Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Nacionalna Klasa
English
ZONED
SKI BUS
MK Mountain Resort Kopaonik
Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOTO & VIDEO - jun)
22.07.2022 | 00:00 -> 22.07.2022 | 02:47
I ove godine, odmah nakon završetka zimske sezone, Kopaonik je postao jedno veliko gradilište. Grade se potpuno novi objekti, nastavlja se sa gradnjom starih ali se i renoviraju i proširuju postojeći objekti. Ove građevinske sezone, ako govorimo o izgradnji, po prvi put se nazire nešto manji obim gradnje nego prethodnih godina.

Ono što svake godine sve više i više zabrinjava je da širenje skijališta odavno ne može da prati hiper izgradnju, koja je uzela maha poslednjih godina. Sva je prilika da se u narednim sezonama, ako ne bude još kapitalnih ulaganja u skijalište, mogu očekivati sve veće i veće gužve na ski stazama, a samim tim i neminovan pad cena izdavanja i cena nekretnina zbog prezasićenja tržišta i nezadovoljstva kapacitetom skijališta. Sličan scenario desio se u bugarskom skijalištu Bansko.

Tokom online konferencije Kopaonik 2031, direktor hotela Grand - Radoš Đorđević, izneo je podatak, da će se po prognozama u naredne dve godine, samo u centru Kopaonika, utrostručiti smeštajni kapaciteti. Ono što raduje je da je konačno najavljena izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda na Kopaoniku. Time će se rešiti dugogodišnji ekološki problem, prouzrokovan pomenutom hiper izgradnjom smeštajnih kapaciteta.

Hiper izgradnja predstavlja i veliki problem za normalno odvijanje letenje turističke sezone na Kopaoniku. Velika količina građevinskog materijala, oštećene ulice, šut, prašina i buka definitivno odvraćaju turiste da posete Kopaonik u letnjem periodu. Pored svega toga, većina gradilišta nije propisno zaklonjena, pa sve u globalu daje ružan letnji turistički doživljaj. Nadležni turistički subjekti se moraju ozbiljnije pozabaviti ovim problemom, posebno ako govorimo o nepropisnom odlaganju šuta prilikom izvođenja radova.

jun 2022.
Još jedan problem, koji se godinama dešava, je da vlasnici smeštajnih i ugostiteljskih objekata krupni otpad redovno odlažu u kante na šetalištu. Takve kante nisu predviđene za tu količinu otpada, te se brzo napune, a zatim životinje taj isti otpad razbacaju svuda po turističkom centru. Apel svima je da krupan otpad bacaju u podzemne kontejnere koji su predviđeni za tu vrstu otpada

Što se tiče radova na samom skijalištu - počela je izgradnja veštačkog osnežavanja na Beloj reci i Karaman grebenu.

Na lokaciji neposredno ispred Konaka "Sunčani vrhovi", na mestu teniskih terena, u septembru mesecu 2020 godine, počela je izgradnja novog apartmanskog kompleksa  Woodside sa 155 apartmanskih jedinica na pet etaža, čije investitor MK Mountain Resort. Obajkat je u završnoj fazi izgradnje.

jun 2022.
jun 2022.
 

Hotel "Mount" je promenio vlasnika i trenutno se vrši kompletna rekonstrukcija ovog objekta. Iza "Mounta" se ruši vila "Art" (nekadašnje Beopetrol odmaralište) i na njenom mestu se gradi potpuno novi objekat. Između vile Paraglajder, hotela "Grey" i vile "Mina" gradi se potpuno novi objekat.

jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
 

jun 2022.
Hotel "Milmari" nastavlja da se širi, te će objekti koji su počeli sa gradnjom prošle godine najverovatnije biti spremni za prve goste u nastupajućoj ski sezoni.

Takođe, hotel Milmari gradi i parking garažu za svoje goste.  

Kompleks Kraljevi čardaci se takođe širi, te se trenutno gradi još jedna potpuno novi lamela smeštajnih jedinica, površine oko 13.000 kvadratnih metara.

Pored smeštajnih jedinica, u sklopu novog objekta, uskoro se otvara Maksi supermarket kao i Benu apoteka.

jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.

jun 2022.
Projekat Zoned Panorama sa 5 novih krila apart hotela se gradi ispod postojećeg hotela Zoned u Vikend naselju. Objekat će posedovati apartmane površine od 25 do 45 kvadrata, 200 garažnih mesta u podzemnog garaži kao i potpuno nov wellness i spa deo.

Pored već navedenih radova na "Milmari Resortu" i "Kraljevim čardacima", i "Zonedu", veliki broj objekata u Vikend naselju se gradi ili rekonstruiše. Praktično se na svakom koraku nailazi na građevinske radove. U nastavku pogledajte radove na nekim od ovih objekata. 

jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.

Kolike su razmere izgradnje novih objekata na Kopaoniku, najbolje možete videti kroz priložen video snimak iz juna meseca 2022. godine:
 
 
 
Polazna stanica izmeštenog ski lifta Ledenice je novi kompleks pod nazivom Sunčani breg, koji se gradi na južnom obroncima Kopaonika podno Treske. Trenutno je završeno sedam lamela, a u fazi gradnje su još četiri. Sve od baze Novi Pazar puta pa do početne stance, odnosno novog smeštajnog kompleksa, je nov asfaltni put.
 
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.

jun 2022.
Na početku Vikend naselja na Kopaoniku, gradi se moderan kompleks pod nazivom Glog Resort. Resort će posedovati restoran i kafe, zatim dečije igralište, sportske terene kao i wellness i spa centre, a lokacija samih apartmana pruža prelep pogledu na okolnu prirodu Kopaonika.

Ako govorimo o izgradnji smeštajnih kapaciteta, bruska strana Kopaonika je dugo godina bila zapostavljena. Međutim, od ove godine kreće izgradnja na nekoliko lokacija i to velikih kompleksa smeštajnih jedinica (Omorika, Crown Peaks, Srebrnac...).

jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.

Dugo godina je u Žičkoj eparhiji postojao projekat da se na Kopaoniku, na mestu gde je bila polazna stanica žičare "Centar", nedaleko od konaka "Sunčani vrhovi", izgradi crkva za pravoslavne vernike.
 
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.

Pre tri godine su na ovoj lokaciji počeli pripremni radovi za izgradnju prvog kopaoničkog pravoslavnog hrama, a završetak radova planiran je tokom 2022. godine. Hram je u završnoj fazi gradnje, kao i crkva u Brzeću.

Tokom 2017. godine, opština Brus je izdala rešenje u Službenom glasniku, na osnovu koga je moguće postavljanje 20 privremenih objekata na području Nacionalnog parka Kopaonik. Po ovom rešenju privremeni objekti odnosno ski bifei, skloništa za spasioce kao i objekti za ski opremu mogu biti postavljeni na području Nacionalnog parka gde to nije pokriveno detaljnim planovima. Sve ovo je izazvalo veliku polemiku u javnosti ali i reakciju državnih organa u vidu naloga za uklanjanje objekta u izgradnji na Suvom rudištu 2018. godine, zbog nedozvoljenih gabarita i načina izgradnje. Posle neuspelog pokušaja rušenja 2018. godine, uklanjanje nelegalnog objekta počelo je u oktobru mesecu 2019. godine od strane samog investitora iznošenjem inventara, zatim i demontažom krovnog pokrivača. Krajem oktobra 2020. godine, nastavljeno je uklanjanje objekta rušenjem prvog sprata i potkrovlja objekta. Međutim, nakon toga u novembru iste godine, prizemlje je obloženo drvetom i radovi na objektu od tada miruju.  

Lokacije na kojima se trenutno gradi ili su već izgrađeni objekti su: Karaman greben "crni" deo (završen objekat), ski kafić Pajino preslo lokacija 1 (završen objekat), ski kafić Pajino preslo lokacija 2 (završen objekat), ski kafić Suvo rudište, GSS Mali karaman i GSS Suvo rudište (postavljena oba privremena objekta), vezna staza Karaman greben - Pajino preslo (završen objekat - restoran Greben), vrh staze Gvozdac (završen objekat - restoran Husky), izlaz Karaman greben lokacija 1 i lokacija 2 (oba ski kafića su završena).

Ostalih 10 lokacija na kojima za sada nema vidljivih radova su: početna stanica Gvozdac, spajanje crvene i crne Duboke, Duboka 2, ski staza Pančićev vrh, Kriva reka, Doboka 1 polaz kod trafostanice, izlaz Krčmar, izlaz Bele reke 2, izlaz Jaram i lokacija Gobelja.

Nakon puštanja u rad gondole Brzeće - Mali karaman, intenzivirali su se građevinski radovi u Brzeću. Grade se potpuno novi ali se vrši i adaptacija starih smeštajnih i ugostiteljskih objekata. Nažalost, putni prilaz gondoli i dalje nije uređen, te sve izgleda jako neugledno i nesređeno. 

Usled obimnih građevinskih radova proteklih godina, ulice u samom centru Kopaonika ali i u Vikend naselju su u jako lošem stanju, te se krajem ove godine očekuje i njihova rekonstrukcija. Na početku letnje sezone privremeno su sanirane pojedine kritične deonice.

jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.
 
U završnoj fazi je i razvojni gasovod RG 09-4/2 (Aleksandrovac - Kopaonik - Novi Pazar - Tutin), koji delom prolazi kroz Nacionalni park (III režim zaštite) i deo je nacionalne i međunarodne ekološke mreže pod nazivom "Kopaonik" i "Rogozna". Obzirom na radove koji su izvedeni na prosecanju trase gasovoda, vrlo je moguće da pojedine deonice posluže i kao nove vezne staze.
 
jun 2022.
jun 2022.
jun 2022.

Pogledajte još:Komentari (8)
freerider (iOS)
14.08.2022 | 10:59


Treba tajFunima da greju hotele i bazene, jeftinije je od struje 😀
др Дека, знате ме сви
13.08.2022 | 19:26


Гасовод на 2000 метара? Коме то треба?
Реалан
12.08.2022 | 08:25


Питам се колико је оправдано ово копање гасовода (Александровац - Нови Пазар) преко Копаоника? Протерати то кроз сред националног парка, дизати на 1900 надморске, сећи силну шуму.... Зар то није могло да се обиђе? Причао сам мало са радницима из Националног парка, стекао сам утисак на њих нико ништа и не пита, све је одлучено на "вишем" нивоу
Neki čitalac
08.08.2022 | 20:16


Krajnje je vreme da se deo Kopaonika na potezu Putnik-Srebrnac izbaci iz nacionalnog park, a da se nekako sačuva ostatak. To što se tamo radi sa nacionalnim parkom nema nikakve veze. Treba samo malo otići do susednih zemalja i videti šta su nacionalni parkovi nekada bili.
Goran Tunya (iOS)
08.08.2022 | 08:26


Nek se radi i treba da se radi i gradi…Nish mi ne javljaju za Brzecepoljis, imal tamo radnika ili ne? Ja sam dolje otisao i nikako ne stizem da se uspijem gore i vratim nazad. Valjda cu to za koji dan tj sa promenom vrijemena.
Moje ime (Android)
05.08.2022 | 08:22


Na kopu trenutno ima više građevinskih radnika nego turista.
No1
24.07.2022 | 13:27


M (Android): Sve pise na slici ispod teksta. Gradi Elkoms doo.
M (Android)
22.07.2022 | 11:05


Jel imate vise informacije o objektu koji se gradi iza vile mount? (Naziv, broj investitora, cenu)
Napišite komentar (8)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (526):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
14.08.2022. 18:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Magla 10°C 7°C 2  m/s (NNE) 100% 0cm
Magla sub.osećaj
10°C
temp. Pančić
n/a°C
5,1 m/s
(NNE)
pritisak 825.3 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Treba tajFunima da greju hotele i bazene, jeftinije je od struje 😀

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Гасовод на 2000 метара? Коме то треба?

SKI kamere
Apsolutno se slažem. Ali, par puta kada je bilo otključano, ljudi su počeli da se svađaju istog trenutka. I to u vezi tema za koje je diskutabilno...

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Питам се колико је оправдано ово копање гасовода (Александровац - Нови Пазарwink прекή..

SKI kamere
Koja je poenta na Viber grupi da ne mozes vise pitati ništa, nego samo gledamo i pratimo oglase admina?!?! Bolje je ugasite, ali iskreno, posto nema...

Apartman 210 "Vila Nikola"
Odsela sam u vili Nikola, apartman 210. Apartman je zaista predobar, cist, ima sve sto vam treba, skoro pa kao kod kuce. Naravno kada spojite kvalite...

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Krajnje je vreme da se deo Kopaonika na potezu Putnik-Srebrnac izbaci iz nacionalnog park, a da se nekako sačuva ostatak. To što se tamo radi sa nac...

Građevinski radovi 2022. godine na Kopaoniku (FOT...
Nek se radi i treba da se radi i gradi…Nish mi ne javljaju za Brzecepoljis, imal tamo radnika ili ne? Ja sam dolje otisao i nikako ne stizem da se u...

Izgoreo kafić Bombardier na Malom jezeru
I jel Gorski sada taj mini hotel?

Mijatovića jaz
ovde nedostaje informacija da je jaz (kako vec to biva) zapusten, a od 2018e godine neko je napravio i pustio minihidroelektranu malo uzvodno od izvor...

Mijatovića jaz
Za velika dela očito je neophodna upornost i malo ludosti. Neverovatna priča.