Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Harmonija Resort
Vila Jezero
MK Mountain Resort Kopaonik
Gosti bezbedni, berači u zabranjenoj zoni
          Samo dan posle tragedije na Kopaoniku, u kojoj su od kasetne bombe stradali podoficiri Vojske Srbije, meštani okolnih sela nastavili su - i pored strogih zabrana - da po nepristupačnim padinama, gde još ima zaostalih bombi, na sopstveni rizik beru borovnice.
          Nesreća u kojoj su poginula dvojica podoficira Vojske Srbije prilikom raščišćavanja minsko-eksplozivnih sredstava dogodila se na teritoriji Nacionalnog parka gde se nalazi i naš najpoznatiji ski-centar, u kojem i leti, iz godine u godinu, boravi sve veći broj gostiju.
          Gosti ništa nisu čuli ni videli, a za nesreću koja se dogodila na Pančićevom vrhu saznali su iz medija.
          Na nepristupačnim padinama još ima zaostalih kasetnih bombi a lokalno stanovništvo, i pored strogih zabrana, na sopstveni rizik bere borovnice.
Samo dan posle tragedije meštani okolnih sela nastavili su sa svojim aktivnostima i berbom borovnica tamo gde ni u kom slučaju ne bi smeli da zalaze.
          "Berači se mogu videti u zonama gde im je pristup strogo zabranjem", naglašava Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonik. "Odlaze tamo kako bi koristili grebere (naprave za brzo branje borovnica koje oštećuju biljke) koji su zabranjeni. Naši nadzornici svakodnevno, u skladu sa Zakonom, pišu prijave, upozoravaju i preko medija kako bi ih odvratili."
          Zajedno s policijom, uprava Naaacionalnog parka ulaže mnogo napora kako bi sprečila da se ne dogodi tragedija i, kažu, do sada niko od njih nije stradao.
Gosti Kopaonika su potpuno bezbedni na svim označenim stazama
          Budući da ručno branje borovnica, koje ne može da naudi biljkama, nije zabranjeno, oni koji tako ubiraju plodove ne zalaze u zabranjene zone, kaže Milan Andrić, koji ističe da se nesreća dogodila u ograđenom minskom polju i da on lično nikada tamo nije išao.
          Što se gostiju tiče, šetnje su sastavni deo odmora, često prepešače i po nekoliko kilometara, a Pančićev vrh za njih je pravi izazov.
          Kadivka Panić iz Beograda oduševljena je planinom, dolazi, kaže, svake godine i sa suprugom šeta svakodnevno do Nebeskih stolica i Pančićevog vrha, ali samo obeleženim stazama.
          Tragedija koja se dogodila u zoni vojne bezbednosti potresla je sve, posebno one koji su na ovoj planini tokom cele godine i koji dobro poznaju svaki njen kutak.
          "Prepešačim kilometre i kilometre tokom letnje sezone kroz šumu", kaže Andrija Jeremijević iz Udruženja hotelijera. "Do sada nikada nisam naišao na bilo šta slično."
          Gosti su potpuno bezbedni, tvrdi Jeremijević, podsetivši da se nesreća desila u vojnoj bazi gde običan gost nikada nije ni mogao ni da dođe.
          "Skijalište je u potpunosti očišćeno od kasetnih bombi i apsolutno bezbedno za skijaše", naglašava Predrag Milanović iz Skijališta Srbije.
          Da podsetimo. Prilikom NATO bombardovanja Kopaonika, najčešća meta bio je upravo Pančićev vrh gde je, kažu upućeni, bačeno devetnaest vrsta različitih eksplozivnih sredstava. Tada je potpuno uništen i Hotel "Bačište" koji je zasut kasetnim bombama.
          Posle bombardovanja, permanentno se radilo na otklanjanju i uništavanju mina. Taj posao je do sada odneo tri života, i to ljudi koji su se profesionalno bavili uklanjanjem eksplozivnih naprava i razminiranjem.
Izvor: RTS


Napišite komentar (0)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
19.05.2024. 20:30 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Oblačno 11,4°C 9°C 4,3  m/s (S) 85% 0cm
Oblačno sub.osećaj
12°C
temp. Pančić
10°C
8,4 m/s
(S)
pritisak 827,9 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ledenjak: Voda ce da se pumpa iz postojecih akumulacija tokom leta. Kakva crna Raska i njen vodovod.

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Treba praviti sneg ali je 30 x jeftinije i pametnije koristiti prirodu i vodu koja se slivaju sa vrha na dole nego praviti jezero na vrhu i upumpavati...

Održana velika prolećna akcija čišćenja Kopao...
Dokle god o nacionalnom blagu "brinu" lokalne samouprave Kopaonik će biti smetlište i deponija građevinske mafije.

SKI kamere
Jel ti citas sajt? Prva vest ti je o jezeru sa slikama i video snimcima. https://youtu.be/2o4Ip5lVbAg?si=A54y9r36VIi15jyQ