Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Nacionalna Klasa
English
Vila Pančić
Novi apartmani
GORSKI hotel
Jaram pred Vrhovnim sudom
          Da li se u opštini Brus vodi bitka za turistički monopol raške strane planine i Nacionalnog parka Kopaonik?
          Nameri opštine Brus da na Srebrncu podigne kompleks turističkih objekata, a na Jarmu najlepše etno-selo u Srbiji i posle rešenja spora pred Ministarstvom finansija u korist Brusjana i dalje se protivi Nacionalni park Kopaonik. Dok Direkcija za urbanizam i izgradnju SO Brus započinje realizaciju projekta izgradnje s obzirom na to da je rešenje (od 5. 11. 2007) konačno, Nacionalni park je nedavno (26. 11. 2007) podneo tužbu Vrhovnom sudu Srbije protiv Ministarstva finansija. U siromašnoj i, u odnosu na Kosovo, rubnoj opštini Brus, očekivali su da će odahnuti od višegodišnjeg spora i krenuti u razvoj turističke i poljoprivredne delatnost na „svojoj” strani Kopaonika, kako ne bi došlo do migracije stanovništva, dokazujući istovremeno da su postigli mnogo viši stepen očuvanja prirode od raške strane.
          Ipak, Nacionalni park Kopaonik je odlučio da istraje u sporu, a kopiju tužbe Vrhovnom sudu, koju potpisuje direktor Dragan Karović, dostavio je sredstvima javnog informisanja. U njoj, kažu, piše sve.
          Poništaj rešenja Ministarstva za finansije Nacionalni park traži zbog „povrede zakona i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.
          „Poslovi zaštite, razvoja i upravljanja nacionalnim parkom su poslovi od opšteg interesa i Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik sprovodi režim zaštite i upravljanja prirodnim i stvorenim vrednostima i svim nepokretnostima koje su mu poverene na upravljanje, pa i pašnjacima i šumskim zemljištem i šumom koja se nalazi na lokalitetu na kome se planira izgradnja objekta i koji se na nezakonit način protežiraju i završavaju pripreme za pribavljanje planske i tehničke dokumentacije, a da se ne vodi računa o posledicama koje mogu nastupiti zbog izgradnje tih objekata”, kaže se, pored ostalog, u obrazloženju tužbe Vrhovnom sudu i navodi još da će izgradnjom objekata na Jarmu i Srebrncu ugroziti vodotokove.
          Tužilac čak smatra da „i SO Brus, kao što je učinila SO Raška pravi novu ekološku bombu s kojom ovom nacionalnom parku neće biti mesta u Federaciji novonastalih parkova Evrope”.
          Predstavnici Turističke organizacije Brusa i predsednik Opštine kažu da je neshvatljivo to što navodi direktor Nacionalnog parka, čije su kancelarije na vrhu planine, u blizini Pančićevog vrha, i da je u pitanju grčevita borba za turistički primat raške strane, odnosno Raškog okruga sa sedištem u Kraljevu. Predsednik Opštine Milutin Jeličić, posle tužbe Vrhovnom sudu, ne želi da objavljuje odgovor bruske opštine, koji je namenjen najvišoj sudskoj instanci, jer bi time „činio isto što i druga strana”.
          Nema šta tu više da se kaže. Smatrao sam da smo, posle dve godine spora pred nadležnim ministarstvom Vlade Srbije, bili dužni da kažemo kako je stvar okončana i učinili smo to. Direktor Nacionalnog parka osporava naš razvoj, a niko ne piše da je na raškoj strani, dok smo mi čuvali prirodu, nezakonito podignuto mnogo objekata sa čak 50.000 ležajeva. Za nas je sve čisto kad se tiče Srebrnca i Jarma. Radimo ono što nam zakon dozvoljava, u šta spada i izuzimanje nekolikih hektara koji navodno pripadaju Nacionalnom parku, i to isto onako kako je rađeno i na raškoj strani. To što je taj direktor s raške strane i što imaju neki drugi interes, to je druga priča. Važno je da su svi naši projekti predvideli i način očuvanja prirode i ušli u predviđenu proceduru. Investitori su zemlju zakupili na 99 godina i sigurno će graditi na proleće. Ako druga, raška strana želi da zadrži turistički monopol pod plaštom očuvanja prirode, to nećemo dozvoliti. Istrajaćemo u nameri da bruska opština dostigne najbolju turističku ponudu u Srbiji – kaže Milutin Jeličić, predsednik Opštine Brus.
Izvor: Politika - Rade Stanković
(Foto R. Stanković)


Komentari (19)
Gox
11.05.2008 | 11:14


Da li gospodin predsednik SO Brus i predsednik TO Brus(koji je radio u TC Kopaonik)znaju koji stepen zastite imaju na svojoj strani i neka budu realni da li je to slucajno i u kojoj je meri to doprinelo ocuvanju njihove netaknute prirode. Licno mislim, poznajuci prilike na ovoj planini, jer sam svaki dan na njoj, da NP zeli da i dalje sacuva takvu prirodu i ne vidim razlog da ne podrze takvu inicijativu, osim ako nije nesto drugo iznad zdravog zivota i ljubavi prema netaknutoj prirodi, u koju se kunu. Gospodo, ako niste znali, imate daleko bolji nacin da zaradite i mnogo vise nego sto ste planirali - imate veoma retki nemetal na mestu buduceg etno sela na Jarmu pa ga eksploatisite, a ako neznate kako se zove recicu Vam. Imate sliku vikend naselja na strani opstine Raska pa nemoj da pravite istu gresku a vec Vam je pocela nelegalna gradnja na Srebrncu, za koju Vi naravno niste odgovorni. Treba da se javno zahvalite gospodinu Karovicu zato sto nije potkupljiv i sto vise brine nego Vi. Dajte malo vise profesionalizma a manje podela na teritorijalnoj osnovi.

Neso, pitaj predsednika opstine Brus posto je ar placa, zna sigurno. :-)
slobodan
06.01.2008 | 00:10


u ptpunosti podrzavam so Brus da investira na teritoriji koja joj pripada.Pre svega kopaonik poznajem jos dok se islo preko rudnice i dok je vojna zicara i ski lift bio jedina sredstva za vertikalni trasport.Potom je dosla ekipa sa arh.Mitrovicem i krenulo je sa onim sto danas imamo,gomilu zgrada i kuca bez uredjene infra strukture.U medjuvremenu napravljeno je i preduzece Nacionalni parka koje je valjda trebalo da se stara o prirodnom bogastvu planine i sa jedne i sa druge strana uvazavajuci interese i jednih i drugih,tj omogucavajuci im razvoj.Medjutim oni su se izgleda starali da samo odredjeni mogu tu da grade.Za sve ove godine kako postoji preduzece Nac.park kopaonik nista nije uradjeno na valjanoj infra strukturi tak se moze videti sa prvim toplijim danima slivanje fekalnih voda a da ne govorimo o djubretu oko renomiranih hotela.nemoze se reci da ideja nije falilo samo niko ih ne odrzava.Pa sam ulazna kapija kod banje treba da ukaze da smo usli u deo koji bi trebalo da bude nacionalni park.Na kraju mislim da je so brus u pravu kad zeli nesto i za sebe.Doduse moram biti iskren da kazem i to da sukob ove dve opstine traje jos od onog vremena kad je postavljen ski lift podno pancicevog vrha.JP Nacionalni park je trebalo to da pomiri ocigledno da nije uspela ili nije htela.
peca
04.01.2008 | 22:11


I ja sam jedan od onih sto dolaze na ovu planinu oko 30 godina, sto leti sto zimi, sto zbog posla-geoloskog. Sta je bilo sa onom idejom o gondoli iz Brzeca, ljudi? Kopaonik je jedan od retkih centara gde mozes kao poslednji debil da dodjes dzipom do staze.
Bojim se da ce uz tu megalomaniju da dodje i propast ove planine. Kad sadasnja "klijentela" pocne da dobija vize za alpske destinacije ili vize vise ne budu potrebne, nas "starih" nece biti dovoljno da pokrijemo ni reziju vase grandomanije.
Sto se mene tice dolazicu u jesen sa kolegama da uzivam u bojama, tisini i da se druzim sa prijateljima.
Pozdrav za Nesu Dobrodolca i njegovu familiju!
Nadam se da se seca 1997!
mica
04.01.2008 | 15:01


proveo sam na Kopaoniku 20 gdina neprestano radeci i ziveci na njemu upoznao sve lepote.Zar ovima iz Nove Srbije nije dobar primer kako je planina upropascena sa druge strane nezkonitom gradnjom kako fizickih lica tako i od strane drzave izgradnjom hotela.Naravno neko treba da uzme velike pare za placeve i zemljiste na jarmu.Ako hoce da grade hotele zasto to ne urade na potezu Krive Reke, Rendare i tako zastite Jaram i ovaj deo netaknute prirode a urade nesto korisno za razvoj tog dela opstine i sela logicno je da se etno selo pravi tamo gde postoji selo,jer je iz ovog kraja mnogo mladih otislo.Ne mogu da kazem nista lepo ni o Karovicu
njegovi motivi su krajnje bezobrazni covek skuplja poene u stranci i sedi na mestu gde treba da sedi sumarski inzenjer i pametuje, jedini pravi borac za Nacionalni Park Kopaonik je nazalost preminuo i posle njega(Obrada Obradovica) Maksimovic i Karovic su sve upropastili dozvolivsi divlju gradnju pojedincima uz podrsku vlasti iz Raske. Dakle gospodo i jedni i drugi uzmite se u pamet i napravite to sto treba u korist planine i prirode i naravno ulozite pare u razvoj sela tako sto cete ovaj centar napraviti tamo gde treba!
nesa
23.12.2007 | 23:49


Dusane, posto je metar kvadratni zemlje na jarmu?
i... dali znas nekoga ko je prodaje?
JUGOSLAV
20.12.2007 | 13:38


kada vec pominjete siromasno Brzece koje je uvek bilo i bice selendra zašto neko ne pomene josanicku banju,na onoj pitomijoj strani kopaonika-rascanskoj.hoćete li od stočarskog sela,koje je jos u XVIII veku,da napravite evropsko ski selo a josanicka banja koja ima potencijale za turizam 365 dana i mogućnost da se o ekologiju ne ogresi ni 1% neka ceka sledeci vek.tada ce kopaonik biti najvece smetliste u srbiji.karovicu samo ti mozes da sacuvas ovo malo kopaonika sto je ostalo za naredne generacije.ne dajte se.
Dusan
18.12.2007 | 04:12


Ja sam mestanin opstine Brus. Pre trideset i vise godina napravljen je plan po kome bi pravili hotele uporedno jednaki broj na bruskoj i raskoj strani sto je i zapoceto sa hotelima Srebrencom i Bacistem koji je srusen za vreme bombardovanja 1999g.i koji behu identicni ali (ono srpsko sto j..e obicno donji sloj naroda) se nasla neka Gorica ili ko vec neznam i to sve prebaci na sadasnje konake i okolinu gde su trebale bit samo ski staze i po koji ski bife pa tu izgradise solidne komplekse hotela vremenom se to sirilo i nastao je grad a sadasnje vikend naselje postade naselje poput Kaludjerice, na bruskoj strani napravise dve trecine ski. staza. u cemu je problem raske strane ako mi nastojimo da ostvarimo plan od pre trideset g, koji su oni pogazili i usta im se mi nemesasmo a verovatno i nemogosmo, dali nasa deca treba da se sele ili sta vec? (jedno od najblizih sela vrhu Kopaonika skoro da je ostalo pusto a to je Kriva reka) razmislite malo o toj neprvdi molim vas.
dule
14.12.2007 | 23:51


ja sam blizu 30 godina zivota ostavio na toj planini pa cu vam reci u cemu je problem: postoje 4 vladara a to susmilies/shocked.gifpstine brus. raska. nacionalni park i beograd. svi oni hoce da uloze malo a da zagrabe sto vise i niko od ovih bednih vladara ni ski centru ni planini nemisli dobro.svi oni misle da se ogrebu za nekakvo etno parce zemlje i da zbrisu kao sto je u proslosti bilo vikend naselje kop, gore nema kult mestana. ljudi zive i rade decenijama a nemaju boraviste na kopu a oni su ti jedini i pravi zastitnici planine naravno kad bi imali status mestana.
zozo
12.12.2007 | 18:00


Dolazite u Brzece.Prva slika koja vam upada u oci su dvorista tih istih ljudi koji treba da se zaposle na Kopu.Pa kako ce ocuvati prirodu kada nisu u stanju ni svoja dvorista da srede,za to nije krivo siromastvo vec"ne-RAD".Isti ti vruci radnici vam rade na ski liftovima pa se zapitajte kakva vam je usluga na istim ili kada otvaraju-zatvaraju zicu.
Povecanjem smestajnog kapaciteta usko je povezano sa brojem skijasa na stazama , a tada se zna Bajo pali motorke pa idemo da krcimo sumu.Tada Kop pretvaramo u...
Ako mora da se gradi onda prvo da donesu zakon o gradnji i ocuvanju prirode.
Verovatno cemo na Delta ski centar za koju god.Do tada uzivajte i slikajte se jer ce vam to ostati kao vecna uspomena.
Pre 20.god sam bio u vojsci gore i znam kako je bilo ,a znam i kako je sada.
ODLUCUJEM SE ZA PRE 20. god sa pozdravom na nove zice

aleksandar
12.12.2007 | 15:46


samo jos nesto... Setite se crkve na jarmu i sve ce vam biti jasno.
nidza
12.12.2007 | 08:47


Ja bih sve iz Srbije kod Borisa na edukaciju.

Žalosno je što jako mali broj ljudi pravi sve te probleme u Srbiji, i to mogu da potpišem. Za njih bi trebalo da postoje te kazne od 180€. Stvar bi se sredila preko noći.
Boris
11.12.2007 | 22:38


Pozdrav svima

Zivim u Australiji gde postoji slican problem-malo turisticko naselje Thredbo (www.thredbo.com.au) je glavni ski centar na ovom kontinentu i nalazi se u nacionalnom parku Namagi.

Funkcionise izvanredno, ali je zakonska regulativa najblaze receno surova. Svaka gradnja je izuzetno regulisana, prvo se sredjuje infrastruktura pa onda sve ostalo, koliko je dozvoljeno kapacitetima te unapred planirane i izgradjene infrastrukture. Ljudi razumeju da je u pitanju ocuvanje parka i prirode, pa se tako i ponasaju-regulativa je tu, a kao da i nije. Npr. nepropisno parkiranje se naplacuje $300 (oko 180 evra), ali verujte mi, ne znam nikoga da je ikada platio kaznu, zato sto ljudi PAZE, ne zbog kazne, nego zato sto paze i kod sebe u kuci, i kod sebe na poslu i u svom gradu gde zive.

Dakle, u pitanju je svest ljudi, kao i uvek. Znajuci situaciju u Srbiji i navike naseg sveta ( a tu ubrajam i sebe-nisam pokondirena tikva), ja glasam da se gradnja ne dozvoli. Jednoga dana, za dekadu ili dve, kada malo naucimo da zivimo po standardima EU i kada neka nova generacija ljudi odraste, gradnja ce onda, bez problema moci da pocne.

Cigla i malter sami po sebi ne unistavaju prirodu. Unistavaju je plasticne kese, losi automobili, prazne boce, pijanstvo i bahatost.
johny
11.12.2007 | 18:27


Ovde se radi samo o jednoj stvari - neko ima "kombinaciju"...
goran
11.12.2007 | 17:19


Najvise se slazem sa Aleksandrovim misljenjem,te price opstinskih ili nekih drugih vlasti da oni grade zarad siromasnog lokalnog stanovnistva je dekutantna i sramna.Gradice se da bi oni naplatili skupo kopaonicko zemljiste pod uslovima dogovorenim sa investitorima u cetiri oka.ako hoce vec da pomognu neka naprave te famozne gondole pa nek spoje tako Brus ,Brzece sa centrom i nek grade u samom Brzecu.Ovako pare ce uzeti opstinari i oni koji budu sutra pravili objekte a sirotinja ce da radi za bedne plate sezonske poslove.Ne laje kera radi sela vec radi sebe...
aleksandar
11.12.2007 | 17:08


Sve sto pricate stoji, ali koja je onda svrha brzeca i onih kompleksa oko pocetne stanice bela reka??? Sad se vade na siromastvo i ostale gluposti jer hoce mnogo vise paralelnom gradnjom jarma i brzeca. Do 2010. u brzecu ce biti 20.ak hotela vise sto sa postojecim hotelima i privatnim vilama premasuje kapacitete suncane doline. U pitanju je ljudska halapljivost malog broja ljudi iz opstine brus koja je primila ogromne pare za izgradnju kompleksa na jarmu.
Samo jos jedna informacija. Ko je skijao na jarmu nek zna da je skijao na zlatu(ko je bio leti tamo znace o cemu pricam) jer je ceo jaram prekriven sitnim komadicima zlata koje samokovka nosi sa sobom. Hajde onda da jaram pretvorimo u rudnik zlata i suvo rudiste u rudnik gvozdja pa da konacno unistimo ceo kopaonik.

Evo jedan dokaz za to:

http://img118.imageshack.us/img118/5465/picture059qq3.jpg
Nikola Morena
11.12.2007 | 10:57


U argumentima obe strane ima istine i treba se suzdržati od crno-belog gledanja na ovu važnu stvar. Sve je na bruskoj strani ruralnije nego na raškoj i za to su "odgovorni" i priroda i ljudi. Iako ne spadam u one koji misle da je naša zemlja najlepša, ono što sam video letos planinareći uz Brzećku reku je zaista jedinstveno - netaknuta priroda u najlepšoj varijanti, vodopadi, bukovi, kaskade, debla koja se pretvaraju u prah kad staneš nogom na njih - to su stvari koje ne mogu da se kupe parama i koje čovek ne može da napravi. Projekti koji bi to ugrozili su zločin protiv prirode. Ali moramo da budemo realni i da omogućimo i ljudima sa te strane planine da osete ekonomske blagodeti ski centra (osim para koje uzmu za nameštanje lanaca smilies/smiley.gif Zato, ja glasam (iako me niko ne pita) za strogo kontrolisanu i ograničenu urbanizaciju tog dela planine uz poštovanje interesa investitora ali bogami i interesa prirode.
milena
11.12.2007 | 10:08


Volela bih, kao neko ko na Kopaonik odlazi skoro 15 godina kao skijas,a rado odseda u Srebrncu,kao pravom skijaskom i porodicnom hotelu,da se odmah tu, na čistina i "zavoju" Jaram (zavejanom već posle prvih snegova, jer niko da izgradi vetrobran)podigne udoban, kvalitetan i atraktivan kompleks hotela ili ski vikendica i da se narod sa bruske strane Kopaonika uposli i ostane tu, gde živi decenijama. Ko ne zna - tasko se tamo živi. Prodjite kolima od Brusa ka vrhu Kopaonika i nećete skoro nigde videti završenu kucu i sredjenu okucnicu; istina, deo uzroka je i loša navika da se zida više i veće nego sto se može dovršiti, ali ipak, nema tu od čega da se živi... a planina dise non-stop. Za mudro i domaćinski osmišljen turizam ovde ima mesta.Ima i ko da radi, ali mora da zna zasto i za koga. Na onoj drugoj - Raškoj strani - znamo kako stvari stoje... izgradilo se na sve strane i gde treba i gde ne treba, a na koji način - znaju oni sto se po sudovima vuku... i tamo je priroda dragocena, i tamo su retke biljke koje treba ocuvati, čak ih više ima jer je klima sa te strane blaža; sa bruske i oko Srebrnaca - čistina od hladnih vetrova i teskih magli.Kazu mestani tu se ni stoka ne cuva, koliko je negostoljubiv taj deo ove divne planine... ako hocemo da se razvijamo u pravom smeru, onda, postujući zakon i urbanistička pravila- gradimo pametno,korisno i sa merom. Pripitomiti pasivnu, brusku stranu Kopaonika je moguće i potrebno, bas zbog te iste prirode, ali i zbog tamosnjih stanovnika, nas koji odlazimo gore sa ljubavlju i dobrim namerama, kao i zbog svih onih koji ce nam doci po prvi put, i zavoleti ovaj lepi, pomalo tužni i usamljni deo Srbije, kome - ne zaboravimo - preti opustošenje i vestačka smrt. Stoga, gospodo "za očuvanje nacionalnog praka" manite se sudjenja i tužbi, upregnite svu tu energiju u raščišćavanje divlje gradnje na vasoj "lepšoj" strani planine i pitajte komsije iz Brusa i Brzeća kako i koliko možete da im pomognete sa svojim iskustvom i znanjem, pa da uskoro, svi zajedno živite bolje i vrednije; neka nas tuže i vuku po sudovima oni koji bi najradje sve sto imamo, a ne zanmo da cenimo, uzeli za sebe, a od nas oteli. Ne govori li vam to dovoljno?
crv
11.12.2007 | 07:54


Napred Brus razbi monopoliste
Napišite komentar (19)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
27.05.2024. 08:50 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Vedro 10,3°C -0,1°C 3,4  m/s (E) 48% 0cm
Vedro sub.osećaj
10°C
temp. Pančić
9°C
6,2 m/s
(E)
pritisak 832,7 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kako ništa? Gradi se akumulacija koja će dati osnova za nove staze, da mogu da se pripreme da rade. A staze treba da rade i u drugim sektorima gde n...

SKI kamere
Posto je izasao novi godisnji plan rada za 2024. Skijalista Srbije gde su pobrojane sve nove investicije koje ce imati u skijasku infrastrukturu, evo...

Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno