Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
Rozeta Resort & Residence
MM SKI ŠKOLA
Bancour
Počela elektronska naplata ulaska u NP Kopaonik
04.01.2023 | 00:00 -> 22.01.2024 | 23:11
NP "Kopaonik" obaveštava posetioce, da od danas 26. januara pa do 1. februara 2023. godine, ulaz u Nacionalni park mogu da plate preko sajta www.naplatanpk.rs ili lično na naplatnim stanicama (kao do sada). Dok će se od 1. februara primenjivati samo e-naplata.

Od 26.1.2023. godine se više ne zasutavlja na naplatnim stanicama pri ulasku u Nacionalni park Kopaonik, već će se prolaziti bez zaustavljanja. Kamere će na naplatnim stanicama zabeležiti registarske oznake vozila, koje će se zatim evidentirati u novom sistemu elektronske naplate. Plaćanje će se vršiti po izlasku iz Nacionalnog parka i to po važećem nepromenjenom cenovniku.

Plaćanje možete izvršiti na dva načina:

Sistem e-naplate omogućava korisniku obračunavanje najpovoljnijeg iznosa naknade u odnosu na period boravka (na primer: posetilac je proveo 5 dana u Nacionalnom parku sa putničkim vozilom, pri izlasku dobiće ponudu plaćanja nedeljne karte koja iznosi 800 RSD umesto da plaća 5 dnevnih karata koje bi iznosile 1.500 RSD).

Posetioci koji ne izvrše plaćanje u roku od 8 dana po izlasku neće ostvariti popuste za nedeljnu ili godišnju kartu već će se njihov boravak obračunavati 300 RSD dnevno plus troškovi opomene. Za posetioce koji planiraju više puta u toku godine posetu Nacionalnom parku, preporučuje se kupovina godišnje karte.

Ukoliko plaćanje izvršite Mastercard karticom preko sajta, ostvarićete dodatan popust od 100 dinara.

Cenovnik iz maja 2019. godine je ostao nepromenjen, a cene su formirane na osnovu tipova motornih vozila koji ulaze u Nacionalni park Kopaonik.

I kategorija motornih vozila do 1,3m visine (kod prednje osovine vozila) - motocikli i putnička vozila:

 • Dnevno: 300 RSD
 • Nedeljno: 800 RSD
 • Godišnje: 2.000 RSD

II kategorija motornih vozila sa prikolicom visine do 1.3m i kombi vozila:

 • Dnevno: 500 RSD
 • Nedeljno: 1.300 RSD
 • Godišnje: 3.300 RSD

III kategorija motornih vozila visine veće od 1,3m (autobusi i kamioni):

 • Dnevno: 700 RSD
 • Nedeljno: 1.800 RSD
 • Godišnje: 4.500 RSD

IV kategorija motornih vozila visine veće od 1,3m (kod prednje osovine vučnog vozila) sa više od tri osovine - sva vozila sa više od tri osovine:

 • Dnevno: 1.700 RSD
 • Nedeljno: 4.500 RSD
 • Godišnje: 22.000 RSD

V kategorija vozila u koju spadaju motorne sanke, četvorotočkaši, odnosno kvad vozila (ATV, UTV, SSV), enduro i reli motocikli, modifikovana vozila za prevoz turista i teška terenska džip vozila:

 • Dnevno: 300 RSD

Povlašćene karte za stanovnike Opština Raška i Opština Brus ne postoje.

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode započelo je naplatu ulaska u Nacionalni park Kopaonik od oktobra meseca 2017. godine. Ulazne kapije su Jošanička banja - Đorov most (putni pravac Jošanička banja - Kopaonik), Brus - Brzeće (putni pravac Brzeće - Kopaonik i Sunčana dolina (putni pravac Rudnica - Kopaonik.

Od 2017. godine kada je i počela naplata pa do kraja 2022. godine, NP Kopaonik je prihodovao ukupno 120 miliona dinara. Konkretno samo u 2022. godini ukupan prihod od naplate je bio 28 miliona dinara.

Pogledajte kako izgledaju sva tri prilaza Kopaoniku:Pročitajte još:Komentari (112)
 1 2 3 4 > 
Katarina (Android)
07.01.2024 | 13:22


Koji je iznos naplate za koriscenje elektricnih vozila? Samo su motorna navedena....
Viktor (Android)
06.11.2023 | 21:25


Ima li nekih informacija o promeni cene godišnje karte za ulazak u nacionalni park? Na Infokopu ništa ne videh o tome, a na sajtu naplanpk.rs stoji da je godišnja karta 4000, dok su ostale kategorije nepromenjene.
sassa
03.09.2023 | 13:36


kao što rekoh ušao na Krivu Reku izašao na Brzeće,nema me u evidenciji prolaska koji ono nacionalni park smejurija, ne videh nijedan pet kontejner za plastiku i aluminijum,o higijeni pogotovo u Konacima neću da pričam tako da taksa služi samo da otera goste
Nebojan (Android)
29.08.2023 | 07:48


Nama nije registrovao prolazak ni ka ni od Kopaonika prosle nedelje iz smera Jošanjičke Banje.
Bratislav (iOS)
12.08.2023 | 11:49


Da li postoji neki kontakt za reklamacije? Na sajtu za naplatu nema ničeg, a na sajtu NP ima telefon na koji se naravno niko ne javlja. Imam istu situaciju, sistem registrovao ulazak a nije registrovao izlazak i sada samo odbrojava dane.
npk
11.08.2023 | 09:38


@sassa: ako sistem nije registrovao ulazak, samo izlazak, onda će ti naplatiti taj jedan dan kada si izašao.

Ko iole ide na Kopaonik i leti i zimi najviše se isplati godišnja karta od 2000din i nema razmišljanja.
sassa
07.08.2023 | 23:05


Ja ušao na Krivu Reku na Kopaonik, navigacija iz Brusa dala rutu. Ne pada mi napamet 300 dinara dan da plaćam. Normalno izlazim na Brzeće bez plaćanja pošto nisam ušao tuda. Biću jedno 15 dana gore
nigg
07.08.2023 | 16:23


Juče prošao i sistem registrovao ulaz i izlaz (rampa Brzeće). Plaćanje putem sajta funkcionše (daju i popust 100rsd za plaćanje MasterCard).
Pomoć (Android)
05.08.2023 | 10:53


Jel ima neki broj telefona ili email?
Ušao sam u NP iz pravca Brusa, izašao na Jošaničku banju II izlazak mi nije registrovan...
Hvala
Pero
22.05.2023 | 09:46


Ne znam kako za građane Srbije, ali sustav je potpune neefikasan. Plaćanje karticom nemoguće, provjera kartice beskrajno dugačka, kod za plaćanje skeniranjem, nemoguće skenirati. Ponudio sam čovjeku koji je stajao na ulazu u NP da platim u gotovini na licu mjesta, nije bilo moguće. Uz najbolju volju da, na sve moguće načine platim 300 SRD, izgubio sam puno vremena u neuspjelim pokušajima. Mislim da sustav treba što prije unaprijediti. Kod pružanja usluga građanima (korisnicima) treba voditi računa o načelu "Simplify the business" (pojednostavni posao). Sustav treba biti jednostavan, dakle usmjeren korisniku. U redu je da se plaća ulazak i prolazak kroz Nacionalni park, ali nije u redu da za to treba vremena kao za dolazak od Beograda do Kopaonika.
Aca (Android)
24.02.2023 | 05:31


Da li je pocela elektronska naplata?
Mikica
13.02.2023 | 11:48


El. naplata ipak nije počela.
Ušli smo na Kop iz pravca Jošaničke banje u subotu 04.02. Samo čika na ulasku rukom maše da se zaustaviš, i naplati 300din. Njie nam dao nikakav papirić (ja zaboravio da tražim).
Na izlasku 11.02. prema Brusu, opet čika koji ne obraća pažnju na ove što izlaze, zaustavlja samo ove što ulaze. Deluje da radi po principu, ko stane, stane... smilies/tongue.gif smilies/cheesy.gif
Uneo sam naše registarske tablice na sajt naplatanpk.rs. Ni jednog momenta nisu prikazali da nas je sistem registrovao.
Sasa (Android)
07.02.2023 | 11:55


Treba traziti fiskalni racun kao dokaz da ste uplatili pri ulasku.u NP..
Jana
05.02.2023 | 12:10


Do juče 4.02 nije počela.Zaustavio nas cika,platili 300 din.E sad s obzirom da je dan 300 din a mi ostanemo 7 pitanje je šta ćemo i da li ćemo uopste platiti ostale dane na izlasku jer kako sad taj cika da zna kad smo ušli.Drugo pitanje je ako u međuvremenu krene elektronska naplata,kamera nas snimi na izlasku a nema nas na ulasku šta onda?Ono kad hoćeš da otimaš pare za ništa pa ni to ne znaš!
I (Android)
05.02.2023 | 10:29


@Mikica
vezano za pitanje, 2000 RSD koliko sam razumeo, ili povoljnija opcija ukoliko je moguća.
Goran (Android)
03.02.2023 | 18:39


Za sve neupućene:
JP može na osnovu zakona naplaćivati ulaz, prolaz, šetnju, sunce, sneg, maglu... sve što im zakon dozvoljava u skladu sa mandatom i dobrom kojim upravlja. Međutim, JP NP Kopaonik, ne upravlja javnim objektom - državnim putem i na isti se ne primjenjuje Zakon o zaštiti prirode. Možda država odluči da drugačije kategoriše magistralne državne puteve koji prolaze kroz NP Kopaonik, ali tada će takva odluka biti objavljena u službenom listu, a putevi propisno obeleženi sobraćajnim znacima. Do tada, NIKO NIJE U OBAVEZI DA PLAĆA, a svaka uzurpacija, zaustavljanje, snimanje, ili bilo kakvo ometanje saobraćaja i prikupljanje ličnih podataka na dijelu javnog objekta - državnog puta je NEOVLAŠĆENA, PROTIVZAKONITA i PROTIVUSTAVNA. Predpostavljam da je odabran ovaj način jer je tako najlakše oteti novac, pa koga ošišaju dobro jeste... Klasičan slučaj za ombudsmana.
Druga je tema kakva je politika JP NP Kopaonik i da li je potrebno i opravdano, napr. da li automobil ugrožava prirodu više od ložišta ili nepostojanja fekalne kanalizacije i sistema za prečišćavanje otpadnih voda ili načinom zbrinjavanja otpada i sl. Ja u principu nisam protiv opravdanih nameta koji se troše transparentno i u skladu sa javnim interesom. Ne bih rekao da je to čest slučaj na Kopaoniku...
Mikica
03.02.2023 | 12:42


@Goran
Ovde se na naplaćuje putarina, već ulazak/prolazak kroz nacionalni park. Postoje i na drugim mestima slične takse. Npr. na penjaju na Grossglockner u Austriji, postoji naplatna rampa sa naplatom za vozila, i to nije putarina već je nešto što lokalna zajednica naplaćuje da posetite ili koristite određenu lokaciju. Gazdujući površine ima pravo da uslovi posetu/korišćenje/prolaz. Pomalo je slično je npr. naplati javnog parkinga po gradovima.

Zato je bzvz. da NP Kopaonik optužujemo da naplaćuje "putarinu" jer tada demagoški gubimo bitku. Ne naplaćuju putarinu. Naplaćuju taksu na koju (na žalost) imaju pravo jer kao gazdujući odeđenog područja mogu propisati uslove za ulazak na područje. Ako ti se uslovi ne dopadaju, ne posećuješ to područje.

Problem je ovde način na koji NP Kopaonik naplaćuje tu taksu, jer se ne može neko obavezati na neku nadoknadu bez da je jasno upoznat sa nadoknadom i obavešten o njoj. Ne možeš biti terećen za neku lokalnu finansijsku obavezu na osnovu informacija na pojedinim internet portalima, ili na osnovu neke table koja postoji negde pored puta kojim se krećeš. Da li si dužan da detaljno proučiš sve table od tvoje kuće do cilja putovanja jer možda još negde na nekoj piše da ima neka finansijska obaveza koja počinje kada prođeš pored table?!?

Moraju jasno i nedvosmisleno skrenuti pažnju kada ti obaveza počinje i kada se završava (npr. rampe za putarinu na autoputu, table na parking mestima, rampe na ulazima/izlazima iz garaža, ili eto rampa na penjanju na Grossglockner). Ovako, treba da ih ispreskače neka grupica advokata čisto iz zezanja. Da se uozbilje.

Pitam drugi put, kolika će biti obaveza ako ti sistem skenira tablice na ulasku u NP, a iz nekog razloga ne uspe da pročita tablicu na izlasku iz NP a u kućici ne bude nikoga ili se ne zaustaviš?!?
freerider (iOS)
03.02.2023 | 10:09


Ja sam plaćao IPS (preko računa), vidim da im je sajt krš pa računam da nisu (pre)bezbedni za korišćenje kartica 😉

Dan kasnije se dobiju potvrde preko emaila.
cvrle (iOS)
03.02.2023 | 00:51


Juce platio elektronski, takodje dobio error a racun zaduzen za cenu karte.
Obratio se mejlom na [email protected] i dobio potvrdu o placanju i fiskalni racun.
freerider
02.02.2023 | 23:40


@cito: nemoj da dezimformišeš ljude smilies/smiley.gif naravno da može da se plati unapred godišnja "vinjeta", uredno se dobije e-mailom i potvrda i fiskalni račun na kojem pišu i brojevi tablica.

Pravnik (Android)
02.02.2023 | 19:37


@Goran

Vezano za slobodu kretanja apropo ustava, brani li Vam iko da se krećete ? Koliko znam ne postoji nikakvo ograničenje ili zabrana u kretanju ili ulasku. Čak ni fizičko ograničenje koje postoji na autoputu. Što bi značilo da je naplata putarine na autoputu neustavna ?
cito
02.02.2023 | 18:54


@Grumeni
Ako si pokusao da platis godisnju kartu "unapred", a da pri tome nisi prosao neku od naplatnih kucica, nece da moze. Isto sam i ja uradio, skinuli su mi novac ali su mi sutradan vratili na racun. Izgleda da prvo moraju da "zabeleze" tvoj prolazak pa tek onda da odradis transakciju.
Mike (Android)
02.02.2023 | 13:35


Ja htedoh da prodjem, racunam elektronski, zaustavi me covek, kaze nije jos pocelo (iz Brzeca), platih 300 kinti...
Goran (Android)
02.02.2023 | 00:50


Za tzv prolaznika: Javni objekti - magistralni putni pravci koji prolaze kroz NP Kopaonik, čiji je jedini vlasnik Republika, kategorisani su uredbom o putevima kao državni putevi IIa reda na kojima se ne plaća naknada za saobraćaj i tako su obeleženi. Njima ne upravlja javno preduzeće NP i na njih se ne odnose odredbe Zakona o zaštiti prirode, na koji se organizatori ove javne pljačke pozivaju. Inače, da se ne mučiš da tražiš, naplatom "nebitno čega" za korišćenje ovih puteva krši se više odredbi Zakona o putevima i Zakona o bezbednosti saobraćaja, a Ustav ovde ima veze samo sa slobodom kretanja... Nebitno, zar ne?
U svakom slučaju ja sam siguran da neću plaćati i da nikada neću dobiti kaznu, a dok ima ovaca, biće i šišanja...
Pozdrav smilies/wink.gif
Prolaznik (Android)
01.02.2023 | 19:30


Za tzv. "Gorana":

Kad već pominješ protivustavnost, pročitaj Ustav RS da vidiš šta se njime reguliše. Čisto da ti skratim muke: nema veze sa putarinom. Sportski pozdrav.
Goran (Android)
01.02.2023 | 08:21


Naplata putarine na državnom magistralnom putu je protivzakonita i protivustavna! Put mora biti obeležen saobraćajnim znakom da se plaća putarina na mestima poslednjih raskrnica pre deonice na kojoj se rampe/kamere nalaze (napr. Rudnica, Brzeće, Jošanička banja). Dok se ova odluka ne donese i zvanično objavi u službenom listu, niko nije u obavezi da plati putarinu, a policija bi trebalo da obavesti tužioca da pokrene lostupak protiv lokalne vlasti ili NP Kopaonik zbog ometanja saobraćaja.
Vlada (Android)
31.01.2023 | 19:15


Ista situacija.
Ja sam 27og uvece odradio transakciju, na sajtu je pisalo error, a sa računa je skinut novac.
Zvao sam ih, niko se ne javlja.
Prošlo je 4,5dana, još uvek nema ni mail-a ni sms-a.
Rekao mi radnik na ulasku u NP, da imaju nekih problema u sistemu, da je to kao sve u redu, da ce od ponedeljka da se sredi, da stigne mail, ili sms, ali još uvek ništa...
Dejan_I
31.01.2023 | 11:09


Kontaktirao sam zaposlene u NP Kopaonik. Dobio sam informaciju da se i sa novim elektronskim sistemom naplate za vozila na hibridni i elektricni pogon ne plaća nadoknada ulaska/izlaska u NP Kopaonik. Procedura je sledeća: dovezete se do kućice u kojoj se ranije vršila naplata nadoknade, pokažete odštampanu očitanu saobraćajnu dozvolu za hibridni/električni auto, podaci se unesu u sistem za elektronsku naplatu i nakon toga nesmetano ulazite i izlazite iz NP Kopaonik.
Grumeni (Android)
30.01.2023 | 17:52


Preko sajta sam platio godisnju, na sajtu je izasao error, da je transakcija neuspesna ali mi je stigao sms danje novac skinut i u banci mi je potvrdjeno da je novac akinut sa racuna ali moja godisnja karta ne postoji na sajtu, naravno ceo dan zovem nacionalni park da vidim kako da resimo problem ali se niko ne javlja...
Dejan_I
30.01.2023 | 14:31


Da li ce neko od nadleznih biti ljubazan i odgovoriti na mnogobrojna pitanja i nedoumice oko funkcionisanja sistema naplate za obicna, hibridna i elektricna vozila? Postavljaju se pitanja, a niko ne odgovara i ne daje informacije. Cemu onda sluzi ovaj portal?
 1 2 3 4 > 
Napišite komentar (112)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
18.05.2024. 11:00 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Vedro 12,3°C 0,8°C 2,8 m/s (WSW) 45% 0cm
Vedro sub.osećaj
13°C
temp. Pančić
11.2°C
5,4 m/s
(WSW)
pritisak 831,4 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ledenjak: Voda ce da se pumpa iz postojecih akumulacija tokom leta. Kakva crna Raska i njen vodovod.

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Treba praviti sneg ali je 30 x jeftinije i pametnije koristiti prirodu i vodu koja se slivaju sa vrha na dole nego praviti jezero na vrhu i upumpavati...

Održana velika prolećna akcija čišćenja Kopao...
Dokle god o nacionalnom blagu "brinu" lokalne samouprave Kopaonik će biti smetlište i deponija građevinske mafije.

SKI kamere
Jel ti citas sajt? Prva vest ti je o jezeru sa slikama i video snimcima. https://youtu.be/2o4Ip5lVbAg?si=A54y9r36VIi15jyQ

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ploca se pravi u danima minusa...tako da ipak vredi...potrebno je krenuti sa istom.sa prvim danima minusa...