Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
Novi apartmani
MK Mountain Resort Kopaonik
FOKA SPA SKI BUS
 
Prioriteti: Izgradnja novih žičara na potezu Marine vode - Gobelja
02.01.2016 | 03:30 -> 02.01.2016 | 12:45
Plan investicionih ulaganja u ski centar Kopaonik trenutno se koriguje prema Ekspertizi od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Na osnovu važećeg prostornog plana za NP Kopaonik, master plana za turističku destinaciju Kopaonik i uz pomenutu korekciju prema Ekspertizi, prioritetno se planira izgradnja novih žičara na potezu Marine vode - Gobelja.

Predmet Ekspertize je bila analiza mogućnosti i ograničenja za razvoj nove turističke infrastrukture, pre svega žičara i ski staza u okviru prostora alpskog skijališta Ski centra "Kopaonik", a polazeći od prioriteta koje je utvrdilo i predložilo JP "Skijališta Srbije" tokom 2015. godine, kada je ekspertiza i naručena.

Na osnovu obilaska terena, dugogodišnjeg poznavanja i rada na terenu i na izradi planske Dokumentacije predložene su sledeće prioritetne žičare "Vučak" i "Gobelja vrh".

Na potezu gde se sada nalazi ski lift "Marine vode", master planom iz 2010. godine za Kopaonik (slika 1) predviđene su tri žičare.

 • Prva predviđena žičara "Marine vode" je isklopiva sedešnica koja bi išla trasom sadašnjeg ski lifta uz pasarelu preko državnog puta i njeno produženje.
 • Trasa druga žičare "Vučak" predviđena je između sadašnjih ski liftova "Marine vode" i "Karaman". Početna stanica bi bila u "Crvenim barama", a trasa takođe prelazi preko magistralnog puta i završava se na vrhu Vučak.
 • Treća žičara "Gobelja vrh" predviđena je da polazi sa iste pozicije iz "Crvenih bara", a završavala bi se na mestu izlazne stanice sadašnjeg četvoroseda na Gobelji.

Prostorni plan za NP Kopaonik iz 2009. godine (slika 2) predviđa ista rešenja, sa izuzetkom rekonstrukcije i produženja prve navedene žičare Marine vode.
 
 
Ekspertizom iz 2015. godine (slika 3) je podržano rešenje koje je dato u Prostornom planu te prioritetna izgradnja žičare "Marina voda" ne bi mogla da se prihvati iz sledećih razloga:

 • Ispod državnog puta nagib terena je veći od 60% (predviđen režim I stepena zaštite, stroga zaštita tla od erozije), a i zauzima prostor sa jedinstvenim terenima pogodnim za olimpijsku skakaonicu, koja će jednog dana, a možda i uskoro biti neophodna Kopaoniku,
 • Lokacija polazne stanice ne omogućava uspostavljanje vezne žičare sa skijalištem Gobelje i
 • Zauzima prostor "Crvenih Bara" koji je start i cilj postojećih ski staza za nordijske discipline međunarodnog ranga.

Na osnovu Ekspertize bolje prioritetno rešenje za ovu lokaciju trebalo bi da bude žičara "Vučak", a prednosti ovog rešenja su sledeće:

 • Na povoljnijoj je konfiguraciji terena;
 • Štiti se i rezerviše najpovoljniji prostor za skakaonice (međunarodna takmičenja);
 • Štiti se prostor starta i cilja nordijskih ski-staza i biatlon strelišta;
 • Štiti se jedno od najvećih tresetišta Kopaonika na 1650 mnm "Crvene Bare";
 • Omogućava se direktna veza skijališta sa Gobeljom;
 • Omogućava se formiranje vodozahvata za osnežavanje.

Žičara "Vučak” bila bi ukupne dužine oko 1035m, sa visinskom razlikom od oko 225m, polazila bi sa visine od oko 1705mnm, izlazila na visini od oko 1930mnm i opsluživala bi dve nove staze. Deo nove staze desno od žičare bi se poklapao sa postojećom stazom uz ski lift "Karaman", a zatim bi staza skretala na levo i pratila trasu žičare. Druga staza bi bila orjentisana sa leve strane žičare i samo malim početnim delom bi se poklopila sa sadašnjom stazom "Marine vode".

Nedaleko od polazne stanice, moguće je formirati akumulaciju površine 15.000m2, sa branom visine do 10 m i prosečnom zapreminom oko 75.000m3 vode za sistem za osnežavanja okolnih staza i rekreaciju u letnjim uslovima.

Polazna stanica žičare "Vučak" je neposredno do polazne stanice "Gobelja vrh", odnosno isteka staze sa Gobelje, što je posebno značajno za direktno povezivanje skijališta Karamana sa skijalištem severnih padina Gobelje i dalje ka Krivoj reci, kao i skijališta Banjskog Vučaka preko Male Gobelje, Meke presedle i Hajdučice. Ona je i polazna tačka za sve sadašnje i buduće ski pravce korisnika kapaciteta na Jarmu.

Ni jedna tačka na skijalištu Kopaonika nema takvu veznu funkciju. U slučaju mogućeg kandidovanja za Zimsku Olimpijadu na ovom prostoru bi bila najpogodnija lokacija za klizališne hale. Na tom prostoru moguće je obnoviti i sportske „Kopaoničke julske igre”.

Žičara "Gobelja vrh" bila bi ukupne dužine oko 1510m, sa visinskom razlikom od oko 210m polazila bi sa visine od oko 1710mnm i izlazila na visini od oko 1920mnm.

Ove dve žičare su ključne za korisnike turističkog subcentra "Jaram" i prihvat izletnika te su stavljene u prioritetni plan JP "Skijališta Srbije" za razvoj nove turističke infrastrukture u ski centru Kopaonik. JP "Skijališta Srbije" žele da u svakom trenutku imaju gotove razvojne projekte, te kada se stvore finansijski uslovi, mogu odmah da konkurišu za finansiranje kod nadležnog ministarstva.Komentari (17)
Stevs
04.01.2016 | 22:45


@Johnny:

SS su formirala kratkročne prioritete, a to su Gondole iz Brzeća i Treske, žičare na potezu Marine vode i Mašinac, rekonstrukcija Pančić expressa i proširenje i prosecanje staza po Master i Prostornom planu za koje nije potrebna izgradnja žičara.

SS pokusavaju da za sve te prioritete naprave gotove projekte i čim se ukaže prilika za finansiranje sa gotovim projektima konkurišu kod ministarstva.

Često se dešava da u Srbiji ima novca za razvojne projekte ali da gotovih projekata nema. Zato su tražili ekspertizu za pomenute prioritete da bi se odmah znalo šta je moguće odnosno šta nije moguće graditi. Da se prosto ima čista situacija i da se reaguje brzo kada se "pojavi" novac.

Konkretno u ovom slučaju da nije bilo ekspertize za lokaciju Marine vode, pribavljanje dozvola za inicijalni plan SS da se produži žičara Marina voda bi bila vrlo teška. Zato je dato rešenje da se ide na drugu soluciju i pravi žičara Vučak i Gobelja vrh kao otsvarivije rešenje iz master plana. Razlozi su navedeni u tekstu.

Jednostavno rečeno SS neće da gubre vreme na birokratiju i hoće odmah da reše moguće preobleme pre izgradnje žičara.

PS: Lokacija žičare Vučak je identična kao na Master i Prostornom planu i prelazi preko državnog puta. Master planom je predviđeno i produženje Marinih voda i žičara Vučak dok Prostornim planom samo žičara Vučak. Dakle da ne bude zabune obe žičare su u planu samo je prioritet odnostno ostvarivije rešenje varijanta Vučak.
Johnny
04.01.2016 | 13:15


Koliko je strucnjaka prostornog planiranja i poznavaoca konfiguracije terena na Kopaoniku na ovom sajtu... Ko bi rekao. smilies/cool.gif

@Stevs, moze li malo pojasnjenje? Ako sam dobro razumeo i u novoj varijanti, staze uz zicaru Vucak ce prelaziti preku puta? Kako ce to biti reseno?
Jel pocetna stanica ove dve zicare na platou kod crvenih bara ili pomerena malo u "levo"?
Koje, kad i koliko staza se planira uz zicaru Gobelja vrh?
Takodje, ima li nekih naznaka za kad je planirao bilo sta od ovoga? Spominjano je remontovanje zicare na Malom Karamanu, novi osmosed na Pancicu, sad evo i ta prica o Gondoli iz Treske (Brzece da i ne spominjem), pa me zanima sta je tu prioritet i da li je mozda plan da se neka od tih premesti na ove lokacije? Koliko razumem ovde se radi samo o prioritetizaciji na ovoj lokaciji. Sta to znaci u odnosu na ostatak investicija?

Hvala unapred!
Praja
04.01.2016 | 13:14


@Brzeće, sve si u pravu 100%.
Kamo sreće da tako razmišljaju nadležni!
Po meni, hitno da se probiju nove duže staze na lokaciji Krčmar i Duboka, zatim nove staze na lokaciji Gvozdac i Ledenice.
Zatim, uz žice sa haubama ili gondole, probiti nove staze prema Brzeću i V.naselju.
Naravno, u centru zabraniti dalju gradnju!
Dragan O
03.01.2016 | 13:03


Kakav bre Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije,pa oni se razumeju u skijanje ko Marica u......, mada im namestanje lokacija "investitorima" nije strano. Postoji Master plan koji su uradili pravi eksperti i treba se drzati iskljucivo tog dokumenta, bez ijedne izmene. Naravno da su Marine vode s pasarelom idealno resenje. A ono o Olimpijadi na Kopaoniku ne vredi ni komentarisati - to moze samo totalni laik da izjavi. Pa kada bi mogla barem jedna trka Svetskog kupa da se odrzi na Kopaoniku, svi bi bili presrecni. Podseca me ovo sa Olimpijadom na parolu beogradskih komunista iz 80-tih : "Tramvajem u 21.vek!
Dalje ruke od Kopaonika, BRE!!
Max (Android)
03.01.2016 | 09:03


Ma naravno da ste u pravu. Dobro ste naveli, WC na svakoj polaznoj i krajnjoj stanici gondole. Kada bude gondole, izvolte i u WC. Olimpijda? Ma da... Pogotovo u centru koji nema ni jednu gondolu. Nema gondola - nema ni WC-a. Lako cemo onda za Olimpijadu. E svi ste show program
Brzece
03.01.2016 | 00:02


@Francuz, gresis mnogo. U svim stranim ski centrima skoro svaka pocetna stanica gondola ima javni WC.
Kopaonik je uradio mnogo na kapacitetima instalacija, ali u staze skoro da nista nije uradjeno vec duzi niz godina. Za razliku od pre 10 god, kad smo imali guzve i redove na zicarama, sad imamo na stazama. Previse skijasa na uskim i kratkm stazama. Mislim da prioritet treba dati izradi nekoliko dugackih staza, prema Brzecu i prema Tresci. Naravno pre svega gondola iz Brzeca. To je uslov svih uslova da se centar rastereti od vozila i da se da podsticaj razvoja Brzeca.
Sve staze prosiriti za min 10 metara. Za svaku izvadjenu jelku posaditi dve mlade na lokacijama gde se nece skijati.
Ne dozvoliti vise ni jedan hotel da se gradi. Previse ih je. Nama treba skijalsite a ne grad. Novi kapaciteti iskljucivo u Brzecu, Treska...
One koji odlucuju bi trebalo da posete Dolomite, Francuske i Austrijske Alpe i da nauce nesto. U protivnom uporopastice i ovo malo sto je ostalo
Stevs (iOS)
02.01.2016 | 23:22


@Pera kojot:

Alat za podešavanje opreme on postoji već par sezona na Kopaoniku. Postavljen je baš na inicijativu infoKOPa.

Što se tiče javnih WC-a, koliko sam ja viđao u stranim ski centrima obično se nalaze na izlaznim ili polaznim stanicama gondola.
Pera kojot (iOS)
02.01.2016 | 23:13


Pa francuz, bio sam u menuiru(tri doline) kod svake vece zice(prometnije) ima javni wc. Mnogo korisna stvar.a da ne pricamo o alatu za stelovanje opreme(srafciger,kljesta...). Nije neka investicija,ali bi bilo od velike koristi. Naprimer jedan javni wc na pancicu i jedan na karamanu. Na izlazu sa svake zice vezes sajlom kljesta,cekic,par srafcigera.
ISIA instruktor
02.01.2016 | 21:28


Ma tenderi su cudo....kako za koga...
Pantelija Topalovic
02.01.2016 | 16:31


Parking? Parking?
Gosti da koriste telepront....
Francuz
02.01.2016 | 15:19


@Dusan(iOS) Ja nisam video u stranim ski centrima da postoji javni WC. Isto je kao na Kopu ides u kafic ili toi toi...
Dusan (iOS)
02.01.2016 | 14:53


Kada ce kopaonik dobiti javni WC? Da li je moguce da jos niko nije pokrenuo tu inicijativu ili je ipak bolje da se ode u "kafic"?
Praja
02.01.2016 | 14:25


Sve to lepo zvuci ali da li je realno da uskoro bude urađeno?
Prioritet treba da budu nove duže staze na lokaciji Krčmar i Duboka, kao i nove žice za Pančić i Marine vode!
Naravno, treba dobro planirati i imati projekte, ali uz to bi svake godine trebalo i nešto konkretno uraditi.
Ulaganja od prošle godine su primer i to je uz puno snega dovelo mnogo turistasmilies/smiley.gif
Sve najbolje ljubiteljima skijanja, uz želju da nam svima bude sve lepše u narednim godinama na našem lepom Kopaonikusmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gif
Stevs
02.01.2016 | 12:45


@vikendas: Da u prioritetu je gondola iz Treske i postoje dve varijante no o tome ćemo u posebnoj vesti. Ekspertizom su definisani kratkoročni prioriteti skijališta.

@Hd(iOS): Verovatno nisi pročitao članak.
vikendas
02.01.2016 | 12:03


A sta je sa subcentrom "Treska" ? Trenutno tu ima vise korisnika nego na pomenutoj lokaciji Jaram .
sten
02.01.2016 | 11:56


"Na osnovu obilaska terena, dugogodišnjeg poznavanja i rada na terenu" - lopatari se dohvatili pisanja. Ma opusteno, zimska olimpijada, ski skokovi a valjalo bi razmisljati i o ski letovima, treba staza za bob isto. Nisu valjda prevideli Xgames? Mora jedan half pipe i big air isto. Projekat radnog naziva Kopaonik na vodi. A predlog Infokopa za prosecanje novih staza u djubre. Cosa Kopaonicka Nostra.
Hd (iOS)
02.01.2016 | 11:37


Vesti iz 2010. godine, interesantno.
Napišite komentar (17)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (585):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
13.12.2019. 21:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Pretežno oblačno -3°C -4°C 9 m/s (S) 100% 16cm
Pretežno oblačno sub.osećaj
-6°C
temp. Pančić
-8°C
9 m/s
(S)
pritisak 806.3 hPa staze
10-30 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić
Detaljnije >>>
Statistika >>>
SKI kamere
U ovom momentu bih voleo da Tomane prognozira!!! 🙃🙈⛷🏂

Voda u Brzeću neispravna za piće
Prica se kod nas da je prevelika kolicina ARSENA u pitanju. Kazu i deset puta veca. I da se za problem znalo odavno ali ...

Voda u Brzeću neispravna za piće
Znači opet imamo arsen u vodi?

Nova godina: Angella Hotel & Residence
Da li je u cenu uračunat doček, ako nije koliko se doplaćuj ei da li je obavezan ? grina li je ovo ponuda polupansiona?

Sremski tamburaši: Restoran "The Camelot"
Sve pohvale ...osoblje, ambijent, hran...odnos cena i kvalitet... U februaru sam bio 7 dana na Kop-u i svaki dan sam ru...

SKI kamere
Dolazim 28.Hotel "Mamut" ostaću 5 dana pa šta budecheesy

SKI kamere
Ja dolazim na Kop 24 ako nebude snega bice suncanja, dobre klope i zabave aman ljudi sto samo kukate dodjite i uzivajte...

SKI kamere
Temperature su fejk, bice to sve sneg cheesy bozezdravlja sto bi rekli, zivi bili pa videli! wink

SKI kamere
Jel neko zna da li postoji mogucnost vracanja ski pass-a ukoliko se ne otvori vise staza? Hvala

SKI kamere
Šta sledece nedelje sa ovim temperaturama

U pripremi 4b - Pančičev vrh, 10 cm svežeg sneg...
Ljudi, kako da prezivimo ovu muku sa sedam dana temperature iznad nule? I ovo malo crkavice da nam istopi! 😥

SKI kamere
Jel ima neko objasnjenje zasto ne rade nocne staze. Dolazim sad na 5 dana i kupio sam sezonski ski pas. Nigde nije bilo ...

U pripremi 4b - Pančičev vrh, 10 cm svežeg sneg...
Zaposleni na žičari Pančić koja inače radi za panoramsku vožnju, kažu da još uvek nema uslova za puštanje Panč...

U pripremi 4b - Pančičev vrh, 10 cm svežeg sneg...
U upravi SS nam je rečeno da neće raditi noćno na KG za vikend od 12. do 15.

Prognoza vremena za naredne dane (FOTO & VIDEO)
Je l ima neke prognoze za vikend?

SKI kamere
Pocni da verujes ljudima bice tebi lakse ... bice snega samo gledaj 😎

Ski bife "Skituljko"
Dragi prijatelji, yelim da Vas obavestim da ski bife Skituljko pocinje sa radom od 13.12.2019 u 10 sati.Zelimo Vam puno ...

SKI kamere
Dolazim u nedelju prvi put na Kopaonik,ostajem do sledeće nedelje,pa da vidim sto mogu da očekujem od skijanja . Skija...

SKI kamere
Gledajući prognozu sa sledeću nedelju vrlo je upitno koliko je pametno uopšte i otvarati Pančić pre sledećeg zahla...

SKI kamere
Imam vindows7 64bbit op.sistem na lap topu a kamere info kop ne rad li neće pa neće.Helpangry