Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Nacionalna Klasa
English
Vila Pančić
SKI BUS
GORSKI hotel
Istorija radova na šestosedima Gvozdac i Krčmar
02.06.2014 | 23:10 -> 10.01.2015 | 15:43
infoKOP web portal je pratio izgradnju najmodernijih šestoseda sa haubama i grejačima na lokacijama Gvozdac i Krčmar i redovno obaveštavao posetioce o napredku na izgradnji žičara. U nastavku vesti možete videti svojevrsnu istoriju kroz fotografije kao sve faze gradnje ove dve žičare.
 
 

Karakteristike nove žičare Krčmar:

- Kapacitet žičare je 1800 skijaša na sat.
- Dužina žičare je 1939 m
- Šestosednu žičaru čini 14 stubova i 68 korpi za sedenje.
- Proizvođač žičare kompanija “Leitner AG-SpA”, Italija.
- Dužina postojeće staze, koju prati novi šestosed je 2.200 metara.

Karakteristike nove žičare Gvozdac:

- Kapacitet žičare je 1800 skijaša na sat.
- Dužina žičare je 1234 m
- Šestosednu žičaru čini 11 stubova i 48 korpi za sedenje.
- Proizvođač žičare kompanija “Leitner AG-SpA”, Italija.
- Dužina staze, koja prati novi šestosed je 1100 metara.
- Pored toga, planirana je i izgradnja nove staze za free ride dužine 900 m, koja se u toku sezone neće tabati. 

Sve što ste želeli da znate o žičarama Krčmar i Gvozdac a niste imali koga da pitate >>>

Sve tri staze, koje pokrivaju nove žičare, Gvozdac, Ledenice i Krčmar su dobile FIS sertifikate >>>

Pogledajte i našu dvogodišnju inicijativu za prosecanje novih staza na Kopaoniku za koje nije potrebna izgradnja novih žičara, a koje su predviđene master planom i odgovor na istu JP "Skijališta Srbije" >>>

Fotografije Gvozdca (kraj novembra)   





Fotografije Krčmara (sredina novembra)   



 

Fotografije Krčmara (kraj oktobra) 

 


 


 


 


Fotografije Gvozdca (kraj oktobra) 


Fotografije Krčmara (kraj septembra)

 

Fotografije Gvozdca (kraj septembra)

Pogledajte i fotografije gradnje iz avgusta meseca: 

Pogledajte i fotografije gradnje iz jula meseca:



Komentari (39)
 1 2 > 
borisBP
21.12.2014 | 10:22


Šta se dešava sa novim žičarama? Nema novih informacija od početka decembra.
_Minion_Jerry_
07.12.2014 | 13:39


Po ovim slikama koje su slikane krajem novembra:
-Gvozdac je skroz zavrsen samo treba montirati korpe i to je to, pocetna i zavrsna stanica su zavrsene, svi stubovi takodje, i sajla je postavljena.

-Krcmar je problem jer je na mestu pocetne stanice zicare duboko udubljenje i stanica je podignuta na nosecim stubovima i sada se to valjda treba popuniti necim ili da se bar napravi neka platforma, a inace ostalo je takodje montirano koliko mogu videti, ali sajla nije postavljena jos zbog tog problema. smilies/sad.gif

-Sto se tice diskusije u grejnim sedistima, po meni su najpotrebnije plexiglas haube a ne kozna sedista sa grejacima, jer se ipak treba vise isprsiti za taj liksuz a i skijasi nisu od poverenja kad je rec o ocuvanju tih sedista. smilies/angry.gif
_Minion_Jerry_
07.12.2014 | 13:30


@NSalajka Upravu si, ali tako je kad smo stoka i volimo unistavati. smilies/angry.gif

@bomwollen To jeste problem jer vidi:
Pancicev vrh - 4sed - 2005
Duboka 1 - 4sed - 2006
Duboka 2 - 4sed - 2006
Gobelja - 4sed - 2009
Karaman Greben - 6sed - 2010
Kada su izgradjene ove 3 prve, mislim da nije bilo opcije za tako nesto jer Doppelmayr nije jos razvio tu tehnologiju, a ove 2 zadnje su uzete kao jeftinija varijanta bez tih grejaca tako da svakako nijedna zicara nije sposobna za tako nesto ali sve se moze lako zameniti i unaprediti ako drzava odvoji para za taj projekat. smilies/smiley.gif
NSalajka
05.12.2014 | 15:03


Zašto bi neko stavljao kvalitetnije sedište , kad će sve to ionako biti uništeno...Nema ni jednog sedišta da nije izbušeno štapovima za skijanje.
bomwollen
05.12.2014 | 12:00


Pleksiglas bi dobrodošao i na gobelji jer tamo zna da duva i da nosi sve pred sobom ali generalno udari vetra su pri samom vrhu tako da možda može i bez balona ili ti pleksiglasa.
Što se tiče grejača na korpama, ne moraju sedišta da budu kožna da bi imala te grejače. To sve zavisi koliko skijalište želi da se isprsi a na npr. Doppelmayr-u je da ponudi rešenje. Jednostavno to su korpe koje imaju neku vrstu grejača tj kompenzatora električne energije koja se odaje u vidu toplote a svaka korpa na početnoj stranici tj pri prolasku kroz nju dobija tu određenu količinu el energije.
Poenta je da ove korpe na žičarama na Kopu nisu isporučene sa tom opcijom tako da mislim da bi to bila poveća investicija da se sve one zamene itd.
_Minion_Jerry_
05.12.2014 | 10:52


@Aca11
Mislim da su grejna sedista zato sto su od koze i punjena nekim sunđerom kao recimo nameštaj u kuci a ne da u njima ima nekih grejnih tela. smilies/tongue.gif
Bio sam mnogo puta u stranim skijalistima i veruj mi to nije tolika finansija. A postoji i varijanta sedista sa plexiglasom ali bez koznih sedista (sedista kao na svim cetvorosedima na Kopaoniku), i jeftinije je duplo. smilies/smiley.gif
Pozdrav!
_Minion_Jerry_
05.12.2014 | 10:47


@I_love_kop
Ideje su lepe ali ko ce to da finansira? Izgradnja tih garaza i svega toga? Slazem se ovo za Pancic i duboku ali ovo ostalo nece moci. Sto se tice onih staza:
5. Centar - slazem se da je glupo ali Panciceve staze "pojedose" Dolinu Sportova i vise nema mesta za to.
17. Struga - imovinsko pravni odnosi nas jebu, a i sidro tamo je i onako pokradeno od strane obliznjih zitelja i vlasnika tog imanja, sve su poskidali i sada nema nista od toga.
18. Ledenice - eh sad posto je uklonjen ski lift ne znam da li ce se staza ukloniti ili ne?
1) Ne smemo zanemariti ove dve nove zicare jer su to 2 velika koraka napred a i ove nove stazeee. smilies/smiley.gif
2) Plexiglas je potreban na Pancicu, dubokama i karamanu, a gobelji to nije potrebno ja mislim. smilies/wink.gif
_Minion_Jerry_
05.12.2014 | 10:30


Hoće li žičare proraditi do 10. januara?
Ja tad stižem na Kopaonik i mnogo mi je važno jer ako mi verujete celu godinu cekam na te dve žičare. Više nego išta! smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
igor85
03.12.2014 | 10:54


Da li ovo znaci da nece biti moguce skijanje i upotreba zicara u periodu oko nove godine ? Koliko sam shvatio tek pocetkom januara treba da se dobije dozvola ? Ili gresim ? Molim da mi neko pojasni ako moze ?
Stevs
02.12.2014 | 23:41


@Aca11: Vest je osvežena smilies/smiley.gif
Aca11
20.11.2014 | 11:23


@Stevs Sta se desava sa ove dve zicare, jel su radovi zavrseni, evo ga sneg, nece biti moguce nesto vise uraditi sada u ovakvim vremenskim uslovima?

@I_love_kop Prvo ovde niko nece da se oglusi o tvoje predloge jer ovo nisu SS vec ljubitelji kopa isto kao i ti, mozemo samo da se slozimo sa tobom, ali to je sve.

Predlozi su ti po meni nerealni, zahtevaju mnogo investicija zarad malo veceg komfora, a ne uticu na poboljsanje skijanja. Korpe sa haubama idu sa grejanim sedistima a to znaci i da je potrebno nekako to napajati, mislim da bi iziskivalo vecu investiciju od same kupovine novih korpi.
Ja bi pre za te pare pancic zamenio osmosedom, a ovaj cetvorosed prebacio kod gvozdca, da se izvlaci iz dna prema vrhu izlaza bele reke, i da se tu napravi jos staza po master planu.

Fiksni cetvorosed na malom karamanu jedino menjati u cilju ubrzanja zice, skoro nikad se tu ne vozim zicarom vec tanjirom jer je brzi, ne mogu da poverujem da je maksimalna brzina tanjira brza od cetvoroseda, mislim da ga drze sporog zbog pocetnika...

Meni je nebitno ko proizvodi zicaru za marine vode, samo kad bi moglo tu da se put izmesti a kao na master planu produze staze na malom karamanu i na marinim vodama, mozda prosece jos koja staza.

Staza 5 ne znam gde bi stala, izmedju pancica i duboke nema nimalo mesta za jos jednu zicaru, jedino kad bi neko bio lud da proseca sumu pored masinca za 100m staze. Staza 17 je valjda struga, njoj se ne nadamo zbog toga sto ide kroz neciju privatnu sumu, staza 18 su ti ledenice, mozda nema zicu ali je i dalje tu.

U principu mislim da je skijasima mnogo bitnije da ima vise staza, da se manje na ulaz na zicaru ceka (vise mesta u korpama) i da put traje sto krace (brza zica), to mislim bas ovakvim redosledom.
Ikar
20.11.2014 | 06:45


Da li su sajle postavljene? Korpe? Šta su sledeći koraci? Kada idu probe novomontiranih zicara?
I_love_kop
08.11.2014 | 18:53


Nadam se da se Skijalista Srbije nece oglusiti na sve moje predloge. Dajte barem ispunite ovo za Pacic i duboku, potrebno je najvise. smilies/cry.gif
I_love_kop
08.11.2014 | 18:31


Evo mojih ideja, pa vi vidite koja valja, i Stevs odgovori ako mozes:
1) Sestosedi na Gvozcu i Krcmaru su savrsena ideja. Tu nema dileme.
2) Bilo bi odlicno kada bi umesto obicnih stavi korpe sa plexiglasom na zicarama Duboka I, Pancicev vrh, eventualno Gobelja, Karaman Greben i Duboka II, mada ove prve dve su mnogo potrebnije jer na tim lokacijama najvise duva. Citao sam komentare o tome kako motor nije dovoljno jak i to i samo mogu da kazem - alo, nece imati 100 kila aman! Mogli bi ste da prodate ove kopre i od novca kupite druge ili tako nesto.
3) Fiksni cetvorosed na malom karamanu bi takodje mogao da se preuredi jer vec imate stubove tehnicki, samo treba izgraditi nove stanice i staviti nove korpe.
4) Takodje bi na isklopivim zicarama mogle da se izgrade garaze za korpe.
5) I bilo bi uredu kada bi nova zicara na Marinim vodama bila Doppelmayr jer je mnogo kvalitetniji od Leitnera i drugih proizvodjaca, a i razlika u ceni je neznatna.
6) Trebalo bi napraviti staze 5, 17, 18 jer njih nema na mapi, posto su sklonjene zicare sa tih lokacija.

E, to je to. smilies/cheesy.gif
Odgovorite mi ako imate jos nesto da predlozite.
Lajk komentar ako se slazete sa idejama, da vidimo koliko nas ima! smilies/cheesy.gif
Stevs (mobile)
06.11.2014 | 15:56


Sutra se montira sajla na žičari Gvozdac smilies/wink.gif
SSV
29.10.2014 | 07:03


Da li će ove staze i žičare biti spremne za ovu sezonu?
zex
07.10.2014 | 18:51


Sta se desava sa vezom iz Brzeca? Ima li vesti o najavljivanoj gondoli? Tamo ima dosta smestajnih kapaciteta i to bi dosta rasteretilo a i olaksalo pronalazak pristojnog smestaja (u smislu lokacije i transporta do skijalista).
Aca11
02.10.2014 | 00:20


@Stevs: Hvala puno, odlicno napreduje, samo da sneg posluzi i neka birokratija ne ometa.
Stevs
01.10.2014 | 10:11


@Aca11: Update-ovano smilies/smiley.gif
Aca11
29.09.2014 | 23:45


A neki update na ove vesti?!
stanko
25.09.2014 | 07:53


ne daj boze da prosire gvozdac NI MALO, bezbednije je ovako, da se ne pusti brzina ni slucajno zbog mase sto pluzi
Nole
15.09.2014 | 15:33


Ustanove koje se pitaju nisu birokratija već nešto mnogo značajnije. Prilikom uništavanja Stare planine prvo je pogažen pa izmenjen zakon, bilo je i otkaza u Zavodu za zaštitu prirode naturenih daleko pametnijim i odgovornijim ljudima od većine koja se ovde raduje novom krčenju šuma.
rufus
02.09.2014 | 09:57


sta se tice cijena, problem je politika prema obitelji sa djecom

Austrija
kids , do 15 god 50% popusta
youth, 16-18 20% popusta

na Kopaoniku vec sa 12 nisi vise dijete, a i djecji popust nije 50% nego 33% ?????

Kakva je to dugorocna politika stvaranja novih skijaša???

Vlada - Lajkovac
02.09.2014 | 09:21


Odlično ! Samo malo i cena žičare dole ! Stara planina ????
azimut (mobile)
29.08.2014 | 22:14


Treba pohvaliti ove nove zice i skijalista. Ipak je ogromna kriza i dobro je da su uopste izboksovali lovu da urade ove dve vazne zicare. E sad mislim da su mogli da se potrude i da urade staze 19c i 19d za ovu godinu. Taj teren nije toliko pokriven sumom i manji bi bio problem sve to organizovati sa aspekta dozvola.....inace kada dodje tu sestosed na Marinim vodama sa produzenim stazama bice to nova dimenzija skijanja.....u rano jutro jedno 20 puta da se ispeglaju Gvozdac i Ledenice a onda na Marine vode da se odmaraju noge i uziva u sirokim zaokretima na lepim plavim stazicama
rufus
29.08.2014 | 15:20


ne treba biti nezasitan, ovo su ogromni koraci.
pop (mobile)
28.08.2014 | 23:01


E jos cetverosed na Marinim vodama i Karamanu (Jaram).
pop (mobile)
28.08.2014 | 23:01


E jos cetverosed na Marinim vodama i Karamanu (Jaram).
YIBLEX
25.08.2014 | 10:46


Srecne vesti, zaista....Ove dve zice su dva VELIKA koraka napred. Produzenje Gvozdca i prosirenja cetvorki su takodje za pohvalu, nadam se da ce se pomalo prosirivati i druge staze.....

Po meni ostaje samo jos nova sedeznica na M.Vodama i jedna velika celina sa transportom je zavrsena.
goxi
25.08.2014 | 00:07


Dragi skijasi, sve je ovo lepo i za pohvalu .Samo se pribojavam da nasa Vlada nece imati sluha za to sve. Pa cemo ove nove zicare debelo da platimo kroz nove cene ski pasa. A vec je vreme da se misli otome . Leto se blizi kraju, a ski sezona polako ali sigurno ce doci. I svi je sa radoscu cekamo.Samo bi terebalo pokrenutu inicijativu preko info kopa. Da se utice na jp skijalista Srbije . Da budu cene realne za nas standard. Da se naprave povoljni porodicni paketi. I da skijalista od Vlade dobiju zeleno svetlo i posle Sretenja spuste cene ski pasa kao jedne godine, ja znam bilo je 50 % popust na 4 dnevni ski pas . Da toga bude vise i raznovrsniji pakete . To sve moze menadzment skijalista da uredi i da predlozi Vladi na vreme . Kao te god zbog popularizacije zimskog sporta radnim danom je skinuta cena 50 %. Ili u slucaju kada neradi ceo kop ili nema dovoljno prirodnog snega .Sve to lepo treba osmisliti.Jer kad Vlada usviji posle nema prepravke .Ostaje nam da se nadamo da ce sve biti u funkciji za sezonu 2015 i da ce cene biti ok .POZDRAV svim skijasima i ljubiteljima KOPA .GORAN
 1 2 > 
Napišite komentar (39)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
25.05.2024. 21:50 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Delimično oblačno 9,2°C 4,6°C 4,5  m/s (ENE) 73% 0cm
Delimično oblačno sub.osećaj
10°C
temp. Pančić
9°C
8 m/s
(ENE)
pritisak 830,1 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Atlas24h pomoć na putu
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
Cena ulaska u Nacionalni park Kopaonik
Čovek je ovde sve lepo objasnio, samo prenosim: https://www.infokop.net/press/pocinje-elektronska-naplata-ulaska-u-nacionalni-park-kopaonik.html "J...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
U drugoj rečenici teksta ne odgovor na tvoje pitanje smiley “Rozeta će svoja vrata otvoriti 2026”

Prekid u snabdevanju vodom Kopaonika, normalizacij...
Ponovo burek? Sa mesom ili sirom?

SKI kamere
Hvala ti Dex na odgovoru

SKI kamere
No name U sustini sve je slicno skijanje jer je glecersko. Gledaj gde ima trenutno vise snega na tim visinama i kada je padao svezi sneg. Zadnjih ned...

SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?