Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Viceroy Kopaonik
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
FOKA SPA Vila Jezero
 
Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOTO & VIDEO - maj)
Dolina sportova Kopaonik
Kao i svake godine, odmah nakon završetka ski sezone na Kopaoniku, planina postaje jedno veliko gradilište. Grade se potpuno novi objekti, nastavlja se sa gradnjom starih ali se i renoviraju i proširuju postojeći objekti. Ove građevinske sezone, ako govorimo o izgradnji, trenutno postoje radovi na oko 30 novih objekata.

Ono što svake godine sve više i više zabrinjava je da širenje skijališta odavno ne može da prati hiper izgradnju, koja je uzela maha poslednjih godina. Sva je prilika da se u narednim sezonama, ako ne bude još kapitalnih ulaganja u skijalište, mogu očekivati sve veće i veće gužve na ski stazama, a samim tim i neminovan pad cena izdavanja i cena nekretnina zbog prezasićenja tržišta i nezadovoljstva kapacitetom skijališta. 

Tokom online konferencije Kopaonik 2031, direktor hotela Grand - Radoš Đorđević, izneo je podatak, da će se po prognozama u naredne dve godine, samo u centru Kopaonika, utrostručiti smeštajni kapaciteti. Ono što raduje je da je konačno najavljena izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda na Kopaoniku. Time će se rešiti dugogodišnji ekološki problem, prouzrokovan pomenutom hiper izgradnjom smeštajnih kapaciteta.

Nakon ovogodišnjeg puštanja u rad kapitalne investicije - gondole iz Brzeća, JP "Skijališta Srbije“ nastavljaju da traže najbolja rešenja za proširenje kapaciteta skijališta, kako bi se što bolje odgovorilo na brzi rast smeštajnih kapaciteta.  Trenutno se rade tehnička rešenja i studije opravdanosti za gondole iz Jošaničke banje i Vikend naselja, za šestosed Centar kao i za kombinovanu gondolu Vojni dom - Mali karaman. 

Takođe, uređuje se i parking ispred nove garaže u centru Kopaonika.   


Na lokaciji neposredno ispred Konaka "Sunčani vrhovi", na mestu teniskih terena, u septembru mesecu prošle godine, počela je izgradnja novog apartmanskog kompleksa  Woodside sa 155 apartmanskih jedinica na pet etaža, čije investitor MK Mountain Resort.


Na jednoj od najboljih i najvećih parcela u centru Kopaonika, odmah iza Kluba A, na kojoj je još početkom devedesetih godina prošlog veka započeta gradnja podzemne garaže, prošle godine je počelo uklanjanje temelja garaže, kao najverovatnija pripreme za izgradnju novog objekta. Između vile "Kopaonik" i vile "Ivana" počela je izgradnja, kako nezvanično saznajemo, potpuno nove policijske i vatorogasne stanice Kopaonik. 
 

Na mestu nekadašnjeg hotela "Jugobanka", 15 septembra 2015. godine, počela je izgradnja modernog hotela Viceroy. Radovi su praktično završeni, a zvanično ovaj objekat startuje sa radom 15.6.2021. godine. Levo od ovog objekta, u završnoj fazi gradnje, je i nov ugostiteljski objekat koji gradi Zoned.
 

Hotel Grand na Kopaoniku biće predstavljen u potpuno novom izdanju krajem ove godine, zahvaljujući kapitalnom ulaganju od 20 miliona evra. Radovi su počeli 12. aprila, a njihov završetak očekuje se do početka zimske sezone u decembru ove godine.

Investicija će obuhvatiti rekonstrukciju svih javnih prostora i sadržaja za goste, pri čemu je glavni akcenat na spa segmentu. U toku je izgradnja moderne podzemne garaže kao i dogradnja još jednog novog bloka ovog hotela.


Hotel "Milmari" nastavlja da se širi, te će objekti koji su počeli sa gradnjom prošle godine najverovatnije biti spremni za prve goste u nastupajućoj ski sezoni. Takođe, hotel Milmari gradi i parking garažu za svoje goste. 
 

Pored već navedenih radova na "Milmari Resortu", veliki broj objekata u Vikend naselju se gradi ili rekonstruiše. Praktično se na svakom koraku nailazi na građevinske radove. U nastavku pogledajte radove na nekim od ovih objekata.
 
  

Kolike su razmere izgradnje novih objekata na Kopaoniku, najbolje možete videti kroz priloženi video:
 
 

Pre nekoliko godina, neposredno ispred Kragujevačkog odmarališta, počela je gradnja novog smeštajnog objekta pod nazivom Beli Meda. Vidljivih radova dugo nije bilo, međutim ove građevinske sezone počelo se sa izgradnjom potpuno novog objekta, čiji se završetak očekuje krajem 2021. godine.
 
 
Polazna stanica izmeštenog ski lifta Ledenice je novi kompleks pod nazivom Sunčani breg, koji se gradi na južnom obroncima Kopaonika podno Treske. Trenutno su završene četiri lamele, a u fazi gradnje je još pet. Sve od baze Novi Pazar puta pa do početne stance, odnosno novog smeštajnog kompleksa, je nov asfaltni put.
 

Na početku Vikend naselja na Kopaoniku, gradi se moderan kompleks pod nazivom Glog Resort. Resort će posedovati restoran i kafe. zatim dečije igralište, sportske terene kao i wellness i spa centre, a lokacija samih apartmana pruža prelep pogledu na okolnu prirodu Kopaonika.
 
 

Dugo godina je u Žičkoj eparhiji postojao projekat da se na Kopaoniku, na mestu gde je bila polazna stanica žičare "Centar", nedaleko od konaka "Sunčani vrhovi", izgradi crkva za pravoslavne vernike.
 

Pre dve godine su na ovoj lokaciji počeli pripremni radovi za izgradnju prvog kopaoničkog pravoslavnog hrama, a završetak radova planiran je tokom 2021. godine.

Tokom 2017. godine, opština Brus je izdala rešenje u Službenom glasniku, na osnovu koga je moguće postavljanje 20 privremenih objekata na području Nacionalnog parka Kopaonik, koje je izazvalo veliku polemiku u medijima ali i reakciju državnih organa u vidu zatvaranja restorana i naloga za uklanjanje objekta u izgradnji na Suvom rudištu. Po ovom rešenju privremeni objekti odnosno ski bifei, skloništa za spasioce kao i objekti za ski opremu mogu biti postavljeni na području Nacionalnog parka gde to nije pokriveno detaljnim planovima. 

Lokacije na kojima se trenutno gradi ili su već izgrađeni objekti su: Karaman greben "crni" deo (završen objekat), ski kafić Pajino preslo lokacija 1 (završen objekat), ski kafić Pajino preslo lokacija 2 (završen objekat), ski kafić Suvo rudište, GSS Mali karaman i GSS Suvo rudište (postavljena oba privremena objekta), vezna staza Karaman greben - Pajino preslo (završen objekat - restoran Greben), vrh staze Gvozdac (završen objekat - restoran Husky), izlaz Karaman greben lokacija 1 i lokacija 2 (oba ski kafića su završena).

Ostalih 10 lokacija na kojima za sada nema vidljivih radova su: početna stanica Gvozdac, spajanje crvene i crne Duboke, Duboka 2, ski staza Pančićev vrh, Kriva reka, Doboka 1 polaz kod trafostanice, izlaz Krčmar, izlaz Bele reke 2, izlaz Jaram i lokacija Gobelja.
 
Nakon prošlogodišnje delimične rekonstrukcije regionalnog puta Jošanička banja - Kopaonik, ovaj prilaz turističkom centru Kopaonik je potpuno zatvoren za saobraćaj do 1.11.2021. godine. Plan je da se u kompletna deonica rekonstruiše.

Usled obimnih građevinskih radova proteklih godina, ulice u samom centru Kopaonika su u prilično lošem stanju, te se očekuje uskoro i njihova rekonstrukcija.

Pogledajte još:Komentari (8)
Goran Tunja (iOS)
11.06.2021 | 00:03


Nek se radi samo. Kako narod kaze Ko radi ne boji se gladi. Svakako od 100ljeta samo jednom obidjoh Brzece, obicno sam dolje kod Njegosha, jer mi je u Grckoj vruce i ne izbije mi se iz kuce.
BockyBG
08.06.2021 | 16:03


@Gojko - tako nekako. Bio tri puta u Banskom: prvi put, poslednji put i nikad više.

Problem u Srbiji je što ljudi sa viškom novca nemaju gde da ulažu pare, plitko je tržište. I onda udri u nekretnine. Tu se najlakše utopi i višak sredstava o čijem poreklu bi moglo da se diskutuje uz pivo (takozvani keš).

I onda stradaju Zlatibor (već je oplakan što se mene tiče, nisam bio 10 godina i neću naravno ni otići), Kopu se sprema ista sudbina, Divčibarama takođe.

Za ilustraciju da vam kažem da se na Zlatiboru smeštaj nudio za 7€/noć/krevet u vili sa bazenom 2019. godine. Toliko o isplativosti investicije, biće isplaćena za 200 godina.

Kop je prelep. To je nacionalni park. Jednom kada se na njemu napravi velegrad sa 4 trake autoputa kroz centar, teško će to iko da poruši. Jasno je svima da je lokalnim samoupravama javna korist na poslednjem mestu. Javna korist to smo vi i ja, koji bi na planinu da dišemo čist vazduh, uživamo u pogledu na zelenilo i umivamo se u čistim potocima. Lična korist je ono što se dobije da bi se izgradio tu novi betonsko-stakleno-čelični kompleks.

Dok se sami ne probudimo, stvari se neće promeniti. Sve čestitke za spontano organizovane akcije po Srbiji za zaštitu javnog interesa, kad to već ne rade oni kojima je to posao dok su u mandatu. Za kraj da kažem da Švajcarcima niko nije dao uređeno društvo koje brine o interesima zajednice, sami su ga napravili. Mislite o tome i delujte kad dođe vreme.
Milena (iOS)
08.06.2021 | 06:38


SRAMOTA!!!!! Dokle više !!!!!!
DraganO
07.06.2021 | 21:13


Gojko, smesi im se 400e/m2 u kompleksu sa bazenom i spa centrom, samo im to jos nije jasno.
no name (Android)
07.06.2021 | 17:34


Dokle vise! Zasto se vrsi diskriminacija prema posetiocima koji se opredele za letnju varijantu Kopaonika? Zasto umesto cistog planinskog vazduha moramo da udisemo izduvne gasove i prasinu koje prouzrokuju kamioni, bageri i ostale gradjevinske masine? Zasto umesto planinskog mira i tisine moramo da slusamo zvukove istih tih masina i kamiona? Zasto umesto svih prirodnih lepota ove planine paznju moraju da nam privuku gomile gradjevinskog materijala ili suta koje svakodnevno moramo da zaobilazimo ili preskacemo da bi mogli da dodjemo do zeljenog mesta? Zasto placamo ekolosku taksu za ulaz vozilom u Nacionalni park? Zasto placamo boravisnu taksu? Letnja sezona na Kopaoniku zvanicno traje dva i po meseca. Zar u tom periodu nemogu da se obustave sve gradjevinske aktivnosti za rad posetilaca koji su odabrali ovu destinaciju za odmor?
Gojko
07.06.2021 | 08:45


Imate Bansko kao školski primer toga šta ćete dobiti ovim, ali nemate školu...
Kobaja (Android)
06.06.2021 | 20:58


Daleko od toga da sam protivnik razvoja turizma, skijališta,...ali, zapita se običan čovek Ko izdaje te silne građevinske dozvole, da li to neko radi planski, da li se vodi računa o prirodi, infrastrukturi, ekologoji? Da li nam trebaju toliki smeštajni kapaciteti? Hoće li Kopaonik za 10 godina izgledati kao Šabački vašar (Zlatibor nam stoji kao nedvosmisleni spomenik ljudske gluposti, neukusa i beskrupoloznosti), šta ćemo naraštajima ostaviti i šta će oni moći da ponude budućim turistima?
Ne znam, nisam pametan...
Aleksandra (Android)
06.06.2021 | 20:41


Bolje bi vam bilo da prosirujete staze i da akcenat bude na skijanju a ne na fensi boravku i zgradetinama koje ce upropastiti Kopaonik kao sto je upropascen Zlatibor!!!
Napišite komentar (8)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (545):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
13.06.2021. 04:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Pretežno oblačno 9°C 8°C 1  m/s (WSW) 100% 0cm
Pretežno oblačno sub.osećaj
9°C
temp. Pančić
8°C
1 m/s
(WSW)
pritisak 831.4 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
SKI kamere
Zna li se početak letnje sezone i da li će sadržaj biti besplatan prvog dana?

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
Nek se radi samo. Kako narod kaze Ko radi ne boji se gladi. Svakako od 100ljeta samo jednom obidjoh Brzece, obicno sam dolje kod Njegosha, jer mi je u...

Privremeno zatvorena šetna staza Markov kamen
Najveca tuga je reka Samokovka…. Niko o tome ni reč da progovori…. Kopaonik postaje sve sem nacionalni park, djubre na sve strane, bahata gradnj...

Građevinski radovi na Kopaoniku (FOTO)
Dajte malo priče o rehabilitaciji puta Kopaonik - Brzeće....krenuli su odavno radovi. Lepo će da ga napokon prošire

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
@Gojko - tako nekako. Bio tri puta u Banskom: prvi put, poslednji put i nikad više. Problem u Srbiji je što ljudi sa viškom novca nemaju gde da ul...

SKI kamere
Šta je sa kamerama na,centru od Jata, već koliko ništa nema, rešite to.

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
SRAMOTA!!!!! Dokle više !!!!!!

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
Gojko, smesi im se 400e/m2 u kompleksu sa bazenom i spa centrom, samo im to jos nije jasno.

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
Dokle vise! Zasto se vrsi diskriminacija prema posetiocima koji se opredele za letnju varijantu Kopaonika? Zasto umesto cistog planinskog vazduha mora...

Građevinski radovi 2021. godine na Kopaoniku (FOT...
Imate Bansko kao školski primer toga šta ćete dobiti ovim, ali nemate školu...

Izdaje se apartman na celu letnju sezonu u centru ...
A gde mogu da rucaju cetiri osobe?