Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
BENU apoteka Kopaonik
English
Harmonija Resort
Novi apartmani
Hotel Junior
InfoKOP inicijativa: Kopaonik konačno dobija autobusku gradsku ski liniju?
15.12.2013 | 08:23 -> 21.12.2015 | 20:44
Pre nešto više od četri godine, na sastanku operativnog tima za Kopaonik, web portal infoKOP je pokrenuo inicijativu za uvođenje gradske autobuske linije na Kopaoniku. Na radost svih nas, izgleda da se će i ova naša inicijativa konačno biti usvojena i realizovana. Krajem novembra meseca načelnik opštinske uprave Raška dobio je zadatak da predvidi javnu autobusku liniju na Kopaoniku. Taj postupak je u proceduri i očekuje se skoro raspisivanje javnog poziva za prevoznike koji bi prevozili turiste. Da li će se sve završiti u ovoj sezoni je neizvesno, ali dobili smo čvrsta uverenja iz opštine Raška da prihvataju sve dobronamerne inicijative i da će autobusa sigurno biti.

Na ovogodišnjem sastanku Operativnog tima za Kopaonik, predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić, potvrdio nam je da će se odmah, nakon što načelnik opštinske uprave Raške predvidi javnu liniju na Kopaoniku, raspisati javni poziv za prevoznike. Takođe, potvrđeno nam je da se radi i na projektima za nove parkinge na Kopaoniku ali je njihova realizacija predviđena za sledeću sezonu.

Stariji posetioci Kopaonika kao i hotelijeri sećaju se autobuske "gradske" linije koja je na svakih sat vremena povezivala "Vikend naselje" i centar Kopaonika. Ski centar Kopaonik je tokom godina napredovao u svakom pogledu, a posebno u smeštajnim kapacitetima. Zadnjih godina urađeno je dosta pozitivnih stvari na planini ali ski autobusa već godinama nema. Sajt infoKOP je četri godine za redom na sastancima operativnog tima za Kopaonik pokretao ovu temu ali nažalost bez uspeha. 

Da pokrenemo ovu inicijativu naterale su nas dve stvari. Stalni problem parkiranja kao i neminovno poređenje sa stranim ski centrima u ovom slučaju npr. francuskim Tinjom.

Odmah na početku članka želimo da naglasimo da podržavamo uređenje parkiranja na Kopaoniku. Zadnje dve godine se po prvi razmišlja i deluje u tom pravcu. To je godinama usko grlo Kopoaonika i ono što ostavlja gorak ukus pri prvom kontaktu sa planinom. Međutim mišljenja smo da bi se ski autobusom rešio uzrok gužvi u samom ski centru, a kao posledicu bi imali mnogo manji broj nepropisnih parkiranja, daleko jeftiniji prevoz u odnosu na sadašnje taksi prevoznike i naravno čistiju planinu.

Pored neophodne ski autobuske linije posetiocima Vikend naselja je još neophodnije parkiralište pored početne stanice Sunčane doline koja je na samo 1 km o prvih smeštajnih kapaciteta u ovom naselje čime bi se kompletno rasteretio centar Kopaonika.

Oba ova problema su u nadležnosti opštine Raška i sa njihove strane smo dobijali uverenja da se radi na njihovom rešavanju. Skijališta Srbije, kao glavni pokretač turizma na Kopaoniku, takođe snažno podržava ovu inicijativu ali javni prevoz nije u njihovoj nadležnosti.

Kako je to rešeno u Tinju? Niskopodni autobus saobraća na 15 minuta kroz Tinj tokom dana i na 30 minuta tokom večernjih časova. Stanice su na svakom bitnijem mestu i što je najvažnije autobus je besplatan i za skijaše i za turiste koji ne skijaju. Postoji tačan red vožnje koji se striktno poštuje.

Zašto Kopaonik (ponovo) ne bi imao ovakav autobus? Neznatnim povećanjem cene ski pass-a svi skijaši i posetioci bi dobili jednu novu veoma korisnu uslugu, a time bi se problem parkiranja i prevoza skijaša od "Vikend naselja" do centra trajno rešio. Naravno postoji i niz drugih prednosti - autobus vas sačeka ispred Konaka i odveze na Gobelju. Preskočite ceo ski centar i skijate odmah na "ispeglanoj" Gobelji. Time se, što je još važnije, i sve vezne staze automatski rasterete. Prednost noćnog prevoza turista na istim relacijama je posebna priča.

Po našem mišljenju autobus bi kretao od kraja "Vikend naselja", u samom naselju bi postojalo 7-8 stajališta, zatim stajalište kod Sunčane doline, Putnika, Olge Dedijer, Kragujevačkog odmarališta, Konaka i JAT-a, Malog karamana, Marinih voda, Jarma i poslednja stanica kod Srebrnca. Gde god bi se ukazala potreba za novim stanicama naravno da bi se i one uvrstile u stajališta. Cene ovakvih autobusa su i do 30 puta niže od vrednosti jedne žičare, a autobuske linije su takođe vid prevoza skijaša koje na sebi svojstven način pomaže radu skijališta i daje mu jednu sasvim novu dimanziju.

Pročitajte još:Komentari (75)
 1 2 3 > 
Srebrnac
04.11.2019 | 07:51


Brankonis@
Postovani,
Srebrnac ima svoj mini bus koji prevozi goste do konaka i od konaka do Srebrnca.
Vozi tokom celog dana i popodneva dok se nocne voznje rade po pozivu gostiju.
Jos jedan razlog zasto nasi gosti vole Srebrnac jer razumemo sve potrebe pravih skijasa.
Brankonis
31.10.2019 | 21:06


Šteta je sto ova linija ne ide do hotela Srebrnac to je jos samo jedan kilometar a znacilo bi puno.
DuleDuki
28.01.2016 | 09:34


BUS na Kopu je rešenje za sve muke skijaša. Međutim, taksi prevoz je velika zarada za domoroce.
Dokle god taksisti plaćaju porez na uslugu - to je dobro i biće bolja infrastruktura. Nadam se na nije drugačije jer naša država važi za uređenu i evropski orijentisanu.
Stevs
22.12.2015 | 19:16


@sasa... (Android): Da li će se sve završiti u ovoj sezoni je neizvesno, ali dobili smo čvrsta uverenja iz opštine Raška da prihvataju sve dobronamerne inicijative i da će autobusa sigurno biti.
sasa... (Android)
22.12.2015 | 18:18


Sad mi nije jasno...jel ce ove sezone da krene taj bus da vozi...
Skidoo (iOS)
21.12.2015 | 22:57


Normalno bi trebalo Skijaliste Srbije da obezbedi bus i vozi skijase iz vikend naselja do centra.U Austriji se tako radi.Sa vazecim skipasom ukljucena je cena prevoza i na svakih 20 min bus kruzi i kupi skijase na stanicama.
Ela (Android)
21.12.2015 | 16:19


Ovo je odlično,ali što se tiče Brzeca nista. Zaista je SRAMOTA DA TREBATE DA MOLITE pijane taksiste ili daju 8h ujutru budete do otvaranja žica ili izgubite pola dana. Ne znam šta misli opština Brus?!!! Junior i ostali objekti imaju prevoz sli samo za svoje goste ili kada neko odustane tako da vi do polaska ne znate da li ćete uopšte krenuti. PROMENITE NESTO.
igor21000
21.12.2015 | 14:38


Korak u dobrom pravcu. Snazno podrzavam ovu inicijativu. Godinama pisem o tome na forumima.
Ne odugovlacite sa realizacijom.
djordje
20.12.2015 | 21:54


Opstina je tek posle 10 godina postavila kontejner za djubre kod vojnog doma i misle da su time resili problem dok u cuvenom i najboljem skijalistu Srbije, djubre leti na sve strane a stranci su prosto odusevljeni tim carobnim ambientom.Predsednik opstine je jos prosle godine obecao da ce srediti problem, ali verovatno nije stigao od svih ostalih obecanja koje je trebalo da obezbedi kao probleme sa vodovodom, kanalizacijom, parkingom, lopatarima i ostalim sitnim problemima.Besplatni lokalni autobuski transport ce ovim ritmom stici na red za sledecih 10 godina....
Deki
20.12.2015 | 21:12


Ja peške!smilies/angry.gif
Petar (iOS)
20.12.2015 | 15:43


U hotelima milmari i kraljevi cardaci dobijete istu uslugu kao u grandu po tri puta manjoj ceni. Kad bi postojao laksi prevoz ovi hoteli bi dobili jos vise na znacaju. Sto se tice finansiranja izgradite stanice sa reklamama, na autobusu reklame, opstine ionako naplacuju debelo porez hotelima tako da gospodo, ne mozete samo da uzimate od Kopaonika, morate nesto i da date!
Jovan (iOS)
20.12.2015 | 15:34


Bravo za infokop! Ovo se mora sprovesti ionako nam je svima jasno da gosn Koletu ne odgovara! Pozdrav za sve ljubitelje Kopaonika.
Alek.
17.11.2015 | 09:37


@lune,

Pa za čišćenje snega oko lokala već u našem sistemu postoji mehanizam i zove se prekršajna kazna ali isto tako postoji i anti mera rođačka veza ili korupcija pa od toga nema ništa.

Sve te da kažem "sitnice" treba da rešava Opština koja gazduje čitaj ubira kajmak sa planine a ne radi i neće da radi. Pa ovako ima puniju kasu iz koje je bolje i lakše zahvatiti.

To pitanje Ski Autobusa je isto stvar opštine. Samo treba da pokrene stvar ima ovlašćenje i da organizuje Skijališta i velike Hotelijere.
Verujem da bi svi želeli stanicu ispred svoh Hotela i smeštaja, pa nek učestvuju.


ssale
16.11.2015 | 14:04


Šta reći za jedan prilično jednostavan posao, a to je uvođenje ski busa. To je toliko lako uraditi da o tome ne bi ni trebali diskutivati. Pitanje je zašto to nisu do sada uradili, a siguran sam da neće ni sada. Odgovor je vrlo jednostavan: pa na tom poslu nema provizije, nema gde da se uzme za svoj džep, vrlo je jasno da na velikom poslu žičare i sličnih većih projekata, gde je cena mnogo veća nego za ovakve jednostavne stvari kao što je ski bus, može pojedinac prilično da zaradi, naravno samim tim što je na takvom položaju da može da odlučuje o tom...sve je jasno ovde. Iz istog razloga ne čiste sneg, ne uređuju parking. ne odnose smeće...na tome nema zarade i provizije od posla tako da nisu zaiteresovani za to.
lune
25.10.2015 | 11:55


Nažalost, ja mislim da od ski autobusa ove sezone nema ništa. Danas sam bio do pošte u centru, i bila mi je potrebna velika veština da sa parkinga uđem u krug konaka, jer je sneg koji je pao pre neki dan ugažen pre nego što je počišćen, tako da se pretvorio u led. Mnoge dobre stvari su se dogodile na Kopaoniku u zadnjih deset godina, ali se pitam da li ću doživeti da vidim jedno- da se odnos lokalnih radnika u turizmu prema gostima promenio. On nas, u principu, smatraju za budale kojima treba uzeti kožu s leđa, ako im to dozvolimo. Što se njih tiče, gosti bi pare mogli da pošalju poštom, a da sami uopšte ne dolaze. Svako ko radi bar nekoliko godina na Kopaoniku zna da sneg treba čistiti dok pada, a ne kada se ugazi. Ipak, lokalce to ne pogađa mnogo, a imam utisak da jedva čekaju da se neko od gostiju oklizne na ledu pa da mu se smeju. To je stanje svesti onih koji rade u turističkoj industriji Kopaonika, i to stanje prožima sve nivoe, od lopatara do predsednika opštine. Svi mi koji redovno dolazimo na Kopaonik to dobro znamo, mada bi se oni svi zakleli u pokojnog čukundedu da su njima turisti srcu prirasli. Što se tiče ski autobusa, mislim da smo sada iz faze kojoj su se svi pravili ludi, prešli u fazu, evo ga, samo što nije. Ja bih bio iznenađen kada bi bilo drugačije i ski autobus proradio ove zime. Jer, to je toliko neznatan napor koji ne iziskuje nikakve troškove, ali već decenijama se ne rešava. Objašnjenja ne treba ni slušati, jer ih, na kraju krajeva, nema. Kada se pita, da li to treba da bude uključeno u cenu ski pasa, ja bih pitao, zbog čega mi nanovo izmišljamo rupu na saksiji? Pogledajte druga velika skijališta, i kako je to tamo rešeno, i eto vam odgovora. Ako ne znate kako, idite i pitaajte ih. A tamo su uključeni i mnogi drugi sadržaji do kojih ni stigli nismo. Osim ski autobusa, naravno da je potreban parking na više nivoa, pokriven, jer parking koji nije pokriven na Kopaoniku jedva da može da se zove parking. I da ne gledamo više one prosjake koje na Kopaoniku zovu lopatari. Ili možemo da ih nazovemo nekako drugačije, kao se ono zovu oni što prodaju ono što nije njihovo? I to za početak, jedan parking, ali bi, sasvim sigurno trebala tri- osim u centru, trebao bi jedan kod Jarma, i jedan, recimo kod Sunčane doline, ili ako se ikada napravi žičara iz vikend naselja, kod te žičare, inače ona nema smisla. Iako ja u tu žičaru ne verujem, prosto zato što, ako takva jedna jednostavna stvar kao što je ski autobus ne može da se napravi decenijama, kako će se onda napraviti žičara.
Toliko o ovom problemu. Vodovod, kanalizacija... nekom drugom prilikom.
SkiMicMic
22.10.2015 | 11:33


Iako sam svake godine u vikend naselju, ne slazem se sa idejom da se cena karte za autobus integrise u cenu ski pass-a. Kao prvo deonica puta koju bi koristili zavisi od toga gde je ko smesten, racunajuci da od pocetka naselja (npr kod bivseg Trezora) pa do Cajetinske cesme ima par kilometara, i naravno u zavisnosti da li ce se izaci kod Suncane doline, Konaka ili na Jarmu a u odnosu na to zavisila bi i cena, a kao drugo nije nuzno da svako ko kupuje ski pass zeli autobuski prevoz za svaki dan.
Alek.
20.10.2015 | 22:13


Tu sada ulazimo u polje gde bi opština ili više opština koje ,gazduju' Kopaonikom trbalo da učine nešto i vrate to istom Kopaoniku.
Međutim naše su opština jednosmerne pare idu samo ka njima nikako nazad.
Svi komunani problemi koji su nabrojani su nihov teren garaže, parking, lopatari, preprodavci skikarata, SkiBusKop, kanalizacija, voda itd.

Do pre par godina problemi je bio skijalište infra strukura sada je to život koji treba organizovati a nema ko ili neće.
Dejan (iOS)
20.10.2015 | 20:26


Drago mi je sto po komentarima vidim da ima puno pametnih ljudi koji zele dobro Kopaoniku. Ako se svi potrudimo napravicemo od celog Kopaonika Evropski konkurentnu planinu!
Igor
17.10.2015 | 10:18


Pozdravljam inicijativu, to bi rešilo više stvari koje me nerviraju, ali bih dodao da je Kopaoniku potrebna i garaža na više spratova (montažna ili kakva god). U povratku sa Kopa prošle godine prebrojao sam 65 automobila samo sa Rumunskim registracijama koje idu ka centru (bilo ih je i više) i gomila naših i mađarskih, i to sve za kratko vreme koliko mi je trebalo da siđem. Višespratna garaža je neophodna, a zatim zabraniti parkiranje pored puta u centru i šire, inače nema teorije da taj autobus poštuje bilo kakav red vožnje.
Joca (iOS)
17.10.2015 | 03:26


Podrska! Bravo za info kop!
Нови Сад
15.10.2015 | 08:53


Вeзано за паркинг код почетка Сунчане долине, не знам како се то планира извести? Ту је стрмина, нема неке равне површине где би паркинг могао да буде
Tiki
12.02.2015 | 11:09


Jedan ozbiljan turisticki centar mora imati ovu vrstu prevoza za skijase. Sadasnje stanje deluje neozbiljno i samo ide na ruku bahatim taksistima .
Alek.
07.02.2015 | 16:34


Pokušaću da se ponovim komentar koji nije snimljem

Podržavam predlog za uvođenje skibusa Kopaonik

Predlažem da se sa Predsednikom Opštine Raška i sa Predsednikom Opštine Brus naprave intervjui kao što su napravljeni sa direktorom Skijališta.
Preba im postaviti sva pitanja koja su bitna za Kopaonik kao skijaški centar.

- SkiBusKopaonik
- Odnošenje komunalnog smeća
- Čišćenje i održavanja pešačkih staza u centru kopaonik
- Čišćenje i održavanja prilaznih puteva ka centru Kopaonik na kvalitetnijem nivou dostojnom ski centru
- Vodosnabdevanje i probleni sa čestim nestašicama vode
- Kanalizacija

Verujem da bi i drugu posetioci sajta InfoKop imali šta da pitaju

Pozdrav za sve ljubitelje Kopaonika
Alek.
07.02.2015 | 16:03


@Stevs,

Podrška za inicijativu.

Očkujem da napraviš intervju sa Presednikom opštine Raška i sa Precednikom opštine Brus, kao što si imao sa direktorom SS, kako bi se zajednički u saradnji sa Skijalištima Srbije napravilo Javno Komunalno Preduzeće koje bi se bavilo prevozom na teritoriji Kopaonika.

Naravno i sva ostala pitanja bi trebalo da dođu na red, parking čisšćenje snega, komunalni optad, Lopatari kako fenomen. Dalje snabdevanje vodom i kanalizacija.
Ima mnogo tema a rešenje se za sada nevidi na pomolu...

Pozdrv svim ljubiteljima Kopaonika.
ledenjak (mobile)
07.02.2015 | 08:57


Parking mora biti besplatan kao i bus.Tako nesto treba da obezbede hotelijeri, skijalista i opstine raska i brus.
Boban G.
07.02.2015 | 05:55


Haha, po komentarima se vidi da se tema reciklira još od 2011. tako da ljudi treba da zaborave na šatl bus. Nije lud Kole da dozvoli da ljudi zimjuju u Vikend naselju po duplo do tri puta manjim cenama...
AlekBgd
29.01.2015 | 00:25


@Stevs,

Predlažem da napraviš intervju sa presednicima opština Raška i Brus.
Ima dosta pitanja koja treba da budu postavljena Predsenicima opština a jedno od ključnih je inicijativa za Ski-Bus-Kop.
Naravno ostala komunalna pitanja nisu ništa beznačajnija.

Dosta para opštine zahvataju od turizma na Kopaoniku a jako malo gotovo ništa ne vraćaju vraćaju.

Dragan1234
17.12.2013 | 22:13


Jedno dobronamerno upozorenje svima koji vole Kop. Kada skijate na malom jezeru vodite računa da ne udarite u čir od solitera pored staze,ili na Karaman grebenu u apartmane opet nepoznatog vlasnika,ili nedaj bože na Jarmu u kule Sv.Simeona,ili ružne zgrade na stazi ˝za našu decu˝ Mašinac ,smešno. Pa vi koji skijate, za koju godinu nečete imati to gde da radite na Kopu.Branite staze gospodo skijaši i ne zamajavajte se o šatl niskopodnim autobusima do Treske i nazad, kad se tim putem jedva i leti mimoidju bva bicikla.Kako se nerazumno gradi dobičemo grad na planini i onda zbogom skijanje,to je budućnost Kopaonika.
Vikendaš
17.12.2013 | 13:55


Sjajna stara priča i opet Jovo nanovo ...
Zašto se o ovoj temi priča svake godine uvek u isto vreme - kad ski sezona već počne?
Sada je nemoguće uraditi bilo šta i po pitanju uređenja parking prostora (recimo kod Sunčane Doline) i na temu nekog ski busa.

Uz to, šta znači "kraj vikend naselja" - koje je to mesto? (vikend naselje ima više "krajeva")

kobaja
17.12.2013 | 10:52


Samo da BusPlus ne podrzi ovu inicijativu i bice savrseno smilies/cheesy.gif
 1 2 3 > 
Napišite komentar (75)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
19.05.2024. 18:20 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Delimično oblačno 12,9°C 8,5°C 2,4  m/s (SE) 75% 0cm
Delimično oblačno sub.osećaj
13°C
temp. Pančić
11°C
4,4 m/s
(SE)
pritisak 827,8 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ledenjak: Voda ce da se pumpa iz postojecih akumulacija tokom leta. Kakva crna Raska i njen vodovod.

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Treba praviti sneg ali je 30 x jeftinije i pametnije koristiti prirodu i vodu koja se slivaju sa vrha na dole nego praviti jezero na vrhu i upumpavati...

Održana velika prolećna akcija čišćenja Kopao...
Dokle god o nacionalnom blagu "brinu" lokalne samouprave Kopaonik će biti smetlište i deponija građevinske mafije.

SKI kamere
Jel ti citas sajt? Prva vest ti je o jezeru sa slikama i video snimcima. https://youtu.be/2o4Ip5lVbAg?si=A54y9r36VIi15jyQ