Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2017
English RSS YouTube YouTube Twitter Viber Public Chat Facebook
ZONED
MM SKI KOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
Hotel Junior Ski škola
 
Prioriteti: Izgradnja novih žičara na potezu Marine vode - Gobelja Štampaj
02.01.2016 | 03:30 -> 02.01.2016 | 12:45
Plan investicionih ulaganja u ski centar Kopaonik trenutno se koriguje prema Ekspertizi od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Na osnovu važećeg prostornog plana za NP Kopaonik, master plana za turističku destinaciju Kopaonik i uz pomenutu korekciju prema Ekspertizi, prioritetno se planira izgradnja novih žičara na potezu Marine vode - Gobelja.

Predmet Ekspertize je bila analiza mogućnosti i ograničenja za razvoj nove turističke infrastrukture, pre svega žičara i ski staza u okviru prostora alpskog skijališta Ski centra "Kopaonik", a polazeći od prioriteta koje je utvrdilo i predložilo JP "Skijališta Srbije" tokom 2015. godine, kada je ekspertiza i naručena.

Na osnovu obilaska terena, dugogodišnjeg poznavanja i rada na terenu i na izradi planske Dokumentacije predložene su sledeće prioritetne žičare "Vučak" i "Gobelja vrh".

Na potezu gde se sada nalazi ski lift "Marine vode", master planom iz 2010. godine za Kopaonik (slika 1) predviđene su tri žičare.

 • Prva predviđena žičara "Marine vode" je isklopiva sedešnica koja bi išla trasom sadašnjeg ski lifta uz pasarelu preko državnog puta i njeno produženje.
 • Trasa druga žičare "Vučak" predviđena je između sadašnjih ski liftova "Marine vode" i "Karaman". Početna stanica bi bila u "Crvenim barama", a trasa takođe prelazi preko magistralnog puta i završava se na vrhu Vučak.
 • Treća žičara "Gobelja vrh" predviđena je da polazi sa iste pozicije iz "Crvenih bara", a završavala bi se na mestu izlazne stanice sadašnjeg četvoroseda na Gobelji.

Prostorni plan za NP Kopaonik iz 2009. godine (slika 2) predviđa ista rešenja, sa izuzetkom rekonstrukcije i produženja prve navedene žičare Marine vode.
 
 
Ekspertizom iz 2015. godine (slika 3) je podržano rešenje koje je dato u Prostornom planu te prioritetna izgradnja žičare "Marina voda" ne bi mogla da se prihvati iz sledećih razloga:

 • Ispod državnog puta nagib terena je veći od 60% (predviđen režim I stepena zaštite, stroga zaštita tla od erozije), a i zauzima prostor sa jedinstvenim terenima pogodnim za olimpijsku skakaonicu, koja će jednog dana, a možda i uskoro biti neophodna Kopaoniku,
 • Lokacija polazne stanice ne omogućava uspostavljanje vezne žičare sa skijalištem Gobelje i
 • Zauzima prostor "Crvenih Bara" koji je start i cilj postojećih ski staza za nordijske discipline međunarodnog ranga.

Na osnovu Ekspertize bolje prioritetno rešenje za ovu lokaciju trebalo bi da bude žičara "Vučak", a prednosti ovog rešenja su sledeće:

 • Na povoljnijoj je konfiguraciji terena;
 • Štiti se i rezerviše najpovoljniji prostor za skakaonice (međunarodna takmičenja);
 • Štiti se prostor starta i cilja nordijskih ski-staza i biatlon strelišta;
 • Štiti se jedno od najvećih tresetišta Kopaonika na 1650 mnm "Crvene Bare";
 • Omogućava se direktna veza skijališta sa Gobeljom;
 • Omogućava se formiranje vodozahvata za osnežavanje.

Žičara "Vučak” bila bi ukupne dužine oko 1035m, sa visinskom razlikom od oko 225m, polazila bi sa visine od oko 1705mnm, izlazila na visini od oko 1930mnm i opsluživala bi dve nove staze. Deo nove staze desno od žičare bi se poklapao sa postojećom stazom uz ski lift "Karaman", a zatim bi staza skretala na levo i pratila trasu žičare. Druga staza bi bila orjentisana sa leve strane žičare i samo malim početnim delom bi se poklopila sa sadašnjom stazom "Marine vode".

Nedaleko od polazne stanice, moguće je formirati akumulaciju površine 15.000m2, sa branom visine do 10 m i prosečnom zapreminom oko 75.000m3 vode za sistem za osnežavanja okolnih staza i rekreaciju u letnjim uslovima.

Polazna stanica žičare "Vučak" je neposredno do polazne stanice "Gobelja vrh", odnosno isteka staze sa Gobelje, što je posebno značajno za direktno povezivanje skijališta Karamana sa skijalištem severnih padina Gobelje i dalje ka Krivoj reci, kao i skijališta Banjskog Vučaka preko Male Gobelje, Meke presedle i Hajdučice. Ona je i polazna tačka za sve sadašnje i buduće ski pravce korisnika kapaciteta na Jarmu.

Ni jedna tačka na skijalištu Kopaonika nema takvu veznu funkciju. U slučaju mogućeg kandidovanja za Zimsku Olimpijadu na ovom prostoru bi bila najpogodnija lokacija za klizališne hale. Na tom prostoru moguće je obnoviti i sportske „Kopaoničke julske igre”.

Žičara "Gobelja vrh" bila bi ukupne dužine oko 1510m, sa visinskom razlikom od oko 210m polazila bi sa visine od oko 1710mnm i izlazila na visini od oko 1920mnm.

Ove dve žičare su ključne za korisnike turističkog subcentra "Jaram" i prihvat izletnika te su stavljene u prioritetni plan JP "Skijališta Srbije" za razvoj nove turističke infrastrukture u ski centru Kopaonik. JP "Skijališta Srbije" žele da u svakom trenutku imaju gotove razvojne projekte, te kada se stvore finansijski uslovi, mogu odmah da konkurišu za finansiranje kod nadležnog ministarstva.Komentari (17)Add Comment
@Johnny:

SS su formirala kratkročne prioritete, a to su Gondole iz Brzeća i Treske, žičare na potezu Marine vode i Mašinac, rekonstrukcija Pančić expressa i proširenje i prosecanje staza po Master i Prostornom planu za koje nije potrebna izgradnja žičara.

SS pokusavaju da za sve te prioritete naprave gotove projekte i čim se ukaže prilika za finansiranje sa gotovim projektima konkurišu kod ministarstva.

Često se dešava da u Srbiji ima novca za razvojne projekte ali da gotovih projekata nema. Zato su tražili ekspertizu za pomenute prioritete da bi se odmah znalo šta je moguće odnosno šta nije moguće graditi. Da se prosto ima čista situacija i da se reaguje brzo kada se "pojavi" novac.

Konkretno u ovom slučaju da nije bilo ekspertize za lokaciju Marine vode, pribavljanje dozvola za inicijalni plan SS da se produži žičara Marina voda bi bila vrlo teška. Zato je dato rešenje da se ide na drugu soluciju i pravi žičara Vučak i Gobelja vrh kao otsvarivije rešenje iz master plana. Razlozi su navedeni u tekstu.

Jednostavno rečeno SS neće da gubre vreme na birokratiju i hoće odmah da reše moguće preobleme pre izgradnje žičara.

PS: Lokacija žičare Vučak je identična kao na Master i Prostornom planu i prelazi preko državnog puta. Master planom je predviđeno i produženje Marinih voda i žičara Vučak dok Prostornim planom samo žičara Vučak. Dakle da ne bude zabune obe žičare su u planu samo je prioritet odnostno ostvarivije rešenje varijanta Vučak.
Koliko je strucnjaka prostornog planiranja i poznavaoca konfiguracije terena na Kopaoniku na ovom sajtu... Ko bi rekao. smilies/cool.gif

@Stevs, moze li malo pojasnjenje? Ako sam dobro razumeo i u novoj varijanti, staze uz zicaru Vucak ce prelaziti preku puta? Kako ce to biti reseno?
Jel pocetna stanica ove dve zicare na platou kod crvenih bara ili pomerena malo u "levo"?
Koje, kad i koliko staza se planira uz zicaru Gobelja vrh?
Takodje, ima li nekih naznaka za kad je planirao bilo sta od ovoga? Spominjano je remontovanje zicare na Malom Karamanu, novi osmosed na Pancicu, sad evo i ta prica o Gondoli iz Treske (Brzece da i ne spominjem), pa me zanima sta je tu prioritet i da li je mozda plan da se neka od tih premesti na ove lokacije? Koliko razumem ovde se radi samo o prioritetizaciji na ovoj lokaciji. Sta to znaci u odnosu na ostatak investicija?

Hvala unapred!
@Brzeće, sve si u pravu 100%.
Kamo sreće da tako razmišljaju nadležni!
Po meni, hitno da se probiju nove duže staze na lokaciji Krčmar i Duboka, zatim nove staze na lokaciji Gvozdac i Ledenice.
Zatim, uz žice sa haubama ili gondole, probiti nove staze prema Brzeću i V.naselju.
Naravno, u centru zabraniti dalju gradnju!
Kakav bre Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije,pa oni se razumeju u skijanje ko Marica u......, mada im namestanje lokacija "investitorima" nije strano. Postoji Master plan koji su uradili pravi eksperti i treba se drzati iskljucivo tog dokumenta, bez ijedne izmene. Naravno da su Marine vode s pasarelom idealno resenje. A ono o Olimpijadi na Kopaoniku ne vredi ni komentarisati - to moze samo totalni laik da izjavi. Pa kada bi mogla barem jedna trka Svetskog kupa da se odrzi na Kopaoniku, svi bi bili presrecni. Podseca me ovo sa Olimpijadom na parolu beogradskih komunista iz 80-tih : "Tramvajem u 21.vek!
Dalje ruke od Kopaonika, BRE!!
Max(Android)
03.01.2016 | 09:03


Ma naravno da ste u pravu. Dobro ste naveli, WC na svakoj polaznoj i krajnjoj stanici gondole. Kada bude gondole, izvolte i u WC. Olimpijda? Ma da... Pogotovo u centru koji nema ni jednu gondolu. Nema gondola - nema ni WC-a. Lako cemo onda za Olimpijadu. E svi ste show program
@Francuz, gresis mnogo. U svim stranim ski centrima skoro svaka pocetna stanica gondola ima javni WC.
Kopaonik je uradio mnogo na kapacitetima instalacija, ali u staze skoro da nista nije uradjeno vec duzi niz godina. Za razliku od pre 10 god, kad smo imali guzve i redove na zicarama, sad imamo na stazama. Previse skijasa na uskim i kratkm stazama. Mislim da prioritet treba dati izradi nekoliko dugackih staza, prema Brzecu i prema Tresci. Naravno pre svega gondola iz Brzeca. To je uslov svih uslova da se centar rastereti od vozila i da se da podsticaj razvoja Brzeca.
Sve staze prosiriti za min 10 metara. Za svaku izvadjenu jelku posaditi dve mlade na lokacijama gde se nece skijati.
Ne dozvoliti vise ni jedan hotel da se gradi. Previse ih je. Nama treba skijalsite a ne grad. Novi kapaciteti iskljucivo u Brzecu, Treska...
One koji odlucuju bi trebalo da posete Dolomite, Francuske i Austrijske Alpe i da nauce nesto. U protivnom uporopastice i ovo malo sto je ostalo
Stevs(iOS)
02.01.2016 | 23:22


@Pera kojot:

Alat za podešavanje opreme on postoji već par sezona na Kopaoniku. Postavljen je baš na inicijativu infoKOPa.

Što se tiče javnih WC-a, koliko sam ja viđao u stranim ski centrima obično se nalaze na izlaznim ili polaznim stanicama gondola.
Pera kojot(iOS)
02.01.2016 | 23:13


Pa francuz, bio sam u menuiru(tri doline) kod svake vece zice(prometnije) ima javni wc. Mnogo korisna stvar.a da ne pricamo o alatu za stelovanje opreme(srafciger,kljesta...). Nije neka investicija,ali bi bilo od velike koristi. Naprimer jedan javni wc na pancicu i jedan na karamanu. Na izlazu sa svake zice vezes sajlom kljesta,cekic,par srafcigera.
ISIA instruktor
02.01.2016 | 21:28


Ma tenderi su cudo....kako za koga...
Pantelija Topal
02.01.2016 | 16:31


Parking? Parking?
Gosti da koriste telepront....
@Dusan(iOS) Ja nisam video u stranim ski centrima da postoji javni WC. Isto je kao na Kopu ides u kafic ili toi toi...
Dusan(iOS)
02.01.2016 | 14:53


Kada ce kopaonik dobiti javni WC? Da li je moguce da jos niko nije pokrenuo tu inicijativu ili je ipak bolje da se ode u "kafic"?
Sve to lepo zvuci ali da li je realno da uskoro bude urađeno?
Prioritet treba da budu nove duže staze na lokaciji Krčmar i Duboka, kao i nove žice za Pančić i Marine vode!
Naravno, treba dobro planirati i imati projekte, ali uz to bi svake godine trebalo i nešto konkretno uraditi.
Ulaganja od prošle godine su primer i to je uz puno snega dovelo mnogo turistasmilies/smiley.gif
Sve najbolje ljubiteljima skijanja, uz želju da nam svima bude sve lepše u narednim godinama na našem lepom Kopaonikusmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gif
@vikendas: Da u prioritetu je gondola iz Treske i postoje dve varijante no o tome ćemo u posebnoj vesti. Ekspertizom su definisani kratkoročni prioriteti skijališta.

@Hd(iOS): Verovatno nisi pročitao članak.
A sta je sa subcentrom "Treska" ? Trenutno tu ima vise korisnika nego na pomenutoj lokaciji Jaram .
"Na osnovu obilaska terena, dugogodišnjeg poznavanja i rada na terenu" - lopatari se dohvatili pisanja. Ma opusteno, zimska olimpijada, ski skokovi a valjalo bi razmisljati i o ski letovima, treba staza za bob isto. Nisu valjda prevideli Xgames? Mora jedan half pipe i big air isto. Projekat radnog naziva Kopaonik na vodi. A predlog Infokopa za prosecanje novih staza u djubre. Cosa Kopaonicka Nostra.
Vesti iz 2010. godine, interesantno.
Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Smeštaj

Lokacija
189 jedinice
Broj osoba
WIFI 160
Parking 144
Garaža 6
Fitness 42
SPA&Wellness 47
Bazen 37
Kućni ljubimci 49
Restoran 91
TV 181
Kablovska TV 161
Veš mašina 28
Kuhinja 180
Frižider 166
Sef 18
Ski boks 153
Pogled 115
Kongresni centar 13

Vreme

opis temp. vetar vlažnost sneg
Vedro 3°C - m/s (-) 100% 0cm
Vedro sub.osećaj 2° tiho pritisak 831.2 hPa staze
0 cm

Prognoza

24.09.Malo oblačno2 / 12
Malo oblačno
25.09.Pljuskovi/ povremena kiša5 / 8
Pljuskovi/ povremena kiša
26.09.Oblačno i suvo5 / 10
Oblačno i suvo
27.09.Pljuskovi/ povremena kiša4 / 10
Pljuskovi/ povremena kiša
28.09.Jaka kiša6 / 9
Jaka kiša

Rad skijališta

instalacije staze putevi
0/25 0/38 0/30
 (0%)  (0%)  (0%)

Ski Info

Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Ledenice
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 1
Vučak 2
Traka

Marketing

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Marketing

JAT APARTMANI Kopaonik

Kop webcam

JAT web kamera Kopaonik
Kamera sa JAT-a
Dolina Sportova
Dolina sportova
WebCam arhiva:

Komentari

Apartmani "Marija"
Postovani, molim da mi date ponudu za postojece d...
Ski opening Kopaonik 2017...
Baš ozbiljan propust. Po kalendaru Beogradskog sa...
SKI kamere
Bravooo AC
SKI kamere
I naravno Aco opet tačan kao svajcarac 😃 Veli...
Prvi sneg na Kopaoniku u ...
Znaci od danas krece pracenje kamera
SKI kamere
Šta se to beli na Pančiću ..... Ništa od peč...
SKI kamere
Sneg ili mi se čini? Na kameri Krčmarsmiley
SKI kamere
Evo prvog snega na Kopu iznad 1800mnv!smiley Jutros u ...
Ski opening Kopaonik 2017...
Nije mi jasno kako se nisu dogovorili unapred sa B...
Ski opening Kopaonik 2017...
Da li se već znaju termini ski vikenda za predsto...
SKI kamere
Ako ne bude snega, dobri su uslovi za pečurke. P...
SKI kamere
Acko,legendo...kralju jedinstveni.
SKI kamere
Sta se desava sa parking mestima?
SKI kamere
Postoji realna mogućnost da u petak u ranim jutar...
Prodaja apartmana - Konac...
Da li je apartman jos dostupan?
Građevinski radovi 2017....
Slazem se sa svime sto je rekao @miami bgd, samo b...
Rani booking: Mećava apa...
Dali imate slobodni apartman za dvoje odrasli I dv...
SKI kamere
@pahulja Hvala puno na informaciji, sve najbolje n...
Novine na skijalištu Kop...
Koje su to kapitalne investicije stigle na Jahorin...
Novine na skijalištu Kop...
Ove godine nema kapitalnih radova u Ski centru Kop...
Građevinski radovi 2017....
Seik je vlasnik lanca hotela Viceroy I posle Aspen...
SKI kamere
TARZAN- Veliki pozdrav za tebe i svako dobro ...