Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
Rozeta Resort & Residence
SKI BUS
Hotel Junior
Dani kraljice Jelene (6.6. - 12.6.2023.)
06.06.2023 | 00:26 -> 06.06.2023 | 00:44
Tradicionalna manifestacija „Dani kraljice Jelene“ neguje sećanje na vladarku i svetiteljku, kraljicu Jelenu, ženu kralja Uroša I. Pored toga manifestacija na originalan način predstavlja istoriju raškog kraja. Niz višednevnih kulturno-umetničkih događaja poput izložbi, pozorišnih predstava, predavanja, radionica, koncerata, sportskih turnira i dečijeg programa, koji se tom prilikom odvijaju u Raški i porti manastira Svetih Blagovesti – Gradac postaju deo kulturne tradicije Raške.

U ovogodišnjem programu učestvuju različiti stručnjaci, poznati profesori, umetnici, duhovnici, glumci, muzičari i kulturno-umetnička društva.

Prvog dana, 6. juna sa početkom u 12 časova u Domu kulture u Raški održaće se tribina za decu osnovnih škola Bezbednost dece na internetu. Mnogo je prednosti koje nam donosi internet i moderna tehnologija, ali moramo biti oprezni jer korišćenje te mreže nosi i mnogo rizika i zato je veoma važno da se podigne svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta. Svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta. Važno je da deca, roditelji i nastavnici budu edukovani i informisani o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta.

U četvrtak, 8. juna
u Osnovnoj školi „Jošanička banja“ od 13 časova biće održana radionica izrade brojanica Zbog tebe brojim, zbog ljubavi postojim. Sestrinstvo manastira Gradac u okviru ove radionice pokazaće tehnike i načine pravljenja brojanica koje se praktikuju u manastiru. Vođa radionice je monahinja Tamara Miladinović. Samo pravljenje brojanica može imati terapijsko dejstvo kao i svaki ručni rad. Svaka brojanica može biti unikat.

U okviru „Dana kraljice Jelene“ i ove godine za decu osnovnoškolskog uzrasta je predviđena radionica mozaika Kamenčić jedan sam nije vredan u porti manastira Gradac. Vođa radionice je Ljiljana Rivić. Ideja radionice je da deca u tri dana susreta kroz grupni rad urade svako po neki deo mozaika. Sklop duhovnog i umetničkog je najbolji način prikazati deci i objasniti važnost neke ličnosti, a s druge strane dati im dozvolu da mogu da stvore nešto što je od velike važnosti i za njih i za druge koji su posmatrači jednog dečijeg dela koje ostaje iza njih. Devetog juna radionica će biti održana od 13 do 16 časova, desetog juna od 10 do 13 časova i 11. juna od 10 časova.

Devetog juna od 18 časova možete prisustvovati i otvaranju izložbe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika HELENA, SERBIAE REGINA u galeriji Centra za kulturu Gradac.

Nakon izložbe od 18:30 časova sledi predavanje dr Dubravke Preradović - Postavili su temelje istraživanjima Gradca Gabrijel Mije i njegovi đaci i saradnici.

Dr Dubravka Preradović je naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU. Dr Preradović je prvi laureat nagrade „Aleksandar Deroko“ koju je dobila 2021. godine za projekat „Gabrijel Mije i istraživanja stare srpske arhitekture“, koji čine izložba održana u Galeriji nauke i tehnike SANU, katalog izložbe i zbornik naučnih radova.

U subotu, 10. juna od 10 časova u Sportskoj hali u Raški odigraće se turnir u odbojci za decu Serviraj za radost. Organizator turnira je je odbojkaški trener Dragiša Živković.

U vreme kada smo svi mnogo vremena provodimo za ekranima važno je istaći značaj bavljenja sportom od najranijeg uzrasta, negovanje timskog duha i dečje radosti.

10. juna od 16 časova očekuje vas stručno vođenje kroz izložbu koju će voditi dr Dragana Pavlović istoričar umetnosti.

A od 17:30 časova sledi tribina profesora Predraga Dragutinovića Zadobiti dar ljubavi. Nasleđe kraljice Jelene.

Na pitanje Da li je ljubav dar ili se ljubav stiče? profesor Predrag kaže: Na ovo pitanje nema terijskog odgovora. Na njega se odgovara životom dostojnim Božjeg poziva. Jedan takav život vodila je kraljica Jelena. 

Od 20 časova u Domu kulture u Raški sledi pozorišna predstava VOZ, Zvezdara teatar iz Beograda u režiji Voje Brajovića. U predstavi igraju Sergej Trifunović i Voja Brajović.

U nedelju, 11. juna od 9 časova vas pozivamo na SVETU LITURGIJU koju će ulepšati pojanje dečjeg hora Crkvene opštine novosadske.

Nakon Svete Liturgije sledi koncert grupe Kalem u porti manastira Gradac. Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi - približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Nakon koncerta uslediće nastup dečjeg hora Đurđevak (Mnogi „Đurđevčići“ započinju svoje horsko članstvo od svoje četvrte godine i osim što rastu fizički, i duhovno uzrastaju pevajući Gospodu pa tako od malih Đurđevaka izrastu veliki Đurđevci i tako nastane još jedna grupa pod nazivom Etno grupa Đurđevak) i Sveti Đorđe (Crkveni hor pri crkvi Svetog velikomučenika Georgija iz Užica. U svom gradu hor redovno učestvuje svojim pojanjem na Svetoj Liturgiji svake nedelje kao i na mnogim verskim praznicima u slavu Boga i njegovih svetih) i nastup Nacionalnog hora AVIA ARHANGELI, Zavičajno društvo Stara Pavlica.

Takođe, možete prisustvovati završetku radionice mozaika Kamenčić jedan sam nije vredan i izložbi Gastronomija raškog kraja i RADIONICI OSLIKAVANJA fragmenata zidnog slikarstva koju će voditi msr Marijana Protić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.  

Poslednjeg dana, 12. juna od 14 časova u Domu kulture u Raški odigraće se predstava za decu Veliki svet male Zoe u režiji Aleksandre Đurić. U predstavi igraju Tijana Jakovljević, Aleksandra Đurić i Petar Mihailović.

Organizatori „Dana kraljice Jelene“ su Opština Raška, Turistička organizacija Raška, Centar za kulturu Gradac, sestrinstvo manastira Gradac i Srednja škola Kraljica Jelena.


Napišite komentar (0)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
18.05.2024. 18:40 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 13,2°C 6,6°C 3,3  m/s (S) 64% 0cm
Pretežno vedro sub.osećaj
15°C
temp. Pančić
14°C
6,6 m/s
(S)
pritisak 829,4 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ledenjak: Voda ce da se pumpa iz postojecih akumulacija tokom leta. Kakva crna Raska i njen vodovod.

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Treba praviti sneg ali je 30 x jeftinije i pametnije koristiti prirodu i vodu koja se slivaju sa vrha na dole nego praviti jezero na vrhu i upumpavati...

Održana velika prolećna akcija čišćenja Kopao...
Dokle god o nacionalnom blagu "brinu" lokalne samouprave Kopaonik će biti smetlište i deponija građevinske mafije.

SKI kamere
Jel ti citas sajt? Prva vest ti je o jezeru sa slikama i video snimcima. https://youtu.be/2o4Ip5lVbAg?si=A54y9r36VIi15jyQ