Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Hotel Mammut
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
BMW experience
Filip Travel Olga Konaci Kopaonik
 
Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne postojeće staze
05.05.2018 | 02:16 -> 05.05.2018 | 03:07
Nove staze na Kopaoniku
Sve do 2005. godine, kada je počelo kapitalno ulaganje u Ski centar Kopaonik, kapaciteti žičara i staza su bili relativno dobro usklađeni. Brzine starih žičara i ski liftova odgovarale su prosečnoj brzini spuštanja skijaša srednjeg nivoa znanja od oko 10 km/h i sa njihovim kapacitetom bio je usklađen i kapacitet staza. Izgradnjom novih žičara veće brzine i kapaciteta poremećen je balans kapaciteta staza i žičara, odnosno dinamika proširenja postojećih i izgradnje novih staza nije pratila instaliranje novih žičara. 25 postojećih instalacija može da opsluži između 12 000 i 14 000 jednovremenih skijaša, dok je kapacitet staza nešto ispod 5 000 skijaša. Zato su proširenje i izgradnja novih ski-staza uz postojeće žičare postali prioriteti skijališta Kopaonik.

Ovih dana iz JP "Skijališta Srbije" stižu nam jako lepe vesti. Planira se izgradnja pet novih i proširenje jedne postojeće ski staze. Uz već najavljeni novi dupli ski lift na Marinim vodama, razmišlja se i o nabavci još jednog ski lifta tipa tanjir, a demontirani ski lift Ledenice seli se na lokaciju prema Vikend naselju.

Krčmar nova staza
Na lokaciji Krčmar prikupljene su sve potrebne dozvole i uskoro se kreće u izgradnju ski staze. Nova ski staza Krčmar biće trasirana paralelno sa postojećom stazom (gledano odozdo na gore - levo od postojeće staze), dužine je oko 1500 metara, širine do 60 metara. Stara i nova staza će biti odvojene vetroustavima, a na drugoj granici nove staze će takođe biti izgrađeni vetroustavi. U donjem delu staza se uliva u postojeću stazu, na raskrsnici sa ski putem ka polaznoj stanici žičare Duboka 1 (kod stare međustanice). Donji najstrmiji deo staze Krčmar će biti adekvatno proširen. Kategorija nove staze je srednje teška, odnosno crvena. Nažalost za ovu sezonu nije predviđeno pokrivanje nove staze sistemom za veštački sneg.

Nove dve staze Gvozdac - skica
Novim tenderom planirana je dugo očekivana izgradnja dve nove staze i veznog puta na lokaciji Gvozdac. Prva ski staza dužine 750 metara će se graditi na mestu gde je 1999. godine lavina praktično prokrčila novu stazu, dok će se druga ski staza dužine 500 metara ulivati u postojeću stazu Gvozdac na spoju sa Ledenicama. Na tom pojasu teren je dosta strm, tako da su ski staze nagiba i do 60% i spadaju u crne staze. Vezni ski put, koji povezuje navedene ski staze sa izlaznom stanicom žičare Gvozdac, dužine je oko 650 metara, nagiba do 30%. Kategorija staza će biti teška, odnosno crna.

Nova staza broj 4
Na lokaciji Duboka gradiće se nova staza dužine 400 metara i minimalne širine 40 metara. Ova staza će praktično biti produžetak postojeće ski staze 4 i trasirana je paralelno sa stazom 6a - Crvena Duboka. Kraj će se spajati sa veznom stazom Pajino preslo - Crvena Duboka. Plan JP "Skijališta Srbije" je i nabavka novog ski lifta tipa tanjir koji bi bio trasiran između ove dve paralelne staze (4 i 6a). Time bi se dodatno rasteretio skijalište, omogućio skijanje na pomenutim stazama u slučajevima jakog vetra na Suvom rudištu ali i zaobilaženje nastavka staze Crvena Duboka kada je na istoj loša podloga.

Proširenje Crvene Duboke
Uporedo na izgradnjom nove staze planirano je i širenje staze Crvena Duboka od spoja sa veznom stazom Pajino preslo - Crvena Duboka, pa sve do početne stanice žičare Duboka 1. Staza će se širiti od 25 do 40 metara prema potoku, odnosno levo od pravca spuštanja skijaša i bordera. Na tom potezu potrebni su obimni radovi koji zahtevaju zacevljenje potoka, kanalisanje svih pritoka ka potoku, nivelaciju i drenažu terena i konačno uređenje površine za skijanje. Uz sve to potrebna je i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode pa upitno da li će ovo proširenje biti spremno za narednu ski sezonu.

I za kraj JP "Skijališta Srbije" u saradnji sa Opštinom Raška, demontirani ski lift sa Ledenica, postavljaju na lokaciju ka Vikend naselju. Polaz ovog ski lifta će biti u blizini Vikend naselja, a izlaz zoni povezanoj sa izlazom žičare Krst. Uz montažu ski lifta gradi se i nova staza koje će biti delimično ukopana radi što boljeg zadržavanja snega obzirom na južnu orjentaciju staze. 
 
Planovi su vrlo ambiciozni i za pohvalu je što se konačno razmišlja o širenju i izgradnji novih staza na Kopaoniku. Upitno je da li će se sve ovo realizovati ovog leta i jeseni ali realno je očekivati da se sledeće sezone skija na novom Krčmaru, produženoj stazi 4 i da se postavi demontirani ski lift Ledenice ka Vikend naselju. 

Pogledajte još: Komentari (20)
Johnny
16.05.2018 | 18:25


Da li moze neko da pojasni trasu staze/zicare koja ce ici ka vikend naselju
Shkomi boarder (Android)
14.05.2018 | 10:44


Najbolji off deo na Kopu sa puno hups jump ova će pretvoriti u stazu - Krčmar :-(
Tanjski
10.05.2018 | 15:30


Svašta nešto,za zamazivanje očiju skijaša a jedino nema u planu nove žičare Bela reka! Najbolja i dajduža staza ostaje neiskorišćena. Zašto? Ogromna je gužva u udarnim terminima, na Kopu, i ovo što planiraju je neće smanjiti. Bezbednost skijaša je dovedena u pitanje. Nema više opuštenog skijanja nigde na planini i sigurno sa decom neću doći. Poenta skijanja je uživanje,rekreacija i odmor, a ne razmišljanje dal će mi neki kamikaza pokupiti dete na stazi. Mene su ove godine iz čista mira dva puta pokosili uletanjem. Sreća je moja što sam sportista pa sam imala dobar tonus mišića tako da sam se snašla u padu.
mirko
10.05.2018 | 10:47


Bela reka I nema spasa, nisko je i ni osnezavanje ne pomaze. Ali Bla Reka II je ubedljivo najbolja staza za profi skijase, i takva staza nedostaje, ako zelimo da privucemo skijase iz regiona, koji se ne zadovoljavaju plavim stazama. Bela reka II je najbolja staza na KOPu i steta je sto nju ne uradite. Inace ta strana Kopa je, zarkonski receno 'levacna', sto znacui da je uvek u hladu i sa sistemom za osnezavanjem, to bi bila definitivno poslednja staza sa koje bi se sneg otpio!
zvezdarac
07.05.2018 | 14:01


@katarina
Kad bi stavili na žičaru ka Pančićevom vrhu bilo šta sa kupolom, ne bi radilo pola sezone jer su takve instalacije još osetljivije na vetar a gore duva pa razbija.
Vukašin (iOS)
06.05.2018 | 19:05


@m1k1:

Ta staza prema “Vikend naselju” je ustvari povezivanje novog naselja ispod Treske gde su izgradjeni nova dva hotela. Oni čak nemaju ni vezu asfaltnim putem jer vlasnici preko čijih imanja idi zemljanim put ne dozvoljavaju asfaltiranje. Mislim da se naselje zove Sunčani breg ili tako nekako.
m1k1
06.05.2018 | 14:42


@Leposavac

Ja sam za svako prosirenje ali graditi staze okrenute ka jugu, koje se zavrsavaju na 1450m ili kolika je vec nadmorska visina Treske je stvarno bacanje para.
Leposavac (Android)
05.05.2018 | 21:12


Prosirite skijaliste od Pancica prema Treski....dokle vise da vas cekamo?!
Boro
05.05.2018 | 18:48


Skijalište Srbija bi trebalo da pregovaraju sa NP Kopaonik da im dozvole probijanje staze sa vrha Male Gobelje- severna strana od 1835mnv do 1235mnv(600 m visinske razlike) , čija bi dužina bila 2300 m, sa padom od 26% , što bi bila najozbiljnija staza na Kopaoniku . Pa i drugi ski centri u Austriji , Švajcarskoj ili Italiji se prave u nacionalnim parkovima pa se toliki problem ne pravi za probijanje ski staza.
Milos (Android)
05.05.2018 | 18:29


Na Kopu nema ni jedna dugacka stsza gde covek moze da se opusti i skija, osim Bele reke koja nikada nije proradila kako treba. Staze od 400m pa to je smesno. Daj sredite Belu reku, stavite osnezavanje i uradite normalnu zicaru, to je onda nesto nirmalno, a ne ove stvari i zamazivanja ociju skijasa.
miksa
05.05.2018 | 18:26


Zasto ste toliko jadni? Pa svaka izmena makar i 200m je znacajna, I neka samo grade sire, pa koliko kada mogu.. Svi mi vi znate sve, a ne znate ni da se potpisete! Jedini problem koji treba resiti sto se Kopaonika tice je prilazni putevi (to mora realno da bude na prvom mestu) I one guzve za parking sto po centru tako i u naseljima. Sto se staza tice, to je verujte na ok nivou, kada se pogledaju staze na drugim skijalistima. Kopaonik je mala planina u odnosu na neke druge evopske planine sa velikim skijalistima, ali je dovoljno atraktivan da ga vredi posetiti. I umesto da dajete kreativne predloge kako da poboljsamo nase planine i skijalista, vi pljujete po onome sto imamo. Sramota!
sassa
05.05.2018 | 12:56


i jos jedan novi hotel pored Vucje staze pored Karamana,lepota
Bata Stojkovic (Android)
05.05.2018 | 11:53


Najjaci su ovi iz Brzeca sto bukvalno na svaku vest dodju i kukaju ovde, a ovo je sajt informativnog karaktera.
Vladan74
05.05.2018 | 11:28


Kako mozete da budete tako drski na ovako lepu vest? Samo trazite dlaku u jajetu. Konacno se nesto radi na skijalistu sto ce doprineti kvalitetnijem skijanju. I sta poredite Belu reku gde treba uloziti bar 15 miliona eura sa ovim radovima. Pa jedan polovan tanjir vredi 30 hiljada evra. Ovo sve mogu skijalista da finansiraju iz realnih izvora. Za Belu reku treba pomoc drzave, opstine, hotelijera, nekog privatnika...
Brzece (Android)
05.05.2018 | 11:01


Dobro je da opet ne razmisljate o belim rekama
Nije to skijanje za gospodu
Ela (Android)
05.05.2018 | 10:54


A ŠTA SA BELIM STAZAMA? SRAMOTA DA NE ŽELITE NIŠTA DA URADITE ZA NJIH. STAVITE 4 SED, OD GONDOLE I ONAKO NEMA NISTA.
Katarina (iOS)
05.05.2018 | 10:25


Sve su ovo lepi planovi na radost skijaša. Zanima me jedno, kako je moguće da se uopšte ne pominje i da nije u planu da se zičara Centar ne zameni sa šestosedom koji ima zaštitu za vetar kao zica na Krčmaru. Zar to nije glavni prioritet skijališta, da se guzva na Centru reducira na zadovoljstvo svih.
Sole (Android)
05.05.2018 | 08:51


Zar ne treba prvenstveno da se nekako resavaju guzve u dolini sportova?smilies/sad.gif
skipas (Android)
05.05.2018 | 07:31


Najzad jedna skijaska i dobra vest....
Ledenjak (Android)
05.05.2018 | 07:15


Nova duboka staza 400m duzine i 40m sirine? To su dimenzije skolskog igralista.
Napišite komentar (20)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (582):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
20.05.2019. 02:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Pretežno oblačno 6°C 3°C 2  m/s (E) 100% 0cm
Pretežno oblačno sub.osećaj
6°C
temp. Pančić
-1.3°C
2 m/s
(E)
pritisak 821.8 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Brzeće centar
Kopaonik WebCAM arhiva
Zamena komandnih kućica starih ski liftova
Čuvena kućica na Malom jezeru...

SKI kamere
Forum je ok prica, ali si stavljao, kako ovlas videh, teme koje su beskorisne i postove o zicarama i skijalistu od pre 1...

Akcija čišćenja NP Кopaonik 2019.
A zasto mi placamo ekolosku taksu ,da bi jos i kupili smece za onima sto bahato bacaju ??

SKI kamere
Imao sam malo više vremena pa sam malo sredio infoKOP forum. Updatovao ga, počistio, stavio novu temu i spremio da se ...

Akcija čišćenja NP Кopaonik 2019.
Novac od ulaza verovatno ide u drugu stranu. Po meni su nadležne opštine za ovu akciju uz koordinaciju NP. NP bi treba...

Koncert grupe Galija u Leposaviću
Galija i Kerber svakog vikenda u Leposavicu.

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
U Nacionalnom parku Kopaonik sve cakum-pakum kao da si u Cortini d' Ampezzo ili u Šamoniju. Kako vas bre nije sramota d...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Nije problem poskupljenje, problem je što kao i za sve u ovoj državi, pare neće ići tamo gde bi trebalo da idu. Da z...

Akcija čišćenja NP Кopaonik 2019.
A zasto placamo ulaz 300 din, organizujte se sami u NPi!

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Interesantno pitanje je, zbog čega je ulaz u nacionalni park iznad vikend naselja,

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Isto to si mogao da napises malo kulturnije. Meni je ok godisnja karta jer idem cesto a ovima kojima ne odgovara neka na...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
@ E Srbi i Borko Očigledno je da ne umete da računate! Odem leti na deset dana. Idem u obilaske okole, ne svaki dan. I...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Zapravo 300x7 dana

SKI kamere
Sto se kaze, pustajte zice smiley

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Koji su slepci ovo sto komentarisu strasno, katastrofa itd. Ko da ce da crknu za 300 dinara. Imate pare da vozite auto i...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Ne znam šta tripujete. Fiskalni račun se izdaje, dobio sam ga pre 15 dana. Još mi stoji u kolima. Uostalom nećete da...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Ovo je sramota. A gde su fiskalni racuni? Sta je sa otpadnim vodama, smecem? Sad su veci zagadjivaci automobili nego kan...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Recimo da mi ne smeta naplata, čak ni cena. Jedino bih voleo da vidim izveštaj kako je do sada prikupljanjeni novac...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Kako ih nije sramota? Ja kupujem godisnju ali ovo je strasno. Valjda ce sad manje ljudi ici kolima u centar i bice dovo...

Nove cene ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Katadtrofa!ovo je kriminalno!