Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
Harmonija Resort
SKI BUS
GORSKI hotel
Kako će pandemija koronavirusa uticati na zimsku sezonu na Kopaoniku?
27.07.2020 | 14:12 -> 28.07.2020 | 15:10
Karman greben
Do početka skijaške sezone na Kopaoniku, ostalo je nešto više od četiri meseca. U normalnim godinama, smeštajni kapaciteti bi polako započinjali prodaju aranžmana sa značajnim sniženjima. Međutim, ove zimske sezone, količina snega ipak neće biti najveći izvor neizvesnosti za skijaše i bordere. Globalnom pandemijom koronavirusa, putovanja su se nesumnjivo promenila na svetskom nivou. Turizam je grana privrede koja je ubedljivo najviše pogođena, te je potpuno logično, da svi ljubitelji zimskih sportova žele da znaju samo jedno - kako će pandemija koronavirusa uticati na narednu zimsku sezonu?

No, krenimo od marta meseca ove godine. Sreća u nesreći je da je pandemija koronavirusa izbila na kraju skijaške sezone. Sezona na Kopaoniku je skraćena za "samo“ dve nedelje, a direktni uticaj se prelio na još dve dodatne skijaške nedelje. Finansijski gubici JP "Skijališta Srbije“ i hotelijera nisu bili veliki, obzirom da se radi o nedeljama na samom kraju skijaške sezone, koje umnogome zavise od količine snega i za koje potražnja nije velika. Druga sreća u nesreći je nemogućnost putovanja naših državljana na pomorske destinacije, te će u globalu i hotelijeri i Skijališta biti u plusu, jer će ovo biti jedna od najboljih letnjih sezona na Kopaoniku u poslednjih nekoliko godina.

Međutim, letnja sezona na Kopaoniku u doba koronavirusa je logistički mnogo manje izazovna ako je uporedimo sa zimom. Prijatno letnje vreme i niža posećenost, u zbiru daju manje gužve i lakšu primenu mera fizičkog distanciranja. Da bismo predvideli šta nas sve očekuje, moramo prvo pogledati sveže primere iz ski centara koji su ove ski sezone bili rana žarišta koronavirusa. 

Najpoznatiji primer brzog širenja bolesti je tirolski skijaški grad Išgl, koga još nazivaju i zimskom Ibicom. Veruje se da je nulti pacijent bila konobarica koja je virus donela u ovo mesto 5. februara. Studija koja je kasnije urađena, nedvosmisleno je pokazala da čak 42% stanovnika Išgla nosi antitela novog koronavirusa. To je najviša stopa infekcije koronavirusom ikad zabeležena u nekoj populaciji širom sveta. Skijalište je zatvoreno 13. marta i za tih 35 dana malo ljudi je razvilo ozbiljne simptome (mala populacija oko 1 500 stanovnika), što je pomoglo da se epidemija brzo i neprimetno proširi. Rezultat je preko 11 000 otkrivenih građana EU koji su pokupili virus u ovom mestu. Pravu brojku verovatno nikada nećemo ni saznati.

U Americi nije bio toliko eksplozivnog širenja virusa u populaciji skijaških gradića ali se smatra da su zimski centri poput Aspena, doprineli bržem širenju virusa na veće gradove, zbog fluktuacije turista.

I na Kopaoniku je, krajem prošle zimske sezone, registrovano nekoliko slučajeva infekcije kod osoblja jednog od hotela. Na svu sreću, daljeg širenja virusa iz tog klastera nije bilo.

Najsvežiji primer nam dolazi sa južne hemisfere gde je sada kalendarski zima. Popularna australijska skijališta su vrlo brzo zatvorena za skijanje, zbog razbuktavanja epidemije u okolnim gradovima. Jedno od njih bilo je u funkciji samo 4 skijaška dana.

Poznata francuska glečerska skijališta su počela sa letnjim režimom rada uz različita organičenja. Les 2 Alpes skijalište je propisalo nošenje maski na žičarama, dok je Val d'Isère ograničio broj skijaša na 600, uz obaveznu rezervaciju dva dana pre dolaska.

Kakva će predstojeća zimska sezona biti na Kopaoniku i da li će je uopšte biti zavisiće od mnogo faktora. Ništa se ne može tvrditi sa sigurnošću, jer se stvari na globalnom nivou menjaju velikom brzinom. Što se samog virusa tiče, na svetskom nivou se definitivno ubrzava pandemija. Sa jedne strane, sve je više i više zaraženih, ali sa druge strane medicina polako uči kako da se bori sa virusom. Medicinsko osoblje sada ima mnogo više kliničkog iskustva, te se dosta lakše vrši trijaža i lečenje pacijenata nego na početku pandemije. Brza dijagnostika bolesti pokazala se kao ključna u smanjenju smrtnosti pacijenata. 

Ipak, za sada jedina pouzdana odbrana od virusa je nošenje maski, fizičko distanciranje, masovno testiranje i izolovanje zaraženih. Sve dok mednicina ne napravi neki nagli proboj u lečenju ove bolesti, ovo će biti jedini efektivni način borbe. Pod probojem se smatra pronalazak pouzdane i efektivne vakcine ili nekog leka koji će pozitivno uticati na tok bolesti.

U normalnim okolnostima potrebno je najmanje 4 godine za razvoj delotvorne i bezbedne vakcine. Međutim, obzirom da je ovo globalni problem, već nekoliko vakcina je u trećoj završnoj fazi ispitivanja kada se vrši testiranje na hiljadama ljudi. Ipak, male su šanse da vakcina bude spremna do početka zimske sezone na Kopaoniku. Čak i da vakcina bude odobrena postojaće veliki logistički problemi u transportu, pakovanju i proizvodnji ogromnih količina potrebnih da se dobar deo čovečanstva vakciniše. Uz sve probleme, vrlo je verovatno i da će razvijene i bogate zemlje prve dobiti vakcinu.

Druga stvar koja može da spreči prenos virusa je sticanje kolektivnog imuniteta. Taj faktor gotovo sigurno neće igrati presudnu ulogu na tok zimske sezone na Kopaoniku. Preliminarnom studijom utvrđeno je da je tokom prvog pika pandemije imunitet steklo tek oko 7% stanovništva Srbije. Prateći tok epidemije, grubo predviđanje je da će do početka sezone biti maksimalno 20% stanovništva koje je preležalo ovu bolest. Sa druge strane, vrlo je upitno trajanje imuniteta koji se stiče, tako da priču o "imunitetu krda“ najverovatnije možemo da zaboravimo bez delotvorne vakcine.

Treća stvar koja može da utiče na tok bolesti je takozvano "slabljenje virusa“. RNK virusi u koje spada i nov koronavirus sporo mutiraju. Trenutno ne postoji ni jedan relevantan naučni dokaz da se virus promenio u odnosu na onaj sa početka pandemije. Dešavaju se sitne mutacije koje ne utiču na tok bolesti. Istorija nas uči da virusi zaista evoluiraju, najčešće tako da daju blaže forme, kako ne bi ugrozili domaćina (u ovom slučaju čoveka) koji im omogućava dalje širenje, odnosno preživljavanje. Međutim, taj proces je neuporedivo duži od 9 meseci, posebno za RNK viruse. Dakle, ni na slabljenje virusa ne možemo da se oslonimo kao faktor koji će uticati na ski sezonu na Kopaoniku.

Ovde je trenutak da matematički objasnimo zašto se najčešće mislilo da je virus oslabio posle prvog pika epidemije. Virus je takav da mali procenat zaraženih (ispod 10%) pokazuje vrlo teške kliničke slike. Kada se merama prevencije i zatvaranjem ljudi, virus svede na male brojke u ukupnom zbiru, onda praktično i nema teških slučajeva. Slabljenjem mera i otvaranjem, virus se prokužuje kroz populaciju, ponajviše među mladima koji imaju najviše kontakta i koji najmanje ispoljavaju simptome. To pomaže da se virus "sakrije“ u populaciji i da se brzo proširi epidemija, što se i desilo u austrijskom gradiću u Tirolu. Nakon 6 do 8 nedelja i stvaranje kritične mase zaraženih, mali procenat teških slučajeva postaje u zbiru velika brojka. 

Jedina stvar koja bi pre pronalaska vakcine mogla da bude "game changer“ je pronalazak dosta jeftinijeg, pouzdanog i brzog testa kojim bi se lako i brzo identifikovali i izolovali potencijalni prenosnici. Američka agencija za hranu i lekove već je dala odobrenje za novi brzi test na antitela, koji se radi na licu mesta. Test iz brisa može dati rezultate za manje 15 minuta, a uzorci se analiziraju uređajem malo većim od mobilnog telefona. Vreme će pokazati koliko je ovaj test pouzdan.

Suma sumarum, jedino na šta možemo da se pouzdano oslonimo su mere prevencije i dijagnostikovanje potencijalnih rizika za širenje virusa tokom zimske sezone.

Najmanji rizik za prenošenje virusa upravo jeste spuštanje niz planinu. Verovatno je veća šansa da zaradite neku ortopedsku povredu nego da se zarazite koronavavirusom tokom otklizavanja niz stazu. Međutim, zimski odmor nije samo spuštanje niz planinu, u zimovanje spada i čekanje u redovima za žičare i ski karte, vožnja u korpama sedešnica, odmaranje u ski restoranima i hotelskim SPA centrima ali i prevoz autobusom.

Verovatno nešto veći rizik je vožnja četvorosedom i šestosedom. U korpama žičara delimo prostor sa drugim skijašima ne duže od 5 minuta i to najčešće sa istim ljudima sa kojima smo u smeštajnim kapacitetima. Uz obavezno korišćenje maski, ne spuštanje hauba i eventualni smanjeni kapacitet sedešnica, rizik prenošenja virusa bi bio veoma nizak. 

Sa druge strane organizacija dugih redova na ulazu u žičare i kupovinu ski karti je jedna od ključnih preventivnih stavki. Potrebno je propisati obavezno nošenje maski i držanje fizičke distance u redovima. Takođe, potrebno je raznim benefitima stimulisati bezbednu on-line kupovinu ski karti i uz isti besplatno deliti odgovarajuće skijaške maske, koje bi bile obavezne za nošenje.

Najveći rizik su definitvno zatvoreni ali i otvoreni prostori sa puno ljudi, što je srednje ime za ski kafiće i noćni život na Kopaoniku. Čak i u nepandemijskim uslovima, skijaši obično nose pokrivače za lice tokom skijanja. Međutim, ulaskom u prepune ski kafiće pravo je zadovoljstvo skinuti mokru masku, popiti piće i razgovarati sa drugim ljudima. Jednostavnog rešenja za ovaj problem nema. Teško je očekivati disciplinu turista na ovim njima omiljenim mestima. Ograničenje radnog vremena i kapaciteta restorana/kafića/noćnih klubova/SPA centara, uz nošenje adekvatnih maski će samo delimično smanjiti rizik prenosa virusa.

Jedna od mera na kraju prošle sezone
JP "Skijališta Srbije“ i smeštajni kapaciteti moraju implementirati opsežne i detaljne protokole i pravila ponašanja. Na mestima gde je neophodno, potrebno je postaviti razdelnike od pleksiglasa, kakve viđamo poslednjih meseci u maloprodajnim objektima. Zbog niskih temperatura i pojačanog nosnog sekreta, higijenu dodirnih površina je potrebno povećati na najviši nivo. Smeštajni kapaciteti moraju redovno vršiti dezinfekciju svojih objekata. Nacionalni park Kopaonik i JP "Skijališta Srbije“ bi morali da svim turistima na ulaznim kapijama dele edukativne brošure sa pravilima ponašanja na planini u vreme pandemije.

Uopšte govoreći potrebno je stimulisati bezkontaktno plaćanje, izbegavati putovanje autobuskim prevozom, ograničiti kapacitet skijališta, jesti i piti na otvorenom, koristiti maske kada je god to moguće, držati fizičku distancu, uvesti novu fleksibilnu politiku rezervacija aranžmana kao i povraćaj novca u slučaju prekida ski sezone, praktikovati jako dobru higijenu, otvoriti kovid ambulantu, a turisti moraju biti najodgovornija karika u ovom lancu.

Ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa pogađa ceo svet. Turizam je prvi na udaru, a gubici se mere milijardama eura. Ako se ovakvi trendovi nastave nesumnjivo je da će se to preliti i na Kopaonik. Ne znamo koliko će stranih turista uopšte posetiti ski centar Kopaonik. Ne znamo da li će im biti dozvoljen ulazak bez PCR testa. Sa druge strane većina epidemiologa najavljuje novi talas korone na jesen, pa je upitno da li će uopšte i želeti da posete Srbiju. 

Zima, ma koliko to nama izgledalo daleko, je već vrlo blizu. Korona definitivno ne posustaje i u kombinaciji za sezonskim gripom, verovatno će nam zadavati još dugo glavobolju, kako na medicinskom tako i na ekonomskom planu. Zato treba delovati brzo i hitno osmisliti detaljan turistički plan i krenuti što pre u realizaciju istog. To je jedini način da ove sezone svi zajedno pokušamo da spasimo turizam na Kopaoniku ali i da onemogućimo da se velikom fluktuacijom turista, virus vrati kao bumerang u gradove. Mi smo svoj mali doprinos dali ovim člankom, a sada su na redu svi ostali turistički subjekti na Kopaoniku.Komentari (22)
Milica1996
06.12.2020 | 13:04


Svaka cast za ovaj clanak. Eh da je imao ko da vas slusa...
Broz
20.11.2020 | 02:34


Izgleda da je neko sa Jahorine procitao vas tekst smilies/smiley.gif Primenice sve predlozene mere iz ovog teksta...
Chamrta (Android)
02.08.2020 | 22:22


Ako uzmemo u obzir guzve na cekanju za žicu, za dva dana ceo kop ce imati koronu, a za 7 do 10 dana 75% srbije
Goran Tunja (iOS)
30.07.2020 | 21:01


Druze Wixi, mislim da si pogresio clanak, ima dosta postova o tome. Kakva crna gondola te spopala u ovo zlo doba koronara. Da se mi izvucemo, a oni nek grade gondolu, a bice i parkinga pored gondole za sve neverne tome. Nema sanse gondola za ovu sezonu, a za sledecu ako bude bilo sve po planu.
Wixi (iOS)
30.07.2020 | 11:48


Mene zanima kako trenutna situacija utiče na napredovanje izgradnje gondole? Da li će biti realno da očekujemo prvu vožnju krajem januara-početkom februara 2021. ili tek u sezoni 21/22? Leitnerove žičare Gvozdac i Krčmar su otvorene sredinom januara 2015. a koliko se sećam, nisu mnogo ranije krenule sa izgradnjom od gondole (sredina maja), tako da se nadam da ćemo moći da je oprobamo već ove sezone😄
Goran Tunja (iOS)
29.07.2020 | 00:01


Ukoliko se nastavi ovako, mislim da ce zimska sezona na Kopaoniku doziveti krah ne samo zbog virusa i epidemioloske situacije nego i zbog finansijskog kraha prouzrokovanog nestabilnom situacijom u privredi. Najbolje bi bilo da nam na TV-u jave da Covid19 nije tako opasan virus i da je sve ovo bilo greska. Na taj nacin bi se radovao zimskoj sezoni na Kopu.
black mirror
28.07.2020 | 21:25


Deko samo si pokazao da nisi ni procitao tekst... Ovo prvo sto si linkovao detaljno je objasnjeno u ovom clanku. 11 000 ljudi se zarazilo u Ischlu a ti pametujesh.

I kakve veze ima Split sa zimskim turizmom? Da nisu izgradili neku ski stazu u medjuvremenu?! smilies/smiley.gif

I naravno da cemo da naucimo da zivimo sa virusom zato i pricamo o merama da ne prodjemo kao bosi po trnju.
dr Deka
28.07.2020 | 20:21


Прво неваспитан си и безобразан јер омаловажаваш људе.
У том месту, супер преносилац је био шанкер.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7269389/

Сад, 'научници' нису објаснили да ли је ширио ноћу или дању.

Свеједно, као што кажу 'Свет ће научити да живи са короном'.

Погледај у суседству.
70 000 туриста у Сплит долази за викенд.

https://www.danas.rs/svet/split-ocekuje-73-000-gostiju/

Свако добро.
black mirror
28.07.2020 | 19:20


Deko (namerno bez dr) izvini molim te ali mi navedi koja to zemlja zivi normalno. Jedino ako ti zivis u paralelnom univerzumu. Posto nisi procitao tekst ocigledno... vidi primer ski centra Ischgla za mesec dana pola populacije se zarazilo. Dovoljno je da pogledas za SARS-CoV-2/COVID-19 da se prenosi Respiratory droplets (Aerosol transmission under investigation) i da je Basic reproduction number 2–6.
dr Deka
28.07.2020 | 18:58


Situacija je prilično jasna. Rizik od sirenja virusa na otvorenom, na temperaturi od 0 +/- 5/10 je minimalan. Isto je po restoranima i prodavnicama. Virus se siri samo dugim prisnim kontaktom: ljubljenjem, pevanjem na uvce, karaoke zabavama, zurkama...
Ceo svet zivi normalno, pa ce i Srbija kad se unormali.
Jasmina (Android)
28.07.2020 | 15:34


Trenutno sam na Kopaoniku. Deluje mi da se svi pridrzavaju mera distance (izuzetak su klinci i oni do cca 25 godina). Nose se i maske u zatvorenom prostoru, mnogi i na otvorenom. Zaposleni u trgovini i ugostiteljstvu, kao i penzioneri su za primer smilies/smiley.gif Na bazene mogu samo gosti tog hotela, ne daju nikom sa strane da udje. Nema mnogo gostiju. Na zicare ulaze po dvoje, troje a ne sestoro. To je leti moguce kada ima malo ljudi, bice komplikovano na zimu.
Ana
28.07.2020 | 13:41


Članak je odličan, odavno bolji nisam pročitala na temu koronavirusa. I da, sada treba praviti planove za različita scenarija koja bi nas zimus mogla pogoditi u skijaškim centrima. Super smo se proveli u januaru i nadam se da ćemo moći i sledeće godine da uživamo na Kopaoniku.
freerider (iOS)
28.07.2020 | 11:30


MirjanaDr, izgleda da vi pišete o nekom drugom planinskom centru. Ja sam na Kopaoniku već desetak dana i ne vidim djubre svuda kao što vi kažete, konobari nose maske, obavezne su i u prodavnicama i svi ih nose. Radnici Skijališta takodje nose maske.

U Grand nikada ne idem tako da tamo ne znam situaciju...

Po pešačkim stazama ima jako mnogo ljudi tako da ne znam o čemu pričate kada kažete da ljudi ne silaze sa asfalta.
Goran (Android)
28.07.2020 | 06:41


Pa ima. Članak je jedan od boljih koji sam pročitao. Ko je detaljno pročitao može da zapazi da tu ima toliko toga složenijeg da se odradi a mi ne možemo da uradimo ono što je mnogo jednostavnije.
MirjanaDr
28.07.2020 | 02:27


Kopaonik je u ovom momentu, 29.jula prepun ljudi koji ne idu dalje od asfalta. Maske ne nose cak ni osoblje restorana, a kamoli gosti. Deca imaju raznorazne kampove, zbijeni u gomilicama, bez maski, naravno. Avantura park, bob sve radi, ali bez maski i dezinfekcionih sredstava. Bazeni u hotelima su puni, bez maski, a kako drugacje. Sobarice u apartmanima su bez maski i bez rukavica, a ni posao da bi rukavice trebalo menjati pri izlasku iz svake sobe.
Ljudi, kakva zimska sezona?! Toliko smo bahati, i prljavi, staze su pune djubreta, da ne znam ko ce nama da zavede red na skijalistima?! Oni koji prave zaradu? Pa oni upravo grade sumanate objekte, koji nemaju veze sa uklapanjem u prirodni ambijent. Gradilista su svuda, mozemo samo da ocekjemo jos vise turista na planini koja otopljva, zbog zarade onih, cija deca nisu vise u Srbiji!
Slobodan Bl
28.07.2020 | 00:29


Planiram(o) u oktobru - kao u proteklih šest godina - uplatiti 10.dnevni PP u hotelu Klub A. Do tada će ova maglovita, globalna priča sa pandemijom biti nešto jasnija, a onda slijede još tri mjeseca da odlaska na Kop.Svi priželjkujemo da ova kriza prođe i da se život vrati u "normalu", a to znači da će sezona biti bolja nego prošla.Sjetite se da u decembru nije bilo snijega,a ni januar nije obećavao ni sa prirodnim snijegom,a visoke temperature su "kočile" sistem za vještak...Tek februar i prva polovina marta su bili "pravi" da bi sezonu prije vremena zaključila korona.Red je da nas dolazeća zimska sezona obraduje obiljem snijega, niskim temperaturama, a da virusu "kažemo" - zbogom!.
Pozdrav iz Bl.
freerider (iOS)
27.07.2020 | 22:13


Sve će samo da se uredi prirodnim putem, ako se ne bude vodilo računa ski centar će biti zatvoren.

Osnovni problem u svemu tome su Skijališta Srbije koja su se do sada pokazala kao katastrofalno nefleksibilna. Ali to će im se obiti o glavu ove sezone.

Ko će kupovati ski pasove u predprodaji na primer kada su dokazali već godinama da ne vraćaju novac ili ne prebacuju ski pas za sledeću sezonu iz razno raznih razloga.

Moraju _garantovati_ skijašima da će biti fleksibilni i da je moguće preneti ski pas za sledeću sezonu ako se ove dogodi nešto (ne)predvidjeno...
Kliker-np (iOS)
27.07.2020 | 21:04


Bice pravi izazov za celokupnu organizaciju skijanja. Jedno dobro u svemu tome jeste to sto ce morati da se drzi distanca na cekanju na polaznoj stanici zicara. Tako da nece biti onih koji hoce da nas izgaze nebi li usli 1 min ranije na zicaru. Pa se mozda naviknu i nastave sa drzanjem distance i posle pandemije virusa. Nadamo se najboljem za sve nas.
StMax (iOS)
27.07.2020 | 20:45


Pa kakve veze ima vaš komentar sa ovim inače dosta dobrim člankom? Bez obzira što ste u pravu vezano za nečistoću i nesredjenost pešačke infrastrukture..
Goran (Android)
27.07.2020 | 18:04


Vi ne možete da očistite Kopaonik sada u letnjoj sezoni a da ne pričamo o zimskoj. Ovo je bruka i sramota. Sve je toliko prljavo, neuredno. Srbija i turizam su u žestokoj svađi. Šta treba da se desi da oko Konaka bude čisto i uredno? Da se poprave trotoari i stepenice, da se srede klupice. O smeću da ne govorimo. 2020 godina je a urednije je bilo 90 tih. Sramota, sramota, sramota. Svi koji su sada na Kopaoniku razumeju o čemu govorim. Naravno, ima sadržaja koji su za pohvalu ali ovako ne treba da izgleda jedan planinski centar.
Denver (iOS)
27.07.2020 | 17:41


Pa najsigurnija varijanta je imati zaseban apartman, ne hotelski vec zgrada sa apartmanima, otici samo u prodavnicu sa maskom pokupovati namirnice i jesti u apartmanu a posle biti na otvorenom sto vise, izbegavati kafice restorane i spa centre, to je po meni najsigurniji zimski odmor.
Druid (Android)
27.07.2020 | 15:44


Bravo Stevs ! Svaka ti je na mestu.
Treba na vreme sve isplanirati i uskladiti sa trenutnom situacijom. Sve ovo u cilju bezbednosti kako gostiju tako i zaposlenih. Tako bi ljudi mogli lakše da planiraju svoj siiguran sam toliko očekivani odmor na Kop-u.

Srdačan pozdrav
Napišite komentar (22)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
25.05.2024. 22:20 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Delimično oblačno 8,7°C 4,4°C 4,8  m/s (E) 74% 0cm
Delimično oblačno sub.osećaj
9°C
temp. Pančić
8°C
6,9 m/s
(E)
pritisak 830,1 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?