Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Rozeta Resort & Residence
SKI BUS
GORSKI hotel
InfoKOP Intervju: Zamenik rukovodioca ski centra Kopaonik Goran Mihajlović
05.02.2021 | 12:48 -> 06.02.2021 | 01:23
Goran Mihajlović
Kao i prethodnih godina, nastavljamo dugogodišnju praksu infoKOP intervjua sa različitim subjektima na Kopaoniku. Ovog puta posetioci internet portala infoKOP imaju priliku da pročitaju intervju sa zamenikom rukovodioca ski centra Kopaonik, Goranom Mihajlovićem.

Zamenik rukovodioca ski centra Kopaonik, Goran Mihajlović, iza sebe ima preko 25 godina radnog iskustva na skijalištu Kopaonik, Počeo je sa radom još u Genexu kao inspektor staza, a zatim je radio na različitim radnim mestima u Skijalištima Srbije. Bio je dežurni redar, šef staza i šef odeljenja za uređenje staza, a uz sve to aktivno se bavio i skijanjem kao takmičar. Istinski je i pravi zaljubljenik u Kopaonik, prirodu i skijanje. Oženjen je i otac dvoje dece.

Trenutno smo na polovini tekuće ski sezone 2020/2021. Koliko je teško organizovati rad ski centra u doba pandemije Korona virusa i da li ste zadovoljni dosadašnjim radom Skijališta?

Uslovi za rad tokom pandemije su teški za sve one kojima posao zavisi od direktnog kontakta sa ljudima, a turizam je na globalnom nivou najveći gubitnik. Ceo svet je već skoro godinu dana potpuno zaključan i putovanja su svedena na minimum. Mi se trudimo da ovu krizu prebrodimo što bolje, da stvorimo uslove bezbedne za rad i za korisnike i da svi ljubitelji Kopaonika mogu bezbrižno da skijaju.

Sam početak sezone nismo najavljivali kao prethodnih godina, upravo zbog toga da ne stvorimo velike gužve, iako smo svesni da su skijaši jedva čekali da izađu na sneg. Takođe, veoma nepovoljni vremenski uslovi su nam vezali ruke za pravljenje snega, pa smo počeli skromno samo na Karaman grebenu. Kako je temperatura išla u minus, tako smo sve brže i agresivnije puštali staze u rad. Januar mesec je izuzetan što se posećenosti tiče, a mi se trudimo da pružimo što bolje uslove za skijanje. 

Svedoci smo da se na Kopaoniku povremeno prave gužve i da se deo turista baš i ne pridržava propisanih mera za suzbijanje širenja Korona virusa. Kakve sve epidemiološke mere Skijališta preduzimaju i sprovode?

Nakon izuzetne letnje sezone, Skijališta Srbije su sa velikom neizvesnošću i oprezom ušla u novu ski sezonu. Da bi se skijanje uopšte pustilo u rad pod ovako teškim okolnostima za zdravlje i bezbednost korisnika, ali i zaposlenih u ski centru, bila je neophodna ozbiljna organizacija. Složićete se da je veoma delikatno i da doza straha postoji kod svih kada treba nekoliko hiljada ljudi organizovati kako bi svi mogli da uživaju u skijanju, a da ostanu potpuno zdravi i bezbedni. Zato su Skijališta Srbije postavila obaveštenja o tome kako je neophodno postupati u uslovima epidemije, a postavljeni su i razvodnici koji usmeravaju skijaše na ulaz na ski instalacije. Redari su tu koji moraju da kontrolišu mere i da ih sprovode.

Slažemo se da je u samom početku bilo malo “nategnuto” i da su ovo za sve nas potpuno nove okolnosti, pa smo se u jednom momentu susreli sa gužvama na polazima žičara, ali smo se potrudili da u što kraćem roku rešimo određene propuste koju su se desili kako sa naše strane, tako i sa strane samih korisnika. Moram da napomenem da nije dovoljno da sve perfektno funkcioniše samo u postavci Skijališta Srbije, već da moramo da imamo i povratnu reakciju korisnika i skijaša, koji zaista hoće da pomognu i da poštuju ono što je propisano. Mere su tu da bismo svi bili zaštićeni. Imali smo situacija gde su skijaši odbijali da nose maske i da neće da poštuju fizičku distancu, pa smo baš iz tih razloga morali da uvodimo još rigoroznije mere, tako što smo ih izvodili iz redova i oduzimali ski pass. Znamo da ovo nije popularno, ali je neophodno kako bismo svi bili bezbedni i mogli da obavljamo svoj posao, a skijaši uživaju na snegu. 

Da li se planira proširenje sistema za veštački sneg kako bi se omogućilo istovremeno osnežavanje većeg dela skijališta? 

Kad smo kod organizacije i rada skijališta, trudimo se da iz godine u godinu skijašima i borderima omogućimo nešto novo, ove godine je to gondola Brzeće - Mali Karaman kao najveća investicija u srpskom turizmu i nešto što su meštani Brusa i Brzeća, kao i sami korisnici želeli decenijama unazad. Pored toga, urađeno je i par novih staza, dve na potezu Pančić, jedna na potezu Duboka 2, a proširili smo i staze prema polazu žičara Duboka 2 i Krčmar. Za ove staze se rade pripreme za proširenje veštačkog snega i izgradnja novih vodoakumulacija i crpnih postrojenja, jer ćemo na taj način imati dovoljno količine vode kako bismo brže mogli da pripremamo staze. Nadamo se da ćemo imati sistem na ovim stazama za narednu sezonu. 

Da li se kalkuliše sa aktiviranjem sistema za veštački sneg?

Sistem za veštački sneg je veoma složen i ne radi po principu subjektivnog osećaja da li je napolju hladno i ne. Isto važi i za vetar koji onemogućava rad ski instalacija. To su složeni programi koji imaju svoje merače temperature i brzine vetra i na osnovu svih poklopljenih parametara mogu da počnu sa radom. Sistem za veštačko osnežavanje može da radi samo i jedino u uslovima kada je niska temperatura i vlažnost vazduha. U suprotnom, neće proizvoditi sneg već “kišu“, što nikome na skijalištu ne treba. Onog momenta kada se stvore uslove i temperatura dođe do -3C i niža, sistem kreće sa radom. Brojni skijaši su imali prilike da vide da sistem radi i kada ima na oko dovoljno snega, pa se pitaju što to. To se radi kako bi se napravili deopi snega koji se skladište i koriste kada staze “progledaju” ili kada ponestane prirodnog snega. Opšte je poznato da se mešavinom prirodnog i veštačkog snega pravi najbolja podloga za skijanje.

Pored toga, za proizvodnju snega je potrebna i velika količina vode, a da bi se jedna staza pripremila, neophodno je da sistem radi 100 sati bez prestanka. Upravo iz ovih razloga i planiramo proširenje sistema za veštačko osnežavanje kako bismo imali više vode i mogućnost da brže pripremamo veći broj staza. Prema tome, puno je uslova potrebno da počnemo da pravimo sneg, jer mi zahvaljujući svoj opremi ipak samo simuliramo prirodnu pojavu, bez ikakve hemije i aditiva, a u najvećem nam je interesu da imamo što više snega i da skijalište radi punim kapacitetom. 

Obzirom da ste dugo vremena bili šef odeljenja za uređenje staza, da li možete da nam objasnite jedan radni dan odeljenja za uređenje staza?

Početak ovogodišnje sezone obeležila je izuzetno mala količina prirodnog snega, ali je u poslednjih desetak dana napadalo toliko snega koliko nije bilo u prethodnih deset godina. Čini mi se da je samo 2012. godine bila slična situacija kao sada, kada je visina snežnog pokrivača iznosila iznad 1.5 metar. Kada napada tolika količina snega, potrebno je dodatno vreme za njihovu obradu. Zato dan Odeljenja za uređenje i bezbednost staza traje 24 sata, 7 dana u nedelji tokom čitave sezone. Radimo u tri smene kako bismo pripremili staze da budu potpuno spremne i uređene za novi skijaški dan. 

Da bi skijaš stekao utisak kako to izgleda, opisaću jedan naš radni dan. U 7.30 časova radnici redarske službe dolaze na posao i kreću u obilazak zadatih reona i do 8.45h daju izveštaje o stanju na stazama, postavljaju privremenu signalizaciju, popravljaju postojeću i kontrolišu stanje zaštitnih mreža i obloga. U 9 časova kreće rad skijališta i redari nastavljaju da proskijavaju zadate reone. Oko 16 časova šefu staza šalju izvešaj o stanju na stazama, koji je sa njima non stop u kontaktu preko radio veze. Šef staza na osnovu dobijenih informacija piše nalog za obradu staza i tabači od 17 časova počinju sa obradom. Kako rade tabači i koje reone uređuju sve vreme prati dežurni redar. U slučaju padavina staze se ponovo rade. Kada dođe do velike količine padavina, kreće se sa ponovnom jutarnjom obradom staza, pa se zato kasnije pušta periferni deo skijališta.

Prethodnih nekoliko dana sneg je intenzivno padao što je uslovilo kasniju obradu staza, pa iz ovog razloga staze nisu imale onu kompaktnost, na koju su skijaši navikli kada nema novog snega. U poslednjih deset dana su tabači imali u proseku dnevno imali oko 120 sati rada, što znači da je svaki tabač pojedinačno radio oko 15 sati u toku jednog dana.

Potpuno su nam jasne primedbe skijaša na kvalitet staza i na njihovu mekoću, ali u ovakvim uslovima, sa velikom količinom snega, one i pored stalne obrade ne mogu da budu drugačije. U uslovima južnih strujanja, visoke vlažnosti i visokih temperatura ma koliko dobro sredili staze, na njima se vrlo brzo formiraju hupseri. Mnogo pitaju što ne izađu u toku dana tabači, to prvo nije moguće iz bebednosnih razloga, jer bismo morali da zatavramo staze, jer skijaši ne smeju da budu prisutni kada rade tabači, a drugi razlog je što se time ne dobija ništa. Posle prolaza nekoliko skijaša u takvim uslovima, staze bi bile u istom stanju kao i pre obrade. 

Koliko je teško urediti staze u uslovima stalnih snežnih padavina i da li ste vi lično zadovoljni ovogodišnjim stanjem staza? 

Kada padne velika količina snega za veoma kratko vreme staze postaju mekše i onda dobijamo pritužbe skijaša. Kao što sam već rekao, mi radimo u tri smene, dan i noć, kako bismo pripremili staze i da one budu što bolje uređene. U uslovima kada preko noći napada preko 30cm snega, tabači idu ujutru u ponovnu obradu pa se desi da kasnimo sa puštanjem staza u rad. Ja sam perfekcionista i dešava se da vraćam tabače na obradu sve dok ne budu pripremljene onako kako treba da budu. Moram da priznam da ne može baš uvek da bude tako, jer su nekada vremenski uslovi jači i od specijalne mehanizacije i od našeg umeća. Svakako da bude i dana kada bude i hupsera i staze ne budu na očekivanom nivou, ali se trudimo da to ispravimo i da takvih dana bude što manje. Posebno je dodatno opterećenje zbog epidemije, jer se trudimo da radimo u uslovima gde svi moraju da ostanu zdravi i bezbedni. 

Skijaši ponekad imaju pritužbe da se neke staze i žičare neosnovano zatvaraju. Koji sve kriterijumi moraju biti zadovoljeni da bi se jedna žičara pustila u rad, odnosno na osnovu kojih kriterijuma se odlučuje da se neka instalacija zatvori za skijaše?

Žičara prvenstveno mora da bude apsolutno bezbedna za rad, zatim da su svi uslovi na terenu ispunjeni i da su staze uređene kako bi mogli da pustimo skijaše da ih koriste. Nekada se desi da zbog velike količine leda ne mogu da se puste žičare, jer postoji opasnost da padne uže. Nekada je veoma jak vetar pri izlazu, a instalacije to detektuju pa sistem onemogućava puštanje u rad iz bezbednosnih razloga. Iako je subjektivni osećaj možda drugačiji i skijašima se čini da nema vetra, senzori koji su sastavni deo same instalacije podešeni su tako da blokiraju rad žičare kada su vremenski uslovi nepovoljni i ugrožavaju bezbednost rada. Cilj Skijališta Srbije je da rade punim kapacitetom i da gosti budu zadovoljni, ali je bezbednost svih korisnika, kao i zaposlenih uvek na prvom mestu. 

Da li su sve instalacije tehnički ispravne i koliko se vodi računa o bezbednosti skijaša?

Sve instalacije su apsolutno bezbedne i tehnički ispravne. Serviseri proizvođača žičara i ski liftova svake sezone dolaze na proveru instalacija, a vodi se računa o tome da u svakom mometnu imamo dovoljno rezervnih delova kako bi se predupredio svaki eventualni kvar. O bezbednosti se vodi posebno računa i zbog toga se rade provere instalacije pre početka sezone. Bezbednost skijaša nam je prioritet i zbog toga i dolazi do zatvaranja pojedinih staza kako bismo se uverili da je sve pod kontrolom i da skijaši nesmetano mogu da koriste skijalište. 

Da li instalacija Marinim vodama ima neki tehnički problem?

Instalacija je sama po sebi ispravna i poseduje sve neophodne dozvole, međutim, ovaj ski lift je potpuno drugačija instalacija od ostalih koje imamo u ski centru, pa se dešava da dolazi do problema u korišćenju. Kako je instalacija nova, dolazi do određenih tehničkih problema, ali kako je i ski lift u garantnom roku, proizvođač otklanja sve u najkraćem mogućem roku. Trudimo se da ih u što kraćem roku rešimo kako bi skijaši mogli da koriste i ovu instalaciju. 

Vlažan i težak sneg je prouzrokovao pad velikog broja stabala na Kopaoniku. Koliko sve to utiče na rad skijališta i kakve se sve mere preduzimaju da se reši ovaj problem?

Poseban problem u funkcionisanju skijališta su nam pravila pojedina stabla jeliki koje su pod velikom količinom smega padale na staze i na ski instalacije i tako ugrozile bezbednost rada žičara i ski liftova, kao i samih staza. Zbog toga je dolazilo do prekida rada određenih žičara i liftova kao i do zatvaranja staza, kako bismo uklonili stabla i time stvorili potpuno bezbedne uslove. Jelke koje pod težinom snega padnu na stazu prave posebnu opasnost u uslovima slabe vidljivosti, tako da ih skijaši ne mogu primetiti i to predstavlja ozbiljan rizik. Za uklanjanje stabala neophodno je bar 45 minuta zbog težine stabala i zbog pristupačnosti terena i bezbednosti skijaša, kao i zaposlenih na terenu koji ta stabla uklanjaju. Skijašima i borderima se ovom prilikom zahvaljujem, jer su imali razumevanja za ovakve okolnosti. 

Kako teku pripreme za Evropa kup 2021. koji će se održati na Kopaoniku?

Još jedna od veoma važnih aktivnosti koja se dešava na Kopaoniku je i priprema staze Crna Duboka za Evropa kup koji se održava od 22. do 25. februara. U toku leta smo položili kablove za merenje vremena, uradili smo "toplu" sobu na startu za takmičare, a postavili smo i kućicu cilju staze za one koji će očitavati vreme. Pre par dana smo uradili "balkaniranje" staze, odnosno testirali smo injektori koji služe za ubrizgavanje vode u stazu kojom se postiže određena tvrdoća koja je neophodna da bi takmičari mogli da voze trku. Zbog svega urađenog, mogu da kažem da pripreme idu dogovorenim tempom. Zbog epidemiološke situacije, neće biti dozvoljena publika na samoj trci, pa će svi ljubitelji dobrog skijanja imati priliku da gledaju direktan prenos na drugom kanalu RTS. 

I za kraj, pitanje koje najviše zanima naše posetioce. Kada očekujete puštanje u rad nove gondole iz Brzeća?

Nadamo se da će za nekoliko dana i ova veoma važna instalacija za sve ljubitelje Kopaonika početi sa radom. U toku su finalne pripreme za njeno puštanje u rad.
 
Uredništvo infoKOP web portala želi da sa se zahvali zameniku rukovodioca ski centra Kopaonik, Goranu Mihajloviću na odgovorima i utrošenom vremenu i da mu poželi sreću kao na poslovnom tako i na privatnom planu. Komentari (39)
 1 2 > 
Dule14
10.02.2021 | 09:17


Badža:
Pročitao ceo text i ceo je samo fantazija od priče..
Ja nisam pekmez i ne kukam na prirodu nego na uslugu koju dobijam od skijališta Kopaonik.
Skijao sam u Sloveniji, Austriji, tri doline francuska i samo da znaš tamo za dva dana padne preko 100cm snega i zamisli sve staze su utabane.. I zamisli nema bregova na staza koje su utabali ljudi vozeći skije i snowboard. A tebi savetujem da izađeš malo sa balkana i upoznaš kulturan i obrazovan i radan svet - jer to za života nisi ni video..
Ivan (Android)
09.02.2021 | 14:48


Pomesana su mi osecanja, bio sam od 25.01 do 31.01, staze su bile u prilicno losem stanju, jasno je da je tada palo bas, bas mnogo snega i da se tu mozda i nije mogli vise. Onaj gde je moglo je rad na zicarama u predsezoni, desavalo se da drvo padne na zicu i stoji cela zica po vise od pola sata i tako tri ili cetiri puta dnevno. Takodje posebno gorak utisak mi je ostavila voznja na zici sa tipom iz gss koji je ostavio ukljucenu motorolu, gde se cuo razgovor nekih drugih. Parafraziram, konverzacija je isla nekako ovako, "Zile sto ne pustis stazu", a Zile odgovara "evo bratac ostalo mi da pojedem jos pola pastete"... Ceo slucaj se desava oko 10 i 30 ujutro, kada se u centru ceka vise od 45 minjta na zicu.
Veselin (Android)
08.02.2021 | 18:31


Napravili su od planine vašarište.Ne možeš da priđeš,niti da se parkiraš.Sve se svodi na to da čoveku naplate i vazduh.
Petar
08.02.2021 | 15:50


Čestitam kolega na odličnom intervjuu, i svim kolegama na odlično odrađenom poslu. Takodje čestitam portalu info-kop na redovnom i objektivnom izveštavanju.
pavko
08.02.2021 | 10:18


Dobar intervju. Jedino u delu gde priča o Marinim vodama bolje da ništa nije rekao. I novinar je mogao tu neko podpitanje da postavi. Prosto da se stvari isteraju na čistac, o čemu se tu zapravo radi.

A kao redovan posetilac Kopa mogu samo da pohvalim ljude iz SS koje srećemo na stazama i oko njih.
Ljudi se zaista trude da izadju u susret koliko god je to moguće.
Jednom sam pomerio ski pass za dan...jednom su mi ski pass doneli ispred hotela...kad god sam pričao sa nekima od njih, dobijao sam tražene informacije....jednom su mi pustili decu da se voze dodatnu besplatnu vožnju na bobu a nisam to tražio...kad pada sneg čiste korpe, prilaze žičarama.
Meni dovoljno da budem zadovoljan uslugom i da ih pohvalim.
Badža
08.02.2021 | 00:46


Dule14:

Jel si ti procitao tekst uopste? U danima koje ti navodis palo je 40 santima snega vlaznog snega. Lepo je covek objasnio kada u tako kratkom vremenskom intervalu padne toliko snega staze su mekane. Naravno da nisi video tabace jer ne voze preko dana. I to pise u tekstu koji nisi procitao. Kada su takvi vremenski uslovi uzmes lepo siroke skije i ubijes se od skijanja. Ne budes pekmez koji kuka na prirodu. Da si promolio glavu van Kopaonika znao bi o cemu pricam. Nema ski centra koji nema mekane staze kada padne ogromna kolicina snega. Ima nesto sto se zove fizika. To je jedna lepa nauka protiv koje se nekada ne moze. Sledeci put pamet u glavu pa gledaj vremensku prognozu i citaj ovaj edukativni tekst vise puta. Mozda ces se nauciti pameti za sledeci put.
Dule14
07.02.2021 | 23:26


Nije istina da se tabaju ski staze, bio sam na Kopu od 27.01 do 31.01 i ne vodi se računa uopšte o tabanju staza, ja za ceo dan obiđem sve staze i nijednom za 4 dana nisam video tabač.. Skijaši sami u toku dana istabaju stazu i naprave bregove zbog kojih ne može da se lepo vozi.. Izuzetan nemar za stanje na stazama.. iskreno, sledeće skijanje teško da ću ponoviti Kop!!smilies/smiley.gif
Savo
07.02.2021 | 23:02


1. Ski pass nije skup cim se toliko prodaje
2. Guzve se prave zbog - citaj stavku broj jedan
3. Izbegavati termine oko Nove Godine, decijeg raspusta i Sretenja
4. Kopaonik je porodicna planina
5. Svi vi koji kazete idem u Francusku procitajte stavku 4 kada dobijete decu
6. Samokritika mora da postoji ali skijaliste Kopaonik je jedna od boljih stvari u Srbiji
kataklizma
07.02.2021 | 22:52


Da je sreće (da nije pandemije) i ove zime bih skijao u FR. Ali, daće Bog, proći će i ovo zlo i šanse nema da će Kopaonik opet da me vidi.
On jeste prelep, staze su i pomozi Bože (kada su pripremljene), , mada su smešno kratke, oprostio bih i samu cenu ski pass-a (mada košta kao u FR), ali, kada se cena ski pass-a na Kopu dovede u vezu sa nenormalnom gužvom na žičarama (čekanjem koje je takvog obima da je to ponižavajuće), sa gužvom na stazama, sa večitim problemom parkinga), teško da bih u normalnim okolnostma poželeo doći na Kop.
Tužno, ali, istinito.
A kako se gradi sve više, a ski infrastruktura objektivno nema uslova za napredak (sve i kada bi naši hteli da ulože), biće i sve veći problem. Mada je i sada već dovoljno katastrofalno.
Goran Tunja (iOS)
07.02.2021 | 22:49


Bajo, skup je ski pass, ja im to stalno govorim, ali ne vrijedi. Dajte da se malo snizi, dajte da i mi koji nemamo malo uzivamo u zimskim carolijama.
Bajastrasni (Android)
07.02.2021 | 21:12


@Luka, jeste ski pas 250€, ali za 200, 300 ili cak 600km staza kao u 3 Doline. Na Kopu imas jedva 40 km i to sa sve vezama i puteljcima. Postoje 4 krstene ozbiljne staze, od koji BR (kao najduza) nikad ne radi. Sto rece neko na drugoj vesti, oni racunaju u kilometrazu i one staze koje ni jednom ne predje ratrak u toku sezone, kao BR i 19b. Ne kazem, jeste Kop napredovao sto se tice staza i zica, ali svako poredjenje cene ski pasa sa Evropom moze samo da dovede do zakljucka da je Kop daleko NAJSKUPLJI kad se uzme u obzir cena po km dostupnih staza.
Luka (iOS)
07.02.2021 | 20:44


Za ovaj kvalitet staza i žičara, koji je neuporedivo bolji od Slovenije i Jahorine, a može se porediti i sa dobrim evropskim skijalištima, ski pass uopste nije skup. Svuda u Evropi je ski pass oko 250€ za 7 dana, kod nas je 150€.
zvezdarac
07.02.2021 | 20:44


Kakve crne haube na pančić!? Pa tek onda ne bi radila žičara svaki drugi dan. 6sed može i treba ali bez haubi.
Mike (Android)
07.02.2021 | 20:34


Sta, ski pas na Kopu jeftin? Govorim ko neko kome nije problem da platim ski pas, pa cak i da je skuplji... Ali ne vidim da bi se time resio problem. Sta je poenta, da se ekstra bogatima omoguci skijanje na Kopu? Po toj logici i bezin moze da bude i 300+ din po litru, da li bi ti to bilo ok?
Zar nije poenta da se kod nas ovaj sport popularizuje, da roditelji dovedu decu, upoznaju sport od malih nogu (kad vec mene moji nisu mogli)? Pa nije to socijala?
A svako kome Kop postane tesan, treba da potrazi neku drugu (skupjlju) alternativu.
Luka (iOS)
07.02.2021 | 19:53


Mislim da žičare na KGB-u i Pančiću treba da se zamene sa osmosedima, na Pančiću sa haubama zbog vetra pri vrhu. Krst bi morao biti isklopiv četvorosed.

Karaman treba da bude četvorosed, može i fiksni. Marine vode su ok kada rade.

Mali karaman i Sunčana dolina pod hitno moraju da postanu isklopivi četvorosedi. Mali karaman možda i šestosed.

Trebalo bi postaviti i jednu žičaru koja bi išla od vrha Sunčane doline do Suvog rudišta, jer je jedini način da se dodje do ostatka skijališta sa Sunčane doline preko centra.
Vesko (Android)
07.02.2021 | 18:11


Kopaonik mora da reši problem gužvi u centru. Možemo da pričamo do sutra da treba skijati u drugim delovima skijališta, nije to dovoljno. Mora da se omogući brže izvlačenje iz centra, povećavanjem kapaciteta žica i/ili izgradnjom novih žica.
Struga
07.02.2021 | 14:20


Vise puta sam pisao istu stvar... ako SS konstantno prodaju vise ski pasova od raspolozivosti skijalista zncii da imaju vecu potraznju dakle ski pas je jevtin... to sto neko od onog ostatka koji ne dolaze nema novca za ski pas njih neinteresuje... to je cista ekonomska racunica. Ski pas nije socijalna kategorija , skijanje nije jeftin sport.

Svi ovde govore o nekim nasim parama... jeste nasim parama se pravi sve ovo ali ako je skijaliste profitabilno kao sto jeste sta onda kukate. Vi bi da se pravi nasim parama a da posluje za gubicima da bi zadovoljili licne potrebe za jeftinim skijanjem. Ekonomija tako ne funkcionise.
Petar (Android)
07.02.2021 | 11:05


Marine vode su imale problem i proslih sezona, zasto nisu preduzeli nesto u predsezoni da stabilizuju rad te zice to samo oni znaju.Uglavnom to nije bilo iznenadjenje i znali su za stanje. Do skoro sam stalno skijao na Kopaoniku, ali mislim da vise gore necu ici(gotovo da sam odrastao na Kopaoniku), razlog su prvenstveno skijalista Srbije.Nisam namcor i guzve i sve ostalo dozivljavam kao normalnu stvar.(nas covek u vecini nema osecaj za red i organizaciju, pa sto onda biti nervozan), ali se SS ponasaju kao svako javno preduzece koje nema konkurenciju na lokalu(setite se telekoma u doba fiksnih telefona).Kao da to sto je izgradjeno nije finansirano iz budzeta, menadzeri i direktori se postavljaju od strane drzave, zato bih molio da imaju malo prizemniji stav o sebi i uvazavaju reklamacije korisnika i da ne izigravaju srpske gazde.
Drz-te-se (iOS)
07.02.2021 | 09:52


A staza bela reka, hoce li biti pustena uz gondolu?
Instruktorski
07.02.2021 | 09:30


Reper koliko je Kopaonik izrastao u dobar ski centar daju stranici. Gotovo svi stranci su prezadovoljni Kopom. Mi volimo da trazimo savrsenstvo dok su nasi zivoti sve samo ne savrsenstvo. Od 24 zicara ne radi pola od jednog ski lifta i to je sada kao neka katastrofa. Popravice to sidro nije smak sveta.
Porodica skijasa (iOS)
07.02.2021 | 08:15


Sve u svemu pohvale za rad skijalista. Kafane i kafici su rizicna mesta u koroni a ne ski liftovi i sedeznice. Ali nabavka ski lifta na Marinim vodama od turskog Lega je greska koju cemo do daljneg da trpimo i placamo. Steta.
gunđalo
06.02.2021 | 14:53


Bejah 11.01. na Marinim vodama, baš kad se sidro pokvarilo...i evo, 26 dana kasnije, vidim da i dalje sidro ne radi.

Dole, u Dubokoj, Krčmaru, gužve neopisive, gaze skije jedan drugom. Ne bi bilo loše da naprave kanale za prilaz kapiji kao na karaman grebenu
xxxrrr
06.02.2021 | 11:51


Zasto mi uvek malo mukica, kad neko kao argument za raspravu ubaci trazenje gramatickih gresaka suprotne strane? smilies/shocked.gif
Skijaš11 (Android)
06.02.2021 | 06:59


Pričate nam "za nekoliko dana" još od 18.01. kad je dobijena upotrebna dozvola! Pa dajte da se bar Kopaonik rastereti sa vozilima od nas iz Brzeća, a ovamo kobajagi naplaćuje se eko taksa jer kao brinemo o planini! Kakve šarene laže!
Миле (Android)
05.02.2021 | 23:34


Похвале за интервју. Имао сам прилику да скијам док је падао снег као ненормалан и нервирао се што је пола скијалишта затворено. Али касније схватиш да су урадили колико су могли.

Није ми јасан део за Марине воде. Под гаранцијом је, а нико не поправља. Шта се чека? Да истекне гаранција? Мени се та стаза посебно допада између осталог и што ретко има гужве. Али сада је тамо већа гужва него на знатно популарнијим стазама.
Markić
05.02.2021 | 23:08


Slobo:

Tursko - piše se malim slovom - tursko
neznam - piše se odvojeno - ne znam
nevalja - piše se odvojeno - ne valja

Ne znam koji je garantni rok ali ako se ne reši ove sezone treba pokrenuti postupak raskida ugovora i tražiti povraćaj novca.

Rok za završetak gondole je decembar 2021. Nikako da shvatite da je sve pre toga uspeh a ne neuspeh. Ako porediš Zlatibor, onda treba da ti bude jasno da je ta gondola građena pune 2 godine. Godnola na Kopaoniku će biti puštena posle 7 meseci.
Sloba
05.02.2021 | 22:48


Kao prvo Marine vode nemaju mali tehnicki problem, vec vise stoje u kvaru nego sto rade znaci Tursko smece, neznam samo kako je neko dosao na ideju da od Turaka kupuje nesto od opreme za skijaliste, Turci su odlicni za mnoge stvari ali ya zice su nula, znaci nesto je tu mutno i koja garancija kada sidro ne radi cele sezone a tanjir stalno u kvaru. Kao drugo sta znaci za nekoliko dana startuje gondola, tako se lazu mala deca jer krajem maja nemojte ni da je pustate ili zovite Stamatovica u pomoc.Ostalo je ok da ne bude nista nevalja.
Ledenjak (Android)
05.02.2021 | 22:15


Za ove korona tripere, ako vam je bas frka, uzmes opremu i turno vodica i nema cekanja u redu, ne treba ti ski pass, skijas gde drugi ne, covid free...
Milan (Android)
05.02.2021 | 21:37


Duci:Samo ne treba da se hvali u tekstu da izbacuju i oduzimaju ako to nije tačno.Za sve ostalo se slazem i jedva cekam da ponovo dodjem.
Nikola (Android)
05.02.2021 | 21:20


Definitivno jedan od najboljih tekstova na portalu. Sadrži pregršt odgovara na pitanja koja bi skijaši mogli postaviti oko uslova i organizacije skijališta.
 1 2 > 
Napišite komentar (39)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
19.05.2024. 18:40 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Delimično oblačno 12,8°C 8,5°C 2,4  m/s (S) 75% 0cm
Delimično oblačno sub.osećaj
13°C
temp. Pančić
12°C
5,1 m/s
(S)
pritisak 827,8 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ledenjak: Voda ce da se pumpa iz postojecih akumulacija tokom leta. Kakva crna Raska i njen vodovod.

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Treba praviti sneg ali je 30 x jeftinije i pametnije koristiti prirodu i vodu koja se slivaju sa vrha na dole nego praviti jezero na vrhu i upumpavati...

Održana velika prolećna akcija čišćenja Kopao...
Dokle god o nacionalnom blagu "brinu" lokalne samouprave Kopaonik će biti smetlište i deponija građevinske mafije.

SKI kamere
Jel ti citas sajt? Prva vest ti je o jezeru sa slikama i video snimcima. https://youtu.be/2o4Ip5lVbAg?si=A54y9r36VIi15jyQ