Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
Novi apartmani
Hotel Junior Olga Konaci Kopaonik
 
Intervju 2017/18: Generalni direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ćika
27.03.2018 | 14:52 -> 28.03.2018 | 10:45
Dejan Ćika, generalni direktor JP
Nastavljajući jako dobru dugogodišnju praksu infoKOP intervjua sa različitim subjektima na Kopaoniku, a koji su izazvali pozitivne reakcije kod turista i gostiju ski centra Kopaonik, i ove godine posetioci internet portala infoKOP imaju priliku da pročitaju intervju sa direktorom JP "Skijališta Srbije" Dejanom Ćikom.   
 
Direktor Skijališta Srbije, Dejan Ćika, diplomirani je ekonomista iz Beograda. Iza sebe ima veoma bogatu radnu biografiju, a tokom života aktivno se bavio atletikom, košarkom i plivanjem. Iako se trenutno sportom bavi isključivo rekreativno, i dalje je veliki zaljubljenik u sve što je vezano za sport i takmičenja domaćih klubova i reprezentacija. Sa posebnim interesovanjem prati zimske sportove, a rad i aktivnosti Skijališta Srbije poznati su mu od osnivanja. Veliko menadžersko iskustvo stekao je u brojnim domaćim i inostranim kompanijama, a na čelo Skijališta Srbije došao je u avgustu 2016. godine. Kao dugogodišnji sportista i zaljubljenik u prirodu ispred sebe je postavio ambiciozne ciljeve, jer smatra da ume da prepozna potencijal i potrebe skijaša i turista koji dolaze u domaće ski centre. Veruje da će svojim radom doprineti unapređenju kvaliteta skijaških centara u Srbiji.

Šestosed Krčmar
Drugu skijašku godinu ste na mestu direktora JP "Skijališta Srbije". Kakva su bila vaša očekivanja, a kakvi su objektivni rezultati ove i prethodne sezone?

Prethodne sezone smo ostvarili rezultate za koje smo mislili da su neprevaziđeni. Međutim, od pretprodaje ski karata pre početka sezone, pa do danas, prema svim parametrima oborili smo sopstvene rekorde. Odlična sezona zabeležena je u sva tri ski centra, i na Kopaoniku i na Staroj planini i na Torniku, pa je samo tokom jednog dana zabeleženo više od 11 hiljada skijaša na stazama. Od početka skijaške sezone do danas, ostvaren je promet na nivou preduzeća kao za celu prethodnu sezonu koja je važila za ubedljivo rekordnu sezonu od osnivanja preduzeća. Takođe, tokom ovih nepunih sto dana premašen je dnevni promet ostvaren od kad postoje Skijališta Srbije.

Pogled na dolinu sportova
Poslednjih godina smo svedoci hiper izgradnje smeštajnih kapaciteta i pratećih objekata na Kopaoniku. Međutim očigledno je da se skijalište ne širi srazmerno povećanju smeštajnih objekata? Kakav je vaš stav o ovom, reklo bi se, gorućem problemu Kopaonika?

Ove godine je zabeležen značajan porast broja skijaša, pa su bile objektivno bilo i čekanja na polazima žičara u centru skijališta. S obzirom da se turistički centar razvija velikom brzinom, potreba za proširenjem i izgradnjom novih staza je sve veća. Pre svega ja potreban jasan dugoročni plan razvoja turističkog centra, što je za širu raspravu na višem nivou. Svima je jasno da su za svaku investiciju, pored dobro osmišljenog plana razvoja i ideja, neophodna i velika novčana sredstva. Skijališta Srbije će u skladu sa tim raditi na proširenju ski centra. Ne možemo u ovom momentu da obećavamo da ćemo postaviti osmosed na Karaman grebenu ili na Pančiću, ukoliko to finansijski nije realno i izvodljivo. Ono što će svakako pomoći je izgradnja još nekih staza, a za sledeću sezonu je to u planu.  
 
 
Koliko skijališta brinu i na koji način o bezbednosti skijaša?

Bezbednost skijaša nam je apsolutno prvom mestu. Koliko god se skijaši i borderi bunili zbog rigoroznih kontrola i zabrana, moraju da razumeju da se to radi upravo zbog njih i njihove bezbednosti. Pre par dana su se tri bordera bunila, jer su opomenuti što voze van staza na prelazu između Duboke i Krčmara. Nisu svesni da je samo nekoliko dana pre toga, jedan border slomio butnu kost na mestu gde ni GSS ni naše redarske službe nisu mogle da priđu da mu pomognu. Njegova imobilizacija je trajala par sati. Mogu da kažem da je imao ogromnu sreću što povreda nije bila opasnija. Isti je slučaj sa skijanjem ispod instalacija i brzom vožnjom kojom ne ugrožavaju samo sebe, već i ostale učesnike na stazi. Apelujemo godinama da se nose kacige i da ne pripremljeni ne izlaze na stazu. Onoliko koliko je ovaj sport veliko uzbuđenje i ogromna količina adrenalina, toliko i najmanja greška i nedostatak opreza može napraviti ozbiljnu povredu. Naravno, da bi se unapredila i bezbednost i propisi koji uređuju ovaj deo, neophodna je i izmena Zakona o skijalištima, što će nam svakako biti jedan od koraka u narednom periodu.

Apel skijašima i borderima: Kaciga glavu čuva >>>

Gužva Mali karaman
25 postojećih instalacija može da opsluži između 12 000 i 14 000 jednovremenih skijaša, dok je kapacitet staza nešto ispod 5 000 skijaša. Ovi podaci pokazuju da je izgradnjom novih instalacija nastala velika nesrazmera između kapaciteta žičara i staza. Kako rešiti ovaj problem koji prouzrokuje velike gužve u "špicevima" i smanjenu bezbednost na skijalištu?

Problem će se rešiti proširenjem i izgradnjom novih staza i mi intenzivno radimo na tome. Da ne ispadne da svaki put samo o tome pričamo, ovo je prilika da kažem da smo u procedurama za dobijanjem saglasnost i neophodnih dozvola koje su neophodne za gradnju u Nacionalnom parku. Intenzitet radova svakako najviše zavisi od procedura i papirologije. Kad smo kod žičara, složićete se da ski centar ne može da se razvija, raste i modernizuje, a samim tim i da privlači turiste, ukoliko je opremljen prastarim instalacijama, koje nisu funkcionalne niti bezbedne za skijaše. Od nekud je moralo da se počne i mislim da su instalacije i staze odlično povezane i sistem žičare funkcioniše perfektno. Iskreno se nadamo i radimo na tome da se širenje skijališta izjednači kapacitete staza i žičara. 

Gobelja iz vazduha
Drugi problem koji prouzrokuje gužve je neravnomerno opterećeno skijalište. Statistički gledano od 25 postojećih instalacija njih 6 (Karaman greben, Pančićev vrh, Mali karaman, Duboka 2, Krst i Sunčana dolina) prevoze gotovo 70% svih skijaša. Kako rasteretiti i ravnomerno opteretiti skijalište?

Sad se vraćamo na temu sa početka razgovora i pričom o najvećem broju skijaša koji kreću iz Doline sportova. Kako je to epicentar turističkog mesta, gde su hoteli, kafići, rente, buking mesta ski škole, logično je da će tu i biti najviše gužve. Mali je broj skijaša koji dolaze iz Brzeća ili Vikend naselja pa se odluče da se u sistem skijališta uključe na Gobelji, Jarmu, Marinim vodama ili kod polaza žičare Sunčana dolina... Sa lokalnim samoupravama radimo na tome da se prošire parking mesta na ovim lokacijama, posebno kod Sunčane doline. Generalno gužve u samom centru ne možemo izbeći, ali se mogu umanjiti povećanjem kapaciteta žičara, ali to u ovom momentu za sezonu 2018/19. nije realno. Nadamo se da će se stvoriti finansijski ulovi kako bismo mogli da realizujemo sve ciljeve koje smo postavili. 

Kopaonik noću
Za izgradnju novih staza potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost posečene drvne mase. Čini se da su Skijalištima vezane ruke birokratijom. Da li postoji način da se ubrzaju procedure oko izgradnje novih staza?

Trenutno ne postoji način, s obzirom da su propisi i procedure jasne i da se Zakon o planiranju i izgradnji i druge Uredbe koje je država propisala moraju da poštuju. Situacija je za sada takva i mi kao javno preduzeće radimo sve u skladu sa propisanom normativom. Takođe, smatram da bi trebalo se koriguju neophodni postupci tako da nam omoguće jednostavniji način dolaska do pomenutih dozvola, za šta se mi kao preduzeće intenzivno zalažemo.

InfoKOP inicijativa za nove staze na Kopaoniku >>>

Pogled na Krčmar
Već nekoliko sezona govori se o novim stazama na lokaciji Gvozdac i Krčmar. Za lokaciju Gvozdac postoje sve potrebne dozvole ali se sa gradnjom još uvek nije krenulo. Kada očekujete da se startuje sa ovim investicijama ali i izgradnjom na drugim mogućim lokacijama?

Za lokaciju Krčmar smo u postupku dobijanja potrebnih dozvola, što očekujemo da će biti okončano sredinom leta, kako bismo uspeli da izgradimo stazu do početka naredne zimske sezone. Na lokaciji Gvozdac je potrebno pre svega obnoviti građevinsku dozvolu, kako bi se planirala dalje realizacija na izgradnji ski staze, što nam je svakako cilj za narednu ski sezonu.

Nova staza Krčmar je planirana u gornjem delu paralelno sa postojećom stazom, dužine je oko 1500m, širine od 40-60m. U donjem delu se uliva u postojeću stazu, na raskrsnici sa ski putem ka polaznoj stanici žičare Duboka 1. Kategorija staze-srednje teška, odnosno crvena. 

Planirane su dve staze na lokaciji Gvozdac u zbirnoj dužini od oko 2000m. Trasa levo i desno u odnosu na šestosed Gvozdac. Kategorija staza će biti teška, odnosno crna.

Proširenje i izgradnja nove staze uz žičaru Krčmar >>>
Nove staze na lokaciji Gvozdac >>>
Uklonjen ski lift Ledenice
Ski lift tipa sidro je ove sezone uklonjeno sa staze Ledenice. Da li je plan Skijališta da se ovaj ski lift preseli na lokaciju prema Vikend naselju i ako jeste na koju?

JP Skijališta Srbije u saradnji sa Opštinom Raška planira da demontirani ski lift sa Ledenica postavi ove sezone na lokaciju ka vikend naselju, tako da se omogući uključivanje skijaša iz dela vikend naselja tako da izlaz lifta bude u zoni povezanoj sa izlazom žičare Krst. Polaz ovog ski lifta bi bio u blizini vikend naselja. 

Uklonjeni ski lift Ledenice seli na lokaciju prema Vikend naselju >>>

Bela reka I
Koji su tačni razlozi zašto ove sezone po prvi put žičare Bela reka 1 i 2 nisu u funkciji cele ski sezone?

Nema nikakvih teorija zavere vezano za ove žičare. Instalacije su jako stare i godinama su održavane na najbolji mogući način. Rađeni su remonti, nabavljani originalni rezervni delovi u skladu sa procedurama i uputstvima proizvođača i servisirana sa velikom pažnjom. Ali kao što ni jedan automobil ne možete da vozite čitav život, jer posle određenog vremena nije bezbedan ni za Vas ni za Vašu porodicu, tako je i sa ovim instalacijama. Prosto neke stvari imaju svoj vek trajanja. Kako više nije bezbedna za rad, tako više ne može da prevozi goste. Takođe, ono što je važno da se zna da je ova žičara, kada je radila, prevozila svega 70 gostiju dnevno tokom cele sezone, a ski centar poseti dnevno 6 hiljada skijaša, ne računajući one koje dolaze iz Brzeća, pa je možda ovako malo jasnije koliko je i kako radila. Sad će sigurno neko da se veže na ovo pa da kaže da bi se više ljudi vozilo da nije toliko stara i spora, pa se opet vraćamo na početak odgovora. Žičara nije ispravna i zato više ne radi. Mi se trudimo svim snagama da, pre svega rešimo imovinsko-pravna pitanja parcela za novu instalaciju, a paralelno sa tim da nađemo izvor finansiranja za novu instalaciju. Izgradnja nove instalacije je prvenstveno u interesu Skijališta Srbije, pa se nadamo brzom rešenju.

Razlozi zašto žičare Bela reka 1 i 2 ove sezone neće biti u funkciji >>>

Godnola Brzeće
Jasno je da JP "Skijališta Srbije" ne mogu iz svojih prihoda da finansiraju izgradnju nove žičare iz Brzeća. Da li možete da nam date što više detalja na ovu temu? Kakvi su planovi, da li postoje rokovi, koje su trase uzete u razmatranje i koji tip žičare je najpodesniji za tu lokaciju?

Ono što je sigurno je da je JP Skijališta Srbije preduzelo potrebne aktivnosti kako bi se utvrdila najoptimalnija trasa i ekonomski najopravdanije rešenje. S tim u vezi, u toku je izrada generalnog projekta sa varijantnim rešenjima. Nakon usvajanja najprihvatljivijeg rešenja, preduzeće se dalji koraci na realizaciji. Svakako ostaje potreba za pronalaženjem izvora finansiranja neophodnog za realizaciju ovog projekta. Naravno u skladu sa tim, razmatraćemo koja vrsta instalacije će biti postavljena, u opticaju su i četvorosed i šestosed, pa i gondola. U zavisnosti koja varijanta se finalno odabere kao najoptimalnija, razmotriće se i razvoj skijališta na lokaciji Struga, ukoliko usvojeno rešenje to dozvoli.

Izgradnja kabinske žičare - gondole iz Brzeća >>>

Top za veštački sneg
Izgradnjom sistema za veštački sneg sezona skijanja se produžila. Međutim staze se osnežavaju po prioritetima, zbog ograničenja samog sistema, te je početkom sezone potrebno dosta vremena da se celo skijalište osposobi. Takođe površinski gledano osneženo je 65% ukupne površine staza i 40% površine ski puteva. Da li mislite da je ulaganje u nove akumulacije i sam sistem za osvežavanje prioritet Skijališta kako bi i decembar mesec postao "siguran" mesec za skijanje na celokupnom skijalištu?

Svakako da proširenje sistema za veštačko osnežavanje predstavlja jedan od planova našeg preduzeća, a preduslov su prvenstveno novi akumulacioni prostori za koje je potrebno izdvojiti ne tako mala novčana sredstva. Kako nam je u narednom periodu pre svega prioritet izgradnja novih staza, tako ćemo se nakon toga pozabaviti i pitanjem proširenja sistema za veštačko osnežavanje.  

Sistem veštačkog osnežavanja na Kopaoniku >>>
Plan garaže
Najavljena izgradnja garaže i heliodroma je odložena za narednu građevinsku sezonu. Da li očekujete da će biti izgrađeni i pušteni u rad do početka nove ski sezone?

U prethodnom periodu JP Skijališta Srbije je u saradnji sa Ministarstvom odbrane sprovodilo neophodne aktivnosti na pribavljanju potrebnih saglasnosti i dozvola. Iako je bilo u planu za prethodnu godinu, neophodne dozvole i administracija je prolongirala početak ovog projekta. Izgradnja objekata će početi nakon završetka zimske sezone i objekti će biti spremni i pušteni u rad za narednu zimsku sezonu.

Izgradnja garaže i heliodroma u Ski centru Kopaonik >>>

Grand SPA
Kopaoniku čini se nedostaje pristupačnog SPA i Wellnes centralizovanog sadržaja, koji bi bio dostupan za sve goste planine tokom cele godine. Da li ste razmišljali da nakon investicija u garažu i heliodrom investirate u zajednički SPA centar po ugledu na strana skijališta koji bi radio pod vašim pokroviteljstvom? 

Iskreno, nismo. Još uvek nije vreme da, mi kao preduzeće, idemo u ovom pravcu, jer toliko toga ima još da se uradi za samo skijalište. Svakako da je ovo odličan materijal i ideja za razmišljanje za neku blisku budućnost. 

Dete na Karaman grebenu
Dečiji raspust je i dalje u istom periodu na teritoriji cele Srbiji te je tada i najveća poseta. U tim pikovima ove sezone bile su velike gužve na žičarama i stazama. Da li ste razmišljali o načinima ravnomernijeg popunjavanja gostima ski centra tokom sezone?
 
Dečiji raspust se, iako je podeljen, pogađa sa pikovima kada uvek ima najviše gostiju. To su termini oko Nove godine, Božića, a zatim i Sretenja. Roditelji planiraju odmor sa decom, kada su ona slobodna od škole, a opet oni bez dece planiraju da vežu slobodne dane i iskoriste što više vremena, a da što manje koriste slobodne dane na poslu. Hotelijeri, mi i generalno svi koji se bave turizmom i ugostiteljstvom na planini pokušavamo da animiramo goste i u ostalim terminima tokom sezone. Uglavnom nudimo povoljnije skijanje, promo pakete tokom vikenda, pa i produženih vikenda. Ove godine moram da priznam da nije bilo razlike da li je raspust ili ne, jer je u kontinuitetu varirao broj skijaša od 5 do 7 hiljada. Što znači da je Kopaonik postao globalno popularan i veoma poželjna skijaška destinacija. Kada pominjete ravnomernije popunjavanje, možda bi jedno od rešenja bila diferencijacija dečijeg raspusta, odnosno da se uvedu različiti termini na teritoriji cele Srbije.

Ski opening Kopaonik
Ski opening kao manifestacija je poprimila masovne okvire, da li razmišljate o organizovanju manifestacije zatvaranja ski sezone takođe po ugledu na strane ski centre?

Dosta dugo razmišljamo o tome i smatramo da je došlo vreme i za jednu takvu manifestaciju. Svakako ćemo o tome razgovarati sa partnerima na planini za sledeću godinu.
 

Tabla Kopaonik
Da li lokalne samouprave dve opštine Brus i Raška, na kojoj leži skijalište Kopaonik, pomažu razvoj ski centra u meri u kojoj bi trebalo? 

Kopaonik je po tome veoma specifičan, jer je jedina turistička destinacija koja se prostire na dve opštine sa dve turističke organizacije. Zbog toga i samo funkcionisanje i rad čini malo kompleksnim. Interes svih nas, i lokalnih samouprava i hotelijera i ugostitelja i Skijališta Srbije, je da ova planina bude broj 1 u jugoistočnoj Evropi. To možemo samo koordinisanim radom i da podržavamo jedni druge u idejama i projektima, ali i da budemo konstruktivni kritičari. 

Novi kontejneri Kopaonik
Jasno je da sledeće pitanje nije u vašoj nadležnosti ali da li vi vašim autoritetom možete da utičete da se dugogodišnji urbanistički i komunalni problemi na Kopaoniku počnu polako da rešavaju?

Svake sezone organizujemo sastanak operativnog tima kojem prisustvuju apsolutno svi oni koji svojim radom utiču na izgled i funkcionisanje jednog turističkog mesta. Na tom sastanku se rešava veliki deo problema koji „muči“ Kopaonik i zajedničkim snagama pokušavamo da otklonimo i ostale smetnje na koje se turisti najviše žale. Znamo da je problem parkiranja i odnošenja komunalnog otpada jedan od najvećih problema i na njivom rešavanju se intenzivno radi. 

Avantura park
Zakoračili smo u proleće i približavamo se kraju skijaške sezone. Kakvi su vaši planovi za nastupajuću letnju sezonu i ima li nekih novina?

Za nastupajuću letnju sezonu, spreman je novoizgrađeni avantura park, koji će biti prava atrakcija u ski centru. Takođe je spremna i nova teretana na otvorenom, koja će biti besplatna za sve korisnike. Od novih sadržaja, planirano je postavljanje veštačke skijaške staze na lokaciji Krst koja će biti svojevrsna atrakcija tog tipa u ovom delu Evrope, na šta su Skijališta posebno ponosna. Za ovu letnju sezonu će u ponudi biti i novi "e-bike"-ovi koji će omogućiti korisnicima lakše kretanje po planini I prijatniju vožnju. 
 
 
Uredništvo infoKOP web portala želi da sa se zahvali generalnom direktoru JP "Skijališta Srbije" Dejanu Ćiki na odgovorima, utrošenom vremenu i da mu poželi sreću i na poslovnom i na privatnom planu.


Komentari (13)
Ela (Android)
01.04.2018 | 16:15


SRAMOTA ZA BELE REKE..
Kako ima novca za pravljenje dodatnih sadržaja na vrhu? Do sada da ste svake sezone kupovali po pet korpi, znam da tako ne ide, promenilo bi se nešto u BRZECU.
Nikoalj (Android)
01.04.2018 | 12:51


Sramota je da Brzeċe nema žičaru da ga poveže sa stazama na Kopaoniku, i da je i postojeća sklonjena.
Milicaaa
31.03.2018 | 17:01


Staze Bela reka 1 i 2 i Struga posoje od 1986. Bela reka 2 je bila i takmicarska. Na osnovu cega se prica o investicijama u nove staze. Ko god je vozio Belu reku 2 zna sta je voznja. Kad god je ona radila Brzece je bilo prepuno, za parkiranje nije bilo mesta. Sto znaci rekonstruisite prvo ono sto je radilo pa kad oslobodite kapacitet od par stotina skijasa i par stotina setaca, onda razmisljajte o vise parkinga sa najnovijom tehnologijom na vrhu.Dovoljan je jedan parking sa WC/eima i paralelno ulaganje u postojeci centar u Brzecu. To je domacinski i korektno. Cinjenica od koje svi beza, da je Brzeci najoptimalnije mesto na Kopaoniku. Klimatski, u svako doba godine stizeta bez lanaca. Lokacijski, sva izletista su tu. Turisticki, 37km Lukovska Banja, 60 Prolom i 60 Vrnjacka. Ovde se radi o cistoj srpskoj ljubomori.

Tica
31.03.2018 | 09:16


Sta imaju veze SS sa parkingom kod Suncane doline to mora opstina da izgradi? Sve ostalo se slazem.
Milan Kosanovic
30.03.2018 | 11:24


Nema novca da se prosiri parking ispod suncane doline???? Apel za novinare Infokop-a je da urade jedan intervju sa nekim ko je odgovoran za divljacku izgradnju objekata na Kopaoniku pogotovo onog rugla, solitera u sred doline sportova. Naravno ako takav sme da izadje pred novinare. Pitam se sta je sledece... da se izgradi shoping mol ili nesto slicno, da eto... elita koja se sepuri u raznim Bognerima ima gde da ispija kafu I odmerava ostale ljude.
porodica skijasa (iOS)
30.03.2018 | 07:11


Dozvole, papirologija i briga za drvece i nacionalni park su prepreka samo kod izgradnje novih staza, zicara i parkinga. A za nove stambene i kafanske objekte NEMA prepreka. I sto je najgore, ti sto ih zidaju su cesto oslobodjeni placanja naknade za gradsko gradjevinsko zemljiste tako da kasa za infrastrukturna ulaganja ostaje prazna.
Aleksandar Veliki
29.03.2018 | 09:56


Poslovni profit JP Skijalista Srbije, u redovno godisnjem objavljenom finansijskom izvestaju iznosi:
2015.godine milion evra
2016.godine milion i po evra
2017.godine dva miliona evra

Sve ovo je javno dostupno na APR-u. Govorimo o profitu ne o ukupnom prometu, to je ono sto ostane nakon isplate 143 zaposlenih i svih drugih troskova, preduzece Skijaliste Srbije je izuzetno profitabilno preduzetce, takodje profit ce iz godine u godinu rasti. Naravno neko je jako lepo napisao to ide u budzet i prosto zato nema novih investicija u skijalista sirom Srbije pa i u Kopaonik. Poslednje je ovo sa Marinim Vodama gde ne uložiše u jedno sedešnicu četvorosed vec prave dva izvlačenja sidra ili ti tanjir, šta god. da ne govorimo o zameni sestoseda osmosedom na Karaman Grebenu, to su minimalne investicije na osnovu ovolikog promenta. Ali tako je.
Srdjan Nikoletić
28.03.2018 | 08:52


Osnovni problem Kopaonika je divljačka gradnja na prostoru koji nije za to. Smeštajni kapacitet je odavno premašio kapacitet staza na planini koja je već što se staza tiče skoro pa maksimalno iskorišćena. Bojim se da ću, ako se ovako nastavi, morati da tražim drugu planinu.
mijat
28.03.2018 | 07:21


profit, ako ga ima, je bitno uplatiti u budžet republike inače sledi smena i zato ostaje malo para za investicije
Petra
27.03.2018 | 23:56


Na brzinu sam pogledala njihov site i bilanse stanja. Ako sam dobro shvatila i izracunala da bi se napravila jedna godnola iz Brzeca potrebno je da SS uloze kompletan desetogodisnji profit iz svih ski centara?! Oni jesu profitabilna firma ali to nije dovoljno za investicije.
Znalac
27.03.2018 | 23:34


Veliki prihodi (najvecih u novijoj istoriji), uspesno poslovanje i slicno, a kad treba da se ulaze u nove instalacije, staze, onda nema para...
Dimitrije (Android)
27.03.2018 | 23:06


Ću, ćeš, će, kad bude bilo novca. Sve u svemu ništa konkretno.
Harli (Android)
27.03.2018 | 20:21


Sve u svemu kako obojeni kazu tako ce i biti.
Napišite komentar (13)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (560):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
27.09.2020. 08:14 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
JAT
vetar vlažnost sneg
Vedro 2°C -1°C 4  m/s (SW) 93% 0cm
Vedro sub.osećaj
2°C
temp. Pančić
-1.3°C
4 m/s
(SW)
pritisak 820.6 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika JAT APARTMANI Kopaonik
Kopaonik WebCAM arhiva
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Treska
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar BMW
Dečji park
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI
2/24 1/45 0/30
 (8.3%)  (2.2%)  (0%)
Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Pravda za Skikučesmiley Samo neka se šire staze, kamo sreće da su ranije počeli...ima tu još mnogo prostora.

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Tekst deluje uglavnom korektno i informativno....mene zanima kako se to odluci da se prokrci u centru par staza od po 300-400 m.... Mojoj sreci nema k...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
Bice to lepa staza ali potrebno je i osnezavanje.Naravno bez prosirenja od skoka do Duboke1 nastace jos veci problemi zbog guzvi.

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Postoji još uvek, pre skretanja sa glavnog puta.

Prodaja: Apartman u centru Kopaonika
Koliko ja prepoznajem, radi se o vili Bjanka

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Ovo je sjajna stvar. Mislim da je gondola pun pogodak. SAmo me brine prilaz, okolo su sve hoteli, nema dovoljno parking mesta ni za goste ugostiteljsk...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Super je za razvoj turizma gondola iz Brzeca,samo je šteta što je polazna stanica pomerena jos dalje nego što je bila. Zna li neko hoče li imati n...

Izgradnja nove staze na lokaciji Duboka 2 (FOTO & ...
@Šumarac: Podaci koje ste izneli nisu tačni. Ceo Kopaonik je pokriven sa 75km kvadratnih šume. Mislim da Ravni Kopaonik zahvata površinu od oko 1...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Lepe vesti i odličan napredak! Zanima me s obzirom da dvosedi nisu radili 3 sezone i Brzeće za to vreme nije imalo nikakve veze sa ski centrom, da l...

Izgradnja nove staze 6c na lokaciji Duboka 1 (FOTO...
Kada ce biti neki text o radovima na novim stazama,kako napreduju poslovi?Hoce li biti spremne za novu sezonu?

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Ne vidim razlog za drvlje i kamenje povodom ovog teksta, u pravu je i autor teksta pošto verujem da je dugo pisao i prikupljao podatke a u pravu su i...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Kad bi bar većina u ovoj državi radila svoj posao profesionalno, pošteno i sa takvim entuzijazmom kao što ga Stevan vlasnik ovog portala ra...

SKI kamere
@Azureusko MK gradi apartmane

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
Deko, sve što ste napisali nema nikakve veze sa istinom, osim da ljudi uglavnom ne veruju institucijama, a ja bih rekao da ne veruju nikome, što se ...

Izgradnja gondole iz Brzeća, najavljen završetak...
Stevo, Izvini, taj deo sam propustio, ali se iskreno ne secam da sam video da postoji mogucnost da se pusti u funkciju gondola ove sezone. Pre mesec ...

InfoKOP istraživanje: "Da li prosecanje novih sta...
InfoKop je mesto gde covek napravi "analizu" na osnovu 3-4 clanka, a da pri tome ne poznaje materiju niti dovodi u sumnju izvore podataka. Pri tome la...