Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Vila Pančić
Novi apartmani
Hotel Junior
Saopštenje za javnost Udruženja instruktora skijanja Srbije
21.03.2016 | 00:44 -> 21.03.2016 | 00:52
Dana 17. marta 2016. godine, na Kopaoniku, održana je redovna godišnja sednica skupštine Udruženja instruktora skijanja Srbije (UISS). Dnevni red skupštine odnosio se na informisanje članstva o aktivnostima UISS u prethodne dve godine, o pokušaju gašenja UISS od strane smenjenog rukovodstva, o trenutnom stanju vezanom za odnose sa Strukovnom organizacijom Interski Srbija (u daljem tekstu SOIS) i članstvom u ISIA, te su prezentovani planovi za naredni period.

Skupštinom je predsedavao predsednik UISS Branislav Pantelić, dok su informacije vezane za dnevni red iznosili članovi Nadzornog odbora Andreja Lazović i Dušan Vojvodić, te advokati UISS Aleksandar Kovačević, Nenad Vojnović i Nino Došen Majkić.

Odnosi sa prethodnim rukovodstvom UISS su u prethodne dve godine bili izuzetno loši, što se ogleda u činjenici da prethodno rukovodstvo UISS nije čak ni predalo relevantnu dokumentaciju UISS novoizabranim članovima organa UISS. Vrhunac loših odnosa UISS i bivšeg rukovodstva ogledao se u održavanju sednice Skupštine protivno Statutu Udruženja, dana 21. marta 2015. godine. Cilj ove Skupštine bio je da se pred Agencijom za privredne registre promene zastupnici UISS, te da se nakon toga provede i brisanje UISS iz registra, što bi značilo da UISS ne bi više postojalo. Navedeni pokušaj sprečen je pravnim radnjama koje su preduzete pred Agencijom za privredne registre. Rezultat ovih aktivnosti bilo je konačno i pravnosnažno rešenje Agencije za privredne registre koje je doneto u korist Udruženja.

Članstvo je istovremeno obavešteno i o trenutnom statusu UISS u međunarodnom Udruženju ISIA (International Ski Instructors Association), te o odnosima sa SOIS. U prvom delu, članstvo je informisano o ništavosti odluke Skupštine UISS od 31.10.2013. godine kojom je članstvo u ISIA preneto sa UISS na SOIS. Naime, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu, utvrđeno je da je ova odluka Skupštine UISS ništavna. Predmetna presuda postala je pravnosnažna, a navedeno podrazumeva činjenicu da predmetna odluka nikada nije ni proizvodila nikakvo pravno dejstvo. Posledično navedenom, ISIA će verifikovati članstvo UISS kao člana ove međunarodne organizacije iz Republike Srbije. Pored toga, u toku je priprema dokumentacije koja će međunarodnom Udruženju ISIA skrenuti pažnju na brojne zloupotrebe koje provodi SOIS  koristeći ime i brendove ISIA. U narednom periodu će biti razmotrena i mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv lica koja su odgovorna za navedena postupanja Udruženja Interski Srbija.

Udruženje UISS je informisalo članstvo o problemu sa dozvolama za rad koje su izdate instruktorima skijanja od strane SOIS.

Naime, u vezi sa dozvolama za rad, UISS je blagovremeno na svom web site-u www.uiss.org.rs, dana 5.12.2015. godine, objavio bitne informacije o postupku i uslovima za pribavljanje dozvola za rad za sezonu 2015/2016, a koji je podrazumevao izdavanje dozvole za rad od strane Skijaškog saveza Srbije.

U toku skijaške sezone 2015/2016 turistička inspekcija je provela inspekcijski nadzor u vezi sa izdatim dozvolama za rad instruktora skijanja, kojom prilikom je utvrdila da veći broj instruktora skijanja poseduje dozvole za rad izdate od strane SOIS, a koje su nezakonito izdate imajući u vidu da je jedino Skijaški savez Srbije nadležan za izdavanje dozvola za rad imajući u vidu mišljenje Ministarstva za omladinu i sport.

Dalje, Skijaški savez Srbije je uputio dopis međunarodnom udruženju ISIA sa zahtevom da se isti izjasni o validnosti dozvole za rad izdate od strane SOIS, a koja na sebi ima logo ISIA i koja je od strane turističke inspekcije okvalifikovana kao nevažeća. Veći broj instruktora skijanja je zatečen da poseduju upravo takve nevažeće dozvole za rad. Međunarodno udruženje ISIA je na upućeno pitanje o validnosti dozvole za rad koje su zatečene kod određenog broja instruktora skijanja odgovorilo Skijaškom savezu Srbije da je dozvola za rad lažna i da takvu dozvolu ISIA nikada nije odobrila.

Problem sa dozvolama za rad je rešen tako što je Skijaški savez Srbije organizovao dva seminara usavršavanja i ubrzao proces izdavanja dozvola za rad.

Opisani rad na očuvanju UISS podrazumevao je veliko angažovanje i odricanja onih koji su u ovim aktivnostima učestvovali, a posebna zahvalnost izražena je članovima UISS Andreji Lazoviću, Dušanu Vojvodiću i Davorinu Babiću, te advokatskom timu koji čine advokati Aleksandar  Kovačević,  Nenad Vojnović,  Nino Došen Majkić  i Jovan Budimir.

Pored toga, članstvo je informisano i da je u prethodnom periodu Skupština UISS donela odluku o istupanju iz članstva u SOIS, a u kom Udruženju je imalo status konstitutivnog člana.

Najveći deo sednice posvećen je planovima za naredni period. Svi prisutni članovi UISS plebiscitarno su se složili da je u narednom periodu potrebno raditi na omasovljenju članstva. U tom smislu, zaključeno je da se poverenje u UISS među članovima i onima koji to nisu polako vraća, te da će ono biti još veće kada se preduzmu koraci vezani za ISIA i SOIS. Takođe, u poslednje dve godine rada UISS, zaključak je da je učinjeno više nego za prethodne godine postojanja, te se opravdano može očekivati omasovljenje članstva.  UISS će u narednom periodu staviti akcenat na pronalaženju partnera UISS, sa kojim bi se ugovarali i posebni benefiti za članove UISS. Ovakva praksa je redovna pojava u radu strukovnih udruženja, a trenutno je UISS u pregovorima sa jednom osiguravajućom kućom, te sa nekoliko prodavnica ski i sportske opreme. Osiguranje je određeno kao jedan od prioriteta, budući da ski instruktori nisu osigurani za delatnost koju obavljaju, te su u slučajevima težih povreda potpuno neobezbeđeni.

Posebno, ciljevi UISS u narednom periodu biće vezani za pozicioniranje pred državnim organima i pravnim licima kojima su poverena javna ovlašćenja koja tangiraju ski sport, odnosno pred pravnim licima sa kojima ski instruktori ostvaruju saradnju kroz radno angažovanje. U tom delu, UISS će nastojati da poboljša položaj članstva pred svim važnijim faktorima od kojih zavisi položaj ski instruktora. Imajući u vidu činjenicu da se UISS do sada nije bavio ovim pitanjima, ovaj vid rada biće jedan proces koji bi u konačnici doveo do rešavanja problema poput sumanute zabrane da se skija leđima okrenutim prema kraju staze, pa do problematične činjenice da ski instruktori, kao jedan od najvažnijih, a usudićemo se da kažemo i najvažniji faktor za oblast ski turizma u Srbiji, imaju izuzetno težak položaj na planinama u Republici Srbiji.

Za UISS
Branislav Pantelić, predsednik UISS
 


Komentari (10)
demo
26.03.2016 | 19:18


UISS bi trebalo da se izbori ne samo za bolji status Instruktora nego i da se broj istih smanji.Pojava godinama unazad je da su seminari za sticanje zvanja katastrofalni cime se dobija ocajno los kadar.Takav kadar jedino odgovara vlasnicima skola jer im vode grupe ,naravno za smesne novce,pritom apsolutno ne vodeci racuna o bezbednosti polaznika,a da ne pominjem katastrofalan kvalitet nastave.Hiperprodukcija takvog kadra je dovela do toga da se struka apsolutno degradira .Treba se izboriti da na overi znanja bude kriterijum da ko ne prodje ne moze da overi licencu,samim tim i dozvolu za rad.Bojim se da ce se sve svesti na isto sto i pre,a to je borba za organizaciju seminara za sticanje znanja, jer se zna da to donosi lepe novce.
Mliletic
25.03.2016 | 11:13


Mene kao gradjanina samo interesuje, ne ulazeci u ovu pricu ko je za koga i sta je sta, da li i koliko placate porez na ostvarene casove? Meni od moje zarade 60% uzima drzava, a koliko vama na jedan cas od 30 eur?
Mliletic
25.03.2016 | 10:44


Mene kao gradjanina zanima da li vi instruktori i koliko placate porez na realizovane casove?
Jos jedan član UISS
22.03.2016 | 17:11


Poštovani predsedniče UISS,
hvala za informacije koje ste nam dali putem javnog saopštenja, naravno, pre svega hvala Vama i vasim saradnicima na velikom trudu da razmrsite klupko u koje je Udruzenje uvučeno i upleteno u poslednjih par godina. Posle sednice skupštine UISS, vaseg saopstenja i razgovora koje smo medjusobno vodili kao obični članovi Udruzenja, čini se, da ste u stvari u poslednjem času sprečili kradju Udruzenja i njegovo konačno uništenje. Izgleda da se ovde radilo o tome da se sve vazne funkcije Udruzenja (skolovanje kadra, sticanje zvanja, povezivanje sa medjunarodnim asocijacijama ski učitelja i snow borda i td.) veštim - ili manje veštim manipulacijama, izmeste iz našeg Udruzenja u drugo udruzenje ( za koje nam uopšte i nije jasno kako i zašto je formirano), a da se iza toga nase Udruzenje ispražnjeno od svakog sadrzaja prirodno ugasi. Hvala vam što to niste dozvolili!

Potpuno vas podrzavamo u nameri da povučete čalanstvo naseg Udruzenja iz udruzenja nastalog na sumnjivim osnovama i da vratite sve funkcije koje je SOIS kroz sumnjive postupke preoteo od naseg Udruzenja.

U potpunosti će mo vas podrzati i u borbi za visoki status Udruženja, koji mozemo ostvariti samo nasim kvalitetnim radom i omasovljenjem Udruzenja najboljim visoko obrazovanim učiteljskim kadrom. Na taj način smatramo da će mo Udruzenju obezbediti poziciju da na ravnopravnim osnovama uredjuje pitanja statusa svojih članova u odnosu na sve druge subjekte koji učestvuju u procesu edukacije buduce skijaške populacije.

S poštovanjem Udruzenju i svim njegovim članovima pojedinačno!
Član UISS
mitch
21.03.2016 | 20:32


sta reci papci ostaju papci bilo tako i ostace...sto bi "reko" nas narod"sjahao Kurta a uzjahao Murta"...zato smo mi otisli daleko u poznate ski resorte around the world i postali priznati i uvazeni a Vi se i dalje glodjite...sto bi "reko" Dr. Nele Karajlic :" Pozdrav iz zemlje safari zbogom zohari!" Je li ova dobra?!
Član UISS
21.03.2016 | 16:13


@ISIA instruktor

Poštovani kolega,
Ukoliko pažljivo pročitate poslednji pasus saopštenja primetićete da je jedan od definisanih ciljeva UISS upravo pobljšanje statusa instruktora skijanja.
Za sve iznete činjenice postoji odgovarajuća dokumentacija u koju, kao i u poslovanje može da ima uvid svaki član UISS. Pozivamo Vas da se upoznate sa pomenutim i da nam svojim zalaganjem pomognete da struku podignemo na viši nivo i približimo je evropskim standardima!
Sportski pozdrav!
Roditelj (Android)
21.03.2016 | 15:34


Moram priznati da Vi instruktori imate najlepsi posao na svetu i na tome vam zavidim! Raduje me ovo sto citam u saopstenju! To mi pokazuje da napredujete kao organizacija i da se ozbiljno bavite problemima unutar iste. Cinjenica da ste angazovali advokate to samo potvrdjuje! Ne bih se slozio sa komentarom da instruktori ocajno prenose znanje na decu! Barem ne treba generalizovati i sve stavljati u isti lonac. Moje iskustvo kao roditelja je upravo suprotno. Moji malisani su u februaru bili odusevljeni svojom uciteljicom skijanja. To po svemu pozitivno iskustvo ce pamtiti ceo zivot. Upravo je to ono sto svaki roditelj zeli za svoje dete! Kao i u svakoj struci i medju vama nisu svi tako dobri. Zato je veoma bitno da budete dobro organizovani i da kvalitet bude vas prioritet kada su instruktori u pitanju.
Cercil je jednom rekao: "Imate neprijatelje? Odlicno! To znaci da ste se nekad zalozili za nesto u svom zivotu"
Samo napred!
Protest (iOS)
21.03.2016 | 09:19


Nista novo kod Srba, u svakom mogucem udruzenju se posvadjaju.
A s drure strane, cena časa ski instruktora je poskupela u odnosu na prošlu godinu, na osnovu čega majstori? Da li su plate u Srbiji veće (imamo najnižu prosečnu platu u regionu), da li su vaše usluge postale kvalitetnije?
Više ne koristim vaše usluge zbog poslupljenja, a i kad vidim da se i između sebe svađate, smučili ste mi se.
ISIA instruktor
21.03.2016 | 09:03


Demokratija je pitati i drugu stranu sta ima da kaze u vezi svega sto je ovde izneseno...sva ova udruzenja su poluprivatne varijante pod plastu sticenje necijih interesa,a sve u cilju ostvarivanje raznih interesa ski skola koje rade na Kopaoniku,broj prisutnih(50-tak) od ukupnog broja koji je preko 250 instruktora govori o samoj ozbiljnosti ovih desavanja...na zalost ne braneci nikoga, licni interesi su ono sto se provlaci kroz organizacije ovakvih udruzenje i skupova.Sve je poodavno otislo u tesku dubiozu u ovoj grani sporta,zahvaljujuci pre svega nebrizi nadleznih institucija za ovu jako osetljivu struku i na kraju borbi odredjenih grupacija instruktora ka podmirenju sujete i svojih interesa.Najvise u svemu ovome gubi turisticki centar,tj.njegovi glavni organizatori Skijalista Srbije i MK.resort,prvi neprihvatanjem skola kao svojih partnera(nego klasicnim maksimalnim reketiranjem)bez ikakvog sluha za dugorocne posledice koje iz ovog odnosa proizilaze a drugi gledanjem iskljucivo samo svojih interesa(maksimalnom zastitom samo jednog svog partnera)takodje bez vizije posledica koje ce vreme doneti.Sami komentari na vasem sajtu u poslednje vreme polako ukazuju na ovo sto ce se u buducnosti desavati.Krucijalno je da ce oakav odnos maksimalno ugroziti bezbednost Vas i Vase dece a o prodaji neznanja i magle nasim klijentima da ne pricam,to je vec postalo u velikoj meri "normalna stvar".Ako je vec ovo obelodanjeno na ovaj nacin ,zamolio bih urednika ovoga sajta da zatrazi odgovor i druge strane,jer se ovde direktno poziva na krivicnu i materijalu odgovornost tako da ce posle ovoga ako smo iole pravna drzava sve ovo zavrsiti na sudu.A u medjuvremenu barem veliki broj posetilaca ovoga foruma treba da cuju i misljenje prozvane strane.Sve ovo je komentar nekoga ko se zalaze za uvodjenje evropskih standarda u ovoj profesiji bez prejudiciranja prava i istine koja ce nadam se doci na videlo.
ledenjak
21.03.2016 | 08:50


Gospodo, u toj vasoj halapljivosti za novcem i vi i SSS i ostali imamo dugogodisnju situaciju da NE ZNAMO ko je ovlascen u Srbiji za edukaciju kadrova. Isterani ste iz INTERSKI, tzv Demonstratori 10god su van svega a seminari su nam dno dna. Time skolujete ocajan kadar koji jos ocajnije to prenosi na decu.
Napišite komentar (10)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
22.05.2024. 04:30 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Delimično oblačno 9,1°C 8,2°C 2,5  m/s (SSW) 94% 0cm
Delimično oblačno sub.osećaj
10°C
temp. Pančić
9°C
4,1 m/s
(SSW)
pritisak 826,5 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman A
Mali karaman
Marine vode
Marine vode A
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?