Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
Harmonija Resort
MM SKI ŠKOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
Pošumljavanje kao kompenzacija zbog izgradnje novih staza
16.11.2019 | 18:45 -> 16.11.2019 | 19:08
Pre nego što je počelo kapitalno ulaganje u Ski centar Kopaonik, kapaciteti žičara i staza su bili relativno dobro usklađeni. Izgradnjom novih žičara veće brzine i kapaciteta poremećen je balans kapaciteta staza i žičara. Poslednjih godina proširenje i izgradnja novih ski-staza uz postojeće žičare postao je prioritet skijališta Kopaonik. Međutim, javio se novi problem kako očuvati biljni i životinjski ekosistem u Nacionalnom parku na Kopaonik.

Pravila nalažu da je za trasiranje novih staza na Kopaoniku potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase. Konkretno prilikom izgradnje novih staza na lokaciji Gvozdac, iskrčeno je blizu 700 kubika subalpske smrče i niskog rastinja, a Skijališta su u budžet uplatila desetostruku vrednost drvne mase.

Pored ispunjenja svih zakonskih regulativa, JP "Skijališta Srbije" su se u dogovoru sa NP "Kopaonik", odlučila i na pošumljavanje u sopstvenoj režiji kao kompenzativnu meru za očuvanje kopaoničkog ekosistema.  U narednih 5 godina pošumiće se 23 ha. Samo ove godine, u prvoj fazi ovog programa, posađeno je 6 000 sadnica jelovih i smrčevih šuma na 3 ha područja oko Barske i Gobeljske reke.

Za poslednje dve godine prosečene su dve nove staze na Gvozdcu ukupne dužine 1.250 metara, staza Duboka 6b dužine 400m, Krčmar dužine 1.500 metara, a trenutno se grade dve staze na Karaman grebenu dužine 750 metara. Dakle, Kopaonik je dobio ukupno 4 km novih staza i prvu fazu kompenzacije na površini od 3 ha. 


Komentari (6)
Kobaja
18.11.2019 | 07:34


Struga,
Svi smo svesni da skijalište mora da se razvija, ali baš zbog tog smeća kojege je svi više i šume koje je sve manje, ljudi se i bune! Nisam stručnjak za razvoj skijališta, ali koliko toliko zdrav razum mi govori da skijalište treba da se širi, a ne da se sabija u centar. Jer ako se pogleda 10 godina u rikverc, skijalište se vrtoglavo razvija, u pozitivnom smislu. I treba da se razvija, ali uz prostornu strategiju razvoja, ekološku strategiju razvoja i turistički strategiju razvoja. Sve tri moraju da iu ruku pod ruku, a ne jedna na drugu na grbaču.
Ako pogledamo fenomen "zlatiborizacije" nije teško predvideti i sudbinu Kopaonika, ukoliko se na vreme ne stavi prst na čelo.
Topli pozdrav
Struga (iOS)
17.11.2019 | 16:45


@ledenjak:

To su staze 7b i 7c predviđene master planom pre više od 10 godina. Na infokopu imaš mapu:

[url]https://www.infokop.net/images/stories/Dokumenta/Kopaonik-Master-Plan-2010.pdf
Ledenjak (Android)
17.11.2019 | 16:10


Navedi plan koji obuhvata izradu ove staze? Nigde i nikada ovaj teren nije planiran za izradu staze na ovoj lokaciji, bar ne od formiranja JPSS.
Struga
17.11.2019 | 13:26


Vi se svi ovde zavitlavate. Pa sve ali sve do jedne staze koje su napravljene na Kopu su nastale krcenjem sume. Ajde da zatvorimo ski centar posumimo postojece staze i da budete zadovoljni. Nije Kopaonik ono parce koje mi vidimo na vrhu. To je manje od promila sume koja se nalazi na tom prostoru. Dakle nemojte ovde da cmizdrite, nove staze mora da se prave. Suma ce da se nadoknadi na nekom drugom mestu. To je cena razvoja ski centra. Ako necemo to onda ajde da stavimo kljuc u bravu i da ne skijamo.

Upalite google earth pa pogledajte koliko sume ima na Kopu. Pa to je nepregledno prostranstvo. Na vrhu ima najmanje sume jer je tu granica cetinara.

Hocete da budete veci katolici i od pape pa kao brinete za prirodu a kada dodje april vidi se koliko je sve to licemerno jer se Kopaonik davi u smecu od tih istih dusebriznika.

PS: Gradjenje novih smestajnih jedinica je skroz druga prica i ne mesajte to sa izgradnjom staza.
Grace Jones
17.11.2019 | 13:13


Šta vam to znači - ogolićete ceo vrh da nam “udovoljite i učinite” a onda ćete zasaditi šumu dole u Brzeću ili Rudnici? U Treski?
Šta će nam šuma tamo?
Zabrana gradnje, pod 1.
Zabrana seče šume pod 2.
Jel to Nacionalni park?
Ko štiti ovu sirotu planinu, pobogu? JP Nacionalni park? JP Skijališta?
Mafija. Građevinska.
Ledenjak (Android)
16.11.2019 | 21:55


Juce na relaciji Raska - KV vise kamiona uredno odvlaci cetinare prve klase za gradju ili izradu namestaja. Suma.koja je posecena je nekome dobro prodata i neko je na tome zaradio novce, hoteli i skijalista ce dodatno zaraditi. Da li stvarno mislite da ce posumljavanje nekog terena vratiti sve u normali? NE! Kao skijas se uvek radujem novim stazama ali ova je totalno nepotrebna.
Napišite komentar (6)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
28.05.2024. 08:50 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 10,1°C 1,2°C 1,7  m/s (NNW) 54% 0cm
Pretežno vedro sub.osećaj
10°C
temp. Pančić
8°C
4,2 m/s
(NNW)
pritisak 829 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
@Marko U Aprilu bi ski pas trebalo da može svaki Srbin sa prosečnom platom da priušti da skija, jer 9 od 10 sezona, gore ima snega do kraja Ap...

SKI kamere
ma pusti hejtere i trolove... ova akumulacija je verovatno najkorisniji poduhvat na Kopaoniku u zadnjih 20 godina Hejteri skupljajte novce, menjaj...

SKI kamere
Kako ništa? Gradi se akumulacija koja će dati osnova za nove staze, da mogu da se pripreme da rade. A staze treba da rade i u drugim sektorima gde n...

SKI kamere
Posto je izasao novi godisnji plan rada za 2024. Skijalista Srbije gde su pobrojane sve nove investicije koje ce imati u skijasku infrastrukturu, evo...

Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...