Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Nacionalna Klasa
English
Vila Pančić
Vila Jezero
GORSKI hotel
Šta je temperaturna inverzija, kako utiče na kvalitet vazduha i zašto se javlja na Kopaoniku?
02.11.2022 | 01:11 -> 05.11.2022 | 01:37
Temperaturna inverzija
Kako godina ulazi u svoj sve hladniji deo, svedoci smo sve češćeg spominjanja termina temperaturna inverzija. Najčešće se ona dovodi u vezu sa lošim kvalitetom vazduha, koji je njen direktan nusprodukt. Po definiciji, temperaturna inverzija predstavlja rast temperature u nekom sloju u visini, umesto standardnog opadanja, što se i dešava prethodnih dana na Kopaoniku. 

Postoji više načina pojave temperaturne inverzije. Razgraničenja radi, inverzija se može javiti u toku čitave godine, ali je znatno češća i zastupljenija tokom jeseni i zime. Takođe, može se govoriti o prizemnoj inverziji ili visinskoj inverziji (iznad nekog nivoa niže troposfere), ali mogu biti prisutne i obe istovremeno. Nama najznačanija je prizemna inverzija, odnosno ona koja se javlja pri samom tlu ili u širem smislu u takozvanom planetarnom graničnom sloju (do 1500 nmv). 

U uslovima vedrih i mirnih noći u anticiklonu, vazduh se hladi od podloge, te je hladniji bliže tlu nego u nekom od slojeva iznad. Što je dužina noći veća, to će teorijski stepen ovog hlađenja biti veći i izraženiji. Kada je tlo zaleđeno ili pod snegom, ovaj efekat je takođe izraženiji. To je temperaturna inverzija koja se javlja pri tlu zbog radijacionog hlađenja (izračivanja), koja je kod nas i najčešća. Često je praćena i formiranjem magle ili niske oblačnosti u nižim terenima, koji se najviše i ohlade (doline reka, kotline, uvale i visoravni). U višim predelima je tada vreme kristalno čisto, sa odličnom vidljivošću i uz jako nisku vlažnost vazduha. To su idealni zimski dani za skijaše. 

Temperaturnu inverziju takođe može izazvati i advekcija, odnosno prodor vazdušnog fronta. Kako je hladni vazduh teži od toplog, on kao takav brže prodire u najnižem sloju atmosfere. Ovo se posebno odnosi na planetarni granični sloj (ispod 1500 nmv), odnosno ova inverzija nikad nije vezana isključivo za samo prizemlje. Inverzija na većim visinama je generalno ređa i rezultat je isključivo advekcije vazduha, posebno u ciklonu, zbog različitih strujanja na različitim visinama. Posebno je tipična za topli front.

Temperaturna inverzija je svakako anomalija od uobičajenog stanja (prirodnog pada temperature sa visinom) pa samim tim najčešće ne traje dugo. Ovo se posebno odnosi na inverziju uslovljenu advekcijom ili visinsku. 

Kada govorimo o prizemnoj temperaturnoj inverziji u anticiklonu, tu je već stanje sasvim drugačije. Ako je iznad neke oblasti dugo prisutan jak, postojan i prostorno veliki anticiklon, stanje inverzije se može zadržati veoma dugo. I tada nastaju problemi, posebno za urbane sredine. Kada se takva inverzija uspostavi, vazduh (uključujući i zagađene materije i čestice) jednostavno nema gde da ode, te sve ostaje zarobljeno kao pod pravim poklopcem. Tako sve zagađujuće materije i čestice bivaju “zarobljene” ispod inverznog sloja. Kada je prisutna prizemna inverzija u velikim gradovima, faktički svo zagađenje se zadržava unutar grada.

Planinski predeli, pogotovo iznad 1500m su “privilegovani” da pojavu inverzije imaju veoma veoma retko, pa samim time i bilo kakve probleme sa lošim kvalitetom vazduha. Na tim visinama je inverzija samo kratkorajnog i prolaznog karaktera. Jedini negativni efekat koji se može ispoljiti u hladnom periodu je pojava ledene kiše ili zrnaca, jer se snežne pahulje u inverznom sloju na visini iznad (ako je dovoljno debeo) istope, a onda opet zalede, ali se i to se dosta češće javlja bliže tlu (prizemlju).
 
Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB 


Komentari (8)
pera88
05.11.2022 | 19:29


@Pertla - pametno, i ja sam resio da ove godine idem u Austriju...i iako najvise volim Kopaonik, voleo bih da im niko ne dodje ove godine, da vidis kako bi se cene ski pass-a i smestaja dovele u red...
Pertla (Android)
05.11.2022 | 13:26


Uzeo ski passove januar i mart u Fr pa nek se oni razvlače.
Ledenjak (Android)
04.11.2022 | 21:43


Za cene goriva imala Vlada a za ski pas nije😉
JeremyLynch (Android)
04.11.2022 | 07:49


Cenu ski karata odobrava vlada RS, to nismo imali do pre 7 dana,zato verovatno i kasne.Prodaja krece 15.novembra sigurno,e sad po kojim cenama...videcemo.
zilekvx (Android)
03.11.2022 | 21:55


Stid ih da saopste koliko je poskupljenje🤣
Pertla (Android)
03.11.2022 | 12:56


Svake godine od 1 novembra vec krece promo prodaja, svuda po evropi su pusteni ski passovi u prodaju sem kod nas.
Jahorina je takodje objavila cene još pre mesec dana.
Aleksandra (Android)
03.11.2022 | 10:52


E to je pravi odgovor😂⛷🤣
Ledenjak (Android)
03.11.2022 | 08:54


Temperaturna inverija je situacija kada cekas da temperatura na planini ode u minus i padne 20cm snega da bi objavili cene ski karata.
Napišite komentar (8)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
22.05.2024. 04:50 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Delimično oblačno 9,1°C 8,3°C 3,2  m/s (S) 95% 0cm
Delimično oblačno sub.osećaj
10°C
temp. Pančić
8°C
6,1 m/s
(S)
pritisak 826,5 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman A
Mali karaman
Marine vode
Marine vode A
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?