Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2019
Agencija Supernova Travel
English
Harmonija Resort
Vila Jezero
Bancour
Formiranje cene ski karti: Da li je ski pass skup ili ne?
16.03.2016 | 00:24 -> 20.03.2016 | 01:56
Usled nepovoljnih vremenskih uslova proteklih nedelja, sporadično se porovlači pitanje formiranja cene ski passa za ski centar Kopaonik. U narednom članku pokušaćemo da objektivno iznesemo naša zapažanja, neke zanimljive statističke podatke kao i predloge na koji način poboljšati proces formiranja cenovnika usluga na kopaoničkom skijalištu. Članak je inicijalno napisan pre dve godine kada je situacija sa prirodnim padavinama bila identična ovosezonskim. Osvežili smo ga novim podacima i smatramo da je vredan ponovnog aktiviranja.

Pre početka skijaške sezone, najčešće tokom avgusta ili septembra meseca,  Skijališta Srbije kao javno preduzeće šalje na usvajanje Vladi Republike Srbije predlog cenovnika svojih usluga. Procedura je takva da više ministarstva u Vladi Srbije prvo daju svoje mišljenje i tek se na kraju, na sednici Vlade cenovnik i usvaja. Potpuno ista procedura se primenjuje i za promenu usvojenog cenovnika.

Imajući iskustva iz prethodnih godina, kada je usvajanje cenovnika trajalo od avgusta do decembra meseca jasno je da je ovakav način formiranja cena neefikasan. Samim tim onemogućava se pretprodaja ski pass-a odnosno formiranje raznih atraktivnih ski paketa od strane agencija, hotelijera, ugostitelja, ski škola i servisa. Takođe sasvim je jasno zašto je ovom procedurom praktično nemoguće u toku sezone menjati cenovnu politiku ako tržište to zahteva. Dakle potrebno je naći modalitet da Skijališta sama mogu da formiraju i menjaju "u letu" svoj cenovnik.

Investiranje u ski centar Kopaonik počelo je tokom 2004. godine izgradnjom novog četvoroseda sa pokretnom trakom na najfrekventnijoj žičari Karaman greben. To je bila prva investicija u skijalište još od davne 1992. godine kada su izgrađene poslednje žičare Struga, Ledenice, Gvozdac, Duboka II i Krčmar.

Narednih 10 godina uložena su ogromna sredstva u modernizaciju skijališta kako u infrastrukturu i mehanizaciju tako i u obuku zaposlenih. Nabrojaćemo samo u kratkim crtama šta je sve krupnije urađeno u ski centru Kopaonik:

 • 12 novih žičara i ski liftova
 • Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Gvozdac
 • Isklopivi šestosed sa haubama i grejačima Krčmar
 • Isklopivi šestosed Karaman Greben
 • Isklopivi četvorosed Pančićev vrh
 • Isklopivi četvorosed Duboka I
 • Isklopivi četvorosed Duboka II
 • Isklopivi četvorosed Gobelja
 • Fiksni četvorosed Krst
 • Fiksni četvorosed Sunčana dolina
 • Fiksni četvorosed Mali karaman
 • Pomoćni ski liftovi Vučak 1 i 2
 • Dva nova jezera za veštački sneg na Krčmaru i u Crvenim barama
 • Proširenje i uređenje jezera na Malom karamanu
 • Kompletno pokrivanje veštačkim osnežavanjem (315 lansera i topova) izuzev Belih reka
 • Potpuno nova signalizacija, sistem video nadzora, info tabli i obeležavanje staza
 • Nabavljen novi tabač sa vitlom za uređenje strmih staza
 • Izgrađen Snow Park
 • Izgrađeno klizalište u Dolini sportova (trenutno uklonjeno)
 • Ski Data sistem provere ski pass-ova
 • Snegobrani na skijalištu
 • Bob na šinama, Zip-lajn i Tjubing
 • Dečije igralište u Dolini sportova
 • Ozvučenje, besplatni internet i novi časovnik u Dolini sportova
 • Alat za podešavanje ski opreme
 • Odmorišta na ski stazama i Panormaski durbini

Uređivanje staza je zadnjih sezona podignuto na znatno viši nivo. Radnici Skijališta su slati na obuke u strane ski centre, a Skijališta su nabavila i nove tabače uključujući i tabač sa vitlom za najstrmije staze. Kombinacijom veštačkog i prirodnog snega i antierozivnim letnjim radovima uređenje staza je daleko bolje. Treba naglasiti da u lošim vremenskim uslovima (visoke temperature, velika vlažnost vazduha i južni vetar) i na visinama ispod 2000 mnv održati ceo dan kvalitetno stazu sa velikim protokom skijaša je praktično nemoguće.

Kada se sve uzme u obzir, logično bi bilo zaključiti da podizanjem kvaliteta usluga neminovno dolazi i do povećanja cena ski karata. Zato smo iz naše arhive preuzeli cene ski karti u prethodnih 10 godina. Cene u dinarima smo pretvorili u evre po zvaničnom kursu NBS za 1. decembar tražene sezone i dobili zanimljive podatke.

Cena šestodnevnog ski pass-a je na početku investicionog ciklusa pre deset godina, pa sve do prošle ski sezone bila, verovali ili ne, viša za 2.7€ (101,7€ naspram prošlogodišnjih 99€). Od ove ski sezone cena šestodnevne ski karte je praktično po prvi put poskupela te je sada cena viša za 13.9€ (115.6€ naspram nekadašnjih 101.7€ - poskupljenje od 16%) dok je jednodnevna ski karta skuplja za 3.3€ (22.9€ naspram današnjih 26.2€).

Realnost je da danas ne postoji ski centar sa približno istom infrastrukturom, a da ima nižu cenu šestodnevnih ski karti od Kopaonika. Realnost je takođe i da verovatno nema siromašnije zemlje sa boljim ski centrom.

Ovakvom politikom cena se popularizuje sedmodnevno skijanje odnosno duži ostanak na planini jer posledice po hotelijere i ugostitelje i uopšte po turizam bi bile nesagledive ako bi se Kopaonik sveo na vikend destinaciju.

Generalno gledano cena sedmodnevnog boravka na Kopaoniku se vrlo malo promenila zadnjih 10 godina uprkos naglom kvalitativnom skoku u pružanju usluga odnosno ogromnim investicijama (poskupljenje od 2.3€ do 3.3€ na dnevnom nivou po osobi).

Potpuno je drugo pitanje kako se kretao naš životni standard u prethodnih deset godina ali nažalost mi nismo merodavni da o tome ovde raspravljamo. Živimo u sistemu gde da bi preduzeća opstala moraju da igraju po tržišnim principima svidelo se to našem budžetu ili ne.

Da parafraziramo jednu našu staru izreku ko o čemu vojska o skraćenju vojnog roka, a skijaši o sniženju cene ski pass-a :)

Statistika kaže da u prethodnih 14 godina skijalište prosečno radi sa 60% kapaciteta. Kada kupite ski kartu možete očekivati da u funkciji bude 12/20 žičara. Gledajući statistički kada radi više od 12 staza vi ste na dobitku, u suprotnom na gubitku. Kupovinom ski karte morate biti svesni da vam niko ne garantuje da će raditi 20/20 žičara. Oslonite se na realnost da novac koji dajte za ski pass dajete statistički gledano za 12 žičara.


Jedna od prvih investicija u ski centru Kopaonik je bio SKI DATA sistem za proveru ski karti. Ovaj napredni sistem omogućava Skijalištima kompletnu statistiku svih skijaških dana i kao takav se verovatno i koristi u formiranju cenovne politike. Mišljenja smo da je potrebno statistički obraditi svaku skijašku nedelju u prethodnih 9 godina i na osnovu kapaciteta skijališta Kopaonik formirati cenovne razrede. U periodima kada broj skijaša premašuje kapacitet skijališta i pojedinih žičara treba korigovati cenu na gore ne samo zbog profita već zbog bezbednosti i samog ugođaja na skijalištu ili ograničiti broj prodatih ski karti. Sa druge strane u periodima smanjene posete korigovati cenu raznim promotivnim akcijama. Najbolji primer je veoma uspešan ski opening i promotivni top ski vikendi.

Investiranjem u sistem veštačkog osnežavanja ski sezona se produžila na kraj novembra i sredinu aprila. Koliko ovaj sistem znači pokazalo se na primeru ski sezone 2013/14. i 2015/16. koje su sa najmanje snežnih padavina u poslednjih 14 godina. I pored jako malo snega, velike vlažnosti, visokih temperatura i južnog vetra obe ski sezone Kopaonik je radio bez prekida sa prosečno 13 cm, odnosno 21 cm prirodnog snega. Kopaonik je jedan od retkih ski centara koji u okruženju uopšte i radio (posebno se odnosi na sezonu 2013/14).

U takvim vremenskim uslovima troškovi Skijališta se povećavaju većim utroškom električne energije i većim angažovanjem ljudstva i tabača. Međutim to je cena koja mora da se plati da bi se sezona što više produžila. U krajnju ruku Skijališta i ulaganja države kroz ista treba da doprinesu razvoju Kopaonika i potkopaoničkih mesta i turizma uopšte.

 

Produžetkom ski sezone otvaraju se razne mogućnosti za već pomenute promotivne akcije. Naša skijaška nacija nije navikla da skija u decembru i aprilu odnosno u periodima kada u gradovima nema snežnog pokrivača i kada je temperatura u plusu. Zato se mora više poraditi na marketingu i popularizaciji ski sporta uopšte. Pomenuti meseci su idealni za tako nešto.Komentari (62)
 1 2 3 > 
Porodica-6
18.03.2016 | 09:38


Dejan_paprika -.Дејане ти као да си "бутана" паприка ! Нико не каже теби не треба дати повољност . Види се по твојој причи да одмах мислиш на превару , ако се ти тиме бавиш нису сви родитељи преваранти .Српски народ је поштен и вредан то се показало где год да је отишао и ко год је дошао у србију то је видео . Штета што га такви као ти блате и кваре !Потруди се да мало освежиш свој дух , унеси у себе мало ведрине , оснуј породицу,жовот није тако црн ако се само мало потрудиш да ти љубав буде важнија од мржње !Опрости ако те је ово увредило али ако себе мало преиспиташ видећеш да је истина нешто више !
Dejan_paprika
17.03.2016 | 23:30


1. Mozete da mrzite ljude koji imaju para koliko hocete, dok blejite po forumima svadjajuci se, oni zaradjuju. "TO SU SVE LOPOVI" - da. Svi na svetu su lopovi.. Niko ne radi ceo dan i celu noc da bi zaradio za sebe i porodicu, svi cekaju kako ce ukrasti (videti tacku 3)

2. Cena ski karte je odgovarajuca onome sto Kopaonik pruza, ko zna da iskoristi. Koga interesuje profi skijanje, on ce ici na Alpe za slicne pare. Koga interesuje zabava i srpska masa, selebriti i malo snega, ici ce na Kopaonik. Mozda ga vi volite i sve je to lepo, ali realno nije neka destinacija sto se tice kolicine (a pogotovo duzine) staza.

3. "DAJTE POPUST ZA PORODICE", "JA ZIVIM BLIZU, DAJTE MENI POPUST" - Da li bilo ko moze da garantuje da srpski narod ne bi iskoristio dobru volju ski saveza za prevare? smilies/smiley.gif Da se ne lazemo, bilo bi prve godine vise "roditelja" na Kopaoniku nego sto ih ukupno ima u Srbiji. Ipak oni znaju s kakvim prevarantima imaju posla smilies/smiley.gif

Prema tome... zasucite rukave i zaradite kolko mozete, pa birajte destinaciju koja vam odgovara i finansijski i sadrzajno, ako ne mozete da odete na Kopaonik, verujte da im niste ciljna grupa i da ih ne interesuje kakve probleme imate. Znaju koga zele na toj destinaciji i takvi im i dolaze, bravo za uspesno rukovodstvo ski saveza (moral na stranu)
Milan Kosanovic
17.03.2016 | 19:09


Koliko god uzasno zvucalo... Skijanje je sport za bogate i to je tako. Mozemo mi da pisemo kako nam je standard mali, siromasna zemlja, ovo, ono... Sat vremena tabaca kosta isto i na Kopaoniku i u Kortini D Ampeco. Da li moze malo povoljnije s obzirom da na Kopu nikada ne rade sve staze? Moze. Da li ce sledece godine ski pas biti jos skuplji? Hoce sigurno, budite uvereni u to. Razlog je jednostavan. Sve dok potraznja - popunjenost kapaciteta bude veca od ponude, cene ce da idu gore.
Породица-6
17.03.2016 | 11:24


У суштини ски пас није прескуп у ако имамо у виду Бугаску или скијалишта у Словенији и Македонији ,озбиљнија не упоређујем . Проблем је дечији и породични ски пас!Ја имам четворо деце што значи 6 ски паса ,а само код нас деца од 12 година нису деца него одрасли људи ,стварно невероватна ствар!Брига и СС и државу за децу и породицу кад би могли ко вампири да нам се залепе за врат и то би урадили . Треба размислити о повиљностима за породичне карте и дечије !!!Што рече неко само скраћујемо време са 7 дана на 5 , па на викенд и ускоро ћемо дај Боже бар сваке друге године боравити на планини.
БУДИТЕ ЉУДИ ЖУДИМО ЗА ПРЕДИВНИМ КОПАОНИКОМ-ПРУЖИТЕ ШАНСУ ПОРОДИЦИ !!!
sasa (Android)
17.03.2016 | 09:40


bravo za SS
Solenau
17.03.2016 | 07:57


E moj "Dabome", onda ide ova "imao pa nemao"....
breeze
17.03.2016 | 04:44


Statistika je sve objasnila. U sezonama 2009/10, 2010 i 2011 bile su nize cene jednodnevnih/dvodnevnih ski passova, bilo je tu jos nekih popusta na 10 dnevne i sl, plus popusta od druge polovien marta, i tih sezona sam provodio po 20-25 dana na kopaoniku, to bi bio jedna dolazak na 7 dana i ostalo vikendi, produzeni vikendi i sl... E, sad, posto se lepo forsiraju sedmodnevni dolasci, ove godine sam bio samo toliko, pa nek i skijalista i hotelijeri i ugostitelji izracunaju koliko su dobili ovako prakticnom cenovnom politikom, a znam da nisam jedini kod koga je taj slucaj. 15 nocenja manje, 40 obroka manje, 50,60...80 popijenih pica, 3-4 povratne autobuske karte, i treba li da nastavim?!
ogorcenisiromah
17.03.2016 | 00:30


Uvesti 5,6,7,8,9 dnevnih/poludnevnih termina u sezoni za osobe koje zive u blizini Kopaonika, a nemaju 22k za 10 u sezoni. Obavezno uvesti mogucnost kupovine ski karata na cekove (bar za ski karte skuplje od 5k dinara).
Mislim da i osobe koje nisu deo BOGNER tima imaju pravo na skijanje.
Slave
16.03.2016 | 23:22


Treba uvesti još opcija prodaje. Naprimer Poludnevni deset u sezoni!
Bojan77
16.03.2016 | 20:54


Samo bi se osvrnuo na jedan detalj iz ovog teksta o ceni ski pasa.
Napisali su "cena sestodnevnog ski pasa je dosta povoljnija nego cena jednodnevnog ski pasa zbog hotelijera, kako oni jadnici nebi propali zbog vikend skijasa", moje misljenje je da ako je to tacno, onda je to velika sramota i nepravda za one ljude koji sebi i svojoj porodici mogu da priuste jednodnevni ili dvodnevni ski pas. Znaci onaj koji ima puno, mislim hotelijeri dajmo mu jos vise a onaj koji ima malo uzmimo mu i to malo.
ISIA instruktor
16.03.2016 | 19:35


A sta mislite o Staroj planini,Zlatiboru, Gocu, Zlataru, Goliji... aman utuvite ne voze svi dzipove i nikada ih nece voziti.Na Kopaoniku je oprano dovoljno novca,da smo dobili centar koji je bajka za ovu bednu i siromasnu zemlju,pa se malo skinite sa neta i pogledajte oko sebe.Kopaonik ce izvesno postati Budva naseg turizma,svidelo se to vama ili ne i tu se nista nece promeniti,mozete da kuckate poruke do sutra.Oni koji imaju novca i vole skijanje su poodavno promenili Kopaonik kao ozbiljnu ski destinaciju,dobace po neki vikend vise radi provoda a ponajmanje im igra cena ski karte.Ostalo su uglavnom porodicni poluskijasi koji sebi ovo mogu priustiti na ovaj ili onaj nacin i gosti iz Rumunije,Bugarske,Madjarske,Rusije kojima je ovo povoljno ili zele da promene skijaliste za relativno povoljnije uslove.Mozda,mozda se ovo sve promeni jednoga dana privatizacijom skijalista nekom ozbiljnom firmom sa iskustvom u ovom poslu i naravno sa rastom zivotnog standarda u Srbiji,na zalost i jedno i drugo je na dugackom stapu.Tuzno za vecinu vas koji ovo pratite ali i surova realnostsmilies/angry.gif
Dabome
16.03.2016 | 18:47


Niko vas ne bije po usima da zimujete na Kopaoniku. Niko vas ne bije po usima da kupujete ski pass. Niko vas ne bije po usima da se vozite zicarom. Skije na rame pa peske na vrh i ski pass je verovali ili ne dzabe!
Border od pocetka
16.03.2016 | 17:43


Ja sam jedan od onih ljudi koji mogu da priuste ski kartu na kopu, ali to je zbog toga sto radim a nemam porodicu.
Kada se stavim u poziciju nekoga za zenom i dvoje dece, nebi imao ni za vikend, sa sve nosenjem sarmi i dzema od kuce.smilies/cheesy.gif
Znam da cene nisu visoke u poredjenju sa ostalim planinama, ali mislim da treba da bude drugacija cenovna politika za porodice.
Tipa: drugo dete besplatan ski pass, jedan ski pass za oba roditelja.
Skijasi oji dolaze sami jos i nekako mogu da se snadju, ali neko ko u ovoj zemlji podize porodicu zasluzuje bolje uslove.
Ja sam poceo da skijam sa 22 godine i od tada celo leto mastam o zimi smilies/smiley.gif Zeleo bi da moja deca pocnu da skijaju sa 3,4 godine, to je jedina stvar koju bi promenio u svom odgajanju.

P.S. komentari tipa " sirotinja kuka " su stvarno kompleksaski!!!
Mik
16.03.2016 | 17:31


RAdilo ili ne citavo skijaliste, cena ski passa je prevelika za nas, "obicne smrtnike", a planina pripada svima nama. Kako rekose neki clanovi, treba da se radi na popularizaciji skijaskog sporta, a ne pretvaranju Kopaonika u "mondensko mesto", sto vec jeste.
Skijaliste se hvali kako nisu podizane cene za vise od 1-3%, i kako je cilj da ljudi ostanu 7 dana na planini a istovremeno ne pominje da je 5/7 poskupeo za maksimalnih 47% (ako se ne varam - sa 10000dinara na oko 15000dinara), a svakako, retko kada imate priliku da skijate neprekidnih 7 dana (a treba svakako malo i odmoriti).
Ja sam prvi put dosao na skijanje prosle godine u 39godini,( bio dva dana na Torniku, a zatim kupio 10 u sezoni) i vec posle 7.dana vozio bele reke bez problema.
Volim ovaj sport, radim u prosveti i smatram da svakako cena ski passa podosta da kosta. Za dva dana 5600dinara i plus ostali troskovi - pa jedan vikend izadje na 10000 sa najjeftinijim jednim spavanjem u Brzecu.
Sto je mnogo mnogo je, ali dokle god je na planini ljudi koji ne mare za cenu ski pasa, koji je cekiran u 12h i vozen dva sata ne mareci za njegovu cenu, mi "sirotinja koja kuka", mozemo kod kuce da grlimo sporet i uzivamo samo u toploj sobi.
Ivana Ivana
16.03.2016 | 16:58


Da li si se rodio s parama Dabome(iOS). Da li su ti tata i mama dali pare pa tako pricas? Da li ti pare padaju s neba, bas me zanima, sta to znaci kukanje sirotinje? A da li sirotinja koja vredno radi ne treba da uziva kao ti? Skini se s foruma vec jednom
Dabome (iOS)
16.03.2016 | 16:44


Skup je sirotinji koja ume samo da kuka.
Marco
16.03.2016 | 16:42


Skup i preskup!!!
Tamara (Android)
16.03.2016 | 16:16


SKUP! Posebno za ovu sezonu!
Solenau
16.03.2016 | 14:42


SKUP !smilies/angry.gif
Vikendas
16.03.2016 | 12:29


Ski pass nekom skup,nekom ok,ali ljudi iz SS zar I Vama nije logicno da kad skijaliste ne radi punim kapacitetom ,ni cena ne bude 100% nego nadjete neki modalitet pa iznesete Vladi na razmatranje.Ali ne verujem da ste im to prezentovali,pa tako ni oni ne mogu da odluce o necemu sto ih niko ne pita.Pitajte ljudi,pitajte.Ko pita glup je 5 minuta,ko ne pita glup je ceo zivot.
Ivana Ivana
16.03.2016 | 12:08


U redu je da idete u korak sa kvalitetom i u skladu s tim i poskupljenje u realnoj meri.
Ali mene brine sto ste ukinuli varijantu za roditelje sa malom decom koji zele da kombinuju 1 ski pas jer ne mogu da skijaju celodnevno 6 dana.
Uveli ste da svaki ski pas mora da ima ime i prezime, pol i sliku. Znaci ja i moj muz dok jedan cuva dete a druga skija i obrnuto da se kombinujemo.
Vec bi sad morali da kupimo 2 odvojena ski pasa celodnevna za 6 dana a ne skijamo punim dnevnim kapacitetom, jer povoljna poludnevna varijanta za 6 dana ne postoji u ponudi. Znam reci cete mi da koristimo porodicni paket. E i taj paket niti je promotivan ni povoljan, osim toga moje dete ima 4,5 godina, zato nam samo odgovara da ja i moj muz kupimo 1 ski pas za 6 dana. Sada idemo na Kopaonik za tri dana, i ne radujem se, jer ne znam kako da napravim kombinaciju za ski pas da nam izadje povoljnije, a da ne moram da platim 2 ski pasa za 6 dana, a ne mozemo da skijamo punim kapacitetom.
Ivan Bgd
16.03.2016 | 10:15


Od ove sezone cena daleko nadmasuje kvalitet koji nudite !
Genijalna vam je ideja da popularizujete ovaj sport poskupljenjem.
Steta sto u CG ne urede skijalista pa da vam gosti iz CG ne spašavaju sezonu.

draganm
16.03.2016 | 10:09


Prošle godine je bilo 50% popusta na ski-pass od pon.do četv.!!!
Razmišljajte na tu temu i ove godine pošto je ova sezona uspešnija od prošle?!!!
Aleksandar (iOS)
16.03.2016 | 10:08


Ljudi ne zalimo se mi toliko na cenu ski pasa, ali ne moze ski pas da bude pod istom cenom kad rade 2 zicare i 4 staze i kad rade sve zicare i sve staze, ocete doci sebi?
Preko ako ne rade 2,3 zicare odma ide 50%...
Dok sam kod nas placao za karaman jezero i krst 100% cenu !
vvladimir
16.03.2016 | 09:10


Sve u svemu, ski pas je skup!
aleksandar not so great
16.03.2016 | 09:08


Poštujem ulaganje SS, napredak kvaliteta skijanja na Kopu je nesporan ali objašnjenja o formiranju cena su u skladu sa razmišljanjem birokrate iz kancelarije koji ne zna ni gde se Kop nalazi. Iako vam je formiranje cenovnika komplikovana procedura, niko vas ne sprečava da u startu napravite značajne popuste na porodični pass ali tako da to bude značajna ušteda za porodice. Ja sa 4-članom porodicom nikad nisam ostvario nikakav popust nego sam skraćivao boravak kako su cene rasle. Ne vidim da ste više profitirali zbog toga a hoteli su na značajnom gubitku. Ništa vas ne sprečava da vikendom, praznicima, raspustima... zadržite punu cenu a radnim danima da je prepolovite. Uporedite cenovnike i popuste u stranim ski centrima pa ćete da vidite da iako je ski pas u osnovi skuplji, možete da skijate jeftinije na uvek 20/20 kapaciteta kako vi kažete. Na primer, u Austriji daju popust od 50% za decu do 18 godina, vraćanjem ski pasa u roku od 4 sata od aktiviranja refundiraju vam 25% iznosa itd. Moglo bi se kad bi se htelo, zar ne?
Maleni
16.03.2016 | 08:25


Ja licno smatram da je cena ski pasa na Kopaoniku jos uvek prevelika za srpske uslove, a da ne racunamo troskove odrzavanja i radne snage koji su mnoto nizi nego recimo u Francuskoj. Radi uporedjenja evo linka za cene ski pasa u jednom malom skijalistu u Francuskoj, priblizno iste velicine kao Kopaonik ( 50km pista), cisto za uporedjenje. http://en.prazdelys-sommand.co...ukJiZJpyDg
SPIDER (Android)
16.03.2016 | 08:15


Mislim da se retko ko zali na visoku cenu ski-passa na Kopaoniku kada rade sve staze. Problem je u tome sto cena ostaje ista i onda kada pola ili cak i znacajno vise staza ne radi. Meni se ove zime desilo da jednog dana rade samo Krst i Karaman Greben, red ogroman, ceka se min 20min na ukrcavanje, na stazi guzva, a na sve to cena ski karte ista kao da radi ceo centar.
Alex (iOS)
16.03.2016 | 07:31


Sto niste napisali i kolika je plata u eurima bila pre 10 godina , a kolika je sada ... Ja u dinarima imam istu platu , ali sam pre 10 godina imao 800 eura , a sad imam 500 eura ...
Miki94
16.03.2016 | 06:41


Bilo bi ok kada bi radilo 12/20 staza, ali staza, a ne zezancija. Pustite 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 21, 22, to jeste 12 staza ali 9 plavih, 2 crvene i 1 crna. Ozbiljniji skijasi nemaju tu sta da traze. Kopaonik ima toliko potencijala i nije mi jasno zasto se ne koristi. Od Pancica ka Kosovu je opaka strmina, Mala Gobelja fenomenalna, otkupite Strugu i dignite cenu ski pasa i na 200e za 6 dana ali nam omogucite ozbiljno skijanje. Ovo sto vi nazivate stazama posle 10-15 skijaskih dana prestaje da bude bilo kakav izazov. Pozabavite se akumulacijom da moze da se osnezava bar 50% staza, a ne sada gruvaju topovi na 4,7,8... Gvozdac i Ledenice vam ne rade skoro nikad, prosecite jos staza kod Gvozdca i necemo da kukamo kao vojnici za skracenje.
 1 2 3 > 
Napišite komentar (62)
busy
 
Lokacija:

Vrsta smeštaja (531):

Broj osoba:

Datum dolaska:

Datum odlaska:
Hotel Putnik
18.05.2024. 17:30 Temperatura
Sunčana dol.
Temperatura
tačke rose
vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 15°C 5,3°C 2,9 m/s (S) 52% 0cm
Pretežno vedro sub.osećaj
15°C
temp. Pančić
n/a°C
5 m/s
(S)
pritisak 829,5 hPa staze
0 cm
Live Web kamera sa Kopaonika Vila Pančić
Kopaonik WebCAM arhiva
INSTALACIJE SKI STAZE SKI PUTEVI UKUPNO KM
0/24 0/49 0/30 0/58.5
 (0%)  (0%)  (0%)  (0%)
Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Treska
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Gondola Brzeće
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 2
Traka Jaram
Traka Ski vrtić
Dečji park

Noćna M.jezero
Noćna KGB
Noćna Pančić

Detaljnije >>>
Statistika >>>
Ski mapa >>>
SKI kamere
Kopaonik je van zimske sezone "Grad duhova"😑 Sablasno

SKI kamere
Da li ima neko ko je leti išao na skijanje na Alpe da podeli utiske vredili otići. Kakvo je tada stanje staza i slično. Konkretno me interesuje Zer...

SKI kamere
Prosto je neverovatno da Kopaonik nema otvoreni fudbalski teren. Košarkaški teren. Barem neku veštačku stenu. Video sam ove nedelje dosta škola ...

SKI kamere
Ako urade kako treba, biće skijanje do prvog, možda i do 7. maja redovno

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
@Ledenjak: ne razumem šta komentarišeš ako ne znaš ni koje akumulacije postoje, ni odakle će da se puni nova ni šta će da se gradi. Prvo pro...

Rozeta Resort & Residence | Prodaja apartmana u ce...
Ove godine gotovo ?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Pa ako imamo akumulacije na samom Kopu cemu onda ova bara od 10 miliona na vrhu planine u srcu NP?

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Ledenjak: Voda ce da se pumpa iz postojecih akumulacija tokom leta. Kakva crna Raska i njen vodovod.

Počela izgradnja nove akumulacije - za 72h u funk...
Treba praviti sneg ali je 30 x jeftinije i pametnije koristiti prirodu i vodu koja se slivaju sa vrha na dole nego praviti jezero na vrhu i upumpavati...

Održana velika prolećna akcija čišćenja Kopao...
Dokle god o nacionalnom blagu "brinu" lokalne samouprave Kopaonik će biti smetlište i deponija građevinske mafije.

SKI kamere
Jel ti citas sajt? Prva vest ti je o jezeru sa slikama i video snimcima. https://youtu.be/2o4Ip5lVbAg?si=A54y9r36VIi15jyQ