Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Nacionalna Klasa
English
Harmonija Resort
SKI BUS
Bancour
Gondola iz Brzeća u sezoni 2014/2015.
16.02.2013 | 12:26 -> 28.01.2015 | 13:50
U Karaman greben sali Hotela Grand na Kopaoniku potpisan je memorandum o izgradnji gondole iz Brzeća. Memorandum su poptisali u ime Vlade Srbije ministar Mlađan Dinkić, a u ime italijanske grupacije Leitner vlasnik Martin Leitner. Gondola, šestosed na lokaciji Struga, nova vodena akumulacija, veštačko osnežavanje i više novih staza gradiće se po principu privatno-javnog partnerstva.

Deo trase nove Gondole koja povezuje Brzeće sa centrom Kopaonika se nalazi na lokaciji sadašnjih žičara Bela reka I i II, kao i početna stanica, dok će izlazna stanica biti kod Vojnog doma u centru Kopaonika nedaleko od JAT apartmana i Vile "Nikola". Predviđena je i međustanica na vrhu Malog karamana. Kapcitet gondole je 2400 skijaša na čas, a rok za završetak radova je kraj 2014. godine.

Izgradnjom gondole omogućva se povezivanje Brezeća sa centrom Kopaonika ali se stvaraju i veoma dobri uslovi za nove investicije u samom Brzeću. Takođe centar Kopaonika se rasterećuje po pitanju saobraćaja čime se smanjuje zagađenje i omogućava bolje očuvanje Nacionalnog parka Kopaonik.

Potpisivanju memoranduma su prisustvovali predstvnici JP "Skijališta Srbije", predstavnik Leitner grupacije, predstavnici Vlade Republike Srbije kao brojni mediji među kojima su bili i predstavnici infoKOP internet portala.

Dejan Ljevnaić, direktor JP "Skijališta Srbije":

Kopaonik trenutno ima 55km staza i 24 instalacije, a izgradnjom nove gondole i šestoseda dobiće se novih 15km staza. Skijališta će se truditi da i dalje podižu kvalitet ski centra investiranjem u nove instalacije. Trenutno na Kopaoniku boravi preko 7000 skijaša i Skijališta podizanjem kvaliteta usluge žele da stanu rame uz rame sa stranim ski centrima. Treba naglasiti i da postoji izuzetna saradnja sa lokalnim samoupravama Brus i Raška i sa Nacionalnim parkom Kopaonik. Ljevnaić je na kraju istakao da posebnu zahvalnost dugujemo ministru Mlađanu Dinkiću koji je najviše podržao razvoj turizma na Kopaoniku.

Mlađan Dinkić, ministar u Vladi Republike Srbije:

Ovo je prvi veliki sporazum iz oblasti turizma koji će se realizovati u javno-privatnom partnerstvu. Kompanija Leitner će investirati u izgradnju gondole, opreme za veštačko osnežavanje i šestoseda na lokaciji Struga dok ce država Srbija sa svoje strane pripremiti sve što se tiče infrastrukturnih radova, zemljišta, izgradnje staza i izgradnje jezera za veštački seng.

Trenutno u svetu postoje dve kompanije koje grade gondole ove vrste, a to su Leitner i Doppelmayr. Suštinski su veliki konkurenti i Srbiji je dobro došlo da pored Doppelmayra imamo i novu kompaniju Leitner na našem tržištu.

Ovo je poptuno nova faza u razvoju Kopaonika jer će i Brzeće, gde i sada postoji 5 000 ležajeva, dobiti šansu da postane veliki centar. U okviru ovog projekta planirana je izgradnja i velikog parkinga na polaznoj stanici Gondole. Gondola će biti dugačka 5 km, a vrednost investicije je 25 miliona €. Prošlogodišnji prihodi države Srbije od turizma su bili milijardu € ali Dinkić je mišljenja da imamo značajne potencijale da to povećamo. Prihodi Skijališta su oko 3.5 miliona € godišnje što znači da će se investicija otplatiti ali ipak mnogo su bitniji indirektni efekti. Ukupna investicija je oko 25 miliona € od čega samo izgradnja gondole koju će sprovesti Leitner košta 15 miliona €. Realno je da se ovaj projekat realizuje do kraja 2014 godine. Planirano je da se izgrade još dve nove staze (plava i crvena) što će pored postojeće crne staze dati novu dimenziju skijanja na Kopaoniku. To će biti ubedljivo najduže i staze sa najvećom visinskom razlikom u Srbiji.

Martin Ligtner, vlasnik Leitner grupacije:

Kompanija Leitner je stara 120 godina, a više od 100 godina se bavi izgradnjom žičara na globalnom nivou. Izgradnja žicara je njihov najbitniji posao danas. Kompanija ima obrt od 800 miliona € godišnje i preko 3 000 zaposlenih. Svoje proizvodne pogodne ima u Italiji, Americi, Francuskoj i Kini. Pored izgradnje žičara bave se i proizvodnjom sistema za veštačko osnežavanje i uređenje staza. Želja im je da i dalje šire svoje tržište te se ovaj projekat uklapa u njihovu poslovnu filozofiju.

 



Komentari (44)
 1 2
v (mobile)
17.02.2013 | 10:45


Ko zaista voli skijanje, ne moze da se ne raduje ovoj vesti. Pa, ovo smo cekali 25 godina!!! Naravno da ce neko, tj. LEITNER, na ovom poslu da zaradi, pa i treba da zaradi! Ne mislite valjda da ce komercijalne firme da rade za dzabe, mada mislim da bi i tada pojedini zaludni i vecito ogorceni komentatori zbog necega bili nezadovoljni.

Sto se Dinkica tice, ne moze mu se poreci da je najjaci politicki vetar u jedra razvoju skijanja u Srbiji. Sumnjam da ima veliku politicku buducnost ispred sebe i zato se nadam da izgura sto vise ski infrastrukture u sledecih par godina. Realno, za Kopaonik je ucinjeno mnogo, nepovratno je postao moderan i odlican mali ski centar, a ovim razvojem kandiduje se i za nesto vise! A, ne zaboravimo, da je i Stara kreirana bukvalno iz blata i vec na nesto lici, cak je i Zlatibor ok za decu. Od mene, po pitanju skijanja, veliko BRAVO!
Sinke
17.02.2013 | 01:07


Slucajno znam kakva je uloga vlasnika benzinske pumpe Brzmin d.o.o. u Brzecu.Naime covek je vlasnik zemlje na kojoj se nalazi staza Struga i preko koje prolazi sadasnja Bela reka,nerascisceni imovinski odnosi su bili problem da Struga na kojoj postoji stara instalacija proradi.Pretpostavljam da ce njemu da ide procenat od gondole,i resena stvar.Konacno cemo imati priliku da provozamo Strugu,a sa otvaranjem ove staze otvara se jos mnogo potencijalno dobrih staza na Kopu,pre svega staza od vrha Struge do polazne stanice Duboke 2 i Krcmara.Svaka cast Dinkicu da nije njega,jos bi se vozili na tanjirima.Kop sve vise podseca na najbolje evropske ski centre,a sa ovom investicijom verovatno ce to i postati.
nnikola
17.02.2013 | 00:24


vidi, kao i nasi opstinari, tj optsinska vlas tj u svkaoj corbi mirodjija,ali tako je svuda pa i sa BRZMIN,,, Dooo. brzmin,,, covek se obogati na brzinu,,,
Neko
16.02.2013 | 21:05


Sve je ok samo mi nije jasno sta potpisuje predstavnik privatne firme Brzmin d.o.o. Nigde se ne spominje u vesti - koja je njegova uloga u ovom dilu i po kom principu je izabran?
metereolog
16.02.2013 | 20:40


@alex
hvala na ispravci, al sad ga vec necu menjati.
dex
16.02.2013 | 19:25


Lepa vest,samo mi nije jasna lokacija tih novih 15km staza koje nisu planirane u master planu!Sledeća je ako bog da na redu Jošanička banja!!!
OLJAaa
16.02.2013 | 19:06


zvezdan@
Potpuno si u pravu, Josanicka Banja probada pored toliko znacajne lekovite vode. Takva voda bi trebala da se iskoristi na najbolji moguci nacin (lecenje, grejanje...)
SHONE011
16.02.2013 | 18:53


Odlična vest. Što neko reče da je sreće pa da se gore nije ništa ni gradilo. Govorim to iz aspekta očuvanja prirode za sva buduća pokolionja. Bugari su to u Banskom odlično odradili. Sva gradnja je u dolini, gore na planini nema nikakve gradnje osim po nekom ski restorana. Možda treba razmišlati i o gradnji takve godnole od strane Jošaničke Banje a tamo napraviti veliki spa centar.
sev
16.02.2013 | 18:16


Pitanje: gde je tačno planirana početna stanica gondole, zna li neko? Ako je kod početne stanice Bele reke 1, prosto mi nije jasno gde će tu biti izgrađen veliki parking? Nema mesta prosto, sada se jedva prolazi onom uskom uličicom gde ne mogu ni 2 auta da se mimoiđu. Zanima me stoga ovaj detalj.

Inače, vest je revolucionarna za Kopaonik, Brzeće i sve koji vole ovu našu planinu! Zaista fenomenalna vest, pa još u kombinaciji veštaka i 6-sedežnice na Strugi. Da se čovek prevrće od sreće!!!
Alex
16.02.2013 | 17:18


Pa cekaj malo meteorolog, to su duge 2 godine, ko zna jos koliko ce biti izbora do te gondole smilies/tongue.gif ako neko zameni Mladja, mozda se te dve godine i oduze na 5. I izvini sto ne napisah original nadimak, posto je ovako pravilno smilies/wink.gif
Zvezdan
16.02.2013 | 17:15


ova investicija se ne radi u interesu Kopaonika i planine, vec neko zeli da usicari jos para sa ovim. I zarad ineteresa vlasnika hotela u Brzecu, razvijaju toboz kraj koji nema nikakvu perspektivu niti uslova za izgradnju. A zanemaruju Josanicku Banju i njene potencijale koje ima. tj. termalnu vodu drugu po vrednosti u Srbiji. Sa cime bi razvili jedno vece podrucje i od cega bi i obican narod imao koristi.Dokle vise!!??
nnikola
16.02.2013 | 16:40


Bas te lepi, vi gradite a narod gladan ce da crkne gladan , dok gospoda uziva, kao i drzavni funkcioneri sto korstie beplsatne ski pasove,bolje ste dali deci sto nemaju pare nego njima smilies/tongue.gif
Stalker
16.02.2013 | 15:12


Da je bilo pameti da nikad nije ni zidano gore (sem ski bifea) nego da smo imali dve gondole iz pravca Jošaničke banje ii Brzeća... Ali dobro, bolje i ovako nego nikad
metereolog
16.02.2013 | 15:00


svaka cast! jedva cekam da se provozam!
inace zna li neko kako funkcionise naplata kad je gondola privatno vlasnistvo. koristi li se normalno sa postojecim skipasom ili se kupuje posebni.
 1 2
Napišite komentar (44)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (533):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
26.04.2024. 01:50 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Magla -0,4°C -1°C 1,8  m/s (WSW) 96% 0cm
Magla sub.osećaj
-2°C
temp. Pančić
-1°C
3,3 m/s
(WSW)
pritisak 821,7 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Prolećna akcija: Apartmani "Konaci Kopaonik" (23....
Ako ostane prazno onda je 0€ po osobi ...

Prolećna akcija: Apartmani "Konaci Kopaonik" (23....
Fenomenalno. Kome se ovo uopšte isplati? 5€ noćenje po osobi?!?!?!? Ovo nema ni u Angoli. Pa koliko uzima onda ona sirotinja u vikend naselju i Br...

SKI kamere
Jos ne pale topove😂

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Zavisi od kvadrature

SKI kamere
Vaaau, kako lep dan na Kopu. Sneg, sunce i mraz... i mir i tisina

SKI kamere
Ne samo to, posle ovakve topline zemlja je pretopla...trebali bi dani da se napravi vestak koji bi se odrzao na stazi...uz sve to od 26tog opet idu vi...

SKI kamere
@MIladin Prijatelju, ne može ski centar da radi sa 10cm snega, bar da su uslovi za osnežavanje ok pa da ima neki prostor za kritiku, ali ni to ni...

SKI kamere
U svakom poslovnom ambijentu gde se želi promocija i zarada se prave eksluzive u postupanju mednažmenta. Posebno u EU i USA. A to znači padne vanre...

SKI kamere
Biće oopet skijanja za prvi maj 🤣

SKI kamere
Ala veje ..... ludiloooo .... cheesy

Povratak zimskog vremena na Kopaonik (VIDEO)
Ala veje .... ludilooooo ...cheesy