Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
ZONED
Vila Nika
MK Mountain Resort Kopaonik
Hotel Junior SKI BUS
 
U naredne dve godine Kopaonik dobija tri nove žičare
Dana 6. novembra 2012. godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije održan je sastanak u organizaciji Skijališta Srbije na kome je govoreno o planiranim investicijama u ski centre Srbije tokom 2013 i 2014. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih renomiranih svetskih firmi koje se bave izgradnjom infrastrukture za skijališta Doppelmayer, Poma, Leitner, Sufag, Technoalpin, Ski Data, Sun kid, Koren sports, Prinot i Kassbohrer. Od medija pozivnicu su dobili i predstavnici sajta infoKOP.

Najvažnije invsticione novine u ski centru Kopaonik su tri nove šestosedne žicare i proširenje sistema za veštacko osnežavanje. Za sezonu 2013/2014. planirane su dve šestosed isklopive žicare sa haubama za zastitu od vetra na lokacijama Krčmar i Mali karaman, a za sezonu 2014/2015. ista vrsta žičare i na lokaciji Marine vode.

Krčmar će pored žičare dobiti i tri nove staze planirane master planom kao i ski restoran na izlaznoj stanici šestoseda. Trasa žičare će biti potpuno ista uz izostanak međustanice. Pozlana stanica ce kretati sa 1504 mnv, a izlazak će biti na 1976 mnv. Dužina žičare je 1950 m sa protokom od 3000 skijaša na čas.

Žičara na Malom karamanu izgrađena 2005. godine, koja je ima veliki protok skijaša, se uz maksimalno iskorišćcenje postojeće instalacije prerađuje u isklopivi šestosed sa zaštitnim haubama od vetra. Deo instalacije koji ne može biti upotrebljen seli se na Zlatibor i zameniće postojeći ski lift Bandera. Trasa žičare će biti ista uz neznatno pomeranje početne stanice koliko je to moguće niže. Pozlana stanica će kretati sa 1727 mnv, a izlazak će biti na 1915 mnv. Dužina žičare je 1020 m sa protokom od 3000 skijaša na čas. Planira se i osvetljavanje staze Mali karaman.

Na Kopaoniku nas u 2014. godini očekuje izgradnja još jedne žičare po master planu. Radi se žičari Marine vode koja postaje isklopivi šestosed sa haubama. Pozlana stanica će kretati sa 1545 mnv i biće nekih 400m niže od sadšnje preko postojećeg puta, a izlazak ce biti na 1936 mnv. Dužina žičare je 1120 m sa protokom od 3000 skijaša na čas. Ovakvim položajem nove žičare omogućuje se prosecanje 5 novih staza, a za istu godinu planirano je i osnežavanje istih kao i povećanje pumpnih kapaciteta. Kao i u slucaju Krčmara na izlaznoj stanici žičare planiran je i ski restoran. Iste godine planirana je i gradnja ski pasarela i tunela ili izmeštanje puta Jaram - Konaci.

Dvogodišnje investicije u ski centrima Srbije vredne su 3.1 milijardu dinara. Pored tri žičare na Kopaoniku gradiće se i tri žičare na Staroj planini (Topli do, Zaskovići, Crni vrh) i jedna, već pomenuta, na Zlatiboru.

U vrednost ovih insvesticija uračunati su i letnji sadržaji tako da će Kopaonik dobiti tobogan na šinama uz žičaru Pancicev vrh, fitnes park, fun park, stenu za penjanje i druge zanimljive letnje sadržaje koje će upotpuniti turizam van zimske sezone.

Tokom sastanka raspravljalo se i o pravnim regulativama kao i o tehnickim aspektima novih instalacija i mogućim problemima, a u raspravama su aktivno učestvovali predstavnici svih firmi. Obzirom da se radilo o renomiranim stranim firmama iz oblasti izgradnje ski infrastrukture sastanak je održan na engleskom jeziku.

 Komentari (34)
 1 2
Stevs
08.11.2012 | 10:32


Novac koji je pomenut u tekstu namenjen je za trogodisnju investiciju, a ovo su planovi za sledece dve sezone sto znaci da ce se i trece sezone graditi nesto, a ja se iskreno nadam da ce to biti novi Gvozdac iz Metodja.
dex
08.11.2012 | 09:59


Daj bože da tako i bude, mada ima nekih odstupanja od master plana po kom za krčmar nije planirana nova žica što znači da ga koriguju na bolje!Šteta samo što su od bele reke definitivno zbog nečijih interesa digli ruke!
Lili
08.11.2012 | 09:56


Sve je super, samo nista nemojte da prodajete !!!!!
marko55
08.11.2012 | 09:56


Pa ljudi da li je moguce da nema nista od zicare na gvoscu ? Pa ovo vise nije normalno. A da ne pricamo o gondoli i nemogucoj m isiji jer je bata kole rekao da to ne dolazi u obzir, jer ce profit biti manji . Hajde da pisemo peticiju makar za taj cetvorosed na gvoscu da se napravi sledece godine i to bi bio pun pogodak.
 1 2
Napišite komentar (34)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (560):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
29.09.2020. 16:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Slaba kiša 5°C -3°C -  m/s (-) 100% 0cm
Slaba kiša sub.osećaj
5°C
temp. Pančić
-5°C
- m/s
(-)
pritisak 826.1 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Cosecha
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
2/24 1/45 0/30
 (8.3%)  (2.2%)  (0%)
Izgradnja nove staze 6c na lokaciji Duboka 1 (FOTO...
Vidim suma se nemilice sece, sto je naravno posledica neumerene gradnje i prosirivanja kapaciteta. Da li postoji neka insitucija koja ce konacno zasti...

Građevinski radovi 2020. godine na Kopaoniku (FOT...
Ako ništa, bar je za pohvalu što se konačno neko setio da nešto uradi sa onom ogromnom parcelom kod Kluba A i sa nikad završenim objektom “Sun®..

Svi letnji sadržaji u funkciji, od ponedeljka nov...
Zna li neko gde se nalazi teretana na otvorenom na Kopu?

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Pravda za Skikučesmiley Samo neka se šire staze, kamo sreće da su ranije počeli...ima tu još mnogo prostora.

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Tekst deluje uglavnom korektno i informativno....mene zanima kako se to odluci da se prokrci u centru par staza od po 300-400 m.... Mojoj sreci nema k...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Bice to lepa staza ali potrebno je i osnezavanje.Naravno bez prosirenja od skoka do Duboke1 nastace jos veci problemi zbog guzvi.

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Postoji još uvek, pre skretanja sa glavnog puta.

Prodaja: Apartman u centru Kopaonika
Koliko ja prepoznajem, radi se o vili Bjanka

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Ovo je sjajna stvar. Mislim da je gondola pun pogodak. SAmo me brine prilaz, okolo su sve hoteli, nema dovoljno parking mesta ni za goste ugostiteljsk...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Super je za razvoj turizma gondola iz Brzeca,samo je šteta što je polazna stanica pomerena jos dalje nego što je bila. Zna li neko hoče li imati n...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
@Šumarac: Podaci koje ste izneli nisu tačni. Ceo Kopaonik je pokriven sa 75km kvadratnih šume. Mislim da Ravni Kopaonik zahvata površinu od oko 1...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Lepe vesti i odličan napredak! Zanima me s obzirom da dvosedi nisu radili 3 sezone i Brzeće za to vreme nije imalo nikakve veze sa ski centrom, da l...

Izgradnja nove staze 6c na lokaciji Duboka 1 (FOTO...
Kada ce biti neki text o radovima na novim stazama,kako napreduju poslovi?Hoce li biti spremne za novu sezonu?

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Ne vidim razlog za drvlje i kamenje povodom ovog teksta, u pravu je i autor teksta pošto verujem da je dugo pisao i prikupljao podatke a u pravu su i...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Kad bi bar većina u ovoj državi radila svoj posao profesionalno, pošteno i sa takvim entuzijazmom kao što ga Stevan vlasnik ovog portala ra...

SKI kamere
@Azureusko MK gradi apartmane