Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Hotel Mammut
English
ZONED
Vila Nika
Hotel Angella Kopaonik
Hotel Junior Olga Konaci Kopaonik
 
Saopštenje za javnost Udruženja instruktora skijanja Srbije
21.03.2016 | 00:44 -> 21.03.2016 | 00:52
Dana 17. marta 2016. godine, na Kopaoniku, održana je redovna godišnja sednica skupštine Udruženja instruktora skijanja Srbije (UISS). Dnevni red skupštine odnosio se na informisanje članstva o aktivnostima UISS u prethodne dve godine, o pokušaju gašenja UISS od strane smenjenog rukovodstva, o trenutnom stanju vezanom za odnose sa Strukovnom organizacijom Interski Srbija (u daljem tekstu SOIS) i članstvom u ISIA, te su prezentovani planovi za naredni period.

Skupštinom je predsedavao predsednik UISS Branislav Pantelić, dok su informacije vezane za dnevni red iznosili članovi Nadzornog odbora Andreja Lazović i Dušan Vojvodić, te advokati UISS Aleksandar Kovačević, Nenad Vojnović i Nino Došen Majkić.

Odnosi sa prethodnim rukovodstvom UISS su u prethodne dve godine bili izuzetno loši, što se ogleda u činjenici da prethodno rukovodstvo UISS nije čak ni predalo relevantnu dokumentaciju UISS novoizabranim članovima organa UISS. Vrhunac loših odnosa UISS i bivšeg rukovodstva ogledao se u održavanju sednice Skupštine protivno Statutu Udruženja, dana 21. marta 2015. godine. Cilj ove Skupštine bio je da se pred Agencijom za privredne registre promene zastupnici UISS, te da se nakon toga provede i brisanje UISS iz registra, što bi značilo da UISS ne bi više postojalo. Navedeni pokušaj sprečen je pravnim radnjama koje su preduzete pred Agencijom za privredne registre. Rezultat ovih aktivnosti bilo je konačno i pravnosnažno rešenje Agencije za privredne registre koje je doneto u korist Udruženja.

Članstvo je istovremeno obavešteno i o trenutnom statusu UISS u međunarodnom Udruženju ISIA (International Ski Instructors Association), te o odnosima sa SOIS. U prvom delu, članstvo je informisano o ništavosti odluke Skupštine UISS od 31.10.2013. godine kojom je članstvo u ISIA preneto sa UISS na SOIS. Naime, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu, utvrđeno je da je ova odluka Skupštine UISS ništavna. Predmetna presuda postala je pravnosnažna, a navedeno podrazumeva činjenicu da predmetna odluka nikada nije ni proizvodila nikakvo pravno dejstvo. Posledično navedenom, ISIA će verifikovati članstvo UISS kao člana ove međunarodne organizacije iz Republike Srbije. Pored toga, u toku je priprema dokumentacije koja će međunarodnom Udruženju ISIA skrenuti pažnju na brojne zloupotrebe koje provodi SOIS  koristeći ime i brendove ISIA. U narednom periodu će biti razmotrena i mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv lica koja su odgovorna za navedena postupanja Udruženja Interski Srbija.

Udruženje UISS je informisalo članstvo o problemu sa dozvolama za rad koje su izdate instruktorima skijanja od strane SOIS.

Naime, u vezi sa dozvolama za rad, UISS je blagovremeno na svom web site-u www.uiss.org.rs, dana 5.12.2015. godine, objavio bitne informacije o postupku i uslovima za pribavljanje dozvola za rad za sezonu 2015/2016, a koji je podrazumevao izdavanje dozvole za rad od strane Skijaškog saveza Srbije.

U toku skijaške sezone 2015/2016 turistička inspekcija je provela inspekcijski nadzor u vezi sa izdatim dozvolama za rad instruktora skijanja, kojom prilikom je utvrdila da veći broj instruktora skijanja poseduje dozvole za rad izdate od strane SOIS, a koje su nezakonito izdate imajući u vidu da je jedino Skijaški savez Srbije nadležan za izdavanje dozvola za rad imajući u vidu mišljenje Ministarstva za omladinu i sport.

Dalje, Skijaški savez Srbije je uputio dopis međunarodnom udruženju ISIA sa zahtevom da se isti izjasni o validnosti dozvole za rad izdate od strane SOIS, a koja na sebi ima logo ISIA i koja je od strane turističke inspekcije okvalifikovana kao nevažeća. Veći broj instruktora skijanja je zatečen da poseduju upravo takve nevažeće dozvole za rad. Međunarodno udruženje ISIA je na upućeno pitanje o validnosti dozvole za rad koje su zatečene kod određenog broja instruktora skijanja odgovorilo Skijaškom savezu Srbije da je dozvola za rad lažna i da takvu dozvolu ISIA nikada nije odobrila.

Problem sa dozvolama za rad je rešen tako što je Skijaški savez Srbije organizovao dva seminara usavršavanja i ubrzao proces izdavanja dozvola za rad.

Opisani rad na očuvanju UISS podrazumevao je veliko angažovanje i odricanja onih koji su u ovim aktivnostima učestvovali, a posebna zahvalnost izražena je članovima UISS Andreji Lazoviću, Dušanu Vojvodiću i Davorinu Babiću, te advokatskom timu koji čine advokati Aleksandar  Kovačević,  Nenad Vojnović,  Nino Došen Majkić  i Jovan Budimir.

Pored toga, članstvo je informisano i da je u prethodnom periodu Skupština UISS donela odluku o istupanju iz članstva u SOIS, a u kom Udruženju je imalo status konstitutivnog člana.

Najveći deo sednice posvećen je planovima za naredni period. Svi prisutni članovi UISS plebiscitarno su se složili da je u narednom periodu potrebno raditi na omasovljenju članstva. U tom smislu, zaključeno je da se poverenje u UISS među članovima i onima koji to nisu polako vraća, te da će ono biti još veće kada se preduzmu koraci vezani za ISIA i SOIS. Takođe, u poslednje dve godine rada UISS, zaključak je da je učinjeno više nego za prethodne godine postojanja, te se opravdano može očekivati omasovljenje članstva.  UISS će u narednom periodu staviti akcenat na pronalaženju partnera UISS, sa kojim bi se ugovarali i posebni benefiti za članove UISS. Ovakva praksa je redovna pojava u radu strukovnih udruženja, a trenutno je UISS u pregovorima sa jednom osiguravajućom kućom, te sa nekoliko prodavnica ski i sportske opreme. Osiguranje je određeno kao jedan od prioriteta, budući da ski instruktori nisu osigurani za delatnost koju obavljaju, te su u slučajevima težih povreda potpuno neobezbeđeni.

Posebno, ciljevi UISS u narednom periodu biće vezani za pozicioniranje pred državnim organima i pravnim licima kojima su poverena javna ovlašćenja koja tangiraju ski sport, odnosno pred pravnim licima sa kojima ski instruktori ostvaruju saradnju kroz radno angažovanje. U tom delu, UISS će nastojati da poboljša položaj članstva pred svim važnijim faktorima od kojih zavisi položaj ski instruktora. Imajući u vidu činjenicu da se UISS do sada nije bavio ovim pitanjima, ovaj vid rada biće jedan proces koji bi u konačnici doveo do rešavanja problema poput sumanute zabrane da se skija leđima okrenutim prema kraju staze, pa do problematične činjenice da ski instruktori, kao jedan od najvažnijih, a usudićemo se da kažemo i najvažniji faktor za oblast ski turizma u Srbiji, imaju izuzetno težak položaj na planinama u Republici Srbiji.

Za UISS
Branislav Pantelić, predsednik UISS
 


Komentari (10)
demo
26.03.2016 | 19:18


UISS bi trebalo da se izbori ne samo za bolji status Instruktora nego i da se broj istih smanji.Pojava godinama unazad je da su seminari za sticanje zvanja katastrofalni cime se dobija ocajno los kadar.Takav kadar jedino odgovara vlasnicima skola jer im vode grupe ,naravno za smesne novce,pritom apsolutno ne vodeci racuna o bezbednosti polaznika,a da ne pominjem katastrofalan kvalitet nastave.Hiperprodukcija takvog kadra je dovela do toga da se struka apsolutno degradira .Treba se izboriti da na overi znanja bude kriterijum da ko ne prodje ne moze da overi licencu,samim tim i dozvolu za rad.Bojim se da ce se sve svesti na isto sto i pre,a to je borba za organizaciju seminara za sticanje znanja, jer se zna da to donosi lepe novce.
Mliletic
25.03.2016 | 11:13


Mene kao gradjanina samo interesuje, ne ulazeci u ovu pricu ko je za koga i sta je sta, da li i koliko placate porez na ostvarene casove? Meni od moje zarade 60% uzima drzava, a koliko vama na jedan cas od 30 eur?
Mliletic
25.03.2016 | 10:44


Mene kao gradjanina zanima da li vi instruktori i koliko placate porez na realizovane casove?
Jos jedan član UISS
22.03.2016 | 17:11


Poštovani predsedniče UISS,
hvala za informacije koje ste nam dali putem javnog saopštenja, naravno, pre svega hvala Vama i vasim saradnicima na velikom trudu da razmrsite klupko u koje je Udruzenje uvučeno i upleteno u poslednjih par godina. Posle sednice skupštine UISS, vaseg saopstenja i razgovora koje smo medjusobno vodili kao obični članovi Udruzenja, čini se, da ste u stvari u poslednjem času sprečili kradju Udruzenja i njegovo konačno uništenje. Izgleda da se ovde radilo o tome da se sve vazne funkcije Udruzenja (skolovanje kadra, sticanje zvanja, povezivanje sa medjunarodnim asocijacijama ski učitelja i snow borda i td.) veštim - ili manje veštim manipulacijama, izmeste iz našeg Udruzenja u drugo udruzenje ( za koje nam uopšte i nije jasno kako i zašto je formirano), a da se iza toga nase Udruzenje ispražnjeno od svakog sadrzaja prirodno ugasi. Hvala vam što to niste dozvolili!

Potpuno vas podrzavamo u nameri da povučete čalanstvo naseg Udruzenja iz udruzenja nastalog na sumnjivim osnovama i da vratite sve funkcije koje je SOIS kroz sumnjive postupke preoteo od naseg Udruzenja.

U potpunosti će mo vas podrzati i u borbi za visoki status Udruženja, koji mozemo ostvariti samo nasim kvalitetnim radom i omasovljenjem Udruzenja najboljim visoko obrazovanim učiteljskim kadrom. Na taj način smatramo da će mo Udruzenju obezbediti poziciju da na ravnopravnim osnovama uredjuje pitanja statusa svojih članova u odnosu na sve druge subjekte koji učestvuju u procesu edukacije buduce skijaške populacije.

S poštovanjem Udruzenju i svim njegovim članovima pojedinačno!
Član UISS
mitch
21.03.2016 | 20:32


sta reci papci ostaju papci bilo tako i ostace...sto bi "reko" nas narod"sjahao Kurta a uzjahao Murta"...zato smo mi otisli daleko u poznate ski resorte around the world i postali priznati i uvazeni a Vi se i dalje glodjite...sto bi "reko" Dr. Nele Karajlic :" Pozdrav iz zemlje safari zbogom zohari!" Je li ova dobra?!
Član UISS
21.03.2016 | 16:13


@ISIA instruktor

Poštovani kolega,
Ukoliko pažljivo pročitate poslednji pasus saopštenja primetićete da je jedan od definisanih ciljeva UISS upravo pobljšanje statusa instruktora skijanja.
Za sve iznete činjenice postoji odgovarajuća dokumentacija u koju, kao i u poslovanje može da ima uvid svaki član UISS. Pozivamo Vas da se upoznate sa pomenutim i da nam svojim zalaganjem pomognete da struku podignemo na viši nivo i približimo je evropskim standardima!
Sportski pozdrav!
Roditelj (Android)
21.03.2016 | 15:34


Moram priznati da Vi instruktori imate najlepsi posao na svetu i na tome vam zavidim! Raduje me ovo sto citam u saopstenju! To mi pokazuje da napredujete kao organizacija i da se ozbiljno bavite problemima unutar iste. Cinjenica da ste angazovali advokate to samo potvrdjuje! Ne bih se slozio sa komentarom da instruktori ocajno prenose znanje na decu! Barem ne treba generalizovati i sve stavljati u isti lonac. Moje iskustvo kao roditelja je upravo suprotno. Moji malisani su u februaru bili odusevljeni svojom uciteljicom skijanja. To po svemu pozitivno iskustvo ce pamtiti ceo zivot. Upravo je to ono sto svaki roditelj zeli za svoje dete! Kao i u svakoj struci i medju vama nisu svi tako dobri. Zato je veoma bitno da budete dobro organizovani i da kvalitet bude vas prioritet kada su instruktori u pitanju.
Cercil je jednom rekao: "Imate neprijatelje? Odlicno! To znaci da ste se nekad zalozili za nesto u svom zivotu"
Samo napred!
Protest (iOS)
21.03.2016 | 09:19


Nista novo kod Srba, u svakom mogucem udruzenju se posvadjaju.
A s drure strane, cena časa ski instruktora je poskupela u odnosu na prošlu godinu, na osnovu čega majstori? Da li su plate u Srbiji veće (imamo najnižu prosečnu platu u regionu), da li su vaše usluge postale kvalitetnije?
Više ne koristim vaše usluge zbog poslupljenja, a i kad vidim da se i između sebe svađate, smučili ste mi se.
ISIA instruktor
21.03.2016 | 09:03


Demokratija je pitati i drugu stranu sta ima da kaze u vezi svega sto je ovde izneseno...sva ova udruzenja su poluprivatne varijante pod plastu sticenje necijih interesa,a sve u cilju ostvarivanje raznih interesa ski skola koje rade na Kopaoniku,broj prisutnih(50-tak) od ukupnog broja koji je preko 250 instruktora govori o samoj ozbiljnosti ovih desavanja...na zalost ne braneci nikoga, licni interesi su ono sto se provlaci kroz organizacije ovakvih udruzenje i skupova.Sve je poodavno otislo u tesku dubiozu u ovoj grani sporta,zahvaljujuci pre svega nebrizi nadleznih institucija za ovu jako osetljivu struku i na kraju borbi odredjenih grupacija instruktora ka podmirenju sujete i svojih interesa.Najvise u svemu ovome gubi turisticki centar,tj.njegovi glavni organizatori Skijalista Srbije i MK.resort,prvi neprihvatanjem skola kao svojih partnera(nego klasicnim maksimalnim reketiranjem)bez ikakvog sluha za dugorocne posledice koje iz ovog odnosa proizilaze a drugi gledanjem iskljucivo samo svojih interesa(maksimalnom zastitom samo jednog svog partnera)takodje bez vizije posledica koje ce vreme doneti.Sami komentari na vasem sajtu u poslednje vreme polako ukazuju na ovo sto ce se u buducnosti desavati.Krucijalno je da ce oakav odnos maksimalno ugroziti bezbednost Vas i Vase dece a o prodaji neznanja i magle nasim klijentima da ne pricam,to je vec postalo u velikoj meri "normalna stvar".Ako je vec ovo obelodanjeno na ovaj nacin ,zamolio bih urednika ovoga sajta da zatrazi odgovor i druge strane,jer se ovde direktno poziva na krivicnu i materijalu odgovornost tako da ce posle ovoga ako smo iole pravna drzava sve ovo zavrsiti na sudu.A u medjuvremenu barem veliki broj posetilaca ovoga foruma treba da cuju i misljenje prozvane strane.Sve ovo je komentar nekoga ko se zalaze za uvodjenje evropskih standarda u ovoj profesiji bez prejudiciranja prava i istine koja ce nadam se doci na videlo.
ledenjak
21.03.2016 | 08:50


Gospodo, u toj vasoj halapljivosti za novcem i vi i SSS i ostali imamo dugogodisnju situaciju da NE ZNAMO ko je ovlascen u Srbiji za edukaciju kadrova. Isterani ste iz INTERSKI, tzv Demonstratori 10god su van svega a seminari su nam dno dna. Time skolujete ocajan kadar koji jos ocajnije to prenosi na decu.
Napišite komentar (10)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (608):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
08.12.2019. 22:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 0°C 3°C 2  m/s (SSW) 86% 9cm
Vedro sub.osećaj
-3°C
temp. Pančić
-9.4°C
2 m/s
(SSW)
pritisak 827.1 hPa staze
10-30 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić
Detaljnije >>>
Statistika >>>
Prognoza vremena za Kopaonik
Prognoza najavljuje dosta snega od utorka? @KimiVB da li možeš da nam das neko predviđanje na osnovu svih modela? Hv...

SKI kamere
Baci se ti posle 15.decembra kad ide letnjih 7 dana, na zalost sviju nas koji volimo sneg i skijanje. Aman ljudi dosta v...

Popust na ski karte u visini od 30% se nastavlja d...
Idemoooo cheesy Svaka čast !

SKI kamere
Stevs, kada se može očekivati još koja staza? Radi li sistem za veštačko osnežavanje? Veliki pozdrav

SKI kamere
Koliko vidim, stizu nam snegovi od utorka.. wink Bacio sam oko na eu vremenski radar i video sam da stvarno dolazi neko za...

Radovi na izgradnji garaže u Ski centru Kopaonik ...
Pozdrav InfoKopovci, bilo bi dobro da u narednih dan,dva izbacite malo statistike vezane za korišćenje garaže tokom s...

SKI kamere
Ako može KG bez obzira koja je temperatura onda sigurno može i MK. Po tvom onda nek podignu ski pas, smeštaj, hranu j...

SKI kamere
Ne znam da li moderator moze da selektira neke od ovih infantilnih prepirki. Sto se tice ski otvaranja, sustina i jeste...

SKI kamere
Rade li topovi na Pancicu i dubokoj? Kakva je situacija? Na kamerama ne uspevam da vidim

Ski opening Kopaonik 2019/2020. (5-8. decembar) (F...
Najbolji je popust od 100%, ne dođeš na Ski Opening, i uštediš 100% pošto od skijanja slaba vajda wink Strpiš se mal...

SKI BUS Kopaonik 2019/2020: Radno vreme i stajali...
Da li postoji neki kombi prevoz od Brzeca do centra?

SKI kamere
Gde su ti sto se parkiraju na Karaman stazi danas,..? Nema ih jer nece dolaziti kad nema 15000-20.000 ljudi da se pok...

SKI kamere
@Ivan: Sedis u toploj fotelji i pravi si filozof. Koje staze da srede vise od ovoga? Pa bilo bre do pre 7 dana plus 20 ...

SKI kamere
Skijas cilj ski open nije da dodju oni koji imaju novca i nose Bogner i reklamiraju se na 70% i leze sa kolima na stazi ...

Šampion dolazi: Sportski lanac Dekatlon otvara sv...
Možda je šampion u tome da ima sve i svašta...ljubitelji skijanja i bordovanja nema čemu da se raduju....bar kod men...

SKI kamere
O čemu pričaš.. Cilj openinga je da dođe što više ljudi i da bude otvoreno više staza a da to normalno prate veli...

Ski opening Kopaonik 2019/2020. (5-8. decembar) (F...
@Grace Jones Čemu popust od 70% ako ne može kvalitetno da se skija i sa 30% popusta. Pustite vi te dečije želje. ...

Supernova autobuski i kombi prevoz
Zato je rešenje u samoorganizaciji entuzijasta. Krene se rano ujutru za kop, skija, kasno uveče povratak kući.

SKI kamere
Može da pričate šta god hoćete. Bilo je tačno koliko treba skijaša da može normalno da se skija. Ništa ne ni dob...

SKI kamere
Puno pozdrava za Mare NS.