ali to i dalje ne resava problem na Karaman Grebenu gde se najduze ceka.
Stevs (iOS)
18.02.2020 | 17:51


Потребно је израдити Идејно решење за потребе изградње вештачке водоакумулације за систем вештачког оснежавања, на локацији Караман гребен – Мали Караман на Копаонику. Планира се да се водоакумулација снабдева водом преко постојећег система цевовода ѕа вештачко оснежавање у летњем периоду.
Предметну водоакумулацију је потребно пројектовати у функцији акумулисања воде за потребе снабдевања система за вештачко оснежавање у току ски сезоне. Техничким решењем је потребно обезбедити простор за акумулисање приближно 100.000 m3 воде, уз потребну заштитну конструкцију.
Потребно је дефинисати начин пуњења водоакумулације у односу на постојећа изворишта и њихов капацитет, као и места прикључења на постојећи систем вештачког оснежавања којим ће се вода транспортовати из постојећих водоакумулација.

Ovo je iz konkursne dokumentacije.
m1k1 (Android)
18.02.2020 | 16:43


@Stevs
Pročitah članak još jednom, 100 000 m3!!! Jesi li siguran? Nadam se da je tačno ali...

@Petra
Super, bar jednom da se svi slože oko nečega na Kopu. Mogu čak i mini elektrane da postave :-)
Petra
17.02.2020 | 10:41


@m1k1
Dobro poznajem okruženje koje pominjes. Ta voda koja sada izlazi iz rudničkog tunela samo pravi probleme i stvara jedan mocvarni deo koji nikome ni zašta ne služi. Nema tu potoka. Može se slobodno sva voda uzeti i tako rešiti problem da se ne stvara močvarno tlo koje smeta i šetačima u letnjem periodu, i skijalištu i ljudima iz nacionalnog parka.
Ja sam samo hteo da skrenem pažnju na projekat koji rešava sve probleme sa vodom na Kopaoniku i da pitam da li neko može da dobije neki odgovor od Skijališta zašto se ne radi taj projekat.
Mladjo (Android)
17.02.2020 | 10:41


Na prvoj slici ima snega i van staze😉 Znači moralo bi da ga ima i na drugoj ako su iz istog perioda
m1k1
15.02.2020 | 23:09


@Petra

Ne bi smeli da koriste svu vodu za osnezavanje, to ide u neki potok, postoji okruženje koje zavisi od te vode. Ne znam šta je realno, možda ne više od 20% vode da se iskoristi a to bitno menja računicu.

I dalje mislim da ne bi bilo loše da se to odradi, nikad dovoljno vode i struje smilies/smiley.gif
Petra
15.02.2020 | 20:44


@m1k1
Protok odnosno dotok vode je Qmin=12 l/s, a Qmax=25 l/s).
Punjenje akumulacije do zapremine zahtevane Projektnim zadatkom (60.000 m3) trajalo bi oko 58 dana, dok bi punjenje kompletne zapremine (241.430 m3) trajalo oko 232 dana.
Poređenja radi trenutne veličine akumulacija na Kopaoniku su: akumulacija na Malom Karamanu 11.000 m3, akumulacija na Krčmaru: 4.500 m3 i akumulacija na Crvenim barama 9.500 m3. Dakle vodozahvat Suvo Rudište bi imao 10 puta veću količinu akumulirane vode u odnosu trenutne akumulacije.
imamo na Kopaoniku 200 i vise dana kada nam ne radi sistem osnezavanja pa ima dovoljno vremena da se akumulacija napuni. Nije mali dotok vode.

Tacno je da je bio tekst o ovome i to na infokopu:

https://www.infokop.net/investicije/vodozahvat-suvo-rudiste.html

Selova (Android)
15.02.2020 | 20:12


Treba samo zavrsiti branu Selova na reci Toplici i imace vestacko jezero ogromnog kapaciteta. Pa neka odatle prebacuju vodu navise, sa vise manjih pumpnih stanica.
Brana Selova zapoceta je pre vise od 30 godina i nikada nije zavrsena.
m1k1 (Android)
15.02.2020 | 19:54


Petra,
Bio je članak o tome, koliko se sećam problem je sa jako malim pritokom vode.
Petra
15.02.2020 | 18:33


Postoji projekat koji bi jednom za uvek resio nekoliko problema koja su vezana za vodu i Kopaonik. Naime radi se o projektu koji je svojevremeno narucilo Skijaliste a uradio ga Rudarsko Geoloski Fakultet sa saradnicima. Na samom vrhu Kopaonika sa druge strane Pancica- strana koja se ne vidi iz Doline sportova - postoji povrsinski rudarski kop ili da prosto kazem postoji velika rupa u zemlji. Postoji i voda kojom se taj povrsinski tj rupa moze napuniti uz odgovarajuce radove tj oblaganje zidova povrsinskog kopa betonom ili drugim materijalom. Dobija se veliko jezero i resavaju se sledeci problemi....Prvo resava se problem osnezavanja i to tako da po proracunima ima vode da se 5 puta osnezi svih 60 km stazakompletno..znaci resen problem tako reci zauvek. Drugo imamo jezero na vrhu planine pa se gravitaciono voda dovodi do sistema za osnezavanje tj ne trosi se struja za rad pumpi. Trece Imamo akumulaciju koja moze da obezbedi i pijacu i tehnicku vodu za sve objekte na Kopaoniku. Ne daj boze da imamo neki pozar na planini...imamo vodu u velikoj kolicini da mozemo da ga gasimo. Vrlo znacajna stavka. I na kraju resili smo ekolosku crnu tacku na vrhu planine u scrcu nacionalnog parka. Ovako prave se mala jezera koja se neminovno zapune materijalom koji donese voda pa tako to posle cistimo i sve u krug...i opet nemamo dovoljno vode za sve sto treba. Nejasno je zasto se to radi a zasto se ne uloze napori i ostvari projekat koji resava vise problema i koji je pun pogodak. Da li mozete da pitate Skijaliste nesto o ovoj temi. Zahvaljujem. .
Napišite komentar (12)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (586):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
01.04.2020. 00:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Slab sneg -9°C -14°C 3  m/s (ENE) 85% 54cm
Slab sneg sub.osećaj
-14°C
temp. Pančić
n/a°C
3 m/s
(ENE)
pritisak 823.4 hPa staze
10-40 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
0/24 0/45 0/30
 (0%)  (0%)  (0%)
Stiže novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik
Ja padam u iskusenje da idem da se popnem par puta... smiley

Stiže novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik
Gre'ota sad Sta bih dao za jednu duplu rakiju na Jarmu da je gasim sa sokom od maline dok pravim pauzu na pola puta do Go...

Stiže novo zahlađenje sa snegom na Kopaonik
Tako lep sneg a nema ko da skija na njemu, steta! Daj boze ovo sto nas je sve snaslo sto pre da ode, pa da ostrimo kantn...

SKI kamere
Zahvaljujem se Planinaru na (pre)poruci da dođem(o) na Kop i ljeti uz opis prednosti i ovog vida odmora i rekreacije.Sv...

SKI kamere
@ Bodo , i ostali, volim i ja skijanje, ali zasto zanemarujete Kop leti, kao da nece postojati do januara 2021. smiley Ako s...

SKI kamere
Vrhunsko

SKI kamere
Kakvo bi skijanje bilo pocetkom aprila

SKI kamere
Danas,7.og dana kućne izolacije,sa tugicom sam konstatovao da sam izgubio posredni kontakt sa Kopaonikom i njegovim obr...

SKI kamere
Tužibabo ! smileytongue

SKI kamere
Boga mi, danas se bas lepo skijalo i bordovalo gore....lepo se vidi na kamerama a i videh neke fotke🤔🙈🙃⛷🏂

Kraj ski sezone na Kopaoniku (FOTO & VIDEO)
Pa mislim da bi to bilo najmanje sto mogu da urade u trenutnoj situaciji, ili to ili povracaj novca.

Potpisan ugovor: Leitner pravi gondolu iz Brzeća
pozdravljam izgradnju dolazim na kopaonik vec 15 godina i nijednim nije radila staza bela reka. nadam se da cu ovo docek...

Stiglo pravo zimsko zahlađenje na Kopaonik, uz sn...
Boze kako je lepo netaknuta pripoda😍⛄️🌲

SKI kamere
Kakva divota na Kopu! Siguran sam da bi ovo bio najlepši period ove sezone za skijanje! Kop ipak nije izneverio kao ...

SKI kamere
Jel prohodno iz pravca Brzeca?

SKI kamere
Predjo@ grina ti Njegoš nije neki predaksmiley

SKI kamere
MOžda i treba ukinuti komentarisanje zbog nekoliko zluradih i pakosnih. I javljaju se i kada znaju a naročito kada ne ...

Potpisan ugovor: Leitner pravi gondolu iz Brzeća
@Miler Друже ел си размишљао колика ће бити гужва у центру кад се сто...

Stiglo pravo zimsko zahlađenje na Kopaonik, uz sn...
Predlažem uredništvu INFOKOP-a da ove fantastične i profesionalno obrađene fotografije sa obiljem snijega na Kop-U, ...

Stiglo pravo zimsko zahlađenje na Kopaonik, uz sn...
Hocu na Kop 😥