Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
Harmonija Resort
SKI BUS
Hotel Junior
Prognostičarski ostvrt na nastupajući produženi vikend
14.01.2016 | 19:32 -> 14.01.2016 | 20:18
Najpre ćemo posmatrati  celokupnu sinoptičku situaciju nad evropskim kopnom u naredna 3 dana. Najjasnije se uočava postojanje dobro razvijenog anticiklona iznad istočnog Atlantika, koji se pruža u meridionalnom pravcu duž obala zapadne Evrope na sever pa sve do Islanda. Samim time, onemogućeno je da cikloni sa Atlantika u bilo kakvom smislu utiču na razvoj vremenske situacije iznad Evrope, te su potisnuti zapadnije.

Zatim, da vratimo vreme malo unazad i uočimo pre svega još jednu bitnu stvar. Karta od 7 januara otkriva da na severu Evrope, iznad Skandinavije već danima se stacionira veoma hladna vazdušna masa.

Ta vazdušna masa, već danas je krenula postepeno da se spušta duž istočnog ruba anticiklona koji imamo iznad Atlantika. Tom prilikom, u toku današnjeg dana došlo je do formiranja ciklona u Đenovi, koji će sutra imati uticaj na nas.

Ako pogledamo sinoptičku situaciju za sutra videćemo da će se đenovski ciklon sredinom dana, primarnim centrom izmeštati preko naše zemlje na severoistok, dok će u južnom Jadranu postojati plitki sekundarni centar. Hladan vazduh, koji stiže do centralne Evrope biva advektiran dalje ka našim krajevima, posebno u kasnim večernjim časovima

U prilogu karta topografije na 500mb i temperatura na 850mb.

 

Subota donosi jednu bitnu stvar za nas. Daljim dotokom hladnoće u Jadran, taj sekundarni ciklon, negde od sredine dana počinje znatnije da se produbljava, što nakon kratke padavinske pauze u subotu obećava nastavak konkretnijih padavina ka večernjim i noćnim satima. Što se temperature tiče, sve više i više se nastavlja advekcija hladnoće sa severa ka našim krajevima.

 

Na sledeće dve kate jako lepo vidimo produbljivanje ciklona, odnosno dotok vlage na visini sa jugozapada, kao i povoljno pozicioniranu mlaznu struju (jet stream).

 

Nedelja već donosi sinoptički predivan, pravi zimski ciklon sa centrom negde u Egejskom moru. Preko naših krajeva uspostavlja se i snažan gradijent pritiska, jer se anticiklon pomera nad centralnu Evropu. To dovodi do snažnog strujanja vazduha od višeg ka nižem pritisku, odnosno vetra. Ovo je jedna od udžbeničkih sinotičkih situacija za pravu zimu u našim krajevima.

   

U prilogu karta očekivanog vetra na 850mb i prizemlju se jasno vidi izraženo strujanje vazduha sa severa, te severoistoka.

 

Na karti temperature na 850mb vidimo da je u nedelju već advektirana ozbiljna količina hladnog vazduha ka Balkanu, te da će temperature biti u dubokom minusu.

   

Ostalo je da obavimo i analizu padavinskih karata:

 

Pa kratka pauza u neko doba subote, najverovatnije pred jutro:

   

Zatim ponovno intenziviranje padavina:

 

I njihov produžetak verovatno do prepodnevih sati ponedeljka:

   

Na kraju nam ostaje da sumiramo sve što su nam karte otkrile, naravno uz malo ljudske korekcije.

Dakle, petak donosi na Kopaoniku postepeno, kako dan bude odmicao, sve konkretnije i konkretnije oblake. U prvom delu dana duvaće jak južni i jugoistočni vetar. Kasnije prema popodnevu krenule bi padavine, koje bi prolazno mogle biti i jačeg intenziteta. U toku večernjih sati prolazak fronta, uz okretanje vetra na severozapadni smer i pad temperature.

U subotu, najverovatnije ranije ujutru prolazni prestanak padavina. Već od sredine dana, usled produbljavanja ciklona kreću nove konkretnije padavina sa juga i jugozapada. Vetar slab do umeren, pretežno severozapadni. Maksimalna temperatura oko -7C.

U noći na nedelju, te u nedelju prepodne talas jakih snežnih padavina. Snežne padavine bi se nastavile i u nedelju čitavog dana, ali ipak slabijim intenzitetom. Vetar u skretanju na severni i severoistočni, na udare jak. Temperatura u debelom minusu, sa maksimalnih -12C.

Očekuje se da ukupno bude oko 40 milimetara padavina do nedelje kasno uveče. Taj podatak obećava zaista lepu snežnu epizodu na planini.

Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Izaberite mesto na Kopaoniku za koje želite vremensku prognozu:

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB


Komentari (1)
igor.muki
15.01.2016 | 08:46


Napokon sneg smilies/smiley.gif,sledece nedelje pravac Kop!!!
Napišite komentar (1)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
18.05.2024. 18:40 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 13,2°C 6,6°C 3,3  m/s (S) 64% 0cm
Pretežno vedro sub.osećaj
15°C
temp. Pančić
14°C
6,6 m/s
(S)
pritisak 829,4 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ledenjak: Voda ce da se pumpa iz postojecih akumulacija tokom leta. Kakva crna Raska i njen vodovod.

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Treba praviti sneg ali je 30 x jeftinije i pametnije koristiti prirodu i vodu koja se slivaju sa vrha na dole nego praviti jezero na vrhu i upumpavati...

Održana velika prolećna akcija čišćenja Kopao...
Dokle god o nacionalnom blagu "brinu" lokalne samouprave Kopaonik će biti smetlište i deponija građevinske mafije.

SKI kamere
Jel ti citas sajt? Prva vest ti je o jezeru sa slikama i video snimcima. https://youtu.be/2o4Ip5lVbAg?si=A54y9r36VIi15jyQ