Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2017
Apartmani Lazic u centru Kopaonika
English
ZONED
MM SKI ŠKOLA
MK Mountain Resort Kopaonik
Hotel Junior Olga Konaci Kopaonik
 
Prioriteti: Izgradnja novih žičara na potezu Marine vode - Gobelja Štampaj
02.01.2016 | 03:30 -> 02.01.2016 | 12:45
Plan investicionih ulaganja u ski centar Kopaonik trenutno se koriguje prema Ekspertizi od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Na osnovu važećeg prostornog plana za NP Kopaonik, master plana za turističku destinaciju Kopaonik i uz pomenutu korekciju prema Ekspertizi, prioritetno se planira izgradnja novih žičara na potezu Marine vode - Gobelja.

Predmet Ekspertize je bila analiza mogućnosti i ograničenja za razvoj nove turističke infrastrukture, pre svega žičara i ski staza u okviru prostora alpskog skijališta Ski centra "Kopaonik", a polazeći od prioriteta koje je utvrdilo i predložilo JP "Skijališta Srbije" tokom 2015. godine, kada je ekspertiza i naručena.

Na osnovu obilaska terena, dugogodišnjeg poznavanja i rada na terenu i na izradi planske Dokumentacije predložene su sledeće prioritetne žičare "Vučak" i "Gobelja vrh".

Na potezu gde se sada nalazi ski lift "Marine vode", master planom iz 2010. godine za Kopaonik (slika 1) predviđene su tri žičare.

 • Prva predviđena žičara "Marine vode" je isklopiva sedešnica koja bi išla trasom sadašnjeg ski lifta uz pasarelu preko državnog puta i njeno produženje.
 • Trasa druga žičare "Vučak" predviđena je između sadašnjih ski liftova "Marine vode" i "Karaman". Početna stanica bi bila u "Crvenim barama", a trasa takođe prelazi preko magistralnog puta i završava se na vrhu Vučak.
 • Treća žičara "Gobelja vrh" predviđena je da polazi sa iste pozicije iz "Crvenih bara", a završavala bi se na mestu izlazne stanice sadašnjeg četvoroseda na Gobelji.

Prostorni plan za NP Kopaonik iz 2009. godine (slika 2) predviđa ista rešenja, sa izuzetkom rekonstrukcije i produženja prve navedene žičare Marine vode.
 
 
Ekspertizom iz 2015. godine (slika 3) je podržano rešenje koje je dato u Prostornom planu te prioritetna izgradnja žičare "Marina voda" ne bi mogla da se prihvati iz sledećih razloga:

 • Ispod državnog puta nagib terena je veći od 60% (predviđen režim I stepena zaštite, stroga zaštita tla od erozije), a i zauzima prostor sa jedinstvenim terenima pogodnim za olimpijsku skakaonicu, koja će jednog dana, a možda i uskoro biti neophodna Kopaoniku,
 • Lokacija polazne stanice ne omogućava uspostavljanje vezne žičare sa skijalištem Gobelje i
 • Zauzima prostor "Crvenih Bara" koji je start i cilj postojećih ski staza za nordijske discipline međunarodnog ranga.

Na osnovu Ekspertize bolje prioritetno rešenje za ovu lokaciju trebalo bi da bude žičara "Vučak", a prednosti ovog rešenja su sledeće:

 • Na povoljnijoj je konfiguraciji terena;
 • Štiti se i rezerviše najpovoljniji prostor za skakaonice (međunarodna takmičenja);
 • Štiti se prostor starta i cilja nordijskih ski-staza i biatlon strelišta;
 • Štiti se jedno od najvećih tresetišta Kopaonika na 1650 mnm "Crvene Bare";
 • Omogućava se direktna veza skijališta sa Gobeljom;
 • Omogućava se formiranje vodozahvata za osnežavanje.

Žičara "Vučak” bila bi ukupne dužine oko 1035m, sa visinskom razlikom od oko 225m, polazila bi sa visine od oko 1705mnm, izlazila na visini od oko 1930mnm i opsluživala bi dve nove staze. Deo nove staze desno od žičare bi se poklapao sa postojećom stazom uz ski lift "Karaman", a zatim bi staza skretala na levo i pratila trasu žičare. Druga staza bi bila orjentisana sa leve strane žičare i samo malim početnim delom bi se poklopila sa sadašnjom stazom "Marine vode".

Nedaleko od polazne stanice, moguće je formirati akumulaciju površine 15.000m2, sa branom visine do 10 m i prosečnom zapreminom oko 75.000m3 vode za sistem za osnežavanja okolnih staza i rekreaciju u letnjim uslovima.

Polazna stanica žičare "Vučak" je neposredno do polazne stanice "Gobelja vrh", odnosno isteka staze sa Gobelje, što je posebno značajno za direktno povezivanje skijališta Karamana sa skijalištem severnih padina Gobelje i dalje ka Krivoj reci, kao i skijališta Banjskog Vučaka preko Male Gobelje, Meke presedle i Hajdučice. Ona je i polazna tačka za sve sadašnje i buduće ski pravce korisnika kapaciteta na Jarmu.

Ni jedna tačka na skijalištu Kopaonika nema takvu veznu funkciju. U slučaju mogućeg kandidovanja za Zimsku Olimpijadu na ovom prostoru bi bila najpogodnija lokacija za klizališne hale. Na tom prostoru moguće je obnoviti i sportske „Kopaoničke julske igre”.

Žičara "Gobelja vrh" bila bi ukupne dužine oko 1510m, sa visinskom razlikom od oko 210m polazila bi sa visine od oko 1710mnm i izlazila na visini od oko 1920mnm.

Ove dve žičare su ključne za korisnike turističkog subcentra "Jaram" i prihvat izletnika te su stavljene u prioritetni plan JP "Skijališta Srbije" za razvoj nove turističke infrastrukture u ski centru Kopaonik. JP "Skijališta Srbije" žele da u svakom trenutku imaju gotove razvojne projekte, te kada se stvore finansijski uslovi, mogu odmah da konkurišu za finansiranje kod nadležnog ministarstva.Komentari (17)Add Comment
@Johnny:

SS su formirala kratkročne prioritete, a to su Gondole iz Brzeća i Treske, žičare na potezu Marine vode i Mašinac, rekonstrukcija Pančić expressa i proširenje i prosecanje staza po Master i Prostornom planu za koje nije potrebna izgradnja žičara.

SS pokusavaju da za sve te prioritete naprave gotove projekte i čim se ukaže prilika za finansiranje sa gotovim projektima konkurišu kod ministarstva.

Često se dešava da u Srbiji ima novca za razvojne projekte ali da gotovih projekata nema. Zato su tražili ekspertizu za pomenute prioritete da bi se odmah znalo šta je moguće odnosno šta nije moguće graditi. Da se prosto ima čista situacija i da se reaguje brzo kada se "pojavi" novac.

Konkretno u ovom slučaju da nije bilo ekspertize za lokaciju Marine vode, pribavljanje dozvola za inicijalni plan SS da se produži žičara Marina voda bi bila vrlo teška. Zato je dato rešenje da se ide na drugu soluciju i pravi žičara Vučak i Gobelja vrh kao otsvarivije rešenje iz master plana. Razlozi su navedeni u tekstu.

Jednostavno rečeno SS neće da gubre vreme na birokratiju i hoće odmah da reše moguće preobleme pre izgradnje žičara.

PS: Lokacija žičare Vučak je identična kao na Master i Prostornom planu i prelazi preko državnog puta. Master planom je predviđeno i produženje Marinih voda i žičara Vučak dok Prostornim planom samo žičara Vučak. Dakle da ne bude zabune obe žičare su u planu samo je prioritet odnostno ostvarivije rešenje varijanta Vučak.
Koliko je strucnjaka prostornog planiranja i poznavaoca konfiguracije terena na Kopaoniku na ovom sajtu... Ko bi rekao. smilies/cool.gif

@Stevs, moze li malo pojasnjenje? Ako sam dobro razumeo i u novoj varijanti, staze uz zicaru Vucak ce prelaziti preku puta? Kako ce to biti reseno?
Jel pocetna stanica ove dve zicare na platou kod crvenih bara ili pomerena malo u "levo"?
Koje, kad i koliko staza se planira uz zicaru Gobelja vrh?
Takodje, ima li nekih naznaka za kad je planirao bilo sta od ovoga? Spominjano je remontovanje zicare na Malom Karamanu, novi osmosed na Pancicu, sad evo i ta prica o Gondoli iz Treske (Brzece da i ne spominjem), pa me zanima sta je tu prioritet i da li je mozda plan da se neka od tih premesti na ove lokacije? Koliko razumem ovde se radi samo o prioritetizaciji na ovoj lokaciji. Sta to znaci u odnosu na ostatak investicija?

Hvala unapred!
@Brzeće, sve si u pravu 100%.
Kamo sreće da tako razmišljaju nadležni!
Po meni, hitno da se probiju nove duže staze na lokaciji Krčmar i Duboka, zatim nove staze na lokaciji Gvozdac i Ledenice.
Zatim, uz žice sa haubama ili gondole, probiti nove staze prema Brzeću i V.naselju.
Naravno, u centru zabraniti dalju gradnju!
Kakav bre Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije,pa oni se razumeju u skijanje ko Marica u......, mada im namestanje lokacija "investitorima" nije strano. Postoji Master plan koji su uradili pravi eksperti i treba se drzati iskljucivo tog dokumenta, bez ijedne izmene. Naravno da su Marine vode s pasarelom idealno resenje. A ono o Olimpijadi na Kopaoniku ne vredi ni komentarisati - to moze samo totalni laik da izjavi. Pa kada bi mogla barem jedna trka Svetskog kupa da se odrzi na Kopaoniku, svi bi bili presrecni. Podseca me ovo sa Olimpijadom na parolu beogradskih komunista iz 80-tih : "Tramvajem u 21.vek!
Dalje ruke od Kopaonika, BRE!!
Max(Android)
03.01.2016 | 09:03


Ma naravno da ste u pravu. Dobro ste naveli, WC na svakoj polaznoj i krajnjoj stanici gondole. Kada bude gondole, izvolte i u WC. Olimpijda? Ma da... Pogotovo u centru koji nema ni jednu gondolu. Nema gondola - nema ni WC-a. Lako cemo onda za Olimpijadu. E svi ste show program
@Francuz, gresis mnogo. U svim stranim ski centrima skoro svaka pocetna stanica gondola ima javni WC.
Kopaonik je uradio mnogo na kapacitetima instalacija, ali u staze skoro da nista nije uradjeno vec duzi niz godina. Za razliku od pre 10 god, kad smo imali guzve i redove na zicarama, sad imamo na stazama. Previse skijasa na uskim i kratkm stazama. Mislim da prioritet treba dati izradi nekoliko dugackih staza, prema Brzecu i prema Tresci. Naravno pre svega gondola iz Brzeca. To je uslov svih uslova da se centar rastereti od vozila i da se da podsticaj razvoja Brzeca.
Sve staze prosiriti za min 10 metara. Za svaku izvadjenu jelku posaditi dve mlade na lokacijama gde se nece skijati.
Ne dozvoliti vise ni jedan hotel da se gradi. Previse ih je. Nama treba skijalsite a ne grad. Novi kapaciteti iskljucivo u Brzecu, Treska...
One koji odlucuju bi trebalo da posete Dolomite, Francuske i Austrijske Alpe i da nauce nesto. U protivnom uporopastice i ovo malo sto je ostalo
Stevs(iOS)
02.01.2016 | 23:22


@Pera kojot:

Alat za podešavanje opreme on postoji već par sezona na Kopaoniku. Postavljen je baš na inicijativu infoKOPa.

Što se tiče javnih WC-a, koliko sam ja viđao u stranim ski centrima obično se nalaze na izlaznim ili polaznim stanicama gondola.
Pera kojot(iOS)
02.01.2016 | 23:13


Pa francuz, bio sam u menuiru(tri doline) kod svake vece zice(prometnije) ima javni wc. Mnogo korisna stvar.a da ne pricamo o alatu za stelovanje opreme(srafciger,kljesta...). Nije neka investicija,ali bi bilo od velike koristi. Naprimer jedan javni wc na pancicu i jedan na karamanu. Na izlazu sa svake zice vezes sajlom kljesta,cekic,par srafcigera.
ISIA instruktor
02.01.2016 | 21:28


Ma tenderi su cudo....kako za koga...
Pantelija Topal
02.01.2016 | 16:31


Parking? Parking?
Gosti da koriste telepront....
@Dusan(iOS) Ja nisam video u stranim ski centrima da postoji javni WC. Isto je kao na Kopu ides u kafic ili toi toi...
Dusan(iOS)
02.01.2016 | 14:53


Kada ce kopaonik dobiti javni WC? Da li je moguce da jos niko nije pokrenuo tu inicijativu ili je ipak bolje da se ode u "kafic"?
Sve to lepo zvuci ali da li je realno da uskoro bude urađeno?
Prioritet treba da budu nove duže staze na lokaciji Krčmar i Duboka, kao i nove žice za Pančić i Marine vode!
Naravno, treba dobro planirati i imati projekte, ali uz to bi svake godine trebalo i nešto konkretno uraditi.
Ulaganja od prošle godine su primer i to je uz puno snega dovelo mnogo turistasmilies/smiley.gif
Sve najbolje ljubiteljima skijanja, uz želju da nam svima bude sve lepše u narednim godinama na našem lepom Kopaonikusmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gif
@vikendas: Da u prioritetu je gondola iz Treske i postoje dve varijante no o tome ćemo u posebnoj vesti. Ekspertizom su definisani kratkoročni prioriteti skijališta.

@Hd(iOS): Verovatno nisi pročitao članak.
A sta je sa subcentrom "Treska" ? Trenutno tu ima vise korisnika nego na pomenutoj lokaciji Jaram .
"Na osnovu obilaska terena, dugogodišnjeg poznavanja i rada na terenu" - lopatari se dohvatili pisanja. Ma opusteno, zimska olimpijada, ski skokovi a valjalo bi razmisljati i o ski letovima, treba staza za bob isto. Nisu valjda prevideli Xgames? Mora jedan half pipe i big air isto. Projekat radnog naziva Kopaonik na vodi. A predlog Infokopa za prosecanje novih staza u djubre. Cosa Kopaonicka Nostra.
Vesti iz 2010. godine, interesantno.
Napišite komentar

busy
 

Smeštaj

Lokacija (3):

Vrsta smeštaja (239):

Broj osoba:

Datum dolaska:
Datum odlaska:


Sadržaji smeštaja:
WIFI 212
Parking 183
Garaža 13
Fitness 43
SPA&Wellness 58
Bazen 43
Kućni ljubimci 54
Restoran 118
TV 230
Kablovska TV 215
Veš mašina 32
Kuhinja 228
Frižider 219
Sef 23
Ski boks 189
Pogled 139
Kongresni centar 15
Hotel Putnik21.05.2018. u 22:14 temp. Sunčana dol. temp. JAT vetar vlažnost sneg
Pretežno vedro 5°C 3.0°C 2 m/s (ESE) 100% 0cm
Pretežno vedro sub.osećaj
4°C
temp. Pančić
n/a°C
2 m/s
(ESE)
pritisak 828.7 hPa staze
0 cm

Marketing

Brzeće centar
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Prognoza

21.05.Pljuskovi/ povremena kiša
3 / 10
Pljuskovi/ povremena kiša
22.05.Pljuskovi/ povremena kiša
2 / 12
Pljuskovi/ povremena kiša
23.05.Pljuskovi/ povremena kiša
6 / 14
Pljuskovi/ povremena kiša
24.05.Pljuskovi/ povremena kiša
5 / 11
Pljuskovi/ povremena kiša
25.05.Malo oblačno
5 / 14
Malo oblačno

Zapratite nas

Kop Webcam

Live Web kamera sa Kopaonika
WebCam arhiva:

Video dana

Komentari


SKI kamere
Fotografija dana je prelepa!

Proleće i leto na Kopaoniku - Spoj avanture i net...
Kompletna letnja ponuda se svodi na pakete MK i JPSS. Gde su ostali hotelijeri?

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Da li moze neko da pojasni trasu staze/zicare koja ce ici ka vikend naselju

SKI kamere
Bio sam za vikend na Kopaoniku i mogu reći da smeća i dalje ima na sve strane bez obzira na pokušaje organizovanja po...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Najbolji off deo na Kopu sa puno hups jump ova će pretvoriti u stazu - Krčmar :-(

Planinska kuća "PlaTine"
Sjajna ponuda i savrsen odmor SVE PREPORUKE

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Svašta nešto,za zamazivanje očiju skijaša a jedino nema u planu nove žičare Bela reka! Najbolja i dajduža staza o...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Bela reka I nema spasa, nisko je i ni osnezavanje ne pomaze. Ali Bla Reka II je ubedljivo najbolja staza za profi skijas...

Istraživanje skijaške/snowboard populacije i nji...
Marko druze...na pitanje "Koliko puta idete na kraće varijante skijanja (u trajanju od 1 do 3 dana) u toku sezone? " ne...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
@katarina Kad bi stavili na žičaru ka Pančićevom vrhu bilo šta sa kupolom, ne bi radilo pola sezone jer su takve in...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
@m1k1: Ta staza prema “Vikend naselju” je ustvari povezivanje novog naselja ispod Treske gde su izgradjeni nova d...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
@Leposavac Ja sam za svako prosirenje ali graditi staze okrenute ka jugu, koje se zavrsavaju na 1450m ili kolika je vec...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Prosirite skijaliste od Pancica prema Treski....dokle vise da vas cekamo?!

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Skijalište Srbija bi trebalo da pregovaraju sa NP Kopaonik da im dozvole probijanje staze sa vrha Male Gobelje- severna...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Na Kopu nema ni jedna dugacka stsza gde covek moze da se opusti i skija, osim Bele reke koja nikada nije proradila kako ...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Zasto ste toliko jadni? Pa svaka izmena makar i 200m je znacajna, I neka samo grade sire, pa koliko kada mogu.. Svi mi v...

SKI kamere
Shaolin Master U tekstu pise da ce staza na krcmaru biti duga 1500m I ova druga staza sto ide uz duboku oko 400m . Tako...

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
i jos jedan novi hotel pored Vucje staze pored Karamana,lepota

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Najjaci su ovi iz Brzeca sto bukvalno na svaku vest dodju i kukaju ovde, a ovo je sajt informativnog karaktera.

Kopaonik dobija pet novih i proširenje jedne post...
Kako mozete da budete tako drski na ovako lepu vest? Samo trazite dlaku u jajetu. Konacno se nesto radi na skijalistu st...