Kopaonik

InfoKOP

Kraljevi Čardaci Kopaonik - 2017
English RSS YouTube YouTube Twitter Viber Public Chat Facebook
ZONED
Odeon Travel
MK Mountain Resort Kopaonik
Filip Travel Vila Jezero
 
Autorski tekstovi
Autorski članci redakcije internet portala infoKOP.net

Zdravstvena zaštita na Kopaoniku Štampaj
02.12.2007 | 16:45 -> 03.12.2007 | 01:25
        Većina ljudi koja posećuje Kopaonik čula je priču o povredama na skijalištu ali mali broj njih shvata koliko je rizično povrediti se na stotinak kilometara od prvog kliničkog centra dok se i sam ne nađe u takvoj situaciji. Kopaonik kao naš najveći skijaški turistički centar koji pretenduje da postane lider u okruženju ima samo jednu ambulantu sa dva doktora opšte medicine i jednom medicinskom sestrom. Najosnovniju pomoć i prevoz  do ambulante pružiće Vam neko iz Gorske službe spasavanje (GSS) uz podršku radnika iz Skijališta Srbije tako da obavezno imajte njihov broj telefona pri ruci (063/466-466). Ambulanta radi do pola četiri i nema svoje sanitetsko vozilo tako da u slučaju teže povrede neće imati ko da Vas preveze do najbližeg kliničkog centra, a posle pola četiri ni ko da Vas pregleda.
          Autor ovog sajta, u subotu tokom skijaškog dana, imao je priliku da iskusi sve ovo i spozna koliko je zdravstvena zaštita na Kopaoniku na niskom nivou. Naime njegova lepša polovina koja je takođe jedan od autora ovog sajta doživela je težu povredu tokom skijanja.
          Nesmotrenošću ili neznanjem bordera na stazi broj 5 popularno zvanoj "Konzerva" zadobila je duboku otvorenu ranu na butnom mišiću. Brzim odazivom GSS-a i radnika JP SS prevežena je u ambulantu gde su joj prvu pomoć ukazali dežurni lekari. Nažalost povreda je bila takve prirode da lekar opšte prakse nije bio u mogućnosti da je sanira. Sve što su je bilo u njihovoj moći jeste da pruže prvu pomoć i napišu uput za bolnicu u gradu pa našoj želji. Za sve drugo prepušteni ste sami sebi!
          Da li je moguće da Kopaonik koji u špicu sezone ima turista koliko omanji grad stanovnika nema savremenu zdravstvenu ustanovu sa bar lekarima specijalistima za povrede koje se mogu desiti na skijalištu (ortopedija, traumatologija, hirurgija i sl.). Da li je moguće da ne postoji vozilo hitne pomoći, a o helikopteru i da ne govorimo?! Gde ide novac od boravišne takse koju plaća svaki turista u dnevnom iznosu od 100 dinara opštini Raška odnosno opštini Brus, gde ide novac od ski karata, gde idu sredstva od poreza na imovinu koju plaćaju svi smešteni kapaciteti…? Da li je moguće da se od tolikih sredstava ne može odvojiti deo za adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu ustanovu, radnike i vozila na Kopaoniku?
          Ovom prilikom želeli bismo da se zahvalimo GSS-u, radnicima JP SS i zdravstvenim radnicima ambulante na Kopaoniku koji su radili ono što je bilo u njihovoj moći.
           Posebnu zahvalnost dugujemo Estetsko i plastičnohirurškom centru Maraš i Dr Nikoli Maraš specijalisti za plastr. i rekonstr. hirurgiju iz Kragujevca.
           Neka ovo ujedno bude i apel i poziv korisnicma skijališta na poštovanje pravila ponašanja na skijalištu.
 
Izgradnja sistema za veštački sneg? Štampaj
07.11.2007 | 02:18 -> 07.11.2007 | 02:19
          Tokom protekle sezone pompezno je najavljivana izgradnja sistema za veštačko zasnežavanje za predstojeću zimsku sezonu u 2008. godini. U nedostatku informacija infokop.net sajt je pokušao da kontaktira "JP Skijališta Srbije" ali niko nije bio raspoložen da nam da bilo kakvu opipljivu informaciju. Jedini konkretan odgovor je bio da se radi na tome.
          Ako je suditi po činjenici da je novembar mesec i da do sada niko u medijima nije otvorio gradilište za novu akumulaciju vrlo je izvesno da se ove godine možemo nadati samo novim topovima za sneg marke "Sufag". To znači da ako i ova godina bude sa manjim snežnim padavinama da će samo par staza prema Suvom rudištu biti u upotrebi.
          Nadajmo se da grešimo u proceni ali po svemu sudeći ovde godine se zastalo sa investicijama u ski centar Kopaonik.
          Ako neko od posetilaca ima bilo kakvu "proverenu" informaciju slobodno je može ostaviti kao komentar na ovu vest.
 
Ski info u poslednjih 5 godina Štampaj
29.10.2007 | 08:25 -> 29.10.2007 | 08:43
          Nakon višednevnog rada i preko 20 000 unosa InfoKop sajt je svojim posetiocima omogućio uvid u ski info u poslednjih 5 godina. Odabirom dana u ski info sekciji možete videti arhivirane standardne podatke za svaki dan počevši od sezone 2002/03.
          Pravljenje jedne takve baze omogućilo nam je i da napravimo zanimljive statističke podatke izražene kroz razne grafike. Za sada možete pogledati grafik visine snega i dnevne temperature u 8h zbirno kao i za svaki od tri najbitnija skijaška meseca (Januar, Februar i Mart).
          Pogledajte >>>
 
Kopaonik: Fotografije najtoplijeg dana Štampaj
24.10.2007 | 08:50 -> 24.10.2007 | 11:45
          U predahu čekanja zimske turističke sezone možete pogledati galeriju slika iz Jula ove godine. Deo slika je baš fotografisan na današnji dan pre 3 meseca kada je na Kopaoniku zabeležen apsolutni temperaturni rekord od 30 stepeni.
          Pogledajte Suvo rudište i Pančićev vrh koji više liče na plažu nego na planinske vrhove >>>
 
Snimak razminiranja Krčmara Štampaj
26.09.2007 | 00:02 -> 22.08.2016 | 00:15
Sami prosudite koliko je bilo bezbedno skijati starom Dubokom i Krčmarom...
 
Ako se po jutru dan poznaje... Štampaj
05.09.2007 | 13:58 -> 05.09.2007 | 14:00
          Kopaonik 5. septembar: 0C i susnežica. Ako se po jutru dan poznaje nadamo se da će biti i obilje padavina kad im vreme jeste.
          Web kamera na Jarmu je trenutno u kvaru koji će biti otklonjen za par dana.
 
Thomson: Šestodnevni ski pass 123€! Štampaj
04.09.2007 | 17:01 -> 08.09.2007 | 16:37
          Engleska agencija Thomson, putem koje najveći broj građana Velike Britanije dolazi na Kopaonik, objavila je cene ski pass-a za prestojeću sezonu.
          U ponudi ove agencije šestodnevni ski pass za odrasle je 123€, a  dečija šestodnevna ski karta staje 80€.
          Cene za strane građane su skoro 40% više nego prošlogodišnje. Nadajmo se samo da se neće ponoviti prošlogodišnja situacija i da će i ovako previsoke cene biti još više za srpske turiste.
 
Sezona završena - rezime Štampaj
17.04.2007 | 15:32 -> 18.04.2007 | 09:58
           Ovogodišnja zimska sezona koja je obeležena manjkom snega startovala je 25. decembra 2006. godine i trajala 115 dana do 17. aprila 2007. godine.
         Kopaonik je dobio dve nove isklopive četvorosedešne žičare vredne 7.8 miliona evra. Duboka II je svečano počela sa radom 8. januara 2007. godine dok je Duboka I kasnila više od tri meseca i zvanično je u funkciji od 8. marta 2007. godine. Krčmar je tokom leta 2006. godine potpuno očišćen od zaostalih kasetnih bombi i otvoren je za skijaše 30. januara posle skoro 8 godina od zadnje vožnje. Struga i nakon 14. godina od montaže i dalje ne radi što zbog nedostatka snega što zbog tehničkih problema. Tokom zime najavljena je i gradnja žičare sa kosovske strane Kopaonika kao i žice iz vikend naselja za sledeću sezonu.
          Uređivanje staza je bolje nego predhodnih godina ali je i dalje jako daleko od normalnog. Stranih turista svake godine ima u sve većem i većem broju. Kopaonik je posetio veliki broj Engleza, zatim bilo je Mađara, Makedonaca, Francuza, Rusa...
          Ski pass je ove godine bio u proseku 20% skuplji nego predhodne sezone. Prva nedelja je protekla u besplatnom skijanju dok je poslednje tri nedelje ski pass bio u proseku za 50% jeftiniji. Stranci su plaćali ski pass i do 30% jeftinije od domaćih turista čak i u slučajevima kada se radilo o dečijim ski kartama.
          Zbog ljudske (ne)pažnje izbio je požar u kućici na vrhu "Panćić expressa". Na Dubokoj I, Gobelji relej i Pančićevom vrhu održano je više takmičenja u skijanju i snowboard-u od kojih su pojedina imala i međunarodni karakter.
          InfoKOP sajt je počeo sa radom 1. novembra 2006. godine i za nešto više od 5 meseci imali smo 319 754 poseta (1/6 otpada ne englesku verziju sajta), postavljeno je 2 886 fotografija Kopaonika od čega su 627 ostavili sami korisnici, objavljeno je 312 članaka (93 u engleskoj verziji), imali smo 1454 utiska i 901 komentar na vesti, preko 2 500 poruka na forumu od čega 1 072 otpada na strano govorno područje. U saradnji sa JAT apartmanima i Ski bifeom Jaram postavili smo prve dve web kamere na Kopaoniku, a u akciji prikupljanja potpisa za sniženje cene ski pass-a prikupili smo 1 500 potpisa koje smo prosledili JP "Skijališta Srbije" od kojih nismo dobili nikakav odgovor.
          Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim posetiocima koji su pratili sajt ali i aktivno učestvovali u njegovom stvaranju. Ovako velika poseta i poverenje koje smo dobili obavezuje nas da u narednom periodu budemo još bolji.
          Ostanite sa nama i tokom narednog perioda jer će se sajt baviti i jako lepom letnjom ponudom Kopaonika.
 
Sređivanje staza Štampaj
04.04.2007 | 17:31 -> 05.04.2007 | 12:11
          Posredstvom kontakt forme na našem sajtu dobili smo od JP "Skijališta Srbije" četri fotografije koje pokazuju uređenost staza.
          Fotografije su napravljene 29. marta u 8h. Klikom na svaku fotografiju možete je pogledati u većem formatu.
 
 
 
"103cm snega" Štampaj
26.03.2007 | 11:31 -> 26.03.2007 | 11:56
           Cela zima skoro bez snežnih padavina, a onda metar snega pred sam početak aprila! Ko nije doživeo šta znači promeniti sva četri godišnja doba u jednom danu mora da poseti Kopaonik. Priroda je učinila svoje i podarila nam sneg kada smo mu se najmanje nadali. Međutim da li mi umemo da iskoristimo tu privilegiju?
           Ako ne budete lenji pa izađete na staze u 9h ujutru uhvatićete dva sata kvalitetnog skijanja. Staze kao piste sneg tvrd za ovo doba godine, četvorosedi samo špartaju. Međutim posle 11h sustiže Vas tužna istina da živite u zemlji Srbiji. Ogromne količine snega, a staze kao "oranice".
           Ima li Kopaonik dovoljno tabača za sneg, ima li dovoljno stručnih ljudi koji voze iste, ima li volje, želje i znanja da se staze održavaju? Govori se o kupovoni topova za sneg, a sa druge strane se postavlja pitanje ko će i sa čime i taj veštački sneg da pripremi. Ako za noć padne skoro metar snega jasno je da je nemoguće jednim prolazom tabača srediti, a kamoli zadržati sneg na stazama. Svakih 10-20 cm novog snega mora se konstantno tabati jer time ne da će staze biti odlično pripremljene nego će se i sneg duže zadržati na istima. U krajnju ruku zašto niko nije tabao i novembarski sneg koga je bilo u izobilju. Već tada je sezona mogla da krene.
           I na kraju svi pozdravljamo smanjenje cene ski pass-a za 50% ali čemu sve to ako na stazama ima i dalje isti broj skijaša. Neko postavlja pitanje zašto ne rade sve staze? Ruku na srce ni na ovima nema ko da skija ako izuzmemo vikende.
           Dolazi se do logičnog pitanja zašto nije pokrenuta nikakva marketinška akcija kojom bi se propratilo sniženje cena?
           Ako sve to zanemarite kao iskreni ljubitelj Kopaonika kome ništa ne smeta samo kada vidi sneg u bilo kom obliku morate se dobro paziti da Vas ne pokupi neko od mnogobrojnih vozača motornih sanki koji bukvalno divljaju po stazama brzinama i do 100km/h.
           Živela priroda i planina, a ljudi koji upravljate Kopaonikom stavite bar na sekund prst na čelo dok ne bude prekasno.
           Galeriju slika od ovog vikenda možete pogledati na sledećem linku >>>
 
<<  < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sledeća >  >>

Rezultati 201 - 215 of 215

Smeštaj

Lokacija
193 jedinice
Broj osoba
WIFI 159
Parking 147
Garaža 8
Fitness 41
SPA&Wellness 45
Bazen 34
Kućni ljubimci 51
Restoran 87
TV 184
Kablovska TV 160
Veš mašina 31
Kuhinja 184
Frižider 168
Sef 18
Ski boks 156
Pogled 115
Kongresni centar 13

Vreme

opis temp. vetar vlažnost sneg
Vedro -4°C 3  m/s (NE) 84% 18cm
Vedro sub.osećaj -° 3 m/s (NE) pritisak 830.1 mb staze
10-35 cm

Prognoza

27.03.Sunčano-7 / 0
Sunčano
28.03.Sunčano-5 / 4
Sunčano
29.03.Sunčano-1 / 8
Sunčano
30.03.Umereno oblačno-0 / 5
Umereno oblačno
31.03.Malo oblačno-1 / 6
Malo oblačno

Rad skijališta

instalacije staze putevi
11/25 13/38 10/30
 (44%)  (34.2%)  (33.3%)

Ski Info

Sunčana dolina
Malo jezero
Krst
Pančićev vrh
Duboka 1
Karaman greben
Mali karaman
Mali karaman A
Marine vode
Karaman
Jaram
Gobelja relej
Gobelja
Kneževske bare
Bela reka I
Bela reka II
Ledenice
Gvozdac
Duboka 2
Krčmar
Mašinac
Vučak 1
Vučak 2
Traka

Marketing

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Marketing

JAT APARTMANI Kopaonik

Kop webcam

JAT web kamera Kopaonik
Kamera sa JAT-a
Dolina Sportova
Dolina sportova
WebCam arhiva:

Prijava


Zaboravili ste lozinku?

Komentari

SKI kamere
@roskem: Skijanju se polako bliži kraj. Kopaonik ...
SKI kamere
Danas je , do podne ,bio jedan od najlepših dana ...
SKI kamere
Закључак: Ски инструктори н...
SKI kamere
@roksem ja sam u subotu dosao sa kop-a i video da ...
SKI kamere
Stevs, s obzirom da si najupuceniji u desavanja u ...
SKI kamere
Ski skole na Kopaoniku prioritetni prolaz na zicar...
SKI kamere
Pored ovog da se guraju kad su sami, znaci bez dec...
SKI kamere
Ljudi obavezno javjajte ko je tamo ili ako čuje d...
SKI kamere
Danas jaka magla, hladnije ali staze losije. Uglav...
SKI kamere
Bice uskoro temperatura minus 3...apelujem na SS d...
SKI kamere
Pored mene se progurao instruktor u 9h na zici jer...
SKI kamere
Neznam zasto ovoliko minusa Volodji, inace i ja im...
SKI kamere
Svakog časa treba da krene sneg na Kopu!smileysmiley
SKI kamere
Novosađanin(an Уважени "Новосађаή..
SKI kamere
ako zelite da procitate-vidite dobar štos na sajt...
SKI kamere
Volodja, zamisli da imas dete (samo zamisli posto ...
SKI kamere
Заиста нема смисла да на улή..
SKI kamere
Danas skijanje od 8. Ranojutarnja uzivancija koju ...
SKI kamere
Za tri sata skijanja ski pas je kriminalano skup!
Ski škola - Specijalna p...
Sve pohvale za instruktora Ljubinka Rakovica!Profe...
SKI kamere
Bili na Kopu od 16.03. do 23.03. U odnosu na ranij...
SKI kamere
Druze, topovi nisu radili u januaru na -30, nece n...