Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
ZONED
Vila Nika
Hotel Angella Kopaonik
Nacionalna Klasa Vila Jezero
 
Koji uslovi moraju biti ispunjeni za rad topova za veštački sneg?
29.02.2016 | 00:45 -> 21.11.2019 | 14:45
Veštačko osnežavanje planina dobija sve više i više na značaju. Zahvaljujući njemu, u lošoj sezoni, ili makar jednom njenom delu, topovi su jedina nada za održavanje u "životu" skijališta Kopaonik, bilo zbog previsokih temperatura ili zbog nedostatka prirodnih padavina. Ista priča važi i za čitavu Evropu. U ovom toplijem ciklusu zima u kome smo trenutno, dešava se neretko, da maltene u srcu "skijaške" sezone, kada se obično beleže maksimumi visina snega (te dalje kroz prvu polovinu marta), skijalište ostane kompletno bez prirodnog snega.

Isfrustirani takvim stanjem, često se javljaju komentari "zbog čega topovi ne rade i šta se čeka sa veštačkim osnežavanjem".

Postoje jasno definisani uslovi u kojima topovi za veštački sneg mogu raditi. Nećemo se baviti čitavim procesom rada snežnih topova, već samo vremenskim uslovima koji moraju biti zadovoljeni da bi se oni pustili u rad. Svima je jasno da je jedan od glavnih faktora temperatura. Međutim, čak i kada je temperatura znatno iznad nule, dešava se da topovi rade punom snagom. To je moguće u slučajevima kada je relativna vlažnost vazduha jako niska, što neminovno znači da je i ona jako bitan faktor.

Iz odnosa temperature i relativne vlažnosti dobija se takozvana tačka rose. Temperatura tačke rose je ona temperatura do koje bi se vazduh ohladio pri konstantnom pritisku tako da postane zasićen, odnosno da mu relativna vlažnost bude 100%. Što je niža vlažnost, niža je i temperatura tačke rose i obrnuto. Pored ova dva faktora, još dve temperature su bitne - temperatura mokrog termometra i ekvivalentna temperatura.

Temperatura mokrog temperatura je temperatura do koje bi se vazduh ohladio isparavanjem do potpunog zasićenja. Ova temperatura je funkcija temperature suvog termometra i relativne vlažnosti. Dakle, ako je vlažnost atmosferskog vazduha velika, sneg ne može znatnije da isparava, jer već sam atmosferski vazduh sadrži visoke koncentracije vode u sebi, pa je isparavanje slabo, a temperatura mokrog termometra bliska stvarnoj temperaturi.

Ekvivalenta temperatura je temperatura koju bi imao delić vazduha kada bi se sva vlaga iz njega kondenzovala u pseudoadijabatskom procesu i izlučila iz njega, oslobođena latentna toplota utrošila na njegovo zagrevanje, a delić vazduha se zatim suvoadijabatski spusti na referentni nivo (1000mb). Dakle, samim time za rad je bitna i gustina vazduha, koja proizilazi iz temperature i pritiska (pritisak, zapremina, gustina i temperatura su međusobno zavisne veličine).

Zavisnost temperature i relativne vlažnosti najbolje prikazuje priloženi grafik. Sa njega se jasno vidi da za rad topova nije dovoljna samo temperatura u bilo kakvom minusu, već je minimalni neophodni uslov da pri blagom minusu vazduh bude tek delimično zasićen vodenom parom (vlažnost 50-ak procenata). Dakle, za tu proizvoljnu temperaturu od -0,1 stepen za rad topova bi bila neophodna vlažnost od 51%, odnosno da tačka rose takvog vazduha bude bar -9,2 stepena. Istom vazduhu odgovara i vrednost od -2,8 stepena za temperaturu mokrog termometra.

Kada je vazduh gušći i teži onda ima i veću relativnu vlažnost (blizu zasićenja), te je potrebna niža temperatura (bar -3 stepena) da bi se krenulo iole sa radom snežnih topova.

Kada je temperatura -5 ili -6 stepeni, praviće se vrlo kvalitetan sneg, bez obzira na vazduh koji je u potpunosti zasićen vodenom parom.

Što se tiče temperature mokrog termometra, posmatrajući relativnu vlažnost kao njenu funkciju dolazimo do neophodnih zaključaka. Ako je relativna vlažnost prilično niska (odnosno vazduh ima nisku temperaturu tačke rose), možemo "praviti" sneg bez obzira što je temperatura par stepeni iznad tačke mržnjenja, odnosno pozitive.

Ako je vlažnost vazduha 100%, onda su temperatura suvog i temperatura mokrog termometra međusobno jednake. Za gustinu se zavisnost lako nameće iz prethodno poznatih zavisnosti, jer je sa njima u vezi. Ako je vazduh ređi, samim time je i lakši, pa se sneg može praviti i na temperaturama par stepeni iznad pozitivne. Ako je vazduh gušći, onda je i teži, pa bi u takvom vazduhu za rad topova bila neophodna i temperatura vazduha par stepeni u minusu.
 
I za kraj lepe vesti nam stiži iz JP "Skijališta Srbije". Na Kopaonik je pristigao novi mobilni top na testiranje (na slici). Proizvođač ovog topa je Supersnow iz Poljske. Njegova snaga je 22 kW, a može da napravi 105 metara kubnih snega za sat vremena. Za jedan minut potroši 645 litara vode, a neophodan je pritisak za njegov rad je od 8 do 40 bar-a. 
Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB


Komentari (6)
Mali Perica (Android)
24.11.2019 | 17:52


Mene interesuje detaljnije za ovaj mobilni top. Ako on troši 645 l/min to je za sat vremena skoro 40 kubnih metara, a on za to vreme napravi 105 kubnih metara snega. Da li je moguće da za 105 kubika snega treba 40 kubika vode? Meni je ovo suludo!
skijasica
29.02.2016 | 19:51


Zasto ne smanjite cenu Ski pasa kad pola zicara ne radi?
_misko
29.02.2016 | 17:04


Postoji i jedan bitan faktor koji niko ne spominje, vetar. Pri jakom vetru sneg koji se pravi ne zavrsava na stazi, tako da bez obzira na temperaturu nema svrhe ukljucivati topove. To se desilo nekoliko puta ove godine.

Zirafe obicno pocinju da rade na otprilike -3 vlaznog termometra dok topovi sa svojim ventilatorom mogu i 1.5-2 stepena vise. Tek na nekih -7 vlaznog pocinje kvalitetniji sneg (manje vlazan i bolji za skijanje)

@Stalker
Ne mogu da rade svi topovi istovremeno jer kapacitet pumpi za vodu nije dovoljno veliki. Pogledaj clanak od pre par godina gde se vidi kolike su pumpe postavljene a racunaj da svaka zirafa moze da povuce 2-3 l/s a veci (t40 i t60) i 8-10 l/s pod idealnim uslovima. Cak i da su pumpe dovoljne, nema Kop taj priliv vode da izdrzi to vise od nekoliko sati.
Stalker
29.02.2016 | 15:00


Svakom je (valjda) jasno da mora da postoje neki minimalni uslovi da bi rad topova imao smisla - tj. proizvodnja upotrebljivog snega a ne da bude samo tuširanje staza...

Ovde je pitanje zašto je u toku protekle nedelje, kad je bilo uslova i kad je radio određen broj topova nisu radili svi, ili većina topova? Osnežavane su samo lakše staze... jer je to , kako mi je neko napisao u komentarima, prioritet? Pa smo tako prošle nedelje imali da na Kopu rade samo lake staze i apsolutno ni jedna teža tj. crna! (Duboka 1 je bila zatvorena zbog takmičenja).
Zar nije logično da se prioriteti prave tako što će biti pokrivene sve kategorije staza... naravno tamo gde je izvodljivo da se odradi? Na primer teška Gobelja je baš u lošem stanju i njoj teško da bi sem solidne količine prir.snega išta pomoglo, ali bi Krčman, Ledenice, Gvozdac (ili nešto od njih) mogle topovima da se srede...

Neko će reći - čemu kuknjava, treba da budemo zahvalni što pri ovakvim vrem.uslovima uopšte i skijamo... ali podsećam da mi sve ovo ne dobijamo za džabe nego prilično plaćamo, u full iznosu, naravno, pa ako su Skijališta Srbije za pohvalu pokrila veliki broj staza topovima, onda oni treba i da rade i da ponude staze za sve kategorije skijaša, a ne da se samo drlja po Karamanima i jednom Pančiču....
Kopač
29.02.2016 | 11:20


Idi vozi biciklo,i obavezno kacigu na glavu smilies/grin.gif
Biciklista Bez Kacige
29.02.2016 | 09:49


A zašto ne rade topovi ? smilies/cheesy.gif
Napišite komentar (6)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (564):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
15.08.2020. 09:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Slaba kiša 16°C 14°C 2  m/s (SSW) 94% 0cm
Slaba kiša sub.osećaj
16°C
temp. Pančić
11.1°C
2 m/s
(SSW)
pritisak 830.1 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Prodaja apartmana u vili "Montana"
Poštovani, Zainteresovan sam za kupovinu apartmana na Kopaoniku, interesuje me cena po m2? Pozdrav

Građevinski radovi 2020. godine na Kopaoniku (FOT...
Sramota. Mesto da se sačuva sam centar skijališta i zabrani bilo kakva gradnja( kao svuda u normalnim zemljama). Samo čekam kada će početi da se ...

SKI kamere
Kao VEEELIIIKI dugogodisnji zaljubljenik u Kopaonik ,savet je da se strpite sa Kopaonikom .... Posle 1.seeptembra je gore RAJ ....

Počela izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 ...
Zvezdarac za topove si delimično upravu ali za strmine nisi. Cela staza će biti ozbiljno strma. I nije 700m već će biti preko 1km. U tekstu piše ...

Počela izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 ...
Bacaju se pare na pogrešne projekte. Duboka 2 ne može da bude ozbiljna staza sa 700m dužine. Orijentisana južno, bez topova, to je livada na kojo...

SKI kamere
Imam pitanje za sve, da li neko zna( možda ljudo sa Infokopa) zašto se parkiranim automobilima na trotoaru naplaćuje 500 dinara, kao da su na parki...

Počela izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 ...
"Plan Skijališta je delimično izmenjen, pa donji najstrmiji deo neće postojati, već će se staza završavati kod početne stanice žičare Duboka ...

Izgradnja gondole iz Brzeća (FOTO & VIDEO - avgus...
Po stanju na terenu, gondola ce biti gotova za sezonu 21/22.

Građevinski radovi 2020. godine na Kopaoniku (FOT...
Ja sam trenutno na Kopu. Tu sam svakog leta već godinama. Stanje je uzasno. Guzva je ogromna, gradi se na sve strane, smeće i prljavština su svuda....

Građevinski radovi 2020. godine na Kopaoniku (FOT...
Super je ljudi sto se gradi, pa makar i prema Vikend Naselju, mada je sada unosnije graditi prema Brzecu. Ekonomski gledano zdrava gradnja ce pokrenut...

Počela izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 ...
lignjoslava staze se prave u najvisim delovima planine gde je suma najlosijeg kvaliteta i najredja. Uklonjena stabla su ma ni promil sume koju ima Kop...

Počela izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 ...
Čitam komentare ovih velikih skijaša Skikuče i Kliker np i ne mogu da verujem! Imate li Vi pojma uopšte čemu se radujete? Strašno! Uništeni su ...

SKI kamere
Kamera na engl. verziji infokop sada prikazuje dolinu sportova od pola. Do pola prikazuje novu građevinu 🤨 https://www.eng.infokop.net/mobile/w...

Etno kuća "Kljunac"
Nije za preporuku!

Počela izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 ...
Tijana ti onda nemoj ni da dolaziš u “veliki” ski centar. Duboka 2 će biti ozbiljna staza. Oba Gvozdca su ozbiljne staze. Krčmar je ozbiljna st...

SKI kamere
Sta se desava sa kamerom sa Mujenluxa?