Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
Bancour
Reparirani prilazi Kopaoniku, zavšen helidrom, novine u parkiranju i linijskom prevozu (FOTO&VIDEO)
20.11.2021 | 03:52 -> 20.11.2021 | 04:29
Prilaz preko Jošaničke banje
Tokom letnje građevinske sezone izvršeni su obimni radovi na popravci sva tri saobraćajna prilaza Kopaoniku. Uredništvo infoKOP portala je napravilo mini video patrolu svih prilaza, te možete videti kako izgleda svaki kilometar uspona kao Kopaoniku u 4k/60fps rezoluciji uz telemetrijsku grafiku.

Prilaz Kopaoniku preko Jošaničke banje (24km) je kompletno rekonstruisan. Put je proširen, odrađena je drenaža, a na velikom broju mesta montirana je zaštitna mreža za sprečavanje odrona. Obzirom da je postavljena potpuno nova horizontalna i vertikalna signalizacija, pravo je uživanje voziti u noćnim uslovima. Put je praktično nov i trenutno je ubedljivo najbolji prilaz Kopaoniku.

 

Prilaz preko Brzeća
Saobraćajni prilaz Kopaoniku preko Brzeća je rekonstruisan sve do skretanja za Krivu reku (9km), a zatim i od Jarama do hotela Putnik (4km). Put je proširen, odrađena je drenaža, a na velikom broju mesta je montirana je zaštitna mreža za sprečavanje odrona. Postavljena potpuno nova horizontalna, a trenutno su radovi na postavljanju vertikalne signalizacije i zaštitnih ograda. Ostatak u dužini od 4.5km je u vrlo dobrom stanju.

Usled prošlogodišnjih problema sa održavanjem deonice od Jarama do Putnika i višesatnih čekanja u udarnim terminima, JP "Skijališta Srbije“ i opština Raška su podneli zahtev da se zimsko održavanje puta ponovo vratiti pod okrilje Novi Pazar puta, što će se najverovatnije i desiti.

Stari put Metođe - Jaram
Uporedo sa obnovom deonice Brzeće - Kopaonik, odrađeni su i zemljani radovi na starom putu od skretanja za Metođe do Jarama, koji se ne koristi još od 80-tih godina prošlog veka. Glavna prednost ovog pravca je dobra zaklonjenost od vetrova, te u budućnosti može biti odlična alternativa kada je vožnja glavnim pravcem otežana ili je zatvoren zbog snežnih nanosa.

Prilaz preko Rudnice se delimično reparira i to asfaltiranjem kritičnih delova. Nakon toga izvršiće se postavljanje horizontalne signalizacije. Potpuno je repariran deo od kraja Vikend naselja pa sve do ukrštanja sa putem koji vodi iz Jošaničke banje, a ista raskrsnica je proširena i potpuno obnovljena.

Proteklih godina, usled obimnih građevinskih radova, ulice u samom centru Kopaonika ali i u Vikend naselju su u prilično lošem stanju, te se naredne godine očekuje i njihova rekonstrukcija. Iz opštine Raška su najavili da će se do početka predstojeće zimske sezone izvršiti sanacija udarnih rupa na svim kritičnom mestima.

Vršiće se i pojačana kontrola od strane policije, kako se ne bi prosipao beton ili iznosilo blato na kopaoničke ulice.
 
Od ove ski sezone, najverovatnije će se vršiti organizovana naplata parking prostora svuda u centru Kopaonika, te možemo očekivati potpuno eliminisanje "lopatara“. 

Helidrom
JP "Skijališta Srbije“ su završila izgradnju helidorma, koji je predviđen u okviru projekta izgradnje zatvorene garaže. Takođe, uređen je pristupni put ka helidromu, a izgrađen je i potpuno nov parking prostor ispred garaže.

Što se tiče javnog linijskog prevoza, razmatra produženje rute na kojoj saobraća ski bus iz Vikend naselja i to sve do Srebrnca. Opština Raška i Brus traže najoptimalnije rešenje za finansiranje gradskog prevoza između teritorija ove dve opštine.

Opština Brus ima potpisan ugovor sa Jugoprevozom Kruševac o linijskom prevozu na relaciji Brus - Brzeće - Kopaonik. Trenutno se traži rešenje za dodatne polaske, kako bi se podmirile potrebe prevoza turista na realciji Kopaonik - Brzeće u uslovima kada gondola nije u funkciji.

Obzirom da je ski sezone praktično "pred vratima", upitno je da li će se poboljšati linijski (autobuski) prevoz na Kopaoniku.


Komentari (5)
sm4rk0
28.02.2022 | 13:48


Zna li neko da li je ovo ostvareno?

Od ove ski sezone, najverovatnije će se vršiti organizovana naplata parking prostora svuda u centru Kopaonika, te možemo očekivati potpuno eliminisanje "lopatara“.
sassa
23.11.2021 | 16:37


znači Korona ćurka može da počne
Stevs
21.11.2021 | 11:47


@Shabanoti (iOS):

Bio je zastoj na putu na tom mestu.
Zejko (iOS)
21.11.2021 | 11:34


Ma važno da je Heliodrom napravljen. Za sve ostalo ćemo lako
Shabanoti (iOS)
20.11.2021 | 18:58


Pitanje za urednika i coveka koji je snimao ovu deonicu: Zbog cega ste namerno isekli u snimku onaj deo kod kraljevih cardaka od 100-150m sa obe strane puta?
Napišite komentar (5)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (538):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
21.03.2023. 08:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Oblačno 3°C 2.6°C 3  m/s (ENE) 81% 31cm
Oblačno sub.osećaj
0°C
temp. Pančić
-1°C
5,6 m/s
(ENE)
pritisak 826.3 hPa staze
10-40 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
21/24 37/49 22/30 40.7/58.5
 (87.5%)  (75.5%)  (73.3%)  (69.7%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Ski staze uz žičaru "Sunčana dolina"
Staza 1c je od polovine jako uska, a sa strane su rupe, debla itd. trebalo bi staviti neka upozorenja da se ljudi ne zalecu.

Dvoje izgubilo život u nesreći na motornim sanka...
Sta da se ponovi? Naplacuju tzv eko taxe za ulazak u NP a motorne sanke i kvadovi 365 dana truju planinu. Sto je najgore, hotelijeri ih podrzavaju i p...

SKI kamere
Crta se sneg i dobra hladnoca za kraj meseca. Bice skijanja u aprilu!

SKI kamere
Druze valjda si dovoljno pismen da kucas vremenska prognoza u google...i

Dvoje izgubilo život u nesreći na motornim sanka...
Ne mogu da se ne slozim da postoji problem u kulturi koriscenja motornih sanki i kvadova i 300 drugih čuda koja privlace turiste na Kop. Dvoje mladih...

SKI kamere
Изгубљене рукавице COLMAR јутрос на Крст.Ако их је неко пронашао и жели да их врати не...

SKI kamere
Da li moze neko ko se time bavi, da li ce biti jos padavina na Kopaoniku ili je toto za ovu nikad goru sezonu nazalost cheesy

SKI kamere
Kakve su staze vredi li doći

Dvoje izgubilo život u nesreći na motornim sanka...
postoje norme o motornim sankama u Zakonu o skijalištima

Dvoje izgubilo život u nesreći na motornim sanka...
Svi ti ski barovi koji su na stazama, jedino dobro donose vlasnicima- ogroman novac, a zapravo su leglo "dobrog provoda" sto je krilatica svega onoga ...

Dvoje izgubilo život u nesreći na motornim sanka...
Kako ti znas da je bio pijan? Radili ste mu alkotest?