Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
Harmonija Resort
SKI BUS
GORSKI hotel
Termalne vode u Jošaničkoj banji
          Na ulazu u Nacionalni park „Kopaonik”, u Jošaničkoj banji, nalazi se izvor termalne i lekovite vode koja već decenijama nepovratno otiče u reku Jošanicu, a potom u Ibar. Josif Pančić je svojevremeno govorio da je ta voda možda najlekovitija u Evropi, ali je njena iskorišćenost gotovo zanemarljiva. Umesto što odlazi u nepovrat, ovo bogatstvo moglo bi da ugreje ceo turistički centar na Kopaoniku. 
          Geotermalna, odnosno hidrogeotermalna energija predstavlja jedinstveni izvor obnovljive energije, čije su prednosti u lakom načinu korišćenja uz relativno jednostavnu i jeftinu tehnologiju – kaže dr Dejan Milenić, docent sa departmana za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji je rukovodio istraživanjima na Zlatiboru. 
          Geotermalni izvori energije se, u čak 24 države, koriste za proizvodnju električne energije, od čega u pet država proizvodnja električne energije iz geotermalnih izvora iznosi 15-22 odsto, a direktna upotreba geotermalne energije zabeležena je u 72 zemlje. 
          U studiji Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OSCE), navodi se da je korišćenje geotermalne energije i njenih resursa u Srbiji veoma malo u odnosu na potencijal. Na prvi pogled razlozi takvog stanja su nerazumljivi, pogotovo kada se uzme u obzir da su pojedina izvorišta među najboljim u Evropi i da je razvoj geotermalne tehnologije u Srbiji počeo istovremeno kad i u zemljama u kojima je danas ta oblast na najvišem stepenu razvoja. 
          Srbija je izrazito bogata hidrogeotermalnim resursima, što se pre svega ogleda u pojavi prirodnih izvora termalnih voda sa temperaturom većom od 15 stepeni Celzijusa, čiji broj dostiže preko 200. Nažalost, njeno korišćenje je koncentrisano na banjsko lečenje i u sportsko-rekreacione svrhe – dodaje Milenić. 
          U svetu se ovi izvori uglavnom koriste za zagrevanje, što pokazuje podatak da se skoro polovina svetskih geotermalnih rezervi koristi za potrebe grejanja, ako u obzir uzmemo i upotrebu toplotnih pumpi u grejnim sistemima. Međutim, naš sagovornik objašnjava da se geotermalne vode mogu koristiti u različite svrhe, na primer za zagrevanje prostora, za proizvodnju povrća u staklenicima, u stočarstvu, u fabrikama kože i tekstila, u proizvodnom procesu itd. 
          Treba znati da kod nas postoji mnogo izvora koji dostižu izuzetno visoke temperature. Tako, izvor u Vranjskoj banji ima temperaturu od 96 stepeni, dok izvori u Jošaničkoj banji imaju 78 stepeni, a u Sijarinskoj 72 stepena Celzijusa. 
          Geolog Alija Halilović tvrdi da bi izvor u Jošaničkoj banji od 30 litara u sekundi mogao da ugreje ceo turistički centar na Kopaoniku, kao što se na sličan način greje pola Islanda. 
          Ako bi se voda provukla ispod puta za Kopaonik, taj put nikada ne bi bio zaleđen i nikada preko njega na bi morali da prolaze snegočistači. Ove kapitalne projekte treba da reši država, a ne da dozvoljava da decenijama milioni kubika otiču u nepovrat – kaže Halilović. 
          Sve prethodne vlasti nisu shvatile kako Jošanička banja, zajedno sa Kopaonikom, može da bude turistički hit. Udaljena od turističkog centra ove planine svega dvadesetak kilometara, Jošanička banja mogla bi biti u potpunosti iskorišćena tokom cele godine. 
          Međutim, iako je opština Raška već tri godine od NIP-a tražila novac za oporavak Jošaničke banje, iz Vlade nije bilo sluha za predložene projekte. 
          Mi sada sređujemo komunalnu infrastrukturu, jer je to preduslov za dalji razvoj Banje. Ova banja bi mogla da bude pokretač našeg razvoja, a već ima biznismena koji se raspituju za mogućnost da naprave dobre turističke objekte i da dovedu medicinske stručnjake koji bi lečili posetioce - kaže predsednik opštine Raška Radenko Cvetić. 
          Spor Geneksa i Fonda PIO:
          Dokazano je da termalna voda sa izvorišta u Jošaničkoj banji uspešno leči reumu, išijas, okoštavanja, lumbago, mišićna oboljenja, gastritis i mnoge upalne bolesti. 
          Pre tridesetak godina ovde je započeta izgradnja ležilišta koje još nije završeno. Zdanje propada, a spor oko vlasništva tog Skadra na Bojani vode Fond PIO i „Geneks”. Vreme prolazi, voda otiče, a turista nigde. Da je turizam pre nekoliko decenija zaživeo u Jošaničkoj banji, ne bi se odavde iselile ni mnoge porodice.
Izvor: Glas Javnosti


Komentari (4)
Zvezdaš
01.12.2009 | 15:44


Zasto se bar par bazena ne napravi, za to nisu potrebna neka enormna ulaganja, i eto kupanja od aprila do oktobra(na otvorenom).Steta je da takva prirodna bogatstva ne budu iskoriscena.
neko
08.07.2009 | 01:51


mozda nikad se nezna, poceo je hotel putnik da se renovira , polako krece na bolje
mestanin
04.06.2009 | 11:19


Bice, ali nece ovi nasi seljaci da daju Dinkicu i ostalima ni metar zemlje dzabe. Dzaba im pricat kako se gradi Stara planina kad su stipse..... Do tad vrela voda ide niz Josanicu
Knele
01.06.2009 | 16:03


Ha,ha,ha!Mozda nekad i bude nesto od te nase krasne banje a?smilies/wink.gif
Napišite komentar (4)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
28.05.2024. 09:30 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 11,6°C 1,8°C 2,4  m/s (N) 51% 0cm
Pretežno vedro sub.osećaj
10°C
temp. Pančić
8°C
5,3 m/s
(N)
pritisak 829 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
@Marko U Aprilu bi ski pas trebalo da može svaki Srbin sa prosečnom platom da priušti da skija, jer 9 od 10 sezona, gore ima snega do kraja Ap...

SKI kamere
ma pusti hejtere i trolove... ova akumulacija je verovatno najkorisniji poduhvat na Kopaoniku u zadnjih 20 godina Hejteri skupljajte novce, menjaj...

SKI kamere
Kako ništa? Gradi se akumulacija koja će dati osnova za nove staze, da mogu da se pripreme da rade. A staze treba da rade i u drugim sektorima gde n...

SKI kamere
Posto je izasao novi godisnji plan rada za 2024. Skijalista Srbije gde su pobrojane sve nove investicije koje ce imati u skijasku infrastrukturu, evo...

Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...