Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
Rozeta Resort & Residence
SKI BUS
Hotel Junior
Magla na Kopaoniku, nastanak, javljanje, učestalost i trendovi
04.04.2022 | 12:50 -> 04.04.2022 | 13:16
Magla kao meteorološka pojava predstavlja kondenzovanu zasićenu vodenu paru. Javlja se u toku čitave godine, ali je znatno češća u hladnijoj polovini. Dva najčešća tipa magli koje se javljaju na Kopaoniku su advektivne (frontalne) magle i takozvane planinske magle, kada je baza oblaka u nivou planine. 

Prvenstveno se obrazuju u ciklonarnim stanjima, dok su u anticiklonu jako retke. Anticikloni zapravo imaju i ulogu "barijere" odnosno remećenja normalnog dotoka vlažnijeg vazduha sa zapada, odnosno sa okeana tipičnog za naše umerene geografske širine.

Što je vazdušna masa koja dospeva u naše krajeve bogatija vlagom, odnosno vodenom parom, lakše će dolaziti do pojave magli. Kao polazno izvorište takvih vazdušnih masa mora biti neka vodena površina. Sa druge strane, sve izvorne kontinentalne vazdušne mase, koje dospevaju kopnom do nas, su isuviše daleko, te krećući se i to malo vlage koje sadrže ispari.

Kako je Kopaonik smešten u umerenom pojasu severne polulopte, glavni uticaj na vreme ima Atlantik, zbog dominantnosti zapadnih strujanja u umerenoj širini. To je primarni izvor vlage. Drugi bitan izvor, posebno u hladnom delu godine, je Sredozemlje. 

Magle će u hladnijem delu godine najviše, biti kada poremećaji direktno sa okeana preko Pirineja ili iz samog zapadnog Mediterana, vetrovima sa zapada, jugozapada ili juga, donose priliv velike količine toplog i vlažnog vazduha ka našim krajevima. Tada se taj vazduh prosto "lepi" za naše visoke planinske masive, uzrokujući najgušću, obično i najtopliju maglu sa najjačim vetrom (jugovina). 

Magli takođe često ima na kraju hladnih perioda, odnosno pri začetku priliva toplog vazduha preko ohlađene podloge, te po prelasku hladnog okeanskog fronta sa severozapada kada nakon njega preostane veliki basen niske oblačnosti sa bazom u nivou planine.

Iako je zapadno umereno-širinsko strujanje dominatno, kada posmatramo samo zimski period iznad naših kontinentalnih oblasti, zapravo najdominatnija vremenska situacija je stabilna, odnosno anticiklonarna. Razvija se više tipova anticiklona, zavisno od geografskih oblasti iznad kojih se obrazuju. To je posledica bržeg hlađenja kopna u odnosu na morske oblasti (zbog manjeg toplotnog kapaciteta), jer je noć sve duža. Intenzivnije hlađenje dovodi i do temperaturnih inverzija, koje uzrokuju stabilnost atmosfere.

Ipak, u poslednjih nekoliko godina i decenija, čini se da je takvih dana sve manje i manje u skijaškoj sezoni. Srednji broj dana sa maglom za period (1961. do 1990. godine) je 156.2, dok je u periodu (1991. do 2021. godine) 173,1.
Samo na ovakvom 30-godišnjem klimatološkom uzorku dva uzastopna perioda, uočljiv je veliki porast godišnjeg broja dana sa maglom (porast od 16.9 dana na godišnjem nivou). To je posebno primetno u zadnjih 10-ak godina. Matematički trend na graficima jasno pokazuje da se ide u pravcu sve većeg broja dana sa maglom. Zašto se to dešava u poslednje vreme, nije teško zaključiti posmatrajući zimsku sinoptičku situaciju iznad kontinenta. U poslednjih 10-ak godina strujana zapadnog kvadranta dominiraju sve više i više, te su postala apsolutno dominanta u razvoju vremenske situacije nad ogromnim delom kontinenta. 

Posebno je počeo biti primetan izostanak zimskih anticiklona u višim širinama (posebno iznad Skandinavije i Sibira) koji su svojim grebenom pružali svoje "pipke" dublje ka ovom delu Evrope. Oni su od velike važnosti u uspostavljaju tih "barijera" jakom zapadnom dotoku sa okeana, odnosno  "ukroćenju" istog. Oni dovode do zauzdavanja, ili potpunog prekida (na nekoliko dana) utabanih ciklonarnih staza preko severa Evrope u sklopu depresije kod Islanda. 

Upravo suprotno, u velikom porastu su situacije kada smo mi uporno danima izloženi transportu velikih količina toplog i vlažnog strujanja u zapadnoj, jugozapadnoj ili južnoj struji koju diktiraju jaki prostrani poremećaji sa centrom zapadnije od nas.

Što se tiče uticaja veštačkih vodenih akumulacija (kakvih ima u široj okolini planine) na samu pojavu magle, taj uticaj se pre svega ograničava na samo niže priobalje istih. Svakako da one dovode do porasta broja maglovitih dana, ali su naše akumulacije veoma male da bi imale ikakav bitan uticaj u nekoj široj oblasti. One svakako ne utiču na čestinu magli na većim visinama, jer su to radijacione magle (magle izračivanja) koje se na Kopaoniku ne javljaju.

Sumirajući sve navedeno, glavni uzrok povećane učestalosti magle je isključivo jačanje uticaja okeana u dominantnoj zimskoj sinoptici iznad Evrope. Hoće li on dalje nastaviti da jača svoj uticaj, ili je ovo prosto samo jedan ciklus pojačane aktivnosti kakvih je periodično bilo i u prošlosti, ostaje da se vidi u narednim godinama.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVBKomentari (3)
Max (iOS)
04.04.2022 | 22:49


Bravo, jako zanimljiv i poucan tekst
Instruktor(jedan od..) (Android)
04.04.2022 | 18:37


Sve pohvale za tekst,jasno objasnjeno i za nas sto smo puuno godina u toj istoj...Ostaje nam samo nada da ce se trend promeniti a uostalom lepo je ovde na sajtu cuti i ljude koji ne pisu zato sto im je dosadno!Hvala Kimiju i Aci na trudu i entuzijazmu koji nam donose💪
Nikolaj (iOS)
04.04.2022 | 16:58


Kimi svaka čast!
Napišite komentar (3)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
25.05.2024. 09:50 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Vedro 10,7°C 4,4°C 4,8  m/s (ENE) 65% 0cm
Vedro sub.osećaj
11°C
temp. Pančić
10°C
8,5 m/s
(ENE)
pritisak 831,6 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?