Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
Novi apartmani
Bancour
Hotel Junior SKI BUS
 
Prioriteti: Izgradnja novih staza uz postojeće žičare
08.01.2016 | 01:00 -> 08.01.2016 | 02:24
Plan investicionih ulaganja u ski centar Kopaonik trenutno se koriguje prema Ekspertizi od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Na osnovu važećeg prostornog plana za Nacionalni park Kopaonik iz 2009. godine, Master plana za turističku destinaciju Kopaonik iz 2010. godine i uz pomenutu korekciju prema Ekspertizi iz 2015. godine, prioritetno se planira izgradnja novih staza uz postojeće žičare.
 
Predmet Ekspertize je bila analiza mogućnosti i ograničenja za razvoj nove turističke infrastrukture, pre svega žičara i ski staza u okviru prostora alpskog skijališta Ski centra "Kopaonik", a polazeći od prioriteta koje je utvrdilo i predložilo JP "Skijališta Srbije" tokom 2015. godine, kada je ekspertiza i naručena.

JP 'Skijališta Srbijeˮ su na ekspertizu dostavila predlog za definisanje trasa ski staza uz postojeće instalacije i to uz sledeće žičare:

  • Gvozdac - staze 19c i 19d;
  • Krčmar - staze 21c, 21d, 21e i 21f;
  • Pančić - staza 4d;
  • Karaman - staza 10e;
  • Duboka 2 - staze 20c i 20d;
  • Duboka 1 - staze 6c, 6b i 6d i
  • Sunčanu dolinu - staza 1c.

Sva predložena rešenja su pokrenuta na inicijativu portala infoKOP i kao takva prihvaćena od strane JP "Skijališta Srbije".

Više o tome možete pročitati ovde >>>


Slika 1 - Predlog "Skijališta Srbije"
Slika 2 - Rešenja moguća po Ekspertizi
Slika 3 i naslovna slika - Rešenje po Master planu za Kopaonik

Gvozdac - staze 19c i 19d

Predlog "Skijališta Srbije" podrazumeva prosecanje dve nove staze 19c i 19d ukupne dužine oko 2.5 km. Staze bi se nalazile na potezu između vrha Vučak, odnosno izlazne stanice ski lifta Karaman i postojeće nove šestosedne žičare Gvozdac.

Sam master plan je delimično modifikovan. Prvih stotinak metara obe staze idu istom trasom, a zatim se račvaju na levi deo 19d, koji je trasiran paralelno sa off piste stazom "Lavina", dok desni deo trase 19c prolazi ispod šestoseda i uliva se u postojeću stazu 19, za koju je predviđeno proširenje celom dužinom.

Ekspertizom je utvrđeno da se podržava predlog trasa ovih ski staza.

Da se podsetimo, krajem 2014. godine, od strane Zavoda za zaštitu prirode, izdato je Rešenje o lokacijskoj dozvoli za ski staze Gvozdac 19c i 19d.
 
Više o ovome možete pročitati ovde >>>

Krčmar - staze 21c, 21d, 21e i 21f

Predlog "Skijališta Srbije" podrazumevao je izgradnju četiri nove staze. Staze 21d (200m), 21e (900m) i 21f (900m) bi polazile sa vrha Beđirevac i završavale bi se kod početne stanice novog šestoseda Krčmar. Staza 21c, ukupne dužine 400m, odvaja se na levo pre ulaska u šumski deo postojeće staze Krčmar i završila kod početne stanice žičare Duboka I.

Ekspertizom je utvrđeno da se ne prihvataju rešenja novih trasa ski staza zbog konfiguracijske neusaglašenosti između nagiba terena i minimalnih nagiba ski staza (deo trasa ide uzbrdo, a deo trasa zahteva velika zasecanja terena i potrebne velike seče čiste šumske sastojine.

Predloženo je kao jedino opravdano rešenje da se umesto novih ski staza, vrši proširenje postojeće ski-staze na potreban kapacitet skijaša, odnosno da se formira paralelna staza sa manjom modifikacijom kako bi se bolje iskoristili konfiguracijski uslovi. Nova staza bi kod nekadašnje međustanice dvoseda Krčmar nastavila pravo i sa druge strane novog šestoseda Krčmar usmerila bi skijaše do početne stanice.
 
Ova staza zadovoljava FIS standard za ženski spust i muški super G.

Pančićev vrh - staza 4d

Predlog "Skijališta Srbije" podrazumevao je izgradnju nove staze 4d, ukupne dužine 500m, predviđene Master planom za Kopaonik, koja bi se nalazila između postojećih staza 4a i 4b.

Ekspertizom je utvrđeno, za razliku od predloga iz Master plana Kopaonik, da se ne prihvati nova trasa ski staze 4d zbog blizine postojećih staza i potrebne velike seče čiste sastojine šuma.

Karaman - staza 10e

Skijalista Srbije su predložila da se gradi staza 10e dužine oko 900m koja bi se trasirala sa druge strane žičare Karaman u odnosu na postojeću ski stazu 10.

Ni ovo rešenje nije moglo da se prihvati zbog postojećih granitnih blokova u gornjoj zoni i potrebne velike seče čiste sastojine šuma na celoj trasi. Takođe, ova staza će izgubiti funkciju, jer se će se tok skijaša preusmeriti na predložene ski staze uz planiranu žičaru „Vučak”.
 
Više od tome možete pročitati ovde >>>

Duboka 2 - staze 20c i 20d

Predlog "Skijališta" koji je poslat na ekspertizu je bio da se izgrade dve nove staze 20c i 20d koje praktično predstavljale jednu stazu, ukupne dužine 1200m. Staza bi polazila sa vrha Karaman greben, a trasa bi išla paralelno sa delom staze Duboka 6a i ulivala bi se u veznu stazu Duboka I – Krčmar.

Rešenje takođe nije prihvaćeno zbog konfiguracijskih uslova i potrebne velike seče čiste sastojine šuma.

Duboka 1 - staze 6c, 6b i 6d

Možda najzanimljiviji predlog Skijališta je bio za izgradnju novih staza na lokaciji Duboka I. Staza 6c, dužine 1500m, je modifikovan predlog iz Master plana čija bi trasa išla celom dužinom levo od postojeće žičare Duboka I, gledajući sa izlazne stanice. Staza 6b, dužine 700m, bi se nalazila između crvene i crne Duboke, dok 6d predstavlja veznu stazu Suvo rudište – Krčmar.

Nažalost, ni jedna od tri ponuđene staze nije prihvaćena zbog potrebne velike seče čiste sastojine šuma.

Sunčana dolina - staza 1c

Sa predloženom trasom staze 1c, koja se nalazi nedaleko od Meteorološke stanice Kopaonik, ekspertiza se složila uz paralelno pomeranje trase iz zone šuma u zonu livada, kako bi se izbegla nepotrebna seča šume.
 
I na kraju da podesetimo da je za prosecanje svih navedenih staza, koje su ekspertizom utvrđene kao moguće, potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, kao i Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase.
 
Pročitajte još:
 


Komentari (14)
Borislav bjelić
12.01.2016 | 08:25


U prethodnom komentaru greškom sam napisao da bi potencijalna žičara startovala sa mesta gde startuje Bela Reka ll ali sa severne strane od 1865mnv do 1220 mnv , a treba od 1865 mnv do 1320mnv. Otale karakteristike žičare i staza ostaju
skijas (Android)
10.01.2016 | 17:12


Kosačice, gondole, tabači, planovi, bla, bla...Gospodo, pod hitno zaustaviti I zabraniti bilo kakvu izgradnju smeštajnih i drugih objekata na Kopaoniku. Zar ne primećujete da je klima uništena, januar je a temperatura u plusu, prirodnog snega NEMA, a prvi malo lepši sneg padne u februaru. A sta je sa zastarelom infrastrukturom, vodovodom...
rekreativa
10.01.2016 | 16:52


u svakom slucaju pozdravljam ideje i nameru da se i dalje ulaze u kopaonik. mada bi po meni trebalo promeniti prioritete ulaganja. ne vidim razlog da se prvo ulaze u krcmar ili recimo gvozdac, kada ove staze ionako rade najmanji broj dana u godini a i objektivno koristi ih najmanji broj gostiju. ako je cilj da se dobije staza na kojoj bi mogla da se prave medjunarodna takmicenja onda to pozdravljam, stim sto stvari treba nazvati pravim imenom. po meni treba ulagati u staze koje mogu biti pokrivene snegom veci broj dana u sezoni i koje bi koristili najveci broj posetilaca. bez obzira sto se ovde na forumima javljaju samo dobri skijasi ili se tako bar predstavljaju, treba prvo ulagati novac tamo gde se moze i vratiti. a realnost je da se na kopu najvise i najduze voze plave i crvene staze. naravno ja nisam dovoljno kompetentan da dam konkretne predloge za prosirenje kapaciteta ali sigurno ima ko jeste.
Zh
08.01.2016 | 22:43


Svaka investicija,koja podrazumeva kompletnu analizu je naravno opravdana. Najlakse je potrositi pare?
Mozda treba ukljuciti i strucnjake iz zemalja koje imaju mnogo duzu tradiciju u zimskom turizmu
Ono sto ja kao skijas, inzenjer vidim sada i sebi i vama postavljam pitanja:
- zasto nerade sve zicare i staze gde je obezbedjeno vestacku osnezavanje
- zasto se staze ne pripremaju kada im je vreme: prolece ,leto, jesen
- zasto nisu regulisani ulazi na zicere
- cenovnik regulisati procentualnu ponuda/radi
Moj zakljucak je da je dovoljnu upotrebiti samo deo predvidjenog novca za nove investicije u dovodje u red postojeceg:
- zaposliti lice sa iskustvom, koje ce uraditi plan maksimalnog iskoriscenja prethodnih investicija sto naravno podrazumeva 12 meseci rada svih zaposlenih, ..........
-
Borislav bjelić
08.01.2016 | 13:09


Ako hoćete da privučete odlične skijaše koji odlaze u inostranstvo na duže(dužine od 2000m do 3500 ) crne staze , onda treba da vam budu prioritet probijanje staze sa Male Gobelje okrenute prema severu dužine 2300m sa visinskom razlikom od 600m i padom od 26%( od 1835 do 1235mnv) i jedna crvena staza levo od ove dužine 2500m sa padom od 24%. Takođe bi bile odlične staze crna dužine 1800 m i padom od 545 m i padom od 30% , kao i crvena staza levo od ove dužine 2200 m sa padom od 24% , a zičara bi polazila sa vrha gde polazi Belag Reka ll , ali sa severne strane , od 1865 mnv do 1220 mnv , visinske razlike 545 m . Sa ove četiri najbolje staze na Kopaoniku , centar bi postao privlačan za zahtevnije skijaše.
Срђан
08.01.2016 | 12:45


Потребно је сузити стазе на Панчићу. У смислу прављења коридора зеленим зидовима између стаза 4,4а,4б,4ц,4д од одговарајућих зимзелених четинарских обликованих ниских и средње високих засада. На тај начин би се делимично решио проблем оћелавања почетних делова стаза услед констатног ветра а и због често присутне магле скијаши би се лакше и брже усмеравали у одређене коридоре стаза (поготово почетници и ново придошли скијаши којих ту има доста). Није скупо за извођење а и лепо би изгледало ако би неко стручан направио дизајн зеленила. Можда мало проширити постојећи Крчмар на доњем средњем делу, а и стазу бр. 18 од Беле реке до Гвоздца.
Немам довољно информација али ово што сам до сада прочитао као закључке за Вучак, Марине воде, Гвоздац, Крчмар и друго, има смисла.
Што се тиче приоритета колико видим све је приоритет, али и то треба класификовати. Ево како их ја видим:
1. Одржавање постојећих стаза: 3-5 нових табача, утезање оснежавања, акумулације, струја и друго. Направити да већ што постоји ради најбоље могуће на начин да кад временски услови дозволе цео центар проради у року од 3-4 дана. И то нам је довољно а онда тек прећи на нове жичаре и стазе. Само тако се могу привући додатни туристи из иностранства, оправдати нова улагања и осигурати бржи повраћај инвенстиција у краћем временском периоду.
2. Вучак и Марине воде - решење уског грла
3. Гондоле
4. Све остале стазе и жичаре
aleksandar not so great
08.01.2016 | 11:46


Puna podrška ovakvom razmišljanju. Dobar primer je Krčmar gde žičara ima daleko veći kapacitet nego pripadajuća staza. Ono što se može uraditi a da ne zahteva veća ulaganja je sređivanje staza koje već postoje bez mnogo kalkulisanja koliko je skijaša na stazi. Primer: ceo decembar nije sređivana staza 4c (a verovatno i još neke) a za to nije bilo nikakvog razloga.
Срђан
08.01.2016 | 11:21


Све је то лепо најава нових стаза, жица, поготово решења уског грла и највећег проблема Мариних вода. Све је занат па тако видим да се ове године боље ради са вештачким оснежавањем, надам се да ће следеће године бити још боље (барем дупло). Али набавите прво 3-5 нових табача па да све стазе које већ постоје буду у ово време следеће године увелико отворене. Тако ћете највише обрадовати све скијаше и привући нове.
Stevs (iOS)
08.01.2016 | 10:52


Ajde da pokušamo malo da se držimo teme. Zašto? Bitno je da se ovde nađu konstruktivni predlozi za proširenje i izgradnju novih staza. Skijališta osluškuju potrebe skijaša i ako se nađu neka nova moguća izvodljiva rešenja možda će i ona biti usvojena.

O Gondoli iz Brzeća imate poseban članak koja je isto stavljena na listu prioriteta, a parking je u nadležnosti Raške.

Jasno je meni da krajnji korisnik ne može da diferencira probleme već on gleda Kopaonik kao celinu ali ajde bar malo da probamo da promenimo konatruktivnim predlozima za proširenje staza.
Salej. (iOS)
08.01.2016 | 10:50


Umesto sto u obrazlozenjima odbijanja delova master plana filozofiraju, bolje bi im bilo da tu šumsku sastojinu poseku na vreme i posade novu. Jer, kao sto se vec godinama unazad vidi i golim očima, skoro svako stablo na Kopaoniku je zaraženo lišajem i svake godine je sve gore i gore. Ako se nesto bitno ne preduzme, desice se zaista katastrofa sa četinarima. Kopaonik ce ostati bez njih
mirko
08.01.2016 | 09:37


Bolje da im prioritet investicionih ulaganja bude da kupe terensku kosacicu za letnju pripremu staza ,a ne da zimi cekaju pola metra prirodnog snega da bi prekrio novo rastinje i zbunje po stazama. Slazem se da je lepa zamisao otvaranje novih staza oko Krcmara i Gvpzdca ali ni ove postojece sada ne rade zbog lose letnje pripreme.
bn
08.01.2016 | 08:48


A шта је са Белом реком и гондолом од Брзећа?
carp
08.01.2016 | 08:12


Sve je to lepo i dobra ali postavlja se pitanje sta je za korisnike dobro.Pod brojem jedan mislim da su parking mesta najbitnija a to se uopste ne resava samo price godinama a nista konkretno,pod dva sta ce nove staze kad ni ove neuspevate odrzavati,nema dovoljno vode za vestacko,pa nemoze svudan odjednom vestacko da radi itd,itd,pa resite onda to prvo,jer ni nove necete moci odrzavati,medjutim cim se naprave nove staze u momentu cena ski pasa ce otic u nebesa i ovako je poskupelo nelogicno i visoko bez razloga, sa izgovorom da imamo vise staza sad itd,itd koje ce radit naravno samo ako se dragi bog pomiluje i padne pravi sneg.Pitanje kolko ce bit ski pass onda 150 evra za sest dana ili neznam kolko a radice od 4-5 do 10 staza onda cemu sve to,da se opet sisa narad na neki novi fazon ili.Jer nek niko nemisli da ce to bit za dj. za korisnike.Ona fora unapredjenje skijalista itd,pa zato se ni parkinzi neprave treba ulagat,unapredit a nemozes mnogo profitirat,ovako iseces sumu prodas pilani drva od toga isfinansiras radnike i gorivo zica vec ima dignes cenu ski passa kao sa nekim razlogom pa ulozili smo daklem opravdavamo kao sami sebe i evoga ekstra profit,a ako pada poravnacemo ratrakom ako ne jos bolje svakako naplacujemo.
praja
08.01.2016 | 08:07


Novo rešenje za Krčmar, da ide još jedna paralelna FIS staza sa druge strane žice i uz proširenje gornjeg dela, je izvanredno. Bila bi to najlepša i ujedno duža staza, što sada nedostaje Kop-u! Bravo, lepa vest, još samo da se plan brzo ostvari!
Za Duboku bi bilo najbolje rešenje staza 6c!
Ove dve staze su najveća želja većine skijaša, o tome se najviše priča na Kop-u i trebalo bi da SS i nadležni imaju sluha i to uvrste u prioritetsmilies/smiley.gif
Napišite komentar (14)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (560):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
28.09.2020. 06:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Magla 7°C 0°C 5  m/s (SSE) 100% 0cm
Magla sub.osećaj
7°C
temp. Pančić
-3.2°C
5 m/s
(SSE)
pritisak 823.7 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
2/24 1/45 0/30
 (8.3%)  (2.2%)  (0%)
Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Pravda za Skikučesmiley Samo neka se šire staze, kamo sreće da su ranije počeli...ima tu još mnogo prostora.

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Tekst deluje uglavnom korektno i informativno....mene zanima kako se to odluci da se prokrci u centru par staza od po 300-400 m.... Mojoj sreci nema k...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Bice to lepa staza ali potrebno je i osnezavanje.Naravno bez prosirenja od skoka do Duboke1 nastace jos veci problemi zbog guzvi.

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Postoji još uvek, pre skretanja sa glavnog puta.

Prodaja: Apartman u centru Kopaonika
Koliko ja prepoznajem, radi se o vili Bjanka

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Ovo je sjajna stvar. Mislim da je gondola pun pogodak. SAmo me brine prilaz, okolo su sve hoteli, nema dovoljno parking mesta ni za goste ugostiteljsk...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Super je za razvoj turizma gondola iz Brzeca,samo je šteta što je polazna stanica pomerena jos dalje nego što je bila. Zna li neko hoče li imati n...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
@Šumarac: Podaci koje ste izneli nisu tačni. Ceo Kopaonik je pokriven sa 75km kvadratnih šume. Mislim da Ravni Kopaonik zahvata površinu od oko 1...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Lepe vesti i odličan napredak! Zanima me s obzirom da dvosedi nisu radili 3 sezone i Brzeće za to vreme nije imalo nikakve veze sa ski centrom, da l...

Izgradnja nove staze 6c na lokaciji Duboka 1 (FOTO...
Kada ce biti neki text o radovima na novim stazama,kako napreduju poslovi?Hoce li biti spremne za novu sezonu?

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Ne vidim razlog za drvlje i kamenje povodom ovog teksta, u pravu je i autor teksta pošto verujem da je dugo pisao i prikupljao podatke a u pravu su i...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Kad bi bar većina u ovoj državi radila svoj posao profesionalno, pošteno i sa takvim entuzijazmom kao što ga Stevan vlasnik ovog portala ra...

SKI kamere
@Azureusko MK gradi apartmane

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Deko, sve što ste napisali nema nikakve veze sa istinom, osim da ljudi uglavnom ne veruju institucijama, a ja bih rekao da ne veruju nikome, što se ...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Stevo, Izvini, taj deo sam propustio, ali se iskreno ne secam da sam video da postoji mogucnost da se pusti u funkciju gondola ove sezone. Pre mesec ...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
InfoKop je mesto gde covek napravi "analizu" na osnovu 3-4 clanka, a da pri tome ne poznaje materiju niti dovodi u sumnju izvore podataka. Pri tome la...