Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Viceroy Kopaonik
English
ZONED
Novi apartmani
MK Mountain Resort Kopaonik
Nacionalna Klasa Olga Konaci Kopaonik
 
Koji su razlozi delimičnog sušenja šume na Kopaoniku?
19.05.2021 | 18:04 -> 19.05.2021 | 18:16
Kukavica Kopaonik
Poslednjih godina turisti koji posećuju Kopaonik, sve više i više uočavaju i komentarišu površine pod šumom koje se delimično suše. Pokušali samo da otkrijemo koji su razlozi i kako se Nacionalni park Kopaonik bori protiv pojave sušenja šume. Odgovor na ovo pitanje dao je Predrag Šumarac, izvršni direktor NP Kopaonik, tokom online konferencije Kopaonik 2031.

Problem sušenje šuma je evidentiran u NP Kopaonik 2012. godine, najkasnije u odnosu na ostala četiri nacionalna parka u Srbiji. Od 2012. do 2019. godine postojao je uzlazni trend širenja površina zahvaćenih sušenjem šuma. Ovaj problem se javlja kako u četinarskim tako i u listopadnim šumama. Glavni uzročnik sušenja šuma su pre svega klimatske promene i kao takav je evidentiran u svim zemljama Evrope. 

Sušenje se javlja usled klimatskih ekstrema i vremenskih prilika koje ne odgovaraju teritoriji na kojoj šuma raste. Nacionalni park Kopaonik radi na rešavanju ovog problema zajedno sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, kako bi se identifikovao osnovni problem koji uzrokuje sušenje šuma. I dalje se nagađaju precizni uzroci. Posledice se znaju, namnožavanje insekata potkornjaka, zatim pojava gljive truležnice i kao rezultat svega toga dolazi do sušenja određene površine pod šumom, rekao je Predrag Šumarac tokom konferencije Kopaonik 2031.

Trenutno, jedini način rešavanja ovog problema je da se žarišta sušenja u što kraćem vremenskom roku poseku. Sečenjem se sprečava dalje širenje suše na druga stabla insektima potkornjacima. Odmah nakon seče se radi pošumljavanje veštačkim ali i prirodnim putem. Do sada se pokazalo da se podmladak u takvim delovima šume jako se dobro razvija. Prema rečima Predraga Šumarca iz NP Kopaonik, ovakav radikalan pristup za sada daje dobre rezultate u saniranju problema. Ipak, dalje se razmišlja o pravljenju adaptivnih modela za upravljanje ugroženih šumskih kompleksa, kako bi se na neki način predupredile i anulirale klimatske promene i time sačuvala šuma na Kopaoniku.

Pročitajte još:  Komentari (9)
Deza (Android)
22.05.2021 | 16:01


Mozda je razlog velika kolicina prizemnog ozona koji je stetan kako za ljude tako i za biljni svet.pe
Kraljevo
21.05.2021 | 21:56


@Dex
To što kažete za Goliju nije tačno. Ogromne površine šume su se posušile u poslednjih 10 godina. Meni je tazbina na Goliji, tačnije na Rudnu, tako da na žalost "uživo" imam priliku da vidim šta se dešava sa šumom..
The doctor 46 (Android)
21.05.2021 | 13:50


Ne mogu da se okrive klimatske promene za svaki problem. Ja ovde pričam mikroklimatski o samom Kopaoniku.
Nije istina da na Kopaoniku najkasnije krenula bolest. Jednostavno je neuporediv sa drugom NPovima i po dendro vrstama i po nadmorskoj visini.
Nacionalni park u sušenju šuma se bavi samo saniranjem posledica.
Zapravo, ovde je kolega rekao da će pokušati da sanira posledice.
Znači klimatske promene da utiču utiču, ali su samo kap u negativnom uticaju skijališta na mikroklimu planine.
Rešenje, koje je sprovela Kanada, je da se povlači pojas četinara na gore, da se sade na višim nadmorskim visinama i da se podiže i nivo mešovitih smrčevo bukovih šuma.
Kad već pričaju o periodu 2020-30 nek' spomenu da je na globalnom nivou proglašena Dekada restauracije ekosistema od strane vodeće organizacije iz zaštite životne sredine (IUFRO, IUCN, FAO).
Stevs
21.05.2021 | 11:41


@The doctor 46:

Bilo je reči na konferenciji i sušenju stabala uz staze. Međutim, ovde se govori glavnom problemu, o sušenju velikih površina šume na više lokacija koje nisu ni blizu staza, a ne o sušenju pojedinačnih stabala na rubovima staza. Da ne prepričavam evo dela gde se govori i o sušenju stabala na rubovima staza:

https://youtu.be/Q6R3cJP3pXY?t=6108

Evo dela gde se priča o glavnom problemu koji je uzrokovan klimatskim promenama:

https://youtu.be/Q6R3cJP3pXY?t=6672
The doctor 46 (Android)
21.05.2021 | 09:16


U pitanju je gljiva (heterobasidion annosum) koja pre svega napada lošija stabla, fiziološki oslabljena.
Potkornjaci dolaze na stabla već polumrtva, jako oštećena kao sekundarne štetočine.
Problem je, između ostalog, konstantno prosecanje nobih staza. Razbie se sklop i stabla postanu slaba.
Zimus pao težak vlažan sneg, jer je bilo toplije nego inače, zatim naglo zaladilo na minus 20 i vrhovi smrča se izlomili na vetru. Masakr, sigurno nekoliko stotina hiljada stabala. Posebno su bila podložna lomljavini stabla u proređenim sklopu pored staza ili između dve staze.
To što se zbog nove crvene duboke posade sadnice na drugom mestu kao kompezacija posečenog nikako ne znači da ste popravili khrki ekosistem na 1750mnm.
A sad, zamislite, da je to neko rekao na tom "seminaru"?dikac
21.05.2021 | 08:46


@sasa2
Na Alpima preovladjuje listopadni četinar, Ariš - Larix decidua. Da, ima iglice, ali nije zimzelen. Pa ako si na skijanju video gole četinare, nisu suvi...
sasa2
20.05.2021 | 14:26


Na Alpima odavno suma se susi..... suma se ne susi gde nema coveka i njegovog uticaja blizu
Dex (iOS)
19.05.2021 | 18:59


Ima svega tu. Nije samo to razlog izmedju ostalog sto je naveo. Kako se ne susi suma na Goliji. Ko nije bio neka ode j neka vidi kako su ocuvane cetinarske sume.
Vuk (Android)
19.05.2021 | 18:24


Ovo mora hitno da se resava!!!
Napišite komentar (9)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (545):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
20.06.2021. 18:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 18°C 17°C 2  m/s (W) 52% 0cm
Pretežno vedro sub.osećaj
18°C
temp. Pančić
17°C
2 m/s
(W)
pritisak 829.8 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
17. juna 2021. godine otvorena letnja sezona na Ko...
Korišćenje sadržaja prvog dana sezone biće besplatno.

SKI kamere
Hvala Branimire za informaciju puno!

Kopaonik bez vode naredna dva do tri dana
Vilend Naselje nema vodovod, svaki hotel, kuća itd. ima svoj nezavisni sistem snabdevanja (bunari, kaptaže i sl.) vodom pa ih ovaj prekod ne tangira...

Ski bife "Skituljko"
Dragi prijatelji zelimo da Vas obavestimo da ski bife Skituljko pocinje sa radom 01.Jula .Zelimo Vam lep odmor na nasem lepom Kopaoniku.smileycool

SKI kamere
Evo snega pred pocetak letnje sezone...🤩

Kopaonik bez vode naredna dva do tri dana
Da li je ceo Kopaonik bez vode, uključujući o vikend, naselje bez vode, ili samo centar Kopaonika?

Kopaonik bez vode naredna dva do tri dana
Upravo je strašno..

SKI kamere
Joker.. Imam lepu zaradu od izdavanja apartmana na Kopu,,Samo zavisi koliko se trudiš da ga izdaješ i kako ćeš da ga opremiš i nije bitno gde s...

Kopaonik bez vode naredna dva do tri dana
Mislim da je novi vodovod prijoritet na planini. Zamislite dodjete na zimovanje ili na letovanje, a nemate vode tri dana! To bi bilo strašno!

Kopaonik bez vode naredna dva do tri dana
Ne znam odakle im ideja da vodovod ide po nepristupačnom terenu pored toliko puteva, staza itd.. Odavno je taj vodovod u centru zreo da se komplet...

SKI kamere
Verujem da dosta ljudi odavde ima apartman u centru? Da li se isplati investicija u apartman u centru za izdavanje? Kolika je popunjenost vama koji iz...